3x Voorbeeldvrouwen

Er zijn veel inspirerende vrouwen op de wereld. Maar soms leven deze vrouwen gewoon bij je om de hoek. Ze kunnen heel dichtbij je staan. Dit zijn drie vrouwen waar ik tegen op kijk in mijn omgeving.

Photo Credit: melolou via Compfight cc

 Ik gok dat veel vrouwen wellicht hun moeder als voorbeeld hebben. Ik zelf ook! Wellicht niet op alle vlakken, maar er zijn een aantal dingen aan mijn moeder wat maakt dat ik haar een groot voorbeeld vind voor mij en voor anderen.

Mijn moeder is ontzettend hulpvaardig. Ze staat altijd klaar voor anderen en biedt aan iedereen haar hulp aan, bijvoorbeeld als ze verhuizen, als de financiën moeilijk gaan en ze heeft al aan zovelen onderdak geboden als het daar thuis niet goed ging. Ik noem haar voor de grap ook weleens Maria (de Heilige Maagd Maria). Vroeger deed ze net alsof ze een tweede naam had toen ze kind was, dat vond ze zo leuk. Dus noemde ze zichzelf weleens als tweede naam Maria voor de lol. Achteraf gezien siert die naam haar ook wel.

Ik vind het knap dat iedereen altijd bij haar terecht kan en ze iedereen een helpende hand biedt. In veel gevallen is je sterkte ook je zwakheid, waardoor ik ook vind dat er mensen zijn geweest die daar misbruik van hebben gemaakt. Daar kon ik weleens boos om worden, omdat ik het gevoel had dat die anderen nooit wat voor haar terug deden en ondankbaar waren. Maar als ik dit zo opschrijf kan ik me ook bedenken dat het juist erg mooi is dat mijn moeder niets terug vraagt. Maar goed, het feit dat je altijd jezelf opzij kunt zetten om klaar te staan voor iemand anders vind ik heel erg mooi en knap.

Ze is daarnaast de meest gastvrije persoon die ik ken. Het is thuis altijd erg gezellig, opgeruimd en ze kookt en bakt van alles en nog wat. Mijn vader noemt ons ouderlijk huis ook weleens De Zoete Inval. Iedereen kan binnenkomen en er staat altijd wel wat lekkers klaar. Daar ben ik weleens jaloers op, het huis ziet er (vind ik maar zij niet haha) altijd netjes uit en er is altijd wel iets lekkers te eten. Je voelt je er welkom en geliefd en dat geldt niet alleen voor haar (klein)kinderen maar voor iedereen.

Photo Credit: Silvain de Munck via Compfight cc

Nog een vrouw waar ik tegen op kijk en die mij heel erg geholpen heeft in mijn moeilijke periode is de moeder van Jorrik. Laatst vroeg een bezoekster op 2WMN waarom ik het nooit over Jorriks vader heb. Dat komt omdat ik hem niet zoveel zie, Jorriks ouders zijn al heel lang uit elkaar en mijn schoonmoeder heeft daarna nooit meer een relatie gehad. Sinds ik haar ken is ze dus al alleen. Ik zou zelfs moeten wennen als ze weer een man in haar leven zou hebben, haha!

Jorriks moeder vind ik een groot voorbeeld. Ik weet dat als het niet goed met me zou gaan, ik altijd bij haar terecht zou kunnen. Jorrik en ik kunnen altijd op haar terug vallen. Dankzij haar ben ik gaan studeren, ze is een hele inspirerende vrouw en persoonlijk zeer ontwikkeld. Ze doet veel cursussen waarbij ze werkt aan zichzelf en haar persoonlijke groei. Dat vind ik altijd erg interessant om te horen en heel mooi. Daarnaast is ze ook spiritueel maar op een heel bescheiden manier.

Ze stelt de juiste vragen en geeft goede adviezen als je haar een probleem voorlegt en dat is heel fijn, zij kan er op verschillende manieren naar kijken. Toen ik het moeilijk had in mijn periode dat ik geen Jehovah’s Getuige meer wilde zijn, heeft zij me dankzij haar vragen/adviezen er voor een groot deel doorheen gesleept. Hierdoor kon ik er anders naar kijken. Ik noem haar altijd een ‘wijze’ vrouw en zo voelt het ook. Jorriks moeder is mijn wijze uil! 😉

Daarnaast vind ik het ontzettend knap dat zij altijd weer een gezond gerecht iedere avond voor zichzelf weet te bereiden. Dat klinkt misschien raar, maar als ik een avondje alleen ben heb ik echt niet altijd zin om gezond voor mezelf te koken of überhaupt te koken. Nu is Jorriks moeder natuurlijk al heel lang alleen en zou je zeggen ‘dat moet wel en gaat vanzelf’ maar toch…ik vind het knap. Net als dat ze ‘s ochtends altijd standaard een grote kom muesli wegwerkt met twee mandarijnen. Haar ontbijt slaat ze nooit over, daar kan ik nog wat van leren.

Photo Credit: perlaroques via Compfight cc

Een andere vrouw waar ik tegen opkijk is Loes, mijn achterbuurvrouw. Ik ken Loes nu ongeveer 1,5 jaar en ik vind het zo knap dat zij op 76-jarige leeftijd de zware zorg van haar man van 90 nog op zich neemt. Als ik weleens hoor wat ze allemaal doet op een dag, word ik er spontaan moe van.

Zo verschoont ze iedere dag het bed, is haar huis en tuin altijd opgeruimd (zonder hulp van buitenaf) en doet ze verder alles. Maar dan ook alles. Dingen regelen voor het huis, voor haar man, voor de zorg van haar man, voor de hond, het hele huishouden, de hond uitlaten, ze zorgt dat haar man ook nog buiten komt met de taxi en ga zo maar door. En het mooie: ze loopt altijd langs mijn huis met haar hond en zwaait dan naar me met een grote lach op haar gezicht. Terwijl ik weet dat ze enorm moe is van alles de laatste tijd, omdat haar man zo ziek is. Zo is hij incontinent en ondanks de hulpmiddelen daar voor komt het nog weleens voor dat hij dan toch net de wc niet haalt. Ik was daar een keer bij en als je ziet wat een werk het is om dan alles weer schoon te maken… En dat iedere dag naast alle andere dingen die ze nog moet. Ik geef het je te doen op die leeftijd.

Soms belt ze bij me aan en dan doet ze even haar beklag maar toch sluit ze het gesprek altijd positief af en loopt met een gek grapje dan weer naar huis. Die lieve Loes, wat een ontzettende doorzetter en ondanks alles zo positief blijven.

Welke drie vrouwen in jouw omgeving zijn voor jou een voorbeeld en waarom?

22 reacties

Nora -

Prachtig artikel :).

Annemiek -

Mooie blogpost! Mijn grote voorbeeld is mijn oma. Hoe positief ze altijd is, terwijl het lang niet altijd positief is, vind ik mooi. Daarnaast ook Angela Schijf, een nederlandse/ vlaamse actrice. Al een aantal jaar ben ik fan van haar en ik heb haar een aantal keren ontmoet, hoe zij in het leven staat, gebeurtenissen verwoord en er mee omgaat is voor mij heel inspirerend.

marieke -

Bijzonder dat je dit zo opschrijft Martine, wat mooi en fijn ook dat je zulke vrouwen in je omgeving hebt! Super fijn lijkt me dat, dat je echt voorbeelden hebt in je leven die ook nog eens zo dichtbij je staan, is bijzonder!

Anna -

Wat een mooi artikel Martine! Mijn moeder, tante van moeders kant en een goede kennis van ons zijn mijn grote voorbeelden :) Mooi Martine! Liefs

liskalife -

Heel mooi en inspirerend om te lezen. Fijn dat je bij bepaalde mensen terecht kunt.

Miriam -

Wat mooi om te lezen! Voor mij is het mijn moeder :)

marit -

3 vrouwen in mijn leven die veel voor me betekenen zijn:
De moeder van een vriendinnetje van mij. Ze staat altijd voor me klaar en is zo lief. Ze noemt me ook altijd haar 3de dochter (want ze heeft zelf 2 dochters). Ik zie haar ook wel als mijn 2de moeder soortvan 😉

Mijn nichtje. Mijn nichtje is tegelijkertijd ook mijn beste vriendin en meteen ook zo ongeveer de enige vriendin die ik heb dus daar ben ik haar erg dankbaar voor 😉

3. Weet ik eigenlijk niet….

Beau -

Mooi geschreven! En lief dat je over ze schrijft!

Margot -

Wat een mooi artikel!

EliseDingen -

Heel mooi geschreven. Een bijzondere kijk ook en een inspirerend artikel.
Het is zo grappig.. of bijzonder is misschien een beter woord, maar Loes word langzamerhand steeds meer een soort personage in mijn hoofd. Ik ken haar natuurlijk helemaal niet, alleen als jij er wat over schrijft/verteld. Maar toch heb ik er helemaal een beeld bij. En voel ik respect voor haar.

lucindainwonderland -

Wat een leuk artikel zeg! Mijn moeder heeft mij altijd gezegd dat als je mensen waardeerd, dan moet je dan ook zeggen. Dit is echt een leuke manier om dat te doen. Mijn grootste voorbeelden zijn mijn collega, die zich echt door alles heen slaat en mijn moeder, die druk bezig is haar borstkanker te verwerken. xxx Lucinda

Aida -

Sterkte met je moeder! Helaas weet ik zelf hoe het is als je moeder met deze vreselijke ziekte kampt. Sterkte! <3

Eline -

Wauw Martine wat een top artikel!!
Er zijn wel een paar vrouwen in mijn leven die mijn inspiratiebron zijn en die zou ik ook graag een keeer in het zonnetje willen zetten!!!

Naomi -

Mooi artikel zeg!

Marnel -

Zo’n mooi artikel! :) Leuk dat je over ze schrijft!

Nesrin -

Mooi geschreven. Er zijn zo veel verschillende vrouwen waar ik bewondering voor heb en inspiratie uit haal.

Jij bent ook een pracht powervrouw, het feit dat jullie een super blog neerzetten, vaste baan hebben opgezegd en hier met liefde (want dat voel ik hier op jullie blog) aan werken is super!

melissa093 -

Voorbeeldvrouwen?
ehmmm. Niet mijn moeder. En ook niet mijn schoonmoeder. Nou ja, mijn schoonmoeder rijd nog motor op haar 70e. Dat vind ik wel cool. Ik zou op die leeftijd ook nog wel zo fit en actief willen zijn. Maar verder kan ik niks aan haar bedenken. Ik ken niet zoveel mensen en dus ook weinig vrouwen die iets hebben of doen waar ik tegen op kijk.

Simone -

Wat een mooie blog zeg!

Dita -

Mooi beschreven Martine! Mijn grote voorbeeld in veel dingen is wel mn moeder (en mijn vader). Omdat ze zelf geen kinderen konden krijgen gingen ze adopteren. Eerst kwam ik en daarna mn zusje. Ze kozen bij mijn zusje speciaal voor een special need kindje omdat ik helemaal gezond was. Het liep even iets anders. Mijn zusje bleek een zware vorm van autisme te hebben en een verstandelijke beperking. Mijn ouders hebben ondanks dat zijn veel aandacht nodig had, mij nooit te kort gedaan. En nog steeds, ook al woont mn zusje nu begeleid wonen. Ze heeft haar hele leven zorg nodig en die geven wij haar samen met haar begeleiders. Mijn ouders zijn 5 jaar geleden gescheiden maar hebben nog goed contact samen. Ook met de nieuwe partners. Mijn moeder heeft al veel megemaakt maar blijft altijd positief. Daarom is ze mijn voorbeeld vrouw!

Miranda -

wat een mooi lijstje Martine. Inspirerend artikel:) ik moet er eerst eens goed over na denken wie voor mij inspirerend is:)

Andrea -

Wat een prachtig blogje!

Joke -

Mooi, Martine, hoe jij het positieve ziet in de mensen (vrouwen) om je heen. Je bent zelf ook een “inspiratie- en voorbeeldvrouw” voor velen!

Reageer ook