Overbodige apparaten in het huishouden?

Onlangs merkte een oplettende bezoeker op dat ik een aantal apparaten in mijn huishouden ‘mis’. Dat klopt! Ik heb geen droger. Geen vaatwasser. Noch een magnetron of een waterkoker. Wat mij betreft zijn het namelijk overbodige apparaten in het huishouden.

De opmerking van de bezoeker zette me an het denken. Ik besefte me eigenlijk niet zo heel erg dat het voor veel (of misschien zelfs wel de meeste) mensen de meest vanzelfsprekende, essentiële apparaten zijn. Voor mij dus niet! De volgende apparaten heb ik dus niet in huis en wel om de volgende reden(en)…

Droger
Een reden hier voor is dat ik het van huis uit niet gewend ben. Mijn moeder had vroeger wel een droger vertelde ze me laatst, maar nadat hij overleden was heeft ze nooit meer een nieuwe gekocht. En dus groeide ik op met een droogrek en wasknijpers. Ik wist heus wel wat een droger was, maar doordat wij er nooit eentje gehad hebben, heb ik het altijd als een ‘optioneel’ of ‘luxe’ apparaat gezien, in plaats van dat het standaard in een huishouden hoort.

Toen ik uit huis ging kwamen we in een studentenhuis waar een wasmachine aanwezig was. Een droger hadden we niet in het huis. Dus hingen we onze was gewoon te drogen in het trapgat.

Toen we naar ons appartementje verhuisden hadden we wel ruimte voor een droger, maar het is simpelweg nooit in me opgekomen om een droger te kopen! We hadden een ‘hok’ waar de was prima kon drogen zonder dat het in het zicht stond.

In ons huidige huis hebben we geen plek voor de droger. Hierdoor is het niet eens een optie om er eentje aan te schaffen. Heel soms zou ik er wel eentje willen, voornamelijk voor beddengoed en handdoeken. Maar ik irriteer me er niet genoeg aan om er echt eentje aan te schaffen (los daarvan is het dus ook geen optie in ons huidige huis, of hij zou in de woonkamer moeten staan 😉 ). Ik vind die krengen belachelijk duur en daarnaast vind ik het ook verspilde energie als ik het werk gewoon door de (buiten)lucht kan laten doen voor nop!

Vaatwasser
Ook de oorsprong van het ontbreken van dit apparaat is weer in mijn jeugd te vinden. Mijn ouders namen pas een vaatwasser toen ik op mijn 18e uit huis ging! (Ik was ontzettend pissig, dat begrijp je. 😉 ) Voor die tijd moest ik ‘s middags én ‘s avonds altijd helpen met de afwas en hoewel ik er een hekel aan had was het wel iets waar ik aan gewend was.

Maar goed, eenmaal op mezelf in een studentenhuis hadden we geen vaatwasser. En ook in ons tweede huis zat geen vaatwasser. Al die jaren deden we de vaat dus gewoon met de hand en een sopje.

En dat doen we nog steeds! Toen we ons huis kochten hebben we er een nieuwe keuken in geplaatst. De keuken is echter best wel klein , waardoor ik items moest schrappen van mijn wensenlijstje. Toen ik moest kiezen tussen een vriezer en een vaatwasser koos ik voor een vriezer. In al die jaren heb ik me meerde malen geïrriteerd aan een klein vriesvakje. Dan moest ik weer restjes eten weggooien omdat het niet in de vriezer paste (zonde!), in de zomer pasten er geen ijsjes in en als het brood ook maar een beetje een andere vorm had moest je het gewoon in het vak proppen met als gevolg dat je brood vervormd was. Daar had ik zo’n genoeg van! De keus was dus snel gemaakt.

In een volgend huis zou ik, als ik de keus had, wel graag een vaatwasser willen. Het lijkt me wel heerlijk om er eentje te hebben. Maar echt missen doe ik het op dit moment niet. Het is prima zo. De afwas is ons bijklets-momentje.

Magnetron
Eigenlijk weer een beetje hetzelfde verhaal. Ook deze ben ik niet van huis uit gewend om te gebruiken. We hadden er wel eentje – omdat mijn opa en oma vonden dat we er een moesten hebben en hem dus ‘cadeau’ gaven. De paar keer dat ‘ie gebruikt is kunnen we op 2 handen tellen. (Chocolade)melk opwarmen deden we gewoon in een pannetje en restjes eten werden in de pan opgewarmd.

In ons tweede huis hadden we wel een magnetron, omdat we een klein combi-oventje hadden gekocht. Heel af en toe gebruikte ik hem, voor het opwarmen van eten. Maar ook die paar keer kan ik op 2 handen tellen. Het kwam gewoon bijna nooit in me op om hem te gebruiken!

In onze huidige keuken konden we er voor kiezen om van de oven een combi-oven te maken, maar dat was super duur. Nee hoor, die magnetronfunctie mocht er uit blijven. En we hebben hem nog geen seconde gemist.

Waterkoker
Oke, dit is het enige apparaat wat ik vanuit huis gewend ben. Ik heb ook jaren een waterkoker gehad. Maar op een gegeven moment zei mijn moeder ‘Valt het jou ook op dat als je de waterkoker aan zet, het licht zachter gaat of flikker?’ Verrek, ze had gelijk! Na wat googelen leerden we dat deze apparaten ongelooflijk veel stroom vreten. Toen we verhuisden naar ons huidige huis – met de mini-keuken – vroeg ik een ketel voor mijn verjaardag. Ik vond het wel leuk staan en omdat hij gewoon op het gasfornuis kan blijven staan nam hij geen ruimte in op mijn aanrecht! Wel zo fijn, want ik hem maar een klein beetje aanrechtblad tot mijn beschikking. Ook de waterkoker heb ik niet gemist, ik vind het wel gezellig, zo’n fluitketel.

Edit: een paar slimme mensen merkten in de comments op dat het toch achterhaald is dat de fluitketel zuiniger is. :) De waterkoker wint toch! Thanks hiervoor!

Minimalisme
Ik leef – op een aantal gebieden – graag minimalistisch. Wat je niet nodig hebt, hoef je ook niet in huis te hebben. Ik kan intens genieten van het uitmesten van kasten en lades. Mijn kledingkast bevat mooie, duurzame items maar puilt verre van uit (al zeg ik het zelf). De zolder is bijna driekwart leeg en ook in de kasten is hier en daar nog een plank leeg. Het enige wat ik aan overvloed heb is make-up, maar ja, ik heb er dan ook mijn werk van gemaakt. 😉 Al die huishoudelijke apparaten, grote tv’s en vele spullen, nee liever niet. Ik moet wel zeggen dat het hebben van een klein huis wel ontzettend helpt. Bij alles wat ik aanschaf denk ik ‘Heb ik hier wel ruimte voor?’

Energiebesparing
Hoewel ik in de eerste plaats niet bewust voor het milieu deze apparaten nooit heb aangeschaft, is het inmiddels wel een overweging om ze ook niet aan te gaan schaffen – met uitzondering van een vaatwasser misschien. Ik heb gewoon 4 apparaten niet, die een (volgens mij) standaard huishouden wel heeft! En ik mis ze niet tot nauwelijks. Dat bespaart mij lekker veel geld en belast het milieu ook minder! Win-win!

Wat voor apparaten in het huishouden heb jij wel/niet? En waarom? En is het milieu of ‘minimalisme’ een punt van overweging voor jou?

108 reacties

T. -

De magnetron gebruik ik om bevroren brood dat uit het vriesvak van de koelkast komt snel te kunnen ontdooien. Een waterkoker heb ik ook niet dan een oude senseo waar ik een kopje onder doe en als het water in het kopje is dan doe ik er een theezakje in en zo heb ik een kop thee. Verdere het zelfde met oploskoffie. Een kop onder het senseo apparaat doen en daar het water in doen door de aan knop van het senseo aan te doen en heet water komt in de kop en roer de oploskoffie en suiker en koffiemelk er door heen en klaar is de kop koffie. het zelfde doe ik met opkikkertje soep en cup of soup. Een kop onder het senseo apparaat met een zakje inhoud van cup of soup en je hebt een warme kop soep. Het is wel eigenaardig maar heb dit nu maar als gewoonte ingevoerd. De waterkoker die ik had was stuk en dan maar op die manier. Verder heb ik geen droger en afwasmachine. Een droger is voor kleinbehuisden en een groot gezin of voor oudere mensen weer ideaal. Een afwasmachine hebben de meesten die ik ken en meestal zijn dat huishoudens die niet met de vaat op het aanrecht willen blijven zitten en die hun afwas dan meteen in de afwasmachine doen en “m dan aanzetten. Ik heb nooit de behoefte gehad mij een afwasmachine aan te schaffen. Als je er wel een hebt scheelt dat was want die theedoeken moeten weer in de was. Ik weet niet beter dan de afwas in het teiltje te doen met afwasmiddel er in en afwassen met de afwasborstel en afdrogen met de theedoek. Ik lees nu dat ik niet de enige ben die dat doet dit omdat de meeste gezinnen of mensen een afwasmachine ziet hebben.

Christa -

Ik heb geen vaatwasser en ook geen droger. Deze laatste zou ik nog wel willen voor beddengoed, handdoeken, washanden en onderbroeken. Kleding wil ik niet eens in de droger drogen! Ik kan mijn was prima kwijt boven ons bad en toilet in de badkamer. Boven het toilet de kleinere dingen zodat je niet tussen de natte handdoeken zit natuurlijk. Ik moet het niet te lang laten liggen, want als ik te veel moet draaien heb ik in de winter wel ruimtegebrek. Een kwestie van plannen. In de zomer hangt de was onder een afdak lekker te drogen en dan ruikt het zo fris, heerlijk vind ik dat. Ik ruim de was altijd meteen op en heb zo nooit een mand met schone-nog-niet-opgevouwen-was staan.
Een vaatwasser neem ik niet omdat ik helemaal geen trek heb in een machine die twee uur lang staat te loeien. Even met de hand afwassen gaat supersnel en je hebt alles weer netjes in de kast staan. Een vaatwasser is echt zo’n prachtige opruimer waar menigeen de spullen in laat staan en als je dan de volgende portie erin kwijt moet, moet je eerst nog de vorige schoonmaakbeurt uit- en opruimen. Ik heb geen plezier aan afwassen en ik heb ook geen plezier aan vaatwassers in en uitruimen. Dan is de keuze snel gemaakt.
Een magnetron heb ik dan weer wel en die wordt ook veel gebruikt.
Een waterkoker heb ik ook en deze wordt tegenwoordig intensiever gebruikt dan eerder, want we drinken vaker thee.
Door geen droger en geen vaatwasser te gebruiken draag ik ook nog een beetje mee aan een schoner milieu. Tevens sparen we geld uit voor de aanschaf en het energiegebruik en kunnen daarvoor weer andere (luxe-) artikelen aanschaffen waar wij veel plezier aan beleven.

Heidi -

Zo herkenbaar, dat van dat minimaliseren :) Hier ook een lege zolder en deels lege kasten. Zalig gewoon!
Hier geen droger en ook geen wasmachine. De was doe ik bij mijn moeder. Samen hebben we sneller een vol machine. Het gaat dan op een droogrekje.
Microgolfoven en diepvries zou ik niet kunnen missen.
Waterkoker heb ik maar gebruik ik weinig.
Een vaatwas staat hier sinds kort ook. Niet alleen minder werk maar ook minder waterverbruik dan als je met de hand zou afwassen! Wel een A+++ label kopen, maar daar let ik bij al mijn toestellen eigenlijk op.

Linda B -

en zelfs ik had vroeger geen waterkoker we deden alles met de fluitketel op het vuur

J. -

Ik woon in een studio, maar in deze keuken zat wel een vaatwasser(thank god). Geen vriesvak of vriezer, dus ja, wel een vriezertje gekocht voor restjes, brood en vlees. Neemt wel veel ruimte in maar het is beter dan zonder. Droger zou wel passen, heb ook nauwelijks ruimte om de was op te hangen, maar geen geld om een droger aan te schaffen. Ach, het went.
Er staat op mijn mini-aanrechtje wel een waterkoker, maar het is zo’n loos stukje die daar prima voor dient. Geen koffiezetapparaat overigens.
In deze keuken zat ook al een oven. Heb de magnetron niet gemist, maar mijn ouders hadden een combi-magnetron te veel na de verhuizing. Die staat nu dus bovenop de losse vriezer. Gebruik hem eigenlijk meer als verlenging van het aanrecht dan dat ik er iets in opwarm.
Haha dat chocomel opwarmen is erg herkenbaar. Ik heb zelfs een magnetron maar ik vind dat zo onhandig. Kookt snel over, of is maar voor de helft warm. En de mok is ook nog eens gloeiend heet. Nee hoor, doe mij maar gewoon chocomel uit een steelpannetje.

Sandra -

Wij hebben al de door jou genoemde apparaten, maar gebruiken niet alles evenveel. ‘S Zomers gaat mijn was lekker buiten op de lijn, maar ‘s winters ben ik wel heel blij met mijn droger (voornamelijk beddengoed, handdoeken en ondergoed). In de winter hangt mijn was gewoon dagen te drogen in de onverwarmde garage.
De vaatwasser gebruik ik alleen met verjaardagen en kerst of als we echt geen zin hebben om af te wassen. Er gaat dan wel van 2 dagen afwas in.
De waterkoker gebruik ik dagelijks en de magnetron gebruik ik met grote regelmaat. Mijn magnetron is een combi; vooral de oven gebruik ik veel.

Olga // teamconfetti -

Wij hebben ook geen droger, ze verbruiken ontzettend veel stroom en aangezien ik vaak te lang douche en de hele dag thee drink van een waterkoker is geen droger kopen een van de weinige dingen die ik bijdraag aan het milieu. 😉 Een vaatwasser is wel echt heel fijn, vooral omdat het eigenlijk een soort tijdelijke kast is waar je vieze vaat kan opbergen en je er niet tegenaan hoeft te kijken als je een dag niet af hebt gewassen.

Jamilla -

Ik snap het nut van dit artikel niet zo. Bijna al deze apparaten zijn toch gewoon heel handig en normaal om te hebben? Ja alles is in principe onmisbaar maar dit maakt je leven gewoon net even wat makkelijker. Ik heb echt geen zin in afwassen hoor. En met de waterkoker is het gewoon zoveel sneller klaar. Een magnetron gebruik ik elke dag. En vooral voor beddengoed en handdoeken (die worden keihard als je ze ophangt!) of als je iets snel nodig hebt is een droger toch mega handig? Lijkt nu net of je een schouderklopje wilt dat je deze apparaten niet hebt.

Jamilla -

Uh *dus niet onmisbaar bedoel ik.

kris -

Ik ben nooit opgegroeid met een droger, maar mijn man en ik hebben er nu wel een. Wij gebruiken het voornamelijk voor handdoeken, ondergoed en sokken, beddengoed en de werkkleding van mijn kerel. Wij hebben gewoon niet de ruimte om dit op te hangen in ons huisje, er past misschien net aan 1 persoonslaken om op te hangen. Vaatwasser is voor mij ook belangrijk, ik heb enigzins smetvrees en ben degene die het meeste het huishouden doe en ik kan er niet tegen om met mijn handen in afwaswater te zitten

Marnel -

Wij hebben hier een vaatwasser, magnetron, waterkoker en een droger! Als ik later op mezelf woon zal ik ook meer aan de kosten ervan moeten gaan denken en denk ik ook dat ik er een paar niet zal aanschaffen… 😉 Leuk artikel!!

lisanne -

hahahah DIE BEZOEKER WAS IK :$ ! oeps
maar nu je het zo uitlegt snap ik je helemaal hoor, als je het niet gewend ben mis je het niet en als je prima zonder kan heb je het idd ook niet nodig!

leuk artikel :)

Eva -

Een erg leuk artikel. Ik bezit alle bovenstaande dingen wel en ben ze wel van huis uit gewend. Wel heb ik het een paar jaar zonder moeten doen (op de waterkoker na ;)) maar ik ben nu toch wel blij dat ik weer een droger heb voor de handdoeken en ondergoed en al helemaal met mijn vaatwasser. Die laatste omdat ik nogal hou van uitgebreid koken en bakken en ik er niet echt naar uit zie ook nog eens alles erna te moeten afwassen en mn hondjes nog uit te moeten laten! Noem het lui maar ik zit na een lange dag toch graag op de bank, haha.

Op zolder staan bij ons ook wel de nodige zooi maar dat is ook door mijn man’s hobby (heel veel modelbouw onderdelen), mijn hobby’s (verf, naaimachine, papier etc etc) en onze gezamelijk hobby (kites) en dan nog de spullen uit onze jeugd zoals schoolspul, lego en wat speelgoed wat je toch ook weer niet weg kunt doet… Wel heb ik me dit jaar voorgenomen minder te kopen, meer te investeren en wat ik niet draag aan kleren of nooit mee gebruik aan spullen weg te gooien maarja, die hobby’s..die blijven 😉 xx

Annemiekish -

Mijn vriend en ik willen graag verhuizen en zijn op zoek naar een nieuw huis, maar daar zal toch echt een vaatwasser in moeten komen! En een droger. Een magnetron niet per sé en zonder droger valt het ook nog wel te overzien (want ik gooi daar alleen beddengoed, handdoeken en broeken in), maar een vaatwasser heb ik wel nodig. Dat komt voornamelijk omdat ik 95% van het huishouden doe en ik geen zin heb om alles met de hand af te wassen en de hele dag vaat op het aanrecht heb staan 😉

Tessa -

Bij mij is de vaatwasser sinds een week kapot en oh wat mis ik de luxe! Ik woon nog bij m’n ouders en we eten elke avond met z’n 4en, dat betekent dus aardig wat vaat om af te wassen. En wie mag dat dan doen? Ik ben vaak de pineut haha

Manon -

Wij hebben thuis een ingebouwde vaatwasser, maar in die 10 jaar dat we hier nu wonen sinds we verhuisd zijn is dat ding nu al 3 jaar stuk! Haha. Ik mis het ook niet, bovendien doet mijn broertje de afwas hihi. Zelf hebben we een fluitketel en geen magnetron, wat een onzin ding. Een droger hebben we wel, maarja, de helft van mijn kleding mag er volgens het etiket toch niet in dus dan hangt het alsnog op de zolder. Ik zal een droger dus ook zeker niet nodig zijn.

PatriciaKleijn -

Wij hebben alles wel haha en maak er graag gebruik van, zou niet meer zonder willen hoor!

Ellen -

Ik heb drie kinderen en draai twee wassen per dag. Als ik geen droger zou hebben zou ik chat omkomen in de was. Ik besef dat het een luxeartikel is, maar zolang ik er eentje heb ben ik er erg blij mee 😉

anouk -

Grappig om te lezen! Hier een luxepaard, ik maak graag gebruik van alle gemakken die de westerse wereld me biedt. Zou voor geen goud afstand willen doen van de door jou genoemde apparaten (muv de waterkoker), want met een baby en vier dagen werken, is het wel erg gemakkelijk. De tv daarentegen, die zou ik zo willen weggeven aan iedereen die hem wil hebben. Helaas was de tv het eerste dat mijn vriend ooit kocht toen hij op zzichzelf ging wonen, want zonder tv kan hij echt niet…

Jet -

Precies hetzelfde bij mij thuis, geen droger, geen waterkoker, geen magnetron. We hebben wel een vaatwasser maar een paar jaar geleden ging ie stuk en toen is ie zo’n 2,5 jaar stuk gebleven dus daar liggen we ook niet echt wakker van 😉

EliseDingen -

Een droger heb ik nooit begrepen. Misschien inderdaad ook wel omdat ik er niet mee opgegroeid ben. Wij hebben op de overloop precies een plekje waar een hangend droogrek kan hangen zonder in de weg te staan en dat vind ik helemaal prima. In de winter hang ik sokken en hemden ook wel eens over de kachel (radiator), want die staat dan toch aan. Mijn ouders gebruikten juist vaak een magnetron maar ik heb er eigenlijk een gruwelijke hekel aan. Het lijkt me op een of andere manier toch niet zo gezond daar continu je voedsel in te verwarmen. En wat jij zegt, brood ontdooid ook snel genoeg op je bordje.

Kirsty -

Leuk om te lezen en ook aardig herkenbaar! Wij hebben wel een droger (die is eerder van mijn oma geweest en heb ik gekregen), maar die is al oud en voordat je was droog is ben je toch een paar uur verder. Gewoon de was te drogen hangen vind ik daarom makkelijker :) Een vaatwasser hebben we hier ook niet en hoewel ik het best zou willen hebben, vind ik gewoon zelf afwassen eigenlijk niet eens zoveel meer werk; of je spoelt het voor voor de vaatwasser of je maakt het gewoon even zelf af. Een magnetron hebben we wel, maar vind ik geen must, de waterkoker kan ik daarentegen niet missen!

J. -

Oja, wat grappig om te lezen! ik heb dus wel een vaatwasser maar vind dat omspoelen zo’n onzin. Het komt er zonder ook echt wel schoon uit. Alleen bij bijvoorbeeld pasta-sauspannen spoel ik wel even om. Maar borden eet ik gewoon leeg dus die gaan zo hup de vaatwasser in.

Lenneke -

Oef, ik ben echt een luxepaard met wel al deze apparaten. Maar op zich zou ik het niet erg vinden als ik geen droger en vaatwasmachine meer zou hebben.

Manon -

we hebben nog geen wasmachine en droger dus dat gaat elke week naar mijn ouders, ook wel handig hahah

Danique -

Wij hebben vanuit huis alles behalve een waterkoker. Ik zou het dan ook echt missen als ik het niet zou hebben. Ik zet alles wel pas aan als ik hem helemaal vol krijg. En de droger doe ik alleen ondergoed, beddengoed en handdoeken. Ik vind die harde handdoeken van de waslijn vreselijk.

My Creative Life - Marìs -

Ik heb alle apparaten die je noemt wel, behalve een droger. Naast dat het ook hier in huis niet past, vind ik het ook een onnodig apparaat. Ik hang mijn was altijd te drogen in een slaapkamer die ik als kastenkamer gebruik en dat gaat prima! Dus waarom zou ik dan een duur apparaat gaan kopen.
Wel let ik er zoveel mogelijk op dat alle apparaten die ik heb zo zuinig mogelijk zijn, maar dat is gewoon fijn voor de portemonnee 😉 En de vaatwasser laat ik niet dagelijks draaien, maar echt alleen wanneer ik hem vol heb (en dat duurt in mn eentje wel een paar dagen).
Leuk geschreven je artikel!

xx Marìs

Danielle -

Ik heb het allemaal. Mijn magnetron gebruik ik maar af en toe, en ondanks we nu een vaatwasser hebben, ben ik nog steeds zuinig met dingen vies maken. Ik drink de hele dag uit hetzelfde theeglas, en ook mijn ontbijt-bordje wordt opnieuw gebruikt als er alleen maar een boterham op heeft gelegen. Op die manier hoeft hij maar een paar keer per week aan. Ik ben er toch wel blij mee dat ik niet meer elke dag hoef af te wassen. Maar waar ik echt niet zonder kan is mijn droger, als je gewoon met zijn tweetjes bent kun je gerust alles aan een droogrek laten hangen. Maar als schoonheidsspecialiste/masseuse kun je het echt niet maken om kartonnen handdoeken over je cliënten te leggen, en voor mijn kindjes is het ook fijner als de dekentjes en spuugdoekjes lekker zacht zijn. Mijn man heeft wel het liefst ruwe handdoeken, best als ze buiten gehangen hebben.
xxx

Margot -

ik heb geen droger of vaatwasser, ik mis ze niet echt behalve dan soms de vaatwasser gewoon als ik geen zin heb om af te wassen en als ik al die vaat uit het zicht wil hebben haha maakt je keuken wel wat netter… Achja

Sandra -

Knap dat je het huishouden doet zonder deze apparaten! Zelf kan ik niet meer zonder de vaatwasser, het is meteen opgeruimd en bespaart heel wat tijd. Bovendien zou het ook zuiniger zijn dan wanneer je gewoon afwast dus hierin hebben we wel geïnvesteerd :). Daarnaast kan ik de droger niet meer missen, hatelijk als handdoeken aan de buitenlucht drogen en daarna precies karton zijn :s. Heb je tips om deze toch aan de lucht te drogen en ze lekker zacht te houden?

Renske -

Hee Sandra,

Ik vond handdoeken eerst ook altijd vervelend als ze niet uit de droger kwamen, maar nu weet ik niet beter en vind ik het geen probleem meer! Kwestie van wennen denk ik! :)

EliseDingen -

Misschien helpt wasverzachter?

Eline -

Hier ook geen magnetron, wel een droger maar die wordt minimaal gebruikt, het meeste hang ik buiten. De vaatwasser doet het al tijden niet meer dus ik sop met de hand af. Een waterkoker heb ik dan weer wel, al vind ik een fluitkele leuke staan!

Eline -

Fluitketel dus!

Lauren -

Leuk artikel!

Ik heb even een vraagje tussendoor aan Willemijn, namelijk waar je dat leuke houten kaarsenplateau die op de eettafel staat vandaan komt? Zie hem in de vlogs vaak voorbij komen en vind hem zo leuk, maar kan hem zelf nergens vinden!

Willemijn -

Intratuin! :)

Lauren -

Dankjewel! Mag ik vragen wat ie kostte? Kan hem op de site niet vinden, vandaar 😀

Willemijn -

Ik heb geen flauw idee want Djurre kwam er op een dag mee thuis. Sorry! :)

Madebyuna -

Ik ben van huis uit opgegroeid zonder droger, vaatwasser, magnetron, waterkoker en zonder auto. Veel mensen vonden het altijd raar, maar als je het gewend bent is het zo normaal. Nu ik op mezelf woon heb ik wel een waterkoker, een wasmachine en droger zaten al in het studentenhuis net als de magnetron. Maar dat laatste gebruik ik echt nooit, het eten wordt een stuk minder lekker en je ziet de voedingstoffen gewoon vervliegen! Haha.
Nee hoor, niks tekort gekomen al die tijd!

Lindsay | lindsayvallen.nl -

Hier ook geen droger, geen vaatwasser, geen magnetron, geen waterkoker.
Maarrrrr… in ons nieuwe huis komt wel een vaatwasser. Sowieso mag ik niet klagen want ik doe nooit de afwas (ik haat de afwas) en mijn man wil zijn tijd straks beter besteden dan afwassen (zoals flesjes maken haha :-)). Ik vind een fluitketel ook gezelliger staan dan een waterkoker! :-) Droger ga ik ook niet doen, genoeg ruimte om alles uit te hangen en ik ben veel te zuinig om mijn gewone kleding, dus het zou dan alleen gaan om bad- en beddengoed. Dus sta er een beetje hetzelfde in als jij :-))

Willemijn -

Ik dacht echt dat ik de enige was, maar thank god zijn er meer simpele zielen zoals ik hahahah!

Emma -

Nu vroeg ik me af of je dan wel een koffiezet hebt? Of drinken jullie geen koffie?

Willemijn -

Ha, ja die hebben we wel. Djurre kan niet zonder 😉

Miriam -

Wat leuk om te lezen. Idd zijn dat soort apparaten heel erg ‘vanzelfsprekend’ voor de meeste mensen. Ik ben ze ook niet gewend! Geen droger (gratis frisse lucht, hallo!), geen vaatwasser (idd gezellig bijkletsen met m’n vriend), maar wel een water koker. Dat is eigenlijk ook gewoon pure verwendheid ;p

Jitske -

Woow ik doe het je niet na(; ik heb wel nog een vraagje: hoe doe je dat met bevroren brood? Dan kan je niet even snel de magnetron gebruiken om het te ontdooien.

Willemijn -

Vaak is het in 5 tot 10 minuten ontdooid als je het op een bordje legt. Eigenlijk nooit last van! Maar ‘s ochtends eet ik dan ook vaak havermout of brinta (wat ik opwarm in een pannetje haha) en dan hoef ik daar ook niet echt op te wachten. En soms haal ik het de avond van te voren er alvast uit. :)

Marieke -

Havermout eet je koud? Ik maak mijn havermout altijd warm in de magnetron ‘s ochtends, kan niet zonder dat ding 😛 Ook niet zonder waterkoker en zodra ik uit het studentenhuis ga, moet en zal ik een vaatwasser (want wel van huis uit gewend en hondslui).

Laura -

Sneetjes brood zijn echt binnen een paar minuten ontdooid als je ze los legt. En wist je dat de magnetronstralen je brood ongezond maken? Je kan een restje eten ook beter opwarmen in de koekenpan dan het bakje in de magnetron te laten opwarmen.

Magnetron zou verboden moeten worden! 😉

dd -

Helemaal mee eens … droger en vaatwasser is idd overbodige luxe en dat tegenwoordig het juist opvalt als je het niet hebt is iets waar ons land zich voor moet schamen

Marleen -

Jouw ouders hebben met een groot gezin ook zonder die apparaten gedaan, maar als je eenmaal zelf gezinsuitbreiding krijgt denk ik dat een vaatwasser wel handig is met al die flesjes en bordjes en andere prulletjes, haha. Ik gebruik nooit de waterkoker omdat er altijd stukken kalk en andere dingen uitkomen, jakkie. Waterkoker kan bij mij de deur uit, maar de vaatwasser mooi niet! Haha.

Emma -

Hey willemijn,

Ik heb er een onderzoekje aar gedaan voor mijn studie (milieuwetenschappen) en of je milieuvriendelijker uit bent door met de hand af te wassen is nog maar de vraag, dat ligt echt aan je gewoonte, hoeveelheid water die je gebruikt, hoe vol je de vaatwasser zou zetten, welk middel je gebruikt, etc, etc. Een waterkoker (goed ik geef toe dat het een klein beetje afhankelijk van welk type) is per definitie milieuvriendelijker dan een fluitketel omdat het rendement veel hoger is (ik neem tenminste aan dat julie op gas koken en niet inductie).

Maar ook zonder dat het milieuvriendelijker is is het niet hebben van een waterkoker en/of vaatwasser alsnog geen probleem lijkt me :)

B -

Hmm.. een droger is voor mij een must. Waar laat in anders al mijn was drogen in mijn studiootje? Dan neemt een droger veel minder ruimte in beslag. Aan de deur hangt een rekje voor kleding. Maar beddengoed, handdoeken en theedoeken gaan dus mooi de droger in.

Plus: ik HAAT harde handdoeken. 😛

Sanna -

Een waterkoker en magnetron heb ik ook niet, evenmin een droger. Een vaatwasser staat op mijn verlanglijst, lijkt me veel tijd besparen.

jose -

haha ik heb ook geen droger en vaatwasser in mijn studentenhuis :). We hebben wel een (vieze) waterkoker en een combi-oventje. Ik gebruik de magnetron stand alleen als ik weer eens vergeten ben het vlees uit de diepvries te leggen. Pffft gebeurt mij altijd.

Malou -

Leuk om te lezen! =] Ik heb ook geen droger, afwasmachine en magnetron. Wel een oven en een waterkoker en die zou ik beide niet willen missen!!

Sanne -

Ik heb laatst opgezocht wat de meeste energie kost om je water te koken en dat is toch echt helaas op het gasfornuis. Een waterkoker staat echt heel kort aan en op het gas duurt het vrij lang en kost het uiteindelijk meer.
Ik heb ook al die luxe niet, behalve een waterkoker en magnetron. (omdat ik op kamers woon en niet elke keer naar beneden wil gaan om iets op te warmen.) Ook thuis kregen we het pas heel laat. Mijn moeder stond altijd alleen de afwas te doen na het eten (vond ze ontspannend, haha) maar toen ze in 2010 in het ziekenhuis lag, hebben we snel een keuken voor haar laten bouwen met afwasmachine, scheelt toch veel tijd. En tijd is ook wat waard. Mijn kleren wilde ik niet eens in de droger, veel te bang dat mijn kleding er gekrompen uit kwam.

Patricia -

Droger vind ik toch wel heel erg fijne voor zachte handdoeken en beddengoed 😉
Vorig jaar hebben we een nieuwe keuken gekocht incl vaatwasser. Daar zou ik ondertussen echt niet meer zonder kunnen, nou ja…als het zou moeten wel natuurlijk. Voordat we een kind hadden hadden we ook geen vaatwasser en was inderdaad afwassen een kletsmomentje.
Een magnetron hebben we niet, bij de keuze van de keuken hebben we die bewust weg gelaten om een volwaardige oven te hebben. Zo vaak gebruikte we de magnetron voorheen niet en ik moet zeggen dat ik hem kan missen als kiespijn.
Een waterkoker/ketel hebben we ook niet maar daarentegen wel een quooker, super fijn voor kopjes thee!

Willemijn -

Ooh ideaal een quooker, lijkt me zo fijn!

Madebyuna -

Qooker vreten echt energie, omdat ze altijd heet water klaar moeten hebben.. Volgens mij is dat echt heel mileu onvriendelijk!

Anita -

Wij hebben alle apparaten wel in huis. Niet met een vaatwasser opgegroeid maar ik heb echt een hekel aan afwassen (ook door manlief hoor). Ik gebruik droger idd alleen voor handdoeken en dekbedden. Hoe kleiner je woont hoe eerder je keuzes moet maken. Ik wil ook steeds minimalistischer gaan leven dus wie weet wat er allemaal nog het huis uit gaat, maar de apparaten die we nu hebben gebruiken we ook ontzettend vaak dus denk die niet 😉

Margriet -

Interessant artikel! Als natuurkundige vroeg ik me toch wel af of een fluitketel echt duurzamer is dan een waterkoker, dus maar eventjes nagezocht ;). Uit deze grafiek: https://www.olino.org/wp-content/uploads/2008/12/grafiek-energie-verbruik1.png blijkt dat bij een hoeveelheid water van 0,5 L een fluitketel 2x zoveel energie verbruikt als een waterkoker, tot bij een hoeveelheid water van 1,5 L wel 5x zoveel energie! En het is ook duurder, zeker als je meeneemt dat aardgas duurder is dan elektriciteit.
Haha, ik wil geen wijsneus spelen, maar ik was gewoon benieuwd naar de energie-efficiëntie, een fluitketel staat natuurlijk wel mooier dan een waterkoker :)

Willemijn -

Nou potdikkie zeg 😛 :( Bedankt voor de info! 😀

Anouk -

Wat toevallig, gisteren vroegen mijn rijinstructrice en ik ons nog af wat nu werkelijk duurzamer is. Ik zal haar de volgende les inlichten.. 😉 Thanks voor je topcomment!

Lifetimes -

Leuk artikel om te lezen! Wij hebben thuis ook geen droger en dat mis ik totaal niet. Denk ook niet dat ik die later zelf snel zou aanschaffen, geef mijn geld liever aan andere dingen uit, haha! Een vaatwasser moet wel echt in mijn huis aanwezig zijn hoor, ik heb echt een hekel aan afwassen. Xx

lou -

grappig om te lezen!
ook wij hebben geen droger. Sinds een week hebben wij wel een vaatwasser, daarvoor nooit gehad, wat een luxe!
De waterkoker en magnetron hebben we sinds 9 maanden, voor de flesjes van de baby… Wel super handig, afgekoeld gekookt water 30 sec. in de magnetron en klaar. Leek ons handiger dan zon flesverwarm ding. :)

Mariska -

Leuke post!

Wij hebben alle apparaten wel, al is onze magnetron ook oven. Maar de waterkoker zou ik in een nieuw huis graag vervangen door een fluitketel, maar op dit moment hebben we maar 2 grote pitten (echt een heel klein gasfornuisje), dus dat past slecht als we ook gaan koken. De droger gebruiken we zo’n 2 keer in de week, alleen voor handdoekenwas en beddengoed. Maar ben wel blij dat dit kan omdat we niet zoveel plek hebben om het te drogen. Onze vriezer en droger staan trouwens op het balkon in de balkonkast (vroeger de kolenkit geloof ik ; ). Kleding laten we wel aan een wasrek drogen, die staat dan in de gang. Magnetron zou ik ook zonder kunnen, maar ik kan niet zonder oven :). Vaatwasser zat al in de huidige keuken, en daar ben ik wel echt blij mee! Heb een hekel aan afwassen. Maar misschien als ik de keuken opnieuw zou indelen, zou ik kiezen voor een groter gasfornuis met daaronder een oven ipv de vaatwasser.

LISKALIFE -

Mooi geschreven! Het zet je zeker wel aan het denken. Wij hebben een combi magnetron-oven, waar we niet zonder kunnen, een droger die we inderdaad weinig gebruiken, alleen voor het beddengoed en handdoeken, anders word het hier nooit weer droog. En ohja, ik kan niet zonder een waterkoker. Maar ook wij hebben geen vaatwasser. Het lijkt mij straks wel fijn als we ooit kindjes mogen krijgen, er eentje te hebben!

Julie -

Een waterkoker en magnetron zou ik toch maar moeilijk kunnen missen denk ik! :-) Maar ze zijn inderdaad niet echt noodzakelijk om goed te kunnen leven, ze maken het mij alleen wat handiger. Ik heb zelf ook geen droger of vaatwasmachine. Kost alleen maar veel geld aan elektriciteit en water wat mij betreft… Ik woon nu sinds kort samen met mijn vriend en de was van twee personen kan heus wel prima drogen op een wasrek. De vorige eigenaars hadden hun vaatwasmachine laten staan maar wij hebben deze verkocht. Ik wou op die plaats namelijk liever een bakoven, aangezien hun dat niet hadden. Toen ik het bericht op Facebook plaatste dat we onze vaatwasser verkochten, schrok ik eigenlijk van de vele reacties die ik kreeg in de trant van ‘Zijn jullie gek? Dat is het eerste toestel dat ik vervang als het stuk is!’. Dat vond ik zelf ook best raar, een afwas doen is misschien niet het leukste dat er is, maar van twee personen is dit heus niet zoveel om te doen… Misschien komt dit ook omdat mijn ouders lang een restaurant hebben gehad en mijn vriend en ik hier de afwas deden. Borden gingen in de vaatwasser, bestek en potten met de hand. Dus als je dat gewend bent, is een afwas van twee mensen peanuts! 😉

Patricia -

Poew een vaatwasser is hier al jaaaaaren geleden haha, een droger hebben wij ook nooit gehad, en missen doen we het ook niet.
Als ik in de toekomst een eigen huisje heb schaf ik die dingen ook zeker niet aan.

Bea -

Ik ben vroeger echt opgegroeid met alle apparaten die er zijn :) Zelf heb ik geen waterkoker, want die heb ik niet nodig. als ik al eens thee drink thuis steek ik een kop water een minuut in de microgolf en is die zo warm.
Verder wou ik bij het alleen gaan wonen de luxe van én een microgolf en een heteluchtoven, gewoon omdat ik die dingen soms tegelijk gebruik. Ik had een micro met ovenfunctie en heb er nog een oven met microgolf-functie in tweedehands gekocht. een paar dagen later hield mijn microgolf er mee op! thank god dat ik die tweedehands oven had gekocht 😀
Ik heb gelukkig een een gigantische vriezer die in mijn berging naast de wasmachine staat, maar ik mis toch een droger (maar die zijn zooooo duur) en ik ben ook (nu nog) maar alleen. En in het begin dacht ik ook, ik doe het maar op het droogrek, maar kleren blijven gekreukeld en handdoeken worden zo stroef dat je je na het douchen nog eens een peeling geeft precies 😀 Gelukkig woon ik op 20m van een wassalon en oh wat zijn mijn handdoeken nu lekker zacht en alles wat uit de droger komt van kleren plooi ik direct op. Ik heb amper nog kreuken en ik moet dus niet meer strijken (wat haat ik strijken!). En zoveel kost het me niet, want ik heb genoeg kleren voor een maand, dus 1maal per maand doe ik de was en dan kost het me 4 euro om 2 wasjes te drogen… echt geen geld 😀
Had ik nu nog plaats voor een vaatwas, dan ga ik verder niet meer klagen :)

Miriam -

Ik heb ook geen droger. Ik heb er geen ruimte voor en vind zo´n kreng veel te duur. Beddengoed kan ik bij mijn ouders brengen :D. Een vaatwasser heb ik ook niet (ook niet genoeg ruimte) Magnetron wel, maar die gebruik ik ook bijna nooit. Als ik over een paar jaar een ander huis heb wil ik sowieso een vaatwasser en in de loop van de tijd ook een droger.

xAmber -

Zonder droger valt idd prima te leven. Maar zodra je met meer dan 2 mensen bent wordt het toch wel lastig.

Wij zitten nu 6 dagen zonder vaatwasser, die ging stuk op 31 december… Vandaag komt eindelijk de nieuwe vaatwasser, jeetje wat heb ik die gemist. Ik heb zo een hekel aan afwassen, je nagels worden er zwak van en je handen droog. Bah

Wij hebben nog nooit een waterkoker gehad, altijd gewoon de fluitketel. Maar sinds wij een meer geavanceerd koffiezetapparaat hebben, haal ik daar me hete water uit.

En wat betreft de magnetron. Die kan ik ook echt niet missen. Even 1 kopje soep opwarmen of ingevroren broodjes.

Merle -

Heel herkenbaar! Van huis uit was ik het gebruik van een droger ook niet gewend. Dus hoewel er in mijn studentenhuis wel een droger was, liet ik al mijn was drogen aan de waslijn die ik door mijn kamertje van 12 m2 had gespannen. En nu ik samenwoon hebben we ook geen droger, geen waterkoker en geen magnetron. De vaatwasser zat al in de keuken van het huis en ik moet zeggen dat ik daar wel erg blij mee ben!

Willemijn -

Ha, leuk om te lezen dat jij ook heel veel niet hebt! Kan het me helemaal voorstellen, van die vaatwasser. 😉

Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla -

Ik geef je geen ongelijk. Zonder deze apparaten deed ik het ook gewoon BC (before child) maar nu met twee kinderen is de droger mijn beste vriendin. Van huis uit ben ik “zuinig” opgevoed, vier meiden in huis en geen droger…

Nu kies ik zelf voor comfort en bespaar mijn tijd en dit vind kostbaar.

Leuk artikel!

britt -

Wat leuk om te lezen! Nu ik ga samenwonen met mijn vriend merk ik wat voor apparaten je allemaal nodig hebt en hoe duur die dingen wel niet zijn. Nu een droger zou ik toch wel kopen gewoon omdat ik het handig vind voor handdoeken,… zo moet je niet altijd een droogrek zetten (waar ik niet zoveel plaats voor heb)

Leonie -

hoi!

Ten eerste de beste wensen voor 2015! Dat het een mooi en succesvol jaar mag worden!

Wij hebben al deze apparaten wel staan. Wij wonen met zijn tweetjes de vaatwasser draait ongeveer 2 keer per week (pas als hij vol is mag hij aan ;)) De droger draait alleen voor sokken,handdoeken en ondergoed en ook deze draait 1 à 2 keer per week.

De waterkoker staat elke dag aan met deze theeleut :). Klopt dat het licht even flikkert, maarja zo lang we niet meer stroom gaan gebruiken gebruik ik alles nog :). Verbruiken al 5 jaar het zelfde en soms nog wel is minder :). Ik kan niet zonder deze apparaten ik vind het knap dat het je lukt!

Groetjes Leonie

Mariska -

Ben het wel met je eens eigenlijk. Wij hadden wel altijd een droger thuis, maar zelf vond ik het altijd een luxe apparaat. Toen ik op mezelf ging heb ik die dan ook niet gekocht en heb ik mijn was gewoon laten drogen op een droogrek. Lekker gratis! :) Waterkoker vind ik trouwens wel een super uitvinding!

Nynke -

Dit zijn zeker goede dingen om over na te denken!
Afgezien van de vaatwasser hebben wij de items wel. De droger is wel echt een uitkomst, want wij hebben net ruimte voor 1 wasrekje en daar krijg ik geen beddengoed op, haha. Op de deur zou nog kunnen, maar dan wordt je hele huis zo vochtig en in ons oude huisje is het ook al tochtig.. Lijkt me minder fijn.
De waterkoker gebruik ik zo belachelijk vaak, kan me echt niet voorstellen dat ik die niet zou hebben! De magnetron daarentegen kan ik prima missen, die gebruik ik eigenlijk alleen maar om mijn pittenzak op te warmen :)

Huisvrouwentechnisch vroeg ik me trouwens wel af waar je stofzuiger zonder zak is gebleven? Ik weet nog hoe blij je daarmee was, maar zie op foto’s nu steeds een andere!

Willemijn -

Ah, die ja! Die is overleden bij de verbouwing van ons huis. Djurre dacht dat hij daar wel even wat bouwstof mee op kon zuigen (mannen…). Toen ik een aan het eind van de dag terug kwam was ‘ie dood! :( Toen heb ik een goede Siemens met zak gekocht. Vind ik toch wat fijner. Dat schoonmaken van die bak was toch wel een irritant klusje en hij was ook niet echt van heel goede kwaliteit. Nu we Saar hebben ben ik blij dat ik mijn Siemensje heb, want ik gebruik hem iedere dag. :)

Nynke -

Ai, dat is jammer, dat-ie gesneuveld is in de strijd.. 😉
Wij hebben er juist een sinds een jaar en ik vind het zo zonder zak echt heerlijk, haha. De bak is bij ons echt heel makkelijk schoon (even leeggooien met een prullenbak en zo nodig een keukenpapiertje er doorheen). Ik ben nu sneller klaar dan met een met zak, hihi.
Maar hier dan ook geen huisdieren, dat is wel een groot verschil!

Anna30 -

Ik vind het ook maar niets zo’n stofzuiger zonder zak. Heb het idee dat ik hem vaker moet legen en hij zuigt ook veel minder goed (maar misschien verschilt dat per merk). En ik vind het zo’n gestuif met het legen. Nee hoor, doe mij maar een zak.

Jessica -

Ik heb alle apparaten wel haha. Droger gebruik ik ook niet zo heel veel, alleen voor kleden, handdoeken en beddengoed. Qua ruimte staat hij gewoon op de wasmachine en neemt dus geen extra plek in. Vaatwasser hebben we met een half jaar samenwonen aangeschaft. Vind afwassen zo’n hel en vriend ook, we hebben al korte avonden door werk en dan ook een half uur afwassen? Zonde van de tijd! En zeker met pannen komt dat ding makkelijk vol! Ben ook opgegroeid met die apparaten, en nog 100 meer (schoenenpoets machine, vleessnijder, broodbak, sapcentrifuge, ijs en frisdrankmachines etc etc) doordat mijn vader een elektronica winkel heeft en veel dingen dus “uittest”

Willemijn -

Hahaha hilarisch, al die apparaten! Wist niet eens dat sommige bestonden. 😛

Margot -

Wat leuk om te lezen! Ik had toen ik net op mezelf ging eerst ook geen droger, maar ik ben er inmiddels toch wel heel blij mee hoor.

Eline -

Leuk artikel!
Mijn ouders hadden geen vaatwasser thuis (nog steeds niet) en toen ik op kamers ging was die er ook niet, maar nu in mijn huis samen met mijn vriend wel. Wennen dat dat was in het begin, ik wist niet eens hoe zo een ding werkte haha. Moet toegeven dat ik het wel heel fijn vind.
Ik gebruikte de droger eerst ook niet, maar sinds ik hem gebruik vind ik dat ook wel veel fijner.
Ben er denk ik toch een beetje te gemakzuchtig voor.

Mandy -

Toen ik op mij zelf ging wonen had ik wel een magnetron, verder geen luxe apparaten. Ik had ze ook niet nodig. Ook toen ik ging samen wonen hebben we nooit overwogen om een droger te kopen. De vaatwasser kregen we toen we onze eerste woning kochten, maar met zijn 2tjes was afwassen gewoon praktischer en sneller. Ik weet nog goed dat toen ik zwanger was van mijn eerste en ik liep te blaten dat ik absoluut dat allemaal niet nodig had, mijn collega’s (met kids) hard lachten en riepen dat ik daar nog wel op terug zou komen…binnen 2 maanden stond er een droger in huis! Het is met kids niet alleen omdat het makkelijk is, maar je wilt niet weten wat er aan kleding en handdoeken verzamelt wordt. Nog steeds probeer ik zoveel mogelijk op te hangen, omdat kleding gewoon langer mooi blijft, maar pyjama’s, ondergoed, jeans en handdoeken…hatsekidee de droger in! :)

Audrey -

Een droger zou ik zelf ook niet aanschaffen, een magnetron zeker wel. Onze vaatwasser gebruiken we alleen na feestjes oid. Met 2 of 3 mensen heb je op een normale dag toch amper vaat? Voor ontbijt en lunch kun je meestal ook hetzelfde bord gebruiken bijvoorbeeld.

Rosa -

Ik wist helemaal niet dat een waterkoker zoveel stroom gebruikte! Wat interessant, want het is eigenlijk inderdaad wel een apparaat waar je makkelijk zonder kunt.

Elise Joanne -

Wat leuk om te lezen! Wij hebben sinds dit weekend (ja ja!) een afwasmachine en wat is dát fijn zeg, haha! Héérlijk! We hadden prima zonder gekund, dat zeker, maar het was een cadeau van mijn schoonouders die ik absoluut niet afsla! De rest van de items heb ik ook niet op de waterkoker na. Maar ik wil héél graag een prachtige (donkerrode) fluitketel voor mijn verjaardag. Meer vanuit het oogpunt dat ik dat mooi vind en niet perse vanwege de energie maar als het helpt is dat top :).

Moniek -

Wij hebben geen droger. Ik heb er geen ruimte voor in ons huis. We hebben ook niet veel kastruimte / zolder. Maar gelukkig kan ik de kerstballen van mijn moeder lenen en heb ik inmiddels veel weggeveven.

Vaatwasser hebben we ook niet, maar mis ik soms wel. Ik wil liever niet een extra kast in de woonkamer zetten (ik vind de kale ruime muren zo fijn). Maar met de komst van een vaatwasser heb ik wel een kast te weinig. Nog even over nadenken..

De waterkoker heb ik wel. Deze is helaas niet mooi en maakt ook veel kabaal. Ik zou eens een ketel kunnen proberen. Ziet er inderdaad wel knus uit en we hebben 5 pitten. Ruimte zat.

Moniek -

Ow en de magnetron heb ik nog wel. Maar die staat in de garage. Die gebruik ik nog voor het opwarmen van sate.

Alida -

Leuk artikel!
Wij hebben alle vier de apparaten wel een gebruiken ze ook veel.

De droger omdat we met een kindje op een klein appartement zonder balkon wonen. Met een kind heb je bult was en vooral in de winter weet ik niet waar ik alle was moet laten. Ik gebruik hem ook om de wasbare luiers die wij gebruiken in te drogen. Zelfs met het gebruik van de droger zijn deze namelijk beter voor het milieu dan wegwerp.
In de zomer droog ik wel veel buiten, we wonen op het eind van de galerij waar niemand er last van heeft. ‘s Winters droogt het buiten ook voor geen meter omdat de galerij op het noorden ligt.

De magnetron maakt hier ook overuren sinds de komst van ons kindje. Voor het maken van flesjes en het opwarmen van de (eigengemaakte) prakjes. Ik heb ook een tijdje een flessenwarmer gebruikt, maar dat duurt veel langer en ik krijg de temperatuur niet zo goed als met de magnetron. Het was vaak te heet of te koud.

De vaatwasser gaat hier ook elke dag ramvol. Alles gaat erin en ik spoel voor in een klein teiltje. De huidige vaatwassers gebruiken ongeveer evenveel water als dat je gebruikt wanneer je met de hand afwast. Dus daarvoor hoef je het niet te laten. Overigens zou ik zonder vaatwasser heel vaak moeten afwassen omdat de ruimte op het aanrecht in mijn kleine keuken zo minimaal is dat ik de vieze vaat nergens kwijt kan. Ik heb lades opgeofferd voor de mijne!

De waterkoker is voor mij de meest nutteloze van de vier denk ik. Die zou, wanneer hij kapot is, best vervangen kunnen worden voor een fluitketel.

Ik vind het wel grappig dat het zo kan verschillen wat iemand ‘nodig’ heeft. Alhoewel er volgens mij dus ook verschil in zit of je wel of geen kind hebt.

Alida -

Oeps, erg lange reactie, sorry! Haha

Willemijn -

Ik denk dat het hebben van een kindje inderdaad veel uit maakt. Met de komst van zo’n mini krijg je er – zo kan ik me voorstellen – een heleboel troep bij. Het is daarnaast ook echt gewenning denk ik. Zo warmt mijn schoonzus water voor het flesje op in een pannetje (want geen magnetron) en heeft zij ook geen droger (maar wel een overdekte steeg waar ze alles in kan ophangen). Leuk om je reactie te lezen, bedankt! 😀

Alida -

Ow dat denk ik ook wel hoor, dat het gewenning is, wat een pannetje water kan net zo goed. Maar met een schreeuwende mini op je arm is het gemak van een magnetron ook wel heel fijn! 😉
Maar als je geen magnetron hebt, mis je hem waarschijnlijk ook minder snel..

Diana Carlton -

Wij hadden tot voorheen wel een droger. Hartstikke fijn, alleen gebruikte ik hem echt voor elk klein wasje. Tot hij kapot ging. We zagen opeens hoeveel we hiermee konden bezuinigen en hebben hem niet laten maken.

Pien -

Herkenbaar! Wij hebben deze apparaten ook niet in huis en krijgen hier vaak opmerkingen over.
Een waterkoker hadden we eerst maar als die aan ging sloegen de stoppen door. Ik vind een fluitketel ook heel gezellig huiselijk :)

myra -

Het is voor ons doodnormaal om al deze apparaten in huis te hebben. We wonen dan ook in een gemiddeld huis en mijn ouders werken allebei fulltime . Als we deze apparaten niet zouden hebben zou mn moeder zich een slag in de ronte moeten werken, naast ze al werkt en laat thuis komt , allemaal essentieel voor ons

Carina -

Ik heb nooit problemen gehad met een waterkoker die het licht laat flakkeren of iets in die richting,en ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet zonder kan. Vaatwasser en magnetron hebben we wel, maar gebruiken we nauwelijks, ook al zijn we met zn drieen thuis. De vaatwasser is niet zo snel vol namelijk gezien wij onze pannen er niet inzetten. Een droger heb ik nooit gehad en mis ik ook niet, wasrek volstaat plus zo veel hoef ik niet te wassen. In het begin toen we hier woonden werden onze meterstanden ook altijd extra gecontroleerd omdat we zo weinig verbruiken vergeleken met buurtgenoten xD

Ingrid -

Wat grappig dat mensen zoiets opvalt! Ik vind het eerlijk gezegd wel normaal dat je al deze apparaten niet hebt. Misschien dat het lezers opvalt omdat ze nog bij hun ouders wonen? In ons huis is ook weinig ruimte en een droger en vaatwasser zouden echt niet passen. Daarnaast zijn ze duur in aanschaf en kosten ze veel energie. Ik denk dat ik ze ooit wel ga aanschaffen, als ik kinderen hebt verwacht ik dat de behoefte groter wordt dan nu we nog met z’n tweeën zijn. De magnetron gebruik ik om popcorn te maken en om boter te smelten, vrij weinig dus. Wij hebben hem van mijn ouders gekregen die hem ook niet nodig hadden. De waterkoker gebruik ik wel dagelijks, ik heb het idee dat hij sneller is dan een fluitketel, en een stuk makkelijker schoon te maken;)

Mariska -

Grappig, wij hebben dus wel een magnetron maar maken popcorn in een pannetje met deksel, haha!

J -

Wij hebben een vaatwasser maar die gebruiken we ook niet meer we hebben een droger maar die gebruiken we ook niet!;p Wat we kwa stroo niet gebruiken trekken we de sterker er uit! Het bespaart zo veel meer !

Dita -

Leuk artikel! Een droger hebben we niet, puur om wat jij zegt. Ik erger mij niet genoeg aan het feit dat we geen een hebben. In ons appartement hadden we ook geen magnetron en vaatwasser. Het ging prima allemaal. Tot we afgelopen zomer gingen verhuizen en nu wel een vaatwassen en magnetron hebben. Ik moet zeggen dat het erg fijn is. Vooral het niet meer hoeven af te wassen na een drukke lange dag. En die magnetron is toch ook best fijn. Een waterkoker hebben we wel alleen ik zit er aan te denken een mooie fluitketel te nemen

Maaike -

Ik kan niet zonder een waterkoker! Ik drink zoveel thee en sinds de zomer heb ik een speciale waterkoker die op verschillende warmtes zichzelf afzet. En je proeft echt een verschil bij vooral het drinken van groene thee. Hij was wat duurder, maar volgens mij is ie ook wat energiezuiniger. Verder is een magnetron ook echt een must hier. Ik maak veel lange dagen en heb gewoon geen tijd om te koken. Om dan een zelf gemaakt prakkie uit de vriezer te kunnen halen is toch wel heel handig.

lucindainwonderland -

Ikzelf heb ook geen droger, omdat die dingen vaak heel veel stroom kosten en ik het niet erg vind om mijn kleren een aantal uren in huis te laten drogen. Een vaatwasser heb ik niet omdat het hier niet past en wederom, de kosten… Een waterkoker heb ik wel…. maar geen idee wanneer ik dat ding voor het laatst heb gebruikt. Maar de magnetron, ja… die gebruik ik geregeld. Het is een combimagnetron die ik kocht toen ik uit huis ging, zodat ik alsnog mijn ovenschotels kon maken. Ik gebruik hem super weinig nu ik een normale oven heb, maar ik blijf het wel handig vinden. Dit zijn mijn overwegingen voor de apparaten…. het is inderdaad allemaal niet zo nodig, maar soms wel handig. xxx Lucinda

Reageer ook