Studieschuld

Over of lenen van DUO wel of niet een goed idee is zijn de meningen sterk verdeeld. Feit is dat er ruim 161.000 HBO’ers een lening bij de DUO hebben, naast hun studiefinanciëren. Maar is zo’n studieschuld nou erg? Wat vind jij?

 –

Achtergrondinformatie

Eerst even wat feitjes, om een kader te schetsen (Bron: DUO):

De gemiddelde studieschuld bedraagt €14.657.

Op de Nederlandse hogescholen studeren 306.300 hbo’ers met studiefinanciering. In totaal hebben 161.400 studenten in het hoger onderwijs (hbo & wo) een lening bij de DUO naast hun studiefinanciering. Dat is dus ruim de helft.

Deze studenten lenen gemiddeld €469 per maand.

Volgens het Nibud had 59% van de ondervraagde studenten liever minder geleend en ervaart 53% de lening als last. 

27% van de studenten die leent, doet dat om een relaxed leventje te leiden. Ruim de helft leent omdat hun ouders financieel te weinig kunnen bijdragen. De studenten die juist niet lenen, willen geen grote schulden maken (78%) of zijn bang dat ze de schuld straks niet kunnen terugbetalen (42%). (Bron: Nibud)

 –

Persoonlijk

Ik denk dat je opvoeding voor een groot deel bepaalt hoe je over lenen denkt. Mijn ouders hebben beiden gestudeerd. Mijn moeder leende geld van de overheid om haar studie te bekostigen en heeft dit in 30 (!) jaar terugbetaald. Mijn ouders stonden niet negatief tegenover lenen en dus ik automatisch ook niet. Wel heb ik altijd goed met geld leren om gaan. Van jongs af aan kreeg ik zakgeld en later, op de middelbare school, ook kleedgeld. Van €50 – en later €70 – moest ik alles doen (kleding, zakgeld, uitjes met vriendinnen, uitgaan etc.). Ook heb ik bijbaantjes gehad tijdens mijn middelbare school.

Toen ik besloot logopedie te gaan studeren – en Djurre ook een studie in Groningen wilde gaan doen – bedachten we het plan om samen te gaan wonen. We waren hoteldebotel en wilden dolgraag uit huis (Djurre was 21, ik 18). Daarnaast was Groningen ruim 1,5 uur reizen van deur tot deur vanuit onze woonplaats. Na wat rekenen, kamers zoeken en plannen maken besloten we het te doen. Maar om het te kunnen bekostigen moest er toch echt geld bij. Mijn ouders wilden wel bijspringen, maar niet alles. Het ‘gat’ heb ik dus gedicht met geld van de DUO.

Je zou dus kunnen zeggen dat ik ben gaan lenen om uit huis te kunnen en om (aanzienlijk) dichter bij mijn opleiding te gaan wonen. Voor een deel van de mensen is dit een ongeldige reden om te lenen.

Zelf kijk ik er anders naar. Ik denk namelijk dat het heel goed voor mij is geweest om jong uit huis te gaan. Als ik niet had kunnen/willen/mogen lenen, had ik pas ná mijn studie uit huis gekund. Ik had dan een hele belangrijke periode in mijn leven gemist. Ik denk dat ik niet dezelfde persoon was geweest als wie ik nu ben, als ik niet zo jong uit huis was gegaan. Ook denk ik dat mijn relatie met Djurre anders was geweest. Ik vond op kamers wonen ontzettend leerzaam. Ik heb geleerd hoe het is om op 18m2 te wonen (not bad!), om samen te wonen met huisgenoten, om met weinig geld te leven (ik had als doel om maximaal €5 per dag aan boodschappen uit te geven), om mijn eigen boontjes te doppen en was al jong zelfstandig. Ik had deze zelfstandigheid heel erg nodig, want pas toen ik uit huis ging werd de band met mijn ouders veel hechter. Ook was ik het dorp waarin ik woonde ontzettend zat. Ik was heel erg veranderd ten opzichte van mijn oude vrienden en snakte naar nieuwe indrukken.

Ik denk eigenlijk ook niet dat ik was gaan bloggen als ik nog thuis had gewoond. Ik startte LiveLifeGorgeous namelijk uit verveling omdat ik nog niet zo veel te doen had in mijn nieuwe woonplaats. Dat het later zelfs mijn bijbaantje werd had ik niet verwacht, maar het was een super fijne bijkomstigheid!

Soms denk ik wel eens ‘Ik heb nu een studieschuld voor een studie waar ik niets meer mee doe!’ Maar erg vind ik het eigenlijk niet. Ik ben zo blij dat ik het heb meegemaakt. Mijn studie en op kamers gaan heeft me juist heel veel gebracht. Ik heb heel veel geleerd, heb een hele leuke tijd gehad, ben op persoonlijk vlak erg gegroeid, heb een vriendin voor het leven ontmoet en de wortels van mijn eigen bedrijf gaan terug naar die tijd! En daarvoor betaal ik graag 15 jaar lang (of minder) een bedrag per maand terug.

Photo Credit: jmtosses via Compfight cc

Luxe leven?

Wat een goede reden is om te lenen, is voor iedereen verschillend. Voor mij is een studie een hele goede reden om te lenen. Je investeert namelijk in je toekomst. Lenen om (gedeeltelijk ook) uit huis te kunnen vind ik ook oké, maar dan wel als je je bewust bent van de risico’s, de rente, het terugbetalen enzovoort. Én je op een verantwoorde manier met je geld om gaat.

Lenen voor een luxeleven gaat mij persoonlijk wel weer te ver. Ik ken studenten die van hun stufi op vakantie gaan, een royale studio huren en zelfs hun studie uitstellen om nog even langer te genieten van een leven vol vrijheden en ‘gratis geld’. Nee, dat zou ik zelf niet doen. Maar wie ben ik om daar echt over te oordelen? Uiteindelijk is het ieders eigen verantwoordelijkheid. Toch denk ik wel dat we uiteindelijk met zijn allen een verantwoordelijkheid hebben en dat de DUO het soms best wel eens ‘moeilijker’ mag maken om geld te lenen. Nu is het 3 keer klikken en je kunt maximaal bijlenen. Zonder waarschuwingen, beschrijving van de risico’s of cijfers die inzicht geven in de gevolgen van lenen…

 –

Terugbetalen

Toen ik afgestudeerd was, ben ik zo snel mogelijk begonnen met afbetalen. Je hebt officieel 2 jaar ‘vrijstelling’ van terugbetalen, maar ik wilde niet zo lang wachten. Ik heb terugbetalen gewoon tot een van mijn vaste lasten gemaakt en betaal ook meer terug dan het minimale bedrag dat ik terug zou moeten betalen. Hoe eerder ik er van af ben, hoe beter!

 –

Martine

Ook ik heb het maximale bedrag bij geleend in mijn studententijd. Hoewel ik wel een uitwonende beurs kreeg, was het toch lastig om rond te komen en na jaren een bijbaan te hebben gehad (van mijn dertiende tot mijn negentiende) en een jaar fulltime gewerkt te hebben, had ik eerlijk gezegd niet zo veel trek om naast mijn studie weer een bijbaan te zoeken. In jaar 1 had ik dat wel kunnen doen, maar in jaar 2 ging ik ook bijvakken volgen aan de universiteit waar ik veel tijd aan kwijt was. Ik vond het ook niet erg om maximaal bij te lenen, omdat ik er ook niets geks mee deed behalve de huur betalen en eten kopen.

Sommigen gebruiken het ook om bijvoorbeeld het collegegeld ieder jaar weer te betalen. Dat heb ik nooit gedaan, want ik had er wel voor gezorgd dat ik dat in ieder geval op mijn spaarrekening had staan voordat ik begon met studeren en dat scheelt je al weer zo’n €6000. Dat vond ik trouwens een enorm voordeel aan een jaar fulltime werken voordat ik ging studeren. Omdat ik bij mijn ouders woonde heb ik zo veel kunnen sparen, heerlijk! Net als Willemijn ben ik verantwoordelijk opgevoed als het gaat om geld. Ik heb heel veel altijd zelf betaald: collegegeld, boeken, huur, eten, rijbewijs, inrichting studentenkamer enzovoort. Ik was weleens jaloers op studenten die ouders hadden die gewoon hun huur betaalden en nog meer. Maar anderzijds vormt het je wel tot wie je bent en ben ik zeer verantwoordelijk met geld. Net als Willemijn hebben mijn ouders me dat goed bijgebracht door middel van zelf sparen op een rekening en me kleedgeld te geven. Daarnaast had ik dus ook een bijbaan toen ik jonger was. Qua geld heb ik het daardoor altijd goed gehad. Op de middelbare was ik denk ik de rijkste met mijn krantenwijk, haha!

Ik ging pas eind jaar 1 maximaal bijlenen omdat ik een groot deel van jaar 1 nog bij mijn schoonmoeder woonde met Jorrik om mijn verhuizing te overbruggen en langzaamaan te wennen aan het feit dat ik op eigen benen moest gaan staan. Dat scheelde dus ook in mijn studieschuld. Wel vond ik het ‘eng’ dat ik bij ging lenen, maar toen ik met Willemijn daar een keer een gesprek over had, vond ik het niet meer zo erg.

Ik heb een fijne, zorgeloze studententijd gehad waarbij ik me heel erg heb kunnen focussen op mijn persoonlijke ontwikkeling en ik vind het heel fijn dat je juist door instanties zoals DUO de mogelijkheid hebt om op eigen benen te leren staan. Natuurlijk moet je dat terugbetalen op een dag, maar ik vind dat de DUO daar heel redelijk in is. Na 2 jaar hoef je pas te beginnen en het bedrag wat je terug moet betalen, kun je eventueel ook nog een mouw aan passen.

Maar eerlijk is eerlijk, ik denk dat je wel moet hebben geleerd hoe je verantwoordelijk om moet gaan met je geld en dat je moet leren hoe je moet sparen voordat je jezelf een lening oplegt. Dat klinkt heel makkelijk, maar niet iedereen ziet de waarde van geld in. Zo heeft mijn vriend soms zoiets van ‘ach, dat betaal ik wel even’ terwijl ik weet dat het niet handig is als hij dat doet en dat zeg ik ook.

En wat denk je als je je studie niet afgemaakt hebt? In ons geval is het natuurlijk nog zo dat een deel van de studiefinanciering werd omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je studie afgerond had. Maar degenen die dat niet hebben gedaan, hebben een behoorlijke studieschuld en dat zou ik zelf echt vreselijk vinden. Ik moet er niet aan denken!

Je moet je beseffen dat je aan het eind van de rit wel een aardig bedrag terug moet betalen en dat je niet zomaar moet gaan lenen. Natuurlijk wisten wij ook niet of we wel een baan zouden krijgen nadat we geslaagd waren, maar dat is het risico wat je neemt en je hebt natuurlijk 2 jaar de tijd om een baan te zoeken.

Conclusie: ik ben dus niet tegen lenen, als je het maar verantwoord doet en er goed mee om gaat! Ik heb er zelf geen spijt van, hoewel ik nu geen logopedist meer ben. Zoals Willemijn zegt heeft het me juist heel veel gebracht en DUO heeft er voor gezorgd dat ik me vol op mijn persoonlijke ontwikkeling en studie heb kunnen richten.

 

Hier hebben we 4 jaar lang geploeterd voor dat gewilde papiertje! (Mede mogelijk gemaakt door DUO 😉 )

Hoe zie jij het?

Je hebt kunnen lezen hoe Martine en ik het hebben gedaan, waarom en hoe we er nu – 3 jaar later – op terug kijken. Ik ben heel benieuwd naar jullie mening en situatie? Heb jij gestudeerd? Zo ja, heb jij ook geleend bij DUO? Waarom wel/niet? En hoe kijk jij er nu/achteraf naar?

134 reacties

Charles -

10 maart 2017

Ik weet niet uit welk jaar dit artikel is, want zie bij de reacties alleen de maand feb staan. Wat een supergoed artikel en vooral ook de vele reacties hierop! Echt heel nuttig voor ons. Ons zijn een vader en een moeder met dochters van 15 en 19. Onze oudste is eerste jaars HBO. Hoewel ze thuis, naar ons idee, echt alle vrijheid heeft, wil ze toch buitenshuis gaan wonen.

Haar studie is 10 min fietsen en aansluitend 20 min treinen van huis, dus niks ingewikkeld aan. Ze werkt al zo’n twee jaar en verdient daar gemiddeld zo’n 200 tot 300 euro pmnd mee, afhankelijk van de drukte in het restaurant. Kamerhuur zal zijn zo’n 500-600 euro en ze wil graag met meerdere studenten in een huis.

Collegegeld is afgedekt voor de gehele periode van de studie, omdat wij vanaf haar baby tijd de kinderbijslag apart hebben gezet. Leermiddelen doen we ieder de helft. Ze krijgt verder nog wat kleed- en zakgeld, samen zo’n 70 euro pmnd. Overige zaken, zoals tel abo en ziektekostenverzekering betaalt ze zelf. Maar de max zorgtoeslag compenseert dat weer. Ze heeft gratis OV-reizen.

Het plan is dus nu dat ze wil gaan lenen voor het betalen van de kamer, boodschappen e.d. Ze blijft in dezelfde buurt wonen als waar we nu wonen, omdat ze hier is opgegroeid. En dit lenen, louter en alleen om buitenshuis te kunnen wonen, stuit ons ontzettend tegen de borst.

Zie DUO eens als een soort conventionele bank, zeg de DUO-bank. Je wilt iets kopen, hebben of bijvoorbeeld op jezelf wonen, hebt de middelen niet en gaat daar een lening voor aan. Te rekenen met nog 3 jaar te gaan, zal ze zo’n €20.000,- moeten lenen. En dan moet ze nog héél zuinig leven (heb een Excel sheetje voor haar gemaakt). Met €10.000,- er bij lenen, zou ze normaal kunnen rondkomen. Totaal dus €30.000,- lenen om een kilometer verderop te wonen in een studentenappartement!

Okay toegegeven, een conventionele bank eist dat je direct begint met aflossen. En vraagt rente. En stelt strikte voorwaarden aan zowel de hoogte van de totale lening, als aan het af te lossen bedrag. Je krijgt dat niet zomaar voor elkaar en terecht!

Nee, dan DUO. De enige voorwaarde is dat je een hbo of wo ingeschrevene bent, een digid en een muis hebt. Daarna is het klik klik klik en je kunt tot zo’n max 1000 euro pmnd frank en vrij lenen. Ik vind het waanzin! Wat leer je jonge mensen hiermee als Overheid? Lenen voor een studie (collegegeld) vind ik een ander verhaal. Of lenen om buitenshuis te wonen, omdat de studie van je keuze alleen in een andere (verre) stad te volgen is.

Nu begrijp ik onze dochter natuurlijk ook wel. Ze ziet het niet zitten om nog 3 jaar thuis te wonen. Ze wil (nog meer) vrijheid, onafhankelijkheid, voelen hoe het is en haar eigen boontjes doppen. Geen bemoeienissen meer van haar ouders, hoewel wij menen daar zeer terughoudend in te zijn. Natuurlijk, ook begrip van mijn kant.

Maar ik vind het een zeer slechte zaak dat zij zich diep in de schulden gaat steken, puur omdat ze op kamers wilt, in dezelfde stad. Ben benieuwd wat voor reacties hierop komen. Ben ik nu heel ouderwets en een vader uit het fossiele “sparen-is-beter-dan-lenen” tijdperk? Verder nog een vraagje:

Het valt mij op in de berichten dat nogal wat studenten een aanvullende beurs hebben. Ik heb dat eens uitgezocht, maar hoewel wij het toch echt niet breed hebben, komt onze dochter daar bij lange na niet aan. Ons inkomen zou te hoog zijn, maar zo voelt dat inkomen helemaal niet. Iemand hier iets zinnigs over?

Nou, beste studenten, heel veel succes allemaal met jullie plannen. Dit punt (het leenstelsel) is voor mij in ieder geval een dermate zwaarwegend punt geworden, dat ik 15 maart absoluut niet ga stemmen op partijen die voor het leenstelsel zijn. Ik wil de basisbeurs terug en ben bereid daar best wat meer belasting voor te betalen.

Uiteindelijk betaalt zich dat terug door een land met goed opgeleide mensen.

# Bezorgde vader (ook namens moeder)

Nicole -

Tja, het is een lastige tijd voor studerenden. Het bedrag van de gemiddelde lening wordt alsmaar hoger. Nu de stufi ook wegvalt/minder wordt. Ik heb logopedie in Zwolle gestudeerd, en ik heb wel geprobeerd altijd naast de studie te werken. Heb dan ook allerlei (bij)baantjes gehad. Het idee dat je altijd een goede baan vindt waardoor je de studieschuld 1-2-3 kunt afbetalen, strookt gewoon niet met de werkelijkheid.

nanoe -

ik heb toen ik nog studeerde maximaal geleend. Niet omdat ik het nodig had hoor. Ik heb al het geld op mijn spaarrekening gezet en ben er braaf vanaf gebleven. Ik heb daardoor een best goed rendement weten op te bouwen.
Vorige week moest ik dan eindelijk terugbetalen tegen 1% rente. Nou in 1 keer alles afgelost en zit nu met een dike 5.000 euro winst :)

Ann -

Sinds vorig jaar januari leen ik bij, puur om eerst de overstap te gaan maken naar samenwonen met mijn vriend voor mijn Master waarvoor ik half Nederland door ben gereisd. Gedurende mijn Bachelor nooit bij geleend en altijd alles zelf betaald en er een bijbaan bij gehad. Ik merkte dat in het laatste jaar Bachelor het erg zwaar was om naast mijn stage van minstens 40uur per week ook nog te werken, dus heb ik besloten om naast mijn Master niet te gaan werken om zo nog wat rusttijd over te houden aangezien ik geen burn-out wil.
Mijn vriend heeft ook moeten lenen voor zijn opleiding maar heeft nu wel een baan.
Een lening zelf hebben voor de studie vind ik zelf geen probleem, het is een investering in mijn eigen toekomst. Terwijl lenen voor materiaal zal ik nooit kunnen, omdat het niet tijdloos is.
Als het goed is studeer ik volgend jaar af en heb ik hopelijk gelijk een baan en kan ik direct beginnen met afbetalen.
Door mijn lening houd ik tijd over voor mijn huishouden en wat tijd voor mijzelf wat voor mij nog iets belangrijker is door de uren die ik maak doordeweeks. Als ik nu nog 2 dagen erbij zou moeten werken om minder te kunnen lenen zou ik er zelf niet gelukkig van worden.;

Annelyn -

Lekker actueel artikel! Ik zit nu in 6 VWO en hoop volgend jaar te gaan studeren. Met het nieuwe leenstelsel zal het voor de meeste mensen onmogelijk zijn om rond te komen zonder te lenen. De gemiddelde studieschuld na 6 jaar geneeskunde is €30.000, dus ik zie de bui al hangen :(. Ik snap dat de overheid moet bezuinigen en dat wij door deze regeling moeten ‘investeren in onze toekomst’, maar de mensen met ouders met een laag inkomen krijgen nog wel een flink bedrag. Die hoeven dan niet te investeren in hun toekomst? Ik snap dat niet helemaal. Als je het toch later zelf terug moet betalen, dan maakt het toch niet uit wat je ouders nu verdienen? Ik hou er helemaal niet van om een schuld te hebben, maar mijn ouders hebben ook niet ineens €300 voor mij klaar liggen per maand. Sorry, hier spreekt een gefrustreerde aankomende student :)

Daphne -

Ik vind het helemaal niet zo gek dat de studiebeurs nu een lening wordt. Dit komt ook omdat mijn ouders vroeger ook alles hebben geleend voor hun studie en het eigenlijk heel normaal is dat je dat zelf betaald.

Ik moet zeggen dat ik nu nog net er binnen val, bij mij betaald DUO nog mijn studie en ik krijg elke maand stufi zonder dat het een lening is. Mijn ouders betalen mijn school en boeken, ik woon ook nog thuis en ik ben zuinig met mijn geld. Ik leef van 100 euro in de maand (mijn stufi) en daarmee betaal ik mijn benzine (circa 20 euro in de maand, scooter) en eventueel extra dingen die ik buiten school doe.

Mijn ouders krijgen ook een ouderbijdrage omdat ze een lager inkomen hebben. Ze hebben echter in de jaren dat de zaken nog goed liepen, geld apart gehouden voor mijn broers studie en die van mij. Daarom is het niet echt een probleem voor hen dat ik studeer voor en mag ik dus mijn stufi houden (de ouderbijdrage lever ik wel in).

Ik vind dat je zelf moet weten of je wilt lenen of niet, maar ik zie het nu bij klasgenoten dat het erg makkelijk gaat. Zo zijn er klasgenoten die elke dag met de auto naar school komen (terwijl ze gratis met het OV kunnen), elk weekend feesten, elke dag hun eten op school kopen en daarom het maximale bedrag per maand bij lenen. Zelf vind ik dat niet zo slim. Als je uit huis wilt en het niet kan bekostigen, snap ik dat je extra bij leent, maar om je leven nu comfortabeler te maken zodat je elke dag met de auto naar school kan, je kapot kan zuipen en broodjes van 4 euro kan kopen, vind ik overdreven. Zeker als je de kans hebt om gratis te reizen.

Stephanie -

Interessant! Ik heb na de havo eerst twee verkorte mbo-opleidingen gevolgd. Deze kon in financieren m.b.v. mijn studiefinanciering en bijbaantje. Nu volg ik een hbo-opleiding en ik zit in mijn laatste jaar (afstuderen; scriptie) en kan ik het niet meer betalen. Dus ik leen bij iedere maand. Helaas bouw ik dus toch wel een schuld op, maar hoop hem inderdaad ook z.s.m. weer af te gaan betalen als ik strak werk heb.

Kirsten -

Jammer alleen dat met het leenstelsel de gemiddelde schuld verdubbeld wordt (van 15.000 dan 30.000)

Yvette -

Dit artikel lees ik met een dubbel gevoel. Ik snap jullie keuze voor dit artikel en vind het goed toegelicht. Maar… Ik mis de keerzijdes van het verhaal. Want ja je bouwt een flinke schuld op, waar je jaren aan vast zit. Wat als je straks geen baan kan vinden? Misschien heb je wel geen partner en wil je toch op jezelf wonen. Tsja naast de vaste lasten blijft er dan niet veel geld meer over voor de maandelijkse rente. Of wat als je een huis wilt kopen? Genoeg mensen die ik ken die daar nu tegen aanlopen omdat ze nog een lening hebben bij DUO. Ik wil jullie niet afvallen en ik vind het goed dat jullie hier een artikel over plaatsen. Maar er moet niet te makkelijk over gedaan worden. Genoeg jonge meisjes die dit zullen lezen en denken ‘het valt inderdaad best mee, dat lenen’. Ja in sommige gevallen is het nodig, en nee ik ben er niet op tegen. Maar het is niet altijd zo rooskleurig. Misschien heb ik er teveel negatieve verhalen over gehoord. Ik zou het zien als een laatste oplossing, ga niet zomaar lenen!

Denise -

Wat een fijn en herkenbaar artikel. Nu heb ik toevallig gisteren nog mijn studieschuld bekeken (ik denk dat ik ga uitkomen rond de 15.000 euro).
Ik ben een langstudeerder en heb de afgelopen 2 jaar alles zelf betaald. Nu precies 2 jaar geleden ging ik het huis uit, eerst een jaar op kamers en nu woon ik samen met mijn vriend. Veel bijlenen hoefde ik niet, want ik had een fijn baantje dat redelijk betaalde. Helaas slokte deze baan veel meer tijd op dan ik zelf wilde. Ik had een 0-uren contract, dus ik heb het ook wel een beetje zelf gedaan, maar ik wilde genoeg verdienen om mezelf te kunnen onderhouden. Zodoende is school er een beetje bij ingeschoten. Toen mijn werk afgelopen zomer flink moest bezuinigen werden de mensen met een 0-uren contract er het eerste uit geknikkerd. Dus dag baan, dag geld. Richten op school maar weer, waar ik een stage en scriptie voor moest afmaken. Nu heb ik geen recht op vrij reizen meer, en loop ik onbetaald stage. Het OV hakt er ook flink in (afgerond ben ik rond de 180 euro per maand aan reizen kwijt) en de huur en school moet ook betaald worden. Dus bijlenen is voor mij nu een vereiste geworden. Natuurlijk doe ik het liever niet, had ik geen studieschuld gewild en had ik het liefste mijn school binnen 4 jaar afgemaakt. Maar je kan nooit zeker weten hoe het loopt, en soms gaat het anders dan je zou willen.

Yt -

Ik leen niet, omdat ik het allemaal net kan redden met mijn uitwonende stufi en bijbaantje. En daarnaast vind ik het idee om te lenen soms best beangstigend. Dit artikel is op dat gebied wel een eye-opener. 😉
Bij mijn ouders thuis hebben we het nooit breed gehad, dus zou ik ook niet zo snel vragen of ze bij willen springen. Wel betalen ze een deel van mijn collegegeld waar ik ze enorm dankbaar voor ben, omdat ik anders echt niet weet hoe ik alles bij elkaar moet sprokkelen.

Oh trouwens, ik studeer ook logopedie op de Hanze, toevallig! 😛

Bloem -

Ik moet wel lenen om het collegegeld te betalen.
Mijn ouders betalen al heel veel, zoals alles rondom m’n rijbewijs (zo’n dikke €2000) en ik heb ook nog een zus die dit dan natuurlijk ook betaald krijgt.
Verder zijn we qua ‘huishouden’ (boodschappen enz.) ook niet heel zuinig en gaan we vaak leuke dingen doen en uiteten. Ook betalen ze de boeken van onze studies (ook zo’n €1000 per jaar in totaal).
Ik werk zelf wel maar m’n uurloon is €4,80 ofz. Met een avondje en het weekend werken kom ik dus echt niet ver, en ik wil ook graag nog af en toe nieuwe kleding o.i.d. kunnen kopen, of iets leuks doen met vrienden.
Ik maak dus gebruik van het collegegeldkrediet. Ik zal dus op ‘t eind van mijn studie +-€8000 schulden hebben. Ik studeer gelukkig voor docent in het VO dus de kans dat ik een baan krijg is redelijk groot. Zeker gezien het klein aantal mensen dat afstudeert op mijn opl. (de enige in mijn provincie). Ik sta hier dan ook zeker niet negatief in.

Als je de gevolgen goed kunt overzien en accepteert, heb ik niets tegen lenen! Maar geld lenen om op te zuipen en mee op vakantie te gaan… Not my cup of tea!

jose -

mijn vriend is al 7 jaar met zijn BA farmacie bezig, en als hij het dit blok niet haalt dan stopt hij ermee. Dan komen we met een studieschuld van meer dan 20.000 euro te zitten en soms lig ik daar zeker wakker van. Ik heb daarentegen wel geluk met mijn ouders, ze hebben altijd hard gewerkt en ze hebben hun hele leven gespaard voor mijn studie, waardoor ik nu iedere maand een royaal bedrag op mijn rekening krijg gestort. Daar ben ik ze heel erg dankbaar voor. Maar toch… ik hoop dat mijn vriend z’n (allerlaatste!) vakken haalt nu… :(

Natascha -

Ik kom uit België dus ik heb nooit de optie tot lenen gehad. Wat ik wel had was een studiebeurs omdat mijn moeder alleen stond voor mijn opvoeding. Daarnaast ging ik elke zomer werken zodat ik dat geld tijdens het academiejaar kon gebruiken als ik extra nodig had. Nu ben ik eigenlijk wel blij dat ik in zo’n situatie zat omdat ik heel goed met geld en zeker op vlak van op mezelf wonen enzo heb leren omgaan. Vond het heel interessant om te lezen (zeer goed artikel) hoe de situatie in Nederland zit. Ik denk dat als ik in Nederland zou hebben gewoond dat ik idd ook de optie tot lenen (en eventueel een bijbaan) zou hebben gekozen. Niet alleen omwille van de studie maar ook gewoon omdat je uit de situatie zelf zoveel bijleert met oog op je volwassen leven.

Miriam -

Op die plek heb ik mijn witte logopedie papiertje ook gehaald =) Ook inderdaad bij geleend en er geen moment spijt van gehad. Ook niet nu ik niet meer werkzaam ben als logopedist, maar als hooradviseur. Dankzij het geleende geld een mooie tijd kunnen hebben!

Libby -

De DUO…Give me more.. Waar niemand aan schijnt te denken is dat je niet alleen je schuld moet terugbetalen, maar vooral de rente die zich opstapelt bovenop die schuld. Als je ‘niet slim’ met je toekomst en geld bezig bent, kan het zomaar zo zijn dat je uiteindelijke schuld OPLOOPT – Je ziet dan je schuld hoger worden i.p.v. lager hoe langer je aan het aflossen bent. Sommige mensen gunnen de deurwaarder natuurlijk ook wat spullen. Maar als dat niet het geval is kun je inderdaad zo snel en zo veel mogelijk per keer aflossen. xxx leuk artikel

Marii -

Wat een goed en uitgebreid artikel :) Leuk om te lezen hoe jullie dat gedaan hebben! Ik denk altijd dat ik de enige ben die heeft moeten lenen om mijn studie te kunnen betalen maar dat is natuurlijk niet zo.

Ik heb het eigenlijk net zoals jullie gedaan. Vanaf mijn 18e betaal ik alles zelf en ik ben blij dat mijn ouders dat zo gedaan hebben. Want ik heb naast de tijd dat ik op kamers woon geleerd om verantwoordelijk met geld om te gaan en ik heb leren sparen.
Ik ben ook gaan lenen omdat ik dichter bij mijn opleiding wilde gaan wonen. Ik reisde elke dag 2 uur om in Zwolle te komen. 3 jaar heb ik op kamers gewoond waarvan ik ook drie jaar geleend heb want ik had een bijbaantje en maximale studiebuurs maar met een studentenkamer kwam ik daar niet van rond.

Nu ga ik in Mei afstuderen en heb ik ook een studie schuld opgebouwd. Ik ga straks in Juli op mijzelf wonen in een huurhuisje wat me onwijs veel geld gaat kosten maar ik heb zo veel gespaard dat ik net als Willemijn zo snel mogelijk mijn studieschuld kan afbetalen.
Soms heb ik wel eens spijt van mijn lening omdat ik nu dus weer moet terug betalen. Maar aan de andere kant. Heb ik er veel van geleerd en heb ik er mijn studie van kunnen betalen.

Merel -

Fijn artikel om te lezen! Ik zit nu in mijn derde jaar bachelor en ik denk dat ik ongeveer op een studieschuld uitkom van 15.000/20.000 euro helaas. Ik voel me er niet fijn bij maar met de nieuwe regeling van de stomme regering ontkom ik er niet aan. Ik heb momenteel een schuld van 7500 euro en als ik geen studiefinanciering meer krijg kost me dit 3420e per jaar voor mijn kamer. Momenteel leen ik niet, ik heb wel altijd gewerkt naast mijn studie, ik probeer 100e per maand te sparen. Daarnaast doe ik ook nog eens vrijwilligerswerk bij een telefonische hulpdienst.

De eerste anderhalf jaar had ik een erg dure kamer in Utrecht waarvoor ik een tijdje moest lenen omdat mijn vader na een tijdje niet meer kon bekostigen. Daarnaast hebben mijn ouders wel altijd mijn collegegeld en boeken betaald, dat is natuurlijk heel erg fijn! Verder krijg ik geen maandelijkse bijdrage van mijn ouders, maar krijg ik wel af en toe een nieuwe broek, een keertje een high tea cadeau en daar ben ik hen ook al heel dankbaar voor ! :)

Ondanks dat ik in mijn derde jaar bachelor zit, heb ik besloten om een extra jaar uit te lopen om me meer te oriënteren op wat ik wil(dit is dus een bewuste keuze), ik doe psychologie maar wil graag een minor gezondheidswetenschappen gaan doen aan de VU om wat meer de gezondheidspsychologie kant op te gaan. Welke master ik daarna wil doen weet ik niet, dit kan een eenjarige master zijn, of een tweejarige of zelfs twee eenjarige masters. Of mijn ouders hier dan nog aan mee willen bijdragen weet ik niet.

Veel van mijn vriendinnen lenen niet en ik heb soms echt het idee dat men mij daarop aankijkt.
Ik vind dit heel vervelend omdat sommige ouders collegegeld+boeken+kamer+zorgverzekering betalen, dan denk ik ja je kunt makkelijk de mening: lenen is slecht aannemen als je ouders alles voor je betalen.

Ik zie daarnaast de toekomst helaas pessimistisch in, ik hoop dat de banenkans bijtrekt in een paar jaar. Ik probeer me al heel erg op de toekomst te focussen, cv opbouwen, spaargeld, goed bezig zijn met weten wat ik wil, hoge cijfers halen.. Maar ik ben bang dat het later toch niet uitmaakt! Zeker niet als de banen nog steeds niet voor het oprapen liggen.

Zucht, nou het is weer een lang verhaal geworden maar het komt er op neer dat ik me niet geheel fijn voel bij lenen, dat ik er alles aan doe om later de mogelijkheid te hebben om het af te betalen maar dat ik bang ben dat het later alsnog lastig wordt met een baan/terugbetalen. En dat ik de toekomst maar zorgelijk vind!

Sara -

Interessant onderwerp, in mijn omgeving merk ik ook altijd dat er veel verschillende meningen over zijn. Zelf ben ik tegen lenen als je het niet hoeft te doen voor je vaste lasten. Ik ken studenten die volop bij leende en dit gewoon verbrast hebben in de kroeg en aan vakanties. Leuk dan heb je straks dus een schuld van €30000 omdat je dat in je studententijd hebt opgedronken.. Heb je het nodig voor je huis, school of levensonderhoud dan snap ik de keuze van lenen wel. Zelf heb ik er altijd vrij veel bij gewerkt, dat was soms best zwaar en zorgde er wel voor dat ik om het weekend mijn sociale leven op een laag pitje zette. Zelf heb ik daar geen spijt van, na mijn studententijd heb ik juist een + saldo op mijn spaarrekening en konden we ons gelijk een leuke auto veroorloven en ons huisje leuk inrichten en dat soort dingen. Ach, ieder maakt zijn eigen keuze.

Carlijn -

Ik klap echt in mijn handen dat ik, ondanks dat ik nu gestopt ben met mijn studie door mijn gezondheid, nog binnen de studiefinanciering regeling val. Dat half jaar minder valt te overzien. Mijn ouders hebben mijn collegegeld en mijn boeken betaald, ik vond het daarom niet meer dan normaal om mijn studiefinanciering aan hun te geven. Ik krijg overigens nog wel zakgeld.

Als ik in september weer ga studeren, zou ik graag op kamers gaan. Helaas zit dat er niet in, omdat mijn ouders uit principe tegen lenen zijn. Een uur van deur tot deur valt nog te overzien, maar dat is voor mij maar een van de vele redenen om op kamers te willen. Helaas pindakaas. Voor 200-300 euro per maand krijg ik geen kamer en eten. Zelfs niet met een baantje

PatriciaKleijn -

Ik kreeg in de tijd dat ik op school zat ook stufi, en moest natuurlijk mijn studie betalen. Ik stopte na 1 jaar leren op mijn hbo en moest toen het geld terug betalen (logisch) Ik heb dit vorig jaar helemaal afbetaald (na een periode van 4 jaar) en ben blij dat ik er vanaf ben.

San -

Wat een goed artikel, het is een onderwerp waar ik op het moment over nadenk.
Ik heb een mbo opleiding gevolgd en behaalt, momenteel zit ik in mijn laatste jaar van het hbo. Ik heb eerder nooit hoeven lenen, mijn moeder betaalde mee aan mijn studie. Ik zou nog graag willen doorstuderen, omdat ik meer verdieping wil en het graag zelf wil. Alleen is het zo als je al een hbo diploma hebt en wil verder studeren moet je instellingsgeld gaan betalen en dat is echt stukken meer dan collegegeld. Ik zie het eigenlijk niet zitten om te gaan lenen ( al helemaal niet het maximale want dat wordt anders een giga schuld) mijn moeder zal minder kunnen bijdragen en een baan vinden lukt momenteel ook niet zo goed. Ik twijfel heel erg om door te studeren, misschien toch een klein bedrag lenen ik weet het niet.

Domenique -

Wat een goed artikel! Ik zit op dit moment voor mijn studie een half jaar in Noord-Amerika en ik wil graag mensen wat bewuster maken dat de prijzen die wij hier voor onze universiteiten betalen een schijntje is t.o.v. wat de studenten in amerika moeten neertellen. Als studiegenoten vragen hoeveel ik betaal (nog geen 2000 p jaar) dan durf ik het nauwelijks op te biechten want universiteiten kosten hier tussen de 15.000 – 45.000 per jaar… Natuurlijk is het niet niks om een studieschuld te hebben van 14.000 maar besef ook dat we het hier vrij goed voor elkaar hebben want het kan altijd erger!

Iris -

Ik heb tot nu toe (na drie jaar bachelor) nog geen studieschuld. Ik woon nog thuis, reis iedere dag 3 uur heen en weer naar de universiteit omdat ik liever niet wil lenen. Bovendien ben ik het afgelopen halve jaar in het buitenland wezen studeren, waarvoor ik eerst heel veel geld heb gespaard (waarom ik dus thuis bleef wonen). Het is passen en meten, maar ik heb al jaren een bijbaantje en wil toch zo min mogelijk studieschuld. Volgens jaar, met mijn master, ben ik wel van plan om te lenen om mijn kosten te drukken, ik wil namelijk ook naar een andere stad en moet dus wel uit huis. Daarom ben ik blij dat ik nog geen studieschuld heb tot nu toe.

Malou -

Interessant artikel! Ik ben vorige week afgestudeerd van het hbo en heb ook een flinke studieschuld. Ik heb daar geen spijt van want anders had ik nooit kunnen studeren & uit huis kunnen gaan. En die twee dingen had ik toch niet willen missen! Ik ben blij dat de mogelijkheid er is in Nederland.

Willemijn -

Gefeliciteerd! 😀

Kim -

Ik heb geluk dat ik net in het jaar ben bosonen met mijn opleiding dat ik nu studiefinanciering krijg nog. Na mijn mbo opleiding wil ik graag nog gaan studeren en op kamers.. Helaas zal ik dan wel een lening af moeten gaan sluiten.. Nu mag ik mijn studie gebruiken voor m’n telefoonabonnement en ik werk ernaast ook nog, maar denk toch wel dat ik bij moet lenen straks.. Heb ook nog een redelijke spaarrekening van mijn ouders en oma die dat voor mij gespaard hebben maar die wil ik graag gebruiken voor 1e huisje auto en trouwjurk en dat soort dingen… We Shall see volgendjaar…..

Linda -

Ik ben het niet helemaal met jullie eens. Als je echt niet rond kunt komen zonder, vind ik een studielening bij DUO een goede uitkomst (oude situatie, hè!). Maar ik merkte in mijn omgeving dat mensen ook wel erg gemakkelijk een iets duurdere kamer namen en in het weekend geen bijbaan hadden, maar dus wel veel geld leenden. Dat vind ik ronduit dom. Je kunt wel zeggen dat het allemaal gunstige voorwaarden zijn, maar het is niet jóuw geld. En als je dan eindelijk je eerste baan hebt, dan is het helemaal niet leuk om daarvan 100 euro weg te moeten sluizen. En het is ook niet leuk om er zo lang aan vast te zitten!

Ik had een bijbaan in een supermarkt, heus geen goudmijn, maar daardoor kon ik wel rondkomen. Ik werkte elke zaterdag gewoon 8 tot 10 uur, en in de vakanties veel meer. Ik kreeg overigens een bijdrage van 100 euro van mijn ouders, dat moet ik er wel bij zeggen. Maar zonder die bijdrage had ik het ook gered. En ik leidde echt geen armetierig leventje, at wat ik wilde en ging best vaak uit. Het was, vind ik, in het verleden echt niet zo moeilijk om zonder lening rond te komen.

In de nieuwe situatie denk ik dat heel veel studenten thuis blijven wonen, om kosten te besparen. En ik ben het wel met jullie eens dat op jezelf gaan wonen echt heel goed is voor je ontwikkeling. Een studentenhuis is dan ook nog een soort ‘proberen’, waardoor je een heleboel leert. Dat had ik niet willen missen!

Marnel -

Tof artikel! Volgend jaar ga ik (als het allemaal goed gaat) studeren…maar ik krijg geen stufi meer :( Ik heb niet zo de behoefte om uit huis te gaan, dus ik blijf voorlopig nog lekker thuis… 😉 Een deel van mijn studie betalen mijn ouders en een deel betaal ik zelf…zo zijn voorlopig de afspraken.

My Creative Life - Marìs -

Goed artikel meiden! Ik weet zeker dat mensen véél te makkelijk denken over lenen voor een studie en zich de gevolgen hiervan totaal niet beseffen.

Ten eerste vind ik; als je een kind wilt, dan dien je er ook voor te zorgen dat het je kind aan niks ontbreekt (verwar dit niet met je kind verpesten en maar alles voor je kind doen en je kind alles geven wat het vraagt). Een diploma heb je nodig en als ouder wil je ook dat je kind z’n diploma haalt. Mensen die nu ouders gaan worden weten (als ze even opgelet hebben) hoe het nieuwe leenstelsel in elkaar zit. En dus dat er geen basisbeurs meer bestaat, maar dat dat ook een lening is geworden.
Als je dus slim bent als ouders in wording zorg je ervoor dat je van tevoren nadenkt of je een kind kunt betalen. Aangezien een kind behoorlijk duur is, denk maar aan al die volgescheten luiers, daar begint het al mee. Slim is dus om van tevoren te sparen.
Als je kind geboren is kun je een rekening voor hem of haar openen en daar alvast een bedrag op storten. Hier kun je maandelijks geld op blijven storten zodat je kind later met zekerheid kan gaan studeren zónder een studieschuld.
Wanneer je kind oud genoeg is laat het dan maar lekker gaan werken om daar zelf ook nog aan bij te dragen, laat hem/ haar ook maar zn eigen telefoonrekening betalen, en zorgverzekering van hun 18e en laat ze maar kleding kopen van kledinggeld, want leren omgaan met geld is o zo belangrijk voor iedereen zn toekomst. En om te leren dat geld niet iets is wat vanzelfsprekend is en dat het ook op kan raken.

Natuurlijk zijn er nu een heleboel ouders/ jongeren die in die overgangsperiode zitten omdat dat leenstelsel nu ineens veranderd is (ja ok dat wisten we mss al 5 jaar? Maar in die periode kan je niet sparen voor een volledige studie, tenzij je rijk bent). Dus ik begrijp ook zeker dat er nu veel jongeren zullen moeten gaan lenen omdat hun ouders niet kunnen bijdragen.
En natuurlijk zijn er ook altijd wel uitzonderingen van ouders die het financieel moeilijk hebben omdat ze misschien onverwachts hun baan verliezen of om welke reden dan ook.

Maar mensen praten nu veels te makkelijk over ‘investeren in je toekomst’, volgens mij inmiddels zo onderhand ook een slogan van DUO, maar hier ben ik het dus niet mee eens. Je weet niet of je na je studie wel aan een baan kunt komen. Helemaal met die contracten van tegenwoordig, het is echt nog maar heel zeldzaam om een vast contract te hebben, dus ik vind dat mensen ook realistisch moeten nadenken voordat ze gaan lenen.
En DUO zegt wel zo leuk dat je de eerste 2 jaar na je afgeronde studie niet terug hoeft te betalen, maar wat ze er niet bij vertellen is dat er in die 2 jaar mooi wel rente bij komt. Weer nutteloos extra geld verspilt (tenzij je wel gelijk begint met aflossen). Ik weet niet of dat nu nog steeds zo is, maar een paar jaar terug wel.

Ik heb altijd geleerd om verstandig met geld om te gaan en nooit zomaar te lenen. Lenen is geld wat je niet hebt, en geld wat je niet hebt kun je ook niet (zo makkelijk) terug betalen. Uiteraard ben ik niet tegen geld lenen (een hypotheek) om een huis te kopen, want dat moet natuurlijk wel. Huren is tegenwoordig zo belachelijk duur, dat je vaak voordeliger uit bent met je maandlasten wanneer je gaat kopen (ligt natuurlijk ook aan de plaats waar je gaat kopen en hoe duur het huis/ appartement is wat je koopt).
En na je studie wil je sowieso het huis uit! En dus een huis kopen (of huren als je niet anders kunt). Dan moet er geen studieschuld in de weg zitten.
Ik ben van mening dat je dan beter tijdens je studie nog maar thuis kunt blijven wonen, het is misschien minder leuk, maar je hebt er wel veel meer aan na je studie, want je hebt dan geen schuld en kunt makkelijker het huis uit. En die zelfstandigheid komt dan ook wel. Tenzij het natuurlijk echt onmogelijk is om thuis te blijven wonen omdat je ergens ver weg woont. Maar ook dat weet je van tevoren, als je ergens ver weg in lolbroek woont en de dichtstbijzijnde opleiding een uur reizen is, ga dan maar werken tijdens je middelbare schooltijd en sparen om tijdens je studententijd uit huis te kunnen wonen, of eerst fulltime werken na de middelbare school om ervoor te sparen indien je leeftijd dit toe laat.

Als je de rest van je leven al met een studieschuld moet beginnen begin je al met een valse start en dat gun je toch niemand. Een huis kopen word door je studieschuld ook praktisch onmogelijk gemaakt of je kunt minder lenen (als je geluk hebt en iets samen met een partner koopt zal dit makkelijker gaan, maar er zijn ook veel mensen die alleen hun eerste huis kopen en dan word dit zeker extra hard meegenomen).

Ik heb zelf ruim 3000 euro terug moeten betalen aan studieschuld. Ik had gespaard om mn rijbewijs te kunnen gaan halen, dus gelukkig had ik dat bedrag volledig op mn spaarrekening staan waardoor ik het in 1x kon afbetalen (Zónder gemene rente waar over gezwegen werd, maar waar ik achter kwam toen ik de kleine lettertjes/ de voorwaarden las). Mijn studieschuld had ik trouwens niet omdat ik geleend had, maar omdat ik met mn studie gestopt was en uiteindelijk wel mn diploma gehaald heb, maar een lager niveau dan waar ik in eerste instantie de studiefinanciering voor gekregen had, dus moest ik dat terugbetalen, dat was een bedrag van 1 jaar een foute studie doen.
Maar toen had ik mn studieschuld afbetaald en was het geld op, toen kon ik dus ook niet gelijk op mn 18e starten met rijlessen wat ik zo graag gewild had. Uiteindelijk heb ik mn rijbewijs een aantal jaren later gelukkig wel kunnen halen, toen had ik weer genoeg gespaard om daarmee te starten.

Wel moet ik zeggen dat ik vind dat jullie het heel goed aanpakken, beiden zijn jullie al begonnen met aflossen voordat dit officieel moest én ook nog een hoger bedrag dan het minimum, top! Hopelijk zijn jullie er snel vanaf! Want hoe dan ook.. een studieschuld hebben sucks! 😉

Xxx

Anieke -

Ik heb het gigantische geluk dat ik helemaal nooit iets bij hoef te lenen en zelfs geld over houd. De reden van dit geluk is wat minder gelukkig, het heeft ermee te maken dat mijn vader mij niet erkend heeft en ik volgens de papieren dus alleen een moeder heb. Mijn moeder is werkloos en dus krijg ik de volle mep uitwonendenbeurs. Daarnaast is door allerlei gerechtelijke rompslomp bepaald dat mijn vader alimentatie betaald, en dat krijg ik er ook nog bij. Mijn stiefvader telt niet mee bij de inkomsten van mijn moeder, dus die heeft geen invloed op mijn stufi. Het zorgt er alleen wel voor dat ik mijn collegegeld niet zelf hoeft te betalen, omdat hij dat doet.

Ik zit dus prima in het geld en wil het ook zo lang mogelijk uitstellen om te moeten lenen. Het is iets wat ik absoluut niet wil! Ik moet er niet aan denken om een studieschuld te hebben. Ik heb gewoon enorm ‘geluk’ dat mijn situatie qua ouders zo geregeld is dat ik veel studiefinanciering krijg. Ik houd zelfs nog wat over aan het eind van de maand :)

Amelie -

Ik leen bij, niet maximaal maar dat ga ik waarschijnlijk wel doen. Mijn ouders verdienen genoeg, ik krijg daardoor geen aanvullende beurs. Waar DUO geen rekening mee houdt, is dat zij weer niet genoeg verdienen om zomaar voor mij en mijn zussen de studie te betalen. Ik werk wel naast mijn studie, maar niet zo veel omdat ik daar te weinig tijd voor heb. Ik krijg dus mijn uitwonende basisbeurs en ik leen bij zodat ik rondkom met huur/eten/collegegeld/boeken, en tot dusver had ik daarvoor geen maximale lening nog. Maar… voor mijn master over drie jaar krijg ik geen ‘gratis’ geld meer, dus ik ga maximaal bijlenen zodat ik tegen die tijd dat geld heb, een master kost je zo’n 10.000 euro en dat hoest je als student niet zomaar op, daarnaast wil ik een buffer hebben en niet gelijk mijn gehele spaarrekening er doorheen jagen, je moet namelijk na je studie ook maar zien waar je terecht komt.
Ik vind het niet fijn dat is straks een flinke schuld heb, maar ik zeg mezelf wel dat ik beter bij kan lenen voor mijn studie dan voor wat dan ook. Mijn studie zorgt er namelijk voor dat ik straks geld gá verdienen en mezelf in onderhoud kan voorzien. Ik leen zeker niet bij voor de feestjes en dergelijke, daarvoor vind ik het echt niet slim.

Marieke -

Goed artikel, wat je aan het denken zet! Ik heb het geluk dat mijn ouders vanaf mijn geboorte zijn gaan sparen voor de studie later (ook bij mijn zus), waardoor zij nu alles van school kunnen en willen betalen (collegegeld, boeken, extra kosten). Ik mag van hun mijn studiefinanciering houden als zakgeld, waar ik alles van moet doen (verjaardagen, kleding, uitjes, etc). Ik ben ze eeuwig dankbaar. Ze hebben dit gedaan, om ons later de hoge kosten van een studieschuld te besparen (waarschijnlijk toch nog wel een beetje schuld, maar dat valt te overzien denk ik zo). Ook woon ik nog bij mijn ouders, wat ook nog scheelt in kosten (ipv huur van een kamer etc).

margriet kuper -

wat leuk om te lezen!! en dan aan het eind een foto van ook mijn oude school (en buurt want ik woonde er ook nog eens tegenover)

Eline -

Helaas zal ik volgend jaar ook moeten lenen. Ik heb eerst 3 jaar op de universiteit gezeten(zware beta studie) maar had de helft van de punten gehaald en had geen zin om nog járenlang te studeren dus ik ben afgelopen zomer naar een soortgelijke studie op het HBO gegaan en daar heb ik het heel erg naar mijn zin en die mag ik in 2,5 ipv 4 jaar doen gelukkig. Helaas krijg ik vanaf de zomer geen stufi meer en moet ik dan nog 1,5 jaar dus ik zal wel moeten lenen. Baantje ernaast heb ik gehad maar ging ook niet meer..

Mandy -

Wat een interessant artikel. Goed dat jullie ook hier aandacht aan besteden. Ik denk dat het lenen voor veel mensen inderdaad onderschat wordt. En dan doel ik meer op de consequenties die er aan vast zitten.
Helaas moet ik zelf wel bij lenen. In het eerste en tweede jaar van mijn studie heb ik het gewoon kunnen doen van de basis beurs + mijn bijbaantje. Maar nu ik voor mijn eind stage op kamers moet en ik geen ‘extra’ inkomen meer heb, heb ik toch gekozen om bij te lenen. Zodat ik mijn kamer kan bekostigen! Ik had het geld liever willen lenen van mijn ouders omdat je dan geen rente hoeft te betalen. Maar helaas kunnen mijn ouders het niet permitteren.

Margriet -

Wat een goed artikel zeg! Ik betaal wel mijn collegegeld zelf (en dat wordt alleen maar meer). Maar ik woon nog thuis, dat scheelt zoveel! Mede daarom leen ik ook niet. Ik denk dat ik bij die 78% hoor: ik wil geen grote schulden maken en het is ook niet nodig dat ik leen. En ik kan iedere maand nog redelijk wat op mijn spaarrekening zetten dankzij mijn werk. En niet te vergeten: ik krijg iedere maand een prima aanvullende beurs! 😉

Maar ik ben ook weer niet tegen lenen, als je het verstandig doet en je weet wat de ‘gevolgen’ van het lenen zijn, is het prima!

S -

Wat een super goed artikel! Mijn ouders zijn heel erg tegen lenen en dat hebben ze mij ook altijd meegegeven. Ze betalen alles rondom mijn studie, alleen als ik op kamers wil dan moet ik dat wel zelf betalen. Ik red het alleen niet om een baantje te nemen naast mijn studie omdat het me heel veel tijd kost om alles bij te houden. Ik studeer nu een aantal maanden en ik was van plan om direct op kamers te gaan, dus ik had de lening bij duo alvast aangevraagd. Echter besloot ik later om tot mijn P thuis te blijven wonen. De lening had ik nog niet stopgezet en ik had het geld op mijn spaarrekening gestort. Alleen ik kon er niet vanaf blijven! Super stom natuurlijk. Maar ik werd gewoon helemaal wild van het idee dat ik nu alles kon kopen en de mensen om me heen die zelf leenden stimuleerden dat alleen maar. Ik heb de lening na 3 maanden stopgezet omdat ik toch eerst even moet leren hoe ik ermee om moet gaan vind ik zelf. Zodat wanneer ik straks op kamers ga ik goed met dat geld om kan gaan. Dus nu heb ik elke maand alleen mijn stufi waar ik het mee doe :)

Shaz -

Goed artikel! Ik ga ook altijd verantwoord met geld om en het liefst zou ik ook niet willen lenen maar voor mijn studie had ik geen keus. Ik redde het niet om zoveel te werken en dan nog alle vakken te volgen.

Janneke -

Ik heb het geluk dat mijn ouders de eerste vier jaar van mijn studie inclusief boeken wilden betalen en ben hier nog altijd erg dankbaar voor. Ik ga nog wel een jaartje extra achter mijn master plakken, maar woon nog thuis en zorg ervoor dat ik dit voordat ik aan dat extra jaar begin apart heb staan. Ik besef me zeer goed dat niet iedereen een vergelijkbare situatie heeft en vind in dit geval lenen zeker een investering in de toekomst.

Kirsty -

Interessant artikel! Zelf wilde ik vroeger nooit bijlenen, maar vanaf mijn 2e jaar moest het wel omdat mijn ouders toen zijn geëmigreerd en daardoor moest ik verplicht uit huis. Doordat hun emigratie veel geld heeft gekost konden ze (en kunnen ze nog steeds) geen geld missen en daardoor ben ik gaan lenen bij DUO. Het is niet wat ik graag had gedaan, maar ik ben blij dat het bestaat. Zonder had ik namelijk niet eens geld gehad voor een dak boven mijn hoofd, laat staan voor eten en een opleiding. Dat ik het terug moet betalen straks vind ik niet zo’n leuk idee, maar ik denk dat ik in die 2 jaar voordat de officiële aflossing begint al zoveel mogelijk ga proberen te betalen, zodat ik er zo snel mogelijk vanaf ben.

Esther -

Heel goed om mensen hierbij stil te laten staan. Ik denk inderdaad dat DUO lenen veel te makkelijk maakt, daar ben ik het mee eens. Ik ben afgelopen jaar gaan studeren en heb het er veel met mijn moeder over gehad. We hebben uiteindelijk besloten om niet te lenen en even te kijken of het zo lukt. We kunnen altijd nog gaan lenen als het nodig is. Wel wil ik na mijn studie mijn moeder een deel van mijn studie terug betalen, omdat het toch wel belachelijk duur is!

Maria -

Heel fijn om te lezen hoe jullie met een lening om gaan. Wel vraag ik mij 1 ding af, ik heb geen flauw idee of jullie je huis op dit moment kopen of huren, maar doet de bank er moeilijk over als je later een huis wilt kopen en je een studieschuld hebt? Dat is waar ik behoorlijk mee zit..

Willemijn -

Ik heb een huis gekocht en je studieschuld wordt niet meegenomen in de berekening. Althans, dat was toen in begin 2013 zo.

Minke -

Wij hebben vorig jaar een huis gekocht en bij de Rabobank wordt je studieschuld wel degelijk betrokken bij de berekeningen en flink ook! Ze rekenen ook nog eens met het bedrag van je oorspronkelijke schuld ipv hoeveel je nog moet afbetalen. Hoewel mijn studieschuld geen 20.000,- was, was dat wel het bedrag dat we er minder aan hypotheek voor konden krijgen. Ik heb mijn studieschuld dan ook meteen totaal afgelost met mijn spaargeld, anders konden we ons huis niet kopen!

Willemijn -

Wow, wat zuur! Dat was in onze periode nog niet zo.

Jetske -

Bij de Rabobank inderdaad wel.
Wij hebben vorig jaar ook een huis gekocht maar lang niet elke bank telt je studieschuld mee.
Wij hebben een hypotheek bij Florius, hier telde de studieschuld niet mee.
Het is ook niet bkr geregistreerd.

Willemijn -

Aah bedankt voor je toevoeging! Wij hebben de hypotheek inderdaad ook niet bij Rabobank, maar bij een andere bank. Dan zal dat het verschil zijn!

Minke -

De Rabo is ook vrij streng geloof ik. Gelukkig doen andere banken minder streng! Ik vraag me wel af met de nieuwe stufi, waardoor iedereen een studieschuld krijgt (dacht ik toch?) hoe banken daarmee omgaan. Kan straks geen afgestudeerde meer een hypotheek krijgen bij sommige banken. Dan zullen ze wel moeten versoepelen anders neemt niemand daar meer een hypotheek.

Nicole -

Ik spring hier even tussen met een verhaal uit mijn eigen ervaring. Je studieschuld is inderdaad niet bkr geregistreerd. Dus officieel kunnen hypotheek verstrekkers hem niet ‘terugvinden’. Echter zullen ze je wel letterlijk de vraag stellen of je een schuld hebt. Aan jou dus de keuze om het te melden of te verzwijgen. Het is dus belangrijk om er zelf vooral goed rekening mee te houden en voor jezelf dus het bedrag te calculeren wat je maandelijks moet aflossen. Daarnaast zijn hypotheek verstrekkers er wel scherper op geworden en kunnen ze je wel vragen om bankafschriften van een volledige maand aan te leveren (dan zien ze DUO vanzelf staan). Extra aandachtspunt; als je een hypotheek afsluit bij de bank waar je ook een rekening hebt, kunnen ze het natuurlijk met gemak zelf zien. De regels zijn dus helaas anno 2015 wat strenger geworden. Ik ben pro het bijlenen bij DUO, maar het is wel van belang om meteen onder ogen te zien dat dit gevolgen gaat hebben op de hypotheek die je wilt aanvragen. Ze berekenen adhv je startschuld (en niet je restschuld) en ze wegen hem 2 x zo zwaar. Start studie schuld van €20.000,- betekend dus dat je rond de €40.000,- minder al hypotheek kan krijgen. Martine, Willemijn, goed dat jullie DUO onder de aandacht brengen, maar wellicht is deze keerzijde ook wel goed om aan te kaarten! Keep up the good work.

Willemijn -

He Nicole! Zoals ik al in mijn topic schreef, is er bij ons destijds helemaal niet moeilijk over gedaan. Djurre en ik hebben beide een studieschuld en het er ook over gehad met de Hypotheker, maar de bank heeft er destijds helemaal niet moeilijk over gedaan en die informatie die jij hebt is mij ook nog niet eerder ter oren gekomen. Ik heb het vanuit mijn eigen ervaring geschreven dus ik had deze keerzijde niet goed kunnen belichten want ik heb er geen ervaring mee :)

Nicole -

Begrijp volledig dat je het vanuit je eigen ervaring en kennis hebt geschreven Willemijn. Het is ook helemaal geen verwijt naar jou toe. Ik vind het juist ontzettend goed dat je dit onderwerp bespreekbaar maakt! Ik bedoelde het meer als input voor een wellicht toekomstig artikel.

Nynke -

Wat een leuk artikel! Ik zit precies in de periode dat ik bijna wil gaan beginnen met aflossen. Ik heb zelf maar een vrij kleine lening, maar ik wil wel dat die zo snel mogelijk weg is. Momenteel heb ik maar een paar dagen in de week werk en kan ik dus nog niet beginnen met aflossen, gelukkig heb ik daar nog meer dan een jaar de tijd voor. Toen ik begon met m’n studie heb ik besloten niet te lenen, omdat ik nog thuis woonde en het prima redde met mijn bijbaantje. Toen ik in het derde jaar van m’n studie uit huis ging, heb ik wel bij moeten lenen, omdat ik anders de huur niet kon betalen. Ook heb ik voordat ik uit huis ging mezelf verboden om aan het geld van m’n spaarrekening te zitten zonder goede reden, dus daar had ik ook nog een leuk spaarpotje op staan. Dat hebben we in de meubels gestopt en de lening dus voor de huur gebruikt.

michelle -

Wow dat studeren zo ontzettend duur is in nederland! dan is het hoger onderwijs in belgie echt een heeeeel pak goedkoper. Ik ken persoonlijk niemand die moet lenen om zijn studies te kunnen betalen! :)

Willemijn -

Een studiegenootje deed een uitwisselingsprogramma met de hogeschool van Antwerpen en ze schrokken zich daar inderdaad dood van onze kosten. En zij kon wel huilen haha! 😉

Liz -

Wat een goed en actueel artikel. Dit is zeker iets wat heel studerend Nederland bezig houdt. Zelf ben ik een heel lucky meisje die niet haar studie hoeft te betalen en niet haar huur (ik moest wel op kamers, ik woon simpelweg te ver). Ik heb mijn basisbeurs voor mn boodschappen, telefoonkosten en benzine. Daarnaast heb ik wel twee bijbaantjes, dus ik heb ook nog een eigen inkomen.

Ik begrijp daarentegen wel waarom je zou lenen voor een studie, het is inderdaad een investering in jezelf. Dit is wat mijn ouders mij ook altijd hebben verteld en dit is ook de reden waarom ze mijn studie betalen. Ik begrijp natuurlijk dat niet iedereen in deze bevoorrechte positie zit, zoals ik al zei: lucky girl! Maar ik weet ook zeker dat als ik zelf mijn studie had moeten betalen, dat ik het optimale hier had uitgehaald(en dan bedoel ik ook echt studeren ;)). Dan had ik ook bij moeten lenen, maar ik had dat ook zeker gedaan!

Ingrid -

Het is fijn als je niet hoeft te lenen maar vanaf komend studiejaar zal iedereen moeten gaan lenen omdat de studiefinanciering verdwijnt. of je moet ouders hebben die de hele studie kunnen betalen, en dat zullen er niet zoveel zijn. Het is een hele verandering en ik ben benieuwd hoe het allemaal gaat uitpakken. Mijn dochter gaat in september aan de universiteit studeren maar ondanks dat wij wat kunnen bijdragen zal ze de rest moeten lenen. Gelukkig krijgt ze 35 jaar de tijd om het terug te betalen. Maar het zal zeker zo zijn dat iedereen die vanaf september een HBO of universitaire opleiding gaat doen een studieschuld opbouwt.

Moniek -

Wat een goed artikel. Ik moet alles zelf betalen daardoor moet ik wel wat bijlenen bij DUO. Maar dat vind ik niet zo erg ik heb liever dat ik de rust heb om te studeren dan dat ik mij telkens druk moet maken om geld. Ik weet zelf dat ik goed met geld om kan gaan en dat ik er geen rare dingen mee ga doen! Maar naast dat ik bijleen heb ik ook gewoon een bijbaantje in de supermarkt om uitgaven voor mijzelf te bekostigen zoals nieuwe kleren of make-up.

Sara -

Ik heb tot nu toe in 4 jaar tijd €600 moeten bijlenen om alles te kunnen betalen. Ik ben nu langstudeerder en krijg dus geen stufi meer. Misschien dat ik zometeen wel weer op een punt kom dat het echt nodig is om bij te lenen. Erg vind ik dat niet. Ik hoef nog maar een half jaar (hopelijk) dus een heel erg groot bedrag zal dat niet worden.

Simone -

Ik heb toevallig net mijn gelukkig hele lage studieschuld (< €400,-) volledig afbetaald en dus officieel schulden vrij! Ik kan dus niet mee praten over hele hoge studie schulden die in de duizenden euro's lopen. Maar ben wel blij er vanaf te zijn nu. Nu ik zelf zwanger ben hebben we het al wel eens over de toekomst van ons kind gehad, en hoe we dat met school willen. We willen allebei er naar streven dat ons kind zo min mogelijk leent, indien het dan nog kan, en dat wij er zoveel mogelijk voor sparen vanaf nu. Maar of dat werkt weten we over 18 jaar pas ;-).

britt -

wat goed dat jullie hier iets overschrijven! ik heb nog steeds een beetje het idee dat dit een moeilijk onderwerp is voor veel mensen. ik zit nu in mn 1e jaar van het HBO( na 1 mislukte studie) en ik merk dat er ook wel veel studenten zijn die in mijn ogen “misbruik”maken van het lenen of de stufi, lekker op vakantie er van gaan of festivals af gaan. iedereen zn eigen ding natuurlijk maar het lijkt mij vooral dat je het geld voor je studie moet gebruiken. lenen om je studie te bekostigen is in mijn ogen dan ook helemaal niet fout. zelf heb ik gelukkig nog niet hoeven lenen doordat ik thuis ben blijven wonen. soms ben ik wel eens jaloers op leeftijdsgenootjes die op zichzelf wonen maar die lening dat staat me toch erg tegen.

Judith -

wat een goed artikel, ik zit nu in m’n examenjaar en ga volgend jaar dus ook studeren. De studiefinanciering is voor mij dus helaas afgelast :( Maar ik denk dat je voor je studie wel mag lenen, je investeert het geld in je toekomst 😉

Murl -

Jullie hebben gestudeerd voor een vak die jullie nu niet beoefenen! Maar daar tegen over staat dat je wel altijd op dat vak kunt terug vallen! Dat (en de leuke tijd) neemt niemand jullie af. Ik heb niet bij geleend maar als het had gemoeten had ik het gedaan. Ik zie ook wel mensen in mijn omgeving die het (lijkt wel) als een soort uitkering zien. Daar ben ik niet voor! Ik vraag mij wel eens af of die mensen wel echt bewust zijn van wat ze moeten af betalen straks. Goed artikel! Ik denk dat mensen die dit lezen en zelf nog in hun studie zitten (of wat gaan beginnen) hier wel een stukje bewuster zijn geworden. Of in ieder geval wat informatie!

Jessica -

Voor mij is het helaas een dure grap geworden. Ik haalde mijn MBO diploma en dat werd volledig kwijtgescholden door behalen van diploma. :) Vervolgens naar het HBO. Ik deed eerst een jaar een opleiding die uiteindelijk niet bij me paste en stopte helaas in maart / april. Dat kostte me al een jaar studiefinanciering. Ik koos daarna een andere opleiding, die erg leuk was om te doen. Ik haalde genoeg punten om over te gaan naar jaar 2. In jaar 2 liep het tweede half jaar een beetje in de soep voor mij en zat er niets anders op dan het jaar over doen. Uiteindelijk besloten in december dat het niet langer ging voor me en gestopt. Nu ongeveer de gemiddelde schuld. Ik toch wil proberen deze in een jaar terug te betalen. Naast studeren heb ik altijd een bijbaan gehad en werkte in de zomers heel veel. Zette altijd spaargeld opzij. Helaas woonde ik de laatste 2,5 jaar op kamers, dus dat maakt de schuld heel hoog, maar niet bij hoeven lenen. Kreeg voor een deel huurtoeslag. Voor informatie van DUO vind ik de website onduidelijk. Bellen met je vragen naar DUO vind ik persoonlijk het beste werken.

@Willemijn en Martine: Jullie hebben je diploma gehaald, werd het dan niet kwijt gescholden? Of moeten jullie alleen het deel wat je extra leent terugbetalen?

Willemijn -

Dat wat je extra leent wordt niet kwijtgescholden. De basisbeurs en de ov kaart wel ja. Dat scheelde een heuleboel! 😉

Beyonce -

At last! Someone who unasestdndr! Thanks for posting!

Amy -

Wat een super interessante discussie met inderdaad verschillende opvattingen. Ik heb ook altijd geleerd verantwoord met geld om te gaan, maar sinds mijn achttiende heb ik altijd voor alles zelf moeten betalen. Ik stapte over van HBO naar de uni, moest daarvoor verhuizen en werkte ontzettend hard om zoveel mogelijk bij te verdienen. Toch dekte dat niet alle kosten en halverwege mijn WO bachelor hield de basisbeurs op (vind ik nog steeds stom). Dat werd dus lenen. Nu heb ik een mega studieschuld helaas, die ik nu al behandel als vaste last terwijl ik volgend jaar pas hoef te beginnen met terugbetalen. Dan lukt dat aflossen vanzelf wel.

Anne -

Supergoed artikel, maar ik denk wel dat het heel erg belangrijk is om te vermelden (voor alle toekomstige studeerders) dat vanaf sept. 2015 studiefinanciering van de baan is! Lenen kan, maar ‘zomaar iets krijgen’ in de zin van studiefinanciering zit er niet meer in (tenzij aanvullend). Ikzelf leen niet, omdat het niet nodig is vanwege mijn bijbaantjes en het geluk dat mijn ouders een bijdrage kunnen/willen leveren. Wel ben ik van mening dat je niet moet lenen als het niet hoeft, dus niet voor een mega luxe leven zoals jullie ook betogen. Echter, als het moet, dan moet het en dan ben ik van mening dat je beter een lening kunt afsluiten en kunt studeren (als je dit graag wil) dan beide niet! Tot slot ben ik vooral van mening dat je ieders (goed doordachte) keuze en situatie moet respecteren en niet gelijk iemand die leent moet bekritiseren of iemand die alles krijgt van zijn of haar ouders moet aanvallen 😉

Willemijn -

Ik weet te weinig van de veranderingen mbt tot studiefinanciering om het er bij te vermelden (ik studeer al 3 jaar niet meer), dus ben blij dat jij deze toevoeging doet. :)

Margot -

Wat interessant om jullie ervaring te lezen en ook alle comments! Ik heb het geluk gehad dat ik niet heb hoeven lenen en daar ben ik eigenlijk heel erg dankbaar voor. Maar ook nu ik alles zelf moet doen, wil ik eigenlijk voorkomen dat ik moet lenen. Dat voelt toch prettiger.

Selina -

Ik studeer sinds mijn 18e en ben nu 23. Ik ben volgens mij ergens aan het einde van mijn eerste jaar begonnen met maximaal bij te lenen. Ik kon nergens een bijbaan vinden; nu nog steeds niet. Sinds 2 jaar woon ik ook samen met mijn vriend en zonder het geld dat ik leen zou ik dit niet kunnen doen. Ik heb besloten om dit te doen omdat je het inderdaad op een redelijke manier kunt terugbetalen.

Selina -

Aanvulling: mijn ouders leven van een uitkering met 3 kinderen (nu 2 omdat ik uit huis ben) dus die konden ook niets bijbetalen.

Rebecca -

Ik ben wel tegen lenen als je te lui bent om een baan te nemen. Ik studeer nu en kan nog genieten van de studiefinanciering. Boodschappen en mijn zorgverzekering kan ik daar net niet mee betalen. Ik heb gelukkig wel veel vrije tijd en kan best een baantje erbij nemen. Sommigen kiezen ervoor om bij te gaan lenen, want dan hebben ze meer tijd om te gamen of wat dan ook. Dat vind ik een beetje jammer. Het is misschien juist goed om te gaan werken om werkervaring op te doen. Dat geeft denk ik meer voldoening (je hebt immers het helemaal zelf verdiend) en je leert zo ook om te gaan met collega’s en je baas. En de studiefinanciering geldt ook niet meer in mijn master, want dan doe je in feite een nieuwe studie, dus dan moet je wel bijbenen. Dat in de vooruitzicht lever ik liever een paar uur per week in dan dat ik die besteed aan youtube filmpjes kijken. Maar ik ben denk ik zo ook opgevoed: op je eigen benen staan totdat je echt een stoel nodig hebt.

Paula -

Helemaal mee eens. Ik betaal alles van mijn stufi, zorgtoeslag en salaris. Dus: collegegeld en zorgverzekering en de rest. Ik heb een basisbeurs en een aanvullende beurs. Die laatste wordt kwijtgescholden als je binnen vijf naar je opleiding haalt (dat gaat prima so far – ik zit in het derde jaar van mn studie).

En van dat werken: zo waar! Ik vind dat je eerder een bijbaantje moet zoeken dan moet bijlenen. Tenzij het niet anders kan natuurlijk. Maar een bijbaantje maakt je inderdaad een ervaring rijker. Of het nu wel studiegerelateerd is of niet (mijn baantje niet in ieder geval, maar het is wel heel tof). Dus ja. Als het kan met je studie moet je zeker een bijbaan nemen vind ik. Al is het alleen op zaterdag.

Maura -

Ik ben bijna 7 jaar verder na mijn afstuderen. En ook ik heb geleend en betaal nu af.
Ik heb er geen spijt van. Ik heb veel stage moeten lopen tijdens mijn opleiding. Voor mij was het naast die 40 uur amper vol te houden om te werken. Dus in de stage periodes leende ik vaak bij. Ik ben het helemaal met jullie eens dat je veel te snel extra kan lenen. Daar heb ik soms te gemakkelijk over gedacht. Ik was keurig binnen 4 jaar klaar en heb toen nog een jaar aan de uni gestudeerd. Dut was een jaar om bij te komen. Er was enorm veel gebeurd in mijn leven (jaren lang zorg voor zieke papa) en ik wilde vanwege zijn ziekte en geringe tijd die hij nog zou leven, niet reizen. Maar werken kom ik niet opbrengen. Dat jaar heeft mij echt zo goed gedaan. Dat is onbetaalbaar. Ik betaal daarom nu zonder schuldgevoel mijn schuld af.

mariah -

Wat er na 15 jr nog staat dat wordt echt kwijtgescholden. In de meeste gevallen betalen mensen niet naar draagkracht en dan betaal je dus je hele schuld af in 15 jr of minder. Betaal je wel naar draagkracht 15jr lang, dus een minder bedrag dan dat wettelijk is vastgesteld, dan gaat de restschuld teniet, na 15 jaar.

Jyzz -

Vanwege omstandigheden kon ik niet meer thuis blijven wonen. Om de huur te kunnen betalen ben ik een bedrag bij gaan lenen. Ik heb 2 jaar studievertraging en moest dus meer gaan lenen om ook het collegegeld te kunnen betalen. Ik studeer voor de zomervakantie af en ben heel erg blij dat ik door het lenen van geld bij de duo heb kunnen studeren en een dak boven mijn hoofd heb gehad. Ik baal ontzettend van mijn enorme studieschuld, maar ik weet niet wat er gebeurt was als ik het niet had gedaan. Er was dan niet veel van me terecht gekomen. Ik heb thuis altijd geleerd om verantwoord met geld om te gaan en daar ben ik blij om. We hadden thuis niet veel maar hierdoor waardeer je elke euro die je hebt en ga je er verstandig mee om. Goed artikel en fijn om jullie verhalen hierover te lezen!

Janneke -

ik heb ook nooit hoeven lenen. Ik woonde thuis, mn ouders hebben mn studie betaald en ik kreeg ook de maximale aanvullende beurs en werkte.. Ik heb daarvan dus heel veel kunnen sparen. Had het ook zonder de aanvullende kunnen doen, maarja.. Ik had er niet voor gaan lenen. Wil, zolang het niet nodig is, geen lening afsluiten

Marloes -

Wat fijn dat jullie dit onderwerp hier behandelen! Ik ben zelf een langstudeerder (2 jaar hbo, nu bezig met 3e jaar op de universiteit). Ik heb mijn recht op studiefinanciering al verbruikt, en dit is het laatste schooljaar met OV (ik woon op 2 uur afstand van de uni). De studiefinanciering die ik nu ontvang is dus een lening; ik heb het niet stopgezet. Mijn ouders hebben altijd mijn studiekosten betaald, maar sinds mijn vader ernstig ziek is (kanker) en hij het geld niet meer kan opbrengen, leen ik ook collegegeld. Werken naast mijn studie gaat niet voor mij, want ik ben chronisch ziek; al mijn energie gaat op aan de uni. Ik vond MOETEN lenen eerst verschrikkelijk, maar ik probeer het nu een beetje los te laten. Ik hoop dat ik een redelijk baantje kan vinden als ik afstudeer, om mijn schuld af te betalen.. maar ook zodat ik een master kan gaan doen (en eigenlijk ook uit huis kan, want dat ben ik ook een beetje zat haha). Ik doe altijd tegen anderen alsof ik mij geen zorgen maak over dit onderwerp, maar ondertussen.. :(

Lara -

Wat een goed artikel!
Zelf ben ik afgelopen zomer begonnen aan mijn studie en ik zit sindsdien ook op kamers (10vierkante meter, leuke uitdaging, hoop van de zomer wel iets groters te betrekken haha).
Nu heb ik het ‘geluk’ dat mijn vader niet meer kan werken en ik dus heel veel aanvullend krijg. Hier kan ik mijn huur van betalen en boodschappen doen, ik houd voor de boodschappen ongeveer 20 euro per week aan en dat gaat heel goed! Ook betaal ik zelf mijn zorgverzekering die ik grotendeels van het restje stufi kan betalen. Het collegegeld voor dit jaar hebben mijn ouders betaald, maar dat betaal ik terug en de komende jaren betaal ik het ook zelf. Dit kan ik doen door letterlijk een geluk bij een ongeluk: een schadevergoeding. Ik hoop dat ik op deze manier schuldenvrij door mijn studie heen kom. Het geeft me een goed gevoel dat ik het geld van DUO ook echt nuttig besteed en later niet met kopzorgen over geld zit. Natuurlijk is er niks mis met lenen als het nodig is, maar als het zo ook kan: liever schuldenvrij! :)

Miriam -

Goed dat jullie hierover schrijven! Ik heb een 3 jarige MBO opleiding gedaan. Woonde thuis en kreeg minimale studiefinanciering. Dat mocht ik houden van mijn ouders (was 70 euro) En zij hebben mijn lesgeld enzo betaald. Ik ben blij dat ik geen schulden heb over gehouden aan een studie. Ik werk nu in de financiële sector, en ik vind dat geld lenen niet zo makkelijk moet gaan. Kijk, als je het echt nodig hebt omdat je anders niet je studie kunt doen dan snap ik het. Maar er zijn zoveel mensen (met eigen ogen gezien tijdens mijn studietijd) die lekker maximaal bijlenen zodat ze 7x per week (bij wijze van spreke) uit kunnen gaan, lekker op vakantie en kunnen shoppen. Vervolgens maken ze geen enkele opleiding af en vinden ze nooit een baan. Tsja..

Ellen -

Ik zal wel moeten helaas :( In 2011 ging ik farmacie studeren, een opleiding met een bachelor van 3 jaar en een master van 3 jaar.

Tijdens de studie werd ik ziek in mijn tweede jaar en moest geopereerd worden, dus toen heb ik vertraging opgelopen. Daardoor ik volgend jaar pas aan de master kan beginnen, in plaats van dit jaar en val ik dus in het nieuwe leenstelsel :( door die ziekte en doordat ik zoooo veel moest inhalen kon ik ook niet echt werken naast de studie. Ik heb me er maar bij neer moeten leggen.

Met een bachelor farmacie kan je niks, dus er zit niks anders op dan drie jaar lenen. Ik kan toch nooit genoeg verdienen naast de studie, zou alleen in het weekend kunnen werken omdat we vaak fulltime beschikbaar moeten zijn voor practica en straks ook stages etc.

leonie -

Leuk artikel! Toevallig kreeg ik gisteren een bericht van duo over het terugbetalen. Vanaf 1 januari 2016 moet ik beginnen zan de schuld van bijna 18000 euro. Ik heb zowel mbo als hbo voltooid. Ik begon met lenen op het hbo, aangezien ik toen uit hiis ging, op kamers. Ik kreeg toen dus een uitwonende beurs maar die bedroeg 260 euro, dus zonder aanvulling. Mijn huur was alleen al 310 euro dus dan kom je al tekort. Ik werkte op koopavond en op zaterdag in een winkel maar met dat loon red je het echt niet. Dus om ook boodschappen te kunnen doen, kleding etc te kunnen kopen heb ik bijgeleend. Ik heb wel t geluk dat mijn ouders alles van mn school betaald hebben. Nu ben ik dus afgestudeerd, er is een bult aan rente bijgekomen en binnenkort beginnen met aflossen…ik werk 4 dagen per week, maar het is geen vetpot wat ik verdien. Ik woon samen dus gelukkig hoef ik niet alles zelf op te hoesten, anders was ik niet rondgekomen. Ik had gehoopt dat ik een baan zou krijgen waar ik 8 jaar voor heb gestudeerd maar de werkelijkheid is anders. Ik heb nu een detacheringscontract, dus ik kan elk moment op straat staan, ook geen zekerheid helaas.
ik vind ook dat het lenen een uitkomst bied, maar besef de gevolgen.

Willemijn -

Ik denk dat dit voor veel mensen uit onze generatie (nu tussen de 20 en 30) op gaat. Als ik kijk naar oud-studiegenootjes werken ze allemaal maar parttime, met 0-urencontracten of contracten voor bepaalde tijd. Niks vast en geen zekerheid. Dat waar we voor gestudeerd hebben, zekerheid, fulltime werken en een goed salaris, is niet zo vanzelfsprekend meer in deze jaren. Dat is wel een ‘probleem’ voor onze generatie denk ik. Aan de andere kant biedt het ook mogelijkheden, kijk maar naar mij en Martine en de vele start ups van mensen onder de 30. Ik denk dat we in de loop der jaren naar een heel ander systeem van ‘werken’ gaan, en wij zitten nu in die vervelende omslagfase. (Stukje arbeidsfilosofie van mijn kant haha!)

Madebyuna -

Echt een fijn artikel! Hier moet zeker meer aandacht voor zijn vind ik. Ik studeer nog en woon sinds een half jaar op mezelf, net als mijn vriend. Vanuit huis heb ik altijd meegekregen dat je eerst geld moet verdienen voordat je het kan uitgeven. &Ik vind het ook een fijn idee als ik zie dat het geld dat ik heb allemaal verdiend is door mezelf. Ik leen dus ook niet bij duo, alleen als er echt niets anders op zit dan oké. Maar mijn vriend kijkt er heel anders tegen aan! Hij komt uit een rijk gezin waar alles altijd voor hem betaald wordt. Nu hij uit huis woont betalen zijn ouders ook alles en leent hij extra bij om op vakantie te gaan en andere dingen te doen. Ik sta daar helemaal niet achter en vind dat best moeilijk. Het idee dat we straks misschien wel gaan samen wonen en dan krijg ik ook zijn schuld erbij! Klinkt misschien egoïstisch, maar zo voelt het wel. Naja hopelijk vind hij een goede baan en is die schuld zo afbetaald! Haha

Willemijn -

Lastig inderdaad, als je er zo verschillend over denkt! Djurre en ik gaan ook wel anders met geld om maar in de loop van de jaren zijn we wel meer op één lijn gaan zitten. Nu doen we een gezamenlijk inkomen en blijft het overleggen en soms ook discussiëren. Geld blijft altijd een puntje in relaties denk ik!

Heleen -

Ik ben dit jaar begonnen met een hbo studie, maar ben er mee gestopt en ga volgend jaar een wo studie doen. Ik heb het geluk dat mijn ouders genoeg geld hebben om alles voor mij (wat betreft mijn studie) kunnen betalen, zodat ik geheel schuldenvrij uit mijn studie kom. Ik weet dus niet of ik wel goed kan oordelen over het lenen. Voor mij is een lening alleen voor als je het écht nodig hebt en dus niet omdat je bijvoorbeeld op vakantie kunt. Mij lijkt het het beste om zoveel geld per maand binnen te krijgen dat je je er geen zorgen over hoeft te maken en zodat het dus geen invloed heeft op je studieprestaties. Dit kan dus inhouden dat je alles vergoed krijgt van je ouders, een deel ervan of dat je alles leent. Ik denk dat het gewoon per persoon verschilt hoeveel hij of zij nodig heeft per maand om een ‘zorgeloze’ studententijd te hebben

Mar -

Ik zeg altijd maar, er zijn 2 dingen in het leven waar je voor moet lenen en je niet schuldig over moet voelen. Een studie en een huis. Het is een investering in jezelf en duo heeft in het oude stelsel en in het nieuwe stelsel goede voorwaarden. Lage rente, terug betalen is een bepaald percentage en na zoveel jaar word het kwijt gescholden.

Marit -

Ik heb ook maximaal geleend om rond te komen en nog een tweejarige studie extra gedaan waarbij ik volledig moest lenen. Ik heb er wel altijd bij gewerkt, maar mijn stufi was meer om de huur, rekeningen en boodschappen te kunnen betalen en inkomen van werk voor geld voor studieboeken, kleding (die zul je af en toe toch moeten vervangen). Ik heb een megastudieschuld en dat zit me ook niet lekker. Ik ben nu net begonnen met afbetalen. Ik heb natuurlijk wel gespaard de afgelopen twee jaar, maar dat is nog lang niet genoeg om alles te betalen. Ik hoop wel dat ik over een paar jaar schuldenvrij ben. Ik vind het zo jammer dat alles wat je nu spaart niet voor jezelf is. Ik heb het geld toen nodig gehad. Ik vind het alleen wel jammer als ik dan naar mijn broertjes kijk die thuis zijn blijven wonen omdat dat voor hun opleiding kon, zij geen schuld hebben. Zij betaalden geen huur of kostgeld, geen geld voor boodschappen omdat mijn ouders boodschappen deden. Dat steekt mij soms wel een beetje. Omdat het voor mijn studie ‘moest’ zit ik met zo’n schuld. Ik ben soms wel jaloers op mensen die geen studieschuld hebben. Maar mijn ouders waren gewoon niet vermogend genoeg om bij te dragen.

Ik vind het ook een raar idee dat iedereen nu zo’n gigantische studieschuld gaat opbouwen omdat stufi een lening is geworden.

Bente -

Toen ik op mijn 19e op mezelf ging wonen kon ik ook niet onder het lenen uit komen. Ik ben zelf heel erg in dubio of ik moet gaan aflossen of mijn geld bewaren voor het moment dat ik een huis wil gaan kopen. Alles wat ik nu nog op mijn rekening heb staan hoef ik minder als hypotheek te lenen (en een hypotheek is natuurlijk een stuk duurdere lening dan de lening bij DUO). Ik moet er eigenlijk eens goed voor gaan zitten om dat uit te zoeken maar dat is een vervelend klusje dat ik graag uit stel..

Willemijn -

Ik had niet zo’n grote buffer aan spaargeld dat ik in een keer een stuk kon inlossen op de hypotheek of studieschuld. Maar als ik dat wel had, zou ik inderdaad voor inlossen op de hypotheek gaan. Die heeft een veel hogere rente dan de studieschuld! Studieschuld is ook een kleinere maandlast dan je hypotheek in de meeste gevallen.

Murl -

Een kennis van mij heeft de 4 jaar van haar studie volledig bij geleend (alles opgespaard ) En daar mee een deel van haar koophuis betaald! Ook omdat het goedkoper is dan een hypotheek! Ik vond het wel slim!

Eline -

Ik heb ondertussen ook al een studieschuld waar je u tegen zegt! Ik heb hiervoor ook zoveel levenservaring terug gekregen zoals op kamers wonen en nu samenwonen. Liever had ik het natuurlijk ook niet gehad, maar ik ben blij met wat ik nu allemaal kan meemaken!

Annemiekish -

Wat een goed artikel! Toevallig zit ik in mijn tweede jaar, maar ik weiger geld bij te lenen. Zelfs toen ik vorig jaar in een grote dip zat en toen ook mijn bijbaan kwijtraakte, wilde ik gewoon niet bijlenen. De reden is voor mij redelijk simpel: ik wil gewoon geen schulden. Ik woon ook samen met mijn vriend, mijn ouders dragen ook niet maximaal bij, maar ik vind het een rotgevoel om geld uit te geven dat ik niet heb. Dat ik later een baan heb, maar als ik een salaris heb ik er niet volop van kan genieten. Tuurlijk, het maandelijkse bedrag dat je betaalt is niet veel, maar het idee alleen al beangstigt mij. Ookal leen je maar een ‘paar’ honderd per maans: het totaalbedrag tikt toch lekker aan.

Mijn vriend werkt al fulltime (zonder studieschuld), maar heeft collega’s van in de 30 jaar die nog steeds een studieschuld open hebben staan. Dat lijkt mij gewoon niet relaxed, zeker niet als we op den den duur aan kinderen beginnen. Om een grote studieschuld te vermijden bijt ik daarom liever even een paar maandjes door. Zoals vorig jaar, toen ik totaal niet lekker in mijn vel zat, 7 kilo was afgevallen, en nieteens nieuwe kleren voor mezelf aan kon schaffen omdat ik geen drol verdiende. Gelukkig heb ik een lieve vriend die me daar doorheen heeft gekregen (maar niet door alles voor mij te betalen hoor, haha!) en heb ik uiteindelijk twee hele relaxte bijbanen gevonden. Nu moet ik zeggen dat ik qua uurloon als student ook niet mag klagen. Waar ik eerder minimumloon verdiende, krijg ik nu een tientje per uur, en op zondag zelfs meer dan 16 euro per uur. Als je zo een paar daagjes werkt tikt dat lekker aan, dus kan ik me goed redden: inclusief leuke dingen doen en zelfs nog wat spaarwerk. In de zomer werk ik daarnaast fulltime bij één van de bedrijven waar ik werk, zodat ik een mooi bedrag heb om eventuele dipmaandjes te kunnen overbruggen. Mijn broer heeft ook geld bij DUO geleend maar zijn studie niet afgemaakt, dus die zit nu met de gebakken peren. Er moet wel iets heel geks gebeuren om mijn studie niet af te maken, maar ik wil gewoon geen risico lopen en als ik straks een baan heb helemaal fris beginnen en mijn geld kunnen stapelen! 😉

Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla -

Heerlijk artikel en fijn om er even bij stil te staan nu ik 31 jaar ben ook kan terug blikken.
Ik kom uit een gezin van vier meiden, mijn ouders hebben en werken nog steeds veel. Ik had vanaf mijn 14e bijbaantjes en toen ik aan de hbo Communicatie opleiding begon ben ik wel gaan lenen.
Mijn ouders hebben niks betaald aan mijn studie en dit vind ik heel fijn. Mijn papiertje, mijn verantwoording.

Spijt, nee absoluut niet. Het is een heel bewuste keuze geweest ik zou en moest verder studeren en daar kan je geen prijskaartje aan hangen.

Nu ik zelf kinderen heb wil ik niet dat ze lenen, ik spaar nu al voor hun studie.

Mariska -

Wat goed dat jullie hierover schrijven! Ik heb super veel spijt van mijn studieschuld. Ik heb 2 hbo opleidingen afgerond, waarvan 1 verkorte van 2 jaar. Totaal dus 6 jaar gestudeerd en 2 jaar daarvan maximaal geleend, omdat je maar 4 jaar stufi kreeg. In die tijd werd er super makkelijk over gedaan. Ook onder medestudenten. Ik woonde op mezelf en had dus wel geld nodig maar had later ook een bijbaan. Dus het lenen had ook wel wat minder gekund. Iedereen zei joh je verdient het straks gemakkelijk terug met twee hbo diplomas en een vette baan. Maar toen kwam de crisis, kreeg ik twee zware burnouts en bleek ik een beperking te hebben en kan ik nooit meer een baan op mijn niveau krijgen. Ondertussen moet ik wel 211 euro per maand betalen. Ik kan dit natuurlijk wel gaan verlagen wegens inkomensdaling, maar dan duurt het nog langer voor ik eraf ben. Ik baal er erg van dat ik niet beter heb nagedacht destijds en me hebt verdiept in de materie. Ik maak me wel zorgen om de generatie van straks die sowieso alles moeten lenen om te kunnen studeren. Persoonlijk vind ik een studieschuld hebben geen pretje. Klein lichtpuntje, mijn studententijd was de mooiste tijd van mijn leven. Dat probeer ik me maar steeds voor te houden als ik de afschrijving weer zie.

Willemijn -

Balen zeg! :( Dat is inderdaad een hele duidelijk keerzijde! Fijn dat je een comment achter laat!

Lotte -

Ha Mariska! Via via ken ik iemand die een een soortgelijke situatie was beland. Zij heeft wel direct doorgegeven dat ze te maken had met een inkomensverlaging en betaalde dus ook minder per maand terug, omdat je studieschuld na 25 (of 30) jaar kwijtgescholden wordt. Als je dus geen baan hebt/minder verdient hoef je ook minder te betalen en je gaat pas weer meer betalen zodra je inkomen dat toelaat. Misschien is het in jouw situatie toch prettig om dit door te geven, ook al zit je dan wel langer met je schuld als je op dit niveau blijft verdienen. Als je weer meer geld verdient kan je dit dan ook weer sneller afbetalen.

Danielle -

Ik doe twee (universiteire) studies, Nederlands recht en gezondheidswetenschappen. Als ik naast studeren al tijd over heb, wil ik die liever niet besteden aan werken. Ik heb gewerkt aan mijn CV, en dat was vaak onbetaald maar wel relevant werk. Ik woon gelukkig samen met mijn vriend die aardig verdient (is arts) en wordt hopelijk zelf ook arts, dus ik maak me eerlijk gezegd niet zo druk om die lening :)

Danielle -

Universitaire* 😛 kan helaas de typefout niet aanpassen haha.

Robin -

Goed onderwerp!! Ik woon nog thuis bij mijn ouders maar heb de eerste 1.5 jaar van mijn studie moeten lenen. Niet vol, maar toch een redelijk bedrag. Afgelopen maand begon bij mij de twijfel toe te slaan, ik wilde graag stoppen.. Helaas gaat me dit suuuuuper veel geld kosten. Want naast alles terugbetalen van de eerste 2 jaar (basis, aanvullend, lening, ov), zou ik onder de nieuwe regeling vallen, en geen stufi meer krijgen… Dus lenen kan zeker, tot een bepaalde hoogte

Willemijn -

Ja als je halverwege wilt stoppen dan wordt het een afschuwelijk duur grapje :(

Milou -

Robin, omdat je al hebt gestudeerd val jij nog onder de oude regeling. Je zal bij een nieuwe studie gewoon nog stufi krijgen dus (min de anderhalf jaar die je al hebt gehad). Hier heb ik van de week over gebeld met DUO :)

Marieke -

Ik heb zelf nog niet hoeven lenen, omdat mijn ouders collegegeld en boeken betalen en ik altijd naast mijn studie heb kunnen werken (misschien niet altijd kunnen vanwege de drukte, maar toch gedaan). Ik kan het ook iedereen aanraden om te werken, voor zover het mogelijk is. Het geeft mij een goed gevoel dat ik in grote mate zelfstandig ben en tenminste niet afhankelijk van de overheid. Wel moet ik volgend jaar gaan lenen, vanwege het nieuwe leenstelsel. Ik begin namelijk een master en ondanks dat ik al drie jaar studeren en geen vertraging heb, geldt dit als ‘nieuwe’ opleiding en vervalt de basisbeurs. Eerlijk gezegd ben ik hier ontzettend kwaad over en voel ik me mega genaaid. Ik ben geen langstudeerder, gebruik mijn stufi voor huur en boodschappen en verdien er mijn eigen geld bij, volgens het oude systeem zou ik de overheid geen cent extra hebben gekost omdat ik zonder vertraging ga afstuderen en toch pakken ze mijn stufi af. Daarnaast ben ik bang voor de toekomst met mijn vriend, door het maken van verkeerde studie en andere keuzes komt hij namelijk uit op een schuld van 70.000 euro. Ik ben bang dat dit ons gaat beperken in ons leven samen en dat ik beknot wordt door zijn schuld of misschien er zelf deels aan mee moet betalen. Hebben jullie daar ook ervaring mee en hoe hebben jullie dat beleefd?

Willemijn -

Wat balen van die regels zeg! :( Ik snap wat je bedoelt, met je vriend. Dit is hoe ik er naar kijk als ik je comment zo lees. Het is natuurlijk super zuur en het is ook wel een behoorlijk bedrag waar je niet echt je ogen voor kunt sluiten. Maar als je echt bij elkaar wilt blijven en je zeker weet dat je met hem een toekomst wilt, dan is die schuld wel onderdeel van jullie leven. Daar verander je niets aan. En dan zul je daar hoogstwaarschijnlijk ook door beïnvloed worden. Of je mee wilt betalen, is natuurlijk aan jezelf. Dat moet niet, maar ja, aan de andere kant is en blijft het feit dat je toch ‘benadeeld’ zult worden omdat hij minder geld heeft omdat hij moet terugbetalen. Aan de andere kant, je weet niet wat het leven gaat brengen! Er zijn meerdere wegen naar Rome. Je hoeft niet per se gestudeerd te hebben om er warmpjes bij te zitten, dat heb ik inmiddels wel geleerd. Mocht je ooit gaan trouwen en die schuld is nog zo groot en je maakt je er nog steeds zorgen over, ga dan in gesprek met de notaris en verdiep je in trouwen onder huwelijkse voorwaarden 😉

Tja, gezamenlijke financiën… Ik heb weer nieuwe inspiratie voor een blog! 😉 Bedankt voor je comment en succes!

Marieke -

Bedankt voor je reactie! We zijn nu bijna een jaar bij elkaar en ik merk dat het vooral twijfels zijn of ik wel zo verder wil en zo mijn leven wil leiden. Maar inderdaad, dat zullen we dan ook wel gaan zien. We hebben het er vaak over en er zijn nog opties open die het afbetalen misschien makkelijker gaan maken. En, plat gezegd, waar ga ik een andere vent vinden zonder schuld? Zoveel mensen lenen, ik ben eerder de uitzondering in dit geval. Meebetalen was ik niet van plan, dat wil hij ook absoluut niet hebben. Ik ben benieuwd naar je artikel, blij je geïnspireerd te hebben 😛

Mar -

oeh dat is wel veel. Vooral voor hem wordt het straks lastig als jullie gaan trouwen of een samenlevingscontract krijgen. Dan worden beide salarissen op 1 hoop gegooid. Maar let wel, na 15 jaar netjes afbetalen wordt het rest bedrag kwijt gescholden….

Willemijn -

Volgens mij is dat van die 15 jaar netjes afbetalen echt een fabeltje hoor! Dat staat nergens op de site van DUO en ik heb het ook nog nooit echt bevestigd zien worden door de overheid, DUO of iets dergelijks. (En eerlijk gezegd zou ik dat ook van de zotte vinden.) Wie weet hoe het echt zit?

Margriet -

http://www.duo.nl/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE?New,Kb=Kennisbank,Company={DBD42CAE-B941-4CF4-960D-5F5C917B6281},Case=obj(43943),Question4332=obj(4332):obj(4343)

Hier zie ik toch dat het na vijftien jaar kan worden kwijtgescholden (via DUO site)

Iris | Todayslipstick -

Leuk om te lezen hoe jullie hier tegenover staan. Zelf zit ik in het 2e jaar van mijn opleiding en leen ik niets. Ik krijg maar 102 euro stufi en daar moet ik het mee doen, natuurlijk heb ik wel een bijbaan. Mijn ouders betalen wel mijn opleiding en ik woon nog thuis, dat scheelt natuurlijk! Of ik zou lenen als ik wel zelf mijn collegegeld moest betalen of op kamers woon? Ik denk het wel, anders is het toch lastig rondkomen..
Liefs, Iris

Maaike -

Ik moest lenen, anders kon ik niet eens studeren. Ik had wel een bijbaan, maar die stelde niet zoveel voor qua verdiensten. Wel had ik geluk dat mijn ouders het collegegeld betaalden. Die besloten dan om niet op vakantie te gaan of betaalden het van de erfenis van mijn opa en oma. Ik ben niet meteen gaan tergbetalen, maar weer terug gaan studeren voordat de 2 jaar aanlooptijd in gingen. Daardoor hoefde ik 3 jaar niks terug te betalen. Die tijd heb ik aangepakt om mijn lening te halveren en heb ik elk jaar grote bedragen overgemaakt. Nu doe ik het wat rustiger aan en betaal ik gewoon wat moet. Het plan is wel om elk jaar extra geld over te maken. Nu staat de rente zo laag dus ik ga proberen om hem in 5 jaar tijd op nul te zetten.

Willemijn -

Slim! Ik wil inderdaad ook per jaar kijken of ik wat extra’s kan aflossen.

Mar -

http://www.duo.nl/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE?New,Kb=Kennisbank,Company={DBD42CAE-B941-4CF4-960D-5F5C917B6281},Case=obj(43943),Question4332=obj(4332):obj(4343)

Zie bovenstaande link.

Willemijn -

Ik ben flabbergasted! Dus eigenlijk is het zo dat ‘extra’ afbetalen niet loont? Maar dit gaat dan toch alleen op als je het minimale bedrag per maand niet redt en verlaging aanvraagt of niet? Want het maandbedrag is gebaseerd op je schuld gedeeld door 15 jaar en dat weer gedeeld door 12 maanden, dacht ik?

Mar -

Ik kan helaas niet op je onderste berichtje reageren. Maar bel anders duwo of lees de site goed. Zoals ik het begrijp mag je gewoon verlaging aan vragen en tellen nog steeds die 15 jaar, behalve als je besluit om niet af te betalen of het salaris van je partner (bij samenwonen/huwelijk) niet mee neemt. Dan duurt het langer. Of te wel, extra aflossen loont niet (behalve als je een klein bedrag als schuld hebt) je kan het geld beter in andere dingen stoppen. Oh ja en vergeet niet om je schuld op te geven in box 3. Dan betaal je uit eindelijk minder belasting. Tip aan iedereen: zoek het goed uit wat voor jouw situatie het voordeligst is mbt tot extra terug betalen.

Willemijn -

Thanks voor je berichtje terug! :)

Bloem -

Nee Willemijn, het minimale wat je betaalt is idd het bedrag delen door die 15 jr. Maar met een inkomensverlaging van ik geloof 15% mag je minder gaan aflossen dan het minimale, zoiets in elk geval. Als je dan na 15 jaar aflossen nog een restschuld hebt, die dus nooit heel veel € kan bedragen want zo gek is DUO niet, wordt dat kwijt gescholden.

Meer aflossen per maand loont dus wel in de zin van: je bent er sneller van af.
Jullie 2WMN blog vind ik trouwens echt een geweldig innoverend initiatief. Hij bestaat nu al een tijdje en man o man wat een goede beslissing. Kijk wat voor geweldige discussies jullie aan de gang krijgen! En wat een originaliteit in de wereld van beauty, fashion en lifestyle blogs! Kus

Willemijn -

Bedankt voor je toevoeging én je compliment Bloem! 😀

Dionne -

Helaas ben ik 1 van de vele, zoals ik heb kunnen lezen, die moer lenen. Ik zit momenteel in het 2de van het HBO en om mijn studie te kunnen betalen moet ik lenen. Mijn MBO heb ik wel zonder lening kunnen doen, maar sinds het HBO moet ik wel lenen. Mijn ouders kunnen helaas niet mee betalen waardoor ik zelf verantwoordelijk ben en eigenlijk ook geen andere keuze heb. Ik heb een bijbaan waarbij ik een paar uur per week werk omdat ik ontzettend moet werken voor school. Dat is prima, maar mijn school van mijn bijbaan betalen wordt dan wat lastig.
interessant artikel en leuk om jullie meningen te Lezen

Aranka -

Wat interessant om te lezen! Zelf heb ik nooit geleend omdat ik voor het geld wilde werken. Maar aan de andere kant, ik kreeg ook een aanvullende beurs die maandelijks bijna 400 euro was, van de gekken eigenlijk. Maar als je het krijgt sla je dat natuurlijk niet af. 400 euro was eigenlijk veel te veel voor een student die thuis woont in de maand. Omgerekend was ik nog geen 180 per maand aan mijn studie kwijt dus hield 220 euro over voor leuke dingen. Nu moet ik zeggen dat ik in mijn ‘studententijd’ daar ook lekker van heb geleefd. Maar of ik die 220 euro extra had geleend omdat ik thuis woonde en leuke dingen wilde doen, nee dat niet. Ik weet van dichtbij wat schulden met je kunnen doen, daarom zie je mij niet zo snel een bedrag lenen.

Willemijn -

Zo, lekker bofkont hihi! 😉

simone -

De aanvullende beurs is na mijn idee alleen voor uitwonende studenten – in ieder geval dat was wel bij mij zo. Basisbeurs was altijd voor iedereen en de aanvulling was voor de uitwonende studenten. Zelf heb ik wel bijgeleend omdat studeren anders niet mogelijk was. Alle rekeningen, schoolgeld e.d. moest ik zelf betalen van mijn ‘inkomsten’ van DUO en mijn bijbaan. Toen mijn bijbaan weg viel heb ik bij duo het lenen aangezet om rond te kunnen komen. Daarnaast heb ik studie vertraging opgelopen tijdens mijn studie en als ik daarna niet vol alles geleend had had ik mijn studie niet af kunnen ronden. Inmiddels afgelopen jaar in september eindelijk dat felbegeerde HBO papiertje behaald, maar vooralsnog werkeloos thuis … dus idd zekerheid is tegenwoordig niet meer ‘gegarandeerd’ wanneer we er hard voor gestudeerd hebben.

Aranka -

Aanvullend krijg je als je ouders minder dan een bepaald verzamelinkomen hebben. Als je uit huis bent gaan wonen voor de studie krijg je een aanvullende uitwonende financiering, die had ik dan niet :).

Carina -

Ik vind het alleen zo ontzettend jammer dat je van DUO nooit makkelijk informatie krijgt. Dingen zoals de rente en wanneer je kunt terugbetalen en wat je nou precies terug moet betalen zijn erg lastig te vinden. Daarmee maken ze het je extra lastig. Ik heb gelukkig maar een relatief kleine schuld, maar het blijft een schuld en ik wil er zo snel mogelijk vanaf.

mariah -

Er staat heel veel informatie op de site van duo.

Carina -

Klopt, en misschien hebben ze het aangepast maar ik wilde een paar maanden terug iets weten mbt de rente en ik moest eindeloos doorklikken tot ik er kwam. Ik kwam er sneller als ik er via google naar zocht. En dat vind ik erg slecht. Daarnaast is de communicatie gewoon bagger als je ze moet contacteren.

Lisanne -

Tja voor mij gaat de studiefinanciering niet meer op.. Ik heb geen kleedgeld maar ik koop niet veel, en ook met m’n zakgeld ben ik heel zuinig. Jammer dat ik dan straks geen basis bedrag krijg. Al scheelt het wel dat ik waarschijnlijk thuis kan blijven wonen.

elize -

Ik vind het een lastig onderwerp! Mijn vriend en ik hebben er wel eens discussies over. Ik ben afgestudeerd en ik werk, niet fulltime (ik heb drie kleine baantjes) hij studeerde nog en daar doet hij langer over dan gepland. Hierdoor betalen zijn ouders zijn studie niet meer en houd de stufie op. Hij wilt dus ook lenen. Ik heb dat, logiesherwijs, niet. Het lijkt me geen fijn idee als we net getrouwd zijn en een studie schuld hebben. Maar lenen is natuurlijk wel nodig om zijn studie af te maken. Vandaar dat het zo lastig is! Wel vind ik dat lenen heel gemakkelijk kan, wat jullie al zeiden, het is met drie klikken gebeurd! Of en pro of anti lenen ben weet ik niet! Meer “als het kan liever niet”.
Leuk artikel meiden!!

Ingrid -

Wat leuk dat jullie hier over schrijven, lekker actueel ook! Ik ben eind vorig jaar afgestudeerd dus voor mij is het nog vrij recent. Ik heb wel een paar jaar wat bij geleend, onder andere voor mijn rijbewijs. Ook mijn 17e ben ik direct uit huis gegaan toen ik begon met studeren, geneeskunde heeft best veel contacturen, ook tot 8 uur ‘s avonds dus op mezelf was dan het minste gedoe. Met een uitwonende beurs van rond de 300 euro kan je natuurlijk echt niet alles betalen, ik werkte wel in de weekenden maar ook dat is niet voldoende voor basisonderhoud. Gelukkig hebben mijn ouders altijd een deel van mijn vaste lasten bijgedragen en hoefde ik niet maximaal te lenen. Mijn studieschuld is dus niet zo hoog en hoop ik in een paar jaar af te betalen. Ik vond het fijn dat de mogelijkheid er was, maar ik leende zelf het liefst zo min mogelijk. Ik ken genoeg mensen met een schuld van 40 tot 60 000 euro (ik snap nooit waar die getallen van de overheid vandaan komen, maar misschien trekken thuiswonende studenten en kortstuderende hbo-ers het beeld recht?) en dan is afbetalen altijd een issue. Het sociale leenstelsel wat er aan zit te komen vind ik nogal spannend, want dan heb je gewoon geen keuze meer en moet je wel lenen. Als je ouders dan niet bij kunnen springen zit je zo aan die 40 000..

kelly caresse -

Wat een interessant onderwerp wat voor ieder een andere kijk zal hebben. Toen ik ging studeren woonde ik thuis, het was erg in de buurt, ik had een eigen bedrijfje ernaast waardoor ik voldoende geld verdiende om het zelf te bekostigen, mijn laatste studie jaar heb ik 3/4 al samengewoond met mijn vriend maar ook altijd zelf m’n eigen inkomen verdiend, en 50/50 de lasten mee betaald. Ik heb daardoor het geluk gehad niet te hoeven lenen. Als ik wel in een andere stad had gestudeerd dan was het denk ik een ander verhaal geweest

Syl -

Ik ben langstudeerder en ik moet 5 dagen per week onbetaald stage lopen. Dus voor mij is het lenen geen keuze maar een must.
Mensen oordelen snel, zonder de reden te weten dat het langer duurt.

Anniek -

Wat fijn om dit zo te lezen, dat jullie je ervaring zo uitgebreid delen! Zelf zit ik nu in VWO 5, en tsja, dan is het toch balen om te horen dat ik net te laat ben om nog mee te kunnen snoepen van de studiefinanciering. Ik heb echt een hekel aan lenen, mij is ook altijd geleerd dat je moet proberen zo min mogelijk te lenen, liefst alleen voor een huis of andere mega aankopen. Maar ja, ik zal dus waarschijnlijk wel moeten…

Laura Steenks -

Goed artikel om echt eens meningen te horen! Ik ga volgend jaar studeren en vind het allemaal maar ingewikkeld. Gelukkig kan ik goed met geld omgaan en zal het uiteindelijk wel goed komen met mijn lening. 😉

Marloes ❤ Budgetproof.nl -

Wat een goed en uitgebreid artikel! Ik ben zelf heel blij dat m’n ouders m’n collegeld betaalden en dat ik thuis kon blijven wonen tijdens het studeren (Haarlem- Amsterdam is goed te doen). Omdat ik daarnaast ook nog werkte ben ik een van de gelukkige mensen die nooit heeft moeten lenen. In het buitenland studeren heb ik van m’n spaargeld gedaan. Ik ben ook zeker niet tegen lenen. Soms is het gewoon nodig. Als je dan toch gaat lenen kun je dat maar van DUO doen, want de rente die je moet betalen is minder dan wat je op je spaarrekening krijgt.

Reageer ook