Zelf schoonmaakmiddel maken met azijn

In mijn 2Keep a Diary van een paar weken geleden vertelde ik dat ik zelf mijn allesreiniger maak. Daar hadden jullie wel oren naar. Dus vandaag vertel ik hoe dat werkt, zelf schoonmaakmiddel maken met azijn.

Wat heb je nodig:

  • Azijn (gewone of schoonmaakazijn)
  • Water (uit de kraan of gedestilleerd)
  • Een spuitflacon (onder andere te koop bij Ikea, Action of Blokker)
  • Optioneel: Etherische olie (om de azijngeur te neutraliseren)

Waarom azijn?

Azijn lost kalk en vet op en is daarom zo’n goede allesreiniger. Het kan daarnaast voor tal van andere klusjes gebruikt worden, maar daarover later meer.

Azijn is een mengsel van azijnzuur en water. Schoonmaakazijn bevat meer azijnzuur (8%) dan natuurazijn (4%). Het makkelijkste is daarom om schoonmaakazijn te gebruiken, maar natuurazijn kan ook. Je hebt dan alleen iets meer nodig, of hebt een iets minder krachtig middel.

Als je natuurazijn gebruikt voor schoonmaken gebruik dan de witte (transparant). Schoonmaakazijn kan methanol bevatten en is daarom niet geschikt om eten mee te bereiden.

Let op: Azijn lost kalk op, gebruik het dus niet op oppervlaktes die kalk bevatten, zoals sierpleister op de muur, marmer of andere natuursteen!

Hoe maak je het?

Doe 50% water en 50% azijn in de fles. Voeg daarbij zo’n 5 tot 15 druppels etherische olie, afhankelijk van hoe veel water en azijn je in de fles hebt gedaan. Even schudden en klaar!

Omdat je kraanwater gebruikt is het middel niet heel lang houdbaar, ik gebruik het zelf zo’n 2 tot 4 weken. Maak dus niet te veel in één keer. Het is langer houdbaar wanneer je gedestilleerd water gebruikt, maar eerlijk gezegd vind ik dat een beetje overbodig.

Mijn favoriete etherische olie is trouwens de Green Tea & Lemon van The Body Shop (€8,50). De perfecte frisse schoonmaakgeur zonder naar schoonmaakmiddel te ruiken. En hij neutraliseert de azijngeur goed.

Hoe gebruik je het?

Ik spuit het schoonmaakmiddel op de oppervlaktes met deze spray en veeg het droog met een zachte doek. De spray is geschikt voor harde oppervlaktes. Op hout zou ik voorzichtig zijn, maar dan ben ik eigenlijk met ieder schoonmaakmiddel op hout.

Ik gebruik het bijvoorbeeld voor:

  • Het schoonmaken van het toilet
  • Spiegels en ramen
  • Woonaccessoires afnemen
  • Vensterbanken, tafeltjes en andere harde oppervlaktes afnemen
  • Dweilen van harde vloeren en laminaat
  • Schoonmaken van de kookplaat

Het is een super veelzijdig schoonmaakmiddel zoals je leest. En het kost daarnaast bijna niets. Voor een fles azijn, 1,5 liter, betaal je zo’n €0,50 tot €0,80 cent. Met 1,5 liter doe je echt super lang. Water kost daarnaast ook bijna niets en de etherische olie is wat duurder in de aanschaf maar zo zuinig in gebruik… Ik denk dat dit middel me nog geen €5 per jaar kost!

Daarnaast is het ook veel milieuvriendelijker. Je hoeft niet iedere keer opnieuw een plastic fles te kopen en daarnaast zijn water en azijn natuurlijke middelen. Er komen dus een stuk minder chemische middelen in ons riool op deze manier.

Nog een paar suggesties…

Voeg wat alcohol (70% of hoger) toe om bacteriën te doden. Zo heb je een ‘desinfectant’. Handig voor het toilet, het reinigen van deurknoppen en lichtknopjes en het aanrecht. Laat het even intrekken en neem vervolgens af.

Voeg een een kwart afwasmiddel toe om hardnekkige vlekken te verwijderen of hele vieze vloeren te dweilen. Laat het mengsel even intrekken en veeg dan schoon.

Gebruik verschillende kleuren flessen voor verschillende mengsels. Zo heb ik een gele fles voor de ‘huisgeur’ en een groene fles waarin lavendelgeur zit, speciaal voor de badkamer. Ook kun je de verschillende kleuren flessen gebruiken voor verschillende schoonmaakmiddelen.

zelf schoonmaakmiddel maken met azijn

Ik heb in geen maanden meer een fles kant-en-klare allesreiniger gebruikt (laat staan gekocht). Ik gebruik bijna alleen nog maar dit! Wel gebruik ik nog schuurmiddel voor de gootsteen en wastafel. Dit zijn mijn twee go-to schoonmaakmiddelen.

Heb jij wel eens zelf een schoonmaakmiddel gemaakt?

41 reacties

Stella de Smit -

etherische olie met azijn of water mengen is een slecht idee, want het mengt niet en drijft er dus als het ware bovenop. En omdat etherische olie nogal krachtig middel is, als je een goed merkt hebt, kan het juist irritatie wekken

Alma -

Azijn lost geen vet op. Zeer geschikt voor kalkhoudend vuil, maar niet voor je vette gasstel.

Dick Sassem -

En vandaag hoorde ik van mijn pedicure dat mycose-gel tegen kalknagels niet nodig is. Elke ochtend de tenen sprayen met appel- of witte azijn werkt prima. De schimmel in de nagels overleeft het niet.

Linda -

En als je huisdieren hebt, kun je de vloer dan ook dweilen met azijn of moet je die dan nadoen met schoon water?

Albertha -

wat een goede tip, ik kan niet tegen parfum die in vele schoonmaakmiddelen zitten, dus dacht probeer dit eens heb het op de kraan gespoten en wat in de gootsteen het helpt echt toppie hoor!

Barbara -

Goede tips, maar na een paar dagen neutraliseert azijn de etherische olien (geen geur dus) en als je azijn met alcohol mengt, krijg je gewoon azijn (fermentatie). Azijn is een antibacterieel middel, daarom hoef je geen alcohol toe te voegen.

eva -

Tip: bij de action heb je schoonmaakazijn voor €0,40 met lavendelgeur en eucaliptus

Cindy -

Extra huishoudelijke supertip! Gebruik azijn in je wasmachine! Het verwijdert hardnekkige geurtjes uit je (sport)kleding, behoudt kleuren van je kleding (voor beide toepassingen kun je ook van tevoren je kleding vast in een emmertje water met azijn laten weken voor extra werking), ontkalkt je wasmachine en vervangt wasverzachter. Het maakt je kleding net zo zacht en laat geen azijngeur achter als je kleding eenmaal droog is.

Ook: gooi ongeveer een keer per 1 tot 2 maanden wat azijn in je wasmiddelbakje en draai een lege kookwas (evt met een theedoek erin alleen). Dit gaat kalk en vetluis in je machine tegen.

Els -

Hoi Cindy, thanx voor de tips! Even een vraagje; gebruik je dan ook nog wasmiddel en hoeveel azijn gebruik je? Ik ben heel benieuwd!

Els -

En ik neem aan dat je hier wel over ‘gewone’ azijn hebt en niet over schoonmaakazijn? :)

Alba -

Wat handig!! En de comments hier zijn ook heel goed. Ik ga het basismengsel water/azijn zeker eens proberen.

Sylvia -

ook nog een handige tip, als je gele zweet vlekken hebt op een wit kleding stuk (wat ik zelf zo ontzettend vies vind, en er met gewoon wasmiddel niet uit gaat) gewoon in een emmer met heel warm water en een goeie scheut azijn, (schoonmaak of natuur) laat dat een nachtje trekken en dan de was in (om de azijngeur eruit te doen) en je kledingstuk is weer helemaal nieuw !
ik wou dat ik zelf die truk wat eerder had leren kennen, want ik heb ontzettend veel witte tshirts weggegooid omdat ik het zo vies vond :-)

Danielle -

Wat een handige tip, om er geurolie bij te doen. :-)

Tamara -

Ik maak ook al jaren schoon met een mix van 50/50 water en schoonmaakazijn. Je krijgt hardnekkige en oude zeepresten er heel goed mee weg. Daarnaast laat het geen strepen achter op tegeltjes en op het laminaat! Maar, afwasmiddel toevoegen helpt niet toch? Dacht dat er iets was met de azijn en zeep, dat je het tegelijk gebruikt dat de azijn de zeep oplost. Correct me if I’m wrong..

Lisse -

Ja, dat klopt. Door zeep en azijn bij elkaar te gooien heffen ze elkaars werking op.

Cheyenne -

Supertof artikel, dit ga ik zeker proberen!

margriet kuper -

ik gebruik eigenlijk voor bijna alles dusty van wibra…wonderspul…maar dit klinkt ook handig..

Marielle -

Jaaa, Dasty! Super spul, geen geboen, maar even met een doekje erover en ‘t is weg! En hartstikke goedkoop ook!

Esmée -

Ik ga dit denk ik ook eens doen! Ik zit net op kamers en handige schoonmaak technieken zijn altijd welkom:)

Esmée -

O, en bacteriën gaan meestal niet dood bij een laag alcoholpercentage. Je hebt meestal 70% of meer nodig om te desinfecteren. Dus een beetje alcohol toevoegen aan je mengsel heeft niet veel zin, dan wordt het percentage te laag.

Ingrid -

Ideaalzo’n spuit, gebruik ik ook, scheelt sjouwen met zware emmer en vies water!

Margot -

Ik doe eigenlijk precies hetzelfde alleen dan zonder de geurolie. Dat ga ik eens proberen!

Marnel -

Ooh zo handig!! Ik ga dit tegen mijn moeder vertellen… 😉 Ik vind die gele kleur van de spuitflacon echt kei leuk!!

Beautydagboek -

Goh, wat handig! Ik heb hier altijd schuurmiddel en allesreiniger staan, maar het is inderdaad veel beter voor het milieu om het zelf te maken.

desiree -

wat slim! Hier had ik nog nooit van gehoord!

Manon -

Klinkt goed! Lijkt me wel ideaal voor de badkamer ivm kalk enzo :)!

an -

Sooo wat handig.
Ik heb dit nooit gemaakt maar wel wasmiddel dmv sunlight zeep. met halve zeep heb je zo 5liter wasmiddel en azijn als wasverzachter.

Josette -

Beste An,
Je post is niet erg duidelijk. Als ik het goed begrijp doe je 2 1/2 liter water en 2 1/2 liter azijn en een half stuk sunligt zeep; enfin die verhoudingen?
Alvast bedankt voor uw reactie

Marcel -

Ik denk dat An bedoeld dat ze vloeibaar wasmiddel maakt van sunlight zeep. De zeep raspen en een nachtje in water laten staan. Dat wordt dik en daar kun je de was mee doen.

40 gram geraspte zeep op 2,5 liter water. Nachtje laten staan. En boem: 2,5 liter wasmiddel.

Bij elke wasbeurt er een beetje bij en schoon is je was. En dan in het bakje voor de wasverzachter een scheutje azijn.

Je kunt er ook nog 40 gram schoonmaaksoda bij doen, om sunsoda te maken. Dat kun je prima als allesreiniger gebruiken.

Miranda -

wat slim om je eigen schoonmaakmiddel er van te maken zo kant en klaar in een spuitfles! Ik gebruik regelmatig azijn voor kalkaanslag en dat soort dingen maar heb er nog nooit aan gedacht een kant en klaar mengsel te maken:)

Diana -

Wat handig en zo makkelijk! Alleen denk ik dat ik veel te lui ben om het zelf te maken, terwijl ik het zo kant en klaar kan kopen in de winkel. Maar, zeg nooit nooit 😉

Dita -

Toevallig gister nog een fles allesreiniger gekocht maar dit ga ik ook eens proberen!

Sharona -

Ik ga het zeker eens proberen! Het is toch een stuk goedkoper dan al die dure middelen.

mj -

Super handig :); schoonmaken gaat bijna leuk worden hihi.

lucindainwonderland -

Ik heb nog nooit zelf schoonmaakmiddel gemaakt, maar ik ben dan ook zeker geen schoonmaakprinses die daar op zou komen hahaha. Het lijkt mij wel heel handig, want het is soms echt een gedoe om het hardnekkige weg te krijgen. xxx Lucinda

Mirjam -

Handig! Ik maak zelf niet echt schoonmaakmiddelen. Wel vermeng ik allesreiniger of Dettol met water in een spuitfles. Ook gebruik ik baking soda met schoonmaakazijn voor de wc en douche!

Esmée -

Ik denk niet dat baking soda en schoonmaakazijn echt helpen om schoon te maken. Door het bij elkaar te gooien maak je CO2 dat zie je aan het bruisen, en wat overblijft is natriumacetaat dan kan je je badkamer net zo goed met keukenzout schoonmaken. Ik denk dat je de baking soda wel weg kan laten… En zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte staat als je het mengsel toch maakt want CO2 is een gasdat verstikkend kan werken.

Chiara -

Voor schimmel in de douche of vieze aanslag in douche of wasbak werkt deze combi heel goed hoor :-)

Mirjam -

Ik heb deze combo van verschillende sites en ook in de horeca wordt het veel gebruikt. Juist door het bruisen heb ik het idee dat het lekker schoon bruist in de pot of in het doucheputje.

Marcel -

Het werkt bij mij alleen goed als ik eerst losse baking soda in een doucheputje of afvoer doe en er daarna azijn overheen giet. Dan bruist het mengsel in het putje of afvoer.

Na een paar seconden bruisen kokend water erover gieten, om het bruisende mengsel verder in de afvoer te werken, zodat zwanenhalzen en rioolbuizen schoon worden.

Dat is een hele bekende en beproefde methode, die inderdaad ook in de horeca wordt gebruikt.

Reageer ook