Philips Airfryer

De meeste mensen frituren af en toe graag thuis, maar herkennen de nadelen van een friteuse. Ongezond, nare vetluchtjes, lastig schoonmaken. Philips bracht de Airfryer op de markt. Deze frietjes bevatten 80% minder vet dan frietjes uit een normale friteuze

Philips vroeg ons of we de Philips Airfryer wilden testen. Martine en ik zijn beide dol op een frietje met een paar kipnuggets dus daar zeiden we absoluut geen nee tegen!

De voordelen van de Philips Airfryer op een rijtje:

    • Tot 80% minder vet *
    • Makkelijk schoon te maken (kan in de vaatwasser)
    • Geen last van nare vetluchtjes (doordat er gefrituurd wordt met hete lucht)

* Frietjes uit de Airfryer in vergelijking met frietjes uit een normale friteuse.

Dat klinkt goed! Zeker het puntje over dat je geen last van nare vetluchtjes zou hebben, want daar heb ik zo’n hekel aan. Ik heb een kleine woonkamer met daarin een keuken. Als ik vlees braad of pannenkoeken bak ruikt een dag later mijn hele woonkamer er nog steeds naar. Bah! Laat staan als ik zou gaan frituren. Wat een uitkomst zou het zijn als je dit met de Philips Airfryer niet zou hebben!

Met de Philips Airfryer kun je naast frituren ook grillen, bakken, garen en roosteren. Een multifunctioneel apparaat dus!

Hoe werkt het?

Philips vertelt: “Dankzij de unieke combinatie van snel en precies circulerende hete lucht, een optimale temperatuurbalans en een grilelement kunnen allerlei heerlijke gerechten worden gefrituurd, geroosterd, gebakken of gegrild worden. Omdat voor het frituren uitsluitend lucht wordt gebruikt, is het veiliger en ruik je het veel minder dan met een traditionele friteuse. En met de vaatwasmachinebestendige onderdelen is het apparaat eenvoudig schoon te maken.”

De test

In de doos vind je de Airfryer en een receptenboekje. Daarnaast zit er ook een Quick Start Guide bij, waarop de stappen kort staan afgebeeld. Het design van de Airfryer is modern, chic en simpel.

De machine weegt aardig wat, hij voelt robuust aan. Het touchscreen werkt heel adequaat. Aan de achterkant zit een ruimte om het snoer op te bergen. Praktisch pluspunt! Je kunt hem voorverwarmen, de temperatuur regelen en het aantal minuten instellen.

De frietjes die we gekocht hebben om te gebruiken zijn de Aviko Ovenfrites. Na het voorverwarmen doen we de frietjes voor 15 minuten op 200 graden. We hebben de instructies voor de bereiding in de oven opgevolgd. Op de helft heb ik de Airfryer nog even open gedaan om de frietjes een beetje om te schudden.

De snacks die we hebben gekozen zijn de Kwekkeboom Oven snacks. Deze gingen 6 minuten op 200 graden in de Philips Airfryer. Er stond zelfs een speciale instructie voor de Airfryer op de zak! Maar ook ‘normale’ friet voor in de frituur kun je gebruiken. Ook heeft Martine al een keertje vissticks geprobeerd en die waren erg lekker. Ik citeer: “Misschien nog wel lekkerder uit de pan!”

De snacks ‘frituur’ je zonder olie. Het wordt dus in het eigen vet en op basis van hete lucht gebakken. Het is dus veel minder vet!

Na 15 minuten piepte de Airfryer dat ‘ie klaar was. Ik opende de lade en tadaa, heerlijke goudbruine frietjes! Ik houd wel van knapperige frietjes, dus ze waren perfect. Als je ze iets zachter wilt kun je ze een paar minuutjes minder langer laten bakken.

Ook de snackjes waren ideaal, die hoefden maar heel kort in de Airfryer en waren smaakvol, knapperig en mals van binnen.

Wow, dit ging eigenlijk heel snel en makkelijk. Geen gedoe met frituurvet, super snel klaar en erg lekker. Wat ook opviel was dat er slechts een hele lichte lucht van frietjes hing, maar absoluut niet zo erg als wanneer je zou frituren. Het gaf zelfs minder lucht dan wanneer ik een hamburgertje in een koekenpan bak!

Na het bereiden zit er een klein beetje vet en wat kruimels op de bodem. Met een keukenpapiertje heb je het dan zo schoongemaakt. Super makkelijk!

Samenvatting van onze bevindingen:

  • Het is lekker!! Heerlijk krokant en gaar, zowel de frietjes als snacks.
  • Het is veel minder vet dan een frietje uit de frituur en dus wat verantwoorder.
  • Het werkt super simpel en is vrij ‘schoon’! Na een halfuurtje al geen vieze vette lucht in je huis, makkelijk schoon te maken (in de vaatwasser) en het vervangen van vet is niet meer nodig.

Wat een handig apparaat! Vlees en taart bereiden hebben we nog niet geprobeerd met de Airfryer, maar daar ben ik wel heel benieuwd naar.

Philips Airfryer app

Philips heeft een app ontwikkeld met 200 recepten die je met de Philips Airfryer kunt bereiden. Blader door voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en bijgerechten, en laat je verrassen door recepten uit o.a. de Mediterraanse,  Aziatische of Indiase keuken. Naast inspiratie biedt de app ook ondersteuning bij het gebruik en onderhoud van de Philips Airfryer, bijvoorbeeld via FAQ video’s. De Philips Airfryer app is beschikbaar voor Android & iOS.

Ga naar www.philips.nl/airfryer om nog meer informatie over de Philips Airfryer te lezen.

48 reacties

claudia -

Als je twijfelt kopen! Het scheelt mij heel veel werk. Ik heb er 2 (XL). De XL vind ik voor 5 personen aan de kleine kant. In de ene bak ik de aardappeltjes en de andere het vlees, groente opwarmen en klaar! Niks geen kookplaat schoonmaken of eindeloos draaien van vlees of aardappels, lekker met de beentjes omhoog op de bank :-). Verse voorgekookte aardappelblokjes worden zonder vet net zo lekker als uit de pan. Gewoon erin stoppen en af en toe schudden. Lekker knapperig zonder olie of boter. De patat is even wennen, omdat er geen vet smaak aan zit, maar is erg lekker! Koop wel oven kroketten, want zonder vet worden de normale niet bruin, smaken wel, maar het ziet er niet lekker uit.

Angelique -

Ik heb de airfryer XL nu 5 maanden in gebruik. Mijn kinderen frituren graag kroketjes/lekkerbekjes van Iglo en patat erin. De airfryer wordt gemiddeld 1x per week gebruikt. Na ieder gebruik wordt het mandje en de pan gereinigd. De bakkwaliteit is prima, lekkerder dan frietjes of overige snacks uit de oven, MAAR WAT STINKT DE AIRFRYER verschikkelijk. Niet als je enkel frietjes bakt, maar na/tijdens het bakken van kroketten/lekkerbekjes komt er een vieze vetgeur en grijze walm uit het apparaat. Ik heb zelfs heb ik al drie keer een laagje water met azijn en citroensap in de frituurbnuak gedaan maar de airfryer blijft stinken en er komt grijze rook uit de bovenkant/ventilator. Dit valt me tegen, je kunt het rooster boven het frituurnetje (bovenzijde van de pan) niet makkelijk met de hand reinigen. Jammer, ik heb de airfryer in de schuur gezet, vanwege de geur…

Wim -

Op http://www.airfryerweb.nl/airfryerrecepten/ vind je een aantal recepten die geschikt zijn voor de Airfryer, erg handig :)

José -

Wij zijn een van de eerste enthousiaste aanschaffers van de airfryer, zonder mandje! Helaas is onze ervaring dat wij gelukkig wel overheerlijke frites hebben maar de snacks niet heerlijk krokant krijgen. Diverse malen geprobeerd maar de kroketten houden een paneersmaak, niet krokant e.d. Een los mandje is niet te verkrijgen voor de eerste lichting airfryers welk waarschijnlijk wel belangrijk is voor het creëren van heerlijke frites en snacks. Misschien een tip om de accessoires voor deze airfryers aan te vullen met een “los mandje”, zodat wij ook meer kunnen genieten van de airfryer.

amber -

wij hebben het nu bijna een half jaar de friet is echt heerlijk. je kan er echt veel verschillende snacks in doen en op de verpakkingen van de snacks komt ook steeds vaker de informatie voor de airfryer op te staan en dat was in het begin nog niet.

echt super

hetto dijkstra -

Mag ik iedereen wijzen op een leuke Faceboopagina: philips airfryer bak avonturen. Inmiddels meer dan 2000 enthousiaste gebruikers die tips en recepten met elkaar uitwisselen. Van harte aanbevolen.

angelique -

Ik had eerst de kleinere eerste versie. Genoeg voor twee personen konden er 1. Na ongeveer twee jaar begon het laagje er vanaf te gaan en zat nog in garantie. We kregen een nieuwe en heb gekozen met bijbetaling voor de xl. Ik moet zeggen dat deze een hele verbetering is: ten eerste wat luxer met een digitale tijdklok, het mandje gaat er veel soepeler uit, er gaat veel meer friet in dus ook voor een gezin, maar buiten dat vind ik de friet er beter uit komen knapperiger ook. Ik ben er enorm tevreden mee. Is idd duur in aanschaf, maar frietvet of de friettent is dat ook. Het scheelt je ook enorm in schoonmaak. Toen van mij het laagje van de frietpan onderin eraf ging zei de verkopen dat de vaatwasser er slecht voor was. Dan denk ik ho er staat in de beschrijving dat dat zeker mag. Maar doe deze zo wie zo gewoon met de hand en soms volstaat even met papier al. kortom aanrader.

A.Westra -

We gaan hem gelijk ophalen…en met de kerst uitproberen met onze kinderen.

Martine -

Wat leuk om te lezen, ik heb er heel veel plezier van!

A.Westra -

Ga hem morgen gelijk ophalen…en met de kerst gebruiken.

Annemarie -

Nog even een aanvulling:
Koop geen Actifry van Tefal! Die adverteren ook met een snackmandje voor friet, maar dat wordt niet lekker. Niet gelijkmatig bruin, doet er dubbel zo lang over (35 minuten!),de pan wordt heel heet, en er kan maar heel weinig tegelijk in!
De fryer is ideaal. Een soort oventje inderdaad, maar dan kleiner en effectief. 3 minuten voorverwarmen, en 10 minuten later knapperige frietjes op tafel!
Philips heeft nu een actie, 20 euro retour. Is-ie nog 169,-, maar haal maar eens bij de snackbar friet voor 6 personen, en steeds nieuw vet als je zelf frituurt.. En dan die troep en vette lucht..! Een goede investering, ook in je gezondheid!

Hanny -

Ik ben ook van plan om deze pan te kopen, maar ik wilde eerst goed weten of ie wel goed was en of alles wel lekker smaakte. Ik denk dat ik nu wel overtuigd ben van al die revieuws. Zou ook wel eens wat willen testen dat lijkt me nou erg leuk.

Lenneke -

Dit ding wil ik! Ik houd van knapperige friet en als ik dan ook nog eens veel minder vet eet… top!

jose -

Oke dit ding staat boven aan mijn lijstje met dingen die ik wil hebben als ik ga verhuizen naar een plek-met-een-eigen-keuken-zonder-vier-smerige-mannelijke-huisgenoten. maar nu de hamvraag van de eeuwig platzakke studente: hoeveel kost het ding? xxx

Kim -

lijkt me erg handig. Vooral die vieze vetlucht kan ik missen als kiespijn.

Marnel -

Ik vraag me dus altijd af of deze apparaten dan echt zo goed werken, zo’n artikel helpt daar enorm bij! Hij lijkt me erg handig!!

Somersault -

Oooh die wil ik wel als ik alleen ga wonen! :)

Charlotte -

Mijn ouders hebben ook een Airfryer in huis gehaald. Frietjes zijn inderdaad lekker knapperig en snacks ook prima! Alleen wel duur zoiets ja 😉

lucindainwonderland -

Mijn broer heeft ook al een tijdje een airfryer thuis staan en vooral de kinderen zijn er helemaal gek van. Ik at er laatst en toen hadden we vlees uit de pan… vonden ze lang niet zo lekker als uit de fryer, ik wist niet wat ik meemaakte. Wel hoor ik dat ze gigantisch duur zijn, dat houdt mij toch wel een beetje tegen, ondanks dat ik er graag eentje zou willen hebben. xxx Lucinda

Allissa -

Mijn vriend en ik gaan samenwonen en meneer roept al de hele tijd dat hij dus zo’n actifry of airfryer wilt. Ik ben het helemaal mee eens. Vooral om de verschrikkelijke lucht inderdaad.

Handige review !

Esther -

Heel fijn ding lijkt het me! Net zoals de tefal actifry, net zo iets!

Daaanielle -

Ik kan zelf ook absoluut niet meer zonder mijn Airfryer. Wij gebruiken hem voornamelijk voor friet en snacks, maar ook voor afbakbroodjes vind ik hem ideaal. Hij wordt een stuk sneller warm dan de oven en de broodjes hoeven er ook minder lang in, dus het is veel sneller klaar!

B -

Mochten jullie dit apparaat houden? Ik ben ERG benieuwd of zoete aardappel frietjes ook knapperig worden in dit ding. In de oven lukt het me niet, wat ik ook probeer. Dus mochten jullie een keer zoete aardappel patat maken… hoor het graag.

Willemijn -

Ja, we mochten hem houden. Martine is er zo’n fan van (eerlijk! Dat zeg ik niet omdat het een advertorial is :) ) dus zij heeft hem nu. Ze gebruikt hem volgens mij regelmatig.

Miriam -

Ik geloofde het eigenlijk eerst niet zo (van reclame etc), maar ziet er goed uit!

Pettie -

Ziet er goed uit! Kregen de snacks wel een kleurtje? Dat hoorde ik laatst; dat de snacks geen ‘bruine’ kleur krijgen… Goede review!

Willemijn -

De frietjes werden mooi ‘bruin’, die verkleurden goed. De snackjes werden wel iets bruiner maar niet super bruin. :)

Lifesabout -

Ziet er goed uit! Ik doe alles in de oven, frietjes, snacks, etc. Ook vetvrij en geurvrij. Nadeel is wel dat niet alle producten in de oven kunnen. Ohhh maar nu krijg ik trek!!

Kirsty -

Dit klinkt wel als een heel fijn apparaat! Ik ben benieuwd of ik er ook minder/geen buikpijn van zou krijgen als ik de Airfryer zou gebruiken, want van eten uit de frituur krijg ik altijd een beetje last van buikpijn. Sowieso frituren wij thuis niet meer (ook al hebben we wel zo’n ding), want wat stinkt dat zeg, dan is het meteen niet lekker meer voor mijn gevoel omdat het hele huis stinkt haha!

Anna -

WHOAH wat een uitvinding! Die zet ik op mijn lijstje! Nu heb ik nog meer zin om vanavond een lekker pak frietjes te halen! Nom! Leuke review! Liefs

Anouk -

Ik ga m hoogstwaarschijnlijk met kerst krijgen. Ik heb nooit een frituurpan gehad omdat het te onveilig voor mij als rolstoelgebruiker is. (Vind ik) Ik heb me een paar jaar terug erg verbrand vandaar. Mijn ouders hebben m ook en ik vind de friet eerlijk gezegd ook veel lekkerder uit de airfryer

Willemijn -

Het is inderdaad een stuk veiliger omdat je niet met heet frituurvet te maken hebt. Leuk kerstcadeau! 😀

Miranda -

Wij hebben inmiddels al 1 of 2 jaar een airfryer. Ik niet goed tegen vet dit is dus echt een uitkomst. 😀

xAmber -

Wij hebben hier thuis ook een airfryer. Bij ons gaan de patatjes zo’n 8 minuten op 180 graden en zijn dan ook perfect, franse frieten in een blauwe zak volgens mij van aviko. Wel na 4 minuten even schudden zodat de patatjes los komen van elkaar. Buiten dat doen we er nog veel meer in, afbakbroodjes, mini pizza, picolini’s, quiche(van die voorgemaakte).

En wat betreft vet is er veel minder vet. Mijn moeder heeft geen galblaas meer, zij krijgt enorme buikkrampen bij eten van vettige dingen. Bij een gewone friteuse lag ze in de nacht wakker van de krampen en bij de airfryer heeft ze nergens last van.

Zeker een aanrader om te kopen hoor de airfryer.

My Creative Life - Marís -

Heerlijk een airfryer, ik ben dol op de mijne! Ik heb nog een oudere versie van de airfryer zonder touchscreen maar met draaiknoppen voor de tijd en temp. maar ik zou echt niet meer zonder kunnen!
Patat koop ik gewoon in een grote zak bij de lidl voor 1,99 daar doe ik echt een hele tijd mee, echt top!

Marloes | Budgetproof.nl -

Zo jammer dat ie zo prijzig is want dit klinkt echt mega ideaal! Staat al zo lang op m’n lijstje maar geen eerste levensbehoefte ;). Ik zou wel veeeel vaker patatjes eten denk ik, haha.

Margot -

Klinkt goed, maar wat is precies het verschil tussen dit apparaat en een oven?

xAmber -

Volgens mij zit er niet veel verschil in. Het is bij wijze van gewoon een hete lucht oven. Als voordeel heeft de airfryer dat die binnen 3 minuten warm is en een oven doet daar veel langer over, bij ons zo’n 20 minuten.

Sylvia -

De Airfryer is erg welkom in mijn keukenkastje maar de prijs houdt me tegen. Rond de 279,00 euro is toch wel een enorm bedrag daar heb je ook bv een fornuis met oven voor….. Ik wacht wel tot de hype over is en die de aanbieding in gaat…;-) Maar de review is perfect dames!!

xAmber -

De airfryer kost bij de meeste winkels, de grote versie van 1.2 kilo met touchscreen, zo’n 190 euro.

Marieke -

oeh klinkt nu nog beter!! Zou hem graag willen, zeker vanwege het minder vet maar ook inderdaad die geurtjes! Vind het alleen zo onwijs veel geld, gaat hem nu even niet worden haha.

Magda -

Maar wat is dan de meerwaarde van een Airfryer ten opzichte van een oven? Volgens mij is het gewoon hetzelfde, en is dit pure marketing..

Annoeska -

Precies wat ik dacht! Het is gewoon een hete lucht oven..

Moniek -

Ik koop nu ook dure ovenfrietjes en in de oven zijn die ook heerlijk. Om daar nou een extra ding voor aan te schaffen.. hhhmmm..

Janilee. -

Klinkt heel erg positief! Wij zijn bezig om onze uitzet bij elkaar te sparen, en vorige week bij de Blokker stond ik nog in discussie met mijn vriend over een friteuse. Vind dat zo verschrikkelijk vies! Dit is dan toch wel een héél fijn alternatief :)

Marion -

Zien er heel erg goed uit, had ik zelf niet verwacht.

Joyce -

Een airfryer staat hier ook nog hoog op mijn verlanglijstje! Ooit.. haha!

Reageer ook