Mijn basis boodschappenlijst

Toen ik nog studeerde deed ik meerdere keren per week boodschappen. Meestal iedere dag of om de dag. Maar tegenwoordig vind ik het fijn om een keer per week alle boodschappen in te slaan. Dit is mijn basis boodschappenlijst.

Wat er op mijn lijstje staat, verschilt natuurlijk per week. Het is afhankelijk van wat we gaan eten. Ik doe meestal op vrijdag boodschappen. Ik bedenk dan 5 tot 7 gerechten (afhankelijk of we iedere avond thuis eten/zijn) en stel aan de hand daarvan het lijstje op. Meestal deel ik de lijstjes wel in mijn 2Keep a Diary, dus mocht je nieuwsgierig zijn naar meer lijstjes… Kijk even hier.

Mijn basis boodschappenlijst is dan ook de meest basic lijst. Hierop staan dus geen dingen zoals 7 keer groente en vlees/vis. Enkel de dingen die ik (bijna) iedere week opnieuw koop.

Groente en fruit

Fruit voor een hele week
Tomaten
Komkommer
Winterpeen
Avocado

(Deze groentes gebruik ik voor een salade of als tussendoortje)

Diepvriesgroente (komt altijd van pas en blijft lang houdbaar)
Pakje frambozen en blauwe bessen voor door de havermout (vriesvak)

Zuivel

3 pakken 0,5 liter halfvolle melk
6 eieren
Kookroom

Broodafdeling

Pindakaas (Djurre is een veelverbruiker)
2 of 3 broden
2 croissantjes en 4 afbakbroodjes voor op zondag
Havermout

Rijstwafels/crackers als tussendoortje

Kruidenierswaren

Pasta
Passata (gezeefde tomaten)
Tomatenblokjes in blik

Thee (meestal groen, earl grey of rooibos)
Koffie

‘Lekkers’

1 zak chips of nootjes
1 pak koekjes of snoepjes

Vlees/vis

Gehakt
Kipfilet
Vis naar keuze

Verzorging

WC papier
Keukenrol
Schoonmaakmiddelen en wasmiddel indien nodig

Zoals je ziet staat er op deze basis lijst helemaal geen frisdrank of sap. Dat heb ik eigenlijk nooit in huis, we drinken alleen koffie, thee en water.

De rest van de lijst vul ik dus aan met boodschappen die ik nodig heb voor de gerechten. Meestal zijn dit producten zoals (risotto)rijst, aardappels, noodles, verse/diepvriesgroente, ingrediënten voor sauzen, etcetera. Dingen zoals olijfolie, kruiden en broodbeleg koop ik natuurlijk wanneer het op is. Ik zit heel hard te peinzen of ik nog wat vergeten ben, maar ik geloof het niet! Dit was hem wel!

Hoe ziet jouw basis boodschappenlijst er uit?

51 reacties

elsje -

ik gebruik de olifant of te wel de failliete spellenfabriek als hulplijst. echt makkelijk
Je kunt ervoor kiezen alleen de lijst te gebruiken

Suyin -

Wat is een olifanttechniek?

Rowan -

Dit heeft me echt ontzettend geholpen bij het maken van mijn lijstje. Ik woon sinds een paar maanden op mezelf en ik ben nog een beetje zoekende. De eerste maanden deed ik vrijwel elke dag een paar boodschappen, maar ik denk echt dat weekboodschappen goedkoper zijn, dus dankjewel voor de inspiratie! 😀

Aranka -

Het liefst zou ik ook maar 1 keer in de week boodschappen willen doen. Het probleem is dat ik niet vooruit kan plannen qua avondeten, omdat ik pas op de dag zelf weet wat ik ‘s avonds wil eten. Vaak genoeg heb ik geprobeerd voor meerdere dagen eten in huis te halen, maar dan ging ik toch nog extra naar de supermarkt om iets anders te halen.
Het feit dat de supermarkt om de hoek is helpt natuurlijk ook niet echt mee 😉

Ik probeer trouwens altijd met een boodschappenlijstje en een volle maag naar de supermarkt te gaan, omdat ik anders met allerlei dingen thuis kom die ik eigenlijk niet nodig heb.

Kus!

Miriam -

Wat grappig om dat van iemand anders te zien. Ik maak die van ons altijd op mijn mobiel. Ik bedenk altijd van te voren wat we gaan willen eten de aankomende week. Daarbij komt er vaak nog even iets lekker bij XD

Lenneke -

Pf, ik heb echt respect voor mensen die hun avondeten kunnen plannen. Ik vind op de dag zelf bedenken waar ik zin in heb al moeilijk genoeg :’)

Liza -

Handig om dit voor jezelf klaar te hebben.
Wij halen sinds kort de boodschappen bij een pick up point van de AH.
Heel lui eigenlijk, maar het scheelt geld en heel veel tijd.

Andrea -

Leuk. Vergelijkbaar met mijn lijstje! Ik doe het eigenlijk op precies dezelfde manier. Wat ik ook altijd koop is diepvries groenten. Net zo lekker en gezond en als er dan onverwachts iets tussenkomt waardoor je niet thuis eet dan maakt het niets uit.

mara -

Ik ben ook bezig zo’n lijstje op te stellen. Toch vind ik dat als student met een kleine koelkast nog best lastig! Dingen als pasta kan ik ontzettend lang mee doen, ik eet geen vlees en bijna geen brood en zuivel en ik kan een week van tevoren echt niet bedenken wat ik wil eten! Dus ik probeer nu zo’n soort lijstje te maken, maar dan voor 2x per week. Jouw lijstje is wel een goed voorbeeld :)

dd -

Ik werk in de zorg dus eet grotendeels savonds mee daar :)

Allissa -

Leuk om te zien! Ik en mijn vriend zijn net gaan samenwonen en hebben afgelopen zondag eens boodschappen gedaan voor een hele week. We hebben nu al zo veel meer over! Gelukkig hebben veel dingen die wel goed blijven, maar ook een aantal dingen die we nu helaas weg moeten gooien. Maar, zo leer je het wel!

Bea -

Kan je het dan niet invriezen of de volgende dag meenemen als lunch? Ik weet dat het niet voor iedereen evident is, maar ik heb zelf een grote diepvries (voor mij alleen) en als ik wat over heb van eten, eet ik het ofwel de volgende dag als lunch op of als ik in grote hoeveelheden kook (spaghetti, groentenschotels, chili, soep, etc…) dan vries ik het in en kan ik er de volgende week opnieuw van genieten. Een planning maken in de week en dezelfde groenten of vlees gaan gebruiken voor verschillende schotels kan ook helpen. :)

PatriciaKleijn -

Leuk om te zien, ik koop altijd brood, fruit, spagettie, aardappelen goente en vlees. Doe 1x per week boodschappen tenzij we trek hebben in pizza dan haal ik dat nog los hier bij de supermarkt haha

Nene -

Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die al een hele weer vooruit denk wat te gaan eten.
Al vind ik het soms wel een hele puzzel, ik probeer niet te veel te ‘herhalen’, ik maak graag gebruik van wat in de aanbieding is, of er is nog iets in huis wat nog op moet of er staat nog iets op mn dit-wil-ik-ns-maken-lijstje.
Ik noteer nu door de week al wel dingen waar ik dan zin in heb, dat scheelt denkwerk op vrijdagochtend en dan kan ik snel naar de winkel.

EliseDingen -

Dit soort simpele dingen vind ik juist heel erg leuk om te lezen!
Veel dingen herken ik wel, halen wij ook standaard. Zoals passata, fijne basis voor pasta saus of andere gerechten. We hebben ook altijd wel groenten in de diepvries, gewoon voor de zekerheid. Rijst en pasta hebben we ook standaard. En inderdaad ook geen frisdrank/drinken. Scheelt ook nog vrij veel geld. Oh en blikjes tonijn hebben we ook altijd!

Silke -

Leuk om te lezen! Ik vind het sowieso interessant hoe “anderen” dit doen. Niet echt een onderwerp waar je met je collega’s over praat: goh wat staat er eigenlijk op jullie boodschappenlijst? Wij maken ook meestal op donderdag of vrijdagavond een lijstje wat we de aankomende week (tot vrijdag) gaan eten. Ik doe meestal op vrijdagavond en dinsdag boodschappen. Op dinsdag meer kleine dingen en vrijdag echt de “weekboodschappen” Dan schrijf ik daarna het boodschappenlijstje uit en haal ik alle houdbare dingen voor de boodschappen. Als ik bedenk om bijvoorbeeld donderdag curry met paksoi te eten haal ik dus alwel de koksmelk, curry maar schrijf ik de paksoi op voor dinsdag! Zeker omdat ik fulltime werk kom ik dan niet in de verleiding om in de loop van de week maaltijden te gaan afhalen.

Wel grappig want ik heb dus niet echt een standaard lijst, naast melk&yogurt. Pasta en rijst koop ik in voorraad als het in de aanbieding is, hetzelfde geldt eigenlijk voor tomatenblokjes, mais of andere dingen die je prima in de voorraadkast kan bewaren. Meestal check ik de koelkast even of er nog genoeg eieren ect zijn.

Die Djurre toch!! Een pot pindakaas per week!! 😉

Amanda -

Ik maak ook een boodschappenlijstje voor een week wat ik ook in 1 keer insla. Ik bedenk meestal ook wat we in een week aan avondeten gaan eten. (Meestal ook met behulp van de folders, wat er in de aanbieding is hihi of waar we zin in hebben die week). Dat zet ik ook met de dagen ervoor op een blaadje en eronder wat ik er allemaal voor nodig heb. En dan de overige producten zoals brood,fruit en snacks voor een hele week.

Xaviera -

Heel handig zo’n basis boodschappenlijst! Één keer per week boodschappen doen probeer ik nu ook toe te passen, dat scheelt echt veel geld. Handig dat jullie alleen koffie, thee en water drinken, ook dat scheelt veel denk ik. Wat goed dat jullie zo weinig lekkers kopen voor een week!

Hanna -

Vroeger ging ik ook altijd elke dag maar nu telkens 1x per week. Zo veel tijd en geld dat je daar mee kan winnen!

Moira -

Ik woon in Nieuw Zeeland en wij doen ook 1 keer in de week boodschappen. Ik werk ook met een basislijst en koop ongeveer dezelfde produkten die op jou lijst staan. Gewoon uit intresse hebben jullie dan ook ern budget voor boodschappen? Wij wel in NZ is het vrij duur om boodschappen te doen. Zo drinken wij geen fris en kopen bijna geen kork en snoep maar we geven omgerekend 75euro per week uit. Dat is inclusief toilet artikelen en schoonmaak middelen.

Manon -

Wat leuk om te zien! Ik heb ook zo’n soort lijstje met standaard dingen: brood, beleg, fruit, groente… Beetje wat jij ook hebt!

melissa093 -

Ik doe om dag boodschappen. En op vrijdag direct voor het weekend. Het enige wat bij ons vast staat is 14 liter melk per week. (we drinken elk een liter per dag) wc papier, keukenpapier, kattengrit en ranja. Verder is alles elke week anders. Kip en gehakt koop ik voordeelverpakkingen en die gaan langer mee dan een week. Ik vind t altijd erg lastig om meteen een week vooruit te denken qua eten.

Miss-i -

Met die liter melk per dag zou ik oppassen als ik jou was, daar kun je een allergie door ontwikkelen, waardoor je dus nooit meer melk of andere melkproducten kunt eten (dit zou voor mij een drama zijn, nooit meer boter, kaas of ijs)

Iris -

Volgens mij bespaar je je erg veel geld, door elke week boodschappen te doen in plaats van elke dag. Mijn probleem: ik vind boodschappen doen zo leuk! Lekker door de winkel struinen en kijken wat er nu weer allemaal voor gekke producten zijn. Lekker sullig. 😉

melissa093 -

Dat is inderdaad heel gevaarlijk. Ik sjees altijd alleen daar heen in de supermarkt waar ik moet zijn.

Renee -

Ik doe meestal ook 1 keer in de week de weekboodschappen en haal soms tussendoor nog iets (verse groenten of als ik wat vergeten ben, maar dit is meestal niet nodig). Wij eten 2 x per week bij onze ouders, dus dat scheelt al. Ik heb een Surinaamse man, die het liefst alleen hollandse pot eet, dus ik hoef niet met uitprobeerseltjes te komen (jammer!). We eten vaak elke week wel een beetje het zelfde. Een keertje gekookte aardappelen, een keertje krieltjes, rijst, pasta gerecht. Vaak broccoli, sperziebonen, doperwtjes/worteltjes, rode kool, spinazie. En qua vlees vaak braadworst, hamburgers, kipfilet, gehaktballetjes en voor mezelf afentoe een visje.

Willemijn -

Wat jammer, Surinaams is juist zoooo lekker hahaha!

Vanessa -

Leuk om te zien. Een boodschappenlijstje is zo handig! Mijn vriend en ik doen wekelijks boodschappen. Ik kijk op voorhand wat we nog in huis hebben en wat we nodig hebben, en dat schrijf ik op het lijstje. Zo kopen we geen onnodige dingen en bovendien bespaart het veel geld uit!

Bea -

Oh wat een goed idee om een basis boodschappenlijstje te hebben. Nu ik zo op mijn budget let qua eten (het liep een beetje uit de hand 😀 ) kan dit zeker helpen. Ik doe elke week zo’n 2 à 3 keer boodschappen en ik vind altijd dat hoe meer ik boodschappen doe, hoe meer geld ik verdoe. Dus elke week de maaltijden opschrijven en op basis daarvan een lijstje maken klinkt zeker niet slecht en dan hoef ik ook maar 1 keer per week meer naar de supermarkt.

Maaike -

Handig! Voor 2 personen boodschappen doen is toch anders dan wanneer je alleen eet. Ik besluit aan het begin van de week wat ik wil eten als lunch en wat ik ga koken en dat schrijf ik dan allemaal op. Standaard items: pindakaas, eieren, komkommer, tomaten, wortels, champignons, yoghurt, rozijnen (voor door de yoghurt), melk, rijstwafels, bietensap, kiwi’s, bananen en appels. De rest koop ik erbij voor wat ik wil lunchen/ eten. Ik koop eigenlijk zo min mogelijk dingen in pakjes, dus ik sta het langst op de versafdeling.

Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla -

Ik zou mijn basic lijstje hier bijna in het vakje willen zetten 😉 met twee kindjes en een man is het een aardige basic lijst met in ieder geval: Trostomaten (geen kweek!), 4 komkommers, bosuitjes, veel fruit, griekse yoghurt, luiers, chloor (!!), wc papier, kattenvoer, eieren, chloordoekjes, Evian, pindakaas.

Pindakaas gaat hier ook hard 😉

Margot -

Leuk om te zien. Ik doe ook altijd boodschappen voor een week, dat scheelt toch een hoop tijd (en geld).

Diana -

Samen met mijn man doe ik maandboodschappen voor ons gezin (we hebben 5 kinderen). Wekelijks haal ik dan alleen nog verse producten en dingen die eventueel vergeten zijn. Heb dan ook voor een hele maand de menu’s ongeveer samengesteld. Niet per dag, maar wel wat we kunnen eten. Elke dag kies ik dan iets uit.

Willemijn -

Wow, dat lijkt me een hele organisatie! Maar wel heel lekker om het maar 1x per maand te doen!

Diana -

Het valt mee. Net als dat je weet wat je wekelijks nodig hebt, is dat nu grofweg keer 4. Uiteindelijk ben ik er minder tijd aan kwijt en dat is wel lekker. En mijn man duwt de zware kar 😉

Eline -

Wat fijn dat jullie zo voor de hele week boodschappen halen :) wij deden dit vorig jaar ook maar, nu ik bijna iedere avond weg ben en niet thuis eet kopen we eigenlijk boodschappen voor 1 of maximaal 2 dagen. Heel zonde want, voor de hele week is veel fijner!

Beau (beauandthecity) -

Ik doe inderdaad ook iedere dag, of om de dag boodschappen omdat ik gewoon niet zover vooruit kan plannen én maar een koelkastplankje tot mijn beschikking heb, haha.

Kirsty -

Leuk om te zien! Ik drink ook geen frisdrank, behalve als ik het een zeldzame keer in het weekend mix met alcohol. Mijn vriend drinkt wel zo af en toe wat, dus meestal halen we voor hem één fles cola of pak jus d’orange voor de hele week en dan heeft hij daar ook wel genoeg aan :) Fruit halen we wel veel te weinig in huis in de winter, omdat we het vaak laten liggen, maar in de zomer eet ik dan weer heel graag fruit.

Amy -

Toen ik studeerde deed ik ook boodschappen voor één of twee dagen, maar nu vaak voor 4/5. Ik kan niet zo goed vooruit plannen en verzinnen wat ik wil eten. Mijn lijstje is dan toch wel net iets anders dan die van jou, haha!

Iris | Todayslipstick -

Bij ons schrijven we op wat degene nodig heeft thuis en mijn moeder doet meestal op woensdag boodschappen. Wij eten geen brood en drinken ook geen fris dus dat staat niet op ons lijstje, verder wel altijd rijstwafels. Wat Djurre met pindakaas heeft hebben wij met Nutella, haha!
Liefs, Iris

Liset - Beautydagboek -

Handig zo’n standaard boodschappenlijstje, zou ik eigenlijk ook moeten doen! Wij zijn melk grootverbruikers, onze twee kids drinken dat veel en er gaan zo’n 9 pakken in de week doorheen :).

Josianne -

Ik deed in het begin ook bijna iedere dag boodschappen maar vanwege tijdgebrek hebben we besloten om ook maar 1 keer in de week te gaan (en ik vind boodschappen doen ook echt niet leuk, dus al helemaal niet als ik elke dag moet haha).

Lien -

Hi Willemijn,

Ik ben benieuwd waarom je 3X een 0,5l pak melk koopt ipv 1 van 1,5l:)

Janneke -

Ik weet niet naar welke winkel zij gaat, maar bij mijn supermarkt zijn pakken van 3 pakken van 0,5 liter goedkoper dan 1 pak van 1,5 liter.

Janneke -

Oeps, twee keer het woord pakken geschreven. Ben net wakker 😉

Willemijn -

Hele goede vraag, waar ik geen antwoord op heb haha! Het is een beetje zo gegroeid in de loop der jaren. Ik kocht altijd bij de appie de aller goedkoopste melk die in halve liter pakken zit. Nu doe ik dat nog steeds omdat ik het zo gewend ben. Maar ik ga nu eens kijken of ze ook 1,5l verpakkingen hebben! 😉

Layla93 -

Dan blijft het misschien ook langer lekker? Wij halen ook vaak 2 of 3 pakken op. Maar de ene keer gaat het wel allemaal op en de andere keer blijft het wat langer staan. En als je er dan niet veel uit hebt genomen gooi je dan dus ook minder weg..

Anniek -

Handig om te lezen dit, slim gedaan! Bij ons thuis zit er altijd een heel systeem achter. Mijn vader doet op vrijdag altijd de boodschappen, en heeft een lijstje met in volgorde de onderdelen van zijn ‘vaste route’. Onder die kopjes kan je dan schrijven wat je uit dat schap nodig hebt, en hij neemt het mee op zijn vaste vrijdagavond boodschappenavond :)

Iris | Todayslipstick -

Wat handig en slim!

Dita -

Wat leuk om te lezen! Het is bijna hetzelfde als ons lijstje. Bij mij vind je ook geen fris drank. Wij drinken ook alleen thee en water en weekends een wijntje. Wel heb ik altijd een aantal pakken in huis voor de visite. Mn ouders en schoonouders komen regelmatig even langs dus ik wil wel altijd wat in huis hebben. Meestal doe ik ook 1x in de week op vrijdags boodschappen.

Reageer ook