Hoe blijf ik sporten?

Sporten: een woord dat het liefst uit het woordenboek geschrapt mag worden volgens sommigen. Je weet dat het moet omdat het gezond is om te bewegen, maar je hebt nooit zin. De vraag is dus: hoe blijf ik sporten?

Bah, sporten. Ik vond sporten nooit zo geweldig hoewel ik altijd best fanatiek was. Dat is wel maf, ik had nooit zin maar zette me altijd wel goed in. Ik had nooit zin in gym op de middelbare school, tenzij we binnen gingen sporten om te turnen. Daar was ik dan ook goed in. En daar begint het al mee.

Wat vind ik leuk om te doen?

Ik denk dat een van de belangrijkste vragen is: Wat vind je leuk om te doen? Iedereen is anders en heeft baat bij een andere sport of manier van bewegen. Zo zijn er mensen die het geweldig vinden om zichzelf af te beulen op fitness apparaten en een heuse ‘leggday’ in te lassen en daarna drinken ze een proteïneshake. Ik heb daar enorm veel bewondering voor. Fitnessen of thuis aan de bak? Dat is echt helemaal niets voor mij. Ik heb boven een hometrainer staan en heb hem nog maar 1x gebruikt. Niet mijn ding.

Ik ben gek op muziek. Sporten zonder muziek kan ik niet en het liefst hiphop of hardstyle. Wat ik ontdekte was dat groepslessen heel goed bij mij passen, omdat ik het handig vind dat ik daar instructies krijg om mezelf te verbeteren en het uiterste uit mezelf te halen. Mijn instructeur/instructrice dwingt me daar ook toe door mij en anderen aan te moedigen. Daarnaast ben ik ook prestatiegericht en wil ik graag heel goed zijn in wat ik doe. Ik meet het ook af aan anderen. Is er iemand beter dan ik, bijvoorbeeld omdat diegene harder slaat of strakker schopt? Dan wil ik net zo goed zijn en het liefst nog beter. Anderen geven mij power, daarom vind ik een goede instructeur ook zo belangrijk die mij uitdaagt.

Toen ik voor het eerst BodyCombat deed van LessMills was ik verkocht. Die muziek, het slaan op de beat, mee schreeuwen, conditie snel opbouwen, de sfeer. Ge-wel-dig. Vroeger deed ik altijd BodyJam, dat vond ik ook fantastisch. Wat is dansen toch leuk. Misschien verwacht je dat niet van mij, maar dat vind ik serieus leuk, haha! Zumba is dan weer niet mijn ding omdat ik meer hou van strakkere hiphop moves. Hoewel ik een salsanummertje ook niet oversla hoor! Helaas geven ze BodyJam niet bij mij op de sportschool.

Groepslessen vind ik daarnaast voor mezelf heel motiverend. Als ik namelijk een keer niet ga, hoor ik meteen een aantal vragen of ik vorige keer ziek was als ik dan weer ga. Dat zorgt er voor dat ik me schuldig voel en dat is alleen maar goed tegen de smoesjes!

Als je dan eenmaal iets hebt gevonden wat bij je past, komt het volgende heikele punt…

Klaar voor BodyCombat met sportmaatje Anja!

Hoe hou ik het sporten vol?

Stap 1: dit is een kwestie van doorzettingsvermogen en discipline. Blijven sporten is voornamelijk een mentale kwestie. Smoesjes om niet te gaan, zitten enorm tussen je oren. Je moet met jezelf een afspraak maken hoe vaak je sport, op welke dag en tijd + je hier aan houden. Ik bedenk me altijd: “Ik kan nu een uur of de bank zitten of een uurtje iets goeds voor mijn lijf doen.” En wat is nou in hemelsnaam 1 uurtje? Helemaal niks. Dus waarom zou je het niet doen? Het punt is dat er eigenlijk geen tegenargumenten zijn waarom je niet zou gaan sporten. Het zijn heel vaak smoesjes:

  • Nou, ik doe het morgen wel! – Wetende dat het niet waar is, want van uitstel komt afstel.
  • Ik moet nog eten… – Je kunt ook snel een banaan eten en na het sporten wat eten. Voordeel: je eet dan ook niet zo veel, tenminste ik heb na het sporten nooit honger.
  • Ik heb geen zin, want het heeft toch geen effect/want het is zo vermoeiend… – Op de bank zitten heeft net zo min effect.
  • Ik ben ongesteld! – Daar heb je tampons voor en eventueel een aspirine. En nog gekker: sporten helpt juist tegen menstruatiepijn.
  • Ik wandel wel met de hond. – Dat is natuurlijk ook goed voor je, maar dat is lang niet zo intensief als een goede workout en je weet heel goed dat dit een smoes is om niet te hoeven gaan. Ik bedoel: wie zweet er nu na een rondje met de hond te hebben gelopen? Ik niet en ik heb nog wel een Mechelse herder die behoorlijk hard doorloopt en trekt.
  • Mijn vriendin gaat vanavond ook niet… Ja, dus?! Dan kun jij toch nog wel gaan? Je bouwt toch niet de conditie van je vriendin op maar die van jezelf? Je gaat immers niet naar de sportschool voor haar.

Zie je wat een flauwekul smoesjes allemaal? Ik vind het van mezelf zo laf als ik niet ga. Dit soort smoesjes merkte ik ook bij mezelf en toen besloot ik de knop om te zetten. Je gaat gewoon, geen excuus. En toen ik dat eenmaal deed, merkte ik ook hoe teleurgesteld ik was als ik niet ging en dat is de juiste instelling. Hoe moe ik soms ook ben, ik ga toch. En als je eenmaal gaat heb je juist weer bergen energie door de muziek, de workout en de leuke sfeer. Ik ben altijd blij als ik weer geweest ben en heel energiek als ik terug kom. De enige keer dat ik niet ga, is als ik te laat ben voor de groepsles maar dat komt een enkele keer voor.

Een appeltje tegen het zweet!

Take it easy

Stap 2 is om niet meteen hele hoge eisen aan jezelf te stellen. Sporten moet wel leuk blijven, want iets met tegenzin doen dat houdt niemand vol. Begin eerst eens met 1x per week en hou dat 3 maanden vol. Heb je de smaak te pakken? Start dan na 3 maanden eens met 2x per week. Dit is al best intensief om goed vol te houden. Merk je dat je vaak ‘spijbelt’? Ga dan terug naar 1x per week maar stop niet! Dat is zonde van wat je opgebouwd hebt.

Ik sport zelf ook 2x per week omdat er niet vaker BodyCombat gegeven wordt anders zou ik vaker sporten. Een jaar geleden sportte ik 3x per week omdat er ook nog BodyAttack was, wat ik ook leuk vond maar dat is er helaas niet meer op mijn sportschool. Sinds een maand ben ik nu bezig om BodyPump op te pakken, dat vind ik niet zo heel leuk maar wie weet ga ik het leuker vinden, ik hoop dat het een kwestie van wennen is! Ik doe namelijk veel conditietraining, maar krachttraining zou ook goed zijn en ik pak nu ook sinds vorige week een half uurtje CXWorks er bij voordat ik ga combatten. Je zult merken als je door zet, dat sporten verslavend is en dat voelt heerlijk!

En weet je wat sporten ook leuk maakt, voordat je gaat beginnen? Lekker wat geld sparen en minimaal twee mooie sportoutfits en sportschoenen kopen. Toen ik in 2012 weer besloot te gaan sporten, ging ik er eens fijn een middagje op uit. Dat gaf me meteen weer een kick om te gaan beginnen. Nieuwe sportkleren, nieuwe schoenen, een bidon, een handdoek, enzovoort. Je moet jezelf soms op weg helpen, nietwaar?!

Blijf positief

Ik denk dat blijven sporten echt alles te maken heeft met het mentale stukje. Er zijn ook weleens momenten dat ik denk dat ik het fysiek niet vol hou bij een moeilijke oefening. Hierdoor kun je wat ontmoedigd raken. Ik had het laatst nog bij BodyPump. Ik stond als een trillend rietje een halter van 5 kilo boven mijn hoofd te liften. De oude vrouw die voor me stond had zelfs meer kilo’s op haar halter. “Jemig, ben ik zo’n slapjanus?”, dacht ik. Maar dan merk ik hoe belangrijk het is om mentaal sterk te blijven. Op dat moment zette ik mijn verstand op 0 en ik wist dat het nog maar de eerste keer was voor mij. In plaats van negatief te denken dacht ik: “Kom op, je kunt het en het gaat je lukken. Nog maar een paar keer!” En opeens voelde ik de energie weer terugstromen.

Mijn instructrice zegt dat je dan denkt dat je ‘moe’ bent op zo’n moment en niet meer kunt. De kunst is om daar niet aan toe te geven en te denken: “Gaaaaaan, kom op!” Ze heeft helemaal gelijk, want het is verbazend hoeveel je fysiek nog aan kunt terwijl je denkt dat het niet zo is. Het zit allemaal tussen de oren.

Ik hoop dat ik je hier mee een goede peptalk heb gegeven om ook weer te gaan beginnen met sporten en het vol te houden. Het maakt niet uit of je slank of voller bent, iedereen heeft er baat bij om te sporten. En je hoeft niet te strijden voor een sixpack, als je maar gewoon met regelmaat gaat. Hier heb je 25 redenen waarom! Je wordt er echt gelukkiger van, als je maar vol houdt. You can do it!

62 reacties

Een jonge vrouw -

Ik doe Bodypump en heb hier echt lol aan. Als ik beweeg op muziek voelt het voor mij als uitgaan. Ik krijg zoveel fijne energie van de instructeurs en de mensen om me heen, al ben ik zelf helemaal niet zo sociaal. Op die manier heb ik geen excuses nodig. De beste workout is voor mij als ik met elk nummer net dat beetje extra heb gegeven, een kilootje hier en daar erbij heb geschoven en dat een paar dagen nog in de spieren voel.
Overigens als ik echt moe ben dan ga ik gewoon een dag later. Ik weet dat ik in zo’n geval ook niet het beste uit m’n workout kan halen en soms licht of draaierig word. Voor mij moet bewegen leuk zijn.

T.Huisman -

Het is inderdaad en mentale kwestie van doorzetten. Ik ben niet zo”n kei in sport. Als je verwachtingen te hoog gespannen zijn kan het frustreren en ontmoedigen dus met kleine stapjes beginnen naar je doel toe te werken. Het geeft je wel moed als je conditie er mee vooruit gaat.

T. -

Ik ben wel eens naar de afdeling endocrinologie gestuurd omdat men dacht dat ik een Endocriene afwijking had. Dan worden mensen heel lang zoals bij reuzengroei. Dan worden ze heel lang als er niets aan gedaan zou worden. Dat kunnen ze remmen met een middel. Ook dwerggroei komt voor door een gebrek aan een bepaalde stof.Er werd verondersteld dat ik misschien een te snel werkende schildklier zou hebben, maar dit bleek niet het geval. De omgeving gaf mij ook vooroordelen en zeiden dat ik anorexia nervosa zou hebben maar dit was niet het geval. Ik had geen uitdrogingsverschijnselen. De ziektenkostenverzekeraars willen bezuinigen en zeggen dat de grondstoffen van dat medicijn en andere medicijnen te duur zijn en moeilijk aangeleverd konden krijgen. En daarom moeten artsen goedkopere medicijnen voorschrijven. Ik vraag mij af of zij de zelfde werking hebben Ze zeggen van wel. Dan wil de ziektenkostenverzekeraar op de stoel van de huisarts zitten. .

Lobkw -

Ik volg zelf 1 of 2 keer per week bodycombat. De ene keer fitness ik zelf 2 keer en volg ik 1 bodycombat les maar zoals deze week heb ik 1 keer zelf gefitnesst en 2 bodycombat lessen gevolgd. Bij ons wordt het wel drie keer geven maar ik heb niet altijd behoefte aan een groeples. Lekker hardlopen op de loopband en wat buik en kracht oefeningen vind ik ook heerlijk. Drie keer per week hou ik zeker aan maar met school in een drukke periode wil het nog wel eens 2 keer zijn.

Charlene -

Wat een fijn artikel, precies wat ik nodig had! Groepsleden zijn voor mij echt de manier op de sporten, ik vind het zo leuk! En inderdaad het minimum van 1 x per week hanteer ik ook. En eerlijk is eerlijk, ik heb vaak genoeg spijt gehad omdat ik niet ben gaan sporten, maar serieus nog nooit omdat ik wel ben gegaan. Achteraf is het altijd zo fijn!

Ik ben zelf echt gek op bodypump en vind het leuk om af en toe de gewichten iets zwaarder te proberen. Zo zwaar als sommige sportschooladdicts lukt mij ook niet, maar zolang ik voor mezelf de uitdaging op blijf zoeken ben ik al meer dan tevreden. Bodycombat vind ik maar niks vanwege de vechtbewegingen. Bodyattack vind ik wel erg leuk maar wordt bij onze sportschool helaas alleen op onhandige tijden gegeven (lees: zondagochtend veel te vroeg).

Martine -

Oei zondagochtend vroeg is nooit een goed idee haha! Ik heb weleens op zondagochtend gecombat, maar dat begon gelukkig pas om 11:00 alleen ik moet zeggen dat ik het niet vol zou houden om in het weekend te gaan! Leuk dat je ook groepslessen volgt!

Doro -

Wauw, zoveel beweging allemaal… Ik sport niet. Heb het wel eens geprobeerd (paar lessen Zumba, keertje fitness en een keertje Afrikaanse dans, heel lang geleden) maar ik hield het maar een keer of drie vol, en dan was het weer over. Ik heb gewoon een pesthekel aan sport, altijd gehad (ben 42 ondertussen, ik zie het niet meer goedkomen, haha). We maken wel eens een wandeling, en in de zomer fiets ik wel eens ergens naartoe, maar daar houdt het ook wel mee op eigenlijk. Vind ik best wel jammer, ik wou dat ik mezelf eens kon motiveren om te bewegen.

Deisy -

Wat een fijne tips zeg en die smoesjes zijn bij mij allemaal al een keer voorbij gekomen (oeps haha!)

Danielle -

Ga op paaldansen!
En ja ik ben heel serieus even zonder gekheid. Dat is krachttraining, cardio, yoga en positiviteit in een.
Doe het nu 3 keer per week en ik ben sinds september 15kg afgevallen in combinatie met niet meer snoepen :)

Martine -

Het lijkt me inderdaad heel leuk om nog eens een proefles paaldansen te volgen! Het lijkt me ook echt heel zwaar en intensief, supergoed dat je al zo’n resultaat hebt neergezet!

Sandra-Anna -

Wat goed van je Martien! Ik zelf heb het te druk met school, werk en turnen/turnles geven om daarnaast ook nog te gaan fitnessen. Als ik (vaak ‘s ochtends) zin heb om te sporten en ik heb nog een half uurtje over dan probeer ik om thuis aan de slag te gaan, maar mijn onkunde houdt dat vaak tegen. Ik probeer het wel (en wil het ook!) maar ik weet gewoon nooit wat ik kan doen en wat goed werkt. Turnen, wat ik een heel wat aantal uurtjes in de week doe, voelt voor mij niet als sporten omdat je er geen conditie bij traint of sterker wordt. Helaas.

Machteld -

Ahh, nu krijg ik echt weer extra zin om te sporten. Helaas kan het momenteel niet omdat ik pfeiffer heb, maar zodra ik daar vanaf ben, ga ik echt weer sporten! Ik sportte tot 1.5 jaar geleden 3 keer per week bij de korfbal vereniging, fietste in totaal 2 uur per dag naar school heen en weer én had twee keer per week gym. Door verhuizing ben ik geen lid meer van een vereniging, fiets ik nog maar één uur per dag en (helaas..) gymmen we in havo 4 ook nog maar 1 keer per week. Momenteel kan ik dus helemaal niks doen, maar dit artikel motiveert me om weer lekker 2 keer per week te gaan sporten, als ik van m’n pfeiffer af ben. Tot dan ben ik nog redelijk veel thuis en blijf ik lekker jullie blogs lezen.
Je hebt me goed gemotiveerd, thanks!

Liefs

Hanna -

Ik doe nu telkens de kalender van Blogilates. Doordat het elke dag andere video’s zijn en dus veel afwisseling is hou ik het makkelijk vol. Ook doe ik het erg graag en voel ik me ongelooflijk goed erna. Ik vinden dat je leuk vindt lijkt mij de beste tip.

loesblogt -

Ik herken mezelf hier aardig in ja! Ik was in de zomer heel goed bezig en de eerste 2 maanden van school ging ik heel gezond 3-4x per week naar de sportschool. Maar toen werd ik ziek, kwam de tentamenweek en was het vakantie (mijn sportschool zit 1,5u hiervandaan bij school) en ineens zijn we 3 maanden verder en ga ik nu nog 1-2 keer per 2 weken sporten bij de sportschool van een vriend. Zonde!!!

Marnel -

Hier raak ik echt door gemotiveerd!

silvana -

Superleuk artikel! Sporten is zooo fijn!

Miriam -

Weer erg herkenbaar. Ik heb er vooral moeite mee als het koud is buiten. Dan moet ik nog door de kou (in de auto ;p) Brrr…

Eveline -

Deze post geeft me zin om te beginnen sporten. Ik ben net zoals jij als het aankomt op soort sport, ik ga liever naar een groepsles dan gewoon fitness. Om sport vol te houden voor mij, mag het niet saai gaan worden, dus bij groepslessen komt meestal niet hetzelfde aan bod iedere les. In februari begin ik en als ik het even niet meer zie zitten, dan zal ik deze post herlezen 😉

Renske -

Hee Martine,
Wat grappig! ik zie mijn sportschool voorbij komen haha! Gek dat ik je nooit ben tegengekomen, voor mijn gevoel zijn bloggers altijd een soort van -ver van mijn bed show-, maar nu ik zie dat je zo dicht bij woont vind ik t alleen maar leuker 😀
Keep up the good work!

Martine -

Wat grappig om te lezen! Ik ben ook nog nooit aangesproken in de sportschool door een bezoeker haha!

Bianca -

Tot anderhalf jaar geleden moest ik er niet aan denken om te sporten, nu ben ik niet meer weg te denken uit de sportschool ! Doe voornamelijk groeps lessen, body pump, bootcamp, grit strenght & cardio.

Xaviera -

Wat een leuk en inspirerend artikel, hier heb ik heel veel aan! Het is voornamelijk inderdaad die mentale strijd om wel of niet te gaan sporten. Knap dat je zo goed bezig bent!

Channah -

Ik vind het ook altijd super lastig om gemotiveerd te zijn, maar tegelijkertijd zit ik wel met mijn dikke kont op de bank te zeuren over dat ik wil sporten.. Zucht. Nu ik zwanger ben kan ik sowieso niet sporten, maar na de bevalling zal ik er toch aan moeten geloven. Een sportschool is helemaal niets voor mij, dus heb me voorgenomen om iedere dag thuis sowieso wat oefeningen te doen om een beetje in beweging te komen. Ook wil ik lekker lange stukken gaan (snel)wandelen met ons kindje in de kinderwagen. Hier in de buurt worden ook activiteiten georganiseerd voor moeders die hun kindje mee kunnen nemen in de draagdoek/kinderwagen, lijkt me misschien ook wel leuk en gezellig. Nu eerst nog even bevallen… Zucht!

Martine -

Een bevalling: dat lijkt me pas een intensieve workout haha! Dus ik zou je energie inderdaad maar bewaren en later nog eens nadenken over sporten 😉 !

Marieke -

Wat een leuk en motiverend artikel! Ik ben nu twee keer naar Zumba geweest (1x in de week) en doe dit samen met een vriendin, en ik vind het hartstikke leuk. De instructrice is onwijs enthousiast en een groep motiveert me ook merk ik. Hardlopen vind ik ook nog steeds heel leuk, alleen niet met dit weer, vandaar de keuze om Zumba te gaan doen. Zodra het weer wat lekkerder weer wordt, ga ik weer beginnen met hardlopen (ik deed dit afgelopen jaar 3x per week). Meestal doen wij na de Zumba nog wat dingetjes op de apparatuur die er staat (loopband, buik en beenspieren) om even ‘af te koelen’.

Elise -

Ik heb echt zero conditie, en zou het liefst gewoon thuis zo’n loopband hebben, maar helaas geen plek en geld ervoor..

Suus -

Leuk artikel! Sinds november ga ik naar de sportschool en ik vind het veel leuker dan ik had gedacht, haha. Ik ben wat meer curvy en ik was altijd wat huiverig voor de sportschool omdat ik dacht dat daar alleen maar strakke, gespierde mensen kwamen. Maar dat valt gelukkig mee :). De eerste virtuele training die ik deed was body combat, wow dat was even pittig! Maar ik vind het wel leuk, hoewel ik de laatste tijd vaak wat anders doe. Ik wil 2-3 keer per week gaan, 1x spinnen, 1x xcore en dan evetueel nog een keer body combat of yoga. Als ik geen zin heb om te sporten omdat ik te moe ben dan ga ik vaak naar yoga, omdat dat heel erg ontspannend is en je toch lekker alles uitrekt. Body pump wil ik ook nog eens proberen, maar daar ben ik dan weer een beetje huiverig voor, al die gewichten enzo :S. Maar ik voel me er veel beter door, ook qua zelfbeeld. Een leuke sportoutfit helpt (en een goeie bh, niets zo irritant als dat dat niet lekker zit – ik ben fan van de freya crop top) zeker mee!
Zou je ook eens willen laten zien wat jij vaak draagt naar de sportschool?

Mariska -

Wat een fijn artikel! Ik haat sporten zo erg. Ik moet van mijn fysio 2x per week voor mijn nek en rug. Vind er geen reet aan die krachttraining. Ik stoor me met name aan de hoeveelheid mannen in het krachthonk waar ik dan tussen moet staan, bah. Ze nemen zichzelf zo serieus. En dat gekreun de hele tijd. Shut up, haha. Maar heb gemerkt dat er s ochtends niet zoveel zijn, dus een goed tijdstip kiezen kan helpen. En ik merk dat van uitstel afstel komt, dus wat dat betreft is s ochtends ook beter voor mij. Nee leuk zal ik het nooit gaan vinden.

Martine -

Haha ik zie het al helemaal voor me die mannen met dat gekreun. Als ik wacht totdat de combat begint zie ik die mannen zich ook altijd zo uitsloven, hilarisch!

Lijkt BodyPump bijvoorbeeld je dan niet leuker?

Mariska -

Misschien is dat wel iets voor mij. Zolang er maar geen opgeblazen mannen zijn, haha.

Lifetimes -

Wat een goede tips heb je gegeven! Fijn dat je een vorm van bewegen hebt gevonden die goed bij je past. Ik weet zeker dat je door deze blogpost mensen hebt gemotiveerd om meer te bewegen en dit ook daadwerkelijk vol te houden! Xx

H -

Ik hoopte al een keer op zo’n artikel, ik had de artikelen over sporten op llg ook een paar keer gelezen. Ik ben weer begonnen met bodypump, omdat ik erg slecht ben met pasjes toen op muziek. Ik begon met 2×2,5 kg bij de meeste oefeningen, ik hoop dat ik over enkele maanden net zoveel op mijn stang kan dragen als de rest, nu is het één zielig schijfje aan beide kanten :-)

Martine -

Aaaaah joh dat maakt helemaal niet uit! Dat heb ik ook bij BodyPump! Ik vond het er ook wat ‘sneu’ uit zien, maar weet je: dat komt wel. Hoe meer je het met regelmaat doet hoe meer kracht je krijgt en over een jaar zie ik wel weer waar ik sta! Ik bedoel: het is toch bij voorbaat al supergoed dat we er heen gaan? Ik ben daar echt nog een beginner in terwijl ik bij Combat met het volste vertrouwen kan zeggen dat ik een gevorderde ben. Het komt goed met ons haha! 😉

Janice -

Deze motivatie heb ik net nodig.. Ik loop alweer een tijdje tegen het sporten aan te hikken en wil graag een x groepslessen proberen, maar durf niet zo goed alleen.. Ach ja toch deze stap maar zetten!

Martine -

Gewoon doen! Ik was ook alleen toen ik net in het noorden kwam wonen, ik kende helemaal niemand en juist door het sporten leer je weer mensen kennen!

Murl -

Ik kan me heel erg vinden in jou stuk.. tot mijn 17e sporte ik ontzettend fanatiek! Ik dansde op vrij hoog niveau en reed sport met mijn paard! Ik heb op mijn 16e een ongeluk gehad en toen ben ik overal mee gestopt. 2 knie operaties later had ik geen meniscus meer in mijn knie.. dus ik mag niet meer springen en rennen want dat is bot op bot.. ik voelde echt geen passie meer en ik kon me nergens toe zetten.. een half jaar geleden was ik er zat van! ik belde mijn fysio therapeut op en zo zette we alles in werken. ik kon ook meteen bij een sport diëtiste terecht. Nu een half jaar bezig en 15 kg afgevallen! ik ben van een fitness hater naar een persoon gegaan die zware kracht training doet en een proteïne shake neemt. Ik heb nog ong 15 kg te gaan dus ik ben op de helft! Het is puur je mind state! ik ga 3 tot 4x per week en dan 2 uur gemiddeld per keer. Er is nog nooit een moment geweest na het sporten dat ik dacht : goh daar heb ik nou echt spijt van 😉 Ik heb ook wel eens geen zin! best vaak zelfs! maar wie wat wil moet hard werken! en als je resultaat boekt werkt dat ook motiverend! Ook al gaat het niet altijd zo snel als je zou willen.. soms denk ik waar doe ik het voor? En dan pak ik de fotos er bij van een half jaar geleden en nu! en dan is 15 kg behoorlijk zichtbaar 😉 Ik heb ook een hond! als ik het een x niet op kan brengen om naar de sportschool te gaan dan bind ik de hond aan mijn middel en dan doen we een ronde van 5 tot 8 km ( snel wandelen aangezien ik niet kan rennen ) en dan doe ik ondertussen squats en lunches etc 😛 als ik nu een week niet sport voelt het raar omdat het zo in mijn systeem zit! Tis net wat je zegt! als je niet gaat voel je je teleurgesteld! Tof dat je hier een x over schrijft! ik denk dat er meer mensen zijn die dit super erg herkennen 😉

Murl -

Het duurde wel lang voor ik het licht zag hoor! ben nu 25! dus dat is wel bijna 9 jaar later! maar beter nu dan nooit.

Martine -

Wow wat ontzettend knap zeg, je bent echt een voorbeeld! Wat een doorzetter en wat goed dat je ook nog eens zoveel kilo’s bent kwijt geraakt! Het is precies wat je zegt: als je mindset maar goed is!

evelien -

Jammer dat er met sporten alleen sportschoolsporten in dit artikel wordt bedoeld. Je hebt natuurlijk ook teamsporten, waarbij je niet zomaar niet kunt komen naar een training/wedstrijd (stok achter de deur) en je houdt er leuke vrienden aan over. Een team is vaak heel hecht. En niet te vergeten: ik vind het “spelletje” in de wedstrijden zo leuk

Martine -

Ik benoem hier sportscholen omdat ik daar ook alleen maar ervaring mee heb, maar in het eerste stuk met ‘iets vinden wat je leuk vindt’ doel ik ook wel op teamsporten hoor! Iedereen heeft immers ergens anders baat bij. Leuk om te lezen dat jij je zo thuis voelt in een teamsport!

Aanhetlijntje -

Ik vond er vroeger ook niets leuk aan, had ook geen fut meer naast te gaan werken, het huishouden doen en de kinderen entertainen plofte ik niet liever neer als in de zetel.
Nu sinds van de zomer ben ik intensief terug beginnen sporten. Eénmaal je in het ritme ziet gaat het bijzonder goed.

Na de feestdagen ben ik opnieuw beginnen, en vind ik het weer heerlijk. Lekker knop op nul en alles geven.

Iris -

Mijn eerste keer powerpump was echt vreselijk. Ik was net begonnen met sporten en mijn zus kon op het laatste moment niet komen. Ik stond al klaar in de sportschool, dus ging toch maar. Met de allerlichtste gewichtjes kon ik de oefeningen nog niet eens en ik heb wel een week spierpijn gehad. Maar ik merkte ook erg snel vooruitgang in mijn kracht, wat me erg motiveerde om door te gaan! Tegenwoordig volg ik andere lessen, maarik vind het nog steeds leuk om af en toe een lesje te volgen.

Beau -

Ik en sporten zijn nooit een goede combinatie geweest, helaas. Het lijkt me heerlijk als fitness echt een hobby van me was, wie weet ooit! Toch probeer ik 2 a 3 keer in de week te gaan omdat het gewoon moet en omdat ik een vriend heb die nogal fanatiek fitnesst en dan ‘kan’ ik eigenlijk niet achterblijven..

Ina -

Ik en sport zijn echt een match in heaven maar voor mensen die het niet leuk vinden is dit een heel goed artikel!

Tessa -

Hee Martine,
Wat een inspirerend artikel!
Zelf woon ik in Tolbert en eigenlijk ben ik wel heel benieuwd bij welke sportschool je sport? Sport je in Leek?
Liefs

Martine -

Hi Tessa,

Klopt, ik sport bij het Sportcentrum in Leek. De meningen zijn er wat over verdeeld omdat de sportschool niet zo ‘nieuw’ oogt, maar het is de enige sportschool in de buurt die 2x Combat geeft en ik vind de sfeer gezellig. Een beetje een dorps ons-kent-ons sfeertje.

xAmber -

Ik sport nu alweer bijna 2 jaar bij basic-fit en ben sinds 2 maanden gestopt met atletiek. Soms zijn er momenten dat je echt geen zin heb, dit zijn juist de momenten waarop het sporten goed gaat. Ik ga standaard 2 keer in de week, zondagochtend en woensdag avond, samen met mijn moeder. Het is al fijner als je met z’n twee gaat, want je kan elkaar motiveren.

En inderdaad als je weer gaat sporten gewoon lekker even shoppen voor een goede sportoutfit.

Shaz -

Fijne motivatie! Momenteel zwem ik al 1x in de week en ik wil nog proberen om daarnaast 2x in de week te gaan sporten (1x cardio en 1x krachttraining).

Maaike -

Sporten moet je idd opbouwen. Ik heb tijden gecombat, maar het ligt zo aan de instructeur of dat leuk is of niet. In november weer eens mee gedaan, maar ik vond het toch minder leuk. Nu doe ik balance, ik dans, ik doe aan spinning en 1x per week doe ik een rondje krachttraining. Mijn lijf is niet echt gemaakt voor conditie sporten, dus spinning lukt nog net. Ik doe niet alles elke week. Zo ben ik 2 weken geleden ziek geweest en ik merkte een week later dat 2x sporten gewoon genoeg was voor mijn lijf. Deze hopelijk weer 4x, want als ik alles gedaan heb dan voelt dat zo enorm goed!

Margot -

Iets vinden wat je leuk vindt, maakt het inderdaad een stuk makkelijker om het vol te houden.

Madelief -

Ik doe ook aan Bodypump en vind het de ene keer ook leuker als de andere keer, maar na het sporten heb ik wel een voldaan gevoel en ik denk dat je dat vast moet blijven houden. En niet onzeker zijn over je kilo’s op je halter. Ik begon 1,5 jaar geleden met 2/3de minder. Je kan langzaam opbouwen. Knap van je dat je blijft sporten, zie je echt als een doorzetter. Zelf ben ik sportverslaafd en sport ik iets te veel, maar zou ik best wat uurtjes aan anderen willen geven :)

Veerle -

! motivatie zit er weer helemaal in, hoor! 😀 Ik volg sinds half december (vond het stupid om pas in Januari te beginnen – waarom morgen doen als het ook vandaag kan?) de maandelijkse kalender van Blogilates’ Cassy Ho. Echt perfect voor mij! Iedere dag een uurtje een combinatie van cardio, fitness, lichte krachttraining en pilates en Cassy motiveert je echt, super fijn want dat heb ik ook wel een beetje nodig!

Anne Solveig -

Super leuk om te lezen! Ik heb voor mezelf de knoop doorgehakt om nu gewoon maar echt te gaan. Het moet nu gewoon! Ik heb een schema gevonden waar ik me aan wil houden en er over geschreven op mijn blog. Nu weten de lezeressen ervan en kan ik niet zomaar afhaken! Of ja.. Dat kan wel, maar dat is gek!

mar -

Wat goed van je dat je zo sport!
Ik zit op turnen en ik merk wel dat ik sneller ga omdat het een groepsles is. Vaak zit ik zo lekker op de bank, maar verplicht ik mezelf toch maar te gaan “want iedereen gaat” en ook voor de vragen waarom ik er niet was inderdaad. En achteraf voel ik me zoveel beter en ben ik echt blij dat ik gegaan ben.
Eigenlijk wil ik er nog een sport bij gaan doen, maar omdat ik een chronische ziekte heb kan ik veel dingen niet. En ik merk dat mij dat tegen hou en ik vaak denk ‘ik ga wel niet, ik kan het toch niet’. Maar eigenlijk moet ik gewoon eens een proefles proberen.

Iris | Todayslipstick -

Goed van je dat je het zo goed volhoud! Ik bedenk zelf vaak smoesjes om niet te gaan, gewoon omdat ik het ook niet zo leuk vind. Yoga daarentegen vind ik wel leuk.
Liefs, Iris

Nienke -

Leuk artikel! Ik vind sporten heeeerlijk, ik sport 5u per week en vind t heel fijn om dan even lekker alleen bezig te zijn met sport ipv duizend andere dingen

lucindainwonderland -

Volhouden is inderdaad best moeilijk, ik verzin ook steeds smoesjes, maar ik hoef er dan ook niet voor naar de sportschool. Heb hier een hometrainer. Het is gewoon echt de discipline waar je zelf voor moet zorgen, want als je het zelf niet doet, dan kom je er niet. xxx Lucinda

Martine -

Maar is dat iets wat je dan wel echt leuk vindt om te doen, oefenen met de hometrainer? Want ik merk dat ik dat thuis dus nooit doe omdat ik er geen bal aan vind waardoor ik de motivatie ook niet kan vinden. Ik kan de discipline juist opbrengen omdat combat bijvoorbeeld oprecht iets is wat ik leuk vind.

Puck -

Wat een ontzettend leuk & motiverend artikel! Ik was zelf ook een tijdje heel fanatiek aan het sporten, helaas werd dat steeds minder omdat mijn sportschool heel ver zat. Ik zit nu alweer 4,5 maanden in Mauritius (geen sportschool in de buurt), en ik kan niet wachten om mijzelf weer af te beulen! Go Martine!!!

Dita -

Ik vind sporten ook niets aan. Ik doe alleen aan yoga en dat vind ik heerlijk! En ik fiets vaak 2x per week naar mn werk. Een uur per keer.

Reageer ook