Gemist!

In het leven leer je van alles. Door je opvoeding, door anderen, door keuzes die je maakt. Maar niet alles maak je mee of leer je. Dit heb ik gemist!

Photo Credit: Cute Sweet Thing via Compfight cc

En met missen bedoel ik in dit  geval niet dat ik het nog zou willen doen in sommige gevallen. Ik bedoel meer dat het iets is wat ik nooit gedaan heb. Het leek me leuk om eens op te sommen wat ik ‘gemist’ heb tot nu toe.

Stemmen

Als Jehovah’s Getuige mocht ik nooit stemmen op een politieke partij en ook met maatschappijleer had ik mijn aandacht er nooit bij op de middelbare school. Stemmen was nutteloos, want de wereld vergaat toch een keer en volgens de Bijbel ‘heerst ieder mens tot elkanders nadeel’. Nu vind ik zelf ook niet altijd dat politieke partijen doen wat ze beloven, maar ik vind het weleens lastig dat stemmen iets is wat nooit in mijn opvoeding naar voren kwam. Hierdoor voel ik me soms wereldvreemd, zeker rondom verkiezingen. Soms hoorde ik Willemijn en Alida weleens praten over de politiek onder het genot van een kopje thee en ik zat daar voor mijn gevoel voor spek en bonen bij.

Uiteindelijk heb ik een keer gestemd, samen met Willemijn. Hoewel ik me had geprobeerd er in te verdiepen, vond ik het alsnog lastig. Het voelde ook ‘fout’ toen ik de eerste keer ging stemmen, alsof het iets was wat niet mocht. Achteraf was ik wel trots op mezelf maar nog steeds vind ik mezelf wat bleu als het gaat om onze politieke stelsel en mijn ontwikkeling hierin.

Seks op jonge leeftijd

Toen ik jong was , mocht ik nooit experimenteren met seks, omdat seks immers niet geoorloofd was voor het trouwen. Dat vind ik jammer, ik had destijds best meer ervaring op willen doen. Ik vind het wel belangrijk, zeker omdat ik daarna al op jonge leeftijd (17) Jorrik tegen kwam. Nu denk ik daar niet meer over na, maar het had wel fijn geweest om op dat gebied wat vrijer te zijn toen ik jonger was. Ik heb daardoor wel het idee dat ik wat gemist heb.

One night stand

Dat heb ik ook nooit meegemaakt. Betreur ik dat? Nee, dat absoluut niet, want ik heb het hartstikke naar mijn zin met Jorrik. Ik denk dat ik het aan de andere kant wel jammer vind, omdat het ook weer een stukje vrijheid symboliseert. Vroeger vond ik het ‘hoerig’ als ik hoorde dat meiden een one night stand hadden. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik het snap en ik kan begrijpen dat het best fijn kan zijn – of juist een enorme tegenvaller maar dan heb je weer een hilarisch verhaal om te delen met je vriendinnen. Als ik zelf vrijgezel zou zijn, lijkt het me best leuk om eens een one night stand te hebben. Als hij dan maar wel weer ophoepelt na het ontbijt, haha! – No strings attached.

Springen

Parachutespringen, bungeejumpen, basejumpen: nooit gedaan en ook zeker niet gemist. Ik merk ook dat ik steeds meer hoogtevrees krijg. Als ik van die jongens zie die dan nu voor de lol met een hand aan een hijskraan hangen, krijg ik kriebels in mijn tenen. Verschrikkelijk.

Photo Credit: Belinda Fewings (thank you for over 1,000,000 view via Compfight cc

Kritisch

Kritisch zijn is ook een ding waar ik moeite mee heb. Sterker nog, ik mocht vroeger niet kritisch zijn omdat ik ‘onze leer’ (geloof) niet in twijfel mocht trekken. Als je dat openlijk deed, dan moest je op gesprek komen. Dat heeft me later toen ik besloot om een andere weg in te slaan, dwars gezeten. Dat had ik nooit verwacht. Tijdens mijn studie en op de universiteit moest ik namelijk kritisch zijn over onderzoeken die gedaan waren. Ik weet nog goed dat ik het als enige van de groep een goed onderzoek vond, terwijl de rest allemaal punten opnoemde waardoor het hele onderzoek in twijfel getrokken werd. Ik schaamde me dood en was blij dat ik mijn vinger niet op stak om te zeggen dat ik het een goed onderzoek vond. Iets niet voor zoete koek aannemen, dat bleek zo simpel nog niet na 17 jaar. Door mezelf hier steeds meer in te scholen, gaat het wel beter maar ik geloof iemand vrij snel als het gaat om kennis overdragen.

Alleen reizen

Ik heb nog nooit een reis gemaakt naar een ander land in mijn eentje. Mijn oudcollega gaat binnenkort in haar eentje vier maanden naar China. Dat vind ik zo ontzettend gaaf dat zij dat doet en durft. Je leert jezelf vast erg goed kennen op reis in je eentje. Het lijkt me ook heel eng, de angst dat er iets kan gebeuren en dat je alleen bent zijn voor mij wel een drempel om alleen op reis te gaan. Daarnaast denk ik ook dat mijn hele omgeving ( (schoon)familie en Jorrik) het absoluut niet fijn zouden vinden als ik in mijn eentje op reis zou gaan. Die zijn allemaal zo bezorgd dat er iets zou gebeuren. Maar toch, ergens blijft het wel kriebelen. Het lijkt me heel spannend en een gave ervaring.

Drugs

Nee, dat is niks voor mij en heb ik ook zeker niet gemist. Als ik van die lui strak zie staan op Decibel, krijg ik eigenlijk alleen maar medelijden en vind ik het triest dat je dat nodig hebt om lol te maken. Toch ben ik geen heilige. Ik heb weleens een jointje gerookt en twee keer spacecake gegeten, maar dat was het dan en hoef ik ook niet weer te doen. Hoewel toegegeven: de eerste keer dat ik spacecake at met mijn zus en zwager heb ik me kapot gelachen en zag ik hun Perzische kat aan voor een dictator. Wat een wazige avond.

Dit zijn de dingen die ik gemist/niet meegemaakt heb in het leven. Wat voor dingen heb jij nooit gedaan/geleerd en hoe komt dat? En vind je dat jammer of niet?

42 reacties

Nienke -

fijn artikel. Als andere mensen open over zulke dingen praten valt er altijd een last van mijn schouders. Je bent niet de enige die niet alles heeft gedaan (onmogelijk trouwens)en dat is niet erg, dat maakt van jou geen minder interessant of ontwikkeld iemand. Van springen of alleen reizen zie ik zelfs het nut niet in. Ik kijk wel op naar mensen die alleen reizen maar ik weet dat het niets voor mij zou zijn. Ik hou ervan dingen te delen met mensen die ik vertrouw en goed ken. Ook als ik met mensen praat die veel alleen reizen krijg ik te horen dat ze wel eens eenzaam zijn, de tempels hun strot uitkomen en er gewoon naar verlangen met een vertrouwd persoon een biertje te gaan drinken ipv altijd super sociaal te moeten zijn en mensen te leren kennen. Wat ik wel vreemd vind is het stemmen. Zo lang heeft men gevochten voor onze democratie en daarin wil ik participeren. Ook al loopt het daarna niet echt zoals de burger wil :d in belgie is stemmen ook verplicht dus geen idee wat jehova’s dan doen, elke keer boete betalen of toevallig op reis gaan tijdens de stemming? Of krijgen zij een uitzondering ?

Deborahschrijft -

Als je een keertje alleen wilt reizen kun je ook beginnen met iets dichterbij! Zo ben ik een paar dagen alleen naar Londen geweest twee jaar geleden, misschien is dat al spannend genoeg om te proberen? Ben je toch alleen weggeweest 😉

Miriam -

Wat een mooi, eerlijk en luchtig artikel. Leuk om te lezen!

Kim | Kimsbloglife -

Mooi artikel. Ik heb eigenlijk van bijna niets spijt dat ik gemist heb of zo. Als je echt wil kan je het altijd nog doen. Ik heb eerder een beetje spijt dat ik te vroeg seksueel contact heb gehad, want dat heeft soms nog steeds invloed op mijn seksleven van vandaag en bovendien was ik er toen nog niet helemaal aan toe. En dat kan je helaas niet meer terugnemen.

Lisanne -

Tja, ik ben nog jong haha :) Maar doordat mn ouders best bezorgd zijn doe ik ook vaak dingen niet. Jammer is dat soms! Seks op jonge leeftijd vind ik niet erg om niet te hebben, ik vind het wel een mooie gedachte als ik dat straks met mn echte partner kan ervaren. Maar dat is natuurlijk mijn mening 😉

Marjon -

Wat een mooi artikel. Ik vind het onwijs interessant om te zien hoe mensen met een andere opvoeding dingen hebben ervaren. Een vriendin van mij komt uit een heel gelovig gezin (ze zijn geen jehova’s) en het is heel interessant om de verschillende standpunten etc. te bekijken. Hetzelfde geldt voor dit artikel, bepaalde dingen die jij hebt gemist zijn voor mij zo normaal (stemmen, kritisch zijn) & juist dat maakt het leuk om jouw inzichten te lezen :)

Marnel -

Leuk artikel… ik ben nog een beetje te jong om te zeggen wat ik ‘gemist’ heb, maar ik vind het zeker leuk om te lezen! Ik zou het rijtje van Willemijn ook wel willen weten 😉

Luna -

Mijn ouders waren (en zijn nog steeds) bezorgt. De een zegt dat het juist mooi is, maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik daardoor minder heb meegemaakt in mijn jeugd. Zo mocht ik nooit alleen reizen met het OV, waardoor ik nu echt met een soort angst naartoe kijk. De haast, die loketten, perron, overstappen, OV-hipkaart… voor mij een groot en onmogelijk mysterie, waarvan ik me niet kan voorstellen dat ik daar mijn weg in kan vinden. Gelukkig zijn er auto’s, maar als ik zie dat er genoeg jeugd met de trein reist, dan denk ik: pap en mam, had me dat ook gewoon laten ervaren. Door hun angst heb ik veel dingen misgelopen, ze projecteerden alles op mij. Zij vonden het eng, dus zou het voor mij tien keer enger zijn was hun gedachten.

Zo mocht ik nooit alleen naar een kermis, nauwelijks tot nooit naar een kinderfeestje, zelf geen feest geven als ik jarig was, nooit naar een speeltuin, niet op vakantie, nooit picknicken in het bos. Ik mocht geen studie volgen in Rotterdam, of naar een school verderop in de stad.

Toen ik eenmaal volwassen was heb ik veel ingehaald. Niet alles tegelijk, maar stap voor stap. Zo ging ik alleen naar een grote kermis in de stad, ging ik alleen naar verjaardagen en drentelde ik urenlang alleen door een park of bos. Alleen met het OV reizen blijft een knelpunt.

Ik ben blij dat ik nu de vrijheid heb om het allemaal zelf te mogen doen op mijn eigen tempo, die vrijheid is een verrijking van mijn leven. Ik hou van mijn ouders, maar neem ze onbewust toch hun verstikkende bezorgdheid kwalijk. Ik had zo veel verder ontwikkeld kunnen zijn. Door hun bezorgdheid voelt het allemaal toch als een soort beschadiging/gemis van die opgroeiende periode.

suus -

Interessant onderwerp om over na te denken! Eerlijk gezegd denk ik er nooit zo bij na omdat ik geloof dat ieders weg in het leven weer anders is, dus andere lessen bevat die diegene nodig heeft. Maar als ik naar mezelf kijk, dan is het eerste wat me te binnen schiet: dat ik nooit in mijn eentje heb gewoond. Ik had niet verwacht dat ik uit huis zou trouwen (überhaupt niet om al vrij jong mijn levenspartner tegen te komen). Achteraf heel blij mee. Als ik je verhaal lees merk ik dat heel veel komt doordat je opgegroeid bent bij jehova’s getuigen, ik ben zelf christen en eerlijk gezegd wist ik niet dat dat zo anders was (met stemmen enz). Het klinkt wel als een keurslijf, terwijl ik het geloof als iets positiefs ervaar. Dan vind ik het zo jammer dat je zo kort bent gehouden vroeger. God is liefde en ik leef in vrijheid, maar ik maak wel bewuste keus (mijn man is mijn enige bedpartner en dat voelt voor mij heel veilig, als ik dan leea over one night stands dan snap ik de spanning, maar voor mij hoeft het niet, ieder zn ding).
Maargoed wat ik eigenlijk wilde zeggen: je opvoeding binnen jehovas getuigen heeft ertoe geleid dat je een aantal dingen gemist hebt, maar ik denk dat het je ook heel erg gevormd heeft (niet iedereen maakt dat mee, die missen dat weer). zou je iets kunnen benoemen? Of juist het ermee breken.

jose -

Geweldig artikel weer. Ik heb ook veel gemist door mijn angststoornis, maar wel andere dingen dan jij. Als doe ik niet aan drugs en heb ik een vriend dus zitten die one-night stands er ook niet in hehe. Wel weer een artikel dat je aan het denken zet.

Wendy -

Leuk dat er ook eens een keer zo’n artikel wordt geschreven. Ik lees dan ook altijd met veel plezier de blogpost op 2wmn (en op llg ook, om die niet te vergeten).
Over het alleen reizen vind ik ook super spannend. Maar ik ga dan toch (ook al is het voor stage) een jaar naar Engeland. Ik hoop echt dat dit mij helpt in het leven om meer dingen zelf te durven en op te groeien (haha volwassen worden).
Ik denk eigenlijk altijd maar zo, als je iets leuk vindt om te doen en je durft het niet, moet je het juist doen. Hier leer je weer van en als je er dan op terug kijkt was het waarschijnlijk maar een kleine stap die je nam, ipv een grote stap wat het leek.
Ik wil dan ook eigenlijk tegen iedereen zeggen, doe wat je leuk vindt, laat geen enkele drempel in de weg staan.
Ik hoop nog veel meer artikelen van jullie te lezen! Jullie zijn awesome.
Veel liefs x

Maartje -

Haha, ik voelde me bijna een oude muts toen ik je stukje over “Seks op jonge leeftijd” las. Ik was namelijk 17 bij de eerste keer, maar heb eigenlijk nooit ervaren dat ik er erg laat bij was. Ik ken aardig wat mensen in mijn omgeving die ook 17 of ouder waren (eentje is nu 26 en staat nog altijd droog, om het maar cru te zeggen) en maar een handje vol die het eerder gedaan hebben. Ik moet wel zeggen dat ik vond dat ik er laat bij was toen ik het nog niet gedaan had (tja, op de middelbare school heerst toch zo’n drang), maar toen ik het eenmaal gedaan had, was de interesse vrijwel meteen over. :’) Voor mijn gevoel heb ik in de jaren ervoor dan ook niets gemist en nu enkele jaren later heb ik het voor mijn gevoel ook wel ruimschoots ingehaald, haha! Weliswaar met één vriend, want one night stands zijn echt niets voor mij. Ik heb het een aantal maal kunnen meemaken, maar me er nooit toe kunnen zetten. Zelfs niet toen ik al in bed lag met iemand. Dat past gewoon niet bij me en daar moeten die mannen zich maar bij neerleggen. Zo leer je ook al snel de ware interesse van die mannen kennen.

Jouw stuk over alleen reizen kan ik heel goed begrijpen. Het kriebelt, maar het is toch ook wel wat beangstigend. Kijk… Alleen op pad gaan om in het buitenland vrienden te gaan bezoeken, dat doe ik vlot. Maar om op de eindbestemming ook nog alleen te zijn… Dat zou ik nu toch wel eng vinden.

Het stukje over drugs is ook heel begrijpelijk. Pillen en paddo’s heb ik zelf nooit geprobeerd. Ook totaal geen interesse in. Een joint? Tja… Daarvan wel meerdere gehad, gezien ik met mijn ex ooit meerookte. Dit mis ik overigens als kiespijn en ik heb aan mijzelf en hem kunnen merken dat het wel degelijk van negatieve invloed op je is. Hoe klein de invloed ook lijkt, je hebt het op dat moment zelf totaal niet door. Vieze troep!
Over pillen denk ik nog veel negatiever, maar dat komt ook doordat ik heb kunnen meemaken wat het bij vrienden deed. Als je eenmaal met iemand op de spoedeisende hulp belandt vanwege “maar een half pilletje”, begin jij je pas te beseffen dat het echt niet zo onschuldig is als de gebruikers het voor willen doen. Iedereen moet het voor zich weten, maar ook beseffen dat het zeer snel kan omslaan in een nachtmerrie.
Ik ben het ook eens met jouw mening over drugsgebruik op festivals. Wanneer iemand de pillen gebruikt om zijn/haar ervaring op een feest/festival leuk(er) te maken, zijn ze in mijn ogen bezig om in een triest dal terecht te raken. Dat is mijn persoonlijke mening, mede door ervaring met vrienden.

Ik vond het een mooi artikel, Martine! Goede stof om weer eens over na te denken en over te discussiëren. :)

Emma -

Ik kan me in alles goed vinden, behalve in dat van seks op jonge leeftijd. Thank god dat ik dat nooit gedaan heb, want men huidige verloofde hecht erg veel belang aan maagdelijkheid, en ik hoor dat steeds meer bij jongens, dat ze liever iemand hebben die nog niet met jan en alleman in bed heeft gelegen. Wel jammer dat jongeren nu de indruk krijgen dat dat moet. Seks op late(re) leeftijd is net iets positief, in mijn ogen althans.

Meer -

Leuk artikel!! Het verbaaste me dat ik al de dingen die je genoemd hebt, heb meegemaakt/gedaan (ojee ja ook inclusief de onenightstand.. laten we zeggen.. dat is ook een onceinalifetime geworden meteen, was toch echt helemaal niks!).
Alleen het reizen zou ik van alles echt niet willen missen :) dat heeft me gemaakt tot wie ik nu ben, ookal ben ik alweer 6 jaar op Nederlandse bodem, dat draag je voor altijd mee! Het is nooit te laat om nieuwe dingen te proberen.. en tevens nooit de laat om te besluiten bepaalde dingen lekker niet te proberen haha.

Bedankt voor deze fijne blog, heerlijk dat er blog is voor de wat oudere dames (oke mag me niet aanstellen met 24, maar he geen springintveld 14jarige flutsie meer) :) geniet van elk artikel!

T. -

Wat een interessant en heerlijk open artikel. Bedankt voor het delen Martine! Dit zet aan het denken :-)

Een aantal van de dingen waarvan je zegt dat je het jammer vind dat je ze hebt gemist (seks op jonge leeftijd, one night stand, alleen reizen) heb ik gelukkig wel mogen ervaren en daar ben ik heel blij om. Alle drie de dingen hebben me gemaakt tot wie en wat ik ben en daar ben ik blij om. Ik heb zes maanden in mijn eentje in Ethiopië gewoond en verblijf op dit moment drie maanden alleen in Kaapverdië. Het is moeilijk, maar ik heb dat zo nu en dan nodig om even flink te kunnen relativeren. Met iemand samen reizen is toch heel anders. Seks op jonge leeftijd en een keer een one night stand proberen (geen succes, haha!) hebben ervoor gezorgd dat ik nu heel goed weet wat ik wil. Ik leef een polygame levensstijl (‘polyamorie’) en ben daar heel gelukkig mee. Het is iets waar ik heel bewust voor gekozen heb en erg serieus in ben. Het is niet alsof ik zomaar casual seks met iedereen heb (ik ben met m’n ene vriendje bijna twee jaar samen en met de ander nu bijna een jaar), het is eerder iets waar je veel vrijheid in hebt maar ook erg sterk voor moet zijn. Zonder mijn eerdere ervaringen, ook het reizen, had ik deze levensstijl nooit gekozen denk ik, en had ik heel wat moois gemist. Mijn twee beste vrienden zijn tegelijkertijd mijn geliefden, waardoor de band alleen maar hechter geworden is.

Wat ik zelf ‘gemist’ heb? Een ‘normale’ middelbare school-tijd (ik woonde in het buitenland maar ging wel naar school in Nederland wat voor veel reistijd en weinig vrienden zorgde) en drugs proberen. Met beiden heb ik vrede. Verder heb ik het gevoel alles wel gedaan te hebben; ik ben erg gezegend met ouders die bijna alles goed vinden (niet alleen nu ik al meerdere jaren op mezelf ben, maar ook toen ik jonger was en thuis woonde), als ik mezelf of anderen maar geen pijn doe. En ja, zelfs polyamorie is iets waar regelmatig over gepraat wordt bij ons thuis :-)

Lauren -

Hoi Martine,
Wat heb je voor studie op de universiteit gevolgd? Dat wist ik helemaal niet!

Ik -

Leuk artikel! Ik vind het wel eens jammer dat ik nooit op mezelf heb gewoond. Ben te snel met iemand gaan samenwonen terwijl die relatie al lang niet goed zat, vervolgens ook uit elkaar gegaan. En vrij snel daarna weer iemand leren kennen. Nu wel heel gelukkig, gaan binnenkort trouwen en ons eerste kindje is op komst. Maar als ik de tijd terug kon draaien had ik het leuk gevonden om een tijdje voor mezelf te hebben.

Maaike -

Je was toch nog vrij jong (ergens van 18 of 20 ofzo toch?) toen je de Jehova’s opgegeven hebt? Dan mag je überhaupt nog niet stemmen, als je nog niet boven de 18 bent.

Martine -

Dat klopt, maar de jaren daarna heb ik ook nooit gestemd, omdat ik niet wist hoe en wat en daarnaast wist ik dus sowieso weinig van onze maatschappij af.

Janneke -

18 maart kun je weer stemmen 😉

Margot -

Wat een leuk artikel! Alleen reizen is iets wat ik ook nog nooit gedaan heb. Aan de ene kant lijkt me heel leuk en leerzaam, maar aan de andere kant zou ik liever samen met iemand zo’n reis maken.

Martina -

Ik heb ook nog nooit drugs gebruikt, maar dat is heel erg bewust. Het doet rare dingen met je en is ontzettend verslavingsgevoelig. Ik vind het een eng idee dat ik mezelf dan niet meer in de hand zou hebben en iedereen reageerd anders op drugs… Nee niks voor mij! Leuk artikel! Een one night stand had ik eigenlijk ook wel eens mee willen maken, maar dat gaat hem bij mij ook niet meer worden!

Eline -

Wat een bijzonder artikel! Ik vind het echt enorm interessant om deze artikelen te lezen en zo meer over je te leren :) en wat dat stemmen betreft als je wilt zit je er zo in en snap je het meteen :)

Dita -

Wat een leuk geschreven artikel. En zoals hierboven ook al wordt gezegd, knap dat je dit met ons deelt.

inge -

Even over het stemmen: hier heb je stemplicht, en dat leidt er bij mij toe dat ik gedesinteresseerd geraak. Iedere 2 of 4 jaar gaan stemmen: niemand weet meer welke partij voor wat staat, iedereen belooft vanalles waar niets van uit komt, etc. Dus nee geef mij maar stemrecht ipv stemplicht. Ik zou dan in elk geval niet meer gaan stemmen.

Maaike -

Ik ben juist voorstander van stemplicht (zoals dus in België bestaat) want dan worden mensen gedwongen om er enigszins moeite voor te doen. Binnenkort zijn er in Nederland verkiezingen voor de Provinciale Staten (provinciebestuur) en de Waterschappen. Ik vermoed dat veel mensen geen idee hebben wat de Waterschappen doen, terwijl het wel heel belangrijk is om dat te weten.

inge -

Ja, ik snap jouw punt ook wel, maar (als Belgje) moet ik zeggen dat iedereen bij de vorige verkiezingen massaal op 1 bepaalde partij heeft gestemd en toen zij dan hun ‘beloftes’ ook daadwerkelijk begonnen uit te voeren (lees: besparingen), dan kwam er gemor (lees: stakingen) van het volk. Maar ja we hebben er wel zelf voor gestemd he. De mensen stemmen altijd maar op de ‘goede’ dingen die de politiekers beloven (logisch), maar de negatieve dingen worden dan onder de mat geschoven. Soit… ik ben m’n interesse in politiek al lang geleden verloren, maar ik begrijp dat je, als inwoner van een land met stemrecht, wel graag stemplicht hebt!

Marjolein -

Ik vind het zo fijn dat jullie 2WMN zijn gestart! Dan worden er namelijk ook dit soort dingen besproken!
Ik snap best wat je bedoelt, ik heb zelf ook geen verstand van politiek (al logt de oorzaak daar van meer bij desinteresse dan bij mijn opvoeding) en ik heb al helemaal nooit een one night stand gehad (ik heb zelfs nog nooit met een jongen gezoend gewoon voor een avondje haha), verder ook nooit drugs gebruikt (controlfreak, wil graag in controle zijn over wat er met me gebeurt haha)
Martine, ik vind het zo knap hoe jij nu in het leven staat! Het lijkt me moeilijk om na een bepaalde opvoeding het tegenovergestelde te doen..

Syl -

Bijzonder om te lezen, dat sommige dingen die ik voor vanzelfsprekend zie, niet voor iedereen op gaat. Zoals stemmen en kritisch zijn.

Ik mocht vroeger nooit uitgaan en dat heb ik wel gemist. Maar nu ik 26 en hoef echt niet in een club tussen de 15/16 jarigen te staan.

Verder denk ik dat dingen in het leven je vormen. Dus ook wat je gemist hebt.

Wat je niet kent, kan je ook niet missen.

Amber -

Ik denk dat je niet al te veel dingen hebt gemist, als ik het zo lees … Ik heb een erg vrije opvoeding gehad, en de helft van de dingen ook niet gedaan in mijn jeugd – en daar heb ik absoluut geen spijt van. Misschien was ik ook een beetje een vreemde eend in de bijt als tiener. Ik hield bijvoorbeeld niet van uitgaan (wel met vriendinnen wat drinken, naar de film, etc., maar niet hossen in een club o.i.d.), wat voor mijn ouders, zo gaven ze later toe, best een geruststelling was af en toe 😉 Ik denk dat ik mij vroeger wel eens een buitenbeentje heb gevoeld omdat ik niet echt onder de indruk was van dat soort dingen en omdat ik toen wel eens dacht: hmm, had ik maar meer ‘ervaring’, maar uiteindelijk ben ik er juist ontzettend gelukkig mee. Het leven wat veel van mijn klasgenoten op de middelbareschool leidden, of veel medestudenten van nu: het past gewoon absoluut niet bij me. En dan ben ik er juist wel trots op dat ik daar niet in meegegaan ben ..
Anders zijn sommige dingen die ik misschien wel had willen doen, maar waar ik dan weer een beetje angst voor had om ze ook echt te doen. Zoals jij al noemde, zou ik het best wel gaaf vinden om een keertje alleen op reis te gaan. Niet vier maanden naar China, maar gewoon eens uitstapjes of een paar daagjes weg naar een andere stad. Dat lijkt me best gaaf. Maar goed, daar kan ik nog voor gaan zorgen 😉

Anouk -

Ik volg 2WMN sinds het begin en LLG zo’n 2 jaar en reageer eigenlijk nooit, maar nu wil ik toch een reactie achter laten. Ik vind het niet netjes hoe je praat over mensen die iets gebruiken op Decibel. Ik heb zelf nog nooit wat gebruikt, maar vrienden van me hebben wel eens iets op een feestje gebruik. Het is echt niet zo dat iedereen meteen van de wereld is. Er is een wereld van verschil in drugs en hoeveel je gebruikt. De mensen die zo strak staan gebruiken teveel en drinken erbij. Mijn vrienden namen een kwartje op een hele dag en zijn verder niet lastig of raar, maar het schijnt iets te doen met je belevingswereld. Dus lieve Martine, ook al heb je er geen ervaring mee, doe alsjeblieft niet zo neerbuigend over mensen die iets doen wat jij misschien niet zou doen. Er zit veel verschil in soorten drugs, hoeveelheden en hoe je het gebruikt. Niet iedereen die misschien een keer in de drie maanden iets gebruikt is een zielige drugskikker.

Mariëlle -

Volgens mij verdraai jij haar woorden nogal.

Anouk -

Het komt op mij over alsof ze drugs automatisch associeert met het nodig hebben om plezier te maken en dat mensen dan zielig zijn. En ik vind het niet netjes om zoiets te zeggen. Alsof het zielig is om af en toe op een festival in de zomer iets te gebruiken.

Willemijn -

Ik denk dat je haar woorden inderdaad wel heel letterlijk neemt. Hoe jij je vrienden beschrijft, is (denk ik?) niet de situatie die Martine bedoelt. Dat schrijf je zelf eigenlijk ook al in je comment (Namelijk: ‘De mensen die zo strak staan gebruiken teveel en drinken erbij’). Maar voor het een pro- of antidrugs discussie wordt, dat was niet de opzet van Martine’s artikel. 😉 Misschien wel stof voor een ander artikel, ik hoorde gister namelijk nog op het nieuws dat het aantal jongeren dat op de eerste hulp verschijnt door overdosis explosief stijgt! Het is dus blijkbaar wel iets steeds wat vaker uit de hand loopt.

marjolein -

Ik reageer ook nooit, maar je reactie klopt niet. Ze heeft het over mensen die strak staan van de drugs. Dat zijn dus andere mensen dan jou vrienden die niet strak staan van de drugs zoals je net zelf schrijft. Dus boos zijn of je aangesproken voelen is absoluut niet nodig. Het gaat over mensen die megaveel gebruiken en dat doen jou vrienden toch niet?

Annemiekish -

Neerbuigend? Ik heb -net als zo veel mensen van mijn leeftijd- zelf ook wel eens geëxperimenteerd met wat troep, maar ik voel me absoluut niet aangesproken door Martine’s stukje hoor. Dat jij één zin zo kunt verdraaien naar iets totaal verschillend vind ik wel opvallend. Maar dat terzijde natuurlijk 😉

Martine -

Hoi Anouk, ik lees dat jij je aangesproken voelt. Ik kan het begrijpen, omdat het je vrienden zijn. Sowieso heb ik al vaker gesprekken gehad met mensen in mijn omgeving die wat gebruiken en ik merk aan hen ook dat ze er niet zo goed tegen kunnen als ik er over begin. Ik heb het idee dat als je anti-drugs bent je het nogal op je bord krijgt van degenen die het wel gebruiken. Toch heb ik recht op vrijheid van meningsuiting.

Hoe weet jij dat ik er geen ervaring mee heb? Niet zelf gebruikt, maar genoeg mensen die dichtbij me staan die het wel gebruiken. En zo’n kwart pilletje wordt al snel een heel pilletje en je ziet dat mensen er heel snel (zonder er bewust van te zijn) verslaafd aan kunnen raken en een festival lang zo leuk niet vinden als ze geen pilletje op hebben en dat vind ik triest: dat zoiets je in je macht kan hebben.
En weet je: het artikel is persoonlijk. Misschien verschillen wij op dat gebied. Ik vind namelijk 1x in de drie maanden ook al veel, de drempel naar 1 keer per maand of 1 keer per week is dan al sterk verlaagd mijn inziens. Maar goed, iedereen moet het zelf weten natuurlijk maar dat neemt niet weg dat ik er wel een bepaalde mening over heb.

Anouk -

Natuurlijk heb je vrijheid van meningsuiting, maar dat hebben jullie lezers ook. Ik volg jullie blogs met veel plezier, maar ik vind dat lezers het ook mogen zeggen als ze het ergens niet mee eens zijn of de manier van formuleren raar vinden. Ik voel mij niet persoonlijk aangesproken, want ik heb nog nooit drugs gebruikt en heb ook niet de behoefte om iets te proberen. Ik ken ook genoeg mensen die het wel eens gebruikt hebben, maar veel daarvan kunnen zichzelf gelukkig wel in de hand houden. Ik vind het jammer dat er zo gereageerd wordt als iemand het een keer niet eens is met de manier hoe iets geschreven wordt. Het is niet aanvallend bedoeld, maar het leek net alsof je het iets minderwaardigs vindt. Dat is het enige wat ik probeer te zeggen. Jammer dat iemand niet iets kan zeggen wat een keer niet positief is, zonder dat er allerlei reacties komen over hoe ik dingen verdraai of verkeerd interpreteer. Blijkbaar geldt vrijheid van meningsuiting dan ineens een stuk minder. Nogmaals, ik ben dol op de stukken die jullie schrijven en de filmpjes die jullie maken, alleen jammer dat zo wordt gereageerd op kritiek. Je had ook iets vriendelijker kunnen zeggen dat je het niet zo bedoelt, had ik de boodschap ook begrepen 😉

lucindainwonderland -

Het gevoel hebben dat je wat hebt gemist in je leven en dat nu niet meer kan krijgen, tjah dat herken ik wel eens, maar gelukkig heb ik er nog niet heel erg bij stil gestaan. Misschien omdat ik nog steeds in de veronderstelling leef dat het allemaal nog wel kan. Er zijn juist meer dingen waarbij ik denk: waaróm heb je dat nou gedaan? Tjah, achteraf…. niks meer aan te doen. xxx Lucinda

Lauriëtte -

Interessant om eens over na te denken, sommige dingen zoals drugs kan je maar beter gewoon missen! 😉

Iris | Todayslipstick -

Haha, wat leuk geschreven! Ik vind het knap dat je dit met ons deelt en ik snap dat je dat stukje vrijheid hebt gemist. Ik vind jou en Willemijn top vrouwen, blijf vooral zo door gaan!
Liefs, Iris

Annemiekish -

Hahahaha, de kat een dictator! ;-P

Ik denk dat je helemaal geen gekke dingen hebt ‘gemist’ hoor, absoluut niet! Ik ben heus wel experimenteel, maar drugs hoef je niet per sé te doen om je leven compleet te maken. Hetzelfde geldt voor seks etcetera. Springen/grote hoogtes zijn eng en voor alleen reizen heb ik iets te weinig vertrouwen in de medemens ;-P Stemmen vind ik daarentegen wel altijd belangrijk, omdat je het immers mág, dus waarom niet? Wat dat betreft ben je het levende voorbeeld hoe iemand geïndoctrineerd kan zijn, ondanks diegene alweer uit die ‘sekte’ (sorry, kan op deze vroege morgen even geen ander woord bedenken) is gestapt. Chapeau dat je je er toch overheen zet hoor, net als met de kerstboom. Top dat je nu je eigen richtlijnen voor het leven maakt! Liefs! x

Reageer ook