Lekker & Simpel – Jorrit & Sofia

Ik hou van simpel koken: gezond, lekker en niet teveel poespas. Ik vond het daarom jammer dat ik niet bij de boeklancering van het boek Lekker & Simpel kon zijn van Jorrit & Sofia. Maar ik kreeg wel het boek opgestuurd!

Wie zijn Jorrit & Sofia eigenlijk? Voor wie ze nog niet kent: ze runnen samen de foodblog Lekker & Simpel. In 2012 hebben ze deze blog opgericht en inmiddels staan er meer dan 1000 recepten op hun blog! Ze droomden al een tijdje van een eigen kookboek en hier is’tie dan: het Lekker & Simpel kookboek.

Er staan 100 recepten in met een bereidingstijd vanaf een kwartier tot maximaal drie kwartier. Snel, smakelijk en ideaal voor degenen die er niet van houden om lang in te de keuken te staan of inspiratieloos zijn.

Het boek heeft een zachte kaft. De vormgeving ziet er vrolijk en speels uit met mooie, eenvoudige en kleurrijke foto’s. Het boek is verdeeld in vijf categorieën:

  • Ontbijt (blauw)
  • Hoofdgerechten (groen)
  • Bijgerechten (roze)
  • Salades (paars)
  • Taarten/zoet (oranje)

Iedere categorie heeft zijn eigen kleur. Het staat niet alleen vrolijk, maar is ook makkelijk om  snel te switchen tussen de categorieën als je iets op wilt zoeken.

Ontbijt

Een aantal ontbijtgerechten zijn gezonder dan andere. Het zijn vooral makkelijke, simpele gerechten. Je hebt geen ingrediënten nodig die je bij een reformwinkel moet halen. Dat merk ik wel in vergelijking met het boek Powerfood van Rens Kroes waar je vanillepoeder/wijnsteenbakpoeder nodig hebt bijvoorbeeld. Ik hou er meer van dat het simpel is en je de ingrediënten gewoon bij de plaatselijke supermarkt kunt kopen.

Bij de ontbijtgerechten staan een aantal recepten zoals gezonde chocopannenkoeken, gezond bananenbrood, hartige havermoutpannenkoekjes, yoghurtbrood, havermoutmuffins, wentelteefjes en ga zo maar door. Ik vind het ook leuk dat er een recept in zit voor de zoutekauwen (hartig) onder ons!

Hoofdgerechten

Ik heb zelf al een aantal hoofdgerechten uit het boek Lekker & Simpel gemaakt. Mijn favoriet tot nu toe is de eenpanspasta met champignons. Ook lekker studentikoos, want…amper afwas! Ik moest wel lachen want toen ik het recept wilde maken, zette ik gewoon een grote pan water op maar dat moest juist niet! Het gerecht moest juist stomen met de pasta, groenten en het deksel op de pan!

Er staan veel snelle, simpele recepten in en ook best aardig wat vegetarisch. Handig vind ik dat, want het zijn van die recepten die je nog even snel kunt verzinnen als je in de supermarkt staat. Ik denk dat iedereen wel zo’n receptenboekje in zijn hoofd heeft van recepten die je veel maakt. Het kookboek Lekker & Simpel voegt er daar nog een aantal aan toe.

Bijgerechten

Bijgerechten maak ik bijna nooit, maar dit boek geeft me wel leuke ideeën. Bijvoorbeeld portobellopizza’s. Ook juist leuk voor de feestdagen om deze te serveren als voorgerecht! Er staan daarnaast nog recepten in zoals minitacohapjes, maiskoekjes en Thaise loempia’s.

Salades

Salades zijn altijd fijn en makkelijk om te maken. Zo staat er voor de sushi fans een sushi salade in, maar ook de zomerse salade met perzik klinkt me lekker in de oren voor de warme dagen. Wat ik alleen wel bijzonder vind is dat gevulde zalmrolletjes ook onder deze categorie vallen. Dat vind ik zelf meer een bijgerecht. De gevulde zalmrolletjes met avocado en komkommer klinken trouwens wel erg lekker!

Taarten/zoet

Hier houden we van, makkelijke zoete recepten! Ideaal voor visite. Je hebt al gezien hoe bij de No-bake Maltesercake maakten.

Deze was erg lekker en zeker aan te raden! Verder staat er ook een recept in voor arretjescake, zelfgemaakt bananenijs en stroopwafeltaart. Wat mij betreft hadden ze hier nog wel een stuk of vier van die makkelijke taartrecepten bij mogen doen. Deze categorie is een beetje ondervertegenwoordigd.

Mijn mening

Een klein kritiekpuntje vanuit mijn kant is dat er niet heel veel groenten in de hoofdgerechten worden verwerkt. Bij de eenpanspasta met champignons hebben ze het bijvoorbeeld over een halve courgette en 100gr champignons voor twee personen. Ik doe er zelf wel een hele courgette in en het hele bakje (250gram) champignons en nog wat sla/tomaten er naast.

Gelukkig staan er ook salades in, maar ik zou wel kiezen om of in het hoofdgerecht meer groenten te verwerken of een salade er bij te maken. Of beide als je van veel groenten houdt!

En de inhoudsopgave staat achterin, ik vind het zelf niet erg maar wel bijzonder want ik miste de inhoudsopgave al haha!

Ik vind het Lekker & Simpel zeker een aanrader als je geen clean eater bent en houdt van makkelijke, simpele recepten die ideaal zijn voor doordeweeks. Ik ben er heel blij mee en ik merk dat ik nu vaak dit boek naast mijn boodschappenlijstje leg.

Het kookboek Lekker & Simpel is te koop via deze website voor €19,95. Tijdelijk hebben ze nu geen verzendkosten (helaas niet geldig voor België). Ik vind het zelf een leuk cadeau voor de feestdagen of een verjaardag, een aanrader!

27 reacties

Miranda -

Wie kan me helpen aan het 1ste boek van lekker en simpel. Wil hem zo graag hebben

Lenneke -

Ik kende dit nog niet, maar ben nu wel hooked!

Manon -

Ik zie steeds dit boek terug komen, ook bij jullie in filmpjes. It is meant to be dat ik ‘m dan maar moet kopen denk ik. Ik las in de comments colakip… hmm.

Ingrid -

Ik heb hem ook en inmiddels al stuk of 10 hoofdgerechten gemaakt, waarvan er 9 vaker gegeten worden. Alleen de GadoGado vonden we saai, maar de rest Lekker! De eenpans pasta met spinazie en colakip zijn een wekelijkse maaltijd geworden hier 😉

Rosie -

Ik heb de no-bake Malteser cake gemaakt naar aanleiding van jullie filmpje en hij was echt heerlijk! Heel lekker & simpel inderdaad 😉

Miriam -

Dat zou echt een boek voor mij zijn. Lekker en simpel, lekker simpel. En inderdaad, je kan groente naar eigen smaak toevoegen, zou ik ook doen. Zet ’em op mijn verlanglijstje 😀

Marnel -

Tof kookboek lijkt me!

saarenzo -

Leuk boek! Een vriendin van mij vroeg deze voor haar verjaardag, maar had daarvoor nog nooit van het boek gehoord.

Lifetimes -

Dit kookboek ziet er heel goed uit. Heb meteen zin om zelf een paar gerechten uit dit kookboek te proberen. Leuk artikel!

Marieke -

Oh, dit zou echt een boek voor mij zijn. Ik vind koken niet zo heel leuk (bakken dan weer wel..), dus ik wil zo kort mogelijk in de keuken staan. Naast dat koken niet mijn hobby is, ben ik er ook niet zo goed in en zouden deze recepten wel goed van pas komen! Als het maar lekker is :)

EliseDingen -

Het boek ziet er mooi uit en ”Lekker” en ”Simpel” zijn ook twee magische woorden als je het mij vraagt. Ik stop het liefst ook zo veel mogelijk groenten in mijn gerechten, of maak een salade van ”restjes”. Haal bij de groenteboer voor 1 euro altijd een grote zak paprika’s en heb vaak ook tomaat en komkommer. Rode ui erbij, beetje feta en je hebt een makkelijke salade om ergens bij te eten :)

Margot -

De foto’s zien er goed uit! Ik hou ook wel van makkelijk en snel.

Kim -

Ik heb ‘m toevallig net besteld bij een abonnement op de Flair! 8 nummers + het kookboek voor 19,95!! (TIP) Ben er heel erg benieuwd naar:-)

Martine -

Ah wat een goede tip!!!

Miranda -

mooie review! Ik was al fan van hun website en nu dus ook van het boek:) lekker en simpel, dat is ook precies wat het is en daar houd ik van:)

Cindy -

Dit kookboek staat op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas op het werk. Nu maar hopen dat ik het ook krijg!

marieke -

Dit boek klinkt wel steeds beter :) was ook al wel nieuwsgierig naar het boek van rens kroes inderdaad, maar als ik jouw en de mensen in de comments zo hoor… nee toch misschien maar niet doen haha!
Dit boek klinkt wel fijn doordat het allemaal niet zo ingewikkeld klinkt. Ik hou er ook niet van om nog naar allerlei andere kleine winkels te moeten voor vage producten.. laat mij gewoon maar lekker naar de supermarkt gaan :)

Anita | mindjoy -

Ah hier was ik benieuwd naar! Hmm jammer van de groente, ik wil dat namelijk ook altijd voldoende in de maaltijden laten terugkomen. Ik twijfel nog, zal hem binnenkort eens doorbladeren als ik hem zie liggen.

Beautydagboek -

Dit klinkt als een fijn en makkelijk kookboek! Jammer dat er niet heel veel groenten in verwerkt worden, ik wil dat ook altijd graag :). Verder ziet het er heel goed uit en de foto’s zijn om van te smullen!

marjolein -

Nou je slaat de spijker op zn kop over dat powerfood boek. Ik vind dat boek prachtig en er staan mooie en lekkere dingen in maar zoooo onvindbaar of giga duur. Dat vind ik zo jammer:( dit klinkt als een heel leuk kookboek voor mij! Regelmatig als ik t even niet weet met het eten bezoek ik hun site:) hun kipsalon is echt heerlijk!!

Ingrid -

Het ziet er mooi uit! Het lijkt me een handig kookboek voor doordeweekse dagen. Ik eet alleen geen vlees en wel een boel groente, dus ik denk dat dit boek dan iets te beperkt is.

Martine -

Er staan ook veel vegetarische recepten in, dus ik denk als je zelf extra groenten toevoegt, dat het een prima kookboek is voor jou!

kelly caresse -

Ik heb het kookboek zelf ook en ik ben er ook dol op, vind het een ideaal en echt praktisch kookboek

Diana Carlton -

Eindelijk weer een “normaal” kookboek wat zich niet focust op superfoods en clean eten. Ik heb het boek vorige week even snel ingekeken bij de bruna en het is in mijn ogen echt een aanrader. Lekker & simpel, de naam zegt al genoeg.

Dita -

Jammer dan idd van die groenten. Het ziet er verder wel mooi uit!

Marloes | Budgetproof.nl -

Jaaa dit boekje heb ik nu zo vaak overal gezien dat ik het wel wil hebben ;). Niet heel veel groenten klinkt wat mij betreft goed haha. Ik ben een zeikerd wat dat betreft. Lust lang niet alles.

lucindainwonderland -

Als iets mijn kookkunsten beschrijft is het wel ‘lekker en simpel’. maar dan kan natuurlijk altijd op uitgebreid worden. Dit klinkt wel als een super tof kookboek, waar ik als niet zo’n grote keukenprinses veel aan zou kunnen hebben. Maar wat je zegt, er hoort echt wel wat meer groente bij de hoofdgerechten als ik het zo lees. Maar gelukkig ben ik al wel een typje die zich nooit exact aan recepten kan houden, dus dat zal wel goed moeten komen. xxx Lucinda

Reageer ook