Gestopt met de pil #2

Begin december schreef ik dat ik gestopt ben met de pil. Ik vertelde hoe het me beviel en of ik verschil merkte. Ik vond het tijd voor een korte update.

Klik hier voor het eerste artikel. In het eerste artikel beschreef ik dat ik de volgende verschillen merkte:

  • Mijn menstruatie was lichter, minder pijnlijk en korter (4 dagen in plaats van 5 dagen);
  • Ik had een cyclus van 34 dagen en daarna eentje van 28 dagen;
  • Ik voelde me emotioneler;
  • Ik had minder last van vaginale droogheid;
  • Mijn libido was hoger;
  • Kort na het stoppen kreeg ik een acne-aanval maar na een tijdje trok dit bij.

Hoe is het nu?

Mijn menstruatie duurt nog steeds 4 dagen en is inderdaad lichter dan met pil. Vooral de eerste 2 dagen zijn hevig en die andere 2 dagen stellen eigenlijk weinig voor.

Mijn cyclus verschuift nog wel. Mijn cyclus loopt tot nu toe iedere maand terug met 1 dag en de laatste cyclus was 26 dagen. Ik ben benieuwd of dit nog korter gaat worden of dat het zo blijft.

Iets wat me pas na een tijdje is gaan opvallen is dat ik helemaal geen last meer heb van vaginale jeuk of zelfs schimmelinfecties. Ik heb jaren gekampt met hevige schimmelinfecties, die uit het niets konden ontstaan. Na een kuur van de huisarts is dit wel een stuk beter geworden maar ik bleef er gevoelig voor. Na geslachtsgemeenschap of mijn menstruatie kon ik soms last krijgen van jeuk of speelde er een schimmelinfectie op. Super vervelend! Het doet pijn, jeukt als een gek en je voelt je helemaal niet fris. Hier heb ik sinds ik gestopt ben met de pil helemaal geen last meer van. Wat een verademing! En bizar ook dat de pil dit blijkbaar veroorzaakt.

Toen ik net gestopt was met de pil dacht ik dat het verhoogde libido misschien veroorzaakt werd omdat het ‘nieuw’ was. Een beetje een gevalletje ‘Verandering van spijs doet eten’. Maar ik merk dat het zo is gebleven. Ook dit stond dus duidelijk onder invloed van de hormonen van de pil.

Menstruatiekrampen voel ik de laatste maanden wat beter. Ze zijn ook meer aanwezig dan toen ik nog de pil slikte en onttrekkingsbloedingen kreeg. Ze zijn gelukkig niet heel vervelend of pijnlijk en het zijn slechts vlagen. Maar dit is dus wel veranderd ten opzichte van mijn eerste artikel.

Wat betreft mijn acne durf ik het bijna niet te zeggen, maar het lijkt minder geworden te zijn dan toen ik nog de pil slikte! Mijn huid is rustiger en ik heb nog maar af en toe een puistje. Slechts één keer heb ik er 3 bij elkaar gehad in de afgelopen maanden. En dat terwijl ik voorheen zo eens in de 6 weken toch wel een mini-aanvalletje had.

Ik weet het zeker, ik wil nooit meer aan de pil! Alles bij elkaar opgeteld is dit gewoon zo veel prettiger. Ik ben zo blij! Ik zou het iedere vrouw kunnen aanraden om eens stil te staan bij het gebruik van de pil en wellicht ook eens te kijken wat er gebeurt als je stopt met slikken. In mijn geval had ik niet door dat de pil zo van invloed op mijn lichaam was en had ik het pas door toen ik stopte.

Nieuwtje

Ik vond trouwens nog een interessant nieuwbericht via RTV Drenthe. Vrouwen die de pil gebruiken zijn namelijk sneller jaloers dan wanneer ze dat niet doen. Dat blijkt uit onderzoek van een psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een ander resultaat van het onderzoek is dat mannen hun vrouwen minder aantrekkelijk vinden als ze de pil gebruiken. Een uitgebreider nieuwsbericht lees je hier via Nu.nl.

Ik vind het toch eerlijk gezegd heel maf dat er weinig voorlichting is over de mogelijke bijverschijnselen van de pil. Er staat wel wat in de bijsluiter, maar dat vind ik vrij summier. Als je aan de pil gaat zet de huisarts blindelings een handtekening en klaar is Kees. Niets geen voorlichting in veel gevallen. Zeker na alle herkenbare reacties op het eerste artikel is het voor mij in elk geval zo klaar als een kontje: De pil kan zeker weten invloed hebben op zaken zoals je humeur, de flora van je vagina, vaginale klachten en libido. En dat zouden alle vrouwen die de pil slikken moeten weten!

Ik ben heel benieuwd of er vrouwen zijn die (misschien mede dankzij mijn eerste artikel) gestopt zijn met de pil en hoe jullie het ervaren?

135 reacties

Kirsten -

dat vind ik toch eigenlijk heerlijk sinds ik de pil slik behalve dan dat ik inderdaad ook last heb van schimmelinfecties en me heel erg onfris voel, mijn libido is er niet die heb ik niet meer en dat is zo’n rust ik ben een single vrouw en dat blijf ik liever ook Ik wil geen relaties wat ik nog wel wil is een gezin voor mezelf maar zolang ik die pilstrip blijft slikken zal mijn kinderwens dus nooit uitkomen want ik heb geen interesse in het andere geslacht.. maar ik voelde stabiel gewoon rustig en dat is voor mij heerlijk geen depressieve schommelingen maar gewoon leven hoe kan ik dit nu aanpakken het stoppen met de pil zie ik als een angstig iets Ik ben er bijna verslaafd aan puur en alleen voor mijn mood.

nouchka -

VOOR ALLE VROUWEN MET SCHIMMEL IN DE V EN DE MOND
tijdens mijn goedkope studenten leventje heb ik veel bizarre dingen ontdekt.
ik had dikke schimmel en huilde keihard hele nacht sliep bij me vriend en heb vriendin gebeld die zei: duw een knoflookteentje met een touwke eraan in je kut. dus ik van: ja DOEI da gaat kei pijn doen hallo ben je helemaal mal!
ik was super wanhopig dus me vriend snijd paar van die sneetjes in een knoflookteen bind een touwtje eraan en hoppaaa hij zat erin. nog nooit zon opluchting gehad!
nog even een thee gemaakt van paar knoflookteentjes en in de ochtend bladsla uien en andijvie bij de aldi gekocht om daar een schimmeldodende salade van te maken hapslikweg was de schimmel in mijn mond!.

EVI JE BENT EN BLIJFT MIJN GESTOORDE GEKKE REDSTER!
wat moet je doen:
vertrouwen hebben want het WERKT!
knoflook met een touw in je kut douwen.
knoflook thee zetten (met gember en wat azijn erbij is NOG beter) lekker zuur make die boel!
ff geen suiker eten… das wel minder…
veeeeeeeeeeel groentjes op je bord! bacterien love groentes!

laat me weten of ik je redster ben want ik heb die nacht ligge janken en bam weg echt top wow.

Tiffany -

Ik denk dat ik eindelijk een oplossing heb voor de problemen die ik al een aantal maanden ondervind! Vanaf mijn 11e zit ik al aan de ‘diana’ pil, ben nu 22. t word tijd dat ik ermee ga stoppen..

Al jaren geen zin in seks.
Bijn niet tot nooit klaar komen.
ben er totaal niet bij met mn gedachten tijdens de seks.

Chagrijnig.
Mijn eet gewoontes niet onder controlen.
Niet lekker in mijn vel zitten.
Geen zin om iets te ondernemen.

Helaas net aan een nieuwe strip begonnen, zodra deze op is stop ik er meteen mee. Ben ontzettend benieuwd wat het doet met mijn lichaam. En of ik lekkerder ik miin vel ga zitten!

bbbb -

Koneksikan ke 3 tiga ssh tersebut sampai login

anoniempje -

Ben 2 weken geleden gestopt met de pil door menstruatieproblemen. Wat ik nu ondervind is dat ik constant zin heb … wel erg lastig want ik zie in elke man en elke situatie iets geil … moest ik een vriend hebben dan besprong ik hem meermaals per dag maar als single vrouw ligt dat wel moeilijker. hoe gaan jullie hier mee om?

B -

Ook ik ben gestopt met de pil, na 20 jaar geslikt te hebben. Niet omdat ik zwanger wil worden, maar omdat ik de pil gewoon even zat was en benieuwd was wat m’n lichaam ‘van zichzelf’ doet. Voor het ‘gemak’ een Mirena-spiraal laten plaatsen, maar toen kreeg ik last van paniekaanvallen en overmatige afscheiding. Dus dat ding er na ruim vijf maanden ook weer uit. Nu gebruik ik dus even helemaal niks. En ik moet zeggen dat ik de invloed op mijn libido behoorlijk merk! Nooit gedacht, het leken me altijd fabeltjes dat hormonale anticonceptie zo’n invloed kunnen hebben. Ik heb een relatie van 15 jaar, die af en toe best onder druk stond door mijn gebrek aan zin. Ik voelde me constant schuldig en dacht dat ik dan wel frigide zou zijn, zoals wel vaker van vrouwen wordt geroepen. Maar nu heb ik veel vaker zin, geen pijn meer bij het vrijen en kom ik sneller tot een hoogtepunt. Dat is het geklungel met condooms ons wel waard. Ben benieuwd hoe het zich verder ontwikkelt, wat betreft libido-fluctuaties afhankelijk van m’n cyclus.

Lynn -

Leuke artikelen! Ik slikte de pil van mijn 11e tot mijn 22e. Ik kwam op mijn 18e binnen 5 maanden 16 kilo aan, en kreeg vanaf mijn 20e een lichte depressie en veranderde in een bitch terwijl ik van mezelf erg positief en optimistisch ben. Snapte er niks van, ben met mijn klachten naar de huisarts gegaan maar hij kon na verschillende testen niks vinden. Tot iemand een keer tegen mij zei probeer eens te stoppen met de pil… Ik dacht baat het niet schaadt het niet, na 2 maanden voelde ik zo’n verschil! Gewicht ging langzaam maar zeker weg, en nog vele malen belangrijker; ik vond dingen weer leuk en voelde me gewoon weer gelukkig, alsof er een mist optrok! 3 jaar zonder hormonen gedaan en heb nu sinds een jaar de 3fase pil maar ik begin me weer minder vrolijk te voelen dus snel weer stoppen met die ellende, ik raad het elke vrouw aan hormoonloos door het leven te gaan!

Charlotte -

Dit artikel heeft mij een tijd geleden aan het denken gezet, en ik heb ook besloten om te stoppen met de pil na mijn vakantie/reis deze zomer. Ik heb echter nog geen kinderwens, dus ik ga op een natuurlijke anticonceptie, namelijk naturalcycles (met meten van temperatuur). Ik ben echt benieuwd of dat werkt en hoe het weer zal zijn zonder pil. Ik slik nu al zeker 6 jaar, want daarvoor had ik hele zware en lange bloedingen (ok TMI), waardoor ik soms bijna tegen bloedarmoede aanzit. Nu kan ik dat niet hebben omdat ik ook vegetarisch ben. De dokter zei dat het waarschijnlijk nu een stuk gereguleerder is, en dat ik het best eens kon proberen. Mijn voornaamste redenen om te stoppen is omdat ik eigenlijk niet zo op hormonen ben (je slikt t wel elke dag!), ik me “vervlakt” voel, libido van -100, en ik gewoon niet geremd wil zijn in alles. Ik las ergers dat Martine ook gestopt was met de pil, misschien is dat naturalcycles ook wel wat voor haar. Ik heb er nog geen ervaring mee, maar binnenkort wel haha!

Shan -

Hoi allemaal, ik slik al sinds mijn 15e de pil (ben nu 27) en loop al een paar jaar met het gevoel dat ik er eigenlijk mee wil stoppen. Bij mij zijn er een aantal redenen, waarvan ik niet weet of die door de pil komen, waardoor het steeds meer is gaan knagen. Allereerst ben ik nadat ik overgestapt ben op Lovette (ethinylestradiol/levonorgestrel), omdat mijn oude pil niet meer werkte, heel veel aangekomen en houdt ik constant vocht vast. Daarnaast is het libido gezakt tot -30. Tevens heb ik last van paniekaanvallen en word ik smorgens wel eens wakker met draaiduizeligheid. Van die laatste twee heb ik ook gelezen dat dit KAN komen door de pil. Dus dat gaan we maar eens testen. Ook heb ik sinds mijn 21e opeens last van rosacea (huidaandoening) en die is altijd minder in de stopweek en de week erna. Alle reden dus om er nu echt maar eens mee te stoppen! Mijn man schrok een klein beetje, maar zegt wel “Lief, het is jou lichaam, dus jou keuze”. We gaan het meemaken. De laatste strip ben ik woensdag mee gestopt en de officiele stopweek zou donderdag eindigen dus spannend!!!

Suzanne -

Bregje Hofstede was gisterenavond bij RTL late night, zij vertelde dat ze ook gestopt is met de pil en daardoor nu een beter seksleven heeft. (http://www.lindanieuws.nl/nieuws/tv/bregje-hofstede-stoppen-met-de-pil-redde-mijn-seksleven/) Moest gelijk aan dit artikel denken.

Rianne -

Door jullie artikelen heb ik besloten dat ik ook ga stoppen met de pil.. Heel gek idee dat ik na 9 jaar stop. Mijn vriend reageerde verrassend positief (komt waarschijnlijk ook omdat ik vertelde over het libido gedeelte, hij heeft gelijk genoeg pakjes condooms gekocht haha :’) ). Ik ben héél benieuwd hoe het is en hoe ik me ga voelen! Spannend!

Felicia -

Super interessant! Ik overweeg zelf ook sterkt om met de pil te stoppen, vooral na het lezen van je artikelen hierover. Dat ‘vlakke’ gevoel en weinig zin hebben in seks is erg herkenbaar en daar wil ik toch wel graag van af.
Verder wil ik jullie een groot compliment geven, want wat schrijven jullie geweldig leuk en lekker eerlijk! Geen schaamte of taboes, gewoon waar het op staat. Via een blogpost van Suzanne van Versus A ben ik op 2WMN terecht gekomen waar ik een artikel over vriendschap las en ben verder gaan rondneuzen op jullie blog. Ik ben al wel eens voorbij gezeild op jullie andere blog LLG, maar nooit ‘vaste bezoeker’ geworden. Vraag me niet waarom, want jullie schrijven zo leuk! Frisse artikelen die oprecht interessant zijn, heerlijk. Jullie hebben er een nieuwe vaste bezoeker bij :)

Martine -

Superleuk om te horen en welkom! 😀

Roxanne -

Ontzettend interessant dit! Ik kamp al jaren met een hevige menstruatie, veel klachten ervan en emotionele buien. Dankzij de pil zijn deze wel verminderd. Maar ik heb al verschillende samenstellingen gehad en niets veranderde de situatie. Mijn dokter schreef steeds maar weer een andere variant voor. Totdat ik zelf eens ging lezen, googlen etc. Nu heb ik besloten om voor een spiraaltje te gaan. Nu ben ik wel benieuwd wat dat gaat doen

An -

Hoi Willemijn,
Wat een fijn en eerlijk artikel! Het heeft me absoluut aan het denken gezet. Ik merk al (bijna vier jaar) dat ik minder zin heb in geslachtsgemeenschap. En ik vind dat zelf heel erg vervelend. Komt met name door droogte en misschien dus ook de pil. Als we eenmaal bezig zijn vind ik het juist heel fijn en geniet ik er echt van. De gang ernaar toe is bij mij altijd zo’n gezeur.
Heb je samen met je vriend deze beslissing genomen? Ik ga het denk ik ook eens aankaarten met mijn lieverd.

Liefs An

Marjon -

Ik heb altijd de nuvaring gebruikt, maar hier kreeg ik op een gegeven moment ook rare bijwerkingen van (had ik het idee). Op advies van de huisarts op de pil gezet, maar dit was een drama. Al jouw genoemde punten werden ook door mij ervaren. Daarnaast had ik ontzettend last van moeheid! Ik ben na een half jaar gestopt en na zo’n twee maanden kwam “mijn energie” weer terug! Inmiddels heb ik bijna een jaar een spiraal, deze is oké. Al zou ik stiekem liever zonder hormonen in mijn lichaam functioneren.

Floor Daasvand -

Ik heb zelf voor zover ik weet niet echt bijwerkingen van de pil moet ik zeggen.. Ik was de eerste 2 jaar dat ik ongesteld was zo onregelmatig ongesteld, dat ik gewoon nooit zeker wist wanneer ik ongesteld werd. De ene maand werd ik het wel vervolgens dan 2 maanden niet etc.. Heel vervelend! Ik heb toen een lichte pil voorgeschreven gekregen, toevallig precies dezelfde die mijn zus ook heeft. Mijn acne is juist minder geworden dan voorheen en heb vaak alleen rond mijn menstruatie beetje last van puistjes :)

Loes -

Ik denk er echt al 2 jaar aan om met de pil stoppen, maar nooit gedaan omdat ik in een relatie zat. Nu heb ik geen relatie en heb door je artikel besloten deze strip nu af te maken en ook te gaan stoppen :) Ik ben al zo lang benieuwd hoe het is zonder, ik slik de pil nu al 7 jaar! Hoop ook dat het een positief effect op me zal hebben en mocht ik weer een relatie krijgen dan zie ik dan wel wat voor anticonceptie ik ga gebruiken.

Ik vind het inderdaad ook dat de voorlichting over de pil te vlak is, in de bijsluiter staat bijna niets hierover. Ik weet niet hoe de bijwerkingen voor andere anticonceptiemiddelen (spiraaltje, implanon in je arm) hetzelfde zijn, zijn die hetzelfde weet iemand dat?

Insprirerend artikel en heel mooi dat je zo open erover durft te spreken! 😀

Lisa -

Hello, ik ben 16 (net)
En had 5 maanden de pil geslikt, sinds 1 a 2 weken ben ik ermee gestopt, werd er helemaal misselijk (zelfs overgeven, terwijl ik dat daarvoor bijna nooit deed), en dat bleef maar, dus doen besloot ik te stoppen.
Maar ik hen ff een vraagje, kan het zijn dat je na het ontpillen last heb van je vagina? (ben nog niet ongesteld geweest na dat ik gestopt ben met de pil en ik doe nog niet aan sex dus het kan ook niet soa zijn)
Het is niet zo dat het de hele tijd pijn doet, maar het irriteerd af en toe, niet all the time maar soms
Alvast bedankt
Love jullie blogs (jaah ook LLG fan :))

Marleen -

Ik heb de pil zo’n 5 jaar geleden een jaar geslikt en nu sinds de zomer weer. Ik merk weinig verschil. Ik slik hem meestal door. Het enigste nadeel is dat ik nu geen idee heb waar ik ben in mijn cyclus, haha

Jessica -

Fijn om weer een update te lezen.
Al voor je begon met je artikelen knaagde bij mij het gevoel dat het toch niet meer lekker zat met de pil.
Ik heb geen zin, constant moe (met bloedprikken niks gevonden…), steeds lichtere menstruatie tot bijna niet meer ongesteld zijn, veel buikkrampen en het doet niet veel goeds voor mijn humeur en tegenwoordig krijg ik overal uitslag op mijn bovenarmen en rug.
Toen ik met de pil begon (rond 16/17 jaar) was ik al vrij licht ongesteld, maar wilde het toch graag vanwege eventuele vriendjes etc. Vond het een ramp om pillen te slikken, nu nog steeds.
Ik heb besloten om de pil op te maken en kijken wat het daarna doet met me lichaam.
Ik gok dat ik er een stuk gelukkiger van word en minder tot geen buikpijn meer heb.
We doen het toch al veilig, dus stoppen met de pil vergroot het risico om zwanger te worden misschien iets. Voorlopig nog geen plannen voor kinderen.
Ik heb nog zitten twijfelen over een spiraaltje, maar wel zonder hormonen. Wist de huisarts me vandaag te vertellen dat je daar zwaarder van ongesteld kan worden. Ik ben het altijd al vrij licht geweest, dus dat zie ik niet zitten.
Ik weet niet of dat voor iedereen geldt met een koperspiraaltje?

Miriam -

Wat een interessant nieuwtje zeg!

Channah -

Willemijn, ik wou even tegen je zeggen dat ik het heel mooi vind om te zien dat je zo open bent over je kinderwens en alles wat daar bij komt kijken. Je bent een heel bijzonder mens, en weet zeker dat Jurre en jij ontzettend lieve, zorgzame ouders worden. Ik hoop van harte dat jullie (snel) zwanger mogen worden!

Willemijn -

Wat lief! Je comment doet me goed! :)

Sarah -

Heel goed!!! Er wordt steeds meer bekend over de negatieve bijwerkingen van de pil. Iemand die ik ken heeft al 2 miskramen meegemaakt en artsen schrijven het toe aan het jarenlang volpompen van je lijf met hormonen. Ik ben zelf jaaaaaaren geleden gestopt met de pil en mijn cyclus loopt met de klok gelijk!! Als je een andere natuurlijke vorm van anticonceptie wilt proberen dan kan ik je de Ladycomp van harte aanbevelen. Het apparaatje meet je lichaamstemperatuur elke ochtend en ziet precies wanneer je menstruatie eraan komt of je ovulatie. Werkt prima!! Zelf elke ochtend je temperatuur opnemen zou ook werken, na een paar maanden ga je een patroon zien!

Christine -

Ik wil je er graag op wijzen dat het meten van je temperatuur absoluut geen veilige manier van anticonceptie is! Ik snap dat je de pil niet wil gebruiken. Maar als je niet zwanger wil worden raad ik je echt aan om een condoom te gebruiken of naar de huisarts te gaan om andere opties te bespreken.

Angel -

Dankzij jouw vorige artikel ben ik ook gestopt met de pil. Ik ben nu bijna maand gestopt, ik wilde eerst gelijk aan een spiraaltje beginnen tot dat mijn vriend zei dat ik beter gewoon even helemaal kon stoppen met anticonceptie, zodat de troep helemaal uit mijn lichaam zou gaan en daarna kijken we wel verder. Ik heb (nog) geen last van het ”ontpillen” wel merk ik dat ik veel minder stemmingswisselingen heb en een stuk beter in mijn vel zit dan voorheen. Bedankt dat je mijn ogen hebt geopend wat betreft de pil!!

Emma -

Na jou vorige bericht heb ik besloten om ook te stoppen met de pil. Heb in totaal maar 1 jaar de pil geslikt, maar had er eigenlijk genoeg van (begon het te gebruiken vanwege erge krampen die maar een beetje minder werden door de pil en soms vergat ik hem ‘-_-). Jou bericht was extra stimulans om ermee te stoppen :)

Martina -

Toen ik met de pil was gestopt had ik veeeel minder last van pukkeltjes. Nu met de zwangerschap is het juist weer idioot veel en niet onder controle te krijgen. Ik baal er onwijs van want ik voel me er minder prettig door en die littekens die achterblijven…. Waardeloos die gierende hormonen! (Al zijn ze natuurlijk nuttig voor de zwangerschap)

Janneke -

Echt respect dat je/en martine ook trouwens altijd zo open en eerlijk zijn! Hoewel het allemaal heel normaal is word over sommige dingen weinig openlijk gesproken wat eigenlijk jammer is.
Ik dacht na je eerste artikel al meteen dat de pil ook op mij invloed heeft. Mijn libido is sindsdien erg laag en voor ik de pil slikte was ik 2 a 3 dagen ongesteld, wat daarna 4 a 5 dagen is geworden. Ook een minpunt! Ik slik de pil puur om niet zwanger te worden, zolang ik geen vaste vriend heb vind ik het niet verstandig er mee te stoppen (ik ben 23) Ik weet van anderen dat ze er voornamelijk mee begonnen zijn door de pijn die ze hadden enz maar daar had (en gelukkig heb) ik geen last van. Heb er eigenlijk nooit aan gedacht om eerder te stoppen dan wanneer je je kinderwens wilt vervullen, maar naar jou artikelen ben ik daar wel anders over gaan denken. Waarom die troep (want dat is het wel in mijn ogen) nog slikken wanneer je een vaste partner hebt? Er zijn inderdaad ook nog gewoon condooms, prima oplossing!

z

Joyce -

Naast slechte voorlichting over de pil vind ik ook de voorlichting over menstruatie zo slecht. Ik begon op mijn 14e/15e aan de pil. Op mijn 14e werd ik voor het eerst ongesteld. En als ik terug kijk is het zo bizar.. Ik heb heel erg last van overmatig bloedverlies. Elke nacht doorlekken en overdag met nacht maandverband plus tampon lopen en binnen 1,5uur moeten verwisselen. Ik had geen idee wat ”normaal” was. Tot ik op een dag zo doorlekte op school dat ik ”ziek” naar huis moest. Gelijk langs de dokter en inderdaad ik kreeg de pil. Hij deed er heel laconiek over, terwijl ik als meisje van 14 doodschaamde dat ik zo was doorgelekt. Maar goed uiteindelijk werd ik heel ziek van de pil en nam ik het niet meer. Toen ik ouder werd toch maar weer langs de dokter gegaan en nu heb ik een veel lichtere pil (Qlaira) deze werkt voor mij gelukkig echt super fijn! Nergens last van. Ik wil even zeggen dat ik jullie openheid over zulke onderwerpen erg waardeer! Gewoon eerlijk zonder uhm “poespas” :P.

K -

Hoi Joyce,

Ik zou deze pil, Qlaira, ook graag gaan gebruiken, maar volgens mij is het best een dure pil of niet? Weet je zo wat hij kost?

Groet

K.

Miranda -

Wat wat een verbeteringen! Ik wil zelf nog niet stoppen omdat ik gewoon nog geen kinderen wil. Al zijn er natuurlijk vele oplossingen, de pil is zo lekker makkelijk. Ik heb heel veel last van puistjes door de pil. Ik hoop dat als ik over een paar jaar stop dat dit allemaal verdwijnt, haha.

Goed om jouw artikel te lezen. Ik kijk nu al uit naar de tijd dat ik ga stoppen 😉

Suus -

Top dat je hier over schrijft! Je krijgt de pil zo makkelijk, en alleen de bijsluiter wijst op de mogelijke bijwerkingen, maarja tegenwoordig krijg je overal een bijsluiter van 4 kantjes bij dus hoe serieus neem je die nou? Ik heb de pil denk ik ongeveer een jaar geslikt, iets korter misschien. Maar ik herken wat je schrijft: dat je nooit meer aan de pil wilt, ik ook niet! Ik kreeg door de pil juist enorme acne (ik ben nog steeds onder behandeling bij een schoonheidsspecialiste om van de littekens en de laatste puistjes af te komen), lager libido, hield vocht vast, en algeheel gevoel van ‘niet jezelf zijn’, en hoe langer het is hoe blijer ik ben dat ik gestopt ben. De menstruatiepijn kom ik wel door met een aleve pilletje hier en daar 😉 En eerlijk is eerlijk, sinds ik gezonder eet en meer sport, heb ik ook minder last van buikpijn. Het is nog niet helemaal over maar ik lig geen hele dagen krom ofzo.

Martine -

Ik ben nog nooit aan de pil geweest, ben ook pas 18. Ik ben heel erg aan het twijfelen over welk anti-conceptiemiddel ik ga gebruiken. Alleen vertrouwen op een condoom durf ik niet. De pil heeft ook heleboel bijwerkingen (wat dit artikel ook duidelijk maakt) en de implanon groeit vast in je huid, wat mij ook geen fijn idee lijkt. De rest heeft ook nog nadelen..Ik ga nog maar flink vergelijken haha

ellen -

Na een antibioticakuur vorig jaar mei, heb ik zo’n 6 keer en schimmelinfectie gehad, duurde ongeveer twee weken voordat ie helemaal over was en dan begon alweer bijna een nieuwe. Om gek van te worden!! En je sexleven krijgt er bovendien een behoorlijke domper van. De maat is voor mij nu wel vol, mocht het binnenkort nog een keer terugkomen dan gaat de pil misschien wel de deur uit. Toch vind ik de pil ideaal, nooit omkijken naar condooms, menstruatie uitstellen op bijv. vakantie…

Simone -

Ik weet na jouw artikelen echt niet meer of ik wel aan de pil wil.. Ik heb sinds kort een hele heftige menstrauatie en mijn huisarts zei dat ik er eens over na moest denken. Maar als ik dit zo lees denk ik.. euhm nee! Ik ben 15 en ik wil echt niet zwanger worden, maar als ik dit zo lees weet ik het echt niet meer.. Wat moet ik dooeeeen ?

Alba -

Hey Simone! Ik ben een pilgebruikster en ik ben eigenlijk best tevreden. Je leest hier natuurlijk heel veel verhalen van vrouwen die last hebben van de pil, maar dat hoeft bij jou echt niet het geval te zijn! Ik probeer me te bedenken wat ik zou doen in jouw situatie en ik denk het volgende: even nog een paar menstruaties afwachten en kijken hoe heftig/pijnlijk ze zijn. Als het niet draaglijk is, is de pil een goede optie. Doordat je dit artikeltje van Willemijn hebt gelezen, weet je wat de nadelen kunnen zijn. Als je last krijgt van die dingen, en de voordelen van de pil voor jou niet opwegen tegen de nadelen, kan je altijd nog besluiten te stoppen. Succes!

Roos -

Ha meid! Voor mij is de pil een anticonceptiemiddel waarbij ik mij prettig voel. Ik heb minder last van krampen, ik heb minder bloedverlies en ik ben minder lang ongesteld. Wat je echt moet weten is voor dat je aan de pil begint dat je er goed over nadenkt of je jezelf verantwoordelijk genoeg vind om elke dag een pilletje te nemen op hetzelfde tijdstip. Ik weet niet of je seksueel actief bent maar als je er niet goed mee omgaat, als in pillen vergeten of later op de dag innemen, dan heb je meer kans op zwangerschap. Bij het perfecte gebruik van de combinatiepil (niet meer dan een uur na je vaste tijdstip) ben je 99.7% beschermd. Als je het bijv. 2 uur na je vaste tijdstip je pil inneemt is je bescherming 92%. Wil je weer naar 99.7% moet je een week lang je pil op het vaste tijdstip innemen. Ga dus goed na of je jezelf verantwoordelijk genoeg vind. En ga bij vragen zeker langs je huisarts :)

Vlinder -

Voordat ik aan de pil begon had ik een hevige menstruatie. Echt verschrikkelijk, ik durfde niet eens meer van een stoel op te staan omdat ik bang was dat ik alweer was doorgelekt. Ik kreeg vaak hoofdpijn en had last van krampen. Sinds ik de pil slik heb ik een kortere en veel minder hevige menstruatie. Dit vind ik zo ontzettend fijn! Aan mijn lichaam merk ik verder niet veel. Ik heb bijvoorbeeld geen last van puistjes. Daarbij vind ik het heel fijn dat ik mijn menstruatie kan uitstellen als ik op vakantie ga. Mijn tip is: gewoon proberen. Als je merkt dat je lichaam er niet zo fijn op reageert kun je er altijd mee stoppen :)

Michelle -

Hoii, ik ben ook 15 en zit nu al zo’n jaar aan de pil. Mij bevalt de pil eigenlijk heel goed en ik zou eigenlijk niet meer zonder willen. Minder lang (eerst 6 dagen nu 4) en een stuk minder heftig ongesteld en ik ben af van mijn buikklachten, voor de pil had ik altijd 6 dagen lang heftige buikpijn en dat is nu gewoon weg. Het is ook heel fijn om te weten wanneer je zo ongeveer ongesteld word en dat je het altijd uit kan stellen, ik slik hem zelf altijd 3 pil strips door en dan heb ik een stopweek, werkt bij mij perfect. Ik heb zelf geen problemen met de pil en heb die ook niet gehad maar uiteindelijk is het natuurlijk je eigen keus, succes met kiezen of je voor de pil gaat of niet!? Liefs!

Celestine -

Ik ben zelf nu ongeveer 2 jaar gestopt met de pil en ik neem het ook nooit van m’n leven meer in. Daarvoor had ik op 5 jaar tijd 7 verschillende pillen uitgeprobeerd en het was altijd wel wat. Zware hoofdpijn, enorme krampen, depressie, te veel acne, zware borsten en billen dat er striemen opkwamen, vaginale droogte, geen libido… You name it van bijwerkingen en ik had het. Toen ik ermee gestopt ben was het echt een bevrijding en zoals zo vaak gezegd ‘voelde ik me weer echt mezelf’. Ondertussen zijn er ook wat dokters die me met een knipoog vertellen dat het zeer goed is dat ik het niet meer neem. Ik ben blijkbaar heel gevoelig aan hormonen, terwijl anderen er bijna niets van ondervinden. Maar omdat je het niet meteen ondervindt in bijverschijnselen denk ik niet dat het minder slecht voor je is… Iedereen doet wat hij wil, maar ik neem nooit van mijn leven nog extra hormonen.

Demi -

Weet je misschien welke anticonceptiepil vaginale droogheid veroorzaakte? Ik heb sinds 1 jaar last van excessieve vaginale afscheiding. Normaal had ik daar nooit last van maar sinds een jaar wordt het zo nat dat het in bed echt storend is, ik voel daardoor niks en ik denk dat mijn partner het daardoor ook niet leuk vind. Stoppen en drogen helpt niet, ik heb echt alles geprobeerd en ik weet niet waar het aan ligt. Ik gebruik de pil yasminelle.

katrien -

Dit zal ook wel afhangen van de soort die je neemt. Ik heb nergens last van. Maar ik denk dat ik met de pil juist wel emotioneler ben.

Daphne -

In totaal ben ik 1,5 jaar aan de pil geweest. Gelukkig ben ik jaren geleden al gestopt, ik had er zoveel last van (verschillende versies gehad). Wat ik jammer vind is dat de pil zo ‘normaal’ is, terwijl het heel veel met je lichaam doet, je dient het elke dag een medicijn toe. Ook de verbazing die er is wanneer je zegt dat je niet aan de pil bent. Iedereen mag van mij zelf beslissen. Wel vind ik inderdaad dat er meer goede voorlichting over dit medicijn mag komen. Heel fijn dat jij er een artikel over geschreven hebt. Keep up the good work! :)

Alba -

Daar ben ik het mee eens! Je krijgt zelf nauwelijks uitleg van de huisarts als je aan de pil gaat. Dat mag echt wel beter.

Alba -

*zelfs

Deborahschrijft -

Als ik jouw verhaal lees zou ik ook bijna willen stoppen met de pil! Maar wat ik dus zo fijn vind aan de pil is dat je toch meer zekerheid hebt op het gebied van een zwangerschap voorkomen en je kunt ook je menstruatie uitstellen als je wilt en dat is wel heel erg fijn.
Ik moet er misschien toch wat meer over nadenken…

Sandra -

Een half jaar geleden stopte ik ook met de pil en sindsdien voel ik me veel beter! Al zijn er wel enkele ongemakken, zo ben ik heel onregelmatig (een cyclus van 34 tot 37 dagen is geen uitzondering), heb ik de eerste dag vreselijke menstruatiepijn terwijl ik er met de pil niks van merkte en heb ik veel meer last van hormonale acne. Toch ben ik van plan om nooit meer opnieuw te beginnen met de pil, over het algemeen voel ik me immers veel beter!

an -

Heeft iemand last van haaruitval of dunner worden van je haar na het stoppen met de pil?

Willemijn -

Ik heb van mezelf wel veel haaruitval, maar is niet minder of erger geworden na het stoppen. Andere vrouwen hier?

Lucy -

Ik heb juist sinds het gebruik van de pil veel meer last van haaruitval.. Dus dat kan ook nog

Harma -

Ik heb na het stoppen van de pil ook onwijs last van haaruitval. Ook heb ik ontzettende last van acne gekregen.
Ben gestopt met de pil en heb nu een mirena spiraal. Geen idee waar deze klachten vandaan komen

Vera -

Na het lezen van je vorige artikel (en de reacties van vele) wist ik zeker, ik ga nu ook stoppen met de pil. Ik heb last van hormonale migraine, wat juist versterkt of zelfs veroorzaakt kan worden door het gebruik van de pil. Waarom zou ik het niet uit gaan vinden voor mezelf? Straks komt het echt door de pil en dan is het eindelijk over!
Nu ongeveer een maand gestopt na mijn laatste onttrekkingsbloeding. Ik moet nu ongeveer weer ongesteld worden, zal denk ik ook zo blij zijn als mijn lichaam ‘het weer doet’. Verder merk ik helaas nog niet echt veel positiefs, misschien moet m’n lichaam nog wennen aan alles.. Heb veel last van buikkrampen, ben erg moe en heb best veel last van hoofdpijn (gelukkig geen migraine). Ook ben ik prikkelbaar, terwijl ik hier nooit gevoelig voor ben geweest? Ook niet wanneer ik ‘ongesteld’ moest worden. Ik hoop maar dat dit over gaat, misschien na mijn eerste ‘echte’ menstruatie? Ik ben namelijk nooit een zeikerd, maar zo voel ik mij wel nadat ik gestopt ben. Haha zal wel geduld moeten hebben..

Cindy -

Ik heb jarenlang de pil geslikt, een tijdje de Mirena gehad, maar de Mirena beviel me al helemaal niet. Nu heb ik de Nuvaring, omdat ik geen pil mag slikken, maar hier ben ik ook niet tevreden over. Want: verlaagd libido, schimmelinfectie etc. Mijn baas (huisarts) is altijd heel strikt als meiden/vrouwen met de pil wilt beginnen, eerst een consult en voorlichting en dan evt. de pil. En op controle na zoveel weken. Misschien stop ik ook over een tijdje, om te kijken hoe mijn cyclus is en misschien mag er wel een kindje komen :)

Maura -

Wow!!! Wat herkenbaar! En dat van die schimmelinfencties ook! Ik heb dat nooit gekoppeld aan het gebruiken van hormonen (spiraal). Maar besef me nu dat ik het niet meer heb en dat dat met elkaar samenhangt! Inderdaad, nooit meer aan de pil of spiraal voor mij! Ik voel mijn lijf weer zoals het bedoeld is. Met de fijne en minder fijne dingen :)

Willemijn -

Ik heb het ooit nooit gekoppeld. Maar vorige week legde ik uit het niets in eens de link! En zo te lezen zijn jij en ik niet de enige!

Mariska -

Ik heb jarenlang chronische candida gehad en een van de dingen die hielp, was het stoppen met de pil. De pil bevat namelijk glucose en die glucose wordt afgegeven in de vagina. De schimmel (of candida) leeft van glucose dus dan houdt het zichzelf in stand. Als je nog steeds af en toe klachten hebt (opgeblazen buik, buikpijn, wisselende ontlasting), kan het dus ook helpen om tijdelijk even geen suikers te nuttigen (en dan bedoel ik zowel geraffineerde suikers, als niet geraffineerde suikers – alles wat snel wordt omgezet in suiker moet je dan vermijden – dit geldt dus ook voor wit brood ed). Ik had zelf echt een hele zware candida aanval waardoor ik nu een jaar suikervrij, een half jaar pilvrij (en ondertussen zwanger :)), en nu sinds een paar maanden ook candidavrij ben! Heel af en toe eet ik nu weer iets met suiker (maar ik vind het eigenlijk niet eens meer lekker) maar ik weet dat ik er gevoelig voor ga blijven. Nouja, mocht er behoefte zijn aan een uitgebreid verhaal over candida, let me know 😉

Kirsten -

Ik zou daar eigenlijk heel graag meer van willen lezen. Ik ben erg geinteresseert in jouw verdere verhaal.

Renate -

Wow, wat fijn om te lezen, ook je eerste blog over stoppen met de pil! Heel herkenbaar vooral ook. Zelf ben ik nu sinds een kleine maand gestopt met de pil. Niet om zwanger te worden, maar omdat ik de pil zat was. Ik ben 31 en bijna mijn halve leven aan de pil. Dat kan niet gezond zijn! Tot nu toe ervaar ik best veel voordelen, wel wacht ik nog steeds op mijn eerste menstruatie. Wil zo graag weten of ik het ook nog doe. 😉

Chantal -

Mooi en eerlijk stuk! :)
Het is ook fijn om ervaringen ergens anders te lezen dan op de standaard forums!:)

Ik ben sinds september gestopt met de pil vanwege onze kinderwens.
Ik merkte ook dat ik emotioneler was dan met pil,vooral na de eisprong.
Na 4weken had ik mijn eerste menstruatie ( nog nooit was ik zo blij dat ik het werd haha)
en de volgende cyclus was ook 28 dagen.
Ik gebruik vanaf dag 11 ovulatietesten zodat ik weet wanneer mijn eisprong ongeveer is.
In mijn derde cyclus was de ovulatietest een dag later dan de maanden er voor positief.
In de week dat ik mijn menstruatie kon verwachten voelde ik een dikke bult bij mijn linker borst.
Ik dacht misschien ben ik zwanger…
Nu is het zo dat meer vrouwen last hebben van opgezet klierweefsel rond de menstruatie.
normaal kwam mijn menstruatie precies 2 weken na de positieve ovutest.
Maar nu kwam dit 2 dagen later( waarschijnlijk van de schrik).
Gelukkig was het deze keer wel weer 28 dagen! :)
Morgen terug naar de huisarts voor controle :)
Een nieuwe cyclus, een nieuwe kans !:)

Nathalie -

wat goed om te lezen! Ik heb net m’n spiraal laten verwijderen, en ben ook heel benieuwd wat dit met m’n lichaam gaat doen. Heb ook geblogd over m’n ervaringen hiermee aangezien het niet geheel soepel verliep. Na het lezen van je verhaal voel ik me helemaal sterk in m’n keuze om m’n lichaam het op eigen kracht te laten doen!

Deisy -

Leuk en interessant om jullie ervaringen hierover te lezen. Ik ben nu alweer 6 jaar gestopt met de pil en voel mij echt ontzettend goed. De pil viel dan ook ongelooflijk zwaar bij mij (ik was ontzettend vaak misselijk, ontzettende buikkrampen en kon niks meer eten want van alles werd ik gewoon 5 kg dikker). Ik begrijp dus volkomen wat je zegt. Ik denk dat het goed is voor iedere vrouw om haar eigen lichaam te ontdekken: wat werkt wel en wat werkt niet. Jij moet je namelijk fijn voelen bij je lichaam. X

Geanne -

Ik ben nu meer dan een jaar gestopt met de pil. Ook ik heb echt verschil gemerkt. Ik voel ineens mijn eisprong weer en menstruatie is veel minder geworden. Wel heb ik meer last van acne (vooral in die periode) en ben ik veel emotioneler geworden. De schimmelinfectie is bij mij idd ook helemaal weg en nooit meer terug geweest (yeeh!)
Wel een nadeel dat ik niet precies meer weet wanneer ik ongesteld word en dat je t niet even een weekje kan uitstellen..

Aleen ik ben nu 24 en wil nog geen kinderen dus als ik weer een relatie heb zal ik wel aan de anticonceptie moeten. Ik zit te twijfelen over een spiraal, hebben jullie of iemand anders daar ervaring mee?

Groetjes

Evelien -

Wat fijn dat je dit deelt! Interessant ook om jouw ervaringen te lezen. Ik ben vorig jaar een tijdje (aantal maanden) gestopt met de pil, maar toch weer begonnen, omdat ik merkte dat mijn menstruatie en buikpijn juist heftiger werd toen ik de pil niet slikte. Daarbij werd ik ook weer vaker ‘ongesteld’ (weer eens in de 2-3 weken). Dus uiteindelijk heb ik toch maar weer besloten om, om die redenen, weer aan de pil te gaan. Maar het blijft troep..

Laura -

Ik zou ook niet snel weer aan de pil gaan na mijn zwangerschap, dan zijn er wel andere voorbehoedsmiddelen denk ik…

Naomi -

Echt zo handig dat je erover schrijft! Ik ben ook wel eens een tijdje gestopt met de pil om het uit te proberen, maar ik was echt heel onregelmatig ongesteld en ik merkte niet veel verschil.

x

lisanne -

Dit is best wel persoonlijk.. voor al over die schimmelinfectie enzo maar dat zet je zo ff op internet;p
Ik ben sinds vorig jaar begonnen met de pil, net 19, best wel laat maar voor mij was het vooral om regelmaat van de menstruatie erin te krijgen want da was bij mij heel onregelmatig.. ik ben in 2013 maar 4 keer ongesteld geweest omdat het om de 3 maanden kwam en dat maakte me wel bang omdat ik dacht dat er wat mis was maar wou het ook niemand vertellen.. tot we een vakantie hadden geboekt en mn moeder vroeg hoe het dan zat met mn menstruatie en vroeg of ik toch maar eens aan de pil wou en ik ben eigenlijk wel blij..
Ik ben wel in 1 jaar 10 kilo aangekomen sinds de pil en nu weet ik dat het komt omdat je door een sofje wat erin zit sneller trek hebt indingen en ik wou nooit geloven dat je aankomt door de pil maar het is dus omdat je gewoon meer gaat eten ;p en dat heeft niet iedereen natuurlijk maar ik dus wel blijkbaar haha ik liep ook stage bij een kinderopvang en daar werden ook veel lekkere dingen gegeten in de pauze dus dat heeft ook mee geholpen haha maarja nu in 4 maanden alweer 8 kilo kwijt dus ga de goede kant weer op

anouk -

Ik ben jaren terug gestopt met de pil. Wilde de hormonen niet meer, werd er vaak neerslachtig door en zat vaak onder de puisten. Zonder pil heb ik veel meer energie, ervaar ik veel meer blije emoties en heb ik geen puisten meer. Heb nu een spiraal en ideaal vind ik dat ook niet, maar voor mij nooit meer een pil

Rianne -

Je vorige artikel heeft voor mij de knoop door gehad waar ik al lang over aan het dubben was. Ik slikte de pil al vanaf mijn 15e. 2 jaar geleden heb ik voor een lichtere pil gekozen omdat ik veel last van bijwerkingen.
Nadat ik vorig jaar medicatie kreeg wat de werking ook nog eens verminderde van de pil, ben ik aan het denken gegaan. De werking was ook al zo verminderd dat ik hem niet meer kon doorslikken. Als je af en toe naar de sauna gaat is dat best makkelijk. Heb hem toen nog een half jaar door geslikt puur om het feit van die makkelijke zekerheid van wanneer en hoe erg ik het zou zijn. (voordat ik de pil slikte was ik altijd erg heftig ongesteld) Met kerst de laatste pil gebruikt was er klaar mee na 7 jaar en was benieuwd wat het voor mijn lichaam zou doen. 26 dagen later werd ik weer ongesteld.
En ja die voordelen van niet de pil slikken wegen niet op tegen de voordelen!
Condoom gebruikte we al weer een hele poos. Maar toch af en toe die onzekerheid of alleen dat wel voldoende bescherming is.

Milou -

Ik ben door je vorige artikel eens goed gaan nadenken en uiteindelijk ook gestopt met de pil. Dit is nu zo’n twee weken geleden. Het is niet dat ik nu perse al zwanger wil worden, maar ik wil mijn eigen cyclus op gang krijgen voor als we er straks wel klaar voor zijn. We zijn allebei van mening dat we niet nog jaren willen wachten, onze kinderwens is nu al best wel aanwezig, dus ik vond dit wel een goed idee. Daarbij had ik ook een aantal lichamelijke klachten rond mijn menstruatie met de pil en ben al verschillende keren van pil veranderd hierdoor. Ik ben benieuwd of die klachten minder worden! Ik merk nu nog niet veel verschil na twee weken… Wel inderdaad emotioneler (ik moest huilen bij All You Need Is Love en dat is écht niets voor mij) en mijn libido is beter ja, haha dat merk ik nu al wel. Gelukkig geen last van acne aanvallen, maar ik roep maar niet te hard want wie weet komen die nog. Ik hoop dat mijn cyclus goed op gang komt en ik niet een aantal maanden moet wachten. Maar ja, dat moet ik nog maar zien! Goed dat je hier over schrijft.

Laura -

Ik had ook aan de lopende band last van schimmelinfecties. Ik ben erover gaan Googlen en kwam uit bij het zogenaamde Candida-dieet. Nu ben ik al jaren aan het vechten tegen/herstellen van een eetstoornis, dus ik begin niet aan een dieet dat zo extreem is, maar ik ben wel met de nieuwe informatie naar de huisarts gegaan. Candida vindt suiker namelijk nog lekkerder dan wij mensen. Daarbij speelt de pil een grote rol. De huisarts raadde mij aan om te stoppen met de pil en met het eten van toegevoegde en geraffineerde suikers. Vers fruit eet ik dus nog wel, maar koekjes/vleeswaren met suiker erin etc etc niet. Sindsdien heb ik eigenlijk nooit meer last van schimmelinfecties, voel ik me emotioneel op veel vlakken beter en zijn mijn prikkelbare darmsyndroom-klachten ook zo goed als verdwenen. Toen ik tussendoor twee of drie maanden wél weer de pil slikte, kreeg ik weer last van infecties – minder heftig dan voorheen, maar toch. Ik heb de pil dus afgezworen en ik denk dan ook dat dit kan verklaren waarom jij er ook minder/geen last van hebt sinds het stoppen met de pil.

Kirsty -

Interessant om te lezen! Ik ben altijd een beetje bang voor de bijwerkingen van de pil, hoewel ik er niet heel veel van lijk te merken. Nog banger ben ik om te stoppen, want ik ben als de doods dat ik ervan afval en mijn acne van vroeger weer terug zou komen, dus tja, ik voel me een beetje gedwongen om maar door te blijven slikken.

Maaike -

Ik heb nu ongeveer 2 jaar een spiraal. Daarvoor gebruikte ik ook de pil maar werd er helemaal gek van. Nu ik de spiraal heb voel ik me stukken beter en wordt bijna nooit meer ongesteld. Ideaal!

Ilona -

Je artikel heeft mij zeker aan t denken gezet. Stoppen met de pil durf ik nog niet aan ik slik al sinds mijn 11e de pil omdat ik anders gewoon een week ziek was migraine alles. Ik heb een tijdje een lichtere pil geslikt, en een 3 fasen pil toen werd het ook erger. Wel ben ik helemaal klaar met de pil. Ik heb dan ook donderdag mijn laatste pil geslikt dat voelde na 15 jaar best gek. Woensdag word er een spiraaltje geplaatst. Niet helemaal van de hormonen af maar wel van de pil

Lifetimes -

Bizar wat de pil allemaal met je lichaam kan doen. Ik heb hier nooit over nagedacht en het is me inderdaad ook nooit verteld door de huisarts. Hier zou echt iets aan gedaan moeten worden. Het is niet erg als je de pil wilt slikken, maar je moet wel weten wat heb allemaal met je kan doen. Xx

Shirley -

Wat fijn deze update! Ik twijfel er zelf al een tijdje aan om te stoppen vanwege verschillende dingen die me zijn opgevallen toen ik ermee gestopt was omdat ik zwanger wilde worden. Ik voelde me beter ofzo. Ook qua libido, menstruatie… Weet alleen niet of dat komt door het feit dat ik zo graag zwanger wilde worden (ha!) dan echt aan de pil. Hier dus nog erg aan het overwegen en nog geen keuze gemaakt. Maar daarom extra fijn dat je er zo open over bent. Thanks!

Alba -

“zo klaar als een kontje” 😀 Hilarische typfout!
Ik vind het idd wel belangrijk dat mensen er zich bewust van zijn wat de pil kan doen, ik heb me zelf ingelezen want vanuit de huisarts kwam er niet veel. Het is ook belangrijk om te weten dat er andere mogelijkheden zijn: spiraaltje, minipil, etc. Maar ik wil wel ook even zeggen dat de pil een heel betrouwbaar en veilig anticonceptiemiddel is! Ik ben er voor mezelf uit dat de pil voor mij de beste optie is, en ik denk voor veel vrouwen.

Loes -

Ik ben enkele maanden geleden ook gestopt met de pil op advies van artsen. Ik heb een goedaardige tumor in de lever die kan gaan groeien door de hormonen (en daar ook door ontstaan kan zijn). Ik voel me nu een heel stuk beter. Toen ik dertien was al aan de pil gegaan omdat mijn menstruatie zo erg was en heb bij elkaar dus ruim 14 jaar een zware pil geslikt (microgynon 50). Ik was heel erg bang dat mijn zware menstruatie weer terug zou komen maar tot nu toe valt het me onwijs mee. Mijn vriend vindt me een stuk vrolijker en heeft geen probleem met het gebruik van condooms. Tuurlijk is zonder lekkerder maar als je een goed condoom vindt valt het allemaal wel mee (bijv. durex ultra sensitive die zijn erg dun).
Mijn eierstokken rammelen ook behoorlijk dus eigenlijk is het wel fijn om nu al aan het ‘ontpillen’ te zijn.

Elly -

Hmm, ik vind het super dat dit onderwerp weer ter sprake komt. Wat fijn dat iedereen zo open en eerlijk reageert! ‘K heb alle reacties gelezen om zo een breder beeld te kunnen vormen. Ik slik de pil sinds ik 15 ben omdat ik toen steeds hele heftige menstruatie had. Nu ben ik 38, ik ben single en slik het nog steeds, ik zou wel graag zonder troep in m’n lichaam willen. Ik heb, met de pil, juist een boven gemiddeld libido, geen droogheid en mijn emoties zijn erg op de voorgrond en kunnen nogal op en neer gaan. Als ik dus zou stoppen en een nog hoger libido zou krijgen en nog emotioneler dan weet ik niet of dat goed komt :)

Wel stof tot nadenken. Heb de bijsluiter nooit gelezen om eerlijk te zijn, gewoon naïef aangenomen en geslikt. Bijsluiter lezen ga ik dus zo doen!

Janouk -

Wat een fijn artikel! Ik slik nu 5 jaar de pil ongeveer. Vroeger was ik altijd redelijk heftig ongesteld, maar heb wel echt het idee dat dit nóg heftiger is geworden sinds ik de pil slik. Heb soms hevige steken in mijn onderbuik en ben ik ook altijd wel hevig ongesteld een paar dagen. Dat over het libido merk ik ook.. Ookal ben ik nog jong, ik heb zeer weinig behoefte aan seks… Ga er ook maar eens over nadenken om te stoppen met de pil, al vind ik dat wel een eng idee. Het liefst stop ik helemaal met hormonen (in welke vorm dan ook)..

Jana -

Oh mijn god!! Ik heb ook om de haverklap schimmelinfecties… Wat een opluchting dat er nog mensen zijn. Misschien ligt het inderdaad ook aan de pil… Thanks! :)

Erika -

Ik slik ook geen pil meer, ik denk net zo lang als jij nu gestopt bent. Waar ik het om heb gedaan was vooral het lage libido en vermoeidheid/lusteloosheid. Ik merk dat ik meer energie heb en mijn libido is een stuk hoger! Mijn menstruatie is nog niet regelmatig, ik heb nog maar 1 keer gemenstrueerd sinds ik gestopt ben, dat is denk ik 3 maanden? Maar dat komt vast wel weer goed. En mijn huid is wat gevoeliger voor onzuiverheden dan wanneer ik aan de pil was. Toch vind ik deze nadelen niet opwegen tegen de voordelen van het stoppen met hormonen. Ik wil er ook nooit meer aan!

Lindsey -

Wat gek: toen ik de pil slikte (jarenlang) had ik nooit een schimmelinfectie, maar sinds ik hem niet meer slik heb ik er om de haverklap één. Bij mij is het dus andersom.. helaas.
Ga binnenkort beginnen met de nuvaring, hopelijk is de enige verandering dat ik geen infecties meer heb, want verder bevalt het pilloze leven me prima. Maar ja; je moet wel…

Eline -

Ik heb gekozen om te stoppen met de pil en te gaan voor een spiraaltje. Dit was voor mij de beste optie. Geen last meer van menstruatiepijn en ook niets meer hoeven te onthouden, heerlijk :)
Qua bijwerkingen heb ik dus alleen dat ik minder ongesteld ben…geloof niet dat ik echt moodswings had voor of na het spiraaltje?

Esmée -

Ik heb een paar jaar de pil gebruikt maar werd daar altijd ontzettend beroerd van, voelde me constant misselijk en moe, last van mn buik en borsten, noem het maar op! Toen ben ik gestopt en merkte ik dat ik veel beter in mijn vel zat en mijn lichaam zich ook beter voelde, ik heb toen gezocht naar een alternatief en heb toen voor een koperspiraal gekozen omdat hier geen hormonen inzitten. Maar hoer reageerde ik ook helemaal verkeerd op, kreeg hele heftige menstruaties en uiteindelijk een baarmoeder onsteking en een onsteking in mn eierstokken!

mar -

Ik kan alleen maar jaloers zijn als ik dit lees haha.
ik ben in mei vorig jaar gestopt met de pil. En in de tussentijd nog maar 1 keer ongesteld geweest. Verder zit ik al een aantal maanden onder de puistjes en die worden alleen maar erger ipv minder. Mijn nek, kaaklijn en rug zitten vol.. Zo vies!
Ik hoop maar dat het allemaal nog bij trekt. De arts kon niks bijzonders vinden in ieder geval dus dat scheelt wel weer.

Willemijn -

Wat vervelend :(

Lauriëtte -

Heel erg interessant om te lezen! Ik ben net zoals Janneke wel nog erg benieuwd hoe het nu met je emoties is. Het liefst zou ik ook helemaal stoppen met de pil, maar wat betreft geslachtsgemeenschap is het toch wel handig :) Laatst was ik geswitched van de Diane naar een andere pil, maar toen kreeg ik ook acne uitbarstingen en voelde ik me echt verschrikkelijk. Daarom ben ik weer terug gegaan naar de Diane pil. Ik zou zo graag zonder die hormonen troep in mijn lichaam willen!

Manon -

Ik ben ook gestopt met de pil, om veel dezelfde redenen als jij. Een maand nadat ik gestopt was wilden we een kindje. Nou dat is gelukt en nadat ik bevallen was en de verloskundige kwam op het punt anticonceptie… Toen begon ik weer te twijfelen. Ik wil dus nu écht niet zwanger worden. Eerder zou het niet erg zijn als ik per ongeluk zwanger zou worden maar nu we net een baby hebben… No thanks. Condooms is zo’n gedoe en minder betrouwbaar. Een spiraaltje of prikpil of iets zie ik ook niet zitten. Zo lastig he! Dus ik ben sinds een week weer aan de pil. Ergens baal ik ervan maar wat jij hierboven al aangaf: jij hebt het condoom “er voor over”, ik heb de pil “er voor over” om niet zwanger te worden!

Moniek -

Dit is nou precies waar ik mee zit. Ik wil niet zwanger worden. En al helemaal niet per ongeluk. Ik voel me opzich wel goed bij de pil. Maar het idee dat ik het niet mee hoef te slikken zou ik wel fijn vinden.. maar dan.. Dan moeten we met condoom.. Ik weet niet. Ik heb daar misschien wel moeite mee..
Hoe doen anderen dit?

Meer -

Ooooh.. Dit maakt me toch nieuwsgierig. Kamp ook al jaaaren met van die infecties.. idd kuurtje vd huisarts lost het even op. Maar na seks of ongesteld zijn is het drama weer terug. Ik schaam me, voel me vies. Stoppen met de pil zou dat dus kunnen oplossen!! Enige probleem is dat ik een vriend heb.. dat gehannes met condooms lijkt me niks. Toch vanmiddag maar even met hem overleggen, even de moed verzamelen want ik weet hoe erg hij condooms haat. Niet dat ik zelf een fan ben.. Maar geen infecties klinkt toch wel echt als een droom!!

Willemijn -

Condooms zijn inderdaad vervelend. Maar ik heb het er wel voor ‘over’. Die schimmelinfecties zijn zo vervelend. En eerlijk is eerlijk, daardoor bederft je plezier in seks ook. :) (En dus ook voor hem 😉 )

Meer -

Ja precies! Ik hou mezelf voor dat hij het niet merkt, omdat ik altijd stiekem snel douche als ik denk dat er een intiem momentje aankomt 😉 maar het moet wel opvallen! Oke ik ben overtuigd, vanavond ga ik het gesprek aan!

Selina -

Ik heb nog nooit hormonale anticonceptie gebruikt en wil dit ook niet gaan doen. Die rotzooi hoef ik niet in mijn lijf. Misschien zou het helpen tegen de enorme buikpijn etc. die ik altijd de eerst dag heb, maar die neem ik maar voor lief. Verder alleen soms wat emotioneel gedurende de 4 dagen dat ik ongesteld ben en was meer puistjes. Kan trouwens ook geen pillen slikken dus dan zou het sws al een spiraaltje oid worden… Mij niet gezien!

Mirjam -

Ik zit er nog steeds over in dubio. Ik heb duidelijk last van de hormonen die in de pil zitten, terwijl ik een hele lichte pil heb. In mijn stopweek ben ik gelukkig en energiek en heb ik een mooie huid.. No way dat er bij mij een spiraal in gaat trouwens! Zonder pil heb ik echt de ergste menstruatiepijn en kan ik een paar dagen niks dan jankend en schreeuwend in bed liggen. Over een jaar ga ik trouwen en dan wil ik ook proberen zwanger te worden, dus dan gaat die pil er sowieso uit 😉 toch heb ik het gevoel dat ik er nu al vervanging voor moet.. Moet er trouwens ook bij vertellen dat ik niet zo goed tegen condooms kan! Heb het idee dat ik daar juist infecties e.d. van krijg.

Rosa -

Naar aanleiding van jouw eerste artikel ben ik gestopt met de pil. Ik merk voornamelijk verschil in mijn emoties, die zijn nu echt all over the place. Ook merk ik dat ik opeens een soort biologische reactie kan hebben op mannen die voorbij lopen.. heel gek! Ik werd maar 10 dagen later dan normaal ongesteld en dit was minder heftig maar wel met een buikpijn die ik niet herkende van buikpijn met de pil. Ik heb het idee dat mijn lichaam nu in een soort overgangs fase is. Ik wil het graag volhouden en vind het echt fijn om te weten dat ik het nog doe haha :)

Willemijn -

Ik heb ooit eens gelezen dat vrouwen die niet aan de pil zijn, op andere mannen vallen dan wanneer ze hem wel zouden slikken. In dat zelfde onderzoek schreven ze ook dat vrouwen die de pil niet slikken vaker naar kruizen kijken van mannen! Hilarisch he! Helaas kon ik het onderzoek niet meer terug vinden, en heb ik het daarom niet opgenomen in dit artikel.

Momo -

Ik vind jullie persoonlijke en openhartige blogs zo ontzettend fijn! Pff, die taboes soms haha, helemaal niet nodig! Bijna alle vrouwen hebben hier mee te maken en ik vind het tof en dapper dat jullie erover schrijven. Ik ben zelf sinds 2 jaar ook pilloos en ik vind het heerlijk. Ik merk dat ik meer zin heb in seks, maar ook in “het leven” of gekkigheid an sich. Belachelijk dat zo’n klein pilletje zoveel invloed kan hebben en dat artsen daar niet veel duidelijker over zijn. Ik vind voorbehoedsmiddelen nog steeds wel een dingetje, voordat ik stopte met de pil deed ik vaak al aan “double dutch”, dus de pil en condoom (totdat ik helemaal zeker was 😉 haha). Maar ik vind nu alleen met condoom soms wel eng. Het is toch geen 100% garantie op geen zwangerschap. Koperspiraaltje heb ik wel gehad, maar was ik ook niet helemaal tevreden over. Hoe doen anderen dat? “Durven” jullie alleen met condoom?

Willemijn -

Hoi Momo! Bedankt voor je reactie en compliment! :) Ik heb vroeger altijd vertrouwd op de pil, nooit dubble dutch. Nu vind ik het niet eng om alleen met condoom te doen omdat we een kinderwens hebben. Als ‘ie kapot gaat, dan is dat niet erg haha! Maar volgens mij zijn condooms behoorlijk betrouwbaar dacht ik? Ik hoor ten minste niet vaak dat het mis gaat!

Alba -

Hoi Momo, even voor de info: een condoom geeft 2% kans op zwangerschap als je hem helemaal goed gebruikt, meestal doen mensen dat niet, en dan is die kans 18% (!). Bij de pil is die kans maar 0,3% als je hem altijd neemt en niet hem per ongeluk uitspuugt bij buikgriep ofzo, zo niet is de kans op zwangerschap 9%. (Dit heet de Pearl-index btw) Ik vind het zelf heel eng om alleen op een condoom te vertrouwen, 2% bij perfect gebruik vind ik best veel!

Willemijn -

Ah deze percentages kende ik niet. Bedankt voor het delen! 18% kan is dan inderdaad best wel hoog! Dat is bijna 1 op 5.

Paola -

Ik slik de pil nu zo’n 9 maanden niet meer en merk dat het inderdaad veel veranderd en herken de meeste punten die jij noemt ook zeker!

Ivy -

A weer jaren geleden ben ik ook gestopt met de pil. Het begon me gewoon tegen te staan, hoewel ik niet echt ergens last van had. Condooms werden het toen (wat ik ook weer niet zo leuk vind), maar voor mij is dat toch de optie waar ik mij het fijnst bij voel!

melissa093 -

Ik zou ook best eens willen testen om geen pil meer te slikken. Ik was pas 16 toen ik voor het eerst ongesteld werd en ben kort daarna aan de pil gegaan. Ik kan me eigenlijk niet eens herinneren of ik destijds ook zoveel menstruatiekrampen had. Ik ben begonnen met de standaard pil mycrogynon 30, tussendoor ruim een jaar aan de mycrogynon 50 en inmiddels weer een tijdje aan de 30. ik slik altijd 2 strips achter elkaar. Als ik dat niet doe lig ik minimaal 2 dagen met mijn hoofd onder de dekens omdat ik dan geen daglicht kan verdragen. Kan nu soms ook niet eens lopen van de narigheid. Toch maar eens overleggen met vriendlief. Weer. Net als na je eerste artikel. 😉

Corine -

Kan het zijndat je juist migraine krijgt van de pil?
Dat heb ik wel eens gehoord namelijk…

Britt -

Ik heb PCO en krijg daardoor niet uit mezelf een eisprong. Mij werd aangeraden aan de pil te blijven om zo het baarmoederslijmvlies wel af te voeren, dit ter voorkoming van baarmoederslijmvlies kanker. Sinds een half jaar ben ik gestopt met de pil want ik werd gek van de hormonen. Willemijn het is echt zo, wat jij zegt ervaar ik precies hetzelfde. Iedere maand had ik hoofdpijn en rugpijn, heb ik nu helemaal niet meer. Libido is inderdaad hoger en emotioneel ben ik stabieler. Ik moet nu helaas 4 keer per jaar een maand de pil gebruiken om toch die eisprong op te wekken. Een leven zonder pil is zoveel beter!

Maaike -

Tja dit is toch heel persoonlijk. Ik slik al jaren de pil en op aanraden van de huisarts ook gewoon door. Ik heb anders gewoon te veel last en functioneer gewoon een week per maand niet. En ik geloof niet dat er werkgevers zijn die het op prijs stellen dat werknemers elke maand ‘ziek’ zijn. Ik slaap zeker 3 – 4 nachten zo slecht dat ik me al snel een zombie voel, krijg pijn in mijn rug, bekken en bovenbenen, enorme puisten (down under). En dat duurt dan ook nog eens een dag of 9 waardoor ik aan het eind ook nog eens slap en duizelig wordt ivm bloedarmoede verschijnselen. Heb het wel eens geprobeerd om een andere pil te nemen of te stoppen maar dan kwam alles binnen een maand of 3 -4 dubbel zo hard terug. Nee hoor, laat mij maar lekker slikken.

Margot -

Wat een hoop veranderingen! Ik slik nog wel de pil, maar dit zet me wel aan het nadenken!

Madebyuna -

Fijn dat je hier zo openlijk over schrijft! Ik ben sinds twee maanden weer aan de pil, ik ben een jaar geleden gestopt en was toen aan de spiraal gegaan. Wat een hell was die periode! Alleen maar acne en ook echt heel erg, mijn ongesteldheid was super heftig en duurde heel lang! Ik werd er alleen maar heel onzeker van. Al waren er ook zeker plus punten; hoger libido en afvallen. Maar de nadelen waren groter, dus ik ben weer aan de pil. Het enige waar ik van baal is dat je zo weinig zin in sex hebt! Daar moeten ze toch echt iets aan veranderen.

Andrea -

Oh ja, ik dacht er al lange tijd overga om te stoppen maar jouw vorige artikel gaf de doorslag. Thank you!

Kelly -

opnieuw een erg inspirerend artikel! Zelf ben ik enkele jaren terug gestopt met de pil, maar overgegaan op een hormonenspiraaltje. Heel veel van wat je hierboven beschrijft veranderde ook bij mij. Natuurlijk heb ik helemaal geen menstruatie meer, wat ik soms onnatuurlijk vind, maar ik heb wel terug een eisprong iedere maand. Ook de jaloerse gevoelens zijn geminderd bij mij net als mijn drang naar snoepgoed. Hoewel ik echt heel tevreden ben van deze optie, ga ik mijn spiraaltje toch ook niet meer opnieuw plaatsen. Eind dit jaar mag het eruit en dan wil ik ook ‘natuurlijk’ zijn. Anticonceptie is een geschenk, maar het is toch jammer dat het zo’n invloed heeft op je lichaam en geest.

Andrea -

Ik ben nog niet zo lang geleden gestopt, maar kan nu al zeggen dat ik nooit meer de pil ga slikken! Ik voel me zoveel beter, vrolijker, mijn huid ziet er stralend uit en ik ben in een paar weken tijd vele kilo’s kwijt. LOVE IT! Ben me nu heel erg bewust dat ik vele jaren troep heb geslikt. Mijn lichaam ging zich er ook tegen afzetten. Ik ben blij dat ik er nu vanaf ben.

Anieke -

Ik ben nu bijna een half jaar gestopt met de pil en ook mij bevalt het bijzonder goed! Mijn menstruatie doet minder pijn, ik ben niet meer zo humeurig wanneer ik ongesteld ben, vaginale schimmelinfecties en jeuk zijn ook drastisch verminderd en ik voel me gewoon zoveel beter!

De pil is echt rotzooi eigenlijk, je schopt letterlijk je hele vrouw-zijn in de war!

Janneke -

Hoe is t met je emoties? Daar kom je niet op terug en daar ben ik heel erg benieuwd naar. Voel me met de pil juist vaak labiel en vraag me af of dat qua emoties juist veranderd is sinds je 1e update?

Willemijn -

Goede vraag! Ik heb het denk ik niet echt meer benoemd omdat het hetzelfde is gebleven. Ik voel me dus wat emotioneler en dat is zo gebleven. Ik voel me er wel prettig bij, iets minder ‘vlak’. :)

Renate -

Toevallig dat je er nu weer een artikel over schrijft ( en erg fijn). Ben er de laatste weken wat meet mee bezig. Slik zelf ook al ruim 10 jaar de Pil vrijwel zonder problemen ( dacht ik). Toen ik je eerste stuk las herkende ik ineens het vlakke gevoel, maar ook de libido kwestie. Mijn vriend en ik hebben het erover gehad, ook in verband met onze kinderwens en ik heb nu besloten om over 2 pilstrippen te gaan beginnen met ontpillen. Waar ik heel erg tegenop zie is eventuele toename van acne (ik heb net zo’n kinprobleem ala jij) en gewichtsverlies. Ik ben altijd slank- dun geweest en heb begrepen dat er vrouwen zijn die bij het stoppen flink wat afvallen, hier zit ik echt niet op te wachten. Kan jij me daar meer over vertellen?

Willemijn -

Ik heb geen weegschaal (nooit gehad ook haha), dus ik kan je dat niet precies vertellen. Maar ik pas nog steeds mijn kleding en zie niets, dus ik heb hier geen last van gehad. Naar mijn weten ben ik, toen ik begon, ook nooit aangekomen. :)

Emma -

Ik slik al sinds mijn 13e de pil, een pil met dezelfde ingrediënten als de diane35, alleen wordt deze verkocht onder een andere naam. Ik nam de pil niet als voorbehoedsmiddel maar als middel tegen mijn acne, die op dat moment verschrikkelijk was. Ik ben al een jaar aan het twijfelen of ik wil overstappen op een andere pil, of er mee wil stoppen. Ik vind het geen prettig idee meer om me vol te stoppen met hormonen, ook om de redenen die jij noemt.. Een dilemma waar ik nog wel even mee bezig ben denk ik..

Amy -

Ik ben het absoluut met je eens dat huisartsen veel te makkelijk de pil voorschrijven en er te luchtig over denken. Door hevige acne ben ik 13 jaar geleden de Diane 35 gaan gebruiken en 2 jaar geleden gestopt, omdat ik me er niet meer oke bij voelde en klachten had die de HA wegwuifde. Dat vind ik nog steeds vreemd, zeker omdat eenmaal bij de gynaecoloog op tafel bleek dat de klachten terecht waren. Huisartsen moeten zichzelf wellicht beter voorlichten, maar in ieder geval hun patiënten. Heb nu een mirena, wat een opluchting!

Iris | Todayslipstick -

Ik vind het echt fijn dat je hierover schrijft en dit met ons wil delen Willemijn. Bij mij is er vroeger door de huisarts ook nooit goede voorlichting gegeven.
Liefs, Iris

Jessica -

ik stopte jaaaaren geleden al met de pil, voornamelijk omdat ik het kreng vaak verwacht. Destijds ging ik over op een Mirenaspiraal, wat heel goed is bevallen. Helaas reageerde ik op de spiraal die na mijn bevalling geplaatst werd, een stuk minder goed. Toch verandering van hormonen denk ik.

Het meest opvallende vond ik de hoofdpijnen die ik ineens nooit meer had (eerst minimaal 3x per week) en het wegblijven van hormonale woede-uitbarstingen ;). Eens per maand had ik een dag dat ik het servies tegen de muur wilde smijten om daarna boodschappen te gaan doen en nooit meer terug te komen. Verdweeb direct na het stoppen met de pil! Blijkbaar word ik er een stuj chiller van hahaha

Jessica -

Verwacht moet vergat zijn natuurlijk whahahaha

Willemijn -

Wow, wat een heftige bijwerking in jouw geval zeg!

lucindainwonderland -

Ik slik de pil ook niet meer, maar dat kwam omdat ik hem vaak vergat en dus moest ik op zoek naar wat anders. Toch heeft het mij altijd veel geholpen en de veranderingen die jij beschrijft, had ik juist andersom. Tjah als je de bijsluiter doorleest van de pil, dan word je daar inderdaad niet vrolijk van… al die bijwerkingen die bij iedereen weer anders zijn. Toch denk ik dat door het verschil bij iedereen niet zo makkelijk is om mensen maar aan te raden ook te stoppen. xxx Lucinda

Willemijn -

Voor de duidelijkheid, ik raad ook niet iedereen aan om te stoppen, maar wel om bewust te zijn dat de pil best nog wel eens bijwerkingen kan hebben die je niet door hebt. Niet bij alle vrouwen, maar wel heel wat meer vrouwen dan dat de bijsluiters beschrijven. :)

Dita -

Ik denk er ook steeds vaker aan om binnenkort maar te stoppen. En erg benieuwd wat voor invloed het op mij heeft want ik ben er toen aangegaan aangezien ik heel erg menstrueerde en veel last had

Marion -

Iedereen heeft zijn eigen ervaringen met de pil. Ik ben nu 37 en toen ik op mijn 14e aan de pil ging, heeft mijn huisarts me wel heel goed uitgelegd hoe of wat. Zeker omdat ik zo jong was. Een jaar of twee geleden was ik het ook helemaal zat. Ik slikte de Diane pil en met al die verhalen eromheen wilde ik gewoon niet meer. Ik stopte en voor mij begon toen helaas een periode van ellende. Ik kreeg niet alleen ernstige acné terug (wat ik had verwacht), maar voelde me ook helemaal niet happy. Mijn menstruatie was minder zwaar, maar duurde veel langer. Ik heb dus samen met mijn huisarts besloten om toch weer de pil te gaan gebruiken en sindsdien voel ik me weer veel beter. Ik denk dat het heel persoonlijk is, maar over het algemeen voelen mensen zich toch beter zonder de pil. Als je kan stoppen zou ik het zeker overwegen, maar het kan dus ook heel anders uitpakken, zoals bij mij.

Renée -

Interessant! Ik heb vorig jaar januari m’n spiraal na 3,5 jaar laten verwijderen ivm kinderwens. Vrijwel direct zwanger en wacht nu weer op m’n eerste menstruatie sinds de bevalling. De pil ligt klaar, maar ergens zie ik ook wel op tegen de pil. Die hormonen… M’n verloskundige zei dat ik gewoon weer kon beginnen met de pil om zo m’n menstruatie te regelen, maar daar heb ik geen goed gevoel bij. Ik wil dat het eerst vanzelf komt en dan begin in met de pil.. Anders doet m’n lichaam het nog steeds niet zelf.

brenda -

Tja ik heb zelf een nuvaring, maar ben eigenlijk benieuwd of dat nou veel scheelt qua bijwerkingen? Het meeste wat jij zegt wat jij had van bijwerkingen heb ik ook, tot de schimmelinfecties en jeuk aan toe. Zou bijna zeggen dat ik het ook eens ga proberen, maar mijn vriend haat condooms..

Corine -

Mijn vriend haatte ze ook, maja hij heeft geen keus :) ik ben toch grstopt
Ik zou doen waar jij je goed bij voelt.

Willemijn -

Hihi inderdaad! Ik vind persoonlijk echt dat vrouwen zelf mogen bepalen of ze de pil willen slikken of niet. En als ze dat niet willen, dan moet je samen overleggen over een alternatief. Maar aan de pil blijven omdat hij geen condooms wil, dat zou ik nooit doen hoor. Jouw lijf, jouw keuze! 😉 Succes.

Sanne -

Geen enkele man vindt condooms leuk denk ik en ik zelf heb het ook liever niet. Maar van zowel de pil als de nuvaring werd ik zo somber. Vooral van de nuvaring leek ik binnen een maand gebruik wel depressief. Helaas, want buiten die bijwerking was het echt ideaal. Mijn vriend zei toen heel terecht dat ie natuurlijk veel liever een condoom gebruikte om mij dan weer blij te zien. Mijn chagrijnige buien waren ook niet echt leuk voor hem 😉 Uiteindelijk heb ik na een jaar condooms een mirena spiraal genomen. Ik was heel bang voor acne en weer somberheidsklachten. Gelukkig is dat niet gebeurd, het enige wat ik merkte is een iets lager libido (maar nog wel oké!) en meer afscheiding. Voor dat laatste ga ik nu nog wel voor naar de huisarts want dat zou een ontsteking kunnen zijn maar voor mij is het tot nu toe de beste anticonceptie omdat het de allerminste hormonen heeft en ik het beste in m’n vel zit. Inderdaad, denk er goed over na! Ik kan een mirena echt aanraden.

marieke -

super interessant om te lezen en echt eens goed herinnerd te worden aan de bijwerkingen! ik heb namelijk ook wel eens het gevoel dat mijn humeur en libido veranderd zijn door die pil.. ben afgelopen jaar wel een maand gestopt, maar eigenlijk al heel snel weer begonnen omdat ik het zo vervelend vind dat je zonder pil je menstruatie niet kan plannen. En mijn menstruatie was een stuk pijnlijker! Toch word ik door je artikel weer aan het denken gezet, het is eigenlijj natuurlijk ook gewoon troep! denk ook dat ik misschien gewoon eens langer moet stoppen, kijken hoe dat is :)

Joyce -

Ik ben nu alweer bijna 2,5 jaar gestopt met de pil. In eerste instantie omdat ik het zat was. De pil maakte me vlak. Ik was niet zo blij, niet zo verdrietig, maar gewoon vlak. Dat veranderde al heel snel.

Inmiddels heb ik ook een zwangerschap achter de rug en daarna zeiden de gynaecoloog en verloskundige dat het misschien beter was om de pil weer te slikken. Opnieuw zwanger raken was immers zo gebeurt.

Toch jammer dat die voorlichting niet juist is. Ik ben nog nooit zo blij geweest om weer iets te voelen. Als ik vrolijk ben, voel ik dat, maar ook als ik verdrietig ben. Kunstmatige hormoonzooi komt er hier niet meer in. Niet om een zwangerschap te voorkomen in elk geval, daar gebruiken we wel iets anders voor :)

Reageer ook