Martine’s Tzatziki

Ik ging als student altijd picknicken met medestudenten in het Noorderplantsoen. Ontzettend gezellig was dat! Iedereen maakte iets en er was 1 ding wat ik altijd moest maken van iedereen. Tzatziki!

Tzatziki is een saus op basis van yoghurt met komkommer, knoflook en komijn. Het is zo simpel om zelf te maken dat het bijna misdadig is om het te kopen. Ik vind het ook veel lekkerder als ik het zelf maak, want het is veel pittiger (lees: stinkt veel erger).

Dit is een recept wat je absoluut niet moet maken als je een frisse adem wilt hebben, omdat je de hele dag met mensen moet praten bijvoorbeeld. Ik maak het om die reden altijd in het weekend!

Wat heb je nodig?

  • Griekse yoghurt
  • Komkommer
  • Drie teentjes knoflook
  • Zout
  • Peper
  • Komijn

Het lekkerste en handigste is van die dikke, vettere Griekse yoghurt. Maar je kunt er ook voor kiezen om de variant te nemen met 0% vet. Hou er dan rekening mee dat de tzatziki dan wel een stuk dunner wordt waardoor je misschien wat meer knoeit.

Voor drie tot vier personen zou ik deze hoeveelheid aanraden. Als je meerdere personen te eten krijgt, zou ik de dubbele hoeveelheid pakken en ongeveer vijf (of zes) teentjes knoflook.

Recept voor tzatziki

1) Doe de yoghurt in een schaal en hou het even buiten de koelkast zodat het niet te koud is. Hou je wel van lekker koud? Doe er dan wat folie over heen en zet het in de koelkast.

2) Ik schil zelf de komkommer omdat ik dat net iets lekkerder vind. Maar je hoeft hem natuurlijk niet te schillen. Halveer de komkommer en schep of snijdt de zaadlijsten er uit. Ik eet de zaadlijsten altijd op, haha! Hmmm!

3) Snij de komkommer in kleine stukjes en doe ze in een vergiet. Zo kunnen ze uitlekken. Strooi er flink wat zout over heen en roer de komkommer door elkaar. Laat het ongeveer 10 minuten staan.

4) Pers drie tenen knoflook uit en roer ze door de Griekse Yoghurt.

5) Schep daarna de komkommers door de yoghurt.

6) Gooi er eerst wat zwarte peper door heen en flink wat komijnpoeder. Komijn maakt de smaak lekker! Doordat de komkommer al zout is,  voeg ik nog geen zout toe maar proef ik eerst een klein beetje.

Even proeven hoor!

7) Je kunt eventueel nog een klein snufje suiker toevoegen, dit zorgt er voor dat alle smaken bij elkaar komen. Dan is het een kwestie van smaak en blijven proeven. Ik voeg dan vaak nog een beetje zout, peper en komijn toe.

En klaar! Tzatziki is heerlijk om te eten op stokbrood of een toastje, lekker voor (verjaardags)visite of in het weekend. Daarnaast smaakt tzatziki sowieso goed bij Griekse gerechten, bijvoorbeeld bij Griekse gehaktballetjes maar ook bij Hollandse huis-tuin-en-keuken tomatensoep.

Ben jij ook zo gek op tzatziki?

27 reacties

Joke -

Hallo Martine!
Tijdens het weekend heb ik voor mijn verjaardagsfeestje voor het eerst Tzatziki gemaakt, ik was geïnspireerd door jou recept! Het was heerlijk, lekker vet en smaakte lekker naar knoflook!

DiaryOfAMua -

Dat ziet er super lekker uit! I love Tzatziki!

Xo

Petra -

Even een tip voor mensen die dit gaan maken: komijnpoeder is iets anders dan komijnzaad. Van komijnzaad heb je minder nodig want dit is veel sterker van smaak.

Ziet er trouwens heel lekker uit!

Cheyenne -

Ik lust ook zo graag tzatziki! Ik heb er nog noot komijn bijgedaan; ga ik eens proberen!

Linda -

Lekker! Ik rasp mijn komkommer er altijd door (na het zaadlijsten verwijderen), puur omdat dat wat makkelijker schept en eet. En verder nog een beetje citroensap en suiker! Heerlijk.

Miranda -

Oeh het ziet er erg lekker uit.

Margot -

Lekker en eigenlijk heel makkelijk te maken inderdaad!

saarenzo -

Tzatziki is zo lekker! Ik eet de zaadlijsten ook altijd gewoon op. Zijn te lekker op weg te gooien :)

Sofie -

Ik heb het nog nooit zelf gemaakt, maar ik ga het zeker een keer proberen.

Shaz -

Tzatziki is zo heerlijk! Vooral op vers gebakken stokbrood of pitabroodjes.

Mirjam -

Dit komt altijd standaard bij elke bbq of gourmet op tafel bij mij!
Als mijn vader zelf pizzadeeg maakt en hij heeft nog wat over, dan maakt hij daar broodjes van. Die zijn zo ontzettend lekker met tzaziki!!

Miranda -

Ziet er heerlijk uit. Ik hou ontzettend wat heerlijke hapjes met een stukje stokbrood. Ik vind het er ook altijd zo gezellig uitzien! Ik ga het binnenkort ook maar eens zelf maken, ik krijg nu al trek!

Marieke -

Leuk om weer een hele andere manier van bereiden te zien! En wat een goede tip van dat komijnpoeder! Heb dat sinds kort ontdekt en denk inderdaad dat dat het helemaal kan afmaken! MIjn tzatziki was het namelijk steeds net niet helemaal, thanks voor de tip dus!

Ingrid -

Ideaal bij de barbecue!
Ik maak het ook altijd zelf, rasp de komkommer en doe er nog klodder mayo door, wordt het nog lekkerder van… Mmm

Marnel -

Ik heb dit nog nooit op maar al vaak van gehoord. Ik weet wel dat je er echt vanuit je mond gaat stinken!! 😉

Miranda -

Heerlijk! Tzatziki! Ik doe in de mijne nog citroensap en olijfolie. En dille ipv komijn:)
Maar ben nu wel nieuwsgierig geworden naar jouw variant, binnenkort maar eens proberen!

EliseDingen -

Wat een lekker simpel recept eigenlijk! Als ik geen zin heb om te koken eten we altijd soep met broodjes. En dan maak ik allerlei smeerseltjes. Deze tzatziki ook maar eens proberen :)

Diana Carlton -

Heerlijk! Lekker op een stokbroodje, hhmm

Beautydagboek -

Oh heerlijk! Zeker iets om lekker in het weekend te eten. En zo makkelijk te maken!

Manon -

Oeh ik hou van tzatziki! Zo lekker met een pitabroodje haha. Ik maak het eigenlijk heel zelden zelf, terwijl het inderdaad zo weinig tijd kost!

Anniek -

O Yum, tzatziki is zó lekker! Mijn moeder en ik experimenteren wel vaker met yoghurtsausjes (met abrikoos en pistache is ook top!), maar tzatziki blijft toch wel een van mijn favorieten. Fijn receptje!

iooon -

Ik vind altijd dat er meer knoflook in mag. Dit recept komt qua hoeveelheid daarvan overeen met de mijne 😀 alleen heel ander komkommer gebruik en zout. Ik ga dit recept eens naast de mijne maken om te proeven. 😀

Dita -

Oh heerlijk! Ik maak het idd ook altijd zelf.

Marloes | Budgetproof.nl -

Ik dacht rood, tatziki, huh? Maar ik had de witte klodders even niet gezien ;). Heb dit nooit gemaakt, maar zo te zien moet zelfs ik dat kunnen.

lucindainwonderland -

Lekker meuren naar knoflook, ja ik vind Tzatziki helemaal geweldig. Voor een etentje van het werk heb ik ook eens Tzatziki leren maken, was echt gigantisch lekker, maar ik had er wel super veel knoflook doorheen gegooid. Was zeker een succes en ik eet het ook nog geregeld. xxx Lucinda

Reageer ook