Ochtend- of avondmens?

Het weer is altijd een onderwerp waar je met iemand over kan praten. Net als het onderwerp: ben jij een ochtend- of avondmens? Ik weet het wel. Ik ben zeker weten een avondmens.

Bron foto: Paragonacquisitions

Sterker nog, ik denk dat ik niet eens meer een avondmens ben. Wat verstaan ze eigenlijk onder een avondmens? Is dat van 20:00 tot 00:00? Of begint de avond al eerder om 18:00 tot een uur of 23:00? Dan kun je mij eerder een nachtuil noemen. Ik word soms super actief rond 23:00 en kan dan met  gemak tot 02:00 ‘s nachts door gaan. Ik heb dan ook enorme moeite om ‘s ochtends op te staan wat je misschien wel snapt.

Wist je trouwens dat het voor de helft genetisch is bepaald of je een ochtend- of avondmens bent? Grotendeels door het gen dat bekend staat als Period-3. Wetenschappers van de University of Surrey ontdekten twee versies van dit gen, een lange versie en een korte versie. Degenen met de lange versie zijn ochtendmensen en de mensen met de korte versie zijn nachtbrakers. (Bron: Gezondheidsnet)

Wat ik wel interessant vond om te lezen was dat je van beide ouders een gen krijgt. Als je dus twee genen krijgt van de lange versie van het gen Period-3 ben je een extreem ochtendmens en andersom een extreem nachtmens. Blijkbaar heb ik de twee korte versies gekregen.

Als ik dat weer in het kader van mijn ouders zet is het ook best verwarrend: dat zijn eigenlijk zowel nachtmensen als ochtendmensen. Hoewel mijn vader meer een nachtmens is dan mijn moeder. Toch stond hij vroeger altijd om 04:00 ‘s ochtends op voor zijn werk net als mijn moeder. Maar als ik weet dat ik heel vroeg moet opstaan, dan lukt me dat ook wel omdat ik me daar op instel.

De rest wordt bepaald door omgevingsfactoren: opvoeding, levensstijl, of je kinderen hebt enzovoort.

Als ik kijk naar mijn opvoeding had ik voor mijn gevoel nooit het idee dat ik bijvoorbeeld een vaste bedtijd had. Mijn moeder was niet zo strikt hier in. Natuurlijk ging ik toen ik jong was (basisschoolleeftijd) op een bepaalde tijd naar bed, maar na de middelbare school was dit praktisch verdwenen.

Maar ik wist zelf wel dat ik er spijt van had als ik te laat naar bed zou gaan, want ‘s morgens moest ik om 06:00 weer paraat staan om de ochtendkrant te bezorgen. Ondanks dat ging ik toch rond 00:00 of 01:00 naar bed. Toch merk ik wel dat ik een persoon ben die niet veel slaap nodig heeft. Het is vrij voorkomend dat ik 5 á 6 uur  slaap per nacht. Dat was vroeger al zo, maar nu nog steeds. En in het weekend als ik uit kan slapen? Dan vind ik het heerlijk om minstens 8 uur in bed door te brengen. Het is jammer dat je geen slaap in kunt halen!

Gaaaaaaaaaaap!

Photo Credit: whiz-ka via Compfight cc

Het is alleen een beetje jammer dat er totaal geen voordelen aan zitten als je een nachtuil bent, tenzij je in de beveiliging werkt of een andere baan hebt waarbij je ‘s nachts actief moet zijn.

Het schijnt namelijk dat mensen die ‘s nachts actief zijn meer kans hebben om dikker te worden, ze kunnen meer humeurig zijn. Ik heb ook weleens gelezen dat de kans op een depressie wat groter is als je een nachtmens bent. En ochtendmensen schijnen minder last te hebben van snurken en slaapapneu. Het enige voordeel aan een nachtuil zijn, is dat nachtmensen over het algemeen genomen creatiever en flexibeler zijn. Joepie! 😉

Eigenlijk vind ik het helemaal niet leuk om een nachtmens te zijn. Ik zou het veel fijner vinden als ik met gemak om 06:00 mijn bed uit kon springen en de ochtend nog even kon benutten. Ik loop voor mijn gevoel altijd achter de feiten aan en de tijd tikt maar door en voor ik het weet is het alweer 10:00. Natuurlijk zou je kunnen zeggen: ‘waarom benut je dan ‘s nachts die uurtjes niet?’ Maar om 02:00 ‘s nachts zet je niet even de stofzuiger aan en blijkbaar heb ik geen zin om ‘s nachts huishoudelijk werk te doen. Nee, dan laat ik lekker Noa nog even een uur uit of ik kijk naar leuke programma’s op MTV of speur YouTube nog even af. Ik ga zelfs weleens in bad om 01:00. Enneh…een verduisterend gordijn helpt ook niet echt mee om ‘s ochtends eerder uit bed te komen.

Het schijnt dat je je bioritme aan kunt passen als je dat wilt, maar dat het wel erg lastig is. Ik denk dat er maar een oplossing op zit voor mij: in New York gaan wonen! Daar was ik namelijk om 06:00/07:00 klaarwakker en om 21:00 moe! Hello Big Apple!

PS: Als je het leuk vindt, kun je via deze site je bioritme testen.

Wat ben jij: een ochtend- of avondmens en vind je dat fijn?

60 reacties

Manu -

Ik ben ‘s ochtends doordeweeks snel actief. Dit komt doordat mn stage al om 7:30 begint en ik dan meteen aan het werk ben. Ik ben dan om 4 uur klaar, maar om 9 uur ben ik dan al bekaf.

Dit is in het weekend wel anders dan denk ik Jeeeej uitslapen. En dan slaap ik gerust tot 11 uur of ik blijf lekker liggen tot 12-13 uur.
Alleen vind ik het steeds fijner om al wat eerder uit bed te zijn 9-10 uur zodat ik nog wat aan mijn dag heb! Dus het verschuift wel ;).

Renate -

Ik ben absoluut een avond/nacht mens, vroeg opstaan vind ik verschrikkelijk. Toen ik stage liep stond ik elke dag om 05:30 op, wat was ik blij toen ik elke week 1 of 2 avonddiensten mocht gaan draaien. Als ik bijvoorbeeld de volgende dag vrij ben, ga ik slapen rond een uur of 3/4 ‘s nachts en rol dan rond een uur of 1 mijn bed uit haha. Ik kan gewoon niet vroeg opstaan als het niet hoeft :’). Leuk artikel!

Zina -

Ochtendmens in hart en nieren, sowieso. Voor stage gaat mijn wekker iedere dag om 06.30 maar eigenlijk ben ik altijd wel eerder wakker. Ik heb amper problemen met opstaan, tenzij ik slecht geslapen heb, ik heb namelijk wel veel slaap nodig (minimaal 8 uur per nacht). ‘s Avonds ben ik geen drol meer waard, meestal lig ik om 21.30 al te pitten :’)

Eveline -

Ik ben zonder twijfel een ochtendmens. In de ochtend werk ik sneller en na 16.00 merk ik dat ik niets meer gedaan krijg. Gelukkig ben ik vaak rond 15.00 al klaar met werken. (Lang leve het onderwijs…)
Daarentegen merk ik dat ik ‘s avonds wel meer inspiratie heb om bijvoorbeeld te schrijven. Het probleem is alleen dat ik dan vaak geen zin meer heb om nog actief te gaan zitten doen achter de computer.

Eva -

Wat een leuke weetjes :)

Jolien -

Leuk artikel! Ik ben een avondmens, maar geen nachtbraker. Draai voor mijn werk wisseldiensten, dus ook in de avond en dat vind ik fijn. Wel heb ik door de wisseldiensten totaal geen ritme, dus gaat vroeg opstaan me maar moeilijk af.

Alba -

Als ik het voor het zeggen heb ga ik laat naar bed en sta ik laat op, heerlijk! Ik vind het niet heel erg dat ik een avondmens ben, maar echt praktisch is het niet. Ik kan m’n ritme wel aanpassen, maar uiteindelijk word ik daar veel moeier van.

Miriam -

Volgens de test ben ik beide niet. En dat klopt ook wel hahaha! Ik ben ‘s middags het meest actief. In het weekend ga ik het liefst rond 23:30 slapen en word ik ‘s ochtends om 10:00 weer wakker.

Mirjam -

Ik ben een avondmens! Ik heb altijd al uitgeslapen (als klein kind maakte ik nooit mijn ouders om 6 uur ‘s morgens al wakker) en ik ging vroeger altijd net wat later naar bed dan mijn leeftijdsgenootjes. Heerlijk ook om vandaag van 15.00 tot 23.00 te werken. Dan ben ik veel productiever. Helaas moet ik morgen om 7.00 alweer op m’n werk zijn, maar dan heb ik nog wel de hele middag om dingen te doen. En dat is ook wel weer lekker!! Ik zou dus best een ochtendmens willen zijn.

Amy-Denise -

Ik ben een avondmens! Ik heb een hekel aan vroeg opstaan en functioneer gewoon niet als het te vroeg is. Mijn humeur betert er dan ook niet bepaald op.

Lunah -

Ik ben zelf ook een nachtmens en ik heb er ook een hekel aan dat ik dat ben.

melissa093 -

Leuk artikel 😉
Geen idee of ik een avond of ochtend mens ben. Ik ga het liefst om 10uur naar bed en kom er het liefst ook pas weer om 10uur uit. Misschien gewoon ff dat testje doen haha. Ik ben benieuwd!

Miriam -

Ik ben denk ik beide. Ik heb altijd wel een beetje moeite met de wekker ‘s morgens (vervloekingen!), maar daarna ben ik ook wel wakker. ‘s avonds houd ik het ook wel lang vol, tenzij ik héél vroeg uit bed moest ‘s morgens. Leuk artikel! =)

Marnel -

Ik kom redelijk makkelijk uit bed ‘s ochtends (6.30), maar als ik er om 0.00 pas in lig, dan gaat het ‘s ochtends natuurlijk moeilijker, al kan ik er wel goed tegen en ben ik daardoor niet chagrijnig ofzo. Maar toch denk ik iedere ochtend als ik wakker wordt: “vanavond ga ik echt vroeg slapen”, maar dan komt die leuke serie weer, en dan komt er weer een leuke film enz. En dan lig ik toch weer laat op bed…;) Haha…tof artikel!

Roos -

Ik ben een avondmens. In de avond ben ik altijd veel wakkerder dan in de ochtend. In de avond krijg ik pas energie, in de ochtend ben ik sacherijnig.

Matthea -

Heel leuk artikel Martine! Volgens mij is er niks mis met een avondmens zijn, alleen wanneer je er zelf pas last van heb.
Ik ben zelf altijd al een avondmens geweest! Sinds een paar jaar weet ik nu hoe dat komt bij mij: mijn melatonine aanmaak begint veel later dan bij de gemiddelde mens en daardoor kan makkelijk de hele nacht door, voor 00.00u erin liggen is dan bijna onmogelijk. Wel handig als je in de horeca werkt in het weekend tot 03.30u (McDonald’s) of een nacht gaat stappen, niet handig als je doordeweeks er wel op tijd uit moet. Ik kan zo moeilijk een ritme opbouwen.
Sinds een half jaar neem ik elke avond 3mg melatonine en bij mij werkt het niet verslavend, omdat ik al een tekort heb en het een lichaamseigen stof is. Hierdoor word ik eerder moe en kan ik sneller toegeven aan de moeheid. Wat ik ook sinds een half jaar gebruik is een app (Sleep Cycle, betaalde versie) die bijhoud hoe kwalitatief ik die nacht heb geslapen. Soms vind ik het een leuke uitdaging om zo’n goede nacht mogelijk te maken!
Wel merk ik dat wanneer ik voor m’n studie bezig moet, dat is ‘s avonds laat of in de nacht het beste kan werken en een hele goede concentratie ervaar.

Alba -

Ik herken me in jouw verhaal! Hoe kwam je erachter dat je een late melatonineaanmaak hebt?

Matthea -

Alba, ik weet sinds enkele jaren dat ik ADD heb. Nu is dat niet een directe verbinding met elkaar, maar heeft wel met elkaar te maken. Het verschilt per persoon, maar mensen met AD(H)D hebben over het algemeen vaak een tekort aan melatonine doordat de aanmaak hiervan langer duurt.
Ik ben hiervoor naar de HA gegaan en je zou het ook kunnen laten testen d.m.v. een bloedtest.

Alba -

Ok. Dank je wel voor je antwoord Matthea! Ik ga er eens over nadenken of zo’n test misschien ook iets voor mij is.

Marit -

Ik ben een middagmens. Ik houd niet van vroeg opstaan, maar ik houd ook niet van ‘s nachts lang opblijven. Doordeweeks moet ik wel bijtijds naar bed en vroeg opstaan, maar in het weekend/vakanties verschuift het toch altijd iets naar achteren door het langer kunnen slapen.

Alissa -

Ik ben vooral avondmens maar ‘s ochtend tussen 8 en 11 kan ik me ook heel goed concentreren. ‘s middags tussen 16 en 19 heb je niks aan me en dan vanaf een uur of 8 kan ik me ook weer beter concentreren. Vanaf 11 uur kan ik echt heel veel doen maar is dan vaak ook omdat iets af moet.

dd -

Ik dacht altijd een avond / nacht mens te zijn en heb ook bloed hekel aan ochtend diensten. Daarom ben ik fulltime in de nacht gaan werken als verpleegkundige. Nou dan is nacht mens zijn ineens heel pittig

Allissa -

Zooo herkenbaar. Om een uur of 9/10 ‘s avonds ben ik op mijn best. Huiswerk en andere dingen die ik nog moet doen doe ik het liefst rond dat tijdstip. En ik slaap nooit voor 12 uur, zelfs niet wanneer mijn wekker op 5 uur staat. Gelukkig kan ik wel redelijk goed uit bed komen, maar erg productief ben ik niet. Het ergste is ook dat je lichaam er op een gegeven moment gigantisch aan gewend raakt. Dus wanneer ik eens verstandig doe en 10 uur slaap pak, ben ik de rest van de week juist vermoeider dan ooit.

annelot -

ik ben ook zo´n avond mens , ik heb vroeger in de discotheken gewerkt en dat vond ik zo leuk en fijn om te doen , want dan sliep ik de ochtend van 07:00 tot 12/13:oo en daarna had ik nog (bijna) de dag voor mezelf. Mijn moeder werkt ook al zolang ik mij kan herinneren alleen nacht diensten in het Martini ziekenhuis en die kwam dan thuis en ging van 11:00 tot 16:00 slapen en daarna haar ding doen… tenzij ze echt wat moest doen dan sliep ze gewoon eventjes 3 uurtjes en dan deed ze de dingen die moesten gebeuren overdag!!! Dus je hebt wel gelijk qua werk wat handig is om een nacht mens te zijn , maar ik heb nooit lastig gevonden dat ik snachts werkte en overdag even sliep, Ik had juist meer mensen die jaloers waren dat ik overdag ´vrij´ was en hun van 9 tot 5 moesten werken.

PatriciaKleijn -

Volgens de test ben ik enigszins een ochtendmens (22-25 punten) Klopt ook wel want er komt bij mij in de ochtend meer uit mijn handen dan na de middag!

Laura -

Hoezo nachtmens heeft geen voordelen!? Ik ben een ochtendmens en ik heb tijdens uitgaan altijd heel veel moeite met mijn ogen open houden. Als ik rond 11uur zit tijdens een feestje val ik serieus bijna in slaap. Was ik maar een nachtmens dan waren uitgaan en feestjes zo veel makkelijker!

Martine -

Haha dat snap ik, alleen maatschappelijk gezien (met een baan van 9 tot 5) is het niet zo fijn om een nachtmens te zijn.

jose -

Ik ben geen ochtend en geen avondmens. Ik kom tussen half 8 en 9 mijn bed uit en lig er meestal tussen elf en 12 in. Maar het fluctueert nogal, want het leven van een student is nogal onregelmatig ;). Ochtenden zijn wel mijn favoriete delen van de dag. Lekker douchen, ontbijten, beetje youtubefilmpjes kijken…. heerlijk!

Floor Daasvand -

Ik ben een avondmens waar ik totaal niet blij mee ben. ‘S ochtends ben ik extreem moe en kan ik me niet goed concentreren. Aan het einde van de ochtend en in de middag gaat het wel wat beter en dan ben ik aan het begin van de avond weer ff heel erg moe. Maar op het moment dat ik dan besluit te gaan slapen op normale tijd, dan kan ik niet in slaap komen en ben ik ineens weer klaar wakker!

Iris -

Ik ben ook echt een avond/nachtmens, en dan ook nog een die ontzettend veel slaap nodig heeft. In de ochtend voor half 11 ben ik niet vooruit te branden en pas rond 9 uur ‘s avonds voel ik me op mijn best. Ik probeer tegenwoordig een ritme aan te houden, verplicht om 10 uur opstaan bijvoorbeeld, maar het blijft lastig. Ik zou ook erg graag een ochtendmens zijn!

Nynke -

Ik ben ook echt een nachtmens en ik vind het ook niet echt geweldig. Vooral als het vakantie is is het zo makkelijk om je ritme, waar je dan zo’n zeven weken aan gewerkt hebt, weer compleet om te gooien door pas rond drie uur te slapen en om 12 uur weer op te staan, ghehe 😛

Elise Joanne -

Dit vind ik echt een heel leuk artikel! Ik wil zó graag een ochtendmens zijn maar ik zit er half tussenin.. Om 11 uur in de avond ben ik doodop maar ik kan gewoon niet voor 8 uur fatsoenlijk mijn bed uit.. Dus ik eet van twee walletjes op een niet zo positieve manier dus.. Volgens mij heb ik van beide kanten een gen gekregen dat verschillend is. Ik ga het ritme-testje is doen!

Elise Joanne -

Heb zojuist de test gedaan! En ik ben ‘geen uitgesproken ochtend óf avondmens’. Dus. Kak! Maar mind over matter, want ik wil net zo’n ochtendmens zijn als Willemijn. Dat lijkt mij ideaal! Maar wel moeilijk ;).

Anna -

Ik heb dus precies hetzelfde! Ik rol om van de slaap als ik niet voor 23:00 naar bed mag, echter houd ik enorm van uitslapen, en sta ik niet makkelijk op voor 08:00 -en. Echter wanneer ik eenmaal aangekleed beneden zit valt het me wel mee, ook als ik om een uur of 6 ‘s ochtends eruit moet.

Uit mijn test kwam dat ik enigszins een ochtendmens ben.

Hilde -

Héél herkenbaar! Ik ben ook absoluut een nachtmens en dan precies zoals hoe jij het beschrijft. Rond middernacht het huis gaan poetsen is dus ook geen uitzondering voor mij haha. Leuk artikel weer! Liefs

Bente -

Kan je ook een middagmens zijn? Ik ben niet echt een ochtend mens (ik ben nooit blij met de wekker als ik naar mijn werk moet), maar ‘s avonds wil ik ook altijd alweer vroeg naar bed (als de wekker de volgende dag weer vroeg gaat in ieder geval ;))

Myrna -

Is er ook een middagmens? haha Ik heb altijd wel moeite om mijn bed uit te komen, als ik eenmaal op gang ben dan gaat het wel weer maar, het ligt er een beetje aan wat ik aan het doen ben. In de middag ben ik eigenlijk het meest actief. In de avond tot een uur of half 11 kan ik het goed uithouden, daarna begin ik toch een beetje in te dutten. Ga mijzelf dan een beetje in de weg zitten en dat is voor mij een teken om naar bed te gaan.

Vaak is het ook nog zo dat ik rond een uur of 11 het niet meer uit kan houden en eenmaal in bed weer klaarwakker ben en wakker lig tot 2 uur. Om gek van te worden!

Martine -

Ik denk dat je dan toch een avondmens bent, dit komt mij namelijk ook heel bekend voor. Vroeger op kantoor merkte ik ook dat ik vanaf 14:00 geweldige ideeën had en dat het voor ik het wist opeens 17:00/18:00 was terwijl ik ‘s ochtends maar niet vooruit kwam !

Anita -

Absoluut een avondmens en gelukkig is manlief dat ook! Als ik te veel vroege diensten (7u beginnen) op het werk heb dan kun je mij na een paar dagen oprapen.

Debora -

Ik ben echt een ochtendmens. Klinkt erg leuk, totdat je nog eens een keertje uit wilt gaan. Dan zit ik daar al, om 11 uur, met slaperige oogjes XD

Naomi -

Ik denk dat ik een ochtendmens ben. Ik lig maar zelden pas heel laat in bed, maar ik kan wel weer ook heel goed uitslapen haha. Maar ik ben wel een stuk actiever in de ochtend, het liefst sport ik ook ‘s ochtends.

Mariska -

Leuk artikel! Ik ben bepaald geen ochtendmens! Om 22.00 uur ´s avonds heb ik standaard mijn opleefmomentje. Maar helaas heb ik wel veel slaap nodig dus als ik er ´s ochtends vroeg uit moet, kan ik die avond ervoor beter op tijd erin liggen, denk 22.00 a 23.00 uur. Terwijl ik dan nog helemaal niet moe ben. Ook lastig als je partner een ander ritme heeft dan jij. Mijn vriend is echt een ochtendmens en wil ook altijd vroeg op bed. Frustrerend. Hihi. Hoewel hij wel vaak het onderspit delft.

Aanhetlijntje -

Ik ben geen van beide, ik geraak ‘s ochtends moeilijk uit bed, en doet manlief de ochtendspits. Maar ‘s avonds val ik gegarandeerd in slaap in de zetel :)

Danielle -

Avond mens meld zich! Ik werk met alleen maar ochtend mensen, wat een hel.. ik functioneer niet voor 10 uur. Begin tegenwoordig ook wat later en werk langer door. Gelukkig kan dat, anders zou ik -zeker nu in de winter- inderdaad licht depressief worden.

s’nachts slaat gewoon mn creatieve brein aan en móet ik daar nog wat mee doen.

Martine -

Jaaa dat je creatieve brein ‘s avonds laat nog werkt, dat heb ik ook zo vaak! Zo komt het vaak voor dat ik om half 1 ‘s nachts een prachtig kapsel in mijn haar heb weten te maken omdat ik dan inspiratie heb en als ik het dan ‘s ochtends voor de camera wil opnemen is het voor mijn gevoel 9 van de 10x mwapmwapmaul!

Derek de jong -

Hoe laat moet ik opstaan om 06:00 uur

Maaike -

Ik ben echt een avondmens. Voor mijn werk sta ik wel elke dag om 6.00 op, maar zodra ik vrij ben kan ik me daar niet meer aan houden. In een vakantie verschuifdmijn ritme dan ook altijd weer helemaal.

Priscilla -

Ik ben zeker een avondmens! Voor twaalf uur ‘s middags ben is sowieso niet aan de praat te krijgen en dat is best lastig met een kind dat om half 6 vaak al wakker is en om half 9 in de schoolbanken dient te zitten. Nu ik zwanger ben kan ik dat lekker als excuus gebruiken om iedere ochtend nog even een dutje te doen terwijl hij op school zit 😉 Na een uur of 9 ‘s avonds begin ik meestal pas echt lekker in mijn flow te komen. Het maakt voor mij trouwens niet uit wanneer ik naar bed ga; ik sta altijd moeier op ‘s ochtends dan dat ik er ‘s avonds in ga!

Margot -

Hmm, ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik ben!

Eline -

Ik ben een middagmens haha. Ik lig ‘s ochtends het liefst in bed en ‘s avonds begin ik al snel moe te raken zo rond een uur of 10… dan functioneer ik in de middag nog het beste 😀

Shaz -

Ik ben echt geen ochtendmens. Hoe later, hoe beter. 😀

Sophie -

Ik ben echt een ochtendmens, in het weekend wordt ik standaard om 8 uur wakker en kan ik er zo uit, en tijdens school als ik er om 6 uur uit moet kan ik er ook zo uit. Maar ik ga dan ook vroeg naar bed, in de avond wordt ik dan ook snel moe

Dionne -

Ik ben heel duidelijk een avondmens. Ik heb een hekel aan alles wat voor 12 uur begint!

Liset - Beautydagboek -

Haha, ik weet niet eens meer of ik een ochtend- of avondmens ben! Ik was vroeger een ochtendmens en kon goed opstaan en ging op tijd naar bed. Maar nu ik kinderen heb, die ‘s nachts ook wel eens wakker worden of gewoon om 5u wakker zijn, ben ik niet zo fit in de ochtend ;).

Marieke -

Ik ben echt een ochtendmens, om een uur of 10 wil ik ook echt naar bed haha. Oke nu lach ik maar dat vind ik eigenlijk super stom, zo heb je heel weinig aan je avond! De avonden gaan dan zo snel om.. Verder zijn mijn ouders vooral echte avondmensen (al begint mijn vader wel weer vroeg met z’n werk), dus van wie ik dat dan heb!

Lauriëtte -

Ik vind het altijd moeilijk, omdat ik geen van beide ben. In de ochtend moet je me echt even met rust laten en ik vind het erg fijn om rond 10 uur ‘savonds weer naar bed te gaan. Heb de test gedaan en ook die zegt dat ik geen van beide ben! 😛

Diana Carlton -

Ik ben overduidelijk een ochtendmens. Wanneer de wekker gaat kom ik direct uit bed. In de ochtend bruis ik van de energie, maar verder in de middag begint mijn motor af te nemen. In de avond lig ik meestal rond 22.30 uur in bed. Zo af en toe is dat 24.00 uur, maar dat merk ik de volgende ochtend gelijk.

lucindainwonderland -

Altijd een avondmens geweest, dan deed ik namelijk het meest, was ik productief en bleef ik tot laat op. Nu is dat wel anders en ben ik echt in de ochtend helemaal actief, ook op mijn werk doe ik in de ochtend toch echt het meest. xxx Lucinda

Dita -

Ik ben een echt ochtendmens. Door de week moet ik vaak rond 10voor 8 weg maar ik ga er dan al om half 7uit. Lekker rustig aan kunnen doen. In het weekend ga ik er vaak rond 8u uit.

Natasja -

Ik was vroeger een ochtendmens. Ik sprong uit bed bij wijze van spreken. Tegenwoordig blijf ik graag nog even liggen. Alleen in t weekend kan ik soms tot midden in de nacht bezig zijn met mijn twee blogs. Maar meestal slaap ik dan toch. Ik ven meer een dagmens 😉

Reageer ook