2Go Back in Time: Haarbanden

Vroeger was ik gek op haarbanden. Ik had ze in alle kleuren maar ik was vooral gek op zilver en goud. Toen Willemijn en ik het over haarbanden hadden, herinnerden we ons opeens weer iets!

Bron foto

Namelijk dat we ze beiden op een hele aparte manier droegen. Normaal gesproken droeg je ze natuurlijk strak naar achteren. Ik had van die haarbanden met lekkere scherpe ‘tandjes’ dus dan kon je mooi je haar aan de voorkant strak kammen met de haarband.

Mijn “make-up” is ook lekker oldskool!

Maar omdat ik ze als kind zo vaak droeg, werd het op een gegeven moment een beetje saai en ging ik experimenteren en Willemijn ook!

Ik had verzonnen dat ik het eigenlijk wel heel leuk vond om de haarband nog veel verder naar achteren te schuiven, zodat je nog een groter deel van het haar strak naar achteren gekamd had.

Of ik deed de haarband halverwege en gooide wat van mijn losse haar over de haarband heen. Dat doet me op een of andere manier trouwens wat denken aan een bob, haha!

Willemijn vertelde dat ze ook weleens gewoon een middenscheiding had en de haarband dan niet er door heen kamde als het ware, maar gewoon er in zette, zodat je nog steeds de scheiding zag…haha!

Of als ik mijn haar in een staart deed, vond ik het ook altijd leuk om nog even extra een haarband er bij in te doen. Sowieso was dat handig om de losse haren tegen te gaan.

En als ik in een maffe bui was deed ik de haarband ook weleens over mijn voorhoofd heen, dat zag er wat exotischer uit. Wat een maf kind was ik toch.

Toen ik nog heel jong was, een jaar of 4 had ik van die superdikke en brede diademen. Wij noemden het toen nog diademen en geen haarbanden. Geen idee waarom, want het betekent hetzelfde. En die waren toch dik. Ik had een fluwelen zwarte met van die kraaltjes er op, die er altijd weer afvielen. Memories!

Later toen ik 8 jaar was had ik veel dunnere en ‘plattere’ haarbanden. Ik had dus een metallic zilveren en een metallic gouden en ook nog een fluwelen donkergroene. Ach ja, die goede oude tijd!

Wat was een haarband toch een handig ding! Het is jammer dat het nogal een kinderlijk imago heeft om het zo in je losse haar te schuiven, anders zou ik het best in doen. Maar helaas staat het al snel kinderlijk, maar het ligt er ook wel aan wat voor soort haarband je hebt. Je hebt ook wat subtielere zoals op deze foto’s die iets meer volwassen ogen.

Het was wel makkelijk moet ik zeggen. Als je kapsel niet meer zat, kon je gewoon snel de haarband even er uit halen en er meteen weer in doen. In die zin een geweldige tool om gedurende de dag je haar weer te perfectioneren! En als je vet haar had, was een haarband ook ideaal om het nog even een dag of twee uit te zingen! Ik mis de haarband!

Wat voor herinneringen heb jij aan de haarband?

39 reacties

Marjo -

Haha super leuk artikel! Ik had vroeger altijd van die hoofddoekjes die je eerst om je nek deed en dan omhoog schoof, met hartjes, zonnetjes en bloemen. Als ik dat nu terug zie moet ik er wel even om lachen 😀

Laris -

Haha ! Ik herinner me nog die haarbanden met die puntjes/stekeltjes waardoor je haar strak naar achter zat.
En aaauuuuwww ! Wat een pijn deden die met in doen zeg. Want je moest hem om je nek vast maken en dan over je gezicht naar boven doen !
Of heb ik het nu altijd verkeerd gedaan ?
Ben blij dat die uit de mode zijn. Zou ze nooit bij mijn kind in doen.

Priscilla -

Wat een heerlijk artikel dit! Ik had vroeger ook veel van die brede, stoffen haarbanden. En zo’n haarband met tandjes, die je haar meteen lekker strak naar achteren kamde. Ik draag al jaren geen haarbanden meer maar toevallig stond ik vandaag even bij Primark te neuzen tussen de haarbanden. Tegenwoordig heb je hele mooie met grote bloemen, steentjes en glitters. Ik had er bijna weer één gekocht… maar kon me inhouden 😉

Marieke -

jaa de haarbanden haha! Ik had altijd een zilveren en daar was ik gek op! En ik heb ze ook wel eens over mijn voorhoofd geschoven hoor haha, vond ik het een soort kroontje 😀

marit -

Ik had vroeger altijd een haarband in… ik had een rode met witte stippen. Haha een soort paddestoel 😛 nu draag ik nog wel eens zo’n haarbanddoekje. Maar dan wel een beetje op een manier die bij mijn leeftijd (17) past hahaha 😉

N -

Er zit wel degelijk verschil tussen een diadeem en een haarband. Een diadeem is van kunststof of metaal, een haarband van stof of elastiek. Zo’n 7 jaar geleden had de diadeem een revival, vond ze zo schattig toen!

Miriam -

Ik kan me vooral herinneren dat ze echt enorm zeer deden (na een aantal uurtjes) achter m’n oren…ouch! Leuke foto’s =)

Andrea -

Jaaa! En dan had je van die deukjes achter je oren. Wat een verademing als dat ding dan af ging.

lobke -

Ik heb ook wel van die zigzag ‘elastische’ haarbanden van plastic gehad. Was een hele rage in de jaren negentig. Samen met van die tatoeage bandjes die je om je nek kon doen. Haha wat een nostalgie.

Anette -

Een diadeem in je haar naar achteren schuiven en daarna net een tikkie terug naar voren, dan kreeg je een soort kuifje / golfje… Ook heel mooi! Hihi!

Willemijn -

ooh jaaaaa! Hahah! Dat deed ik inderdaad altijd!

Cindy -

Een haarband in mijn losse haar schuiven doet me eerder aan Charlotte uit Sex & the City denken. Aan koud en kakkineus, niet zozeer aan kinderlijk.

Eline -

Ik vind haardbanden stiekem nog steeds leuk :$

LISKALIFE -

Aahjaa de haarbanden… ik vind ze trouwens nog steeds leuk hoor. Alleen dan niet al het haar strak naar achteren gekamd. Ik weet nog van vroeger dat op een gegeven moment, wanneer je de haarband een hele dag in had gehad, je hem er savonds uit haalde en dat het gewoon zeer deed achter je oren.. echt heel erg pijnlijk. 😉 Hihi! Goeie ouwe tijd!

Somersault -

Diademen zijn mijn ding zo niet, te strak accentueert mijn bolle kopje, wat ik wel vaak doe (vooral ‘s zomers) is sjaaltjes en bandana’s gebruiken om de losse haren nonchalant naar achter te houden :)

Anne Solveig -

Oooh dit heb ik zooooovaak gedragen! Nu moet ik er niet meer aan denken!

Eva -

Oh wauw, flashback!! Vooral bij het stukje over een brede zwarte fluwelen diadeem ging ik weer terug in de tijd, haha xx

Geanne -

Ik vond haarbanden heel leuk maar ze deden op een gegeven moment pijn achter mn oren. Hele deuken had ik achter mn oren hihi.. En die banden gleden (nog steeds) heel snel uit mn haar en dan had je achter zown gekke pluk die dan omhoog kwam.

jose -

Oja traumatische ervaring met die dingen. Ze braken altijd omdat ik ermee speelde en mijn haar was er eigenlijk te dik voor waardoor ik het er altijd heel “raar” uit vond zien… :( Maar ik vond het altijd leuk bij mijn klasgenootjes toen :)

marjolein -

Ohh de aloude haarband. Volgens mij heeft elk meisje die wel gehad.. ik kon alleen nooit van die rekbare in.. die glijden zo van mn hoofd:( terwijl ik die echt nog steeds met sommige kapsels heel leuk vind staan.

Nathalie Slotboom -

Ik draag af een toe nog een diadeem en ik ben 34. Maar vaak is het gewoon een zig zag diadeem. Jammer dat die snel kapot gaan maar dan koop ik een nieuwe. Wie zegt dat diademen kinderlijk zijn? Dat kan tot je veertigste,erna moet je kijken of het nog bij je gezicht past. Als ik een diadeem draag dan doe ik de rest van mijn haar in een staart of knot en thuis gewoon los met diadeem. Een zig zag diadeem vind ik zelf het fijnst. Maar ik heb ook eens een zwarte en een blauwe diadeem gehad en zou zo weer een zwarte diadeem kopen als ik daar zin in heb. Wel een mooie zwarte stoffen van zenner of zoiets,die zaten in mijn haar mooi,en gleden er nooit uit en dan had ik dik haar, nu heb ik medium haar en een halve staart iedere dag vind ik saai worden. Nee ik draag mijn haar nu vaak in een staart of knot, weleens met zigzag diadeem weleens zonder net waar ik zin in heb. Alleen met sporten doe ik geen diadeem in,vind ik niet handig,maar erna wel als ik er zin heb hoor. Vandaag een nieuwe zig zag diadeem gekocht ik ben benieuwd hoe lang deze het gaat houden voordat hij weer kapot springt. Morgen maar eens kijken waar ik een mooie zwarte diadeem met stof eromheen kan vinden. I love de diadeem sinds een tijdje weer. Ik droeg vroeger ook vaak klemmetjes maar ook die gaan vaak snel stuk. En een schrunchie had ik ook in vele kleuren,lekker hip.

Mariska -

O ja, haarbanden! Ik wou ook altijd meegaan met die trend, maar het stond me voor geen meter! Dus het is bij één bordeauxrode fluwelen gebleven, nooit meer gedragen. Het staat me nog steeds niet! Vind ik wel eens jammer. Vooral rond de feestdagen, met al die mooie versieringen erop. Ach ja, dan maar wat meer glitters in de sieraden.

Hanna -

Ik had vroeger ook een hele collectie aan haarbanden. Mijn moeder maakte ze altijd met elastiek, dus ze matchen mijn jaren ´90-kleren perfect haha. Maar ik heb nu ook nog een hele verzameling, van toen ik 18/19 jaar was. Ondertussen vind ik ze inderdaad wel wat kinderlijk ogen, maar sommigen zijn nog steeds zo leuk.

Emma -

Voor meer inspiratie en een niet kinderlijke look moet je even zoeken op blair waldorf 😉

Van gossip girl, ja. Maar fashionata en ze had volgens mij altijd een haarband in.

Margot -

Volgens mij heb ik er nog wel ergens een paar liggen achterin een la. Leuk herinneringen!

Marieke -

Ik draag nog steeds altijd een haarband als ik mijn haar los heb! Een hele simpele zwarte die ik inmiddels al een jaar of 8 heb. Ik heb mijn haar zo lang met haarband gedragen dat het heel onwennig voelt om er niks in te hebben, plus mijn haar valt als een malle in mijn gezicht als ik het helemaal los draag.

Nienke -

haha, herkenbaar! Bij mij roept voor de stoffen rekbare haarband herinneringen op. Mijn beste vriendin had die in de lagere school altijd om, ze had ze in tientallen kleuren en ik was er stiekem een beetje jaloers op, ze had ook van dat prachtige lange blonde haar :)

Marloes ❤ Budgetproof.nl -

Laten we ‘m opnieuw introduceren in het hedendaagse modenbeeld 😀

lisanne -

Ik droeg ze vroeger altijd! Op vakantie on Frankrijk kreeg ik bij een supermarkt een prachtige leren haarband van mijn ouders. Ik voelde me net een prinses. Terug gekomen op de camping was het kraampje verplaatst en ging ik zwemmen met mijn broer. Toch nog even bij het kraampje kijken. En de mevrouw achter het kraampje viste zo mijn haarband uit het haar. Ik begreep er niks van! Het enige dat me duidelijk werd is dat ik niet zomaar mocht passen. M’n broer die net 3 Franse lessen had gehad probeerde de mevrouw te overtuigen. Niks hielp. Toen toch maar terug naar m’n ouders (in tranen natuurlijk) gelukkig kwam het allemaal goed :’)

Rosa -

Ik vind haarbanden leuk! De enige reden dat ik ze niet vaker draag is dat mijn hoofd te groot is om te functioneren, vind het niet zo kinderlijk staan eigenlijk!

Mirthe -

Haha, wat een leuk artikel!! K droeg ze vroeger ook, alhoewel wij ze haarbeugels noemden. Ik had zelfs met mijn vriendin de haarbeugelclub!! Hahaha leuke herinnering aan!!

Madelaine -

Ik heb echt een haat-liefde verhouding met die dingen haha. Heb trouwens nog een haarband die mijn moeder kocht toen ze 18 was, ze is nu 62. Die gooi ik dus nooit meer weg!

Maaike -

Ik heb in mijn early 20s nog een haarbanden fase gehad. Kon prima, vond ik toen. Ik heb die verzameling haarbanden van toen ook nog steeds, mocht het nog eens van pas komen. En wat ik graag deed was de haarband in mijn haar zetten (met los of vast haar) en dan de lok die ik had eronderuit laten komen. Ik had toen ook alleen een ieniemini staartje, dus het past wel bij die overall schattige look.

Beautydagboek -

Ik droeg veel haarbanden! Van die elastieken, maar ook van die harde met puntjes onderaan zodat hij goed bleef zitten. Mijn moeder vond laatst een dikke, roze haarband van mij van vroeger en nu draagt mijn dochter hem, haha. Tijdloos dus!

Willemijn -

Oooooh ja die puntjes, zo pijnlijk als je moeder uit haast die haarband te hard op je hoofd drukte en naar achteren schraapte hahaha!

Diana Carlton -

Ik heb nooit echt een haarband gedragen. Wel toen ik wat ouder was, maar Diana en een haarband was geen goede combinatie. We leuk deze herinneringen!

Laura Steenks -

Oja, haarbanden haha! Die heb ik ook volop gedragen! Volgens mij hadden ik vooral van die stoffen haarbanden en dan echt in allerlei kleuren. :)

Nathalie -

jeetje ja de haarband.. Veel gedragen.. Nu eigenlijk niet meer.. Vind het toch wat jeugdigs hebben.. Maar als je hem op de juiste manier weet te dragen kan het nog wel leuk zijn :)

lucindainwonderland -

Wat leuk en owh de herinneringen…. ik droeg echt veel haarbanden, maar altijd van die harde, nooit met elastiek. Wat mijn moeder vroeger altijd deed was hem op het laatste moment nog een beetje naar voren halen, zodat de voorkant wat bol stond… vond ze mooi, maar als ik de foto’s terug kijk…. oef! xxx Lucinda

Reageer ook