Gestopt met de pil

Al sinds mijn 14e slik ik de pil. Ik heb altijd dezelfde geslikt – zij het van verschillende merken. Maar nu, na ruim 10 jaar, ben ik gestopt met de pil. Ik deel vandaag mijn ervaringen.

Mijn kinderwens heb ik niet onder stoelen of banken gestoken. Iedereen weet wat je er voor moet doen om zwanger te worden dus is de eerste logische stap: stoppen met de pil. Ik was al een paar jaar benieuwd naar hoe het zou zijn, geen hormonen meer slikken. Ik had namelijk verschillende positieve verhalen gehoord over onder andere een hoger libido en een minder ‘vlak’ gevoel. En daarom besloot ik onlangs om te stoppen met de pil. Ik zou over een paar maanden sowieso stoppen, dus waarom niet wat eerder zodat ik een tijdje een pil-loos lichaam kon ervaren? Ik sloeg een doosje condooms in en slikte mijn laatste pil van de strip. Een paar dagen later had ik mijn laatste onttrekkingsbloeding (ongesteld van de pil). Dit was op 22 september (ja ja, ik houd het keurig bij een een menstruatie app!).

In dit artikel wil ik los van mijn kinderwens mijn ervaringen met het stoppen met slikken van de pil bespreken. Ik nodig dan ook graag alle vrouwen uit mee te kletsen.

Ontpillen

Ik Googelde ‘stoppen met de pil’ en las van alles over ‘ontpillen‘. Ik had geen idee dat je er zelfs bijverschijnselen van kunt krijgen, zoals buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten, verandering van gewicht, stemmingswisselingen, puistjes en uiteraard, een onregelmatige menstruatie. Wow, dat het daar allemaal gemoeid mee kon gaan, ik had geen idee!

Na een onttrekkingsbloeding van 5 dagen begon het wachten op een volgende, ‘natuurlijke’ menstruatie. Ik las op internet dat je niet raar moest opkijken als die pas na 6 maanden aan zou kloppen. Zelfs na 12 maanden zou niet heel raar zijn! Dat gaf me een beetje een onrustig gevoel. Ik wilde dan nog wel even wachten met zwanger worden, maar 12 maanden, nee, zo lang wilde ik nou ook weer niet hoeven wachten. Daarnaast wilde ik vooral graag weten ‘of ik het nog deed’. Haha!

In de weken na mijn laatste onttrekkingsbloeding voelde ik regelmatig krampjes. Ook kreeg ik opeens een behoorlijke acne-aanval op mijn kin (kenmerkend gebied voor hormoonproblemen). Achteraf duidelijk bijverschijnselen van het stoppen met de pil, want vlak voor de eerste natuurlijke menstruatie was het over en is het niet meer in die mate teruggekomen.

De eerste natuurlijke menstruatie

Ondertussen nam ik voorzorgsmaatregelen door in iedere tas een paar tampons te stoppen, voor het geval dat ik ongesteld werd terwijl ik niet thuis was. Het deed me denken aan de eerste jaren dat ik ongesteld was (ik werd al op min 11e voor het eerst ongesteld). In het begin had ik geen idee wanneer ik ‘het’ kon worden dus had ik altijd wat bij me. Destijds had je ook geen apps om het in bij te houden, je krabbelde gewoon een geheim symbool in je schoolagenda.

In elk geval, na 6 weken ‘wachten’ was het moment daar! Ik was bij mijn moeder op bezoek en had het met haar over het ontpillen en afwachten tot de eerste natuurlijke menstruatie. Tussendoor ging ik even naar de wc en slaakte opeens een gilletje! ‘Ah, ik doe het nog!’, riep ik. M’n moeder hoorde het en juichte mee. Het was hilarisch en super toevallig. Misschien een beetje een maffe reactie op ongesteld worden, maar ik was erg blij om te merken dat ik het nog deed. Ik vond het gewoon een fijn idee.

Daar gaat ‘ie! Ik voelde me bijna een beetje ‘stout!’ ;)

Menstruatie zonder pil

‘En? Merk je verschil?’, vroeg Martine me gelijk. Ja! Ik merk een groot verschil tussen mijn menstruatie mét en zonder pil. Met pil, een onttrekkingsbloeding dus, duurt mijn menstruatie 5 dagen. Het bloed is veel dikker, draderiger (oke, TMI misschien 😉 ), waar het zonder pil veel meer vloeit en helderder rood van kleur is. Ik had altijd al weinig krampen, maar zonder pil heb ik helemaal nergens meer last van. De menstruatie lijkt nog iets lichter te zijn. Fijn! Ook duurt mijn natuurlijke menstruatie iets korter, zo’n 4 dagen.

Cyclus

Op dit moment kan ik nog niet spreken van een hele regelmatige cyclus. Ik begon met een natuurlijke cyclus van 34 dagen en daarna  28 dagen. De volgende zou zich over een kleine 2 weken moeten aandienen, als hij volgens het gemiddelde van 28 dagen zal gaan.

Voor wie zich na de biologieles op de middelbare school nooit meer verdiept heeft in een natuurlijke menstruatiecyclus (zoals ik, vóór ik stopte met de pil), even wat extra uitleg. De gemiddelde duur van een normale menstruatiecyclus bedraagt 24 tot 35 dagen, maar kan uiteenlopen van 21 dagen tot 3 maanden.

De cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie (dus de dag dat je ongesteld wordt). Dit is dag 1 van de cyclus. Een nieuwe eicel rijpt ondertussen in de eierstok. Rond dag 14 van de cyclus komt de rijpe eicel uit de eierstok. Dit noem je het moment van de ovulatie of de eisprong. Een paar dagen voor de ovulatie tot de dag erna ben je het meest vruchtbaar en heb je dus kans om zwanger te worden. Als de eicel die bij de ovulatie is vrijgekomen niet bevrucht wordt, sterft deze af en wordt ‘ie 14 dagen na de eisprong afgevoerd met een deel van het slijmvlies dat de baarmoeder afstoot. Dit is het moment dat je weer opnieuw ongesteld wordt en er een nieuwe cylus begint. Je cyclus loopt dus vanaf de eerste dag dat je ongesteld wordt tot en met de dag vóór je opnieuw ongesteld wordt.

Als je een langere of kortere cyclus hebt dan 28 dagen, is de eisprong toch altijd zo’n 14 dagen voor de verwachte volgende menstruatie.

Ik ‘voel’ verschil

Ik was van te voren ontzettend benieuwd of ik verschil zou voelen. Verschil qua menstruatie is er dus zeker. Maar ook qua gevoel en aan mijn lichaam merk ik verschillen!

Zo voel ik me emotioneler. Ik heb iets meer pieken en dalen. Ik moet sneller huilen bij films en tv-programma’s en kan soms wat prikkelbaarder zijn. Heel gek! Alsof ik met pil iets ‘gelijkmatiger’ was qua emoties. Ik vind het op zich niet erg. Het is wel eens lekker om je te laten gaan. 😛 Ik kan niet zeggen of ik me meer ‘mezelf’ voel, wat je wel eens hoort, omdat ik al zo lang de pil slikte. Maar ik merk wel zeker een verschil op dit gebied.

Ook merk ik dat mijn libido positief is veranderd. Daarnaast heb ik minder last van vaginale droogheid. Misschien wederom een beetje TMI, maar hier op 2WMN bespreken we ongegeneerd alles, dus ook dit. 😉 Ook dat komt je seksleven natuurlijk weer ten goede.

Daarnaast is het ook gewoon lekker dat je je pil niet meer kunt vergeten. Aan de andere kant moet je wel weer condooms bij de hand hebben als je niet zwanger wilt worden…

Terug naar de pil?

Al met al merk ik absoluut een verschil! Ik vind het ergens wel een beetje beangstigend. ‘Wat een troep’ is het gevoel wat ik nu heb. Ik ben benieuwd of ik ooit nog weer terug zou gaan naar de pil. Nu ik dit geprobeerd heb en toch wel echt verschil merk, moet ik er eigenlijk niet aan denken om weer te beginnen met het slikken van de pil. Ook het idee van een spiraal, de Nuvaring of de prikpil staan me niet aan. Aan de andere kant is de pil wel een heel makkelijk anticonceptiemiddel. Condooms zijn in die zin beetje irritant. Hoewel, ik vind ze niet zo vervelend als dat ik van te voren gedacht had en je lekt niet na 😉 . Daarnaast kan de vrouw of de man zich laten steriliseren als je kinderwens vervuld is… Ook een optie! Maar goed, hier kan ik over weet ik hoe veel tijd wel weer over nadenken.

Ik ben heel benieuwd of hier vrouwen zijn met een soortgelijke ervaring na het stoppen met anticonceptie op basis van hormonen! Laat een reactie achter!

242 reacties

Me -

Dank voor al informatie die je wilde delen met ons, ook de TMI stuff, ook belangrijk om te lezen ;). Anyways mijn verhaal is dat ik in het buitenland zit en ik vergeten was een nieuw doosje pillen te bestellen, dus ja ik dacht laat maar dan, sla wel ff 5 maand over, mijn seksleven gaat echt nergens over, dus kan prima zonder. Overigens slikte ik de pil ook alleen maar omdat ik altijd veel pijn heb als ik menstrueer. Maar in tegen stelling van sommige van jullie had ik helemaal geen kinderwens, maar de 2 weken dat ik nu zonder de pil ben zijn er wel wat gekke dingen met mijn lichaam/ hoofd aan de hand. Zo is mijn libido hoger, of beter gezegd ik heb weer een Libido en ik denk opeens vaak aan kinderen. Ik heb ook seksdromen, beste gênant soms. ( ik weet echt niet meer wie ik ben) Daarnaast heb ik veel hoofdpijn en heb ik rode vlekken op mijn hoofd. Het leven van een vrouw I guess! Groetjes xx

Daisy -

Heey
Aller eerst zo fijn dat dit soort pagina’s er zijn om iedereen hun ervaring te kunnen lezen. Ik zou me verhaal eens vertellen ik was 14 toen ik begon met de pil inmiddels 22 jaar, ik ben nu 5 maanden gestopt met de pil en ben zo opgelucht dat ik er mee gestopt ben ! Ik kan me echt vinden in sommige reactie’s waar heb ik allemaal last van gevoelige tepels een mega hoog libido misselijk buikkrampen gevoeliger sneller boos geïrriteerd snel huilen of te overdreven blij. Ik zou ook nooit meer willen beginnen met de pil heb nu een vaste relatie ga bijna trouwen en financieel staan we goed samen. Nu hopen dat er een klein wondertje in mij mag gaan groeien. Mijn cycles is nu elke maand 28 dagen dus dat is netjes mijn bloed is lichter en dunner dan toen ik aan de pil zat en ben nu ook langer voorheen toen ik aan de pik zat 3 dagen nu 6/7 dagen. Maar dan nu mijn vraag sinds jullie zijn gestopt met de pil is jullie witvloed ook meer geworden ?
Groetjes daisy

Clau -

Wat is het fijn om dit te lezen.
Sinds mijn 11e ben ik al ongesteld en op mijn 15e begon ik met de pil. Nu 31 en sinds een week gestopt. Mijn vriend en ik hebben wel een kinderwens maar bij mij is het op het moment erg aanwezig bij mijn vriend nog niet zo die denkt meer over de praktische zaken na en aan de financiën(die we goed op orde hebben trouwens 😉 ) maar goed nu dus toch besloten om te stoppen met de pil en eerst condooms te gebruiken zodat de pil goed uit mijn lichaam is tot we er allebei klaar voor zijn. Ik ben heel benieuwd na zolang aan de pil te zijn geweest wat voor effect dit heeft op mijn lichaam en hoe snel mijn menstruatie weer op de rit is. Waar ik nu momenteel het meeste last van heb is.. Mijn onzekerheid..ik wil het zo graag zwanger worden dat ik er zoveel over na denk.. stel dat het nog heel lang duurt..stel dat het niet lukt.. gek wordt ik er van! Ik weet ik moet mezelf niet zo gek maken maar het is moeilijk om die gedachtes stop te zetten het gaat gewoon vanzelf. Hebben meer van jullie hier last van en hoe ga je hier mee om? Wat ik ook zo moeilijk vind is dat mijn vriend nog wil wachten.. aan de ene kant snap ik hem wel maar aan de andere kant ook niet.. misschien meer een vrouwen ding? Zeg het maar ik weet het niet. Het zal allemaal wel goed komen maar ik vind het verdomd lastig om het even los te laten. Ik wilde dit gewoon even aan jullie kwijt 😉

Lotte -

Hallo dames,

Dan doe ik toch eventjes mee,…
ik ben sinds een maand gestopt met de pil. Waarom weet ik niet. Misschien om dat de kinder wens heel groot is. Maar om dat er dus geen partner is kan ik niet verklaren waarom ik gestopt ben met de pil,… stiekem hoop ik mssn op een zwangerschap,… klink fout,… i know. Nuja de sex is er zelden,… ik heb eigelijk van bijna niets last op 1 iets na dan toch zeer maar dan ook zeer gevoelige tepels,… pff lastig,… maar het is aan het mindere. Wel eens goed dat ik dit alles lees want omg wist ik veel wat de pil met je lichaam doet 😱 gek om te lezen en te ervaren,… ik heb dus wel 1 probleem. Heb een kleine krush op iemand waar ik enkel en alleen mee slaap. Fysieke krusch dus! Voor alle duidelijkheid! Mijn dillema,… pil weer nemen of sex met condoom,…. de kinder wens is er maar niet dat ik iemand bewust zou laten opdraaien voor mijn wensen,… dus help me out,…. !! Ook al willen vestaan dat je verdikt eens terug aan de pil! Dit wil ik dus niet !!

Essie -

Dankjewel voor het delen van je ervaring! Zelf ben ik nog niet gestopt, maar ik herken heel veel in je verhaal. Ik werd ook ongesteld op mn 11e en ik ben ook sinds mn 14e aan de pil (vanwege de ernstige pijn). Nu ben ik 24 en dus ook 10 jaar aan de pil. Echt grappig al die gelijkenissen. Maar goed.. Ik overweeg ook om te stoppen omdat ik zeker ook een kinderwens heb. Iedereen om me heen heeft al kinderen zelfs door de pil, spiraal en weet ik veel wat heen. Alleen mij is dat (nog) niet overkomen. Ook hoor is soms over de jarenlange moeite om te ontgiften van de pil, dus alleen daarom zou t beter zijn om alvast te stoppen. Maar de gedachte om zo dan de controle te verliezen, dat vind ik nog best eng. Door de jaren heen wordt mn ongesteldheid ook steeds minder en dat vind ik ook eng haha.. Maarja op dit moment heb ik ook geen relatie, dus dan zie ik nog geen haast om te stoppen. In ieder geval dankje wel voor het delen!

Sarah -

Ik ben vanaf – ik denk mijn 14e, nu 24 jaar – begonnen met het slikken van de Diane pil vanwege mijn puistjes. Althans, ik heb vrijwel altijd de goedkopere variant geslikt. Omdat ik ook heb gelezen dat een teveel aan hormonen niet goed voor je is, heb ik al twee keer geprobeerd om te stoppen met de pil. Na twee maanden merkte ik dat mijn onzuivere huid weer terugkwam. Na wikken en wegen toch twee keer besloten om wéér met de dianepil te beginnen. Wat ik toen nog niet doorhad, was dat mijn lichaam ontzettend negatief reageerde nadat ik de tweede keer weer was begonnen met de dianepil. Mijn benen gingen langzamerhand steeds meer vocht vasthouden én hoewel ik vroeger wel vaak hoofdpijn had, had ik nu ineens last van migraine, iedere week, meerdere keren per week, ieder weekend. Toen weer besloten om met de pil te stoppen. Migraine is toen nagenoeg weggebleven alleen vanwege de acne toch wéér besloten om aan de dianepil te beginnen, maar de originele diane, de diane35. Ik slik deze pil nu en heb nagenoeg geen last van migraine! In de goedkopere variant van een pil, dus waar je de naam van de pil niet ziet maar enkel de stofnamen, kunnen hulpstoffen inzitten – die niet in het origineel zitten – waar je lichaam slecht op reageert. Daarnaast is een originele pil vaak ook duurder, dus zijn de apotheken minder geneigd om deze te verstrekken, maar als je er duidelijk om vraagt bij je huisarts dat je het origineel wilt, kan de apotheek deze gewoon aan je verschaffen. Met de originele diane35 ben ik dus hoofdpijn/migraine vrij en acne vrij. Mijn benen blijven wel vocht vasthouden, dus ik ga toch opnieuw proberen te stoppen met de pil en kijken of daar verbetering in zal komen. Omdat ik weet dat de acne terug zal komen, ga ik deze proberen te behandelen bij een huidtherapeut. Op hoog van zegen dat ik op deze manier een mooie huid en mooie benen krijg. Mocht m’n huid slecht blijven en mijn benen vocht blijven vasthouden, ga ik alsnog weer aan de dianepil.

Lin -

Hallo dames.

Ik ben sinds augustus 2017 gestopt met de pil. Ik hou mijn menstruatie bij in een hele fijne app P.C genaamd. Super fijn.
Ik merk dat Mn menstruatie cyclus de ene keer 26 was dan 25 en dan 28. De laatste tijd toch wel 28. Ben wel korter ongesteld dan toen ik de pil slikte.
Ik ben wel in gewicht toegenomen. Maar of dat echt alleen de pil stop is betwijfel ik.
Ben namelijk ook gestart met insuline voor diabetici dus dat speelt zeker een rol mee ook. Tevens was dit pas in januari 2018 dat dan weer wel.
Ik probeer zeker op mijn gewicht te letten. Ik vind wel dat ik de eerste dag ontzettend vloei leeg loop. En dr ook last van heb zeker wel. Buikkrampen naar humeur je kent het wel.

Wij willen in de toekomst kindjes. Als ik goed ben ingesteld op de insuline. En de hb1ac waarde goed genoeg is om “toestemming” ook wel groen licht te krijgen.

Hoe zijn andere ervaringen? Snel zwanger na de pil stop?
Of valt het tegen?

Lin

Sofie -

Hey iedereen,

5 maanden geleden ben ik gestopt met mijn pil om te kunnen beginnen aan kinderen. Mijn lichaam, vooral mijn cyclus, had tijd nodig om zich aan te passen. Sinds 2maanden is mijn cyclus regelmatig! Gelukkig… sinds zaterdag zit ik emotioneel echt in de knoop! Zit steeds met donkere gedachten in mijn hoofd en zit steeds te huilen!! Ik eet ook amper omdat ik zo een nerveus gevoel heb! Ik kan mezelf echt niet bedwingen zelf op mijn werk komt dit nerveus gevoel naar boven! Ik zit te wachten op mijn volgende menstruatie, met de hoop dat ik emotioneel terug een beetje in orde ben. Donderdag ga ik bij mijn dokter omdat ik het echt niet volhou die duistere gedachten en die gevoelens. Ik ben zelf aan het overwegen om terug mijn pil in te nemen omdat deze me emotioneel bij elkaar hield!
Ben ik de enigste met zo’n gedachten? Ik voel me echt hopeloos…

Rhony -

Hoi! Gaat het nu beter of ben je weer met de pil begonnen?

CINDY -

Ik had afgelopen zondag (11juni) de laatste dag van mijn stopweek. Maandag had ik weer moeten beginnen, maar heb ik niet gedaan. Ik heb momenteel geen vriend (denk ook niet dat die er gaat komen, ben aseksueel) wil over een paar jaar wel kinderen maar dan via een donor (BAM dus), of een co-ouderschap met een homostel. Daar ben ik nog niet helemaal uit. Dus nu alvast mijn lichaam laten wennen aan het ‘leven zonder pil’ Tot nu toe voel ik nog niet echt verschil. Ik ben benieuwd hoe ik mij over een paar weken voel!

Joyce -

Wat een verhalen!
Ik ben onlangs gestopt met de pil op advies van de gynaecoloog. Ik heb onderzoeken gehad van binnen omdat ik altijd maar dan ook echt altijd vloeide door mij pil heen. Deze moest ik van de arts doorslikken. Het vloeien ging van ongesteldheidsniveau naar 1 drupje. Ik kon er geen touw aan vastknopen hoe erg het per dag zou zijn.
De uitslag van de onderzoeken gaven aan dat ik gelukkig niets heel ernstigs heb, maar zijn baarmoederwand is erg dun (lees: hier moet het eitje zich nestelen wat door de dunne wand erg lastig zal worden) en zijn baarmoedermond is erg gevoelig waardoor ik snel bloed. Bij de onderzoeken werden er een uitstrijkje gemaakt en een inwendige echo. Toen de eendenbek werd verwijderd na het onderzoek was deze helemaal rood van het bloed. Mijn baarmoedermond moet ik zien als een wondje die bij het minste of geringste gaat bloeden. Super vervelend, ook tijdens de seks!

Ik ben daarom op advies van de arts op 18 april gestopt terwijl ik net 1 pil uit mijn nieuwe strip had genomen. Op 22 april werd ik ongesteld. Voor mij voelde dit als een normale ongesteldheid.

Mijn vriend en ik zijn inmiddels 8 jaar samen en hebben besloten niets meer te gebruiken. Super enthousiast gingen we meteen aan het werk, maar iedere keer werd ik teleurgesteld bij de ovulatietest. Nu lees ik hier dat de ovulatie na pil gebruik op zich kan laten wachten en dat stelt mij gerust.

Wel ben ik al begonnen met het slikken van foliumzuur zodat mijn lichaam de tijd heeft om het op te nemen voordat ik echt zwanger wordt.

Het enige nadeel wat ik nu ervaar is dat mijn scheetjes heeeel erg stinken en erg vaak komen. Ook ga ik niet meer regelmatig naar de wc. Of dit nu komt van die pillen of het stoppen met de pil, dat is mij een raadsel. Iemand advies hierin?

Eva -

Hey, ik heb op 22mei mijn laatste pil genomen na ongeveer 2,5jaar aan de pil (met maar weinig stopweken vanwege hele pijnlijke menstruatie). Mijn vriend en ik gaan binnenkort trouwen en willen eigenlijk onmiddellijk nadien beginnen proberen om zwanger te worden. Ik wilde dus graag enkele maanden voordien al ontpillen.
Ik heb een hele lange onttrekkingsbloeding gehad (zeker 8dagen) en sinds 22 mei hou ik alles ook bij in een app. Nu zou ik normaal volgend de app morgen moeten starten met mijn menstruatie (er vanuit gaand dat mijn lichaam onmiddellijk terug is opgestart en ik 28dagen cyclus heb zoals vroeger). Vandaag begon had ik een heel klein beetje bloedverlies (beetje rozig). Ik hoop dat dit morgen doorzet en ik dus nu al mijn 1e menstruatie na mijn pil heb. Dit zou voor mij al een hele geruststelling zijn, aangezien ik altijd al schrik heb gehad voor vruchtbaarheidsproblemen (zonder daar echt een specifieke reden voor te hebben).

Maar wat kan je nu eigenlijk afleiden uit die eerste menstruatie? Heb ik nu zeker een eisprong gehad? Of kan ik ook menstrueren zonder een eisprong te hebben gehad? Ik heb namelijk getest met ovulatietesten en die bleven volledig blanco, dus geen fijn of bleek streepje, helemaal niets behalve de testlijn.

Hayat -

Ik ben 7 maanden getrouwd.
6 maanden gebruikte ik prik en wat ik niet kon begrijpen was bloedverlies. Echt iedere keer klein beetje bloed. Daarna ben ik met de pil begonnen. 1 maand tot vandaag. Ik mis mijn echte natuurlijke menstuatie ik weet niet waar het naar toe is gegaan. Ik word ook dik rn word iedere keer boos alles is iritant 😂. Ik wil stoppen met alle die anticonteptie dingen. Maar dan blijft mijn man niet van me af. En wil nog niet zwanger worden

Iemand tips?

Oh en nog iets voor dat je zegt ga naar de dokter. Ik woon in Duitsland en ben nog niet verzekerd.

Tanja -

Hoi allemaal,

Ben sinds 1 maand ook gestopt met de pil en mijn haaruitval is echt niet normaal. Voel me onzeker, ongelukkig en bijna depressief. Ga morgen naar de dokter. Vroeg mij af hoe dit bij jullie is gegaan na het stoppen met de pil? Ging de haaruitval over, groeide de haren weer terug? Hoelang duurde dit of zijn jullie weer begonnen met de pil om dit tegen te gaan?

Ben radeloos!! :( :(

Caro -

Vanaf mijn 12e slik ik de pil omdat ik veel last had van jeugdpuistjes. Ben nu 21. Mijn zusje precies hetzelfde verhaal. Zij is nu 1 maand gestopt omdat ze veel last had van buikpijn door de pil. Dit heeft mij aan het denken gezet. Nu denk ik erover om zelf ook te stoppen, vanwege alle risico’s die je mogelijk kan krijgen. Nu slikt de halve vrouwelijke wereldbevolking de pil, dus zo’n vaart zal het niet lopen. Zelf heb ik totaal geen last van bijwerkingen zoals sommige dames hebben. De pil geeft mij veel rust / zekerheid, ik kan bijna op het uur zeggen wanneer ik ongesteld wordt.
Door alle verhalen durf ik eigenlijk niet te stoppen (straks krijg ik weer puisten of word ik weer heel erg ongesteld).
Wat is jullie advies?

Joy -

Hey Caro, ik slik zelf ook de pil sinds m’n 12e en ben nu 26. Nog altijd last van puistjes, maar toch wil ik eigenlijk wel graag stoppen met de pil, omdat het toch ook hormonen bevat en je lichaam beinvloedt. Ik snap je angst voor het eventuele terugkomen van de puistjes, die heb ik ook (ook al heb ik alsnog acne ondanks het slikken van de pil). Ik loop nu bij een acupuncturist (die ook met kruidenthee werkt) die me van mijn acne af kan helpen, en ik kan jou dit ook aanraden. Je lichaam wordt op een natuurlijke manier weer in balans gebracht (en er wordt als het goed is je geadviseerd wat je wel en niet mag eten..zo zal je bijv. moeten stoppen met het eten van varkens-/rundvlees, zuivel en spaanse pepers) en zal dan na een tijdje de pil niet meer nodig hebben. Ik heb morgen mijn tweede behandeling en ga dan ook vragen of het verstandig is om helemaal te stoppen met de pil (aangezien de acupuncturist zei dat ik vocht vasthield, een van de dingen die de pil kan veroorzaken). Heel veel succes in ieder geval! :)

sharr -

hoi

ik ben op 1 jan officeel na 6 jaren gestopt met de pil innemen op 8 jan werd ik plots ongesteld ik zou eigenlijk op 16 jan ongsteld moeten worden. nu heb ik heel veel buik pijn en voel me aldoor misselijk. ik ben verschrikkelijk bang omdat ik niet weet wat het was/is, al die reatie en het verhaal hebben me even sterk gemaakt, ik ben nu alleen een beetje zenieuwachtig omdat ik vreest dat ik weer ongesteld kan worden voor de 2e keer of blijft een voor nu weg????

Marjolein -

Wat fijn om al deze reacties van iedereen te lezen!
Sinds gisteren heb ik de gedachte om te stoppen met de pil. Na verschillende fora te lezen en te eindigen met deze pagina met al zijn reacties weet ik het nu zeker: ik wil stoppen met de pil.
De reden waarom ik wil stoppen is de ‘troep’ die je met zo’n klein pilletje eigenlijk binnenkrijgt en alle risico’s die hij met zich meebrengt.
Verder heb ik ook reacties van vrouwen gelezen die door de pil allemaal narigheden kregen met hun baarmoeder.

Ik heb ongeveer 12 jaar een zware pil gehad. Ik kreeg een zware pil omdat ik erg slank was en wilde aankomen. Ik moet zeggen dat ik nog steeds slank ben (wel met vormen) dus zoveel nut had de zware pil achteraf niet. Dit jaar ging hij uit de schappen (waarom? is niet bekend….) dus moest ik wel een andere pil. M’n nieuwe huisarts schreef een hele lichte pil voor omdat ze een zware pil niet nodig vond bij me.
Met die lichte pil kreeg ik heel erge puisten rond m’n kin en ook op andere plekken op m’n gezicht. Na 4 maanden vroeg ik aan m’n huisarts een zwaardere pil ivm de acné.
Na het lezen van de bijsluiter en alle risico’s die de pil met zich meeneemt ben ik erg gaan twijfelen over het gebruik hiervan. Ik heb gister de eerste pil van de strip geslikt maar zal vanaf vandaag geen pil meer slikken.

Ik weet dat mijn huid weer heel onrustig gaat worden –> veel puisten in m’n gezicht. Een aantal jaren geleden was ik 4 maanden gestopt met de pil omdat ik het niet nodig vond maar ik kreeg er zoveel puisten van in m’n gezicht dat ik er enorm onzeker van werd. Ik voelde me net een tiener en gewoon walgelijk. Toen begon ik toch maar weer de pil te slikken en werd m’n huid weer rustig.

Omdat ik ervaring heb met het stoppen van de pil weet ik dat die onrustige huid nu weer zal terugkomen. Ik weet dat ik het zwaar ga krijgen hiermee maar als ik het zo lees moet het na een jaar weer een stuk rustiger zijn geworden (bijv alleen rond menstruatie onrustige huid).
Een mooie uitdaging waarbij ik echt door de zure appel zal moeten bijten met ogen op de ‘finish’. Nu ik weet dat het waarschijnlijk maar een jaar gaat duren (en niet maar 3 maanden) onrustige huid) vind ik dat het >uiteindelijk< wel waard.
Op naar een nieuw jaar zonder toegevoegde hormonen!!!!

Iris -

Hoi, ik herken het probleem! Na mijn eerste stop ben ik ook weer begonnen vanwege de huidproblemen. Inmiddels weer gestopt met de pil. Bij mij begonnen de puistjes/ontstekingen nu ook weer na 3 weken maar inmiddels (weer 4/5 weken later) is het tot mijn grote verbazing helemaal weg. Ik had voor mezelf een stappenplan en het lijkt te werken (dus misschien kan het je helpen):

S ochtends heet water met citroen (je kunt googlen voor de benefits)

Agnus castus (monnikspeper) supplementen. Dit wordt ook door gyneacologen ed voorgeschreven. Helpt je om je hormonen in balans te krijgen.

Veel water, zo min mogelijk suiker.

Elke avond goed reinigen, na lang zoeken gebruik ik nu een reinigingscreme (hema!) en verwijder ik deze met een microvezel doekje.

S ochtends reinigen met water en een milde creme gebruiken. S avonds ook een milde nachtcreme. Het lijkt tegenstrijdig om je huid ‘vet’ te houden maar blijkbaar is een vette huid niet per se een gehydrateerde huid.

Hopelijk heb je er wat aan :)

Merel -

Jeetje wat ben ik blij met deze site alle info is super duidelijk.
Ik ben vanaf mijn 16 de aan de pil en ben nu 33 en 4 maanden gestopt met de pil.
Helaas ben ik nog niet echt goed ongesteld geweest maar na het lezen van al deze info ben ik er gerust op dat dat wel goed gaat komen.
Om vind de onzekerheid wel moeilijk en ben elke keer geneigd een test te halen. Ik ga al deze verhalen gewoon nog een keer lezen als ik twijfel.
Xxxxx merel

Sanne -

Toen ik was gestopt met de pil was ik daarna drie kilo aangekomen. Echt niet fijn.
Ik heb helaas geleerd dat je er niet veel aan kan doen. Het ligt namelijk aan de oestrogeen die jouw lichaam aanmaakt las ik hier: http://www.10-kilo-afvallen.nl/aankomen-na-het-stoppen-met-de-pil/

Felicia -

Ik heb de pil nooit geslikt
Mijn moeder was er niet blij mee en ging speciaal met mij maar de huisarts op mijn 15 de jaar want ze was bang dat ik anders kon zwanger raken.
Maar ik wilden helemaal niet aan de pil
Want ik had altijd al vanuit mezelf een natuurlijk gevoel bij. de huisarts zei tja als ze niet wilt dan doen we het niet.
Mijn moeder was daar niet blij mee ik wel
Ik moest haar beloven dat ik condooms zou gebruiken.
Ik heb op mijn 22 ste mijn eerste kindje gekregen wist altijd al dat ik moeder wilden worden het liefst een groot gezin.
Ik raakte voor de tweede keer zwanger op mijn 23 ste en was net 24 toen ik bevallen was. En nu op mijn 30 ste ons derde prinsesje gekregen.
Dus ja ik heb helemaal geen ervaring met de pil of spiraal of wat dan ook
Ik probeerde om de vruchtbare dagen te omzeilen om zo niet al op mijn 15 de zwanger te raken.

Sacha -

De vruchtbare dagen omzeilen zou ik niet aanraden aan anderen als anticonceptie. Je kunt hiervoor nog steeds zwanger worden. Wel fijn dat het voor jou wel zo heeft uitgepakt en je zwanger werd zoals je graag wenste

Marloes -

Ik was sinds mijn 13e aan de Dianepil, ook al waren dat af en toe andere merknamen. Ben nu 27 en 30 mei aan mijn eerste cyclus begonnen zonder pil. Best spannend. Wij hebben (nog) geen kinderwens, maar wel gestopt met de pil omdat ik om mij heen verhalen te horen kreeg van een jaar tot 1,5 jaar ontpillen. Zo lang willen wij ook niet wachten :)
Ik heb nog geen eisprong gemerkt, maar ben nu wel op dag 29 van mijn cyclus.
Mijn nadelen die ik merkte na stoppen met de pil: veel gekke klacht(jes) zoals gekke rommels in onderbuik, vochtigere ontlasting (TMI :)), en ben sinds een enkele dagen erg duizelig, licht in mijn hoofd en misselijk.
Mijn voordelen: meer zin in sex, ik lijk wel meer opgewonden te worden, ik heb minder hoofdpijn, terwijl ik juist aan de pil ging om rug- en hoofdpijn te verminderen. Ik ben veel gezelliger, ben gewoon iets positiever. Ik vind het ook wel fijn dat ik emotioneler ben. Af en toe lekker janken lucht wel op :)

Vooral dat ik meer zin heb ik sex is voor mij belangrijk. Ik merkte dat mijn vriend af en toe behoorlijk gefrustreerd was als ik geen zin had.
En dat duizelige en misselijke gevoel ben ik wel zat. Hoop dat ik snel ongesteld wordt, en dat dat dus de oorzaak was. Bleh!

ELINEH -

Heerlijk al die openheid! Ik ben nu sinds 2 maanden gestopt met de pil en heb het 14 jaar geslikt. Ben nu 26. Ik ben er mee begonnen als medicijn omdat ik erge last had van mijn menstruatie. Rug klachten, zware benen, mood swings, hoofdpijn alles wat je maar kan verzinnen. Ik wilde die troep niet meer slikken en wilde weten of ik nog steeds pijn had. Nou de buikkrampen zijn er nog en de zware benen ook. Heb verschrikkelijk last van mijn darmen en de mood swings zijn ook flink aanwezig -_- lees hier dus net dat het ook heel gewoon is dat je last krijgt van pukkels. Heb ze vooral op mijn rug, wat een rotzooi is het toch eigenlijk ook. Ik ben nog steeds niet ongesteld geworden dus ik wacht het rustig af. Ik heb me van te voren niet ingelezen over wat het eigenlijk inhoudt als je stopt. Maar als ik al deze verhalen lees zijn mijn klachten dus helemaal niet raar..
XX Eline

Dee -

Interessant om al die verschillende verhalen te lezen!
Ik ben nu 4 maanden gestopt met de pil om dat ik gewoon wilde weten hoe het was zonder.. En omdat ik vaak last had van schimmelinfecties, die nu grotendeels niet meer terug komen! Heel fijn. Word geregeld ongesteld dan zijn het de eerste 2 dagen erg heftig maar daarna ook meteen afgelopen. Ik ben dan van tevoren heel erg geprikkeld. Snel chagi enzo. Toen ik aan de pil was had ik hier geen last van. Wel voel ik me sinds een 2 maanden best depressief, ik kon eerst niet plaatsen waar deze gevoelens vandaan kwamen, dus ging ik dit soort artikelen op zoeken om erachter te komen. Ik heb er veel stress van dat ik me niet mezelf voel. Slaap er echt slecht door! Ik zit dus heel erg te twijfelen om weer te beginnen met de pil.
Maar heb totaal geen zin in die schimmelinfecties! Wat een dilemma dit… Iemand tips? Ik had trouwens de microgynon 30. Al sinds ik 12 ben.. Ben nu 22.

Natalie -

Hey Dee, schimmelinfecties kunnen ook komen van een overdaad aan chocolade. Ik heb vroeger ook Microgynon 30 genomen (ben nu overgestapt naar de minipil) maar heb ook last van schimmelinfecties als ik teveel chocolade eet.

Daniëlla -

Wat een herkenning. 2 weken geleden ben ik gestopt met de pil na 30 jaar slikken. Ik wil graag weten hoe mijn lijf voelt na zo lang de pil te hebben geslikt. Op dit moment ben heb ik heel veel last van mijn onderbuik/ baarmoeder. Echt constant krampen in mijn onderbuik, pijnlijke tepels, vieze smaak in mijn mond en ik ben zeer futloos. Ik ben zeer benieuwd of ik nog ongesteld wordt, ben 47 jaar. De laatste 10 jaar nam ik geen pauze week. Wanneer krijg ik mijn eigen lichaam weer terug, daar ben ik zeer benieuwd naar. Ik lees dat bijna iedereen is afgevallen na het stoppen van de pil maar mijn onderbuik, onder de keizersnede lijn en mijn buik zijn behoorlijk opgezet. Actief sporten is niet te doen, daar baal ik nog het meeste van. Maar ik ga het volhouden. Als er vrouwen zijn die tips hebben om de periode draaglijker te maken, ze zijn van harte welkom.

Sas -

Ik ben sinds oktober dit jaar gestopt met de pil. Ik ben ook 47 jaar. Ik ben gestopt omdat ik er genoeg van heb en volgens mij te oud ben om nog daadwerkelijk zwanger te raken. Ook ik heb die krampen in m’n baarmoeder en gerommel in MN onderbuik. Soms lijkt het of ik op het punt sta ongesteld te worden. Gewon druk voelen helemaal onderin de baarmoeder/mond. Maar helaas. Ik wacht nu al sinds oktober tot nu op m’n menstruatie. Sorry voor de vrouwen die wel kinderen willen. Ik heb nooit deze wens gehad..

Charissa -

Ik ben na 10 jaar met de pil gestopt in oktober 2014 omdat mijn man en ik aan kindjes wilden beginnen. Nu iets meer dan een jaar verder ben ik nog steeds niet zwanger, ook absoluut niet regelmatig maar voel me wel “vrijer” zonder pil. Mijn libido is de hoogte ingeschoten, mijn emoties zijn vrij stabiel (al kan ik soms ook wat overreageren), acne is ook vrij beperkt én amper migraine terwijl ik met het pilgebruik dagelijks minstens 1 aanval kreeg. Enkel mijn menstruatie blijft jammer genoeg uit :-) In januari terug naar de gyneacoloog, hopelijk heeft zij een oplossing! Het weegt serieus op je relatie als je zo lang moet wachten + elke keer die negatieve test is heel confronterend. En uiteraard wordt iedereen in je omgeving dan direct zwanger :)

Anna -

Ik was zelf heel bang om te stoppen met de pil, mede door alles wat ik had gelezen over de negatieve bijwerkingen. Uiteindelijk toch de keus gemaakt om te stoppen. Ik ben nu bijna een maand gestopt, en ben nu ongesteld geworden op de datum dat ik normaal ook ongeveer ongesteld zou zijn. Ook heb ik geen last van puisten etc, terwijl ik daar voor de pil wel heel erge last van had. Met mijn libido merk ik ook al een beetje verschil, eerst had ik nooit zin in seks meer, nu krijg ik wel een stuk sneller zin. Voor mij dus geen negatieve ervaring door te stoppen :) weg met die rotzooi!

Carina -

Hoi! Leuk om te lezen!
Ik ben een tijd geleden ook gestopt met de pil omdat ik Mijn lichaam niet meer wilde vervuilen met hormonen. Nu gebruik ik de lady comp en het caya pessarium om ongewenste zwangerschap tegen te gaan. Dit bevalt erg goed. Het is een computertje wat je temperatuur s ochtends bijhoudt en zo berekend op welke dagen je vruchtbaar bent en dus extra bescherming nodig hebt. Op vruchtbare dagen gebruik ik dan een pessarium met gel. Dit werkt prima! Verder gebruik ik een menstruatie cup ipv tampons, daardoor blijft het daar beneden veel frisser en schoner. Dit cupje is herbruikbaar dus daardoor ook goedkoop! Daarnaast gebruik ik wasbaar maandverband. Klinkt allemaal misschien heel bijzonder, maar zoek eens op youtube en er zijn honderden vrouwen die dit doen! Bevalt heel goed!

A -

Hoi allemaal, ik heb 13 oktober mijn laatste pil ingenomen en ben daarna keurig ongesteld geworden. Wat super om al jullie verhalen te lezen. Ik ben 25 jaar en al sinds mijn 16e aan de pil. Ik ben tussendoor 1x gestopt en daarna weer begonnen. Ik ben heel benieuwd wanneer mijn natuurlijke menstruatie gaat komen. Ik heb nog nooit zoveel gerommel in mijn buik gevoeld als de afgelopen 2 weken. Nu ik jullie verhalen lees, weet ik haast zeker dat het door het stoppen van de pil komt. Ik voel me sinds twee weken echt een stuk opgewekter. Er is voor mij nooit een andere reden geweest om aan de pil te beginnen dan om niet zwanger te worden. Het is sinds een paar maanden uit met mijn vriend en ik dacht: weg met de pil! Ik had van mezelf altijd al een regelmatige cyclus en geen heftige krampen. Sinds 2 dagen heb ik hele gevoelige tepels. Deze had ik nooit toen ik aan de pil was. Ik ben heel benieuwd hoe ik me over een aantal weken voel. Succes iedereen!

Syl -

Hoihoi even voorstellen.. Ik ben 21 jaar oud en nu dus na het ontpillen al zo’n half jaar geen “eigen ongesteldheid” gehad! ik slikte vanaf mijn 14e de pil i.v.m. enorme buikkrampen en doodbloeden voor je gevoel haha. heb dus t/m mijn 20e dezelfde pil gehad 6 jaar lang! ik ben met de pil gestopt omdat ik daardoor de laatste tijd onregelmatig ongesteld werd en weer heftiger..
Las dat het een half jaar tot een jaar kan duren eer je “eigen ongesteldheid” weer op gang kan komen, ik zit nu dus idd al bijna op het jalf jaar..
en ja het is vervelend om constant maar testen te moeten halen voor zekerheid!
heb tussendoor ook een ovulatietest gedaan waar een heeeel dun iniminiestreepje zichtbaar werd maar helaas tot nu toe dus nog geen menstruatie :(
we zouden graag een kleine willen dus heeft iemand tips om ondanks alles toch iets te kunnen “stimuleren”?
alvast bedankt! :)

Janna -

Dag allemaal,

Ik ben na 16 jaar gestopt met de pil. Mijn vriend is op uitzending en ik wilde wel eens ervaren hoe het zonder hormonen is. Ik heb geen puistjes of stemmingswisselingen maar ben zeker 5 kg afgevallen en mijn mooie bolle kont is plat en klein geworden en dat vind ik vreselijk! Ik zit eraan te denken om na 3 maanden weer te beginnen, maar ben bang dat ik -net als 14 jaar geleden- bijna 10 kg aan kom. Zou mijn figuur weer de oude worden als ik opnieuw begin? Ik mis mn kont en ik denk mijn vriend ook als hij straks weer thuis komt.

Martine -

Of meer lekkers eten en flink squatten om de bilspier dikker te maken? 😉

danichy -

Hou dames! Ik ben sinds 15 augustus gestopt met de pil omdat ik altijd hoofdpijn had, zelfs migraine gekregen (ook door stress erbij) laag libido maar vooral blugh van de hormonen.
18 augustus kreeg ik mijn eerste nep bloeding en erna ben ik dus niet begonnen aan een nieuwe strip.
Maar wauw wat een klachten heb ik er van!
Vanaf de 22e elke dag een mega trekkende rugpijn, gevoelige tepels, meer plassen, vieze smaak in mn mond, buikkrampen, obstipatie of juist rennen, geen trek in bepaalde dingen, misselijk, puistjes, jeukende/ geirriteerde ogen… Tot nu toe ben ik er dus helemaaaaal niet beter op geworden.
Ik wacht mijn eerste echte menstruatie even af en hoop dat het daarna wat rustiger wordt, anders is stoppen met de pil voor mij geen optie.
Baal er stiekem van dat ik een van de weinige ben die er niet beter van is geworden (tot nu toe dan!) maar we blijven hoop houden!
Ben benieuwd…

Liefs Danichy

Sanne -

Hoi Danichy!

Ik heb geen flauw benul van wanneer deze posts zijn maar ik herken mezelf erg in jou verhaal. Zwanger kan ik niet zijn, maar ben vaak misselijk en ontlasting loopt ook niet lekker. Ook ineens maagzuurklachten. Door alles bij elkaar ben ik enorm gestresst. Zit nu in mn eerste cyclus sinds ik ben gestopt. Hoe lang heb jij nog last gehad van die klachten? Voel me hopeloos!

Groetjes Sanne

Wendy -

Dit artikel verklaard zo veel! Ik heb 14 jaar de pil geslikt en afgelopen april mijn laatste strip. Ik ben gewoon gestopt en dacht: ik zie het allemaal wel. Maar nu ik lees over het hebben van meer puistjes en sneller prikkelbaar denk ik: JAAAA dat heb ik ook. Vanaf de eerste maand ben ik wel al elke maand netjes regelmatig ongesteld en het is bij mij 10x heftiger dan voorheen! En elke eerste nacht van de menstruatie lig ik de halve nacht wakker van de buikkramp :-S Wat een pil wel niet allemaal met je lichaam doet. Nu hopen en afwachten :-) En ik weet niet of ik weer zo snel aan de pil zou gaan….

CanIBeYourMom -

Afgelopen weekend heb ook ik mijn laatste pil ingenomen, wordt een spannende tijd zo!

Sandy -

toevallig heb ik zaterdag de laatste nuvaring weggegooid. Wel spannend hoor! Ben benieuwd of alles naar behoren werkt daar.. 😉

Billy -

Ik ben 29 jaar (heb 11 jaar de pil geslikt wegens acné en als voorbehoedsmiddel), ben sinds mei gestopt met de pil en we hopen binnenkort zwanger te worden. Ondanks dat ik weer last krijg van acné ben ik niet van plan ooit nog weer aan de pil te gaan. Ondanks de voordelen, vind ik dat de nadelen onderbelicht blijven. Ik had last van: laag libido, droog van onder, pijn bij seks, kribbig, gevoel in een wolk te leven… Nu wil dit niet zeggen dat dit allemaal door de pil werd veroorzaakt, maar dat ik al die jaren mezelf hiervan de schuld heb gegeven is ook niet terecht en dat maakt me wel boos en verdrietig. En de vanzelfsprekendheid dat de vrouw zich maar gewoon volstopt met hormonen en mannen die zeuren dat ze geen condoom willen (mijn man gelukkig niet :P).
Ik lees nu veel dat de kans op zwangerschap vrij klein is, als je al iedere maand een ovulatie hebt (en dat is ook maar de vraag), heb je maar 20% kans op een bevruchting en daarna nog eens 10% kans op miskraam. En, vanaf je dertigste neemt je kans op zwanger worden af! Sinds de onttrekkingsbloeding ben ik al drie maanden verder en nog niet uit mezelf ongesteld geworden (duurt lang!). Mocht dit mijn ‘normale’ cyclus zijn, heb ik dus maar 4x per jaar kans op een eisprong! Al verwacht ik wel dat mijn cyclus zich wat meer zal stabiliseren. Verder wist ik niet dat de hormonen ook invloed kunnen hebben op je ontlasting. Wat leer ik veel bij de laatste tijd! Mochten wij ooit een dochter krijgen zal ik haar hierover beter willen voorlichten. Ik ben wel benieuwd naar hoelang jullie op je ‘eigen’ cyclus hebben moeten wachten. Ik lees hier verschillende verhalen over en hoop ook binnenkort het gevoel te krijgen dat ‘ik het nog doe’. 😉

Martine -

Wat een troep is het eigenlijk he? Ik merk ook veel verschil sinds ik de pil niet meer slik en condooms zijn zo erg nog niet! Ik had redelijk snel mijn cyclus weer terug, na 28 dagen werd ik weer uit mezelf ongesteld. Maar het verschilt natuurlijk per vrouw, gewoon even rustig afwachten en als er over 2 maanden nog niets gebeurd is, zou ik voor de zekerheid even met je huisarts overleggen. Ik hoop voor je dat je zo snel mogelijk zwanger zult zijn! :)

Wanie -

Hallo,

ik ben Wanie. ik ben nu bijna 28 jaar. ik heb al 8 jaar de pil geslikt. op 7 juni 2015 ben ik gestopt met de pil. en daarna natuurlijk gelijk mij menstratie gehad. 29 juni moest ik weer beginnen met slikken,maar ben toen echt gestopt. ik ben daarna gelijk foliumzuur gaan slikken. tot nu toe heb ik al 5 testen gedaan om te kijken of ik zwanger bent,maar helaas niet ook een test ovulatie test gedaan, maar ook dat was negatief intussen tijd is ook niks van menstratie gekomen. hebben jullie hier ervaring hoe lang gaat het nou duren dat ik zwanger word :( of moet ik nog even geduld hebben. ik heb zelf geen verstand van. we willen zo graag een kind bij. en kan niet lager wachten

liefst,Wanie

Tessa -

Hoi!

Dit artikel heb ik toen het online kwam ook al gelezen en nu kwam ik hem via google weer tegen. Ik ben vorige week zondag gestopt met de pil, dus ben op het moment zeer zoekende naar ervaringen. Niet dat ik nou direct onzeker ben, maar vind het zo lastig dat ik er geen invloed meer op heb! Ik heb nu, hopelijk, mijn laatste dag ontrekkingsbloeding en dan ben ik heel benieuwd wat mijn lichaam gaat doen.
Hoe voelde jij je toen jullie besloten hadden met de pil te stoppen? Voor mij voelt het alsof ik een groot geheim met me meedraag, als een soort binnenpretje. Best leuk. En ik moet de schijn ook nog best wel ophouden, want sinds we getrouwd zijn krijgen we al continue toespelingen naar een zwangerschap. Ik zeg dan ook gewoon ‘joh, dat hoeven jullie de komende 2 jaar niet te verwachten.’ Weten zij veel.. ;). Ik heb het alleen met 2 vriendinnen gedeeld, voor de rest weet niemand er van.
Ik ga hopen dat het bij ons snel mag lukken. Voor jullie is het al bijna zover! Dan komt kleine Gaai al. Spannend!!!

Annette -

Overigens is de app ‘Cyclus Volgsysteem’ erg handig. Je kunt daarmee ook gelijk zien wanneer je kans hebt (of niet) om zwanger te worden (voor als je dat interessant vindt). Je kunt er verder een heleboel dingen in kwijt.
Wat betreft het onverwachts ongesteld worden: Ik gebruik sowieso al jaren Always inlegkruisje, Verneem ze niet eens meer zitten, dus beveel ze echt aan. Je went er aan.

Annette -

Hoi! Nu kom ik even binnen vallen.
Ik ben 42 jaar en al 26 jaar (vanaf mijn 16e) aan de pil. Geen kids, nooit een kinderwens gehad. Op dit moment ook geen partner. De laatste dikke 20 jaar heb ik veel migraine gehad, die nu zeer heftig zijn in de menstruatieweek. Daarvoor slik ik dan weer Sumatriptan. Ik ben altijd vermoeid, brak als ik wakker wordt, ben emotioneel en heb stemmingswisselingen (met name voor de menstruatie komt, heftig). Veel last van spieren, kramp. Vorig jaar een stress-jaar gehad en alles ‘in mij viel stil’. Mijn libido was (is!) 0,0. Vaginale droogheid. En wat al niet meer…
Gisteren was de dag dat ik mijn allerlaatste pil heb ingenomen. Dit besloot is afgelopen week. ‘En nu is het afgelopen; Ik wil zien hoe ik Vrouw ben zónder de pil.’ dacht ik. Heb gelezen, veel gelezen op internet. Maandag verwacht ik mijn menstruatie en dan neem ik a.s. vrijdag niet weer de pil in. Finito. Heb vandaag toch de huisarts gebeld en gevraagd om ondersteuning en mee kijken hoe dit alles verloopt. Want ik ben geen allerdaags geval, realiseer ik me. Hij vond inderdaad dat ik gelijk moest stoppen met de pil na al die tijd en heeft een afspraak gemaakt voor 25 augustus om te kijken hoe het dan met mij gaat. Ook gaan we het hebben over de werking van mijn schildklier en mijn sumatriptan-gebruik (isnie best, zoveel dat ik slik vanwege migraine).
Mijn relatie is een half jaar geleden kapot gelopen omdat er niet veel meer uit mij kwam, ook geen sex. Ik had last van emotionele toestanden en mijn vriend wist zich eigenlijk geen raad meer met mij. Zonde, echt zonde.
Ik ben zeer benieuwd wat mij dit allemaal gaat brengen. Ik hoop in elk geval geen acne of puisten meer op mijn 42ste….. Spannend!

Simone -

Ik las u verhaal , ikzelf bn 45 , heb ook vaak hoofdpijn dacht komt misschien wel door de pil en ik merk sinds 4 maanden dt mijn menstruatie minder is geworden dus dacht ik ga ook stoppen mt de pil want misschien menstrueer ik in het echt ( zonder pil) niet meer enslik ik die troep voor niks en kijken of de hoofdpijn minder wordt , want mt pil slikken weet ik ook niet of nou nog menstrueer uit mij zelf , dus sinds dit weekend geen pil geslikt nu maar afwachten , dt is mijn reden v stop , is u hoofdpijn / migraine al minder/weg

Smartie -

Erg interessant artikel! Zelf heb ik nog erg veel vragen over het stoppen met de pil en hoe dan verder en het zwanger worden. Op een aantal ervan kan ik ook geen duidelijke antwoorden vinden op internet etc. Wellicht dat jullie me wat meer duidelijkheid kunnen geven? Zal ik zeer waarderen!

Ik slik al sinds mijn 16e de pil, Microgynon 50. Omdat ik last had van helse buikkrampen en een dermate onregelmatige ongesteldheid dat ik zeg driekwart van de maand ongesteld was. Echt niet normaal.

Momenteel ben ik 33 jaar. Graag zou ik willen stoppen met de pil omdat ik zwanger wil worden. Mijn man en ik hebben een huis gekocht en willen niet al te lang wachten met de resterende toekomstplannen 😉 Hoop dat ik met het stoppen niet al te veel meer emotioneel zal worden want dat ben ik al van mezelf, ook met pil dus wil niet weten wat dat zonder pil gaat doen dan… :(

Vernomen heb ik dat je op elk moment kan stoppen met de pil en dan direct foliumzuur zou moeten gaan slikken als je stopt voor een betere groei van het kindje in geval van zwanger worden.

Vragen:
1. Nu kan ik, in tegenstelling tot voor ik met de pil begon, de klok erop gelijk zetten wanneer ik ongesteld wordt en ook welke dag van de week en hoe lang. Hoe gaat dat werken als je stopt? Je moet toch ergens een richtlijn hebben? Ik kan moeilijk elke dag maandverband om of mee. En leuke kleding enzo? Als er geen pijl op te trekken is kun je dus eigenlijk geen lichte kleding meer aan omdat je zomaar plotseling out of nowhere ongesteld kan worden? Zou ik graag wat meer details over te weten willen komen. Is er een bepaalde logica? Hoe houd je hier weer meer controle op?

2.Het zou heel kang kunnen duren om ongesteld te worden wordt gezegd na de pil. Zelfs tot 6 maanden tot een jaar! Maar hoe weet je dan wanneer je zwanger bent eigenlijk zolang je gewoon onbeschermde sex hebt en niet ongesteld wordt? Normaal was dat de graadmeter om te pijlen of je weleens zwanger zou kunnen zijn, als je niet ongesteld zou worden. Hoe nu dan? Zeker als je het niet zomaar en altijd hoeft te merken? Lijkt me niet heel handig en een duur grapje om elke paar weken een zwangerschapstest te kopen, just in case… ???

Hoop dat iemand mij wat meer inzichten kan geven 😉 Alvast heel hartelijk dank!

Groeten, Smartie

Willemijn -

Hoi Smartie!

Wbt punt 1, de eerste keer weet je dat helaas helemaal niet. Dan word je er door overvallen waarschijnlijk. Tenzij je het aan kunt voelen komen (beginnende krampjes, pijnlijke borsten). Sommige vrouwen merken 2. Om je menstruatie bij te houden kun je heel makkelijk een app downloaden (period calendar en dan vind je er een heleboel). Hierin kun je ook je vruchtbare dagen vinden, wat het makkelijker maakt om zwanger te worden.

Punt 2: Dat weet je dus niet goed. In de gaten houden en af en toe een testje doen denk ik? Ik had mijn cyclus vrij snel terug dus als jij dat ook hebt, dan heb je wat meer houwvast.

Succes :)

Janouk redfashionhead.nl -

Handig artikel! En even een vraagje: ik wil ook stoppen met de pil om meerdere redenen, vooral omdat ik er klaar mee ben, al die hormonen in mijn lijf. Maar wat ik ‘eng’ vind, is dat ik dan dus niet zo goed meer weet wanneer ik ongesteld wordt. Nu, met de pil, weet ik dat ik ongeveer 3 dagen na de laatste pil ongesteld word en doe ik dus uit voorzorg al een tampon in. Maar als ik helemaal geen pil meer slik, kan het natuurlijk als een verassing komen en daar zie ik een beetje tegenop. Als ik thuis ben vind ik het geen probleem, maar ik werk 5 dagen buiten de deur en heb het altijd al ‘lastig’ gevonden om op mijn werk mn tampon te verschonen (waar laat je dat ding zonder dat iedereen door heeft dat je ongesteld bent?!). Ik werk nu bij mensen thuis dus het is ook nog eens een ‘persoonlijkere’ omgeving dan op het kantoor bijvoorbeeld. Heb je daar tips voor?

A -

Een vraagje: krijg je door het ‘pilslikken’ een verlaagd libido? Ik zelf heb hier wel last van, maar weet niet zeker of dit door de pil komt. In de stopweek heb ik er trouwens minder last van.

fleur -

hi

ik ben 6 weken geleden gestopt met de pil, ik had vrijdag sex met iemand, maar zonder condoom.
ik heb die dag daarna meteen een morning after pil genomen. het is nu woensdag en ben nog steeds een beetje misselijk en het lijkt net of ik ongesteld moet worden. ik hoop zo erg dat ik ongesteld wordt. ik heb ook met de dokter gebeld en die zei dat misselijkheid en het ongesteld voelen dat er bij hoort. maar ik hoop zo dat ik niet zwanger ben, zou ik een zwangerschaps test doen?

Martine -

Ik zou denk ik nog een weekje wachten en dan weer even contact opnemen met de huisarts. De morning after pil heb je in ieder geval op tijd genomen, dus eigenlijk zou het dan goed moeten komen. :)

Sigrid -

Hoi
Wat een mooi en eerlijk bericht .
Ik heb zelf jaren lang de pil geslikt en was overgegaan op een ander omdat ik hormoon gevoelig ben ! Nu ben ik bijna 6 weken gestopt omdat ik zoveel medische klachten had ! Ze kwamen er ook achter dat ik vreemd gezegd een allergische reactie had ontwikkeld naar de pil ! Voel me er wel beter door nu ik gestopt ben . Zit nog wel op mijn menstruatie te wachten maar dat komt vast wel goed ben ook niet van plan om straks weer aan de pil te gaan vind het pure rotzooi en het kan denk ik nooit erger worden dat het was

Cherrr -

Oja, hoop ook van harte dat ik mijn libido weer terug krijg, want die was de laatste 2-3 jaar heel ver te zoeken. Merk tot nu nog geen verschil, maar wie weet komt daar snel verandering in..

Cherrr -

Wat een ontzettend leuk en eerlijk bericht! Tenminste goed om te lezen wat het met andere vrouwen doet. Ik ben na behoorlijk wat jaren aan de pil te zijn geweest, nu ook gestopt, denk nu zo’n 3-4 weken, en wacht op mijn eerste natuurlijke menstruatie. Wat ik best spannend vind omdat het totaal onverwachts kan komen, dus inderdaad altijd tampons in de tas mee. Ik merk ook wel dat ik last heb van stemmingswisselingen (absoluut niet leuk voor m’n vriend), wat meer puistjes heb (hoop dat dat ook weggaat als ik het zo lees na m’n eerste natuurlijke menstruatie), maar voel mij ook wel weer wat blijer ofzo, emotioneel was ik altijd al erg dus geen idee nog of daar verschil in zit.. Wel heb ik last gehad van buikkrampen, alsof m’n lichaam wilt zeggen ik ben de chemische zooi aan het verwerken.. De huisarts zei dat het ook m’n eisprong kon zijn.. Wel merk ik nu een week na die krampen dat ik ineens wat meer vaginaal slijm heb, is dit normaal bij het ‘ontpillen’ of ben ik de enige?
Ik hoop maar dat ik op gewicht blijf want ben de laatste tijd al aardig wat aangekomen door m’n burn-out (emotie-eter ook), want nog meer aankomen zie ik niet zitten.
Verder hoop ik ook maar dat ik inderdaad nog ‘werk’ en dat we niet een jaar hoeven te wachten tot we in verwachting zijn, want daarvoor ben ik wel gestopt met de pil :)

Buuf Esmée -

Grappig dat jij je emotioneler voelt zonder de pil te slikken. Toen ik de eerste keer van de pil afging, ook na bijna 10 jaar, was ik twee weken ‘high on life’. Ik kon niet stoppen met glimlachen terwijl er niets was om over te glimlachen. Daarna voelde ik me stabieler. Maar misschien was dit gewoon een goede periode. Minpuntje, ik werd wel zwaarder zonder de pil. Toen ik weer aan de pil ging merkte ik dit direct, de eerste twee weken voelde ik me enorm labiel. Ik probeer zoveel mogelijk van de pil te zijn, maar ja, soms is het makkelijk met regelen van de menstruatie of in een relatie. Trouwens, leuk om te lezen dat je zwanger probeert te raken. I’ll keep my fingers crossed!!!!

Willemijn -

Heeee Esmee! 😀

kikkertje -

Hoihoi

Ik ben half november gestopt met de pil, daarna niet meer ongesteld geworden nu inmiddels alweer 12 januari!.. sinds een week wel vage symptomen die bij een zwangerschap ook kunnen komen, ben super moe,misselijk, en pijn in mn tepels :(.. al wat testjes gedaan en die waren negatief, dus neem ik aan dat het komt door het stoppen met de pil :(.. wij hebben ook een kinder wens maar ook niet met haast, komt wanneer t komt ^^.. morgen denk ik de huisarts eens even raadplegen wat of deze symptomen in mn lijf doen 0_0 ..

mc -

wat n ge-wel-dig verhaal dit….ik dacht echt……ik zou het precies zo geschreven hebben, echt super! ik ben pas 4 dagen ‘klaar’met het slikken van de pil en letterlijk wat je zegt….ik had geen idee dat daar zoveel bij kwam kijken…of t woord ‘ontpillen’. ik loop nu ongeveer 4 uur per dag alle sites af over dit onderwerp en stoppen met de pil uberhaupt! vind het allemaal razend interessant en wil alles weten hahah…eigen dus gewoon uit nieuwsgierigheid haha.oh ja en ik ben sinds mn 15de aan de pil, ben nu 28….poeh dus al 13 jaar! eigenlijk nooit last van bijwerkingen gehad….maar nu sinds t stoppen ben ik echt n ander mens! omdat ik me zo anders(super happy)voelde ben ik alles gaan googlelen. ben benieuwd wanneer ik ongesteld wordt (ik ga die app daarvoor ook meteen downloaden goeie tip) wil ook weten of ik t nog doe hihihi! mijn libido is nu heel hoog maar was dus de afgelopen 2 jaar heel slecht….kan dat dan toch komen door de pil? of zou ik er dan al 13 jaar geleden last van moeten hebben gehad? vroeg me ook af of maagpijn/opgeblazen gevoel ook komt door mn op hol geslagen hormoonhuishouding….want daar heeft meneer google me na 360 uur zoeken nog geen antwoord op gegeven haha…..kan natuurlijk ook gewoon mn huisarts bellen….hihihi

Simone -

Ik ben door dit verhaal ook gestopt met de pil! Op 10 december om precies te zijn;) sinds dien merk ik al goede verschillen. Mijn libido was voorheen heel slecht. Sinds een week of twee is deze sterk verbeterd, vooral mijn vriend merkt dit 😉 ik zit nu al lekkerder in mijn vel en ik ben minder moe. Mijn vriend en ik hebben net als jij een kinderwens alleen wachten we nog een paar maand, dus de condooms zijn al ingeslagen:) verder hoop ik dat het resultaat goed blijft. en ik ga in ieder geval nooit meer aan de pil!

Xx

Willemijn -

Goed om te lezen! Dat libido he…. Heerlijk is dat. Beetje TMI misschien maar who cares, vrouwen onder elkaar 😉

danielle 31 jr. -

Na bijna 12 jaar de pil slikken was ik er helemaal klaar mee! Ik voelde dat mijn lijf geen externe hormonen meer wilde opnemen en ben in November 2013 gestopt, maar ongesteldheid bleef echter uit. 22 November 2014 en netjes 28 dagen later weer ongesteld geworden. Het lijkt er op alsof mijn lijf zich na een jaar hervat. Tussendoor ben ik nog bij de arts geweest, maar gaf aan dat het vanzelf wel weer goed zou komen. Maar oh wat ben ik blij zonder die pil, ik voel me veel wakkerder en mijn libido is weer heerlijk hoog 😉 Nu ben ik over op de condooms…het was even zoeken, maar mocht je net als ik geen polonaise meer aan je lijf willen, dan kan Wingman condooms echt adviseren 😉

Iris -

Super interessant om dit te lezen! Ik wist helemaal niet dat er zoveel bij kwam kijken.. Ik zit zelf al zo’n 5 jaar aan de pil. Ik heb momenteel nog geen kinderwens en andere conceptiemiddelen spreken mij ook niet zo aan. Ik heb ook wel eens gehoord dat er een kans is om minder vruchtbaar te worden als je al heel lang aan de pil bent.. Liefs, Iris

Cindy -

Ik ben 2 jaar geleden gestopt met de pil omdat ik ADD heb en door de hormonen kreeg ik teveel humeurwisselingen. Ondertussen ben ik getrouwd en in verwachting :) Ik mag ook nooit meer aan de pil want ik heb verhoogde kans op trombose en dat zijn we teweten gekomen na 3 miskramen dus ik moet elke dag een asperine innemen zodat de baby blijft groeien. Dus zeker je bloedonderzoek doen als je aan kindjes wil beginnen het bespaart je een hoop verdriet.

Merel -

Wat een interessant en open artikel, heel fijn! Ik merk de laatste tijd dat veel vriendinnen willen stoppen met de pil en dat veel mensen ‘aan een spiraaltje gaan’. Dit maakt mij eerlijk gezegd aan het twijfelen, ik slik wel de pil en ook nog eens de Diane aangezien ik vroeger last heb gehad van acne en ik ben als de dood dat dit terugkomt!
Ik ben ook naar de huisarts geweest en die vertelde mij dat omdat ik hem al 5 jaar slik(ongeveer), de kans op trombose niet verhoogd is.. het is voornamelijk het eerste jaar dat dit risico omhoog gaat. Het probleem is dat ik er mee kan stoppen, maar als acne dan terugkomt ik niet meer aan dezelfde pil kan. Dit is wel echt een dilemma.

Maar toch zetten dit soort artikelen me weer aan het denken, ik heb de laatste tijd echt het idee dat de pil als heel erg negatief wordt gezien.. en na ja dat veroorzaakt twijfel! Op zich ben ik tevreden met de pil die ik nu slik, ik heb geen ontzettende last van stopweken en ze zijn ook minder heftig dan mijn natuurlijke menstruatie vroeger. Alleen heb ik wel het idee dat ik er een lager libido van gekregen heb en dat is niet erg fijn.. maar goed verder prima als anticonceptie & het regelen van je menstruatie!

Toch vraag ik mij af, is het bewezen dat de pil slikken, dus hormonen in je bloed krijgen ‘slecht’ voor je is? Of is het meer het geval dat vrouwen zich er niet fijn bij voelen dat ze zoveel hormonen slikken of dat ze genoeg krijgen van het steeds maar elke dag een pil slikken? Ik vind niet dat je waar dan ook goed wordt voorgelicht over het slikken van hormonen en ik vraag me dus af of ik me zorgen moet maken over ‘de pil slikken’, omdat iedereen er massaal mee stopt :’)!

Tanja -

Spannend!
Zelf had ik wel wat last van “ontpillen”, maar voelde me verder hetzelfde als met pil!
Duurde wel een jaar tot ik zwanger werd, maar had hem dan ook minstens 10 jaar geslikt :)

Danielle -

Ik heb de pil geslikt vanaf mijn 16e tot mijn 29e: aangezien ik geen kinderwens had, ben ik toen gestopt met de pil en heb me laten steriliseren. De beslissing tot sterilisatie heb ik genomen, omdat ik steeds meer last kreeg van de pil: ik hield van tijd tot tijd veel te veel vocht vast, dan kwam ik in een week tijd 6 kg aan en had helemaal opgezette benen, gewoon olifantspoten. Ik denk dat de pil prima is om een paar jaar (ca. 2 tot 5 jaar) te slikken als je nog geen kinderen wil, maar niet, zoals veel vrouwen doen, 10, 20 jaar of soms zelf vanaf hun tienerjaren tot aan het eind van de overgang. Toen ik mijn laatste onttrekkingsbloeding had gehad, werd ik 3 weken later weer echt ongesteld….en 2 weken later nog een keer….Pff, niet zo leuk, ook omdat ik met de pil al veel last had, zonder nog veel erger! Nog steeds heb ik 2-3 dagen per maand heel veel buikkrampen en rugpijn, maar met een dubbele dosis naproxen (mag je alleen doen op advies van de huisarts) is het wel te doen. Veel bewegen helpt ook, maar helaas heb ik een bureaubaan. Op vakantie heb ik daarom minder last dan als ik werk: wandelen en fietsen verminderen de krampen. Na die 2 keer kort achter elkaar ongesteld te zijn geweest, had ik mijn regelmatige cyclus terug: iedere 26 dagen (met af en toe een uitzondering, nog een paar dagen eerder), ben nu 41 en kan nog steeds ongeveer de klok erop gelijk zetten wanneer het weer zover is. Sinds ik gestopt ben met de pil ben ik minder ongeduldig, minder snel geïrriteerd, wel emotioneler net voor ik ongesteld moet worden, en ja, het seksleven is ook beter geworden. Ik wil nooit meer aan de hormonen, ik ben zonder pil gewoon gelukkiger en tevredener, ondanks 2-3 pijnlijke dagen per maand (eh, 26 dagen in mijn geval :-D). Ach nog een jaar of 10 en het wordt steeds minder 😀

natassk -

dat we ongeveer even oud zijn had ik totaal niet verwacht.

naast de pil con*doom spiraal en de ring zijn er ook nog het staafje en de pleister . maar voor dat ik zwanger was van de oudste ( bevallen 28/12/2010 na zwangerschap van 40.6 weken) dacht ik alleen maar de pil condoom en prik pil was tot ik met de verloskundige over anticonceptie na de bevalling had en er meer over op ging zoeken.
Ik heb toen besloten om voor alleen een condoom te gaan en die periode vond ik heerlijk .
nu na de bevalling van de jongste (18/3/2014) heb ik in juni het staafje gezet en baal er enorm van .

maar voor de prik pil bewust niet gekozen omdat we niet weten of we in de toekomst nog een 3de willen en de prikpil kan je beter niet nemen als je een kinderwens hebt het kan na stoppen je cyclus er in de war gooien of zelfs pas 2 jaar na stoppen je 1ste echte ongi krijgen .

maar willemijn ik wil je wel alvast wel tips geven slik nu al foliumzuur of moeder multi vitamine (maar dat wist je vast al wel) De action en wibra zwangerschapstesten zijn niet altijd betrouwbaar komt zelfs een licht streepje terwijl je niet zwanger bent of zelfs geen streepje als je het wel zwanger bent . veder maakt het niets uit welke test je gebruikt alleen de Cleare blue heeft meer hormoon nodig . zelf heb ik bij de 2de kruidvat 2 voor 5 euro gebruikt .

Lise -

Hoewel ik op dit moment geen kinderwens heb, zit ik niet aan de anticonceptie. Ik kan heel slecht tegen hormonen en daarnaast word ik er echt een bitch van. Niet leuk voor mijn man en kinderen. Voordat ik moeder werd had ik een hopeloze cyclus. Gelukkig is er nu enigszins een pijl op te trekken. Al heb ik soms nog wel eens maanden dat ik 6 dagen over tijd ben. Ik voel me veel lekkerder zonder anticonceptie.

Lobke -

Ik ben nu ongeveer een jaar gestopt met de pil. Het bevalt me nog steeds heel goed. Ik was gestopt omdat ik toch vrijgezel was en het niet echt nodig had. Ik vergat het vaak dus veilig was het ook niet echt. Wat bij mij het grootste verschil is, is dat mijn kinderwens zoveel sterker is. Zeker rond mijn eisprong. Geen idee of dat normaal is, maar ik merk het aan alles. Ik ben 24 nu en ik heb inmiddels al wel een tijdje een vriend weer. Hebben meer vrouwen dit ervaren na het stoppen van de pil dat je kinderwens elke maand heel heftig terug komt?

Willemijn -

Oh wat interessant! Ik weet wel dat veel vrouwen meer zin hebben rond de natuurlijke eisprong.

Deborah -

Wat een (h)eerlijke blogpost! Ik was zelf al een tijd gestopt met de pil, ook onder het mom van “extra hormonen zijn niet nodig” maar ben helaas weer moeten beginnen omdat ik Roaccutane gebruik. Ik heb juist een minder heftige ongesteldheidsperiode met de pil, en het kunnen plannen van je menstruatie is op zich wel heel fijn. Al gebruik ik nu een cup i.p.v. tampons en dat is sowieso veel minder gedoe!

Liona -

Ik zit nu denk ik zo’n 6 jaar aan de pil. Wow en dat klinkt lang! 5,5 jaar lang heb ik een relatie en samenwonen staat op de planning, maar eerst moet ons huis nog even verbouwd worden! Ik ben de pil ook echt zat! Ik merk dat ik me er niet goed bij voel en ben er ook echt klaar mee. Ik ben in totaal een keer 3 maand gestopt met de pil maar toch weer begonnen omdat ik toen en ook nu nog geen kinderen wil omdat ik nog maar 21 ben!
Toch zit het me dwars. Ik heb het gevoel dat het bij mij totaal niet goed werkt. Maar helemaal stoppen en een condoom gebruiken vind ik echt een te groot risico!
Toch lijken mij de andere opties ook niet wat zoals een spiraal enz. Want misschien wil ik over 3 jaar wel graag een kindje.

Huisartsen kunnen je hierbij ook niet echt vaak helpen heb ik gemerkt!

natassk -

ik ben voor het eerst moeder geworden op mijn 21 ste en als ik het over mog doen deed ik het niet .
heerlijk zo jong moeder zijn

Liona -

‘ik ben voor het eerst moeder geworden op mijn 21 ste en als ik het over mog doen deed ik het niet .heerlijk zo jong moeder zijn’
als ik het over mog doen deed ik het niet? deze zin snap ik even niet helemaal in de tekst?
Ik heb zelf een vriendin die idd ook 21 is en twee kindjes zelfs heeft en ze is heel gelukkig! Maar ik heb nog een studie in het vooruitzicht van drie jaar dus liever nu nog geen kind ondanks de lange relatie en dat ik echt dol ben op kinderen.
Dus dat maakt het moeilijk. Geen anticonceptie is gewoon een te groot risico eigenlijk.

simone -

Ow… al weer zown heerlijke, open en eerlijke blogpost!
Echt fijn!! Ik herken dingen als -3 of lager op de schaal van libido door de pil.
Ik slik de pil al … nou ik denk zo rond mijn 16e en wordt volgend jaar 27 dus een jaar of 10.
Een poging om te stoppen heb ik ondernomen maar mijn vriend wil nu nog geen kinderen
en condooms… daar wil hij niet aan. Dus ben ik na 1 a 2 maanden te zijn gestopt weer opnieuw begonnen. Eigenlijk wil ik dit niet want ik wil mijn lichaam en mezelf de tijd geven om die troep er uit te krijgen. Voor mij is een kindje al wel denkbaar en welkom, maar aan de andere kant wil ik ook liever eerst wat afvallen. Bij mijn zus is onlangs PCOS geconstateerd en ze is veel afgevallen maar nog (steeds) niet zwanger. Zij is daar ook pas ‘laat’ mee begonnen omdat ze in de kinderopvang werkte en er toen nog niet zo veel mee had om aan eigen te beginnen. Ze is nu 31 en ik wil zelf niet te lang wachten want ik weet hoe ouder je wordt hoe moeilijker, hoe meer complicaties mogelijk zijn enz. Ook heb ik wel gekeken naar andere mogelijke anticonceptie maar ik zie me zelf echt niet prutsen met zown ring of vrouwencondoom om in te brengen 😛 Voor nu is hier de afspraak dat ik tot mei volgend jaar door ga met het slikken van de pil. Wel deels tegen mijn eigen gevoel in maar ja aan de andere kant denk ik dan ook, wat maakt dat half jaartje nog uit. Hoewel ik ook daar mijn twijfels bij heb dat mijn vriend over een half jaar (nog steeds) niet wil. Hij wil wel kinderen maar nu nog niet – druk met werk (40 uur) en financieel komen we net rond want ik heb nog geen baan op dit moment – en ik vraag me af of hij er dan eigenlijk wel anders over denkt… oooo het is ook zown dilemma want ja deze keuze kan ik niet alleen maken, maar ik wil niet net als m’n zus zolang wachten…

Annet -

Wat betreft lekken en condoomgebruik.. Wij gebruiken al jaren de condoom naast de pil. Niet vanwege dubbele beveiliging (ik vertrouw de pil wel) maar omdat ik het hygienischer en prettiger vind 😉 geen sprintje naar wc achteraf!

Selina -

Wat leuk en herkenbaar om te lezen! Ik ben rond dezelfde tijd als jou gestopt met de pil. Op 2o september, 2 dagen voor jou, kreeg ik mijn laatste ontrekkingsbloeding. Ik herken de opluchting ook erg wanneer je weer echt ongesteld word en denkt ‘yes! Het werkt nog!’ ik moest er alleen wel zo’n 65 dagen op wachten. Ik merk dat ik zonder pil veel lekkerder in m’n vel zit en dat ik veel minder neerslachtig ben en veel minder vocht vasthoud. Wat zo’n klein pilletje allemaal met je lichaam doet…

Clara -

Ik ben nu sinds vorig jaar april gestopt met de diana35. Dus ruim 1,5 jaar. Dat stoppen was een drama. Veel haaruitval en superveel acne. En het eerste jaar niet ongesteld geworden. Doodeng vond ik het. Bang dat ik ontvruchtbaar was/ben. Ik merk dat ik in he begin erg gestrest was hierover. Elke 3 maanden ben ik ongesteld. Ik voel wel elke maand dat het ‘hoort’ te komen. Saggo en heel veel puisten. Het zet dan niet door en soms wel. Toevallig nu na 2 maanden weer ongesteld geworden met daarvoor een hele uitbraak op mijn gezicht aan puisten. Vreselijk en voel me er echt ongelukkig door. Toch twijfel ik om weer aan de pil te gaan, maar de blijdschap dat ‘ik het toch zelf kan’ is groter dan de puisten. Ik ben bang dat als ik weer begin met diana35 voor de puisten ik spijt krijg als ik kindjes wil. Dat ik weer een jaar moet wachten of het allemaal wel wil. Ik word er soms verdrietig van als ik sochtends weer opsta met buikpijn en puisten maar geen bloeding heb.

Ik ben blij voor je dat je na 6 weken ongesteld bent geworden. En hoop dat je kinderwens vervult mag worden. Ik moet in de toekomst heel goed aan timing doen met zon onregelmatige cyclus. Alhoewel als ik puistjes zie moet ik het bed maar induiken hihi!

Leuk dat je zo open bent over je prive dingen

femketje -

Toevallig ben ik in juni dit jaar gestopt na 9.5 jaar pil, moet zeggen dat ik net als jij veel verschil merk! Alleen denk ik er wel over na om over een half jaartje weer te beginnen. Ik was gestopt om acne problemen die erger leken te worden door een juist tegen acne bedoelde pil! Heb er zelf ook al een tijdje geleden een heel artikel over geschreven :)

Sara -

hallo,

Ik moest hier wel even op reageren. Ik ben 25 en gestopt met de pil op 23, ik zit nu in mijn laatste jaar verloskunde en de studie heeft mijn ogen geopend voor de effecten van hormonen in je lijf. Theoretisch niet, maar de verhalen van de koppels. Al met al wilde ik stoppen met hormonen maar nog geen kinderen. Ik heb toen besloten een gynefix spiraal te laten zetten. Het is een nieuw soort koper spiraal wat tegenover de oude bijna geen bijwerkingen geeft. Ik heb nergens last van, het spiraal kan 5 jaar blijven zitten, en beïnvloed je hormoon huishouding niet!
Het heeft zijn werking op sperma, schakelt dit uit als het ware. Het zetten was geen pretje maar zou het zo weer doen. De vrijheid en geen troep meer in mijn lijf. Dus misschien is dit een optie voor je op een gegeven moment.
Als laatste wil ik nog zeggen dat ik bewondering heb voor je artikels rond kinderwens en nu weer ontpillen, heerlijk!!

Groetjes Sara

Kimberley -

Wat een goed artikel dit zet mij erg aan het denken ik ben al bijna 13 jaar aan de pil (diane 35) ooit mee begonnen voor m’n acné. Ik denk al lang na over stoppen vanwege de vreselijke verhalen over deze pil maar dan denk ik weer aan mijn huid voordat ik begon en ik ben zo vreselijk bang dat ik daar weer last van krijg. Ik ben inmiddels allang uit de pubertijd dus dat zou kunnen betekenen dat ik inmiddels wel over die huidproblemen heen ben maar helaas is mijn huis nooit volledig rustig geweest en heb ik zelf nu nog regelmatig onzuiverheden waardoor ik de stap niet durf te zetten. Verder zou ik ook niet echt weten wat voor anticonceptie ik dan zou willen want wij hebben nog geen kinderwens. Over een jaar of 2-3 willen we wel aan kinderen beginnen maar ik zit er ook niet op te wachten om tot die tijd condooms te gebruiken.

Alba -

Hoi Kimberley, toen ik je berichtje las had ik echt het gevoel dat ik even moest reageren! De Diane-pil is namelijk onveiliger dan andere pillen, het geeft een hoger risico dan andere pillen op trombose (= propjes in je bloed die ervoor kunnen zorgen dat het bloed niet doorstroomt). De enge dingen die je hoort over de pil, gaan voornamelijk over de Diane-pil. Daarom wordt aangeraden Diane 35 niet langer te gebruiken dan tot 3 à 4 maanden na het verdwijnen van de klachten, in jouw geval dus acne. Jij zit daar dus al een hele tijd overheen!
Misschien kan je eens met je huisarts overleggen om op een andere pil over te stappen. Een vriendin van mij is ook overgestapt. Zij gebruikte ook Diane vanwege acne, en ook nu ze een andere pil neemt is haar acne gewoon weggebleven.

Kimberley -

Ik ben al eens bij de huisarts geweest om te praten over een andere pil maar hij zei toen dat inderdaad kans was dat de acne terug zou komen. Het is trouwens niet zo dat je maar 3-4 maanden deze pil mag gebruiken hoor je kunt hem net zolang gebruiken als ieder andere anticonceptie pil het is namelijk de begin periode waarin je last kunt krijgen van de meeste bijwerkingen en zo ook de trombose. Maar ik lees op internet wel veel spookverhalen over dames die na een jaar of 10 stopten en dus enorme last weer kregen van acne daarom ben ik vooral bang om ermee te stoppen.

Danielle -

Ik voelde me zoveel beter nadat ik met de pil was gestopt, dat ik na de geboorte van mijn zoontje niet meer aan de pil ben gegaan. Geen hoofdpijn, rugpijn tijdens mijn menstruatie, welke overigens veel minder heftig waren. Aangezien mijn man absoluut niet van rubbertjes houdt, zijn we in de 2 jaar tussen onze kinderen in, voor het zingen de kerk uit gegaan. Niet echt veilig natuurlijk, dat wisten we wel. Maar een tweede kindje stond sowieso op de planning, dus een “ongelukje” was altijd welkom. We moesten alleen eerst een andere woning zien te vinden, omdat we in een woning met 1 slaapkamer woonden. Met zijn drieën op één kamer slapen was al ongemakkelijk, laat staan met zijn vieren! Zodra we verhuist waren zou er een tweede komen, hadden we afgesproken. Dus… de eerste nacht dat we in ons nieuwe huis doorbrachten zong hij gelijk in de kerk (zonder overleg) ik: “wat doe je nou?!” Kijkt ie me nietbegrijpend aan “Hoezo, we zijn toch verhuist, wilde je nog niet?” De volgende ochtend voelde ik ovulatie-krampen. (Ja, eieren kunnen met evenveel geweld in je buik vrijkomen als dat ze je lichaam verlaten). 40 weken later lag er een lief klein meisje op mijn buik ♥ ons gezin is compleet. En mijn lieve echtgenoot… die is inmiddels gesteriliseerd 😉

Willemijn -

Hahahaha! Mooi verhaal!

marjolein -

Ik vind het helemaal niet tmi allemaal! Ik vind het uiterst prettig dat je het durft te vertellen. Ik twijfel ook enorm om te stoppen met de pil, ik wil over een poosje ook graag kinderen. Niet nu op dit moment gelijk al maar het stoppen met de pil trekt me toch wel eeenoorm aan. Ik heb zelf namelijk enorm het idee dat ik ‘last’ heb van een aantal bijwerkingen en ook ik zou graag willen weten of ik het nog doe hahah, want ik slik ook al 10 jaar de pil. Ik weet alleen nog niet zo goed hoe mijn vriend het vind hahaha wij hebben beide wel echt een enorme hekel aan condooms namelijk..

Marie -

Ik vind dit echt zo leuk om te lezen! Echt knap dat jullie zo open zijn op jullie site. Ik ben nu 18 en ik heb sinds een maand een spiraal. Ik begon al heel jong aan de pil (12) omdat ik zo ziek werd van mijn menstruatie. Misschien wel harstikke slecht maar wist ik veel. Sinds een jaar werke de pil ineens niet meer goed (tussenbloedingen) en een hoop gedoe door allerlei antibiotica (en dus onbeschermd zijn) heb ik voor een spiraal gekozen. Ik vind het toch wel heel erg fijn dat dat altijd veilig is, en ik er niet meer over na hoef te denken. Het schijnt ook gelijkmatiger hormonen af te geven maar ik durf daar niet zo veel over te zeggen. Ik ben nu wel benieuwd hoe het gaat zijn om te ‘ontspiralen’ over 5 jaar. Aangezien ik ook helemaal niets wist over ‘ontpillen’

suus -

Wat goed dat je zo open schrijft! Ik heb de pil een tijdje geslinkt, zo’n 10 maanden maar ik vond het niks. Het werkte wel maar ik voelde me.minder mezelf, lager libido, hield vocht vast (dikke enkels), heb een bezoekje aan hunkemoller moeten brengen (an sich niet erg, maar het scheelde dus echt een bh maat), heel veel puisten en wat je beschrijft van verandering in je menstruatie herken ik ook. Ik ben nu 24 en ook vanaf mijn 11e ongesteld dus ik wist heel goed hoe mijn lichaam werkte, ik merkte echt dat alleen door de pil kunstmatig geregeld werd en dat vond ik helemaal niks. Dan maar condooms, ik vind dat echt niet vervelend, de pil ga ik nooit meer slikken.

Lydia -

Hey Willemijn,
Wat knap dat je hier zo open over schrijft. Ik ben een paar maanden terug ook gestopt met de pil. Ik heb ondertussen 3 verschillende gehad maar heb bij allemaal dezelfde bijwerkingen gehad. Ik kwam er van aan en werd erg emotioneel. In het begin kon ik echt elk moment van de dag wel in huilen uitbarsten zonder dat ik wist waarom. Ook was ik, zonder dat ik dit zelf door had, erg kort af en chagrijnig naar mensen in mijn omgeving. Mijn man stelde daarom ook voor om te stoppen met de pil. Ik vind het wel erg makkelijk en handig die pil, maar als ik me daardoor zo voel vind ik dat het niet waard. Fijn om een keer jou ervaringen hier over te lezen, ik heb het hier eigenlijk bijna nooit met iemand over. En wat betreft de TMI’s, dat is eigenlijk juist fijn, want normaal verteld bijna niemand dat soort dingen dus het is juist fijn om dat ook een keer te horen. Ik heb trouwens vrijwel meteen weer een normale cyclus gehad en het is inderdaad fijn om te weten ‘dat je het nog doet’ 😉
Ik vind 2wmn ook erg leuk en ik vind het knap van jullie dat jullie hiermee ook een andere kant van jullie leven laten zien. Ga zo door!

Groetjes Lydia

Dolinda -

Helemaal mee eens Lydia! En dus ook Willemein!

Ben nu twee weken gestopt met de pil, omdat mijn man en ik graag willen beginnen met ons eerste kindje te proberen creëren :)
Alles waar de blogg overgeschreven is komt bekend voor tot dus ver.. Eerst wachten op mijn eerste menstruatie…

Drie jaar geleden was ik een jaar gestopt met de pil omdat ik het simpelweg totaal was gestopt met menstrueren…
Toen nog vrijgezel, stelde mijn huisarts voor om te stoppen met de pil tot een normale bloeding weer zou weder keren.
Na ruim 7 maand werd ik doorgestuurd naar het ziekenhuis voor hormonaal onderzoek: bloed proef.

Ik was zo bang dat ik niet meer vruchtbaar was! Opgelucht na 9 a 10 maanden verder werd ik weer ongesteld! Halleja!
En dat ik het weer was geworden kon ik als nieuws bij de arts in het ziekenhuis vertellen voordat HIJ -> MIJ kon vertellen dat ook mijn hormonen IN orde waren… Lol.

Ik weet nog dat ik zo gelukkig was dag alles ok was!

En dan nu anno 2015 afwachten op ander geluk..

Selina -

Ik ben nu 23, op m’n 12e ongesteld geworden en nog nooit hormonale anticonceptie gebruikt. Ik hoef die troep niet in m’n lichaam. Met m’n huidige vriend ook nog nooit condooms gebruikt; we doen aan periodieke onthouding en dat gaat al 4 jaar prima. Ik heb een redelijk regelmatige cyclus dus ik kan altijd prima uitrekenen wanneer het wel en niet kan. Wel heb ik altijd ontzettend veel last op de eerste dag van m’n periode. Zoveel buikpijn dat ik niet eens rechtop kan staan en allerlei andere klachten. Het vervelende is het onbegrip van velen, die denken dat het wel meevalt maar voor sommigen is het echt een hel!

Krista -

Hoi Selina, ik lees dit artikel nu pas omdat ik net gestopt ben met de pil. Nu las ik jou berichtje over periodiek onthouding. Kan je daar wat meer over vertellen? Ik wil dat ook proberen maar mijn vriend zegt dat het onbetrouwbaar is. Gezien jij 4 jaar lang niet zwanger bent geworden, zou ik graag jou geheim willen weten 😉 liefs Krista

Eva -

Wat fijn dat je hier over schrijft Willemijn! Zelf ben ik nu sinds 1.5 maand gestopt met de pil. Ik ben op mijn vijftiende begonnen omdat ik zo ontzettend veel pijn had tijdens mijn menstruatie. Sinds een jaar of 2 kreeg ik zulke rare klachten en ben ik een aantal keer van pil gewisseld. Maar de klachten gingen niet weg helaas, dus een tijdje geleden heb ik m’n strip net als jij lekker in de prullenbak gegooid :) Toevallig werd ik vorige week al ongesteld, vrij snel dus. Ik heb een dag hele nare hoofdpijn gehad, maar eigenlijk viel het me reuze mee! Ik was zo bang voor veel pijn omdat ik daar ooit natuurlijk voor begonnen was, maar nu haal ik opgelucht adem. Ik voel me echt veel beter en heb inderdaad ook geen last meer van vaginale droogheid, wat het seksleven van mij en mijn vriend zeer ten goede komt :) Toch blijf ik alleen condooms gebruiken wel heel spannend vinden, ik ben 21 en een echte kinderwens heb ik nog niet. Voorlopig blijf ik nog lekker pilloos, over een paar maanden kijk ik wel weer verder. Ik voel me alleen zo ontzettend onbegrepen door mijn (mannelijke) huisarts, die mij tijdens al dat pil geklungel en geswitch niet echt de goede kant op heeft geholpen. Kun je zomaar naar een gynaecoloog om over opties te praten? Of is er een andere plek waar dat kan? Tot die tijd lees ik hier lekker mee, heel fijn! Liefs Eva.

Willemijn -

Hoi Eva! Voor een gynaecoloog heb je een verwijzing van je huisarts nodig… Dus die zou je moeten aanvragen. Vervelend systeem in NL want als je huisarts de noodzaak niet ziet (voor een doorverwijzing naar wie dan ook), dan zit je met de gebakken peren…

EvaC -

Hoi naamgenoot!
Als je je niet op je gemak voelt bij of niet serieus genomen wordt door je huisarts zou ik je zeker willen aanraden met hem een gesprek aan te gaan daarover of misschien zelfs van huisarts te wisselen. Heb ik in elk geval wel gedaan toen dat kon en dit heeft me zoveel goeds gedaan omdat ik nu echt iets aan mijn huisarts heb als ik haar nodig heb! Je komt hopelijk niet vaak in situaties waarbij je medisch advies nodig hebt maar voor de tijden dat je wel op iemand moet vertrouwen omdat je er zelf niet uitkomt dan wil je ook echt dat hij/zij naar je luistert!

Kristel -

Wat fijn dat je hier zo open over schrijft! Zeker nuttig nu ik zelf ook steeds meer twijfel of ik niet gewoon wil stoppen met de pil (zonder kinderwens, die is er wel, maar niet voor nu, haha).

Mariska -

Ik was heel huiverig om met de pil te stoppen (ook vanwege kinderwens btw) omdat ik letterlijk ziek ben van ongesteld zijn (enorme krampen, overgeven, diarree, bijna flauwvallen, koortsig etc). Maar toen ik eind juni stopte, was er niks aan de hand! Woehoe! Mijn cyclus kwam meteen op gang (32 dagen) en dit fluctueerde vervolgens flink (tot 28 dagen). De afgelopen maand dacht ik nog, hey misschien ben ik zwanger, maar nee: ik denk dat ik nu pas ontpilt ben want ik lag dus doodziek in bed (of naja, ik hing bij de wc rond :). Nu hoop ik dus echt dat ik snel zwanger ben want op deze manier ongesteld zijn, is bijna niet te doen.
Verder is mijn libido ook meer fluctuerend. Rond de eisprong heb ik een enorm libido, maar dit zwakt ook weer af richting ongesteldheid. En qua emoties merk ik ook dat de pieken hoger en de dalen dieper zijn. Dus op alle vlakken minder afgevlakt inderdaad. Verder heb ik meer last van puistjes (vooral rond haargrens) en meer beharing (nu had ik met pil bijna geen haargroei hoor) en mijn hoofdhaar valt uit! Maar echt big time! Heb het gevoel dat ik kaal word. Iemand anders hier ook last van? Vind dit naast de ongesteldheid een van de irritantste dingen. Maar terug naar de pil… ik weet het niet. Daar ben ik nog niet over uit.

Irenka -

Achja. De wereld van anticonceptie. Ik vind het helemaal niks, maar goed. Vroeger heb ik de pil geslikt, tot mijn 16e. Toen bleek dat ik ‘m wel heel vaak vergat, en dat mijn depressie daar ook deels aan te wijten viel. Toch een familieding. Toen ben ik aan de prikpil gegaan tot mijn 23e. Eigenlijk tot ik erachter kwam dat ik 2 weken voor de nieuwe injectie ongelovelijk labiel werd. In februari mee gestopt en werd niet ongesteld. Maar zonder pil kon ook niet, ik wil zoooo geen kinderen nu. Dus een spiraaltje laten zetten. Maar dan moet je ongesteld zijn. Dus ik aan de pil. Was weer kut, maar het was maar even. Geen verrassing dat ik die binnen no-time vergat in te nemen.

Nu dus een spiraaltje. Het plaatsen was hel. Dat deed echt zo veel pijn, en het feit dat je daar met je benen wijd bij de huisarts ligt, helpt daar ook niet aan mee. Bah. Maar, mijn stemmingen zijn wel normaal, of in ieder geval te handhaven. Maar ik zie nu al op tegen het opnieuw moeten plaatsen… Hopen op een mannenpil tegen die tijd.

Manon -

Ik moet helaas de pil doorslikken anders lig ik elke maand in bed met vreselijke buikpijn en dan kan ik helemaal niks. Ik ben niet bepaald blij met de pil aangezien ik teveel glucose aanmaak en daardoor diabetes heb gekregen dus ik ben nu samen met de huisarts aan het kijken om een oplossing te vinden. Ook heb ik hele dikke bovenbenen gekregen door de pil. Dus de pil heeft zeker voordelen maar zeker ook hele grote nadelen.

Benay Vaneese -

Ja ik ben nu bijna anderhalf jaar gestopt met de pil. Ik slikte sinds mijn 16e de pil en heb afgewisseld met de Nuvaring, maar dat was geen succes. Mijn cyclus werd na ongeveer 3 kwart jaar regelmatig en ervaar ook dat mijn menstruatie nu korter en minder heftig is. Een kinderwens hebben mijn vriend en ik al langere tijd, maar “voor het echte werk gaan” willen we nog even uitstellen ivm de verbouwing van ons huis.

Nina -

Ik ben ook sinds september gestopt met de pil en het bevalt me erg goed. Mijn menstruatie is ook lichter geworden en komt vaak ongaangekondigt. Dus ik heb geen krampen of vreetbuien niks. Mjjn libido is weer normaal geloof ik ipv zeer laag. Ik heb veel meer energie en voel me niet meer wekenlang ontzettend down wat ik eerst had. Het voelt alsof ik gewoon veel mensen stress en negatieve gevoelens ervaar. Maar ik heb ook nog niet gehuild sinds ik gestopt ben ik ben gewoon een stuk vrolijker.
Wel heb ik ontzettend veel last van puisten over mn hele gezicht en nek en rug, random puisten de hele maand dus niet alleen tijdens mn menstruatie. Ik ben iets afgevallen maar niet opvallend en volgens mij zijn mijn borsten weer aan het groeien.. beetje vreemd op je 22e.
ik denk dat ik in een paar maanden overstap naar het hormonale spiraaltje want ik heb toch iets van anticonceptie nodig (ik vertrouw condooms niet volledig). Maar ik wil niet meer terug naar me zo depri en lusteloos voelen met de pil..

Meike -

Het ‘Ik doe het nog’ momentje is heel herkenbaar. Zo fijn als je weet dat je lijf nog werkt. Ik bleef na het stoppen met de pil, maar een keer per zes weken een menstruatie. Gelukkig lukte het toch om snel zwanger te worden. Ik hoop van harte dat dit ook jou is gegund.

Loes -

Wat hebben jullie toch een heerlijke blog op 2wmn. Ook dit is weer een onderwerp wat enorm aansluit bij waar ik mee bezig ben en dan zo open! Fijn! Raar taboe wat er omheen hangt.

You go girls!

Lotte -

wauw wat een reacties op dit artikel , en ik ben ook een van die vele die zo geniet van je / jullie openheid over dit soort dingen !! ik ben ook sinds 4 maanden gestopt met de pil ivm kinderwens maar ik moet juist tegenspreken van dat jullie zeggen dat je meer pukkeltjes krijgt sinds je gestopt bent met de pil , ik ben juist bijna pukkel vrij geworden nadat ik gestopt ben met de pil !! wat een verademing , ik had last van een erge onzuivere huid en nu ik de pil niet meer slik is het bijna weg de pukkeltjes en plekjes!! ik heb alleen wel sneller last van buikpijn en niet lekker voelen als ik ongesteld moet worden, Ohja mijn moeder is verloskunde en (nu wil ik natuurlijk niet een betweter zijn) die zijn van mening dat de prikpil niet goed voor je is , waarom niet? 1: als je toch zwanger raakt wat heel goed mogelijk is ondanks de prikpil merk je het dus niet omdat je sowieso al niet ongesteld word 2: het is niet natuurlijk voor je lichaam zolang niet ongesteld te worden ( dit geld ook voor het doorslikken van de pil). In ieder geval dank voor je heerlijke open artikel!! ik las het en ik herkende er zoveel in wat je gevoel is als je stopt met de pil , zodra je dat besluit neemt etc!! dank dank.

Alba -

Wat een interessant onderwerp. Ik heb een heel aantal jaren pilloos geleefd en gemenstrueerd, voor ik aan de pil ging. Dat vind ik fijn, omdat ik mijn eigen natuurlijke cyclus daardoor goed ken, en ook goed weet hoe leven mét en zonder pil is! Ik ben eigenlijk heel blij met de pil, na een aantal jaren wennen en het vervelend vinden. Het voelt toch, inderdaad, als troep en als iets onnatuurlijks. Nu vind ik het vooral geweldig dat ik mijn menstruatie kan plannen, waar ik eerst onregelmatig was! Ik ben blij met de vrijheid die de pil me geeft. Het is fijn dat het zo’n betrouwbaar en toch makkelijk middel is!
Gek genoeg heb ik precies de omgekeerde ervaring met hoe het bloed eruit ziet: bij mij is het met pil veel wateriger! Dat leek me ook logisch, de pil zorgt er voor dat je baarmoederslijmvlies minder dik is, en dus hoeft er bij de menstruatie dan ook minder van “afgevoerd” te worden. Waarom het bij jou nu juist wateriger is snap ik dan ook niet. Misschien heeft het wel een heel andere reden…

Riz -

Toen ik een jaar of 15 was en zoveel last van krampen had, vlak voor en tijdens menstruatie, ben ik door de gynaecoloog geadviseerd om aan de diane35 pil te gaan. Mede doordat ik ook last had van acne. Die pil heb ik best een aantal jaar geslikt. Tot ik steeds meer doorbraak bloedingen kreeg. Terug naar de huisarts, hup andere pil. Maar ook bleven de doorbraak bloedingen komen. Uiteindelijk na veel merken te hebben geprobeerd toch maar aan de mirenaspiraal gegaan. Helaas bleef ik iedere maand ongesteld worden maar geen doorbraakbloedingen meer gehad. Mooie regelmatige cyclus, bijna geen krampen meer, dus ik was blij. Helaas bij het 4e jaar, kreeg ik toch weer last van doorbraakbloedingen. Toen besloot ik op niets meer te nemen. Even was ik wel bang dat alle klachten die ik had toen ik 15 was terug zouden komen maar dat is gelukkig niet gebeurd.

Maar doordat ik in een depressie gekomen ben, zit ik nu aan de antidepressiva. Ook hormonen dus. Gelukkig is mijn menstruatie regelmatig gebleven en heeft het daar minder vat op. Maar mocht ik zwanger willen worden, dan moet ik er mee stoppen. Deze antidepressiva zorgt er voor dat zwanger worden niet zo makkelijk gaat. Sterker nog, mocht ik nu stoppen dan kan het zelfs nog een tijd duren wil het zwanger worden lukken.

Maar zo zonder pil of spiraal vind ik fijn.

Ser.n -

Ik ben ook toevallig onlangs nog gestopt met de pil na 9 jaar gebruik, waarvan zeker 8 jaar de diane en afgelopen jaar de microgynon 30. 1e mens moet nog komen en heb nog geen gekke bijwerkingen volgens mij. Ben trouwens gestopt op advies van de endocrinoloog ivm bloedtesten. En ik vind het wel eens fijn om te weten hoe mn lichaam reageert op geen toegevoegde hormonen. Fijn artikel weer dames! Toppers zijn jullie

Suzanne -

Weer een heerlijk artikel, zo herkenbaar. Ook ik ben rond mijn 12e aan de pil gegaan vanwege heftige buikkrampen en menstruatiepijn. Nu, 25 jaar en al bijna een jaar pilloos ivm een kinderwens die wel allebei hebben. Direct regelmatige cyclus gehad en ook emotioneel veel veranderingen. Kan om het minste of geringste gaan huilen of boos worden. Maar ook intens genieten van het leven. We hopen iedere maand weer op een positieve test…..

saarenzo -

Interessant en eerlijk artikel. Leuk om te lezen! Toen ik een aantal jaar geleden met de pil begon vond ik het juist fijn, want ik voelde me opeens beter als ik ongesteld moest worden (minder lichamelijke klachten) en dat ik wat gewichtstoename had nam ik maar voor lief. Maar vorig jaar ben ik ermee gestopt omdat er zoveel slechte dingen over de pil in het nieuws waren en ik steeds ontzettend veel hoofdpijn kreeg als ik ongesteld was. Nu heb ik een spiraaltje en hoewel dat beter bevalt heeft ook dat weer zo zijn nadelen. Het zou eigenlijk gewoon handiger zijn als je een knopje om kon zetten als je zwanger wil raken en tot die tijd nergens last van hebt, haha.

Judith -

Wat ontzettend fijn dat je hier zo open en eerlijk over schrijft! Ik heb de laatste tijd nogal gekwakkeld op het gebied van anticonceptie en een tijd getwijfeld, maar ben nu toch weer aan de pil. Ik heb nog geen kinderwens en nog minimaal twee jaar met condooms zag ik niet erg zitten (ook al zei mijn vriend dat hij er helemaal achter zou staan). Het voelt toch veiliger vind ik, met de pil en waar ik in het begin veel last had van bijwerkingen is dat nu over (misschien is het psychisch..)

In ieder geval heb ik bewondering voor je nuchtere schrijfstijl en vind ik het echt stoer dat je gewoon alles deelt!

Irene -

Ah, ik vind jullie blogs zo leuk he! Lekker eerlijk en oprecht, gewoon zoals het is. Hou ik van! Hoop steeds stiekem dat ik als ik in Groningen rondloop ik jullie een keertje tegenkom haha!
Voor nu: wat heerlijk om lekker bezig te zijn met jullie kinderwens en ik wens je heel veel succes en plezier! Geniet ervan!
Liefs, Irene

Mara -

Reuze interessant om te lezen dit. Ik ga nog een stapje verder: 20 en heb nog nooit de pil geslikt. Geen prikpil, spiraaltje etc, helemaal nop. Dat is een keuze die ik bewust heb gemaakt, ookal heb ik op dit moment geen kinderwens. Ik ben nog volop bezig met studeren! Soms vraag ik me af of het dan niet verstandiger zou zijn hem wél te nemen. Sinds kort heb ik weer een relatie en een ongeluk zit toch in een klein hoekje. Het is ook niet dat ik bang ben voor bijwerkingen ofzo, maar het idee van zoiets kunstmatigs zou erg aan me knagen. En wie weet, misschien is het ook wel gezond om het niet te nemen dus dat zie ik dan maar als een fijne bijkomstigheid haha. Toch blijft het lastig, het is toch wat ‘vreemd’ om op deze leeftijd niet de pil te slikken. Hoop toch dat ik hiermee een goede keuze maak en het tijdens de studie maar goed gaat. Daarna mag er van mij van alles gebeuren haha.

Lindsay | lindsayvallen.nl -

Ik had ook minder klachten zonder pil (qua dagen ongesteld en krampen etc.) dan mét. Dat vond ik zo bizar! Mijn cyclus bleef wisselend trouwens, tussen de 28-34 dagen. Dat is wel een regelmatige cyclus, maar niet altijd even lang. En zoals je weet gaat zwanger worden prima zo 😉 Spannend hoor! Nog voor mijn kinderwens stopte ik om de paar jaar even met de pil, gewoon om even te ontpillen en checken of alles weer natuurlijk zou gaan. En ik heb ook geen enkele moeite met condooms, kun je als vrouw tenminste ook eens keer lekker blijven liggen 😉

Aukje -

Leuk om je ervaringen te lezen! Ik heb sinds een jaar een koperspiraal (dus zonder hormonen) in plaats van de pil en ik vind het echt een stuk fijner. Allereerst natuurlijk veel minder gedoe, spontane sleepovers worden een stuk gemakkelijker en je kunt de pil nooit meer vergeten. Wat ik zelf heel fijn vind is dat ik ook een stuk minder ‘vlak’ ben zoals jij ‘t beschrijft. Meer echte emoties. Soms iets verdrietiger, maar soms ook veel gelukkiger dan ik lange tijd heb ervaren. Toen ik op m’nn 15e aan de pil ging had ik daarvoor héél veel last van m’n menstruatie (tot flauwvallen aan toe) en daar was ik nu wel een beetje bang voor, maar gelukkig werd alles gelijk normaal. Ik werd direct weer heel regelmatig ongesteld, het is bij mij alleen juist iets heftiger dan toen ik aan de pil was. Maar ik ga echt nooit meer terug!

Syl -

Op mijn 11e werd ik voor het eerst ongesteld. Met 16 jaar aan de pil. Met 17 jaar aan het mirena spiraaltje ivm hormonen. Met 25 jaar weer terug naar de pil.
mijn huid is met pilgebruik beter dan tijdens het spiraaltje. Ook geen buikpijn meer en emotionele achtbaan meer.
Dus voorlopig erg tevreden over de pil.

Martine -

Wat een leuk en eerlijk artikel, love it! Ik merkte ook echt best veel verschil tussen met of zonder pil. Nu drie dochters verder heb ik een Mirena spiraaltje en dat bevalt redelijk.

Desirée -

Heel herkenbaar. Ik ben begin dit jaar ook met de pil gestopt, na tien jaar slikken. En echt zóveel kwaaltjes, waarvan ik nooit een vermoeden had gehad dat het bijwerkingen konden zijn van de pil, verdwenen als sneeuw voor de zon! Ook emotioneel gezien zat ik gelijk een stuk beter in elkaar, echt alsof er wolken verdwenen en de zon ging schijnen.. :) Had in de eerste maanden zelfs een soort euforisch gevoel! 😉 Ik zit nu ook in het ‘wat een troep’ stadium..

Fiep -

Een jaar geleden ben ik ook gestopt met de pil, omdat ik slecht tegen de hormonen kon. Ben toen overgestapt op een spiraal en later op condooms, omdat mijn lichaam het spiraaltje afstootte. Heb al die tijd een onregelmatige menstruatie gehad: herken ook heel goed wat je schrijft! Had dan nog geen directe kinderwens, maar vond het ontzettend fijn om te weten dat het allemaal werkte daar beneden. En ja, ondanks dat we condooms gebruikten en ik ontzettend onregelmatig ongesteld was, ben ik inmiddels zwanger! We zijn er overigens ontzettend blij mee 😉

Ik wil mensen niet bang maken, maar laat het gebruik van condooms geen garantie zijn voor het niet-zwanger worden, daarvoor zou ik toch echt iets aanvullends gebruiken!

Willemijn -

Gefeliciteerd met deze ‘verrassing!’ 😀

Patricia -

Anderhalf jaar geleden was ik ook gestopt met de pil, omdat ik geen relatie meer had en ik van die troep af wilde. De eerste keer na het stoppen werd ik nog ongesteld, dat was ook na zo’n 6 tot 8 weken. Daarna heeft het een half jaar geduurd tot ik me zorgen ging maken, ondertussen nog een enkele keer seks gehad en ik was constant in paniek dat ik zwanger was. Ik had absoluut geen kinderwens, dus gebruikte een condoom. Maar op een bepaald moment werd ik zo onzeker dat ik meerdere zwangerschapstesten had gedaan. Daarna ook nog naar de dokter geweest voor een test. Allemaal negatief. Ik heb met de huisarts besproken wat ik moest doen, ik kreeg de optie: afwachten of toch weer de pil gaan slikken om de menstruatie op te wekken. Dat wilde ik niet en heb toen nog een tijd gewacht, de kans was groot dat is PCOS had… Toen kwam ik weer in een relatie en ben ik toch weer begonnen met de pil. Ik voel me met deze pil (Yasmin) prima, dus denk nu niet meer aan stoppen. Toch heeft het me enorm angstig gemaakt over het feit wanneer ik wel een kinderwens ga hebben, heb ik dan PCOS? Ik ben bang van wel, maar tot dan zal ik het niet weten. Is het bij jou na je eerste natuurlijke menstruatie nog een keer gekomen? Ik hoop het wel!

Lisa's Beautybabbels -

Aahh heerlijk, wat is jullie blog toch een verrijking van het wereldwijde web :) Ik ben momenteel bezig met me inlezen voor een andere anticonceptie, want ik ben helemaal ‘pilmoe’. Ik ben er alleen nog lang niet over uit..Prikpil, spiraaltje, of gewoon even helemaal niks..

Nicole -

Fijn om zo een herkenbaar verhaal te lezen! Ik ben nu een half jaar gestopt met de pil en ik moet zeggen dat ik er erg last van heb vlak voor mijn menstruatie. Veel last van krampen en rugpijn. Ik vond het belangrijk om te ‘ontpillen’ en wacht nog elke maand op een positieve test..

Ga door met deze artikelen kan me er echt mee identificeren!

Amelia -

Fijn dat je positief verschil merkt! vind het zo grappig dat je je nergens voor schaamt haha ookal heerst er een taboe op. Het is ook heel normaal allemaal, helaas ben ik alweer drie maanden niet ongesteld geworden, begin er steeds meer van te balen en maak me toch wel zorgen. Nou heb ik pcos, wat het kan verklaren én 40 kg overgewicht.. en ik kan de pil niet slikken omdat ik niet tegen de hormonen kan. Helaas pindakaas

Pettie -

Haha alles is zo herkenbaar, zelfs je TMI’s 😀 Inmiddels ben ik vanwege onze kinderwens alweer bijna 2 jaar ‘pilloos’. Helaas is onze kinderwens nog steeds niet vervuld, maar terug naar de pil (of de NuvaRing) ga ik niet! Mooi artikel Willemijn :)

JoycevdB -

Ik ben 3 jaar geleden noodgedwongen gestopt met de pil, aangezien het waarschijnlijk de reden is geweest dat ik een herseninfarct doorgemaakt heb.

Ik merk dat ik positief veranderd ben sinds ik gestopt ben, ondanks het CVA.

Voor mij nooit geen toegevoegde hormonen meer!!

Ik ben ook van mening dat iedereen zich nog eens goed achter de oren zou moeten krabben bij het gebruik van hormonen. Een CVA wens ik namelijk niemand toe.

Willemijn -

Wow, wat heftig! Slikte je de Diane pil?

JoycevdB -

Ja, en een keer de nuvaring tussendoor.

Renee -

Wat een fijn artikel! Ik ben ongeveer 3 jaar geleden geswitched van de pil naar de Nuvaring. In de maanden dat ik anticonceptieloos was om over te stappen, voelde ik me zo veel energieker, vrolijker en ook had ik een hoger libido. Als ik kon kiezen zou ik ook zo zonder anticonceptie door het leven gaan! Helaas vind ik het zo risicovol en kan ik eigenlijk niet zonder een gerust hart na ‘de daad’ naast mijn vriend liggen, wat ik juist erg fijn vind. Ik ben het met je eens dat het hormonen zo’n rotzooi zijn en zeker voor de vrouw! Mijn vriend zegt ook altijd dat als het kon hij zo aan de anticonceptie voor mij zou gaan 😉

Patricia -

Voor mij is stoppen met de pil geen optie… Ik ben er heel bewust mee begonnen jaren terug door mijn “overdreven” menstruatie…
Soms niet naar school kunnen door het erge vloeien.. En zo kan ik een hele lijst opstellen… Dus ik slik “vrolijk” de pil door tot ik ooit mijn kinderwens kan/ga/mag vervullen.

Hanna -

Zo geweldig dat je hier zo open over kan praten. Er zouden meer blogs deze kant op moeten gaan. Heerlijk! En iedereen heeft iets aan dit artikel. Heerlijke geschreven Willemijn!

Malou -

Wat is het toch heerlijk dat jullie hier zo enorm open over spreken… complimenten!
Ik ben nu iets meer dan een jaar geleden gestopt met de pil, na 13 jaar gebruik, en werd eigenlijk meteen een maand daarna weer ongesteld. En ik herken heel erg wat jij zegt: het bloed ziet er anders (schoner?) uit, en het duurt bij mij ook korter dan in de stopweek van de pil. Ik word ook steeds ongeveer ongesteld als mijn app het zegt, dus ben meteen best regelmatig.
Ik voel me ook echt anders! Ik had tijden dat ik dacht dat ik te weinig voelde, toen ik aan de pil was, en dat is nu weg: heerlijk! En inderdaad, meer zin in seks!
Voor mij was het een goeie beslissing. Al ondervind ik ook wel nadelen: ik krijg enorme last van puisten (nooit gehad!), ben wat emotioneler, ik baal ervan dat je je ongesteldheid niet kunt uitstellen en word voor m’n gevoel ook dikker. Maar momenteel vind ik het dat echt waard!

Willemijn -

Ja inderdaad, er zijn wel nadelen. Die heb ik in dit artikel eigenlijk niet besproken besef ik me net haha! Misschien omdat ze eigenlijk heel klein zijn ten opzichte van de voordelen. Het enige minpuntje vind ik inderdaad dat je je ongesteldheid niet meer kunt regelen (zoals je dat met de pil wel kunt). Maar dat deed ik ook maar heel sporadisch moet ik zeggen, ik voelde me dan namelijk zo beroerd als ik de pil doorslikte.

Céline -

Heel interessant om te lezen. Toen mijn vriend en ik dachten over seks, ben ik heel bewust niet begonnen aan de pil. Ik heb heel veel gelezen en nagedacht over anticonceptie. Het feit dat de kans op borstkanker groter is als je de pil slikt, gaf voor mij de doorslag om het niet te doen.
Mijn vriend en ik gebruiken nu altijd een condoom. Ik vind het helemaal niet vervelend om seks te hebben met een condoom en ik hoor mijn vriend ook niet klagen.

Als we straks misschien een kindje willen, dan is het ook gemakkelijker om te stoppen.

Maaike -

Ik blijf hem lekker slikken hoor. Zonder pil voel ik me hopeloos slecht en functioneer ik gewoon een week per maand niet. En dat gaat gewoon echt niet. Ik slik hem zelfs op aanraden van mijn huisarts door. Want zelfs met pil had ik teveel last van de maandelijkse ongemakken zoals 3 dagen niet kunnen slapen waardoor ik als een halve zombie rondliep. Dus nee, zolang er niemand in beeld is, en ook geen kinderwens, blijf ik hem lekker slikken totdat ik nooit meer ongesteld kan worden.

Alexandra -

Same here, ik slik ook op aanraden van mijn huisarts. Had ervoor namelijk gewoon een week lang migraine, overgeven, koorts etc. Nu met pil ben ik heel lichtelijk misselijk maar verder niks. Ook is mijn huid er erg op vooruit gegaan.

Sophie -

Ook ik ben sinds september gestopt met de pil. Ik was er niet erg over te spreken. Ik slikte microgynon 30 en het hielp niks. Ik slikte het naar aanraden van mijn HA. De reden daartoe was dat ik vaak heel er vloeide. Het ontpillen heeft bij mij inderdaad ook bijwerkingen. Sinds september niet meer ongesteld geweest ( yay or nay!?), mijn borsten werden kleiner, emotioneler, gewichtsafname en ga zo maar door. Ik maak me wel zorgen over mijn menstruatie… Maar het hoort erbij dus het zal wel loslopen :)

Anouk -

Wat leuk dat je hier zo openhartig over praat. Ik slik nu zelf zo’n 8 jaar de pil (ben nu 20) en ik heb juist minder klachten gekregen toen ik hem ben gaan slikken. Ik menstrueerde ook al op m’n elfde en had iedere keer migraine. Nu heb ik dat nog zelden. Ik ben blij dat jouw menstruatie juist prettiger is geworden door het stoppen met de pil. Fijn dat jullie ook ongegeneerd artikelen schrijven over echte vrouwendingen!

Lisa -

Wat interessant! Ik slik de pil ook al een heel tijdje, maar dit zet me wel aan het denken… Hoe wel ik de pil nu voornamelijk slik om allerlei klachten als migraine te voorkomen. Ik heb namelijk amper menstruatie, maar wel alle klachten. Vandaar dat ik hem vaak doorslik (op advies van de gynaecoloog). Maar dat je er zo door verandert…whauw…

Manouk -

Interessant verhaal. Ik gebruik de pil nu zo’n 4 jaar. Ik heb nooit echt last van extreem veel pijn of andere klachten (I guess I’m one of the lucky ones). Ik vergeet ‘m heel soms maar gelukkig is het nog nooit fout gegaan. Ik heb echt zoooo’n hekel aan condooms. Ik blijf gewoon de pil slikken tot ik net zoals jou een punt heb bereikt van nee, this is enough.

roos -

Ik ben ook aan de pil maar mijn libido is juis altijd super hoog, is dat raar?

Willemijn -

Dat denk ik niet. En wees er blij mee hihi! 😉

Cecarolien -

Ik ben 1-1-2014 gestopt met de pil, en heb de eerste periode erg veel hoofdpijn gehad, momenteel ben ik zoals je al op twitter gelezen hebt in verwachting van een wondertje die zich hopelijk juni’15 zal aandienen.
Zoals ik zei had ik in begin van stoppen van de pil, bijna elke dag wel hoofdpijn, van vrij heftig tot zeurderig, ook was mijn menstruatie korter en had ik minder ‘klachten’ als de menstruatie zich aandiende dan toen ik de pil slikte, minder buikkrampen, geen hoofdpijn vóór de menstratie en het duurde korter en was een stuk minder! op een gegeven moment zelfs maar twee dagen! :)
Ook ik merkte idd wel dat de hormonen meer aanwezig waren rond de tijd van de maand, ik kon soms om de domste dingen ( denk aan iets vergeten te kopen bij de boodschappen ) totaal in tranen en compleet overstuur raken haha!
Het is een bijzondere ervaring om je eigen lichaam weer te leren kennen! :)

stefanie -

Ik ook al vanaf me 14e aan de pil. 3 jaar geleden mee gestopt. ik was echt ‘pil moe’en had echt last van de meest verschrikkelijke moodswings, was gewoon zielig voor vriendlief :p
ik heb nu wel meer last van menstruatie klachten dan toen ik aan de pil was maar wil die troep echt niet meer in me lichaam.

R -

Wat toevallig! Ik ben na 12 jaar eind oktober gestopt met de pil. Inmiddels ‘eerste’ menstruatie gehad, maar andersom dan jij die hebt beleefd! Deze keer was het juist minder zwaar (bijna geen krampen) en maar 3 (!) dagen. Terwijl voordat ik aan de pil begon (meer dan 12 jaar geleden dus), ik altijd om de 2 weken ongesteld was en wel 7 dagen lang. Laten we hopen dat dat niet weer terugkomt ;-)!
Ik merk zelf dat mijn humeur juist opgeklaard is, tijdens de pil was ik eerder prikkelbaar (vooral tijdens menstruatie) en nu merkte mijn man op dat ik dit keer veel meer mezelf was tijdens de menstruatie. Ik heb het gevoel dat ik meer rust heb in mijn hoofd en minder schommel, zeg maar wat stabieler qua humeur. Ook ik merk dat libido wat verhoogd is, heel fijn! Ik heb nu alleen nog steeds last van krampen af en toe en veel hoofdpijn. Was zelfs even bang dat ik misschien niet echt ongesteld was geworden (omdat het zo anders dan eerder was) en misschien zwanger ben (één keer onveilig gevreeën)… Ik durf alleen geen test te doen 😉 Ik ben dus erg benieuwd wanneer mijn tweede menstruatie zich aandient. Mijn man en ik willen wel kinderen, maar misschien over een paar maanden.

Vind het echt leuk dat je hier zo open over praat, dit is toch iets waar veel meiden/vrouwen mee dealen. En het is leuk om te lezen hoe iemand anders een zelfde soort situatie ervaart. Ik reageer nooit op blogs, maar dit vind ik dan juist leuk om te lezen en dan toch even te reageren :)!

Xaviera -

Wat een open en interessant artikel! Ik vind het echt super dat jullie hier op 2WMN zo open over alles praten, inclusief de TMI weetjes 😉 Momenteel slik ik de pil eigenlijk alleen vanwege het gemak van doorslikken, i.p.v. elke maand mijn menstruatie krijgen doe ik het nu zo dat het elke twee maanden komt. Ik heb altijd vrij veel last qua pijn en extra vermoeidheid tijdens de menstruatie om over de extra emoties nog maar even te zwijgen haha. Ik weet wel dat mijn natuurlijke menstruatie iets minder heftig is en ook minder lang duurt dus eigenlijk is dat een fijne optie, maar dan heb je dus dat gemak niet van het doorslikken. Ik twijfel steeds of ik er weer mee zal stoppen, momenteel heb ik geen relatie dus daarvoor hoef ik de pil zeker niet te slikken. Ik ben al een aantal keer eerder voor een lange tijd gestopt met de pil en dat beviel wel goed. Het is toch allemaal troep wat je in je lijf stopt met de pil…

iooon -

Ik was blij toen ik stopte met hormoon anticonceptie. Minder stemmingswisselingen en verhoogd libido. Wel meer pijn en pms maar ag. Ik ga nu ook niet terug naar die pil (of nuvaring in mijn geval). Dan maar ouderwets condooms.

Lindsey -

Leuk om te lezen! Dat gevoel dat je het ‘nog doet’ herken ik, haha. Word je toch blij van ook al betekent het dat je ongesteld bent!

Ik ben 2 jaar terug gestopt met de pil om te kijken of ik me fijner zou voelen, en dat voelde ik me ook. Omdat ik een vaste relatie heb, heb ik een koperspiraaltje laten plaatsen. Ik wilde niet zwanger worden én geen hormonen.
Dit spiraaltje kon 10 jaar blijven zitten, maar helaas voelde ik hem vorige week ineens zitten bij mijn baarmoedermond. Mijn lichaam heeft hem blijkbaar afgestoten. :( M’n huisarts raadt het af om een nieuwe te plaatsen, maar: wat nu?!
Ik heb een sterke kinderwens en wil heel graag mijn natuurlijke cyclus behouden/in de gaten houden omdat ik een te trage schildklier heb en daardoor vrij onregelmatig ben.. De pil is dus eigenlijk geen optie. Alle anticonceptiemiddelen bevatten hormonen, en condooms vind ik (en mijn vriend ook) zó irritant. Als iemand hier een oplossing voor heeft.. graag! Ik vrees dat ik weer aan de pil moet :(

Willemijn -

Misschien het vrouwencondoom? Al heb ik daar zelf nog nooit iemand over gehoord haha!

Lindsey -

Ja dat is het enige inderdaad, mijn moeder stelde het ook voor haha. Tenminste een pessarium dan.. vrouwencondoom lijkt me even vervelend als een gewoon condoom.
Maar ik denk dat er een reden is dat niemand dat meer gebruikt.. Schijnt dat je ‘t dan steeds moet insmeren met zaaddodende middelen.. haha dat zie ik ook niet zo zitten.
Ben nu aan het inlezen over de nuvaring.. lijkt me dan nog het minst vervelend wat hormonen betreft. Maar geen eigen cyclus meer helaas.

Willemijn -

Ik las laatst over een nieuw anticonceptiemiddel, de anticonceptiesluis. Klinkt veelbelovend, maar zit nu nog maar in het stadium van dierproeven. Jammer! Dit zijn linkjes met info https://www.facebook.com/sensiplannl en http://www.volkskrant.nl/leven/nieuw-voorbehoedsmiddel-in-de-maak-de-anticonceptiesluis~a3795604/

Lindsey -

Dank voor het delen! Wat interessant zo’n sluis.
Zou wel echt een uitkomst zijn voor vrouwen in de toekomst.. niks geen hormonen, lekker je hele leven zelf bepalen of je al dan niet vruchtbaar wil zijn, zonder gedoe!
Ben benieuwd of ik het nog mee kan maken haha.

Mirjam -

Bij een vriendin van mij werd ie ook afgestoten. Daarom durf ik er ook niet aan. Mijn lichaam stoot bijv. Ook piercings en oorbellen af..

Margot -

Wat stoer dat je dit gewoon deelt! Ik vind het heel interessant, nooit geweten dat het wel een jaar kan duren voordat alles weer ‘werkt’. Fijn dat het bij jou niet zo lang duurde! Zelf slik ik nu al ruim 10 jaar de pil denk ik, dus ik ben wel benieuwd hoe mijn lichaam zou reageren als ik zou stoppen.

Desirée -

Ik ben vorig jaar juli gestopt met de pil, omdat ik veel last had van vieze afscheiding waar maar geen oorzaak voor gevonden kon worden (ik kan geen eendenbek meer zien) en uiteindelijk door de hormonen bleek te komen. Ondanks ook een hoop last (mijn hormoonhuishouding wilde maar niet stabiliseren) wil ik absoluut niet meer aan de hormonen, ik voel me zoveel beter zonder, alsof er qua emoties een waas is opgetrokken ofzo. Sinds september vorig jaar heb ik een koperspiraal en de menstruaties waren in het begin wel heftig maar uiteindelijk is alles uitgebalanceerd. Je hoort veel horror verhalen over de koperspiraal maar ik ben er erg tevreden mee. Geen hormonen, tien jaar nergens aan hoeven denken, en wel beschermd. Oh ja en indd een hoog libido en geen droogheid meer! Mijn huidige partner en ik willen binnenkort zonder condoom verder, en voor die tijd laat ik gewoon even controleren of ie goed zit (hij is namelijk eerder wel ietsje gezakt). Gezien hoe heftig mijn lichaam trouwens op hormonen reageert mijd ik inmiddels trouwens zelfs hormoonzalf etc, daar ben ik me een stuk beter bij :)

Butterfly -

Ik ben drie jaar geleden gestopt met de pil omdat we een kinderwens hadden en nu nog steeds hebben. Mijn menstruatie is inmiddels wat regelmatiger (na 2jr) maar mijn aanloop (bruin bloed) is langer.. Mijn menstruatie is hetzelfde als voordat ik de pil slikte, de eerste dagen veel bloed en laatste dagen minimaal. Qua hormonen merk ik weinig verschil…ben van mezelf een gevoelig type en dit is niet versterkt of afgenomen. Zin in seks had ik altijd al wel dus ook op dat gebied niets verandert. Wel veel meer puistjes voordat ik ongesteld moet worden…met de pil weinig laat van. Ik ben niet aangekomen noch afgevallen. Ik hou mijn menstruatie niet bij en doe geen andere “gekke” dingen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Onderzoek heeft uitgewezen dat ik op een natuurlijk zwanger kan worden.. Ook een HSV gedaan maar hier was niks te zien. Nu dus beetje hoop dat het nog gebeurt maar wie weet is dit niet voor ons weggelegd. Maar behandelingen gaan we zeker niet doen, wil mijn relatie niet onder druk zetten en niet teveel gezeur ( hormonen) aan mijn lichaam en hoofd. Hopelijk komt er nog een kindje zo niet dan gaan we gewoon door met ons leven….

Butterfly -

Ohja ik ben 31 jaar en heb de pil van mijn 19e tot mijn 28e geslikt. Volgens de gynaecoloog hoeft dit geen effect te hebben op de kans en snelheid van een zwangerschap…ontpellen bestaat volgens haar niet. Maar nu wil ik er wel bij zeggen dat iedere gynaecoloog wat anders zegt….

Maria -

Wat bijzonder en interessant om je open artikel en alle reacties te lezen.
Juist omdat ik nog nooit de pil heb geslikt (ben 28 jaar).
Door gesprekken met anderen over hormonale klachten enz ben ik er wel eens over gaan nadenken of ik het wil. Zelfs een keer bij de dokter ervoor gezeten en 2 doosjes meegekregen.
Heb ze nog in huis staan, maar nooit geslikt.
Sterkere medicatie dan een paracetamol vind ik al eng om te slikken omdat ik niet weet wat het in mijn lichaam zal doen. Dus laat staan de pil….:-).

Ik denk dat het slikken van de pil mijn hormoonhuishouding en emotie wat stabieler zou kunnen maken. Want heb wel last van puistjes, mijn cyclus is elke maand verschillend (variërend tussen de 29 en 39 dagen) , overbeharing en de week voordat ik ongesteld moet worden sneller emotioneel onstabiel en angstiger/ down.
Ik ben mijn cyclus gaan bijhouden omdat ik dacht dat ik eventueel PCOS zou kunnen hebben. Maar daarvoor heb ik toch te vaak een menstruatie.

Lesley -

Hoe meer je er over nadenkt, hoe raarder het eigenlijk is om al die zooi in ons lichaam te stoppen. Voor mij (heel erg geen kinderwens) alleen niet echt een optie om alleen condooms te gebruiken. Ik heb 2,5 jaar geleden een Mirena laten plaatsen nadat ik een beetje een stressige tijd had en dacht dat de pil het waarschijnlijk niet beter maakte. Het plaatsen deed zeer en ik heb er echt 2,5 jaar heel erg last van gehad, vooral na/tijdens de sex. Vorige maand ben ik overgestapt op het implantaat in m’n arm (Nexplanon)- minder hormonen dan de pil, en op een wat mij betreft betere plek, en ik begrijp niet waarom niet meer mensen dit doen. Het plaatsen is véél minder pijnlijk, en met de nieuwe versie ben je zelfs veiliger dan met de Mirena. Hier in Engeland hebben bijna alle meisjes er één!

Willemijn -

Oh interessant! Wordt het ook wel een hormoonstaafje genoemd? Zo ja, dan weet ik wat je bedoelt. Anders ken ik het namelijk niet!

Lesley -

Klopt ja! Het heette vroeger Implanon, maar met die versie waren wat problemen (de applicator zorgde er voor dat hij niet of niet goed in de arm terecht kwam, en dus werden vrouwen soms toch zwanger), maar dat is met deze versie verholpen. Ik vind ‘t tot nu toe echt ideaal!

Sigrid -

Ik heb ook al bijna 3 jaar een inplanon!
Geweldig, je vergeet nooit meer je pil je hoeft nergens meer aan denken.. Alleen dat je hem om de 3 jaar even moet laten vervangen. Ik zou het echt iedereen aanraden.

Teresa -

Mirena is namelijk een spiraal met hormonen, er bestaat ook een ander spiraal maar dan zonder hormonen. Maar dat je 2,5jaar met pijn loopt is ook niet goed, toch?

Ik heb nu in februari mijn spiraal 5 jaar, tijd voor een nieuwe, en eerlijk gezegd ben nu zelf ook bang ervoor maar hij moet eruit. En wil graag, heel graag weer een nieuwe (maar toch weer bang)…..Bij het plaatsen van mijn spiraal heb ik geen last gehad, begin de laatste jaar wel verschil in mijn zelf te merken kwa gevoeligheid en huid maar of het door m’n spiraal komt weet ik niet. En we hebben geen kinderwens meer (stiekem misschien nog wel ihihih)

Deborahschrijft -

Ik slik de pil nu al 9 jaar, sinds mijn 16e, en kan me bijna niet meer herinneren hoe het is zonder. Dat het bloed veel dunner vloeit is iets wat ik nog wel weet, nu is het veel dikker (hoe zou dat eigenlijk komen?). Ik ben ontzettend benieuwd hoe mijn lichaam reageert zonder de pil.

Ik heb geen relatie dus in dat opzicht zou ik het wel kunnen proberen, maar het lijkt mij ook een beetje eng. Daarbij vind ik het heel prettig om controle over mijn menstruatie te hebben. Met de pil kan ik het uitstellen als het een keertje niet uitkomt ;).

Fijn dat je hier zo open over schrijft Willemijn! Als vrouw moet je het hier gewoon over kunnen hebben toch?!

Nynke -

Hier is in januari de pil de deur al uitgegaan, ook omdat ik wilde weten hoe het was zonder. Voor ik aan de pil begon (heb hem ruim 10 jaar geslikt) had ik altijd vrij heftige bloedingen met veel pijn. Maar ja, met de pil had ik dan weer regelmatig hoofdpijn en andere kwaaltjes.. Op de een of andere manier werden die na een jaar of 9 ook erger. Gelukkig was ik na het stoppen best regelmatig ongesteld (helemaal goed dus) en inderdaad zelfs wat minder dan toen ik de pil nog wel slikte.
Condooms werken voor een paar maand prima hoor :) Hoewel die hier inmiddels ook niet meer gebruikt worden, haha.

Maaike -

Cool onderwerp; goed dat je hier open over bent.

Ik wil even ‘het spiraaltje verdedigen’ 😉
Na 6 jaar pil was ik het ook wel beu, maar ik wil geen kinderen, dus ik heb voor het Mirena spiraaltje gekozen. Plaatsen was niet leuk, maar ook geen drama (denk dat een kind baren 1 miljoen keer pijnlijker is). Daarna de eerste maand moest het lichaam er aan wennen, maar ik ben niet meer ongesteld geweest. Nu 1 jaar en 4 maanden verder en ik voel me prima.

Het nadeel vind ik dat er nog steeds hormonen in het spel zijn, ook al is het weinig. En aan de ene kant is het ‘raar’ dat je nooit meer ongesteld wordt. Net alsof je geen vrouw meer bent soms (zo voelt het dan). Nooit meer die gekke moodswings, etc. Waar ik eerst de moodswings haatte, mis ik ze nu…lol!

Als ik de 30 gepasseerd ben en zeker weet dat ik geen kinderen wil ga ik wel stoppen met de hormonen. Dan zou ik eerder aan mijn vriend vragen of hij knip knip wil doen….

Ansjuh -

Haha ik ben ook pro-Mirena. Ik heb m’n 2e inmiddels al. En nog steeds groot fan. De menstruatie mis ik niet hoor

Laura -

ik ben al bijna een jaar gestopt met de pil, veel eerder dan dat ik zwanger wilde worden. Ik vond het maar een eng idee dat je iets slikt en je weet niet wat je eigenlijk naar binnen werkt en wat voor effect het op je lichaam heeft. Gelukkig kreeg ik gelijk een hele regelmatige cyclus en ook even het yes! gevoel toen ik mijn eerste echte menstruatie weer zag! De ontpil verschijnselen heb ik nooit gehad overigens! Maar ik weet wel dat ik niet snel weer aan de pil zou gaan, dan zijn er andere voorbehoedsmiddelen om niet zwanger te worden.

Lifesabout -

Heerlijk ongegeneerd over schrijven haha! Ik herken dat moment dat je vertelde ‘ dat alles het nog deed’. Ik was ook benieuwd of mijn lijf na zo’ n lange tijd nog wist wat ie moest doen.
Ik heb nu een dochter en mag helaas niet meer zwanger worden. De Pil mag ik ook niet meer gebruiken dus heb nu een Mirena. Schijnen andere hormonen te zijn die niet zo veel gekkigheid met je lichaam uithaalt dan de pil.
Ik kan mij niet veel herinneren van de periode dat ik aan de pil was, hoe ik mij toen voelde. Ik weet wel dat toen de kinderwens er was, ik zonder de pil enorme last kreeg van mijn menstruatie.
En het schijnt dat je zonder de pil op andere mannen valt dan met de pil…dus kijk uit 😉

Karin -

Ik vind het vreemd om te lezen dat je juist meer kramp hebt en langer vloeit met de pil… Had je dan niet beter een ander merk kunnen proberen? Ik werd ook ongesteld op mijn 11e en begon met de pil op m’n 14e. Mijn moeder wilde me er eerder aan hebben maar ik wilde op de basisschool niet aan de pil (!). Door een bloedafwijking ben ik ongeveer 2 weken ongesteld, waarvan ik 1 echt ziek ben vanwege buik/rugpijn, koorts, overgeven… De pil is echt een wondermiddel voor mij waardoor ik eigenlijk een normaal leven kan leiden, want elke maand die ellende word je niet vrolijk van! Kan me ook niet voorstellen dat m’n baas het leuk zou vinden als ik elke maand een week ziek ben.

Waarschijnlijk als ik zwanger wil raken, dat ik dan andere medicijnen voor mijn stolling krijg, maar die hebben ook weer bijwerkingen. Dan zijn die van de pil een betere keuze. Stiekum ben ik wel heel nieuwsgierig of ik ook zou veranderen qua emoties enzo…

Maar ehh, sex met condooms is fijner voor ons vanwege het “nalekken”, maar is je man er ook zo blij mee? 😉 over het algemeen doen mannen het toch liever zonder?

Joyce -

Hier een jaar geleden gestopt met de pil voor een kinderwens. Erg onregelmatig en heel veel puistjes. We zijn doorverwezen naar de gynaecoloog. Volgende maand bloed laten prikken, volgens de gynaecoloog hoogstwaarschijnlijk pcos.

Dionne -

Ik vind het echt super stoer van je dat je gewoon even op het Internet neerzet dat je bent gestopt met de pil. Ondanks dat je hier over kan praten met je vriendinnen, denk ik toch dat er een kleine taboe is om het van de daken te schreeuwen. Daar heb jij lak aan je en je schrijft gewoon dit artikel. Super!

Marnel -

Interessant om te lezen! Wat knap van je dat je dit allemaal zo deelt!

Madebyuna -

Heerlijk dat je hierover schrijft! Ik ben een drie kwart jaar geleden gestopt met de pil en overgegaan op een koperspiraaltje. Wat een hel was dat, veel pijn met vrijen, lang en veel ongesteld (2 weken ongeveer) en mn huid zat onder de puisten en bulten. Elke dag was het weer een struggle. Daarom 1,5 maand geleden om toch maar weer terug te gaan naar de pil, want ookal ben ik geen voorstander van de hormonen en er steeds aan denken dat je het moet slikken maar alles beter dan het spiraaltje.

Mn huid gaat stapje voor stapje beter, maar pff dit was een lange weg. Haha

Willemijn -

Oh jakkie, wat een narigheid zeg!

Ansjuh -

van een koperspiraaltje is bekend dat je daardoor heftiger ongesteld word. Wel balen dat je nu weer terug bent aan de pil. Mijn huid struggles zijn nu pas echt rustig, das na 7 jaar. Ik ben nu 33 en zag er op m’n 30e bij tijd en wijle dus uit als een puber van 16. Toch is dat voor mij geen reden geweest om terug te gaan naar de pil.

mar -

Ook ik ben gestopt met de pil om te kijken hoe mijn lichaam het zonder doet. Helaas valt dit allemaal flink tegen. Ik ben al een half jaar gestopt, werd na 4 maanden pas voor het eerst ongesteld (wat een vreugde voelde ik toen haha) en nu ben ik alweer 2 maanden verder. Volgende week heb ik een afspraak bij de huisarts hiervoor. Ik heb namelijk ook al een half jaar lang flink last van puistjes in mijn gezicht, nek en op mijn rug. Het lijkt steeds gekker te worden ipv dat het minder wordt. Omdat wij in januari toch voor een kindje wilden gaan word ik nu toch wel beetje onzeker.
Maar qua humeur en libido ben ik wel echt vooruit gegaan en ik vind het heerlijk om niet meer iedere dag iets te hoeven slikken.

Willemijn -

Oh wat vervelend Mar! Hopelijk kan je dokter je verder helpen. Succes!

Francisca -

Wat tof dat je hier gewoon over schrijft!
Voor mij ligt het totaal anders want ik ben juist heel blij dat ik de pil slik. Ik merk ook de nadelen ervan, zeker, maar doordat ik PCOS heb krijg ik geen menstruatie zonder hormonen. Voordat ik drie jaar geleden begon met de pil ben ik denk ik maar vijf keer uit mezelf ongesteld geworden. Dus voor mij is het elke maand weer een fijn gevoel ‘dat ik het nog doe’!
Ik wil nograag wel even zeggen dat ik er echt steun aan ondervindt, aan hoe je je zo openstelt over je kinderwens en dat je verteld over dat je er bewust over na moet denken. Voor mij zijn er ook wat dingen die de beslissing vermoeilijken en die me dwingen er nu al over na te denken en ik voel me daar soms best alleen in omdat de meeste vrouwen om me heen er nog helemaal niet mee bezig (hoeven te) zijn.

Kim -

Hier in maart gestopt met de pil om aan kindjes te beginnen. Wat een verademing voor ons intiem leven!! Opeens terug veel meer ‘zin’ zonder die pil. Wat hormonen met je lichaam kunnen doen he. 2weken na het stoppen was ik al zwanger.
Succes met het maken van een babytje 😀 xxx

Willemijn -

Jij ook dus! Ongelooflijk. Dat het zo kan uit maken. Inderdaad een verademing.

Rosa -

Ik neem vanavond de laatste pil van mijn huidige strip maar na het lezen van dit artikel en de reacties denk ik serieus dat ik ook ga stoppen! Ik slik de pil al 8 jaar.. wij hebben een kinderwens en het plan was eigenlijk om ergens eind volgend jaar eens te stoppen. Nu ontpillen kan natuurlijk ook al. Bedankt voor dit artikel meiden!

Willemijn -

Inderdaad! Je hoeft niet gelijk zwanger proberen te worden. Een paar maandjes met condoom moeten die mannen niet over zeuren hoor 😉 Hihi!

Bente -

Ik ben ook heel erg benieuwd wat er gaat gebeuren als ik na 10 jaar pil ga stoppen ermee. Hopelijk niet nog emotioneler want ik jank al om alles 😉

Brigitte -

Echt een goed artikel. Heerlijk die openheid, ik kan het goed waarderen. Mag ik vragen welke app je gebruikt om je menstruatie bij tw houden?

Willemijn -

Hij heet Monthly Cycles. :) Vond het tot nu toe de beste die ik geprobeerd heb. Maar misschien hebben andere vrouwen in de comments ook wel aanraders? Bijv. een Nederlandstalige?

Joyce -

Voor Android is er cyclus kalender! Die is Nederlands en heel prettig, geeft naast de datum ook aan op welke dag van je cyclus je zit!

Bar -

De app ‘Ovuview’ is echt een aanrader. Voor het bijhouden van je cyclus, maar ook voor als je zwanger wilt worden.

Sharona -

Ik gebruik voor Android Period Calender (mijn kalender staat er onder de app). Heel blijig met roze en bloemetjes, maar ik vind m vooral handig omdat je er ook allerlei notities bij kan voegen zoals je gewicht, stemmingen, symptomen etc. Zo kan ik bijhouden wanneer ik bijvoorbeeld hoofdpijn of krampen heb gehad.

Chantal -

Heel herkenbaar!:) ( had het bijna zelf kunnen schrijven haha)
Ik begon rond mijn 14 de met de pil en ben nu 23.
Toen ik nog de pil slikte had ik mega veel menstruatiepijn!. Ben er ook voor bij de gynaecoloog geweest en kreeg pijnstillers (nam hier 3per dag van, de eerste 2 dagen)
Nu neem ik er nog maar 1!:)
En in de 2 weken voor mijn menstruatie ben ik nu ook emotioneler. ..
Ook voel ik me zo nu en dan beroert(ik denk hormonale schommelingen).
Ik nam mijn laatste pil op 19 september( paar dagen na mijn bruiloft)
Mijn eerste pilloze dag was 27 september.
En ik werd vier weken later netjes ongesteld. Wel wat meer vloeien .
En vier weken later weer.
Ik gebruik ook ovulatietesten en deze keer kwam de ovulatie een dag later.. dus was gelijk even van slag toen ik donderdag geen positieve test had! :/
Hopelijk mogen we binnenkort een zwangerschapstest doen!:)
Ook al weet ik dat het een jaar kan duren…

Lenneke -

Zo fijn dat je hier gewoon over schrijft! Ik wil nog niet stoppen met de pil, maar ik heb hier zeker wat aan gehad. Dank je wel!

Miriam -

Wat fijn dat je hier zo eerlijk en open over schrijft!! ik ben ook al 8 jaar aan de pil en zou eigenlijk wel willen stoppen omdat het gewoon troep is. Maar het is zo makkelijk. Je weet gewoon PRECIES wanneer je ongesteld wordt en met vakantie kun je de pil doorslikken. Ik had trouwens verwacht dat een natuurlijke menstruatie veel erger zou zijn.

Mirjam -

Niks TMI in dit artikel hoor! Ik lees ook de reacties even mee..

Op mijn 16e begonnen met de pil, omdat ik mega heftig ongesteld was. Ik kon een paar dagen niks anders dan schreeuwen, alles in elkaar trappen en bijna flauwvallen als ik opstond.. De pil maakte dat gelijk goed. Wel liep ik sinds die tijd met een onverklaarbare vermoeidheid (bloedprikken, internist, alles erbij gehaald).. Nu ik 22 ben, ben ik erachter gekomen hoe dat komt. Duidelijk door de pil! Ik heb een tijdje bijgehouden hoe ik me voel met pil en hoe ik me voel tijdens mijn stopweek. Ook is mijn huid aanzienlijk beter tijdens mijn stopweek. Mijn hormonale acne lijkt wel steeds erger te worden..

Maar wat nu? Helemaal stoppen wil ik niet, i.v.m. De menstruatiepijn die ik voor de pil had.. Ik wil volledig van de hormonen af en bij een koperspiraaltje (enige oplossing) kan je menstruatie juist ook weer heftiger worden..

Ansjuh -

Mirena is ook een oplossing. Is weliswaar met hormonen maar 7 x minder als de lichtste pil, en plaatselijk.
Daarnaast wordt je niet/nauwelijks meer ongesteld. Scheelt een hoop gedoe

Desiree -

Hier ook gestopt met de pil. Ik ben ongeveer even lang aan de pil geweest als jij, en het voelt echt als een onwijze verademing. Geen last meer van emotionele onstabiliteit, ik voel me gewoon mezelf weer. Wel weer last van hier en daar puistjes, maar dat vind ik echt niet erg. Heb wel gelezen dat het hele ontpillen een fabeltje is, want je kan al zwanger worden als je een keer de pil vergeet dus dan zijn die hormonen ook al uit je lijf. Het is wel niet meer dan logisch dat je hele hormoonhuishouding weer op gang moet komen. Ik voelde me echt stukken beter. Hier trouwens wel een kinderwens, daarna lekker een spiraaltje. Geen hormonen voor mij meer! Nu wachten op m’n eerste menstruatie, of die komt geen idee want we zijn wel al begonnen zeg maar..

Barbara -

Fijn open artikel! Ik ben in augustus gestopt met de pil omdat we een kinderwens hebben. Ik was ook heel benieuwd of en wanneer ik weer ongesteld zou worden. Ik merk ook duidelijk verschil hoe ik me voel voor en na de pil en zeg ook dat ik die nooit meer wil slikken. Echt troep die hormonen en vind het ook jammer dat ik daar als tiener niet beter over geïnformeerd ben door mijn huisarts.

Betty -

Wat onwijs tof dat je hier zo open over schrijft! Ik herken zoveel van mezelf in jouw verhalen over deze periode. Ik ben zelf ook vorig jaar rond die periode gestopt met de pil (na zo’n 14 jaar…) en was heel benieuwd naar de veranderingen die je overal leest. Bleek dat ik daar niet heel veel van merkte, haha.

In december werd ik voor het laatst natuurlijk ongesteld en twee weken later was ik zwanger. Het kan heel snel gaan. Ik gun het jullie ook zo!

El -

Hoi,

Ik ben in februari dit jaar gestopt met de pil ivm kinderwens.
Na 3-4 maanden pas weer ongesteld geworden. Mijn menstruatie is zonder pil heel veel vervelender (kramp, pijn in borsten zo erg dat je ze liever vast houdt als je loopt ;-)) het liefst lig ik de eerste dag de hele dag met kruik op de bank. Voor mij ook zeker nooit meer een pil, inmiddels voel ik mij een stuk beter dan met pil. Helaas nog steeds niet zwanger, ook geen regelmatige cyclus. Ik zal geduld moeten hebben!

Willemijn -

Vervelend dat je meer last kreeg van je menstruatie. Maar dus toch voor jou genoeg andere positieve verschillen om niet weer terug aan de pil te gaan?

Danielle -

Na ongeveer 4 jaar de pil geslikt te hebben was ik er niet tevreden over omdat ik hem nooit kon doorslikken, ik werd alsnog ongesteld. Daarom heb ik een half jaar geleden een mirena spiraaltje laten plaatsen, het plaatsen was erg pijnlijk. Met het spiraaltje is het een nog groter zooitje, ik ben nu ongeveer 3 weken in de maand ongesteld. Ik heb daarom besloten om het spiraaltje er binnenkort maar weer uit te laten halen en toch maar weer aan de pil te gaan. Goed dat dit bespreekbaar wordt gemaakt, en leuk dat iedereen haar verhaal deelt!

Ingrid -

Bedankt voor je open en eerlijke artikel

Marielle -

Ik heb twee jaar de pil geslikt en ik vond het ver-schrik-ke-lijk! Emoties had ik bijna niet meer, maar ik was wel ontzettend prikkelbaar (nu heb ik dat alleen nog net voordat ik ongesteld word) een constant opgeblazen gevoel, heel veel vocht vasthouden en mijn libido daalde echt tot -3 😉
Toen mijn relatie overging ben ik gelijk gestopt met de pil. Nu inmiddels weer een nieuwe relatie, maar niet weer aan de pil! Condooms it is, voorlopig 😉
Leuk artikel trouwens! En heerlijk om te lezen dat je niet de enige bent! 😀

Willemijn -

Haha, zo klinkt het bijna alsof de pil de oorzaak was van de stukgelopen relatie! Hahaha. Maar dat zal vast niet zo zijn 😉 Bedankt voor je leuke comment! :)

Susie -

Oh wat heerlijk die openheid, ik hou er van! Want ja zomisnhet toch ook gewoon;-)

Ik heb na 10 jaar pil, de spiraal genomen. Ik vond het echt een uitvinding! Ik was 5 jaar niet ongesteld. Nu niks door kinderwens. Ik hoop dat het voor jullie wat voor spoediger loopt dan bij ons.
Mijn tip; neem er de tijd voor en laat het zo als het loopt.

eline -

Ik ben maart 2014, na 11 jaar pillen, gestopt met de Dianepil. Ik had last van moodswings, en down gevoel, had het idee dat ik dingen niet los kon laten en voelde me niet mezelf. Samen met vriendlidf besloten te stoppen en condooms aan te schaffen. Tot nu toe ben ik 4x (heel onregelmatid dus) ongesteld geworden en ben hierom onlangs ook naar de huisarts gegaan om te vragen of er wat mis is. Deze gaf aan dat ik het nog best even kan aankijken omdat er nog geen actieve kinderwens is (werk en studie, meer geen tijd en geld dan geen wens). En als die wens er wel is, dan kan een eventueel onderzoekstraject in gang gesteld worden als de menstruatie nog steeds zo onregelmatig is. Soms beangstigt het me dat mijn lijf inderdaad niet meer werkt en vind je op internet info over PCOS (maar ik hoop de arts gelijk heeft en dat het allemaal tijd nodig heeft). Verder is wel de acne wel in volle glorie teruggekomen (en met de tijd weer afgenomen), maar psychisch en oemotioneel gaat het een stuk beter.

Silke -

Wat een mooi artikel, ik vind het echt een compliment waard dat je gewoon op durft te schrijven wat veel alleen maar denken! Niet TMi wat mij betreft, waarom het er niet ‘gewoon’ over hebben?

Ik ben vorige maand gestopt met de pil. Waarom? We hebben (nog) geen kinderwens, maar ik dacht al langer om te stoppen. Daarnaast had ik het idee dat ik veel vocht vast hield, afgevlakt was qua emotie en mijn libido was 0 😉 toen ik door slecht inkopen geen pilstrippen meer in huis had was de keuze heel snel gemaakt.. ik heb nog geen cyclus of iets maar voel me al stukken beter. Wel een onrustige huid en wat kramp. Wat een zooi moet die pil zijn! Ik herken ook je gevoel van stiekem wel, haha! Eerlijk is eerlijk, voor manlief is het met rubber minder leuk maar dat moet hij ook maar ‘even’ accepteren.

Heel fijn om dit artikel te lezen vol herkenning!

Willemijn -

Bedankt voor het compliment Silke! Fijn om te lezen!

Ansjuh -

Wat een goed artikel! Never TMI, jullie maken dingen bespreekbaar. We ervaren het allemaal, zijn allemaal mensen! Misschien goed om daarop voortbordurend eens met een expert/deskundige een artikel te schrijven over de voors en tegens van anti-conceptie.
Ik ben 7 jaar geleden gestopt met de pil na 8 jaar. Ik gebruikte weliswaar niet een zware pil, maar stopte me toch wel vol met hormonen. Ik heb toen een Mirena spiraaltje in laten brengen (er zijn ook koperspiraaltjes). Plaatselijk hormonen, dubbel beschermd en wanneer de wens er is, kun je al vlot zwanger worden.
Ik heb daarna enorm veel last van mijn huid gehad. Pukkels, ontstekingen, etc etc. Ook veel last van stemmings wisselingen enzo.
Maar 2 jaar terug heb ik m’n spiraaltje zelfs al mogen laten vervangen. Het enige nadeel voor mij, omdat ik nog geen kindje heb, is dat wat minder prettig. Maar verder heeft het zoveel voordelen. Je hoeft nergens om te denken, je kunt niets vergeten, ik word niet meer ongesteld

Ilse -

Hoi hoi,

Leuk geschreven en heel herkenbaar. Ik ben er een jaar voor onze bruiloft mee gestopt. (Inmiddels een half jaar getrouwd). Ik wilde die ‘rotzooi’ uit mijn lijf en we wisten dat we na onze bruiloft zouden gaan proberen om onze kinderwens in vervulling te laten gaan. In het begin heb ik dezelfde klachten gehad die jij noemt. Na een tijdje voelde ik me veel beter. Ik had vaak last van een opgeblazen gevoel en was juist met de pil prikkelbaarder. Het even wat minder met condooms maar ach dat is toch niet voor altijd. Na onze bruiloft zijn we ‘aan de slag gegaan’ haha! Nu ben ik inmiddels 26 weken zwanger van ons 1e kindje, een zoontje. En nee, ik ga nooooit meer aan de pil!

marieke -

super interessant Willemijn!! Heel tof dat je zo open en eerlijk je verhaal doet, maakt het juist heel herkenbaar en interessant! ik ben nu zo’n 6 jaar aan de pil en ik vind de voordelen geweldig! geen geklungel meer met een condoom en altijd de pil kunnen doorslikken wanneer jij wil, super!
En toch heb ik een tijd geleden eens geprobeerd om te stoppen ermee. Maar mijn menstruatie was gelijk een stuk heftiger en pijnlijker, bleh! Heel snel dus weer aan de pil gegaan, maar nog steeds ben ik wel benieuwd wat het met mij kan doen op langere termijn.. Ik heb namelijk het idee dat ik er juist emotioneler door wordt en dat het inderdaad mijn libido naar beneden haalt.. Dus als we met kinderen beginnen ben ik heel benieuwd hoe het stoppen met de pil dan gaat 😀

Desiree -

Heerlijk eerlijk! 😉 De pil is idd troep. Wij hebben nu twee gezonde kindjes en ik wil niet de rest van m’n leven de pil slikken, maar ons gezin willen we ook niet verder uitbreiden. Daarom laat manlief zich behandelen volgende maand. Voor ons een ideale oplossing.

Willemijn -

Inderdaad, dat lijkt me ook ideaal!

Teresa -

Oh yeah!!! Ideaal hoe heb jij hem overgehaald??? hihihi ik heb al vaak genoeg erover gehad maar NOPE….

Laura -

Ik ben ook een jaar of twee gestopt met de pil, in die stoptijd ben ik 9 maanden niet ongesteld geween (heerlijk, maar toch wel een beetje beangstigend). Daarna ben ik weer begonnen – want: vriend – en nu heb ik besloten dat ik een spiraaltje ga laten zetten. Voordeel is dat je meteen weer vruchtbaar bent als het eruit is! Ik ben niet van plan om daarna ooit weer terug te gaan aan de pil. Ik merk bij mezelf dat ik negatieve bijwerkingen daarvan heb, zoals verlaagd libido etc. Ook heeft het zo nu en dan geen geweldige invloed op mijn humeur, haha. Enorm fijne post, zo lekker open!

Suzanne -

Goed artikel!
Ik heb ook zo’n 10 jaar de pil geslikt. Toch had ik altijd veel klachten rond de menstruatie, hoofdpijn, veel krampen. Nu gebruik ik 2 jaar de nuvaring en dat werkt voor mij top! Enige nadeel is dat hij duurder is dan de pil.

Dita -

Ik ben ook al vanaf mijn 15e aan de pil. Dit omdat ik heel heftig menstrueerde en er echt ziek van was! Met een buurman als gynaecoloog naast mij destijds was het ook een makkelijke stap. Het fijne aan de pil vind ik dat ik gewoon kan doorslikken. MaR aangezien het bij mij ook geen jaren meer hoeft te duren als we een kindje mogen krijgen denk ik er ook steeds vaker aan om te stoppen. Ik ben heel benieuwd hoe ik mij dan zal gaan voelen. Trouwens zo fijn deze artikelen op jullie site, iets wat je soms niet bespreekt met anderen omdat die het misschien ‘raar’ zullen vinden. Heel fijn!

Kelly -

Zelf ben ik ook na 10 jaar ‘pilslikken’ gestopt met de pil. Ik begon alsmaar meer last te krijgen van migraine en moodswings. Nu heb ik wel een spiraaltje, maar ook daar voel ik al veel verschil van. De pil legt je eierstokken plat waardoor er eigenlijk nooit een eitje vrij komt, met een spiraaltje komt het eitje wél vrij, maar smelt het gewoon weg in je lichaam als het niet bevrucht geraakt is. Zo hebben de meeste mensen geen menstruatie meer met een spiraaltje. Mijn migraineaanvallen zijn van min. eens per week naar ongeveer eens per jaar gedaald en ik voel me veel vitaler en emotioneel stabiel. Ik heb nu vier jaar mijn spiraaltje, ben enorm tevreden, maar ik kijk er toch ook enorm naar uit om mijn ‘natuurlijk’ lichaam terug te krijgen.

Lisanne -

Oh dit is best herkenbaar! Na jaren aan de pil gezeten te hebben ben ik zo’n anderhalf jaar geleden ook gestopt. Ik voelde me er niet meer prettig bij. Het duurde alleen meer dan 8 (!!) maanden voordat ik ongesteld werd. Ik ga in ieder geval niet weer terug naar de pil, wat een troep!

elize -

Wat een open en eerlijk artikel, mooi om te lezen!
Ik ben van de zomer twee maanden aan de pil geweest, ik ging naar afrika om vrijwilligerswerk te doen en het was handig als ik dan niet ongesteld zou worden, vanwege de mindere hygiëne! Het ging allemaal prima! Maar toen ik stopte was mijn lichaam wel in de war, ik was veeeel emotioneler voor mijn menstruatie en een beetje Down zelfs! Het was prima zo even de pil, maar ik zou niet snel aan de pil gaan, denk ik, je weet nooit;)
Liefs!

Mai -

Hallo Elize,

Fijn om je reactie te lezen. Al is het niet zo fijn voor jou geweest. Je schrijft in je bericht dat je emotioneler was nadat je was gestopt met de pil. Is dat nog steeds zo, of duurde dat maar even? Alvast bedankt voor je antwoord en wat een ervaring om vrijwilligerswerk in Afrika te doen. :)

Sanne -

Ik zit nu een jaar of 6 aan de pil en ik denk dat het slikken van de pil wel invloed heeft gehad op mij. Veel vriendinnen van mij laten een spiraaltje plaatsen en zijn er heel enthousiast over. Ik heb echter nog niet de stap durven te zetten om dat ook te doen, de plaatsing lijkt me niet zo’n pretje haha!

Marjolein -

Hier in 2011 gestopt met de pil ivm kinderwens en sindsdien niet meer begonnen! Tuurlijk het is lekker makkelijk. Maar idd als je ermee stopt besef je pas wat een troep je al die jaren je lichaam in hebt gepompt!
1,5 week geleden ben ik bevallen van ons tweede kindje. Voor nu zijn we even klaar. Maar is dat gevoel er over een paar jaar nog, dan mag manlief er een knoopje in laten leggen 😉 daar zijn we al over uit. Maar voor mij… Nooit geen troep meer in m’n lichaam!!

Willemijn -

Haha daar zou ik dan ook voor pleiten. Nu zijn zij aan de beurt met anticonceptie 😉

Priscilla -

Ik ben eigenlijk al jaren niet meer aan de pil. Ik word er zo misselijk van wanneer ik hem slik. Toch heb ik altijd wel veel last van mijn menstruatie, veel bloedverlies, ziek en het duurt soms wel negen dagen. Ik weet nog niet wat ik ga doen na mijn bevalling. Meer kinderen komen er sowieso niet. De pil ga ik niet meer slikken maar het liefst wil ik gewoon van die hele menstruatie af.

Marjo -

Als aller eerst wat een lekker eerlijk artikel,zo open!!
Ik ben zelf 2jaar geleden gestopt met de pil, ivm kinderwens.
Helaas had ik erg last van het ontpillen (schijn zwangerschap etc).
Na 1,5 jaar had ik de hoop opgegeven en dacht als we na de vakantie nog niet zwanger zijn gaan we naar dr dokter…. Maar die maand erna was ik zwanger! 😀
Nu aan het wachten tot onze spruit zich aankondigt!!

Willemijn -

Gefeliciteerd! 😀

Anna -

Ik ben eind 2012 gestopt met de pil vanwege kinderwens en omdat ik er niet tegen kon. Ik had elke dag hoofdpijn, voelde me niet lekker etc. In September 2013 werd ik zwanger en vorige maand ben ik weer voor het eerst ongesteld geworden. Meer dan een jaar geen menstruatie: echt heerlijk! Eigenlijk moet ik nu ook weer anticonceptie gaan nemen maar terug naar de pil doe ik niet. Het is inderdaad troep en veel pillen kun je niet nemen in combinatie met borstvoeding. Lastig om nu te kiezen wat dan wel te doen want condooms zijn niet mn favoriet. Fijn artikel in ieder geval weer!

Femke -

Ben onlangs gestopt met de pil om aan de spiraal te gaan. Ik heb juist weer veel meer last van klachten als krampen en misselijkheid als ik ongesteld ben. Hopelijk gaat het weer beter als ik het spiraaltje hebt

Nina -

Op m’n 15e ben ik met pil begonnen en ik ben nog lang niet van plan om ermee te stoppen, maar toch is het denk ik wel goed om er nu al bij stil te staan hoe dat dan zal verlopen. En ik wilde even laten weten dat ik het echt heel goed vind, dat jullie dit soort onderwerpen bespreekbaar maken.

Diana Carlton -

Fijn dat je lichaam zich zo snel heeft herpakt! Toen ik in 2010 stopte met de pil duurde het ruim 4 maanden voordat mijn eerste menstruatie doorbrak. Na de bevalling van Levi ben ik nooit meer aan de pil gegaan. De eerste menstruatie na de zwangerschap heb ik na 6 maanden laten opwekken. Ik weet 1 ding; ik ga nooit meer aan de pil. Mijn lichaam is daar zo door van slag geweest.

kelly caresse -

Wat interessant om hier meer over te lezen. Na 6 jaar pilgebruik ging ik een 3 jr geleden over op spiraal die ik na een jaar eruit liet halen door pijnklachten. Het ontpillen gaf me toen al een fijner gevoel, geen hoofdpijn meer enz. Na een paar maanden gingen we voor een zwangerschap en ook daarna nooit meer aan de pil geweest. Door het geven van borstvoeding ben ik nu m’n dochter 14 mnd is pas 2x ongesteld geweest door die hormonale invloeden. Ik vind een normale cyclus ook veel fijner als die kunstmatige van de pil

Anna -

Even een off topic vraagje aam jou Kelly. Weet jij of je als je na je bevalling ongesteld bent geweest elke keer weer ongesteld wordt of kan het ook weer even uitblijven. Zoontje is nu een half jaar, geef nog steeds bv.

natassk -

bij bv kan het onregelmatig zijn .

Jelka -

wat een superinteressant onderwerp! Ben zelf namelijk ook een maand gestopt met de pil. Ben overgestapt op een spiraal (plaatselijk hormonen, niet meer in je bloed dus) 3 jaar geen zorgen, alleen deed die plaatsing toch echt wel even pijn. Ik merk ook dat m’n huid wat meer uitbreekt. Ik ben vaak misselijk, minder honger,… Maar niet zwanger :)
Ik ben benieuwd of ik in verloop van tijd nog meer signalen ga merken.

Akosua -

Ik ben zelf nog nooit gestopt met de pil en zal het ook niet doen totdat ik een actieve kinderwens heb. Als puber ben ik op geloof ik mijn 15e gestart met de pil omdat ik zo heftig menstrueerde dat ik er bloedarmoede van kreeg en flauw viel. Dus daar wil ik niet meer naar terug. Dan neem ik het mogelijk iets vlakker zijn maar voor lief.

Marloes | Budgetproof.nl -

Haha heerlijk dat je zo eerlijk bent! Nooit TMI wat mij betreft. Fijn dat alles nog werkt en je je er goed onder voelt :). Toen ik (niet geheel vrijwillig) met de pil stopte kreeg ik enorm veel puistjes helaas. Gelukkig zit dát bij jouw hormoonhuishouding wel goed.

lucindainwonderland -

Ik ben aan de prikpil, dus elke 12 weken een injectie en ik weet ook dat als ik daar mee stop dat het wel een jaar kan duren voor mijn menstruatie weer terugkeert. Het is dus voor mij heel belangrijk om goed te weten wanneer ik zou willen stoppen. Nu ben ik op dit moment single en vind ik het alleen maar fijn om niet elke maand in die leuke periode te komen. Ik heb dus niet meer de maandelijkse ongemakken, maar die moodswings… die blijven wel. Het blijft een grappig iets hoe wij zo gevoelig zijn voor onze hormoonhuishouding. xxx Lucinda

natassk -

zelfs 2 jaar

Reageer ook