Uitgaan in mijn tienerjaren

Diehard uitgaan is iets wat ik al heel lang niet meer heb gedaan. Ik heb er gewoon niet meer zo’n zin in en je kunt me er niet blij mee maken. Maar in mijn tienerjaren heb ik er flink van genomen. Vandaag gaan we back to the zero’s! Ik vertel over uitgaan in mijn tienerjaren.

Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in Friesland, in de gemeente Tytsjerksteradiel. Misschien ken je het wel van naam, het wordt nog al eens genoemd omdat je er meestal als eerste kunt schaatsen in de winter en de gek aangestoken in tv-quizzen. In elk geval, de hippe, Stadse clubs waren bij ons niet voor handen. Wij gingen uit in de plaatselijke discotheek, bezochten de jeugdsoos en hingen buiten en in boeren schuren.

Het is ontzettend jammer dat ik de foto’s van al die avondjes nooit bewaard heb. In de loop van de jaren heb ik – als ik een nieuwe computer kreeg – ze nooit overgezet (want ik vond ze niet belangrijk genoeg om over te zetten) en hierdoor zijn ze verloren gegaan. Super jammer, vind ik achteraf. Ik had mezelf in te korte fluoriserend topjes, met oorbellen zo groot als fietsvelgen, grijzend en arm in arm met oude vrienden graag terug willen zien. Maar ja, het is niet anders. Ik zal het zo beeldend mogelijk beschrijven. 😉

De eerste keer…

Uitgaan deed ik al vroeg. Ik was 13 of net 14 jaar toen ik aan mijn moeder en vader vroeg of ik uit mocht, naar ‘Pro Rege’. Dit is een plaatselijke ‘light discotheek’, met vaak maar één zaaltje en een DJ uit de buurt. Er werd alleen bier, wijn en fris geschonken en vanaf 16 jaar mocht je naar binnen. Niet dat de leeftijd toen al zo nauw werd genomen.

Wonder boven wonder vonden mijn ouders het prima! Ik heb altijd erg veel gemogen van mijn ouders, en daar en ik ze erg dankbaar voor. Ik zal wel eerlijk zeggen dat ik heb gelogen toen mijn moeder vroeg wat de leeftijd was om naar binnen te mogen. (Sorry mam!)

Die leeftijd was nog wel een puntje, want je moest 16 zijn! Daarom maakte een vriendin van mijn beste vriendinnetje een nep ID voor mij! Ze scande mijn ID in, veranderde in Paint mijn geboortejaar naar 1988 en printte hem in zwartwit voor me uit. In die tijd mocht je gewoon nog naar binnen met een kopie van je ID (‘Anders raak ik hem kwijt!’). Zo, ik was 16! Oh oh, wat een tijden mensen.

Ik vond het reuze spannend om naar binnen te gaan (met mijn fake id!). Ik stapte binnen, de portier bekeek mijn kopietje en ik betaalde €2 voor de entree. Woehoeee, ik was binnen! Ik dronk een sinas (want van alcohol hield ik toen ook al niet echt) en ging helemaal uit mijn plaat. Ik weet nog dat ik met vriendinnetje Iris danste op Usher, maar ook ‘Ik heb een toeter op m’n waterscooter’ en ‘I had the time of my life’ zat in het repertoire van de DJ. Die eerste avond moest ik om 1 uur ‘s nachts thuis zijn op voorwaarde dat ik door een van mijn vrienden thuisgebracht werd. Om 1.15 uur kwam ik thuis en fluisterde door een kiertje van de slaapkamerdeur van mijn ouders dat ik thuis was. Mijn eerste avond uitgaan was zéér geslaagd.

De avondjes Pro Rege zijn ontelbaar, ik ben er zeker een jaar lang elke zaterdag om de week (vaker was het niet) gekomen en heb er geweldige herinneringen aan. Ik heb er – achteraf gezien – met vreselijke leuke én vreselijk stomme jongens gezoend,  uren en uren gedanst, vriendinnen gekoppeld, mijn eerste wijntje gedronken en kleine liefdesdrama’s beleefd. Een geweldige tijd…

Quatrebras

Naar mate ik en mijn vrienden (voornamelijk jongens en hun vriendinnetjes, die zo’n 2 jaar ouder waren) wat ouder werden wilden we wel wat ‘groters’ beleven. Daarom gingen we zo af en toe een kilometer of 6 verderop naar een grotere discotheek waar jongeren uit de hele regio vandaan kwamen. De leeftijd om binnen te mogen  op zaterdagavond was 18 jaar. Ik was inmiddels 15 of 16 jaar maar sneakte zo met mijn oudere vrienden mee naar binnen. Hoewel ik het leuk vond om in een grotere discotheek te zijn (want: verschillende zalen met muziek en meer mensen), vond ik het nooit zo gezellig als de avondjes in die lokale discotheek.

2 foto’s die ik nog van Partyflock heb kunnen achterhalen. Hierna heb ik ook gelijk mijn profiel verwijderd, want die bestond blijkbaar nog! Oeps, haha! Dit is een foto van mij en twee van mijn beste vrienden uit mijn tienerjaren. Leuk weetje, sinds kort hebben we weer contact en we hebben ons rot gelachen om het terug zien van deze foto.

Buiten ‘hangen’

Van mijn 13e tot en met 15e was ik een echte ‘hangjongere’. Ja ja! Samen met een hele groep vrienden was ik iedere vrijdag- en zaterdagavond buiten te vinden. In de vakanties was ik zelfs iedere avond buiten. We ‘hingen’ dan op schoolpleinen, bankjes in het park, het zwembad  en later in een hokje dat we via de gemeenten zelf hebben gebouwd omdat we op andere plekken ‘overlast’ veroorzaakten. Mijn leukste herinneringen hieraan zijn de momenten waarop we lachten tot we in onze broek plasten, de lol met de buurtagent die af en toe kwam ‘controleren’ of we ons aan de afspraken hielden en het ‘vrije’ gevoel. Ook was er altijd wel wat spannends te beleven, een nieuwe roddel, een verhaal over kattenkwaad van een van de jongens, you name it.

Wat ik me nu ook opeens besef is dat je in die tijd beltegoed had. Omdat het geld ons niet op de rug groeide smste je nooit naar iedereen ‘Kom je daar om 20.00 uur?’ Je ging er gewoon van uit dat er iemand kwam en anders fietste je langs iemands huis. Zo ging dat! Geen appgroepjes of onbeperkt bellen/appen!

In de schuur bij iemand thuis

Lekker boers, maar wat we ook regelmatig deden was bij iemand thuis zitten in een schuur, een caravan op het land of de garage. De jongens bouwden muren van kratjes bier en de meiden sleepten behoorlijk wat flessen zoete witte wijn mee. De jongens zetten Nederlandstalige muziek (niet mijn ding!) op en tot in de vroege uurtjes zaten we met elkaar lol te maken.

Leeuwarden

Zo tegen de tijd dat ik in 4 en 5 Havo zat begon ik ook een vriendinnengroepje op school te krijgen waarmee ik vrijdagmiddag wel eens naar de kroeg in Leeuwarden ging. Dit was gelijk een heel andere ervaring als de kroegen die ik van het platteland kende. Veel ‘hipper’, Stadser. En eerlijk is eerlijk, de jongens waren ook een stuk leuker. 😉

Hardcore feestjes en festivals

Van mijn 15e tot en met dat ik 17,5 was had ik een vriendje die van Hardcore muziek hield en ook werkte als DJ in deze scene. Verliefd als ik was hobbelde ik vrolijk achter hem aan. In die tijd ging ik naar hardcore festivals in de zomer en bezocht regelmatig in grote discotheken in Friesland hardcorefeestjes. Aan de muziek vond ik – sorry liefhebbers – geen moer, maar we hadden een hele grote vriendenkring waardoor er altijd wel iemand was waarmee ik gezellig kon kletsen. Deze feestjes duurden altijd tot laat in de nacht, of eigenlijk moet ik zeggen ‘tot vroeg in de ochtend’. Regelmatig lagen we pas om 6 uur ‘s ochtends in bed. Onbegrijpelijk dat ik op zondag vervolgens nog fit genoeg was om voor mij toetsen te leren (ik zat destijds in de 4e en 5e klas van de Havo)! Ik denk dat het wel scheelde dat ik eigenlijk niet tot nauwelijks dronk. Dan blijf je behoorlijk fit!

Op een hardstyle/hardcore festival in Harlingen in 2006. P.S. Zien jullie de slag in mijn haar (hier al wel wat verward door het feesten) op alle foto’s? Dat had ik van nature, van mijn 14e tot 17e! Snif, ik wil mijn slag terug!

Leeuwarden #2

Nadat het uit ging met het vriendje dat ik hierboven beschreef ontmoette ik Djurre en begon ik ook aan mijn 1e HBO studie in Leeuwarden. Het contact met mijn oude vrienden uit het dorp  was in de jaren van mijn vorige vriendje verwaterd en ik kreeg nu nieuwe vrienden via de supermark waar ik werkte (en Djurre ook ontmoet heb). Djurre nam me mee naar Leeuwarden en daar gingen we naar meer hippe discotheken en kroegen. (Voor de ‘locals': Club Noa en Fire bijvoorbeeld). Ook hier heb ik hele leuke herinneringen aan, zeker omdat het de periode was waarin Djurre en ik stapelverliefd waren.

Groningen

Toen Djurre en ik samen gingen wonen in Groningen is het uitgaan eigenlijk een beetje opgehouden. We houden beiden erg van lekker bankhangen, filmpje kijken, Xbox’en en thuis zijn. Écht uitgaan heb ik slechts één keer gedaan, samen met Martine en een paar klasgenoten. Verder drink ik nog wel eens een drankje in de stad maar later dan 2 uur kom ik eigenlijk niet meer thuis. En dat vind ik heerlijk!

Gelukkig hebben we de foto’s nog! Van mijn eerste en laatste keer uitgaan in Groningen is een foto! 😉 Mét Martine!

Mensenkinderen wat een nostalgische gevoelens komen er naar boven. Aan de ene kant voelt het heel lang geleden, aan de andere kant kan ik het me nog zo goed herinneren dat het als de dag van gisteren lijkt… Time flies!

Vanaf welke leeftijd ging jij uit? En waar ging je dan naartoe? Had je ook verschillende ‘periodes’ zoals ik?

84 reacties

H -

Grappig om dit te lezen, zeker het eerste deel met pro rege op 13 of 14 jarige leeftijd, te jong idd daarvoor, rond hangen in de buurt, bij lui thuis (was toen vaak bij ons de schuur). Ik woonde in Oenkerk (op mijn id staat 1967, origineel). Bij ons werd nog niet gecontroleerd op leeftijd, ik woonde schuin tegenover pro rege, misschien ook omdat men elkaar kende.
Wij gingen ook naar het mounehoekje op zaterdag, zondag middag en soms avond. Later, al snel, Quatrebras en later naar Leeuwarden, vat69, Bellefleur (die werd daarna al snel Barcorolle) en later ODE. Mijn favoriet. Top tijd gehad!

Sanne -

Wat een leuke blog. Erg geestig om die oude foto’s terug te zien. Dat doet me erg aan mezelf denken.

T. -

In de pauze gingen tussen de middag gingen leerlingen van mijn klas vaak naar de discotheek met een groepje klasgenoten van hun school. Ze hielden ook feestjes en songfestivals op school. Dit deden ze in de laatste paar klassen van het middelbaar onderwijs.

T. -

Ik heb niet echt spannende dingen meegemaakt in het uitgaansleven. Ik ben geen uitgaansfreaker. Ik viel niet op. Aan mode heb ik ook niet meegedaan. Ik was bang dat ik een soort hannibal lecter tegen het lijf zou lopen in het uitgaansleven, Zo”n engerd die je niet meer los laat en van alles met je wil. Ik was een onpopulaire loner in het uitgaansleven. Mijn bovenbuurman heeft ooit eens een chick meegenomen naar huis en die kon ik beneden in de keuken wel horen kreunen. . .

Floor Daasvand -

Uitgaan heb ik nooit echt leuk gevonden eigenlijk. Op de middelbare school had ik op den duur een vriendengroep waarmee we zo nu en dan een soort van feestje hielden bij iemand thuis en dan bleven we vaak ook met een paar mensen gezellig slapen. Ook werd er af en toe een jeugdsoos hier in het dorp georganiseerd, maar daar hoor ik verder niks meer over helaas. Ongeveer 2 jaar geleden ging ik zo nu en dan een weekendje naar Apeldoorn en ging dan wel mee naar een soort café/discotheek voor alternatieve mensen, waar ik dan met mijn toenmalige vriend heen ging tot een uur of 2 maar helaas zijn ze moeten gaan sluiten omdat ze niet meer rond konden komen. Wat ik wél leuk vind is naar concerten gaan! Geef mij maar een metalconcert in plaats van een discotheek :)

Emma -

Nostalgie dit, echt leuk om te lezen! Ik ging wel naar de TDF in Berlikum, dat was ook een hele ervaring. Nu de doelesteeg in Leeuwarden en ook graag in Groningen! Club Noa is niet meer maar nu hebben we een goede vervanging, Club Red :)

Berber -

Dit meen je niet, waarom wist ik niet dat je uit Tytsjerksteradiel komt? Ik kom er ook vandaan, wat toevallig! Nu ben ik wel heel erg nieuwsgierig waar je precies vandaan komt.. 😉 Ik heb ook echt úren doorgebracht in Quatrebras, man oh man, wat een tijden haha. We verschillen trouwens maar 2 jaar (even opgezocht in de ‘over ons’), dus het kan ook zomaar zijn dat ik je ooit al eens ben tegen gekomen. De wereld is zo klein! haha.

Jennifer -

Superleuk om te lezen! Nooit gedacht dat je naar hardcore feesten ging! Ik ging pas uit toen ik 16 werd, ik kwam anders niet binnen :’)

Marjo -

Ah hier ook een Friezin! Maar dan uit Bolsward. Ik ga nu meestal of naar 1841 (vroeger heette dat Alcatraz dacht ik) de Prins in Bolsward (vroeger het hofje) en tentfeesten. Maar tentfeesten vind ik toch wel echt het gezelligst haha!

Demi -

Ik vind uitgaan echt afschuwelijk, omdat het allemaal tot zo laat duurt! Een keer wat drinken in de stad tot een uur of 1 oke, maar uitgaan tot 4 uur ‘s nachts? brr. Beetje jammer alleen dat ik zo alle ‘leuke’ dingen misloop en dat veel mensen het niet begrijpen. Over de foto’s; wat grappig om die te zien!

Stephanie -

Ik heb precies hetzelfde, het had mijn comment kunnen zijn!
Wel een erg leuk artikel om te lezen :) toffe foto’s!

Marieke -

Haha superleuk om te lezen! Ik herken ook echt veel, ik kom zelf namelijk ook uit een klein dorpje. Ik ging vanaf mijn 14e uit naar een plaatselijke discotheek waar je ook vanaf je 14e in mocht, ik ging dan ook meteen op mijn 14e verjaardag haha. Hier heb ik ook meteen mijn eerste alcoholische drankje gedronken, je kon altijd wel wat meekrijgen via anderen. Vanaf mijn 15e ging ik ook af en toe naar een grotere discotheek, hier was de leeftijd 16+. Doodeng om in de rij te staan en dan dat gevoel als je langs de bewaking bent gekomen, geweldig!

melissa093 -

Ik ging pas voor het eerst uit op mijn 21w verjaardag. Een vriendin had me meegevraagd naar de foute party in de Brabant hallen. Ik dronk toen maar 2 drankjes met alcohol en ben er inmiddels achter dat ik er toch wel 3 moet drinken wil ik me een beetje kunnen laten gaan haha.

Danielle -

Wat leuk zeg! En wat ben je schattig op die eerste foto :-)

Eva -

Haha wat heerlijk herkenbaar dit. Ik begin op mijn 15e ook in een “dorps” discotheek en ging van mijn eind 15e tot eind 17e naar de grotere discotheken in Rotterdam. Dat kwam voornamelijk door een toenmalige vriendin die een echte partygirl was. Daarna leerde ik mijn vriend kennen en werd het meer met vrienden hangen in de kroeg en zo nu en dan naar een discotheek. Dat kroegen doen we nu, 12 jaar later, nog wel eens maar dan wel heel af en toe (met dezelfde vriendengroep en vriend, nu man). Toch wel heel leuk om op terug te kijken en gelukkig heb ik nog wel wat foto’s. xx

Allissa -

Echt heel erg leuk om te lezen en nu al heel erg herkenbaar voor mijzelf.
Eerst naar de lokale dingen, vervolgens met een groep 8km fietsen en daarna naar de festivals en feesten.
Zit nu ook in Leeuwarden op school, maar vind Groningen toch echt fijner om uit te gaan dan in Leeuwarden!

rixt -

Ik ga zelf ook nog regelmatig naar Quatrebra :)

Sara -

Hahaha, zo grappig om een paar bekende clubs terug te zien. Ik kom zelf uit gemeente Dantumadiel, en ja Quatrebras was het helemaal. Ook al vond ik het zelf ook niet zo leuk. Bij ons had je dan ook nog de Rainbow Roadshow, dat was mijn eerste keer echt uitgaan. Volgens mij was ik ook een jaar of 14. Wanneer ik nu uitga ga ik vaak naar een kroeg, en ja, de tentfeesten en dorpsfeesten bezoek ik ook wel eens.

Nynke -

Ah, heerlijk, die goeie ouwe tijd 😉
Hier tegenwoordig ook best een huismus geworden, hoewel een avondje borrelen altijd wel erg gezellig is!
Het meisje in het midden op de foto over de hardcore feesten komt me trouwens ontzettend bekend voor, alleen kan ik haar totaal niet plaatsen, haha.

Miriam -

Geweldig om te zien. Ik ben stiekem wel blij dat ik de oude foto’s niet meer heb van toen 😉

saarenzo -

Leuk om te lezen! Ik kan me jou echt niet op hardcore feesten voorstellen, haha. Zelf ben ik eigenlijk niet zo van het uitgaan. Ik vind het wel leuk voor soms, maar ik ga liever uit eten of zo.

Jessica -

Leuk om te lezen! Met het huiselijke kan ik me nu helemaal aansluiten. Van mij hoeft uitgaan niet meer tot weet ik veel hoe laat.
Ik ging vanaf mijn 14e elke vrijdagavond naar een jongerencentrum met bandjesavond. Reuze gezellig en (alternatief). Het was allemaal heel vrij, biertjes drinken, relaxen, muziek luisteren en kletsen. Hier kwam ik denk tot aan m’n 20e wel. Tegenwoordig ga ik af en toe naar de kroeg, maar vaker plof ik lekker op de bank neer naast m’n vriend.

fenna -

Haha dit is heel herkenbaar! Ik kom zelf uit Burdaard, dus ik was ook vaak in Pro Rege te vinden. De broer van mijn beste vriendinnetje van toen was daar DJ 😉 en ook het stappen in Quatrebras is niet onbekend voor mij! Leuke blogpost Willemijn!

Marnel -

Heel erg leuk om dit te lezen…en de foto’s te zien!! 😉 :)

Marieke -

Ik ben nu 20, maar ik ben nog maar een paar keer écht uit geweest in een ‘club’, en ik kan je zeggen: ik vind het maar niks (ook al woon ik 10 min van het centrum). Ik vind het veel leuker om een terrasje te pakken of ergens in een cafeetje een drankje te doen en beetje kletsen met vrienden. Maar ik zit net zo lief op de bank met een dekentje, popcorn en een film. Naar de bioscoop gaan is ook erg geliefd bij mij.

Wat er nog wel ‘vroeger’ was, toen ik in de brugklas en 2e klas zat, was op zaterdagavond (van 8:30 tot 00:00u) soiree, van stijldansen. Gewoon met het groepje van stijldansen daarheen en dan gezellig met je vrienden/vriendinnen dansen en drankje doen. Toen was ik 13-15 jaar zoiets. Oh the memories :’)

Febe -

Hahaha heb erg moeten lachen om het stukje over hardcore! Mijn vriend luistert ook naar hardcore, en ik vind het echt verschrikkelijk! Als ik dan zo aftermovies zie van feestjes waar hij heen gaat maak ik me toch best zorgen, er staan naakte vrouwen enzo op het podium te dansen… Zelf ga ik niet zo vaak uit (ik ben 17), zo’n 3 keer per jaar ga ik echt tijdens het weekend uit, en voor de rest als ik op vakantie ben ga ik wel eens goed feesten.

Nienke -

Haha wat leuk om te lezen! Ik ben 18 en ben eigenlijk nog nooit uitgegaan, het is gewoon helemaal niks voor mij haha een beetje dansen waar iedereen op elkaar staat met een wijntje in mijn hand. Ik kijk veel lekker een film thuis met vrienden, ergens tussen de middag luchen of gewoon ergens gezellig drinken, maar echt uitgaan nee.

Denice -

Erg leuk om te lezen! Ik merk sinds mn vriend op zichzelf woont (en ik daar ook elk weekeind ben) we ook bijna nooit meer uit gaan… Geinig dat je een hardcore vriendje had! Veel vrienden van mij luisteren er ook naar en ik kan de muziek inmiddels ook wel waarderen. Ik ben een keer uitgeweest in Groningen, leuk! De grote markt vond ik erg gezellig, vooral de drie gezusters. Maar ik woon zelf naast Amsterdam en dat is ook gezellig :) leuk artikel! Komt er ook een editie van Martine? (:

B -

Haha Paint en beltegoed. 😛 Die goede oude tijd.

Cindy -

Wat leuk om te lezen! Ik ben op mijn 14e begonnen met uitgaan, met carnaval. Daarna mocht ik vanaf 15,5 jaar uit van mijn ouders, ook met een fake-ID. We gingen altijd naar kroegen hier in de buurt. Vanaf 17 jaar ging ik ook uit in grote discotheken in België, ik reed dan mee met iemand die een rijbewijs had. Vanaf 19 jaar ben ik naar grote dancefeesten gegaan: Sensation, DefQon, Decibel, ik heb er heel veel gehad. Toen ik op mijzelf ging wonen op mijn 23e werd het vooral weer de kroeg en in mijn stamkroeg heb ik mijn vriend ontmoet. Nu wonen we samen in een andere woonplaats, wat verder van de kroegen vandaan, maar we gaan eigenlijk nooit meer uit. Als we dan uitgaan, is het in onze oude woonplaatsen, want die kroegen kennen we. Maar ik zou best nog wel eens een avondje willen doorhalen!

roos -

Wat leuk om te lezen! Ik ben nu 19 en ben eigenlijk nooit echt van het uitgaan geweest. Ik vind het véél leuker om gewoon een drankje te doen op een terras of rustig(er) cafeetje of iets anders leuks met vrienden te doen. Ik woon dan wel bijna midden in de stad en mensen proberen mij regelmatig over te halen echt uit te gaan, maar ik vind het verschrikkelijk haha.

Miriam -

Wat een heerlijk artikel! Herkenbaar. EN ILLEGAL VIBES? haha! Dat had ik nooit achter je gezocht. Ik kom zelf uit harlingen en ging vanaf mijn 15e naar 16+ feestjes hier in de stad. Echt goede herinneringen aan. Ben eigenlijk tot mijn 21e bijna elk weekend uitgegaan. Kreeg daarna een relatie en heb geen behoefte meer aan avondjes stappen tot vroeg in de ochtend. Ik ben ook wel eens naar Leeuwarden geweest. (jaja fire, noa en de doelesteeg) maar eigenlijk vond ik daar nooit zoveel aan haha.

Willemijn -

Jaaaa zo heette het! Ik kon me niet meer herinneren hoe het heette!! Het paste ook niet echt bij me hoor, maar door dat vriendje ging ik mee. Ik was ook vaak een van de weinige meisjes die niet op Nike Air Max liep 😛

Anne -

Super leuk! Ik kom ook uit Tietsjerksteradiel. Waarschijnlijk heb ik je wel eens gezien met het uitgaan, ik ging namelijk ook vaak naar Quatrebras. In Groningen ging ik ook niet veel uit, de laatste tijd wel vaker in Leeuwarden (maar dan de Doelesteeg). Zoals eerder ook al werd gezegd, de dorpsfeesten mis ik wel een beetje hoor! Ging je ook wel eens naar Aldtsjerk?

Willemijn -

Ja joh, ik liep alle dorpsfeesten af. Gieker, Oudkerk, Oenkerk. Oh en met Oud & Nieuw standaard naar Sporthal Oenkerk. Dat was de bom haha! 😉

Diana -

Haha zo leuk om te lezen! Ik kom oorspronkelijk uit Dokkum. Ik ging ook super vaak naar quatrebras toen ik een jaar of 17/18 was. Toen ik wat ouder werd ging ik vaak naar Fire.
Heel leuk artikel willemijn!

j -

Wat grappig en herkenbaar!! ik sniekete ook altijd als minder jaarig naar binnen, maar nu ik last heb van mijn paniekaanvallen ben ik al een jaar of 2 3 niet meer uit geweest wat ik best jammer vind…

marjolein -

Ah nostalgie!:) hihi ik mocht echt pas uit toen ik 16 was.. zelfs niet naar teenage parties die er waren speciaal voor 12 tot 16 jaar. Nou vond ik dat soms wel jammer maar meestal zat ik toch in de dansschool. Ik zat vanaf mijn 14e op dansles en daar hadden we een mega gezellig clubje dus elke zaterdag waren we daar op de dansavond. Dat was heel chill, kreeg ik 5 euro mee, genoeg voor de entree en 2 muntjes en ik vermaakte me op een veilige plek (zeiden mijn ouders dan) pas toen ik 18 was begon ik wat fanatieker uit te gaan maar dat hield wel op toen ik 21 was. En al helemaaaaal sinds we samenwonen. Ik vind het ook heerlijk om lekker op de bank te hangen met vriendlief:) lekker hennig an zoals ze dat in almelo zouden zeggen.

Felicia -

Hahah ik kom ook uit almelo!
Zeker altijd naar de waag haha
Niet dat er veel anders was maargoed gezellig was het daar altijd wel! :d

Carina -

Ik ben eigenlijk nooit echt veel wezen stappen. Ik was altijd 2 jaar jonger dan de rest dus ik mocht in het begin nooit mee, en ik moest altijd 12 km fietsen voor de dichtsbijzijnde plaats met wat uitgaansgelegenheden. Denk dat ik van mijn 16e tot 18e misschien 3 a 4 keer per jaar in de kroeg heb gezeten. Ik drink en dronk nauwelijks en echt dansen vind ik ook niks.. saai he xD Toen vond ik het echt heel rot dat ik niks kon/mocht etc vergeleken met de rest maar eigenlijk mis ik het totaal niet. Geef mij een leuke serie of film en ik vermaak mezelf wel :)

Marieke -

Wat geweldig leuk om te lezen! Ik kom uit gemeente Eemsmond (klinkt toch iets minder fancy :P), uit Warffum, wat ongeveer hetzelfde idee is: soos en hangjongeren. Ik heb me hier nooit thuisgevoeld en ik was sowieso niet van het stappen, dus ging ik eigenlijk alleen naar schoolfeesten (die ik in die jaren zelf organiseerde, vanuit de feestcommissie :D). Echt stappen ben ik pas gaan doen in mijn studentenjaren, maar die keren zijn misschien wel op 2 à 3 handen te tellen. Het is gewoon niks voor mij. Nu ben ik 20, zit ik in het 3e jaar van mijn bachelor Sociologie en stap ik niet meer. De oorzaak hiervan is een akkefietje met ghb door mijn drinken, afgelopen zomer. Ik zou graag aan alle dames hier mee willen geven; pas asjeblieft op je drankje, neem niks van anderen aan, nog geen slokje (zo is het bij mij namelijk gegaan, een biertje met hoge dosis ghb, één slok gehad en direct helemaal naar de kl*te..). Ghb is namelijk écht niet leuk.

Willemijn -

Oooh wat vervelend Marieke! Ik was ook altijd heel voorzichtig van aannemen van anderen. En wat ook belangrijk is is dat je je drankje niet onbeheerd laat staan (even naar de wc of naar iemand toe lopen). Altijd je drankje bij je houden!

Laura -

Toch wil ik hier even op reageren. Ik vind het heel vervelend dat het toch redelijk vaak misgaat met mensen die ongewenst iets in je drankje doen, maar ik snap aan de andere kant ook niet hoe het kan gebeuren. GHB proef je namelijk echt wel, het is hartstikke zout! Zelfs een ‘normale’ dosis (om plezier van te hebben, dus niet om iemand out te laten gaan) proef je. Dus mocht je drankje opeens zoutig smaken en twijfel je: weggooien!

Martine -

Goed dat je het zegt, want eerlijk gezegd wist ik niet dat GHB zout smaakte!

Willemijn -

Klopt, je kunt het proeven. Ik heb zelf ook een keertje ghb in mijn drankje gehad en ik proefde het direct. Ik heb het uitgespuugd en weggegooid. Maar ik denk dat ik het door heb gehad omdat ik er wel bekend mee was vanuit mijn omgeving. Ik denk dat als ik er niet alert voor was geweest (of al een aantal drankjes achter de kiezen had gehad) er toch niet snel iets achter had gezocht hoor. En volgens mij kan je het bij een mierzoete cocktail ook minder goed proeven. Of als je een drankje krijgt aangeboden waarvan je niet precies de smaak kent… Alleen op de smaak kun je dus volgens mij echt niet 100% vertrouwen.

Martina -

Aaaah heerlijk dit. Ik moet gelijk aan mijn eigen eerste stap ervaringen denken. Ik gok dat ik iets van 14-15 was toen ik voor het eerst met een groep oudere vrienden op stap ging naar een uitgaansplek in de buurt. Ik had de tijd van mijn leven en weet nog goed dat ik een knappe jongen zag staan. Ik had geen idee hoe ik dat aan moest pakken, maar grappig genoeg heb ik een paar maanden later nog wat met hem gekregen. Ik kan me mijn eerste zoen tijdens het uitgaan nog herinneren, mijn eerste wijntjes en de eerste keer aangeschoten naar huis (hier ook; sorry mam haha) toen ik ging studeren in Groningen heb ik onwijs genoten van het stappen en leuke feesten. Newscafe, enzo, het feest, twister, rumba… En dan in de vroege ochtend weer naar huis. Het leuke aan Groningen vind ik dat ik mij er altijd veilig heb gevoeld en dat je gemakkelijk van de ene kroeg naar de andere kon gaan. Alles is zo lekker dicht bij elkaar. Nu kom ik af en toe nog wel eens in Soestdijk, de buckshot, de pintelier of Chaplins pub, maar later dan 2 uur lukt mij ook niet meer. Ik voel me ineens heel oud hahaha!

Mariska -

Wat leuk om te lezen! Ik mis het uitgaan nu ik dit zo bekijk allemaal. Het doet me weer denken aan de goeie ouwe tijd dat ik met vriendinnetjes naar de Rumba ging op maandagavond, twee cocktails voor de prijs van één. De maandagavond stappen in Groningen was altijd de leukste avond! Helaas is de Rumba nu niet meer, er zit een of andere Hollandse kroeg geloof ik. In de Enzo kwam ik ook altijd graag. En daarvoor was het altijd Het Feest en daarvoor de Drie Gezusters. Grappig dat de voorkeur voor uitgaansgelegenheid met het jaar veranderde, en ook het drankje dat we dronken. Ik lust niet eens bier en wijn, maar dronk het toen omdat mijn vriendinnetjes het dronken. Ik mis die tijd!

Marjolein -

Van m’n 14e tot m’n 18e ging ik bijna wekelijks uit. Vaak naar de lokale kroeg of discotheek. Op m’n 18e ging ik op kamers wonen in Rotterdam en in de eerste paar maanden ging ik elke week 2 of 3 keer (best erg eigenlijk) stappen. Vanaf m’n 19e is het allemaal een beetje minder geworden en nu ga ik alleen nog maar naar feestjes of af en toe naar een kroeg.

Madelaine -

Ah hier moest ik toevallig net ook over na denken. Vroeger, toen ik 16 was, ging ik ook vrij vaak uit. Naar de (toen onbekende) dubstep en drum and bass feestjes in club Watt in Rotterdam, of Waterfront. En dan was het van 22:00 tot 06:00 dik feesten en los gaan. Soms werden we opgehaald, door een vader van de groep ja echt, of moest ik terug met de bobbus. Iets wat mijn moeder hele-maal niks vond, logisch ook in zo’n grote stad en dan alleen met de bus ‘s nachts. Dronken ben ik nog nooit geweest, ik moest altijd een beetje op een vriendin letten. Tegenwoordig, ben nu 22, ben ik totaal niet meer van het uit gaan. Ik vind het prima om rond een uur of 03:00 naar m’n bed te gaan na een gezellige nacht met vrienden en vriendinnen. Stiekem is iets eerder nog wel fijner, want hoe leuk de nacht ook was ik ben altijd heel blij om de volgende dag fris en fruitig op te staan.

Eline -

zo jammer dat club noa weg is! Ik kom ook uit friesland maar dan uit sneek, ik begon op mijn 14/15e met naar de alcatraz(nu club 1841 geworden) wat een goede oude tijd! Daarna ging ik ook vaker naar de andere kroegen/clubs in de stad. Toen ik ging studeren in wageningen ben ik ook vooral de eerste 2 jaar heel vaak op stap geweest bij de studentenvereniging of kroeg, vorig jaar is het wat minder geworden en nu ben ik verandert van studie en wat serieuzer bezig(+een vriendje) dus ik ga niet zovaak meer uit maar ik mis het ook niet meer zo 😛

Willemijn -

Ooh ja Alcatraz in Sneek ben ik ook eens geweest! Alleen waren we toen op een verkeerde avond want het was bijna helemaal leeg die avond hahaha!

Shaz -

Erg leuk om het verschil van vroeger en nu te zien.

Vroeger ben ik een paar keer uit geweest, maar het verveelde al snel. Concerten daarentegen vond ik veel leuker en interessanter. Tegenwoordig ga ik eens in de zoveel naar concerten, maar echt feesten in discotheken, niet echt. Klinkt suf, maar Netflix kijken op de bank is momenteel mijn favoriete bezigheid.

Joyce -

Haha erg leuk om te zien! 😀
Ik ben vanaf mijn 14e gaan stappen en heb van elke avond de foto’s nog.
Soms kijk ik ze terug met een lach en een traan. Damn wat mis ik die tijd!

desiree -

grappig om dit te lezen en te zien! Haha

Miek -

Superleuk om te lezen! Ik ben zelf op mn 12e n keer uit geweest in een lokale jongeren disco (was enorm groot en had echt n regiofunctie toen) en daarna tussen m’n 16e en 18e af en toe naar donker café en nu ga ik misschien 2x per jaar naar n café. Ben wat dat betreft een saaie piet, maar heb gelukkig vriendinnen die er ook niet zo van zijn dus dan koken we gezellig en gaan we daarna thee drinken :)

Anouk -

Grappig om te lezen dat je ook naar Hardcore feestjes ging. (: Ik ben namelijk ook een ‘Hardcore meisje’ en heb het geluk dat mijn vriend er ook van houd.

Ik vroeg me, met mijn nieuwschierigheid, wel af welke DJ je ex dan was/is als je het niet erg vind om te vertellen.

Het ziet er naar uit dat je op het uitgaan vlak vroeger een erg leuk leven had!

EliseDingen -

Ik vind het zo grappig om te lezen, want ik ken de omgeving die je beschrijft. Ben er alleen nooit in het uitgaansleven geweest. Ik heb tot mijn 20e vrijwel niet gedronken (geen specifieke reden voor) en nu drink ik nog niet veel. Uitgaan kwam ook pas vrij laat bij mij. Maar de laatste keer is ook al een eeuwigheid geleden. Ik zit ook wel graag thuis met spelletjes of een film en gewoon gezellige mensen :)

Paola -

Super leuk om te lezen! Ik begon eigenlijk al vroeg met uitgaan. Mijn ouders hadden dag in dag uit ruzie en ik zocht een soort uitvlucht. Vanaf dat ik een jaar of 13 was begon bij mij het uitgaan en het hangjongere zijn! Het stappen heb ik gedaan totdat ik een jaar of 19 was en daarna durfde ik door omstandigheden niet meer. Nu ga ik heel af en toe nog, maar ik ben toch wel een stuk huiselijker geworden.

Mariska -

Haha, wat grappig! Ik ben ook wel eens in Quatrebras geweest toen ik vroeger een vriendje had in Buitenpost :) En ook grappig trouwens van die caravan met Nederlandse muziek dat je dat niet leuk vind.. Ik vind dat JUIST nog steeds leuk, haha!

Johanna -

Ik ken je nog van die hardcorefeesten, haha! Heb nog even gezocht of ik misschien nog foto’s van je kon vinden, maar die website waar ik voor fotografeerde bestaat niet meer zag ik. Gelukkig maar, haha!

Willemijn -

Hahahah, inderdaad, GELUKKIG! 😉

Lisa -

Haha, wat een leuk artikel incl. wat oude pics 😀 Ooh en NOA, daar heb ik ook heel wat avondjes doorgebracht. En de doelesteeg met de hele kleine maar hele drukke kroegen! Ik heb er ook niet zoveel meer mee, alhoewel ik een avondje cocktails wel kan waarderen op zijn tijd.

Willemijn -

Ooohh jaaa, de doelensteeg. En dan bij Du Nord een broodje of pizzapunt halen. Hmmmm!

Leonella -

Leuk om te lezen! Ik ben zelf nooit van het uitgaan geweest (tenminste, niet in die zin). Ik was en ben meer van gezellig uit eten, of af en toe wat drinken in n kroeg ofzo. De keren dat ik een discotheek binnen ging stond ik bijna te janken zo ongelukkig als ik daar van werd. Dan was ik met n uurtje ook wel weg. Feestjes vind ik dan wel weer leuk, dan dans ik wel :)

Joyce -

Ik ging vanaf mijn 14e naar scholieren feesten. Toen ik 16 werd ging de discotheek dicht. Wij gingen naar een andere discotheek of feestcafe. Was altijd erg gezellig. Toen ik op mijn 18e Aron kreeg ben ik nooit echt meer uit geweest. Af en toe een keertje naar een feestcafe.

Kim | Kimsbloglife ♥ -

Wat zijn jullie trouwens veranderd tegenover die foto van jullie samen zeg!

Kim | Kimsbloglife ♥ -

Wat leuk om te lezen! Ik ging ook al van mijn 14de uit en heb ook geweldige tijden beleefd, maar nu vind ik er eigenlijk echt niets meer aan. Terwijl mijn vriend (die 27 is) en mijn vriendinnen het wel allemaal nog graag (en bijna wekelijks) doen… Ik voel me daardoor heel erg ‘anders’ of een beetje ‘buitengesloten’. Ik ben gewoon graag thuis, lekker tv kijken, bij m’n vriend zijn, bloggen,… Gezellig iets gaan eten of drinken en bijkletsen vind ik wel heel erg fijn, maar het echte uitgaan doe ik gewoon niet graag. Er moet dan ook altijd alcohol gedronken worden zodat ze zich kunnen amuseren, dat vind ik ook zo jammer. Dan denk ik: als je het niet leuk vindt zonder dat je gedronken hebt, vind je het dan wel leuk? Of drink je om het leuk te vinden? Terwijl ik het vroeger zelf deed, begrijp ik het nu gewoon niet meer en kan ik er soms kwaad om worden dat mijn vriend het wel nog graag doet.

marieke -

Leuk om te lezen willemijn! En wat een uitspreekbare naam voor dat dorp haha, maar dat zal je wel vaker hebben gehoord hihi. Ik ben eigenlijk nooit veel uitgegaan. Het is op twee handen te tellen haha. Mijn vrienden gingen eigenlijk ook nooit echt uit, dus ik ook niet! Wel gingen we gewoon gezellig naar elkaar toe om film te kijken ofzo, ook leuk! :)

marjolein -

Haha, wat een leuk artikel is dit. Ik had niet verwacht dat je zo’n feestbeest was, haha. Maar super leuke tijden heb je gehad volgens mij. Ik ga nauwelijks uit, en dat vind ik soms wel janmer, maar aan de andere kant doe ik ook gewoon liever andere leuke dingen :)

Aranka -

Wat leuk om te lezen, vooral dat van de hardcore feesten, dat had ik helemaal niet verwacht! Zelf ging ik vanaf mijn 14e uit, naar van die teenage party’s bij de plaatselijke discotheken. Die hadden we in Zwolle niet dus ik was tot mijn 16e altijd in Zaal Dijk of Takens te vinden. Daarna begon het stapleven in Zwolle waar ik nog regelmatig een nachtje doorhaal. Maar nu alle vrienden en ikzelf begin te settelen is het uitgaan niet meer wat het geweest was, dus inderdaad een drankje doen in een gezellig tentje tot 2 uur is misschien nu nog wel leuker!

Anne -

Ik ben nu 16 en wil heel graag uit in Utrecht (daar woon ik) maar je komt nergens binnen omdat je overal 18 voor moet zijn.. Dan zou ik naar specifieke jongerenfeesten moeten en die zijn er niet zo veel. :(

Margot -

Wat leuk al die oude foto’s! Ik ben zelf eigenlijk niet heel veel uit geweest, maar was met danstrainingen bezig.

Anne -

Wat leuk, Quatrebras! Goede herinneringen aan!

Mickey -

Ha, wat grappig, ik heb met één van de meiden op je foto in de klas gezeten. Herkenbaar verhaal voor een medeFries! Ik herken het “uitgaansleven” in Friesland maar al te goed, haha. Ik vond het hangen in de keet altijd leuk en ging vaak, ondanks dat ik zelf uit een stad(je) kom, daar heen om mensen te ontmoeten. Of ik ging dorpsfeesten en tentfeesten af, haha. Ik ging ook op mijn 14e voor het eerst uit, met inderdaad – een vals ID. Nu ga ik nooooit meer uit, als mis ik het dansen soms wel 😉

Willemijn -

OOooh jaaa, dorpsfeesten! Maaaagisch! Jammer dat ze maar 1x in het jaar waren. Maar dan wel van ieder dorp natuurlijk 😉

Diana Carlton -

Vanaf dat ik 17 jaar was ging ik el weekend op stap. Standaard naar Stratum, een lange straat met allemaal cafeetjes in Eindhoven. Later, toen ik mijn man had leren kennen, gingen we ook in de zomer alle hardstyle feesten af. Inmiddels ben ik 27 en om eerlijk te zijn maak je mij nu echt niet meer blij met een avondje hangen in de kroeg. Ik vind het nog steeds erg leuk om in de zomer naar buitenfeestjes te gaan, maar niet meer het hardstyle genre, maar dance/trance/club muziek.

ingrid -

Ik ging ook met name tussen mijn 14e en 17e veel uit, dit artikel roept wel weer nostalgische gevoelens op zoek zeg! Hoe makkelijk was het toen om met een stel oudere vrienden een kroeg in te komen. Ik ben zelf wel altijd meer van het bier dan van de witte wijn geweest. Sinds ik in Groningen woon is het eigenlijk rap minder geworden. Ik ben het uitgaan echt ontgroeid, hoewel ik hier ook wel avonden heb gehad dat ik om 6-8 uur thuis kwam.

Madebyuna -

Hahaha super grappig dit! Jij was er al vroeg bij vind ik hoor, en je hebt het er flink van genomen! Ik ben nooit een party animal geweest. Vanaf mn 15de wel om het weekend ofzo de stad in, kroegjes bezoeken tot dat ik 17 was ofzo. Vanaf toen ging ik wel eens naar een festival of een feest maar absoluut niet elk weekend feesten. Ik vind het veel leuker om met mn vriend naar de film/uiteten te gaan of wat te drinken in de stad maar meer ook niet. Ach ieder zn eigen ding:)

Beautydagboek -

Haha, wat grappig! Ik ben ook opgegroeid in de gemeente Tytsjerksteradiel en ik ging altijd uit in Drachten (Jennifeu), ik ging ook wel eens naar Quatrebras, maar dat was wel iets boerser. Wel was er een borreltaxi die je netjes naar huis bracht! Later toen ik in Leeuwarden woonde ging ik naar Noa (wat een geweldige club, bestaat ie nog?) en toen ik in Groningen ging wonen, ging ik naar Shadrac en de Enzo :). Wat ik me wel herinner is dat er totaal geen leeftijdsgrenzen waren die gecontroleerd werden toen ik 14 was. Je kon overal naar binnen en een drankje was ook zo besteld, haha. Good old times ;).

Sophia -

Aaah ik word helemaal gek hier. Ik woon ook in tytsjerkstradiel en pro rege is hier 5 minuutjes fietsen vandaan. Ik vind het super leuk dat jij hier dus ook ergens woonde! Maakt dit artikel ook heel leuk om te lezen omdat het zo herkenbaar is. :)

Dita -

Wat leuk om te zien! Ik ging nooit veel uit, heb het nooit heel leuk gevonden. Nog steeds drink ik het liefst een wijntje thuis of bij vrienden of ga ik lekker ergens eten en borrelen. Het echte uitgaan heeft me nooit getrokken.

Maaike -

Ik was 15 toen ik uitging en dat heeft zo’n 5 jaar geduurd. Daarna ging ik naar het buitenland voor mijn studie en is het er nooit meer van gekomen. Ja ik ging nog wel feesten tot in de kleine uurtjes op mijn studentenvereniging maar dat was toch anders.

Marloes | Budgetproof.nl -

Hahaha wat leuk om dit te lezen. Jij van de hardcore feesten? Dat had ik niet verwacht ;). Nu ik 27 ben ben ik ook niet meer echt van de nachten doorhalen. Doe mij maar een gezellige lunch of een drankje in een cafeetje :).

lucindainwonderland -

Ik kreeg een behoorlijke vriendengroep rond mijn 15e dus gingen we vaak naar een jeugdhonk, dat was een beetje voor ‘alternatieve’ mensen en zo zag ik er ook uit, dus daar ging ik vaak heen voor muziek en een drankje. Was super gezellig. Verder af en toe naar de kroeg of discotheek, maar ik was toch zeker wel 3 keer in de week bij het jeugdhonk te vinden. Grappig om er aan terug te denken. xxx Lucinda

Reageer ook