Zuurkool met rijst

Zuurkool at ik nooit graag. Als mijn moeder het op tafel zette dan ging er een flinke schep appelmoes bij. Maar sinds een aantal jaar heb ik een gerecht met zuurkool ontdekt die ik heerlijk vind. Zuurkool met rijst!

Zuurkool met rijst is een Surinaamse combinatie. Voor ons als Hollanders klinkt het als een maffe combinatie, maar geloof me, het is heerlijk! Ik werd op het idee gebracht door Cherryfizz, die jaren terug dit gerecht deelde.

Wat heb je nodig (2 tot 3 personen)

 • Pakje zuurkool (naturel)
 • Een ui
 • Een teentje knoflook
 • 2 tot 3 tomaten
 • Klein blikje tomatenpuree
 • Een rookworst
 • Zout en peper
 • Eventueel: een groenteboullionblokje of laurierbladen

Stap 1: Snijd de uit en rookworst in stukjes. Ik doe het niet al te fijn, ik houd wel van een ‘bite’.

Stap 2: Doe een beetje boter of olijfolie in de pan en bak de ui en knoflook glazig.

Stap 3: Als de ui glazig is gebakken voeg je de rookworst toe. Bak die even mee.

Stap 4: Spoel de zuurkool even goed ‘uit’ (een seconde of 15 onder stromend water). Zo smaakt hij minder zuur. Als je niet van zuurkool houdt, spoel hem dan nog wat langer uit, dan wordt de smaak nog minder.  Knijp het goed uit en voeg het bij de ui en rookworst.

Stap 5: Voeg het blikje tomatenpuree en de in blokjes gesneden tomaten toe aan het mengsel, samen met zout en peper. Meng alles goed door elkaar en voeg eventueel een scheutje water toe om het wat smeuïger te maken.

Stap: 6: Breng het eventueel meer op smaak met een groentebouillonblokje en/of een laurierblad. Het groentebouillonblokje laat ik er zelf vaak uit. Het laurierblad doe ik er alleen bij als ik de tijd heb om het gerecht zo’n 45 minuten te kunnen laten sudderen.

Stap 7: Doe de deksel op de pan en laat het gerecht sudderen. Hoe langer hoe beter. Ik zet het het liefst zo’n 45 minuten op, maar als ik weinig tijd heb laat ik het ook wel eens zo’n 20 minuten sudderen. Roer af en toe even door.

Stap 8: Zet ondertussen de rijst op en kook deze gaar volgens de aanwijzigingen op de verpakking.

zuurkool met rijst

Variatietips:

 • Doe er spekblokjes door, ook erg lekker
 • Voeg er 1 tot 3 gekookte aardappels bij (tegelijk met de tomaten), geeft een lekkere ‘aardse’ smaak
 • Vervang de rookworst voor gekruide kip of zoutvlees
 • Voeg een beetje kerriepoeder toe
 • Voor meer pit: voeg chilipoeder of een Madame Jeanette toe

En klaar is Kees! Echt waar, probeer het! Ook als je niet van zuurkool houdt! Het op smaak brengen is even een paar keer ‘tweaken’, maar eenmaal de slag te pakken is het echt heerlijk!

Lust jij zuurkool? En heb jij het wel eens met rijst gegeten?

24 reacties

lotte -

superrr lekker !

Vonne -

Aangezien er al tomatenpuree door het gerecht gaat en wij altijd een bak rauwkost bij onze maaltijd hebben (waar ook weer tomaten in zit), heb ik de tomaat vervangen door een winterpeen. Knoflook erbij en smullen maar. Lekker met notenrijst.

Jeroen -

Dit is echt heerlijk. Rood pepertje erbij gedaan en dan met spekjes en worst. Beetje peper zout en kerrie. Super lekker

Rom -

Net vanavond klaargemaakt. Zeker een succes!!

Danielle -

Erg lekker!! Maar de volgende keer doe ik wat meer knoflook er in. Xxx

Danielle -

Ik ga het zo uitproberen,ben benieuwd! Ik laat het zo wel weten!

Doortje -

Ik heb het gisteren gemaakt, lekker!! En nu eet ik de elft-overs van gisteren, misschien nu zelfs wel nog lekkerder..

Gonny -

Wat leuk dat je dit geprobeerd hebt! Wij zijn er nog steeds gek op en eten het dan ook enorm graag :)

Lonneke -

Ik heb het vandaag gemaakt! Helaas ziet het er niet zo fotogeniek uit dus ik zal geen foto delen… Ik vind het erg lekker, mijn vriend helaas niet (die houd niet van zuurkool) de volgende keer doe ik er naast de kerriepoeder ook plakjes banaan doorheen

Marnel -

Die schep appelmoes herken ik 😉 Het klinkt apart, maar ik ga het eens proberen!

Manon -

Hmmmm met rijst, ben benieuwd hoe dat smaakt. Ik vind zuurkool overigens erg lekker!

EliseDingen -

Lijkt mij eigenlijk best lekker. En volgens mij ook vrij budgetvriendelijk!
Ik had vroeger altijd zo’n vreemde haat-liefdes verhouding met zuurkool. Ik at het niet graag, maar soms had ik er ineens best trek in, haha. (Nu lust ik het gewoon)

Mirte -

Oooh ik vind zuurkool zo lekker! kan het zelfs gewoon rauw eten =)
Ga dit recept een keertje uitproberen!

Marieke -

Zuurkool vind ik lekker, maar heb ‘t nog nooit op deze manier geprobeerd! Ik denk dat ik dat maar eens moet gaan doen, want het klinkt erg lekker!

X

Marieke -

uuuh zuurkool.. hahaha nee vind ik niet lekker! Maar zo met tomaatjes en rijst zou het nog wel eens wat kunnen zijn! Wellicht dat ik het eens ga maken!

Miranda -

oh brrrr ik krijg echt de rillingen bij het zien van (het woord) zuurkool. En tóch heb ik zin om dit eens uit te proberen haha! Moet je nagaan!
Leuk recept dus:)

Janniek -

Oh dit lijkt me best lekker. Hou eigenlijk niet zo van zuurkool maar dit ziet er prima uit!

Margot -

Wat een leuk idee om er tomatenpuree doorheen te doen!

Tineke -

Aparte combinatie, ik eet het denk ik toch liever met aardappelen.
Liefs

Diana Carlton -

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik nog nooit zuurkool heb gegeten. De combinatie met de worst ziet het er wel smakelijk uit!

Anniek -

Heel toevallig heb ik gisteren nog zuurkool gegeten! Vroeger was ik er ook niet zo’n fan van, maar met wat lekkere paprikablokjes en spekjes er doorheen, vind ik het toch wel wat hebben. Van deze combi met rijst heb ik nog nooit gehoord, maar misschien wel het proberen waard!

Lotte -

Wat een bijzondere combinatie, zuurkool met tomatenpuree en rijst! Ik ben sowieso gek op zuurkool, maar kan me hier niet echt een voorstelling bij maken. Gewoon maar eens proberen dan, dus!

lucindainwonderland -

zuurkool heb ik al een hele tijd niet meer gegeten en daarom weet ik ook niet goed of ik het nou wel of niet lekker vond, volgens mij wel, maar dan op een broodje hotdog (ofzoiets), heerlijk Duits in ieder geval. Met rijst is een combinatie die ik inderdaad niet ken, gevalletje ‘wat de boer niet kent’, maar ik ben er zeker voor om het eens te proberen. xxx Lucinda

Reageer ook