Ontbijtmuffins met bramen

Ontbijten is niet mijn sterkste punt. Ik sla het vaak over of eet alleen een stuk fruit. Sinds ik het boek Powerfood van Rens Kroes heb, is daar verandering in gekomen. Ik smul nu iedere morgen van…

… ontbijtmuffins! Dit leek me zo enorm handig. Je maakt gewoon gezonde muffins en iedere ochtend pak je zo een muffin of twee mee als ontbijt. Dit kan rustig bij een  bakje thee, maar ook als je ‘s ochtends snel weg moet en zelfs als 4 uurtje is het ideaal!

Wat heb je nodig?

  • Twee rijpe bananen
  • Drie eieren
  • 100 gram havermout
  • 100 gram bramen
  • 1 à 2 tl vanillesuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • Optioneel: een appel
  • Blender
  • Muffinvormpjes

Het originele recept van Rens Kroes is met vanillepoeder, wijnsteenbakpoeder en moerbeien. Voor die eerste twee ingrediënten moet je naar een reform winkel. Moerbeien (gedroogd) kun je in de supermarkt vinden bij de Zonnatura afdeling. Nu vind ik moerbeien trouwens ook wel lekker, maar ik besloot het nu eens met bramen te doen. Het kan eigenlijk met ieder soort (diepvries) fruit wat je lekker vind. Vanillesuiker hoef je niet perse toe te voegen, want de bananen maken het ook al zoet. Dus wil je het nog gezonder? Laat de suiker weg.

Het recept

Het recept is supersimpel en snel gemaakt. Er is bijna niets aan uit te leggen zo makkelijk is het. Als ik het maak, doe ik het op zondagavond zodat ik doordeweeks kan genieten van de ontbijtmuffins.

De vanillesuiker en bakpoeder had ik nog over van de vorige keer dat ik ontbijtmuffins maakte. In die zin een heel goedkoop recept!

Vergeet het snufje zout niet!

De bananen doe je (in stukjes) in de blender. Voeg de havermout, de eieren, de vanillesuiker, de bakpoeder en eventueel stukjes appel toe. En een snufje zout!

Het enige wat je niet in de blender doet zijn de bramen of andere kleine stukjes fruit wat je lekker vindt (moerbeien, frambozen etc.). Omdat je maar 100 gram nodig hebt, kun je de rest bewaren voor een andere keer dat je ontbijtmuffins maakt.

Doe de bramen in een schaal en meng dit met de inhoud van de blender. Klaar!

Haal het rooster uit de oven en bekleed deze met bakpapier. Verwarm de oven op 200 graden.

Leg de muffinvormpjes op het bakpapier van het rooster. Ik gebruik een rubberen vorm van de Action en eerst maakte ik de fout om ze gewoon op het aanrecht te vullen waardoor ik in de knoei kwam toen ik ze in de oven moest zetten. Neem deze tip dus ter harte, haha!

Giet het mengsel in de muffinvormpjes. Je kunt hier 12 muffins mee maken. Ik doe ongeveer twee eetlepels per muffin en kijk daarna nog welke muffin wat meer beslag nodig heeft.

Doe de muffins 25 tot 30 minuten in de oven. Kijk tussendoor of ze niet te donker worden.

Laat de muffins afkoelen. Als ze afgekoeld zijn, verpak ik elke muffin in aluminiumfolie. Je kunt ze ongeveer 5 dagen bewaren. Ik bewaar ze op een bord in de kast.

Je kunt altijd weer variëren door ander fruit te gebruiken. Een muffin lijkt misschien klein, maar het vult goed! Ik neem er ‘s ochtends altijd twee. Het is makkelijk, snel en gezond! Als je net als ik geen ‘ontbijter’ bent, is dit een geweldige optie. Ik hoop daarom alle niet-ontbijters hiermee te inspireren! Thanks Rens Kroes!

PS: ontbijtmuffins met gedroogde moerbeien komen wat beter uit de vorm dan bramen, waarschijnlijk omdat die vochtiger zijn en daardoor blijven plakken aan de muffinvormpjes.

PS2: Vanmiddag komt er een gastblog online om 15:00 dus stay tuned!

Zijn ontbijtmuffins iets voor jou?

41 reacties

Nicole -

Even een vraagje! Ik heb geprobeerd deze muffins te maken, maar toen ik ging blenden met mijn blender is deze gaan roken etc omdat hij het niet aankon. Hebben meerdere dit probleem? En welke blender gebruiken jullie?

Martine -

Ik herken het niet en heb een blender van de Action. Wel zorg ik dat de blender altijd genoeg vocht heeft om goed te kunnen blenden (zoals eieren of olie, water o.i.d.)

Jackie -

Met vanillepoeder bedoelt Rens echte vanille (het zwarte poeder uit een vanillestokje). Als je vanillesuiker gebruikt, zit er gewoon geraffineerde suiker in de muffins en zijn ze dus niet meer zo gezond.

esther -

proef je de bananen erg?

Inge -

Ik heb ze ook gemaakt, ze zijn heerlijk! Ik heb ze gemaakt met blauwe bessen en een vleugje kaneel. Echt super lekker en ze vullen goed.

Sofie -

Klinkt goed! Enige suggestie waardoor ik de bananen zou kunnen vervangen? Of zijn ze gewoon simpelweg weg te laten? (Ik ben allergisch voor bananen)

Marnel -

Wat grappig, zeker het proberen waard!

Mathilde -

Tegen die vochtigheid schijn je iets te kunnen doen. De bramen voordat je ze door het beslag mengt even door de bloem halen, dat neemt overtollig vocht op. En ze schijnen er ook minder snel door naar de bodem te zakken 😛

Romy -

Ik was heel benieuwd naar dit recept! Alleen zit er banaan in.. en laat ik daar nou niet zo gek op zijn. Is de smaak erg overheersend?

Lenneke -

Fantastisch dat je dit 5 dagen kan bewaren! Ik ben wel van grote stappen, gauw thuis. Ik heb echt geen zin om morgen een uitgebreid ontbijt te maken, dus dit is dan ideaal.

Sax and the Pretty -

Als mede ontbijt verwaarlozer heb ik de ontbijtmuffins ook gespot in het boek van Rens Kroes, maar zoals het een echte verwaarlozer betaamt, heb ik ze nog nog niet gemaakt. Wel nieuwsgierig! Kun je ze echt 5 dagen bewaren ja? Zonder schimmel? 😉

Martine -

Zeker! Bij dag 7 lopen ze alleen de kast uit 😉 ! Maar je kunt ze natuurlijk ook invriezen en de avond van tevoren er uit leggen.

Xaviera -

Dat ziet er heerlijk uit! Fijn dat je er dan ook een paar dagen van kunt genieten, lekker makkelijk zo. Ik ben altijd opzoek naar nieuwe ontbijt-inspiratie want elke dag hetzelfde eten verveeld snel. Bedankt voor de inspiratie!

Miriam -

Dat ziet er erg lekker uit zeg! Goed excuus om gewoon muffins te eten als ontbijt 😉

Danielle -

Oh dit ga ik zeker proberen. Ik at altijd overnight oats, maar ik ben dat de laatste tijd een beetje zat. Dit lijkt me een goede vervanger :)

Chiara -

Je kunt ze ook in de vriezer doen en ze dan de avond van tevoren er uit halen of ze even ontdooien in de magnetron. Dan blijven ze lekker vers en kun je ook een grote hoeveelheid vooruit maken.

B -

Ze doen me denken aan die van Pauline (Uit Pauline’s Keuken)! Jammie.

JoycevdB -

Misschien lees ik er totaal overheen hoor, maar op hoeveel graden moeten ze in de oven?

Ga dit vanmiddag maken!

Martine -

Op 200 graden!

Sabrina -

Yummy, ik maak zulk soort muffins ook regelmatig. Ik maak ze vaak met bosbessen, walnoten of rozijnen. Ik bewaar ze trouwens in de koelkast, want ik vind ze koud lekkerder.

Marloes | Budgetproof.nl -

Ik kan echt niet zonder ontbijt, dan ga ik echt van m’n stokkie. Hoe doe je dat toch ;)? Ik maak vaak havermoutmuffins met banaan en kokos :) die zijn ook erg lekker maar ik denk wel iets minder gezond dan deze ontbijtmuffins van jou. Ziet er yummy uit en ik ga het zeker eens proberen.

Bianca -

Lijkt mij erg lekker en eens wat anders, ook handig dat je dit al een paar dagen van te voren kan klaar maken x

iooon -

Ideaal eigenlijk. Bij mij schiet het er tegenwoordig vaak bij in omdat de kleine aandacht vraagt en dan vergeet ik mezelf. Dit is makkelijk gepakt, en goed te eten tijdens het borstvoeden.

joop -

Zo lekker

Marieke -

oeh klinkt goed! Alleen die bramen niet haha, hou daar niet zo van. Maar misschien ga ik ze eens maken met appel of iets. Lijkt me lekker dit! :)

an -

Ziet er heerlijk uit.

Margot -

Ontbijtmuffins maken staat al een tijdje op mijn to do lijst!

melissa093 -

Lijkt me wel wat! Ik ga t eens proberen :)

Maaike -

Lekker! Ik heb toevallig laatst zelf ook ontbijtmuffins gemaakt. Helaas was de grote hoeveelheid havervlokken voor mij niet zo’n goed idee, want ik kreeg er buikpijn van. De volgende keer maak ik ze met boekweit!

lucindainwonderland -

Bij het hele recept denk ik: heb ik, heb ik, heb ik… en dan komen we bij blender… aahhh neee! Die heb ik dus (nog niet). Dit klinkt in ieder geval wel super lekker en kan mij misschien ook nog wel aan het ontbijten helpen… ik doe dat namelijk ook niet, ik maak er de tijd niet voor en houd mijzelf dus maar voor dat ik het niet door mijn keel krijg. Dit is echt een goede tip. xxx Lucinda

Maaike -

Blender heb je ook niet nodig lijkt me. Het enige wat je dan niet fijn gemalen hebt zijn de havervlokken. Maar dan krijg je gewoon een wat crunchier/ vastere muffin. Eieren kun je kloppen met de hand en de bananen kun je prakken. Goed door elkaar mixen met een garde en dan kom je volgens mij op hetzelfde uit.

B -

Of gewoon havermoutmeel..

inge -

Of gewoon met een mixer kan ook!

mar -

Ik heb ook geen blender maar maak mijn smoothies met een staafmixer. Dat gaat ook goed, de havermout wordt dan ook vermalen.

Dit recept komt als geroepen, ik was op zoek naar lekkere ontbijt ideetjes. Deze ga ik dus zeker uitproberen.

Beautydagboek -

Oh wat een fijne tip! Ik wil ze nu echt een keer gaan maken, ze lijken me zo lekker. Een fijne afwisseling van brood :).

elize -

Dat ziet er lekker uit! Ik denk dat het ook goed vult!:)
Leuk recept meiden!

EliseDingen -

Ik ontbijt juist erg graag, anders val ik zomaar om, haha. Maar dit lijkt me een lekker alternatief voor m’n boterham of yoghurt. Ook met bosbessen wel lekker volgens mij!

Ingrid -

Fijne tip, ik krijg ‘s ochtends ook echt geen brood door mn strot..
Dit lijkt mij een prima alternatief! Dank je wel!

Diana Carlton -

Wat lekker! Ik heb in het verleden ook weleens ontbijtmuffins gemaakt van de Voedselzandloper. Je zou denken; daar zit je niet vol van, maar integendeel zelfs!

Reageer ook