Mijn eerste Kerstboom

Hoewel ik al jaren geen Jehovah’s Getuige meer ben, vierde ik nooit helemaal 100% Kerst. Maar dit jaar ging ik er helemaal voor. Hoe voelt dat?

Toen ik 17 jaar was besloot ik dat ik geen Jehovah’s Getuige meer wilde zijn. Als je wilt weten waarom, lees dan dit lange artikel. Ik vierde nooit mijn verjaardag en ook geen andere feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst, Pasen enzovoort.

Vaak vroegen mensen dan: ‘Mis je dat dan niet?’ of: ‘Wat zielig voor je!’ Die laatste opmerking vond ik altijd stom. Want stel je maar eens voor dat je nooit een appel hebt gegeten, dan mis je dat ook niet omdat je de smaak en structuur niet kent. Maar je bent er dan waarschijnlijk wel nieuwsgierig naar.

Zo voelde het ook voor mij als het gaat om feestdagen. Ik vond het altijd wel gezellig ogen, maar missen? Nee, eigenlijk niet! Maar dat komt denk ik ook omdat mijn moeder zelf een gezelligheidsfreak is. Op mijn verjaardag kreeg ik dan misschien wel geen cadeautje maar we gingen wel altijd iets leuks doen (zwemmen, naar de bioscoop) en altijd gourmetten. Denk maar niet dat wij een ongezellige prak met spruiten aten ‘s avonds!

En wij hadden dan geen pakjesavond maar dat haalden wij in zonder Sint en Piet op een andere datum, net zo leuk! Ik ben heel blij dat ondanks we geen feest- en verjaardagen vierden, dat ik dit wel heb meegemaakt. Dat was altijd zo gezellig. En hoewel wij ook geen Kerstboom hadden, zette mijn moeder altijd een leuk winterdorpje neer.

Toch vond ik het heel erg moeilijk om ‘opeens’ feestdagen te vieren toen ik geen Jehovah’s Getuige meer was. De eerste keer Sinterklaas vieren vond ik vreselijk. Ik voelde me slecht, vooral omdat de nadruk zo lag op gedichten, surprises en Sint & Piet. Ik vond het ook wat kinderachtig, we zijn toch volwassenen? Ik kon de gezelligheid er niet van in zien en voelde me daardoor juist nog meer een slecht persoon, ondanks dat ik me natuurlijk naar niemand hoefde te verantwoorden. Ik was immers niet meer gebonden aan regels.

Omdat ik dat gevoel toch wel een aantal jaar had, nam ik daarom ook nooit een Kerstboom. Ik hing wel wat kerstlichtjes op in de ramen, maar tja: dat deden we thuis ook. Een boom ging blijkbaar gevoelsmatig nog steeds te ver.

Vorig jaar kwam mijn zus op bezoek met haar gezin en had ik ook geen Kerstboom. Ik was ook wat bang dat ik een afkeurende blik zou krijgen als er wel een Kerstboom in mijn huis had gestaan. Maar daar deed ik het niet alleen voor, ik wilde namelijk ook geen knagende puppy aan mijn Kerstboom alias Noa de Sloper. Toch had ik niet zo’n watje moeten zijn achteraf gezien, want het eerste wat mijn zus op een normale toon vroeg was: ‘Heb je geen boom?!’ Haha, ik moest er wel om lachen want dat had ik niet verwacht! Toen besloot ik dat ik dit jaar wel een Kerstboom zou nemen. Toch is het wel bijzonder dat het jaren heeft geduurd voordat mijn schuldgevoel (of het zwarte schaap gevoel) echt weg was. Het is in die zin een heel proces geweest.

Dit jaar heb ik dus een Kerstboom en hoewel ik het heel gezellig vind, kijk ik er soms wel wat weemoedig naar. Het doet me ook wat denken aan mijn verleden, ons gebroken gezin en het feit hoe onze levens zo anders lopen. Ik zal waarschijnlijk mijn kinderen dit soort feestdagen tradities wel bijbrengen, maar hun kinderen zien het als iets wat niet goed is en niet mag vanwege bepaalde geloofsovertuigingen. Dat blijft toch wel gek. Daarnaast vind ik het erg dat we nooit gezellig met zijn allen tijdens dit soort feestdagen aan een tafel zitten. Niet alleen tijdens feestdagen trouwens, maar met dit soort dagen word je er extra aan herinnerd, die saamhorigheid en samenzijn met je gezin.

Aan de andere kant vind ik de sfeer in huis wel heel leuk en kan ik me goed indenken hoe leeg het straks weer zal zijn als de Kerstboom weg is. Het optuigen vond ik ook heel gezellig en ik kon eerlijk gezegd ook niet wachten tot we een boom hadden. Op 7 december had ik hem al staan en opgetuigd. En als ik met de auto langs mijn huis rij en ik zie dat Jorrik de lampjes in de Kerstboom heeft aangezet in de discostand moet ik lachen en vult mijn hart zich met geluk. Mijn geluk.

Wat een Kerstboom al niet kan doen! Is dit voor jou ook herkenbaar? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen…

38 reacties

HCN -

Als je ondanks je boom toch verdrietige en andere gevoelens bij krijgt, misschien moet je maar overwegen om het niet meer te doen tot je er wel helemaal aan toe bent. Uiteindelijk is het maar een boom met versiering en als je er geen hebt betekent niet dat je helemaal niets geeft om Kerstmis. Dat vier je op je eigen manier, of er nou wel of geen boom aan te pas komt. Het mag allemaal, als je maar goed bij voelt.

Danilla -

Wat een herkenbaar artikel. Mijn vriend heeft ook op zijn 16e besloten geen jehova’s getuigen meer te zijn en kent de verschillende fases van jou dus ook heel goed. Ik was me er bijvoorbeeld nooit bewust van dat hij vroeger nooit een kerstboom in huis had. Dit jaar hebben we samen de boom opgezet, een roze wel te noemen…maar uiteindelijk was ie rete trots, maakte foto’s en speelde met de lichtjes!! Fijn om te lezen dat hij niet de “enige” is. Thanks Martine. Je bent stoer.

Miriam -

Mooi geschreven en wat een prachtige boom! 😀

Irenka -

Een vriendin van mij die ook ex-Jehovah is, heeft ook dit jaar voor het eerst een boom gekocht. Ze stelde er vragen over die eigenlijk best logisch zijn, en je zelf niet zo snel over nadenkt als je altijd al een boom hebt gehad. Waar koop je zo’n boom? En ballen? En slingers, of geen slingers? Vind ik het wel mooi? Welke kleur? Hoeveel ballen moeten er eigenlijk in zo’n boom?

Rosanne -

Wow daar denk ik nou nooit bij na als we hier in huis de kerstboom opzetten. Ik heb daarnet je hele verhaal gelezen en heb echt onwijs veel respect voor hoe je het zo goed onder woorden hebt gebracht en ik vind het onwijs knap dat je er zo goed mee omgaat!
En ik hoop dat je vooral een erg fijne en gezellige kerst mag hebben!
xxx

Lenneke -

Ik vind jou megastoer.

Annelynn -

Mooi geschreven en erg knap dat je hier zo open over bent. Klein verbeterpuntje: kerstboom is niet met een hoofdletter. 😉

Danielle -

Wat een mooi artikel! Kan mij je gevoel helemaal voorstellen, hoop dat je wel lekker kan genieten van je kerst!

Jessica -

Ik wens jou een hele fijne kerst alvast Martine, met je hele levensverhaal waar toch ook veel moois in is. Je spreekt altijd met zoveel warmte over de mensen van wie je houdt. En blijft respectvol ondanks de keuzes die je maakt(e). De weemoed hoort erbij, een deel van jou. Maar wees ook maar heel trots op jezelf! Liefs, jessica

D -

Mooi verhaal Martine, bedankt voor het delen :) ik wens je hele goede kerstdagen toe

Miek -

Heel erg mooi verhaal!

marjolein -

Ik begrijp wel dat je je er vervelend bij kan voelen met jouw levensverhaal, maar goed dat je t nu wel aandurft!:) ik krijg altijd zo’n geluksgevoel van de tijd rond kerst, behalve dan de kou haha. Van buiten zie je in (bijna) alle huizen de kerstboom al staan of heeft men leuk de lampjes ook buiten hangen. Zo sfeervol! Daar word ik blij van!

Iris -

Heel mooi hoe je erover schrijft <3

Els -

Wat bijzonder om te lezen! Erg bijzonder en mooi. Heb bewondering voor je. Ik wens je hele fijne feestdagen!

Marloes | Budgetproof.nl -

Gefeliciteerd met je eerste kerstboom :) lijkt me lastig dat je met zo’n dubbel gevoel een kerstboom in huis te zetten maar het zet me wel weer aan het denken dat het voor sommige mensen niet vanzelfsprekend is. Héél stoer en goed dat je voor je eigen geluk hebt gekozen en dat je dat nu ook zo voelt :D.

Anouk -

pfff wat heftig allemaal eb ook je andere verhaal gelezn waarva de link i i verhaal verweven staat. pfffff eht wat heftig n wat heb ikrespect voor jou Wat mij betreft heb jij er n vrendinbij ook a ken je mij niet xxxx

Romany -

Mooi geschreven! Fijn dat je er nu een beetje van kan genieten. Misschien maakt het je leven ook weer rijker, net zoals Jorrik dat voor je heeft gedaan. Je verdient gezelligheid en lekker samen met de familie rond de tafel zitten. Dat hoort iedereen elkaar te gunnen! Wanneer hier de kerstboom staat (ben verder niet zo gelovig, mijn vader wel wat meer) voel ik gewoon die warmte als ik thuis kom, de gezelligheid, de sfeer. Wij zetten hem gewoon omdat we de versieringen leuk vinden en het warmte en gezelligheid naar het huis brengt! Dus geniet er maar lekker van!

mar -

Wat heb je er weer een mooi en persoonlijk verhaal van gemaakt! Ik heb mijn hele leven al een kerstboom, toen ik thuis woonde kregen we zelfs een kleine op onze slaapkamer. Voor ons allemaal heel vanzelfsprekend. Maar sinds begin dit jaar heeft mijn broertje een vriendin en die hebben thuis ook nooit een kerstboom en vieren nooit kerst wegens een depressie moeder. Samen met hem, zijn vriendin en mijn moeder zijn we kerstbomen gaan kopen dit jaar. Zijn vriendin moest een traantje weg pinken omdat ze het zo bijzonder vond dat ze een kerstboom had uitgezocht voor het eerst in haar leven. En toen werd ik wel eventjes met mijn neus op de feiten gedrukt dat het allemaal niet voor iedereen vanzelfsprekend is. En daar mogen we best wat vaker bij stil staan vind ik.

Marion -

Erg mooi geschreven! Vind het heel erg bijzonder omdat je er niet snel over nadenkt wanneer je er wel mee bent opgegroeid. Hoop dat het dubbele gevoel minder wordt en je gelukkige gevoel alleen maar meer mag worden!

Lifesabout -

Wat heftig dat het dubbel voor jou is, die feestdagen. Ik vind het knap dat je er zo open over praat en kan mij voorstellen dat het wennen is om de dagen te vieren. Ik hoop ondanks de pijnlijke plekken dat je toch kunt genieten van het moois wat feestdagen ook met zich mee kunnen brengen. Ik wens je een fijne kerst en geniet!

Elly Kellner -

Martine, ik vind het zo mooi dat je hier over schrijft en ik denk dat het ook een goed inkijkje geeft in hoe het kan zijn als je ervoor kiest niet meer aan bepaalde regels van een geloof te houden. Dat het allemaal nieuw is voor je en dat je dit met ons wilt delen vind ik heel waardevol. Dank je wel <3

Dionne -

Hij ziet er heel mooi uit!

jose -

Mooi hoe je zegt dat je niet zielig bent. Ik vind het fijn dat je je ouders, ondanks alle problemen die jullie binnen het gezin moeten hebben gehad, altijd met veel respect en genegenheid weergeeft in je artikelen. Ik denk dat ouders dat bijna altijd verdienen. Verder heerlijk artikel natuurlijk weer, zoals elke dag :) xxx

melissa093 -

Wij hadden ook nooit een kerstboom vroeger. We moesten altijd 2x naar de kerst op 1e kerstdag en 1x op 2e kerstdag. Het was gewoon 2x zondag zegmaar, alleen mochten we iets meer dan op een echte zondag. Dan mocht ook de computer niet aan en mochten we niet naar buiten. Eigenlijk alleen lezen, zitten, eten en godsdienst leren oh én de vragen van de catechisatie. En we vierden ook geen sinterklaas. Want die bestaat niet werd ons van jongs af aan verteld. Nu ik samenwoon met mijn vriend hebben we wel een kerstboom en gezellige lichtjes. Maar ik heb dat zelfde gevoel als jij. Kerst hoort in mijn ogen iets gezelligs en knus te zijn met je familie, maar omdat ik een ander pad heb gekozen ben ik met de kerst ook niet meer welkom. Ik heb daardoor een beetje een hekel gekregen aan de kerst. Dit jaar voor het eerst wil ik echt proberen om er samen iets gezelligs van te maken. Tot nu toe was ik altijd blij als in januari ‘het gewone leven’ weer begon. Fijne kerst meiden! X

lot -

Wat naar om te horen dat je niet meer welkom bent. Ik vind het zo lastig om te begrijpen dat je je eigen kinderen dan een soort van ‘afwijst’, alleen omdat je er andere ideeën er op na houdt. Het gaat toch juist om de liefde met en voor elkaar, niet om het volgen van regels.

Margot -

Mooi geschreven! Nooit geweten dat er zoveel gevoelens gekoppeld kunnen zijn aan een kerstboom en mooi dat je dit met ons deelt!

Mirjam -

Wat heb je het weer mooi verwoord.. Voor mij minder heftig, maar ik vind het nog steeds niet tof om aan kerstcadeaus te doen. Zo viert mijn schoonfamilie de kerst. Met 4-gangendiner aan tafel. Vroeger ging ik naar de kerk en hadden we een brunch, maar verder gewoon een relaxte kerst. Mijn ouders vieren kerst om de geboorte van Jezus te vieren en niet om cadeaus. Niet dat ze zo mega streng gelovig zijn, hoor.. Maar toch voelt het voor mij fout als ik bij m’n schoonfamilie weer cadeautjes uit zit te pakken.

Fleur -

Mooi verwoord Martine! Ik hoop dan dat je deze kerst er extra van geniet. En wat een geweldig leuke foto met Noa en de boom, moest er toch wel even om gniffelen, haha!

Dita -

Wat heb je dit weer mooi geschreven Martine!

Akosua -

Wat bijzonder om te lezen dat dit soort kleine dingen niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Voor mij hoort een kerstboom zo erg bij de feestdagen. Elk jaar koopt mijn moeder weer nieuwe versieringen en heeft de boom bij mijn ouders een heel ander kleurenthema. Ook weet ik dat we, we waren met vier kinderen thuis, regelmatig de boom omstootten en dat de piek weer eens brak en dat er dan magisch weer een nieuwe piek op de boom kwam. Achteraf kwam ik erachter dat mijn ouders elk jaar zes pieken kochten, omdat we die toch elk jaar een paar keer per ongeluk braken. Dus voor mij heeft een kerstboom alleen positieve herinneringen. Ik hoop dat voor jouw een kerstboom ook uiteindelijk een positieve ervaring en herinnering kan worden. En kan Noa er een beetje afblijven?

Diana Carlton -

Wat mooi geschreven Martine. Ik vind het knap dat, ondanks de confrontatie met het verleden, je toch ervoor hebt gekozen om de boom op te zetten. Ik wil je ontzettend fijne feestdagen wensen, welke invulling je er ook aan geeft!

Lauriëtte -

Wat bijzonder dat een kerstboom voor jou zo’n andere lading heeft. Voor mij is het mijn hele leven al gewoon en zou het raar zijn om geen kerstboom in huis te hebben. Geniet van de feestdagen Martine!

Beautydagboek -

Ik wist niet dat je Jehova Getuige geweest bent, ik ga zeker even je verhaal daarover lezen. Het is daarom extra bijzonder voor je zo’n kerstboom in huis! En ook even wennen inderdaad :). Voor mij staat een kerstboom voor heel veel gezelligheid en ik ken het ook niet anders dan dat hij er ieder jaar staat :).

Nienke -

hoewel wij wel onze communie enzo gedaan hebben, draait kerst bij ons meer om samenzijn met familie en gezelligheid dan om het christelijke verhaal. Omdat mijn oma nu in het ziekenhuis ligt en er waarschijnlijk niet meer zal zijn met kerst, zullen de feestdagen voor mij nooit meer hetzelfde zijn.

Nicky -

Prachtig, Martine :). Je schrijft zo helder over je spagaat dat ik je verwarring en pijn helemaal voel. Ik kan me indenken dat het pijnlijk moet zijn om steeds weer met je neus op de feiten gedrukt te worden. Daarom des te meer props voor jou dat je je ‘nieuwe’ leven zo fijn mogelijk probeert in te richten en dat je daarbij ook nog zoveel rekening net anderen probeert te houden. Ik heb echt veel bewondering voor jou!

Madebyuna -

Ontzettend fijn geschreven, kan me het heel goed voorstellen dat het een dubbel gevoel geeft! Ik keek vroeger niet echt uit naar de feestdagen, niet zoals de andere kinderen altijd deden.. waarom niet? Het voelde echt als een familie ding en mijn gezin/familie is niet een happy zorgeloze familie. (Ze zijn heel lief hoor, maar het familiegevoel ontbreekt). Sinds vijf jaar heb ik een onwijs leuke schoonfamilie die met kerst helemaal uitpakt met een grote boom en veel cadeautjes en gezelligheid. Lekker ontspannen en het gezellig hebben samen, sinds dit jaar merkte ik dat ik ook heel erg naar de feestdagen uitkijk omdat ik door het enthousiasme van mijn schoonfamilie aangestoken ben en zij voelen nu ook echt als mijn tweede familie! Ik hoop dat jij ook op je eigen manier, ook plezier zal beleven aan de feestdagen en die mooie glinsterende boom!

Robin -

Wat fijn om dit positieve bericht te lezen! :)

lucindainwonderland -

Omdat het voor mij zo normaal is, denk je er ook niet over na dat het voor een ander niet zo hoeft te zijn. Wat leuk dat je er zo in gedoken bent en nu vol voor de feestdagen gaat. Ook zijn dingen als een verjaardag toch echt wel om te vieren dus vind het leuk om te lezen. Ikzelf zet geen boom neer, want die gaat echt helemaal tegen de grond als ik niet thuis ben en mijn twee katten wel. Ik decoreer de boel wel een beetje, dat maakt het ook leuk. Geniet van de feestdagen!!!! xxx Lucinda

Reageer ook