Risotto in room met zalm en doperwtjes

Risotto, ik ben er dol op! Maar ik maak het eigenlijk bijna nooit. Ik had toch altijd het idee in mijn hoofd dat het tijdrovend en veel werk is. Maar toen mijn zwager het onlangs op tafelde toverde dacht ik: ‘Ik moet dit ook weer vaker gaan maken!’

En zo geschiedde. Ik maak deze keer risotto in room met zalm en doperwtjes. En wat champignons niet te vergeten!

Wat heb je nodig (2 personen):

  • 250 gram risotto rijst
  • Fijn gesneden ui en een teentje knoflook
  • Ongeveer 400 ml groenteboullion (1 tablet)
  • Zo’n 80 tot 100ml room
  • Ongeveer 350 gram doperwtjes
  • Een bakje champignons
  • Zout & peper
  • Zalmfilet

Bereidingstijd: +/- 45 minuten

Prijsklasse: $$/$$$

1. Zet het water met het bouillonblokje op.  Snijd daarna de ui in fijne stukjes en fruit dit aan met een flinke scheut olijfolie, samen met de knoflook (geperst of in fijne stukjes gesneden). Snijd ook de champignons in plakjes.

2. Als de ui en knoflook glazig zijn geworden doe je de rijst erbij. Bak deze even mee tot de korrels met olie omhuld zijn.

3. Voeg een flinke scheut bouillon bij de rijst. Roer dit goed door en doe de deksel op de pan. Laat dit even inkoken (duurt zo’n 10 minuutjes)

4. Als al het vocht zo goed als opgenomen is voeg je de doperwtjes toe en giet er een nieuwe scheut bouillon bij. Doe de deksel weer op de pan en laat dit weer sudderen. Iedere keer als het ‘droog’ wordt voeg je weer nieuwe bouillon toe. Doe dit zo’n 15 minuten lang.

5. Bak ondertussen in een koekenpan de champignons aan met een scheut olijfolie en eventueel wat peper en zout. Laat het voeg goed verdampen en bak de champignons helemaal gaar en zacht. Zet de champignons even apart en bak daarna (in dezelfde pan) de zalmfilet gaar, met zout en peper naar smaak.

6. Als de risotto bijna helemaal gaar is voeg je de room toe (naar smaak) en laat je het nog weer even inkoken. Eventueel, als het nog niet helemaal gaar is en je nog meer vocht nodig hebt, voeg je nog weer wat extra bouillon toe. Ga net zo lang door tot de risotto zacht van buiten is en nog een lichte ‘bite’ van binnen heeft en bijna helemaal geen ‘vochtig’ sausje meer heeft. Dat is de klassieke risotto. Dit is – zeker als je het nog nooit gemaakt hebt – best moeilijk, maar als het wat natter of juist wat te ver gegaard is, is dat helemaal geen ramp! Dan is het namelijk ook super lekker als je het mij vraagt! Er wordt vaak zo moeilijk over gesproken, maar het valt ontzettend mee. Je moet alleen goed bij je pannen blijven staan, regelmatig roeren en de bouillon goed doseren.

risotto

Bijna klaar!

7. Als je risotto klaar is zet je het vuur uit en voeg je de champignons toe aan de risotto. Dien de risotto op in een diep bord en leg daar bovenop de zalmfilet. In bijna alle recepten voor risotto staat dat je het nog even een minuut of 5 moet laten staan, dus dat doe ik altijd braaf. En dan, tadaa, je gerecht is klaar!

risotto met zalm

Jep, dit moet ik toch echt weer vaker gaan maken. Wat was het lekker! Eventueel kun je trouwens aan het begin nog een scheut witte wijn of citroensap toevoegen voor extra smaak.

Maak jij wel eens risotto? Zo ja, wat is jouw favoriete bereidingswijze?

32 reacties

Anouk -

Helemaal geweldig! Een heerlijk recept wat ik zeker a.s. vrijdag ga maken als ik lekker alleen thuis ben; al voeg ik zelf nog wel gekookte kip er aan toe i.p.v. de zalm.

Wel vroeg ik mij af in wat voor soort pan moet je de risotto doen? Want de koekenpannen bij ons hebben geen deksel en een steel pannetje lijkt me sterk.

Willemijn -

Ik doe het gewoon in een soeppan :) Of een hapjespan met deksel.

Laar -

Jammie! Ik ben meteen boodschappen gaan doen en gaan koken, het was heeeeeeerlijk. Dankjewel voor deze tip!

Channah -

Ik ben wel benieuwd.. Maar ik lust eigenlijk geen champignons, dus zal daar een alternatief voor moeten vinden of gewoon weg moeten laten.

Manon -

Risotto vind ik heel lekker maar ik moet het niet te vaak eten, net als bij zalm eigenlijk haha ik zit van beide snel vol, maar lekker is het wel!

Myrna -

Risotto is zo lekker en zo makkelijk te combineren. Vorige week nog saffraan risotto met groene asperges en kip gemaakt. hmmmm <3.

marieke -

Ooh ik hou van risotto! Lukte me tot nog toe niet echt om te maken, toch echt maar eens doen! Mooi doel voor 2015 😉

elize -

Dit ziet er echt lekker uit! Leuk meiden!:)

Miriam -

Het enige wat ik hiervan zou eten zijn de doperwtjes haha. Toch leuk om weer een recept te zien =)

Nesrin -

Ik vind risotto heerlijk maar maak het nooit omdat ik altijd denk dat het mij te veel tijd kost. Dit recept gaat op save! Heerlijk!

annelot -

Ziet er goed uit !! ik vond risotto vroeger zo verschrikkelijk maar ik begin het steeds lekkerder te vinden! hier in Zuid-Amerika verkopen ze ( ja echt waar) kant en klare risotto pakjes waar je water bij doet en volgens de verpakking binnen 5 minuten klaar is ….. nee nee nee risotto moet toch echt wat meer liefde krijgen dan allen die 5 minuten 😉

Gea -

Ziet er echt heerlijk uit! Deze wil ik binnen kort zeker eens maken :)

shna -

Lekker!
Ik gooi er vaak uitgebakken spekjes,rode paprika, champignons en geitenkaas doorheen, heerlijk!

Linda -

Ik maak ook vaak een variant op deze, alleen dan met veel bospaddestoelen en parmezaanse kaas ipv room. Maar tip: doperwtjes hoeven echt niet langer te koken dan een minuut of 5. Dan blijven het nog lekkere zoete balletjes die zacht uit elkaar knappen als je erop bijt ipv door gegaarde smakeloze erwten. Ik doe ze er meestal pas bij de laatste scherp bouillon bij, met de 5 min doorkoken om de bouillon op te nemen en de 5 min nagaren met het vuur uit zijn ze echt goddelijk lekker! (En blijven er ook veel meer vitamines behouden)

Hilde -

Ik ben gek op risotto en dan met name pesto risotto! Maar helaas lukt het me vrijwel nooit om de rijst precies goed gaar te krijgen…
Liefs, Hilde

Ulrike -

Hmmm, risotto! Ik heb het echt nog nooit zelf gemaakt, haha, maar ik vind het ontzettend lekker! Ik denk dat ik dit recept maar eens uit moet proberen, want ik ben ook gek op zalm!

Milou -

Oeh! Wij thuis vinden risotto hier allebei super lekker, dit ga ik zeker een keer maken!

Maaike -

Hmmm lekker. Helemaal met zalm. Ik heb al in geen tijden risotto gehad. Ik moet een beetje uitkijken met het eten van granen en met rijst gaat het soms goed en soms fout, dus binnenkort maar weer eens proberen.

Margot -

Risotto met paddenstoelen blijft heerlijk! Als het aan mij ligt, dan eten we het wekelijks, maar daar is mijn vriend het niet mee eens 😉

Sabine -

Voor risotto mag je me serieus wakker maken, naast sushi is dat mijn favoriete eten. Héérlijk! Deze ziet er ook lekker uit, doperwtjes en zalm zijn altijd lekker samen <3

Trouwens, mistte je de Parmezaan niet? Ik gebruik daar altijd zoveel van haha.

Willemijn -

Mwoah, ik ben niet zo’n parmezaan liefhebber haha!

Petra -

Jep, hier een grooot risottofan! Ik maak het vaak met witte wijn, kippenbouillon, courgette, champignons, peultjes (deze laat toevoegen zodat ze lekker knapperig blijven), grote gamba’s uit het vriesvak en oude kaas.

Ook een tip, healthy risotto! Google maar eens naar t recept van gwyneth palthrow, ik was eerst sceptisch omdat er geen room of kaas ofzo bij zit, maar door alle kruiden is die heeeerlijk!

Lauriëtte -

Hmm heerlijke combinatie! Lijkt me erg lekker met zalm. Toevallig ga ik morgen weer risotto maken, maar dan met hamblokjes en courgette! Misschien dat ik dit de volgende keer ook wel maak! :)

Paola -

Dat ziet er lekker uit! Dit ga ik ook eens maken. Nu nog hopen dat het lukt, want ik ben echt geen ster in de keuken!

Brenda (kookt) -

Ziet er heerlijk uit Willemijn! Ik vind risotto lekker, maar eet het bijna nooit omdat mijn vriend het niet lust. Maar nu heb ik dus trek in risotto 😉 Binnenkort ga ik het zeker weer eens maken!

Diana Carlton -

Ik ben gek op risotto. En dan voornamelijk risotto in combinatie met geitenkaas en bleekselderij. Echt, moet je eens proberen!

Dita -

Mmhh lekker!! Ik ben ook dol op risotto!

lucindainwonderland -

Ik ben totaaaal geen keukenprinses, dus Risotto heb ik nog nooit klaar gemaakt, of eerder… fatsoenlijk klaar kunnen maken hahaha. Dit ziet er in ieder geval super lekker uit en zou ik graag eten. Maar dat komt stiekem meer door de zalm, want daar ben ik namelijk al helemaal gek op. xxx Lucinda

Reageer ook