Gastblog: Saskia & Anneke bloggen zich een baan

Bij salon Jasper sprak ik Anneke en hoorde ik haar interessante verhaal over de blog van haar en haar vriendin Saskia. Ze zoeken naar werk en nemen je mee in hun proces op zoek naar een leuke baan in deze lastige tijd. Lees hun leuke gastblog hier op 2WMN!

Wie zijn Anneke en Saskia? Saskia en Anneke zijn twee vriendinnen uit Groningen die werken in de kinderopvang en graag de overstap naar het onderwijs willen maken. Saskia is ervaren onderwijsassistent en Anneke studeert Pedagogiek en behaalt daarbij haar tweedegraads lesbevoegdheid. Zij bloggen over hun sollicitatieperikelen, stage en alle leuke dingen die voor afleiding zorgen. Samen zijn ze gek op gezond, vegetarisch koken, hardlopen, yoga, live muziek luisteren, een goed boek lezen, thee drinken en nu en dan een potje poolen.

Twee bloggende vriendinnen

Anneke Man, o man, wat gebeurt ons nu?! We mogen op uitnodiging bloggen als echte pro’s! We zitten samen achter de pc en wiebelen van enthousiasme. Met eenzelfde opwinding zaten we een maand of drie geleden op mijn balkon, toen het idee ontstond om te gaan bloggen. Ik weet het nog goed…

Saskia Ik weet het ook nog goed. We hadden bedacht dat we het hele sollicitatieproces leuk moesten houden en dat we elkaar op de hoogte zouden houden. O, en dat zouden we ook met de wereld kunnen delen en dat daarbij ons netwerk uitgebreid zou worden was ook een mooie bijkomstigheid. Daar, het idee voor een blog was geboren. De zon scheen nog op onze bolletjes.

Anneke Precies. Die zon is inmiddels ver te zoeken, maar wat blijft: wij willen ander werk. We hebben er allebei al een aantal leuke jaren in de kinderopvang op zitten en zoeken nu uitdaging in het onderwijs. Maar werk vinden dat beter bij je past, of überhaupt werk vinden, is nog niet zo makkelijk. Laat staan uitvogelen wat dan echt bij je past.

Saskia Iets zoeken wat bij je past, dat is knap lastig. Het onderwijs trekt aan mij, en met kinderen werken is wat ik het liefste doe. Maar dan is er ook nog een hoop creativiteit waar ik iets mee wil doen. Ga ik een hele creatieve juf worden, of start ik naast mijn werk een atelier voor kinderen? Ondertussen zijn vele brieven onderweg, maar heb ik nog geen baan in het onderwijs.

Saskia & Anneke

Op zoek naar werk

Anneke Een sollicitatiebrief schrijven. Dat lijkt een logische eerste stap. Maar wat is er eigenlijk belangrijk als je een brief schrijft? Hoe val je op in de grote stapel? En hoort bij een goede brief ook niet een degelijk CV? Bovendien horen we dat vacatures vaak via via gevuld worden, vanuit een netwerk. Heeft een brief dan wel zin of steken we liever tijd in een solide LinkedIn pagina? Mijn hoofd tolt!

Saskia Die van mij ook. Bij mijn laatste sollicitatiegesprek heb ik gevraagd waarom ze mijn brief hadden gekozen. Het was een originele brief, waar ze een goed beeld kregen van wie ik ben en dat ze mij kenden. En ik heb het geschreven in mijn eigen taal, geen ingewikkeld gedoe. Dat vonden ze prettig. Een goed CV is zeer belangrijk, die van ons is dik in orde. Ik weet het ook niet goed, netwerken is wel de manier inderdaad, maar hoe doe je dat op een constructieve manier?

Anneke Wat goed dat je dat gevraagd hebt! Dat is uiteindelijk ook wat je wilt, als je werk zoekt. Jezelf laten zien en dan gezien worden. Vragen naar tips & trucs is denk ik heel slim. Waarom zou je zelf opnieuw het wiel uitvinden… Het is handig als je mensen in je omgeving hebt die je wegwijs kunnen maken, maar soms komt advies ook uit onverwachte hoek.

Saskia Of niet alleen advies, zo ontmoetten we op een leuk festival op Vlieland iemand die een heel ander netwerk heeft dan wij en ons blog deelde op zijn Facebookpagina. Of een vriendin die een tip had over het inschrijven bij een invalpool voor mensen in het onderwijs. Zo gaat er een nieuwe wereld voor ons open, alleen maar door erover te schrijven.

En in de tussentijd

Anneke Dat het lastig zou worden om werk te vinden, hadden we natuurlijk al wel bedacht, gezien de huidige tijd. Overal om ons heen vallen ontslagen en zitten mensen ongewild thuis. We zijn niet voor niets sámen gaan bloggen, we motiveren elkaar! En niet alleen elkaar. We krijgen nu en dan reactie van lezers, die zich geïnspireerd voelen door ons. Daar bloos ik een beetje van. Maar wat voelt het goed om op deze manier iets te kunnen betekenen!

Saskia Het is inderdaad niet de gunstigste tijd om werk te zoeken en ik ben ook blij dat we allebei wel werk hebben. Ik krijg ook leuke reacties en verhalen van mensen, over hoe zij bezig zijn. Erg prettig! En ik vind het heel gezellig om van gedachten met je te wisselen via mail. Ik vertel wat er op het moment van typen speelt en dat is toch anders dan wanneer je elkaar weer ziet en dingen alweer verleden tijd zijn. Dan vertel je het niet meer. We zijn nog meer (hoe is het mogelijk) van elkaar op de hoogte! En een leuke bijkomstigheid is dat we elkaar vaker zien. We maken tijd vrij om bezig te zijn met onze activiteiten rond het bloggen, erg gezellig!!!

Anneke Dat kan ik alleen maar onderstrepen! Samen tijd doorbrengen is heel fijn. Al is het vaak wel wat passen en meten met mijn agenda. Naast twee dagen werken, loop ik immers twee dagen in de week als docent stage op een MBO. En ik ben van plan dit jaar mijn studie HBO Pedagogiek af te ronden, wat betekent dat ik nog drie vakken ga halen en een scriptieonderzoek voor de boeg heb. Toch ben ik elke keer blij dat ik tijd voor jou en het bloggen maak, want naast dat het gezellig is, houdt het me scherp. Ik blijf zo focussen op mijn zoektocht en ambities. Mijn toekomstbeeld wordt stukje bij beetje duidelijker en ik maak gaandeweg de nodige aanpassingen. Te merken dat je eigen acties resulteren in nieuwe mogelijkheden geeft energie!

Anneke & Saskia

Saskia Heerlijk is dat toch, dat je resultaat ziet van je inspanningen. Ik vind dat je het passen en meten erg goed doet allemaal en dan zie je er ook nog fris uit! Ik kom op dit moment niet echt tot iets. Ik heb in principe alle tijd om dingen uit te zoeken, maar ik sta een beetje stil en weet nog niet goed wat ik moet doen om verder te gaan/komen. Wat wil ik toch? Onderwijs, of iets creatiefs? Ik vind zoveel leuk en elke week is er weer wat anders dat in mijn oog springt. Ik wil graag studeren, omdat het nodig is om verder te komen in het onderwijs, maar waarom voelt het dan zo niet passend? En als ik iets met mijn creativiteit wil, wat dan? En moet ik daar ook voor studeren, en voelt het dan ook zo benauwend? Allemaal vragen die ik nog niet beantwoord krijg..

Anneke Fris nog wel, dank! En ja, resultaat boeken is fijn. Maar dan moet je wel weten op welk resultaat je gaat mikken. Dat is soms overduidelijk en soms een groot vraagteken; meestal is er wel een gevoel van waar je heen zou willen. Het doel helder krijgen begint met vragen stellen. Aan jezelf vooral. Je omgeving heeft vaak ook een woordje klaar, maar wat je zelf wilt, dat waar je zelf blij van wordt, lijkt mij het beste uitgangspunt. Misschien kun je bij gaan houden wat jou dan allemaal in het oog springt en na een poosje gaan analyseren wat deze dingen met elkaar gemeen hebben. Blijf vooral naar jezelf luisteren. Wie weet loont het met iemand in zee te gaan die professioneel vragensteller is, een coach, en jou kan helpen met luisteren naar je eigen antwoorden.

Saskia Ik neem de tijd, geniet van alles wat er op mijn pad komt en het wordt vanzelf duidelijk. Wordt vervolgd…

Wil je Anneke en Saskia volgen in hun avontuur op zoek naar een leuke baan? Volg hen dan op hun blog Saskia & Anneke bloggen zich een baan. Dankjewel Anneke en Saskia voor jullie leuke gastblog en ik hoop dat jullie snel een leuke, uitdagende baan vinden!

Wil je ook een interessante gastblog schrijven voor 2WMN? Mail ons dan op info@2wmn.nl zodat we je aanvraag kunnen bekijken!

30 reacties

marieke -

Wow wat een verhaal haha! Maar interessant en herkenbaar dat zeker! Ik zou ook ontzettend graag een andere baan vinden die aansluit op mijn opleidingsniveau, maar dat is zo moeilijk! Echt om hopeloos van te worden, zo stom! Ga binnenkort ook aan de slag met een loopbaancoach, en ook zij geeft aan dat het vooral om netwerken gaat (en laat ik dat nou eens en niet goed kunnen en heel stom vinden haha) maar schijnt vaak inderdaad de manier te zijn om ergens binnen te rollen! Hopen dus dat dat snel gebeurd 😉

Anneke -

Ben benieuwd naar je ervaringen met de loopbaancoach! Enne, bedenk dat je gaat netwerken met de mensen die werk doen dat jij interessant vindt, dat zijn vast leuke mensen :) Succes!!

Sara -

wat leuk om te lezen en fijn dat jullie tegen zo’n moeilijk proces zo positief aankijken! Heel veel succes :)

Saskia -

Dank je! Dat was ons doel, positief blijven in deze tijd!

Miriam -

Heel herkenbaar, leuk om te lezen!

Anneke -

Dank voor je compliment!

Erik -

Leuk idee, heb Elf ook jaren in de kinderopvang gewerkt en ervaar hoe moeilijk het is om in deze tijd werk te zoeken.
Dit is een leuke creatieve manier.

Saskia -

Hee Erik, Succes met het vinden van de baan die bij je past!

inge -

leuk dat het in een soort gesprek is geschreven!

Anneke -

Leuk dat je de inkijk in de vriendschap die ik met Sas heb waardeert!

margriet kuper -

heel leuk, en wat een kleine wereld; een bekende van school.

Anneke -

Kleine wereld idd! Dank voor je compliment :)

Lenneke -

Superleuk om te lezen!

marion -

Erg interessant om te lezen hoe jullie dit proces doorlopen! Hoop dat jullie snel een leuke baan mogen vinden.

Saskia -

Dank!! :)

Cindy -

Wat een inspirerend artikel. Ik ga hun blog snel lezen!

Anneke -

Dat is leuk om te horen, je bent welkom!

Dita -

Wat leuk om te lezen! Ik werk zelf ook in het onderwijs en kinderopvang. Erg lastig om een vaste baan te krijgen dus ik ben blij met wat ik heb! Niet ideaal 2 banen maar wel iets! Na 6,5jaar kinderopvang is 7uren op contract ook niet super dus ik ben blij met mijn 4 ochtenden als onderwijsassistent. Succes met het zoeken naar een baan!

Saskia -

Dank je. Het is lastig uren krijgen in de kinderopvang. Mooi dat jij deze combi hebt kunnen krijgen. Het is mijn ideaalplaatje!!

Lifesabout -

Wat een positieve en inspirerende personen! Ik hoop zo dat die baan snel op jullie pad komt. Zo te lezen blijf je er in geloven en dat is heel belangrijk, maar ook moeilijk soms.
In de tussentijd…leef je uit op je blog, schrijf van je af en inspireer anderen. Dan volg ik jullie met plezier!

Anneke -

Nu ga ik alweer blozen.. Dank voor de mooie woorden. Leuk dat je ons leest :)

Dionne -

Wat een ontzettend leuk artikel. Gaaf om te lezen!

Saskia -

Dank je wel! :)

Nienke -

Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die niet meteen een baan vindt….
1 tip: als je snel in een baan in het onderwijs wil, kom dan lesgeven in Brussel! Heel uitdagend, des te interessant 😉

Anneke -

Brussel.. Leuke stad, maar heb teveel wortels in Groningen 😉 Succes met jouw zoektocht!

Margot -

Succes met de zoektocht en hopelijk vinden jullie inderdaad snel iets leuks!

Saskia -

Dank je, ondertussen blijven we lekker van ons af bloggen!

Marloes | Budgetproof.nl -

Ik vind het heel stoer als mensen schrijven over dit proces. Heel herkenbaar omdat ik ook best lang heb gedaan over een baan vinden die bij me past. Een baan vinden in het algemeen is niet extreem lastig als je je overal voor in wilt zetten, maar iets vinden waar je gelukkig van wordt … dat kost soms wat tijd. Super gaaf dat jullie erover zijn gaan schrijven. Ik ga de blog zeker volgen 😀 Zet ‘m op!

Anneke -

Oeh, heb jij die baan gevonden?! Gefeliciteerd :) Dank voor je reactie en veel leesplezier gewenst!

Reageer ook