Fifty Shades of Grey

Gisteren kon je onze vlog bekijken terwijl we nog net niet soppend van onze bioscoopstoel af gleden. (Grapje!) Na lang wachten was het dan eindelijk zo ver: Fifty Shades of Grey op het witte doek. Wat vonden we er van?

Bron foto

Willemijn en ik hebben beiden de drie delen gelezen:

  • Vijftig tinten grijs
  • Vijftig tinten donkerder
  • Vijftig tinten vrij

Destijds zei Willemijn tegen me dat ik zeker het eerste deel moest lezen. Ik ben geen boekenwurm, dus ik had er bij voorbaat al niet zo’n zin in. Op aandringen van Willemijn las ik het toch het boek Vijftig Tinten Grijs van E.L. James. Op dat moment was Willemijn net op vakantie. Ik had het boek nog niet uit of rende naar de winkel voor deel twee en drie want ik kon niet stoppen met lezen en appte haar dat ze bij thuiskomst de boeken van me kon lenen. De enorme chemie tussen Anastasia en Christian, het mysterie achter Mr. Grey en de spanning van het hele drama er om heen… het werd me nog net niet teveel.

Toen er geruchten waren dat er een film uit zou komen van de trilogie -wat logisch was- wisten we meteen dat we koste wat het kost naar de bioscoop moesten om de chemie van het witte doek af te zien knallen.

Natuurlijk werden er heel veel fan video’s gemaakt van onofficiële filmtrailers van Fifty Shades of Grey en waren we al een beetje verpest bij het zien van Matt Bomer en Alexis Bledel. Gloeiende gloeiende, wat is die Matt Bomer toch een lekkere vent. Het stomme van het kijken naar fan trailers is dat die acteurs toch niet uitgekozen worden, wat alleen maar zorgt voor teleurstellingen. Alle delen van de boekenreeks las ik praktisch met Matt Bomer in mijn hoofd omdat ik hem qua looks enorm vind passen bij Christan Grey. Zo ontzettend knap, mysterieus en mannelijk met dat mooie donkere haar en grijs/blauwe ogen. Fieut fieuw!

https://www.youtube.com/watch?v=4_5Oh1ef-Co

Maar in plaats van Matt werd Christian Grey gespeeld door Jamie Dornan. Hij leek me zo op het eerste gezicht veel te lief om die rol te spelen. Dakota Johnson vond ik wel echt goed gecast, die kijkt zo onschuldig de wereld in. Perfect passend wat mij betreft voor de rol van Anastasia Steele.

But boy was I wrong wat betreft Jamie Dornan, deze twee wisten zeker wel de chemie over te brengen op het witte doek. Je voelt constant de spanning tussen de twee en dat is zo opwindend. Het moment dat Christian (Jamie Dornan) voor het eerst Anastasia (Dakota Johnson) zoent in de lift slaat in als een bom. Alle vrouwen in de bioscoopzaal zaten al joelend en tegelijkertijd ademloos te kijken. Wel was Christian Grey in de boeken (en dus in mijn hoofd) wat minder lief en vond ik Jamie Dornan wel iets liever, maar wel mysterieus.

http://youtu.be/CQERFnGvi_A

We waren ook erg benieuwd hoe ze de stomende seksscènes in beeld zouden brengen, het is immers een Amerikaanse productie. In Nederland zijn we niet vies van een beetje bloot in films (Turks Fruit, Komt Een Vrouw Bij de Dokter en nog tig andere films) maar in Amerika is dat wel anders. Nou, er was genoeg te zien kan ik je wel vertellen. Ze hebben het heel erg mooi in beeld gebracht, je ziet net de geslachtsdelen niet maar soms een klein stukje of een flits en dat maakt het -bijzonder genoeg- alleen maar sensueler.

Ik zal niet al teveel op de details in gaan, omdat je het echt zelf moet zien om de chemie te ervaren maar ik kan je vertellen dat de 2,5 uur zo voorbij was. Ik had niet eens door dat de film zo lang duurde. Ik weet nog toen ik het eerste boek uit had, ik het niet kon uitstaan en meteen alles wilde weten en lezen. Dat had ik ook met de film. Ik baalde zo gigantisch dat het afgelopen was. Ik. Moet. Deel. 2. En. 3. Zien…NU!

Minpunten weet ik niet zo goed te benoemen, ik vond hem boven verwachting goed en Jamie Dornan steeds geweldiger worden als Christian Grey.

Mijn favoriete scènes waren de zoen in de lift, omdat de chemie op dat moment zo losbarst. En mijn andere favoriete scène is dat hij haar verrast in haar eigen huis. Zij is hem dan een beetje aan het teasen over het contract en zegt ‘it was nice knowing you‘. Hij kan dat niet aan en komt haar thuis opzoeken en dan speelt er zich toch een stomende seksscène af, sjongejonge…De manier waarop hij de leiding neemt is wel eh… #rodeorenindebioscoopzaal

Ik merk wel dat de scènes in de Rode Kamer van Pijn me ergens een gevoel van gêne bezorgen. En dat heel onderdanig zijn, oeh: niks voor mij. Eigenlijk ook niet voor Ana trouwens, maar zij wil hem zo graag dat ze alles voor hem lijkt te doen. Ik weet niet, maar dat vind ik nou niet perse spannende scènes, eerder een beetje naar. Ook vooral als hij haar een keer straft en zij moet huilen. Nee, dat is toch wel heftig.

Bah, en het eerste deel loopt echt rot af. Zij wil steeds iets verder met hun relatie terwijl hij afstand houdt maar haar ergens wel wil vertellen waarom hij de persoon is geworden die hij nu is. Hij kan dat alleen (nog) niet en daarom verloopt de relatie op dat vlak heel stroef. Er zit eigenlijk niet meer in de relatie dan stomende seks- en strafscènes in de Rode Kamer van Pijn terwijl je ook ziet dat Anastasia wel iets losmaakt bij Christian (en niet alleen zijn broek). Ik kreeg daardoor wel echt medelijden met Ana, maar vond het ergens ook rot voor Christian. Dat had ik ook toen ik het boek las, het is een beetje dubbel. Het eindigt in ieder geval in tranen terwijl de liftdeuren hun wegen scheiden. Verschrikkelijk, wat een goede maar rottige cliffhanger.

Ik had niet verwacht dat ik de film zo goed zou vinden, want de lat lag nogal hoog dankzij het boek. Normaal schijnen de boeken altijd beter te zijn en hoewel het boek veel meer details bevat, nam de film me helemaal mee in het verhaal. Ik kan niet wachten op deel 2 Fifty Shades Darker en 3 Fifty Shades Freed. Ik denk dat als je genoten hebt van de boekenreeks, je de film waarschijnlijk ook goed zal vinden.

Fifty Shades of Grey draait nu in de bioscoop en heeft een leeftijdsgrens vanaf 16 jaar.

Heb jij hem ook al gezien en wat was jouw favoriete scène?

45 reacties

Rieke -

ik vind het echt een beetje zorgwekkend dat deze boeken en de film zo populair zijn.. de relatie die ana en christian hebben is zo ongezond! een contract tekenen waarin staat hoe vaak je per week moet sporten? dat is ziek. en christian achtervolgt haar ook nog eens overal en trackt haar telefoon!! en het erge is dat we dat met z’n allen romantisch vinden. dat zegt wel iets over de ideeën over ”gender roles” en relaties die we in onze maatschappij hebben.. Laci Green heeft er een paar hele goede filmpjes over gemaakt op youtube!
verder vond ik fifty shades of grey ook gewoon tenenkrommend slecht geschreven en onrealistisch. die ”inner goddess” van ana kon ik na een tijdje wel slaan.

Knijster -

Heb de boeken niet gelezen, maar wel naar de film geweest. Vond de scene met het eerste speelkwartiertje in de Rode kamer het leukste. Kwam realistisch over en prikkelt de fantasie.
Afgezien daarvan niet een film die ik nog eens zou willen kijken.
Vind van het hele concept een jammer dat het stukje mishandeling, stalking etc. zo is verweven met BDSM. Bij mijn weten hoef je helemaal geen last te hebben van een psychische aandoening of een verleden om BDSM leuk te vinden. Die indruk wekt het hele verhaal bij mij wel. Erg jammer!

Allissa -

De film was boeiend genoeg om te blijven kijken, maar voor iemand die de boeken niet heeft gelezen vond ik de film veeel te vlotjes gaan. Zij komt bij hem op kantoor, het is te overduidelijk dat ze al te veel haar best doet om onschuldig te zijn en hij vindt haar direct leuk. Het gaat mij te snel en te voorspelbaar. Daarnaast vond ik die Ana soms echt heel vervelend praten. Mr. Grey is daarentegen wel heerlijk om shirtloos te zien, maar al met al had ik er persoonlijk veel meer van verwacht! Maar ik ben blij dat jullie hem dan wel weer leuk vonden :)

Nienke -

ik laat deze hype echt volledig aan mij voorbijgaan, en de film ga ik zeker niet bekijken, ik heb al bijzonder slechte reviews gelezen van recensenten waarin ik mij over het algemeen wel in kan vinden dus nee bedankt ik spendeer het geld van het veel te dure bioscoop kaartje liever aan iets anders 😉

Kim | Kimsbloglife -

Wauw, wat een ontzettend positieve review! Je hebt me helemaal overtuigd om te gaan kijken! Ik was eerst nog aan het twijfelen omdat ik ook de drie boeken gelezen heb en die heel erg goed vond, maar ik was bang dat de film me zou teleurstellen… Nou, je hebt me overtuigd!

Beau (beauandthecity) -

Ohhh deze film ga ik hoe dan ook nog bekijken in de bioscoop hoor! Heb deel 1 aan de rand van het zwembad in één ruk (ha-ha) uitgelezen en ben superbenieuwd naar de film!

Martine -

Haha ik had in dit artikel zo veel flauwe woordgrapjes kunnen maken, maar ik heb me geprobeerd in te houden :P!

Natascha -

Kijk ik vind het goed dat erotica en zeker seksuele ervaring die niet mainstream is meer in het publieke oog wordt gebracht, zonder dat mensen er beschaamd voor hoeven zijn. Vaak wordt nog steeds preuts omgesprongen met seks in het algemeen terwijl het toch maar een groot deel van ons leven is. Maar van deze franchise neem ik liever afstand.
Voor iemand me als een hater bestempeld ik heb daadwerkelijk het eerste boek een kans gegeven maar al snel bleken voor mij de kritieken van buitenaf zeer gegrond. Onder meer dat het verhaal in essentie Twilight fanfiction is (en ja daar zijn bewijzen van) Ik heb niks tegen fanfiction maar als iemand fanfiction schrijft om dan achteraf even de namen van de personages te veranderen om er geld uit te slaan is dit pure plagiaat.(De essentie van het verhaal/verhaallijn is zelfs niet veranderd dus het is echt wel palgiaat) Aangezien het hier om Twilight fanfiction gaat heb je dezelfde problemen die opduiken als in de Twilight boeken ( en dan heb ik het niet alleen over een slechte schrijfstijl) namelijk dat de relatie die voorgehouden wordt een ongezonde is met veel psychologisch misbruik. Zoals ik al zei ik heb het eerst boek gelezen en ik vond de ondertoon van geweld in een relatie (en dan heb ik het niet over de SM) vrij schokkend.
Ik wil even nogmaals zeggen dat ik niemand wil beledigen die wel fan is maar gewoon even een andere mening over de hype wil delen. Ik heb overigens al enkele clips van de film gezien en vind de actrice die Ana speelt echt hilarisch. Toch kan ik de franchise echt niet steunen en eerlijk vind het triest dat zoveel jonge meisjes die ongetwijfeld de boeken lezen en de film zullen zien zo’n slecht beeld van een relatie krijgen opgedrongen. Alsof we tegenwoordig niet al genoeg problemen hebben met jongeren die een compleet verkeerd beeld hebben van seks en relaties door porno etc

sabrina -

ik ben afgelopen vrijdag naar de film geweest met in mijn hoofd de reactie’s van iedereen die het bot gezegd maar een langdradige kut film vonden. ik heb de boeken tot nu toe nog niet gelezen dus ik wist niet wat ik kon verwachten. ik vond de film helemaal geweldig , ik vond dit echt een film waarbij je na de bios in je bed nog over kan nadenken. ik ben dan zelf 17 jaar en was er samen met een vriendin en ik heb ook erg moeten lachen. en nu zie je het al aankomen ik ben gelijk begonnen in de boeken. ik wacht met veel plezier af op deel 2 en vond het helemaal geen langdradige kut film xx sabrina

Shaz -

Ik kom net terug van de bios en ik krijg gewoon een naar gevoel van Grey. Hij is gewoon een controlefreak en een stalker in de film. Maar omdat hij geld heeft (helikoptervlucht, nieuwe auto) dan is het wel okay en opeens ‘spannend & sexy’. Ik zou het eerder creepy vinden als iemand onaangekondigd in mijn huis verschijnt.

Dakota vind ik wel passen als Anastasia, alhoewel Alexis Bledel toch mijn voorkeur had. Jamie probeert te hard en ik vind hem gewoon geen goede Christian. Nu vraag ik me ook af hoe Charlie Hunnam de rol gespeeld zou hebben.

jose -

ik weet niet of het wat voor mij is… misschien toch een beetje too much ;).

mariska -

Net geweest, maar ik vond het dus echt een saaie film. Het tempo lag te laag en er was te weinig diepgang in de ontwikkeling van karakters. Films als Shame of Nymphomaniac vind ik veel beter, als we in de erotische/s*ks hoek blijven.

melissa093 -

Ik ben ook geweest 😉 vond mr Grey veel te soft uit zien en in vergelijking met het boek vond ik de film veel minder spannend. Gewoon als elke vrouwenfilm, ik had er meer van verwacht. De humor die de film had, had het boek veel minder. Het komt dat heel anders over. Ik vond m wel leuk maar hij was niet wat ik ervan verwachtte.

Domenique -

Haha Matt bomer was perfect geweest… Maar dat was niet haalbaar want hij is homoseksueel.

Deborah -

Oh ja, want daarom is hij ook zo onovertuigend vrouwenverslinder in White Collar en hot piece of meat in Magic Mike…

Domenique -

Haha ik weet het, het klinkt erg ongeloofwaardig maar hij is gelukkig getrouwd met Simon halls en ze hebben 3 kinderen. Check IMDB Trivia :)

Martine -

Maar hij acteert erg goed dat hij hetero is, dus ik weet zeker dat hij geen moeite had gehad met deze rol 😛

Marloes ★ Budgetproof.nl -

Ik heb het boek nooit uitgelezen, dus de verwachtingen zijn bij mij ook niet zo hoog ;). Goed om te lezen dat het toch wel de moeite is om naartoe te gaan, maar dat ik niet heeeel veel hoeft te verwachten.

Andrea -

Ik heb twee keer een poging gedaan om het boek te lezen maar kwam er niet doorheen. Ga alsnog wel naar de film. Ben erg benieuwd!

Margot -

Leuk om te lezen wat je ervan vond! Zelf heb ik de film nog niet gezien, maar ik ben wel benieuwd of ik ‘m ook zo goed vind.

Lieke -

Ik lees wel heel graag en heb alle drie de boeken uit een soort nieuwsgierigheid ook wel gelezen, maar heb me enorm geërgerd aan de beperkte woordenschat en de vage verhaallijnen. De films sla ik daarom denk ik over.
Als ik dan toch iets wil lezen over een mysterieuze, sexy vent en een stomende romance ga ik voor Jamie en Claire uit Diana Gabaldons ‘De Reiziger cyclus’. :p (Is inmiddels ook een serie van gemaakt, maar de boeken blijven beter)

Kirsty -

Fijne review! Ik moet zeggen dat ik nu wel nieuwsgierig word!

Wendy -

Ik ga de films niet zien. Heb het eerste boek gelezen – verschrikkelijk. Niet om het onderwerp, ik ben helemaal niet vies van erotica, maar ik heb er twee problemen mee.

Ten eerste zijn de boeken zo ongelofelijk slecht geschreven dat ik er gewoon pijn mijn ogen van kreeg. Ik snap dan ook niet dat eea zo populair is geworden. Het is slechte fanfic waarvan voor publicatie de namen van Edward en Bella met search en replace zijn veranderd in Christian en Anastasia. Er is volgens mij geen fatsoenlijke editor aan te pas gekomen. Brrrr.

Daarnaast vind ik de beschrijving van de SM/bondage echt de plank ongelofelijk misslaan. Bij SM is er sprake van wederzijds respect en een balans, en die is hier helemaal zoek. Marcella hierboven zei er ook al iets over. In dit boek wordt de macht die Christian over Anastasia uitoefent verheerlijkt en daarom kon ik er niet in mee. Als zelfrespecterende vrouw laat je je dit toch niet overkomen?

Sorry voor de rant maar ik snap er echt niks van waarom horden vrouwen deze boeken opeten als snoepjes …

Karin -

Amen! Totaal met je comment eens. En ik snap het ook niet dat er zo ontzettend veel goede fanfic schrijvers zijn, maar net deze die enorm matige kwaliteit levert, zo groot is geworden. Zelfs bouquet-romannetjes zijn nog beter geschreven!

Linda -

A-men, Wendy. Tergend slecht geschreven bouqet reeks boekjes met werkelijk exact hetzelfde publiek wat ervan smult.
En het ook absoluut eens met je andere punten.
Ik ga absoluut niet de film kijken en ook zeker deel 2 en 3 niet lezen. Geen twilight softporn voor mij. Kan niet wachten tot de hype voorbij is en je er niet meer mee dood gegooid wordt op internet.

jose -

Hahahaha ik ben het eigenlijk helemaal met je eens over de schrijfstijl van de boeken… maar dan nog: je leest de boeken eigenlijk ook niet omdat je goede literatuur zoekt of wel, hihi? Ik heb ze ook allemaal gelezen en naast de tandenknarsendslechte schrijfstijl, wilde ik ook graag die innerlijke godin graag eens een niet-zo-spreekwoordelijke pets op haar bakkus verkopen. Maar als je van erotische “literatuur” houdt dan is het zeker niet het slechtste wat er op de markt te vinden is. Niet het beste ook, maar wel het eerste wat echt een groot succes heeft gehad wat vermoedelijk te danken is aan een goede marketingstrategie. Kan je ze ook credits voor geven, dat ze zo’n taboe hebben weten te doorbreken!

Syl -

Precies dat

Syl -

Oeps wilde op iemand anders reageren.

Syl -

Ik wilde HIER op reageren met ‘precies dat’

Syl -

Verwijder mijn reacties maar, want mijn telefoon doet gek.
ik wilde op iemand anders reageren lol

Tineke -

Klinkt erg goed, ik hoor alleen veel verschillende verhalen..
Liefs

Ina -

Ik vond het boek heel goed maar ik ben benieuwd naar de film!

Miranda -

Zelf heb ik de film nog niet gezien, maar ik wil hem nog wel graag zien. Ik heb de boeken gelezen en toen ik hoorde dat er een film van kwam was ik echt benieuwd hoe ze hem zouden verfilmen. Ik hoor verschillende recensies over de film(de één vind hem geweldig en de andere totaal niet), dus ik ben benieuwd.

Joyce -

Ik ben afgelopen woensdag ook geweest en moest ook echt wennen aan de rode kamer dat waren ook de stukjes die ik liever aan mijn fantasie had over gelaten haha! Ook miste ik soms wat stukjes maar alles bij elkaar was het prima. Door het einde ben ik wel heel benieuwd naar deel 2 en 3 en dat terwijl je weet hoe het allemaal afloopt gek eigenlijk hé

Myrna -

Ik ben echt fan van de boeken, heb ze alle drie binnen een week uitgelezen. En balen dat ik ze uit had joh! Ben heel benieuwd naar de film, lees wel veel gemengde reacties maar ik denk dat je er met niet al te hoge verwachten naartoe moet gaan. Zo aan de trailer en de losse fragmenten te zien vind ik de acteurs wel goed gekozen. Leuk artikel, fijn dat jullie van de film genoten hebben!

Iris | Todayslipstick -

Wat een goede review! Ik heb ook de boeken gelezen en ga er morgen heen in de bioscoop, ik ben erg benieuwd!
Liefs, Iris

anouk -

Ik ben woensdag naar de ladiesnight geweest met huisgenootjes en we vonden het allen een hele goede film. Natuurlijk is Jamie Dornan echt niet vervelend om naar te kijken, dus daar zaten we sowieso al goed. Ik vond ook dat het heel mooi en sensueel gefilmd is :) De boeken heb ik 3 jaar geleden ofzo gelezen, dus voor nu ga ik die maar even lezen terwijl ik wacht op deel 2 en 3 in de bios haha.

Melvie -

Wauw, ik denk over alles precies hetzelfde zoals jij het omschrijft. Jamie Dorman vond ik re jong en ik had een oudere, smalle, lange man in gedachte met zwart haar. Maar binnen 5 minuten was ik verkocht!

Ik ben woensdag ook naar de ladiesnight geweest en loop al 2 dagen de hele dag met de film in mijn hoofd. Ik kan er miet over uit hoe goed ik hem vind. De chemie tussen de acteurs en hoe alles overeenkomt met mijn verbeelding uit het boek. De tijd vloog om en baalde als een stekker toen de film afgelopen was.
Laten we hopen dat we niet twee jaar op deel 2 moeten wachten!!

Mijn favoriete scene is de scene waar Christian in de winkel komt en Anna hem spullen verkoopt. De spanning en lust spat er vanaf!

Dita -

Ik heb het eerste boek helemaal gelezen, het tweede een gedeelte. Dit vond ik te veel hetzelfde. Ik ben wel erg benieuwd naar de film.

Marcella -

Ik boycott deze film. Niet vanwege de sex, iedereen heeft zo z’n voorkeuren. Maar vanwege de emotionele mishandeling en chantage die Christian op Anastasia gebruikt.

Deze blog vertelt het beter dan ik kan: http://www.mamamia.com.au/rogue/fifty-shades-of-grey-review-rosie-waterland/

suus -

Ik heb de boeken niet gelezen, wel de trailer gezien en daaruit bekruipt me al een soort onbehaaglijk gevoel. Wat beschreven wordt in de link, ja, dat gevoel had ik al bij de trailer (hoeveel zegt die nou vrij weinig, maar toch de sfeer, het gevoel) dus ik sla dit over.

lobke -

Persoonlijk vond ik daarom het moment wel belangrijk dat Ana aan gaf dat ze het niet trok en ook boos op hem werd. Daarmee maken ze wel duidelijk dat het niet normaal is om iemand op deze manier lief te hebben. Maar ik zelf vond het wel goed gecombineerd aangezien je wel door kreeg dat hij ook gevoelens voor haar begon te krijgen en zijn regels langzaam ook wel aanpaste.

Peet -

Film gezien, boeken niet gelezen. Snap niets van de hype,ik vondt de film niets aan, heb meer genoten van de reacties in de zaal.
Deel 2 en 3 kunnen me gestolen worden.

Maaike -

Ik ga dinsdag! Ben benieuwd… Het boek vond ik wel ok. Beetje veel van hetzelfde, maar ik had dan ook al de Twilight fanfic gelezen waar het boek uit tot stand kwam. Ik heb dus altijd mijn versie van Edward Cullen in mijn hoofd gehad (met groene ogen) omdat Christian Grey dus eerst Edward was. En Jamie Dornan ben ik echt benieuwd naar. Hij speelt in de serie The Fall die ik laatst gekeken heb en daar speelt hij een man die overdag huisvader is en een rouwverwerkingsprocesbemiddelaar. Maar ‘s nachts blijkt ie als ‘hobby’ seriemoordenaar te zijn. Dat ijzige van Christian zie ik hem dan ook zo doen.

Marjolein -

Mijn ervaring is totaal anders! Ik vond de chemie helemaal niet van het doek spatten. En Ana praat de hele film op dezelfde toonhoogte, zo gezapig! En allemaal zo voorspelbaar terwijl ik het boek niet eens heb gelezen.
Nee ik snap de hype niet zo…

Reageer ook