Monchou taart

Monchou taart at ik pas voor het eerst tijdens een verjaardag bij mijn schoonfamilie. Zij zijn dol op monchou taart en ik snap helemaal waarom. Zo maak ik het!

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 pak Bastogne koeken
 • 2 eetlepels jam
 • 1 blik (vlaaivulling) kersen
 • 150 gram suiker
 • 1 pakje vanille suiker
 • 200 gram monchou
 • 50 gram roomboter
 • 250 ml slagroom
 • Optioneel: een banaan

Welke materialen heb je nodig?

 • Steelpan
 • Taartvorm
 • Deegroller
 • Garde en/of mixer
 • Plastic zakjes
 • Bestek (lepel/vork/mes)
 • Aluminiumfolie

Hoe ga je te werk?

Pak een deegroller of de achterkant van een groot mes, zoals ik. Doe een aantal bastogne koeken in een plastic zak. Ik doe voor de stevigheid de koeken in een dubbele plastic zak. Met de deegroller (achterkant mes) verkruimel je de koek tot fijne koekkruimels.

Uiteindelijk krijg je dan dit resultaat. Er mogen best nog wat grovere stukken in zitten, maar niet teveel. Nadat ik de koekkruimels in een schaal heb gedaan, verkruimel ik eventueel nog een aantal grove stukken.

Daarna doe ik ongeveer 50 gram roomboter in een steelpan en laat dit smelten. Let trouwens niet op de gekke spatjes in mijn pan haha, hij is wel schoon in ieder geval!

Als de boter gesmolten is, roer ik met een lepel de koekkruimels er door heen. Als de kruimels heel droog blijven voor je gevoel, kun je altijd nog wat boter toevoegen. Ik voeg ook twee eetlepels jam toe voor extra smaak. De smaak jam maakt niet heel veel uit, ik gebruik bosvruchten jam maar je kunt ook aardbeien- of zwarte bessen jam gebruiken.

Daarna giet ik het koek-/jam mengsel in de taartvorm. Met de bolle kant van de lepel maak ik een mooie bodem en druk hem goed plat. Let vooral op de randen. Dan pak ik wat aluminiumfolie en doe dit over de taartvorm heen. De bodem is warm, daarom laat ik hem afkoelen in de koelkast. Kijk uit als je de taartvorm oppakt, want de bodem is heet.

Ik doe 250 ml slagroom in een schaal. Ik klop de slagroom tot het luchtig is. Klop de slagroom niet te stijf! Je kunt hier natuurlijk een mixer voor gebruiken, maar de mijne is helaas kapot. Met een garde gaat het ook goed.

De twee pakjes monchou (in totaal 200 gram) doe ik in een andere schaal. De monchou laat ik even op kamertemperatuur komen en prak ik met een vork fijn. Zo wordt de monchou soepel.

Ik meet 150 gram suiker af. Ik gebruik bruine basterdsuiker, normaal gesproken gebruiken de meeste mensen witte basterdsuiker in een monchou taart. Door de bruine suiker krijgt de taart wel een grappig, lichtbruin kleurtje.

De bruine basterdsuiker (150 gram) voeg ik samen met 1 pakje vanille suiker bij de monchou. Dit roer ik met de vork door elkaar heen tot het goed gemengd is.

Daarna voeg ik de slagroom er bij. Als er nog wat klontjes in zitten, kun je altijd nog met een garde of een (staaf)mixer het mengsel glad maken.

Ik haal de taartvorm weer uit de koelkast en de bodem is ondertussen lauw geworden. Ik doe het monchou-/slagroom mengsel er op.

Met de bolle kant van de lepel maak ik het mengsel zo glad en mooi mogelijk.

Daarna doe ik er weer aluminiumfolie over heen en gaat de monchou taart in de koelkast. De monchou taart moet minimaal 2,5 uur opstijven. Om die reden maak ik monchou taart graag ‘s avonds, zodat het de hele nacht rustig op kan stijven.

De garnering doe ik het liefst als ik de taart aan ga snijden, zodat het lekker vers is. Maar ik doe het ook omdat ik altijd banaan gebruik en anders wordt dat bruin.

Ik haal ongeveer 8 punten uit een taart. Je kunt de punten natuurlijk kleiner maken, dan haal je er met gemak 10 taartpunten uit. Ik snij de banaan in plakjes en leg deze op een monchou taartpunt. Daarna schep ik de kersen (uit blik) er over heen.

Wil je geen banaan? Dan kun je met gemak meteen het hele blik kersenvulling over de taart doen als je de taart gaat serveren.

Ik vind monchou taart een heerlijk en makkelijk recept. En ook studentikoos, want je hebt geen over of mixer nodig. Zolang je een garde hebt om de slagroom te kloppen en het mengsel glad te maken, ben je klaar. Handig!

Gebruik jij ook banaan op monchou taart?

52 reacties

Jannie -

De banaan doe ik altijd op de bastogne bodem. De banaan proef je dan beter (smaakt trekt erin) Ook is het leuk dat je bezoek dat alleen proeft en niet direct ziet. Door de slagroom doe ik altijd 2 zakjes klopfix, de taart word dat heel goed stijf.

Nathalie -

Zakt die taart niet in als je er geen gelatine in doet?
Als ik geen gelatine gebruik is het bij mij net een pudding! So tell me your secret :P.

Martine -

Het schijnt veel uit te maken om de slagroom apart stijf te kloppen en het monchou mengsel ook. Pas later voeg je ze samen anders (hoorde ik) kan het slappe drap worden.

nathalie -

Ja dat klopt dat doe ik ook, maar ik gebruik iets meer monchou ongeveer 400 gram anders vind ik het niet zo smaken naar monchou dus wellicht dat het daar aan ligt, ach gelukkig proef je niets van gelatine.

Marjo -

Ah in de vriendengroep van mijn ouders is dit echt de standaard verjaardagstaart! Heerlijk.

an -

Mijn monchoutaart staat in de koelkast morgen lekker smullen ☺☺☺

Janine -

Je hebt me op goede ideeën gebracht! Hij staat nu in de koelkast! Morgen lekker van genieten!

Matilde -

toevallig net gemaakt met mijn moeder voor mijn verjaardag vandaag! Mijn lievelingstaart

Manon -

Oh ik weet al helemaal wat ik ga maken voor halloween. Deze bloederige Monchou-taart. 😉

Ingrid -

Mijn lievelingstaartje! Mmm

Anna30 -

Oo heerlijk, ik maak hem normaal altijd uit een pakje, maar zo met Bastogne-bodem is ook een idee. Ik ben overmorgen jarig dus wie weet maak ik hem wel!

caro -

Ziet er goed uit! Gebruik je ongezouten of gezouten roomboter?

Martine -

Deze is ongezouten!

Marnel -

Ooh zo simpel en lekker lijkt me!! Dit ga ik zeker proberen in de herfstvakantie!!!! 😀

JoycevdB -

1 woord: LIEVELINGSTAART!!!!

Manon -

Hmm zo lekker en herkenbaar, bij ons maakt ook iemand dat altijd wel met een verjaardag, mij hoeven ze dan echt niet te vragen wat voor taart ik wil dat is algemeen bekend 😀

charlaine -

Oh heerlijk! Leuk dat je er banaan bij doet en jam door de bodem.
Ik doe altijd aardbeienvlaaivulling omdat ik niet zo van kersen uit blik hou.

Oh en die gekke spatjes in je pan is gewoon wat kalk en krijg je weg met een schuursponsje :)

Jet -

Mjum, ZO LEKKER! Tip: als je m niet zo vet wil, kan je de bodem met jam ipv boter maken (de meeste ‘goedkope’ merken jam hebben niet zo heel veel smaak), het wordt niet zo stijf als met boter maar wel minder vet (natuurlijk wel met meer suiker, maarja.. ;p) en je kan gewoon (naturel)roomkaas gebruiken ipv mon chou, is in feite gewoon hetzelfde.

an -

Hoi martine,

Soooo dat ziet er heeeeerlijk uit. Met banaan erop is nieuw voor mij .
hoeveel was je kwijt aan boodschappen voor de taary?

Martine -

Dat is een hele goede vraag, ik denk wel onder de 10 euro. De jam en (vanille) suiker had ik namelijk al in huis en de kersenvulling was in de aanbieding 😀

Cheryl -

Als ik monchou taart maak, dan gebruik ik altijd plakjes cake op de bodem en daarover heen plakjes banaan. En natuurlijk wel met kersenvulling! Erg lekker :-).

Sharona -

Jaaa heerlijk monchou taart! Ik doe soms (als ik echt aan calorieën toe ben…) over de bodem langs de buitenste rand een paar plakjes after eight chocolaatjes. Als je ‘m dan aansnijdt zit er tussen de bodem en de vulling nog een lekkere verrassing :) ik doe dan wel minder suiker door de vulling… Anders wordt het wel erg zoet!

Ines -

Mmm.. ik houd ook zo van monchoutaart! Waarom klop je de slagroom alleen niet stijf? Ik doe dat altijd, haha.

Martine -

Ik klop hem wel stijf alleen niet té dik en stijf! Dan mengt het wat mooier met het monchou mengsel en het moet sowieso toch nog opstijven in de koelkast.

Ines -

O oké! Wel een goede tip dan!

xx_patries_xx -

Zo dat ziet er goed uit. Die ga ik bewaren voor mn verjaardag

Elise -

Heerlijk, monchoutaart! Een vriendin van mij kan dat ook zo lekker maken. Dit recept van jou heeft ook leuke variaties!

Elise -

Haha, ik heb hierboven per ongeluk een heel andere link getypt in het website balkje. Maar ik ben het dus (voordat ik mij ineens per ongeluk voordoe als iemand heel anders, haha)

Sarah -

Zo grappig, ik kom uit België en heb alleen nog maar via Nederlandse blogs van Monchou(taart) gehoord. 😀 Ik ben wél benieuwd om het zelf te maken. Is er iemand die weet wat er in België vergelijkbaar is met Monchou? Het doet me (op foto) een beetje denken aan Philadelphia of mascarpone. Kan dat?

Sarah -

Grappige anekdote: mijn ouders noemen elkaar ‘mon chou’, in het Frans (ben tweetalig opgevoed) betekent dat ‘mijn kooltje’ :)

Iris -

Het is eigenlijk gewoon een soort roomkaas, dus met neutrale philadelphia zou het ook wel moeten lukken 😉

Sarah -

Haha, dus mijn vermoeden klopte min of meer. Dank je wel voor je antwoord! :)

Somersault -

Ik weet niet of je ondertussen een Albert Heijn in de buurt hebt, maar die verkopen het ook! :)

Dionne -

Dit ga ik ook eens proberen! Heerlijk!

Kelly -

Hmm, ik ben echt dol op monchou taart!

Joyce -

Ohh monchou taart. Heerlijk! Maar ik heb het nog nooit met banaan gegeten. Zal het eens uitproberen! :)

MySimplySpecial -

Dit heb ik al veel te lang niet gegeten. Lekker!

Miranda -

hé wat grappig! Ik maak ook wel eens monchoutaart, hier ook geliefd bij verjaardagen maar zie in jouw recept toch nieuwe dingen…. De jam door de koekjesbodem? Nog nooit gezien, ga ik de volgende keer proberen! En banaan op een monchoutaart? Ook nog nooit eerder gezien:)

Madelaine -

Oh Monchou taart is zo onwijs lekker! Om het extra zoetig en ongezond te maken vind ik het lekker om stukjes Oreo door het monchou mengsel te roeren. Hmmmm

Manon -

Wat leuk dat je er banaan bij op doet! Ik “ken” het alleen met die kersen. Ik ben de laatste paar jaar pas MonChou gaan eten, eerder vond ik het nooit zo lekker maar nu… HEMELS!

melissa093 -

Ik hou zoooo van Monchoutaart! Toen ik nog bij mijn ouders woonde maakten we het regelmatig. Nu ik samenwoon niet meer want met z’n tweeën zo’n grote taart opsmikkelen is toch wat veel hè haha. Ik kan het wel hebben maar mijn vriend is al te zwaar :p

B -

Ik vind de smaak van bastognekoeken echt niet lekker, dus ik gebruik volkoren mariakoekjes. Elke verjaardag een ongekend succes! Leuk dat je kersen gebruikt, trouwens. Vaak zie ik bij andere menen juist aardbeien, maar kersen zijn echt het allerlekkerst!! :)

Maaike -

Dit doet me denken aan mijn tante. Die had standaard monchou taart op elke verjaardag. Als kind vond ik het nooit zo lekker, en heb het eigenlijk sindsdien nooit meer gehad. Ik zou de jam en de banaan er wel uit laten. Dat wordt me in combinatie met suiker, vulling en koekjes wel wat te zoet. Maar deze wil ik nog wel eens gaan maken.

Martina -

Ik vind deze taart altijd zo lekker, is ook altijd erg geliefd op verjaardagen :) meestal doe ik lui en gebruik ik een pakje…

Dita -

Ja zo lekker deze taart! Echt mijn favoriet

Desiree -

ziet er echt super lekker uit! wij maken en eten vrijwel nooit monchou taart. Misschien moet ik als student zijnde daar even verandering in brengen..

Diana -

Heerlijk! Ik maak het eigenlijk nooit en ik zie het ook nooit terug op verjaardagen bij anderen, maar het is zo lekker! Misschien toch eens maken met mijn verjaardag.

Marcella -

Grappig he, Monchou taart is echt zo’n taart die iedereen wel kent, maar je ziet hem nooit bij bakkers of restaurants ofzo.

Ik vind de banaan erbij wel heel bijzonder! En de jam in de bodem is ook wel een goede tip. Die ga ik ook eens proberen!

Paola -

Dat ziet er leuk uit! Ik heb het nog nooit met banaan gezien en een monchou taart heb ik zelf nog nooit gemaakt. Het ziet er wel heerlijk uit!

Akosua -

Lekker makkelijk recept zo’n zonder oven. Deze sla ik even op voor als ik weer eens een taart wil bakken. Ik vind banaan heerlijk, maar alleen niet op taarten. Ik weet ook niet hoe dat komt. Ik ben denk ik gewoon een beetje raar.

Lotte -

Hé wat leuk, met banaan erop! Dat ken ik eigenlijk nog niet, maar wil ik wel eens proberen. Lijkt me lekker! Ik ben ook gek op monchou taart, maar kan altijd maar een klein puntje op omdat het zo enorm vult, haha.

lucindainwonderland -

Monchou taart, dat maakte mijn moeder altijd voor verjaardagen, zo enorm lekker! Maar banaan heb ik haar nog nooit zien gebruiken, maar ben nu wel benieuwd hoe dat zou smaken. Mijn moeder is volgende week jarig, dus ben benieuwd of ze deze klassieker dan weer uit de kast haalt. xxx Lucinda

Reageer ook