Mijn schoonmaak routine

Toen ik 6 jaar geleden uit huis ging had ik een gruwelijke hekel aan schoonmaken. In de eerste twee jaar dat Djurre en ik samenwoonden was hij degene die het meeste de stofzuiger pakte. Ook deed hij voornamelijk de was. De badkamer die wij gezamenlijk deelden met nog 2 huisgenoten was – achteraf bekeken – méér dan super goor. In ons tweede huisje – nog vrij nieuw en helemaal voor onszelf – deed ik het iets beter. Maar pas in ons derde huis, wat we anderhalf jaar geleden kochten, ontwikkelde ik een schoonmaak mojo.

En die wil ik vandaag met jullie delen. Maar eerst even wat over ons gezin/huis. Ik woon samen met Djurre en onze 1,5-jarige labrador, Saar. We hebben een woonkamer met daarin een kleine keuken (50m2). Een kleine badkamer, een halletje en een trap naar boven. Op de kleine overloop heb ik een wasmachine en we hebben twee slaapkamers (9m2 en 18m2). Ons huis is klein maar fijn!

Ik heb geprobeerd de klusjes in lijstjes te zetten, maar natuurlijk verwissel ik wel eens wat en doe ik iets wat minder vaak/vaker wanneer het nodig is.

Iedere dag

Woonkamer

 • Stofzuigen (moet wel, ivm de haren van Saar)
 • Rommeltjes opruimen
 • Kussens op de bank opschudden

Keuken

 • Aanrecht schoon en opgeruimd houden
 • Schone vaatdoek (dit vergeet ik wel eens)
 • De afwas

Slaapkamer

 • Bed opmaken (dat is zó fijn als je ‘s avonds je bed in kruipt!)
 • Kleding opruimen (Mannen en sokken… Herkenbaar?)

Badkamer

 • Doekje over de toiletbril
 • Wastafel droog houden (= minder kalkaanslag = minder poetsen)
 • Als ik douch, douche droogmaken

Als ik dit zo lees lijkt het best heel veel, maar het is eigenlijk allemaal zo gedaan en zit in mijn routine! 5 jaar geleden had ik je vierkant uitgelachen als je me had verteld dat ik dit iedere dag zou doen. Ik verving vaatdoeken misschien pas na een week, mijn bed lag altijd overhoop en er lagen stapels kleding op de vloer.

2 keer per week 

Keuken

 • Schone handdoek/theedoek

Badkamer

 • Wc goed schoonmaken (gebeurt ook wel eens 1 keer per week)

1 keer per week

Woonkamer

 • 1 keer grondig dweilen
 • 1 keer ‘spot clean’ dweilen (met name als Saar vieze poten heeft gehad)
 • Doekje over oppervlaktes

Keuken

 • (Dweilen, woonkamer en keuken zitten bij ekaar in)
 • Gasfornuis schoonmaken
 • Gootsteen schoonmaken

Slaapkamer

 • Beddengoed verschonen
 • Stofzuigen (is ook wel eens 1 keer in de 2 weken)

Badkamer

 • Schone handdoeken
 • Schone badmat
 • Wastafel afnemen

Overig

 • De trap stofzuigen
 • Boven stofzuigen
 • Wassen, gemiddeld 2 wasjes in de week (ik heb geen droger dus hang het op). De was blijft er naar mijn mening vaak net iets te lang staan, maar ik heb zo’n hekel aan was opvouwen!

Maandelijks

Ik heb niet echt ‘maandelijkse’ klusjes. Ik doe de af-en-toe-klusjes wanneer ik ze nodig vind.

Zoals: 

 • Kussen van Saar wassen
 • De keukenkastjes soppen (regelmatig een doekje er overheen scheelt een boel)
 • Muur van de douche schrobben (als je hem na het douchen altijd uitdroogt is dit maar heel af en toe nodig)
 • Oven schoonmaken (dat ding wordt zó snel vies!)
 • Badkamervloer schrobben (rotklusje, dus doe het sporadisch)
 • Boven dweilen (niet dat ik dat het afgelopen jaar gedaan heb… We komen namelijk niet met schoenen boven)
 • Boekenkast afstoffen (als ik vaak genoeg stofzuig bijna niet nodig)
 • Ramen lappen (doe ik te weinig…)
 • Koelkast schoonmaken (ongeveer 1 keer per half jaar)
 • Kussenhoezen van de bank wassen

Dweilen! Ik gebruik een dweil van Leifheit met losse ‘lappen’ dweil die je kunt wassen. Echt een aanrader!

Ik zal vast en zeker nog wel wat vergeten zijn maar dit was het wel in grote lijnen!

Ik ben super benieuwd wat jullie allemaal voor routines hebben ontwikkeld en of dat ook is veranderd in de loop der jaren. En wat doe jij dagelijks/wekelijks/maandelijks voor klusjes in het huishouden?

68 reacties

Nanette -

Een huis word echt zo snel vies. Goed dat jullie vaak schoonmaken. Wij zouden ook een aantal dingen twee keer per week moeten doen.

Nanette -

Prettig om te lezen dat ik niet gek ben. Mijn gezin zegt steeds dat ik teveel bezig ben met schoonmaken. Welk product gebruik je voor de vloeronderhoud?

Martin -

Ik ben een man, werk 36 uur, en een dochter in co ouderschap, ik stofzuig eigenlijk dagelijks, maak dagelijks de wc schoon en stof 2 keer per week alles af, droog en nat en ik haal regelmatig een natte lap over de tafel, veel?Ik voel me er gewoon lekker bij, dat is het belangrijkste, verder maakt het niks uit toch?

Ikke -

mijn schema ( mannen schema😂😂)
stofzuigen en stoffen (droog en nat) 2 maal per week.
Swiffer over de vloer om de dag.
Wc en badkamer 1 maal per week.
Bedden verschonen om de week
Dagelijks wc bril, was tafel en aanrecht schoonmaken.
Ik ben een man, woon met mijn vriendin en dochter (co ouderschap 3 dgn per week), geen huisdierenen werk full time maar met dit schema is je huis altijd schoon en fris en is goed te doen(swiffer over de vloer duurt 5 minuten, dagelijks dus ongeveer 15 minuutjes kwijt en 2 maal per week een uurtje of 1,5?
En als het dan iemand nog niet bevalt lopen ze m,n deur maar voorbij, toch?

Anne -

Hi Willemijn, ik lees dat jij de hoezen van de bank wast. Doe je dit gewoon in de wasmachine? Ik heb dezelfde bank met dezelfde stof. Op de site van de IKEA las ik dat je ze alleen chemisch mag reinigen.. Het lijkt me zo lekker makkelijk om het gewoon in de wasmachine te doen!

Karo -

Fijn schema zeg! Ga dit ook uitproberen.. hopelijk hou ik het vol! Natuurlijk wel met aanpassingen hier en daar . Zo hebben we een centraal stofsysteem, dus stofzuigen hoeft zelden, hebben we geen huisdieren en is de douche zo klein dat schoonmaken zo gepiept is, hahaha! Ben benieuwd of het gaat lukken!

Mieke -

Ik heb niet echt een routine.
Ik heb wel een tip wat betreft de oven, ik leg altijd en stuk aluminiumfolie onder in de oven. Als die vies is haal ik hem eruit en dan ga ik er met een ontvetter en een hete vochtige doek door, scheelt heel veel boenen. Vind het echt een stom klusje

Sofie -

‘Mannen en sokken’ haha 😀 Ik woon nog maar net met m’n vriend samen, maar ik maakte van aan het begin duidelijk dat ‘wat niet in de wasmand ligt, niet wordt gewassen’. Toen hij plots door z’n kousen heen was en er geen verse voor handen waren, besefte hij dat ik dit ook meende. Sindsdien slingeren er geen kleren of sokken meer rond :)

iessie1991 -

Super handig.. ik en mijn vriend hebben pas een huisje gekocht en nu nog even aan het verbouwen maar als we er in gaan.. zijn dit handige tips.. want we komen allebei van onze ouders thuis.. Dus alles is voor ons nieuw.. heb je samen met djurre ook een soort van taak verdeling?
Ik vind jullie trouwens 2 super meiden. Heel oprecht en dan hou ik van!
Xx

Channah -

Ik moet hier echt een voorbeeld aan nemen. Ik heb niet echt een soort routine. Ik zit op de bank en bedenk me ineens dat ik nog moet stofzuigen, of dat het bed verschoond moet worden. Ik ga denk ik jouw routine een beetje aanhouden, haha! Ik ben echt een chaoot, terwijl ons huisje altijd heel netjes en schoon is.. Rara, hoe kan dat?

Lysanne -

Hoi Willemijn, fijn en vooral inspirerend artikel! Zou je nog een artikel willen plaatsen over jouw zelfgemaakte schoonmaakspray?? Ben zeer benieuwd!

Claire -

Het is ik douche, niet ik douch!
x

ina -

Hoi Claire, het is wel ik douch. Als je het in Google op zoekt, staan er meerdere sites met de verschillende vervoegingen.
Groetjes Ina

Caroline -

Dat is ook het allerbelangrijkste van de post! 😉

Ingrid -

Leg op de bodem van de oven een vel aluminiumfolie. Het vet wordt nu door het aluminiumfolie opgevangen waardoor het niet meer op de bodem van de oven aankoekt. Je hoeft nu alleen af en toe het rooster schoon te maken, en het velletje aluminiumfolie te vervangen.

Margriet -

Kleding, sokken en dergelijke liggen bij mij ook nooit op de grond, haha ik hang het op een hanger en hang het de volgende dag buiten om te luchten en daarna in de kast of ik gooi het gelijk in de was (sokken enzovoorts). Verder komt onze schoonmaakroutine wel overeen met die van jou, alleen hier wordt de koelkast elke maand schoongemaakt. De badkamervloer wordt elke week geschrobt en dat soort dingen. Achja, ik vind schoonmaken niet erg! 😉

glamourista -

Ik woon nu een jaar op mezelf en moet echt nog een routine kweken!

Marit -

Oh ik dacht er vandaag nog over na om misschien gewoon een schoonmaakster in te huren. Ik werk 5 dagen en mijn vriend 4 en in onze vrije tijd hebben we er ook echt geen zin in. 😛 Ik merk wel dat jij dingen echt veel vaker doet dan ik. Gelukkig heb ik vakantie en is het tijd voor een grote schoonmaak. Hopelijk kunnen we dan ‘opnieuw’ beginnen en het dan een beetje bijhouden.

Caroline -

Zelf heb ik, om een andere reden, ook een schoonmaakster of tien versleten. Eigenlijk zegt dat al genoeg. Naast echte schade(je nieuwe bad met iets(?) behandelt waardoor deze er echt niet meer uitzag, etc) doen ze ook maar een rondje door je huis. Als je zelf een niet te lange, routine hebt dan is en blijft het ook schoon. Bv, waarom alle ramen in 1 x lappen? Wij doen nu zonder, maar door de routine is het eigenlijk altijd netjes. En…het kost maar een kwartier per dag!

Stephanie -

Heel leuk om te lezen dit! Toch wel grappig om eens te zien hoe dit bij anderen gaat. Ik woon nu bijna een jaar samen met mijn vriend en ik probeer zo goed mogelijk een routine te krijgen/ aan te houden. Eigenlijk hadden we in het begin afgesproken om op zondagochtend even samen door het huis heen te gaan (wonen redelijk klein, dus in een uurtje is alles gedaan) maar dat is helaas maar een paar weken goed gegaan hahaha. Mijn vriend werkt heel veel door de week dus hij is blij als hij weekend heeft. In het begin werkte ik iets minder dus het was voor mij geen probleem om te poetsen. Nu werk ik zelf ook fulltime door de week, dus het poetsen moet eigenlijk in het weekend gebeuren. Vriendlief stofzuigt af en toe wel op zijn vrije dag, maar de rest doe ik voornamelijk op zaterdag.
Wat betreft mijn routine: stofzuigen doe ik elke week, net als de wc en badkamer schoonmaken, de glazen tafels in de kamer schoonmaken, het hele huis door om af te stoffen e.d. Op zaterdag draait mijn wasmachine de hele dag, gevolgd door de droger. Dweilen doe ik 1x in de 2-3 weken, hebben een laminaat vloer en het vuil valt mee. Ook het beddengoed doe ik 1x in de 2-3 weken, in de zomer iets vaker dan in de winter. Strijken doe ik vaak op zondagavond even.
Ik doe dus eigenlijk vrijwel alles in het huishouden nu, wat ik niet erg vind, maar zodra we gaan verhuizen naar een groter huis hoop ik wel dat dit veranderd hihi

Inge -

Wat een herkenbaar artikel. Onze routine komt ongeveer overeen met die van jou alleen dweilen en beddengoed veranderen is anders.
Met was opvouwen bedoel je dan strijken? Dat doe ik gewoon elke keer meteen nadat de was droog is. Heb ook geen droger dus alles op het rek en als het droog is ineens strijken. Ik tel wel altijd het aantal kledingstukken en dan stel ik voor mezelf een tijd in, als in ’10 stuks moet ik op 45min gedaan hebben’ en dan begin je er ook zo naar te handelen! Werkt echt!!

Willemijn -

Nee alleen opvouwen, strijken doe ik (bijna) niet haha!

JoycevdB -

Mijn schoonmaakroutine komt aardig overeen met die van jou, alleen zou ik wat vaker een doekje over de wc bril mogen halen.
Ik maak wel vaker de koelkast schoon, helemaal sinds ik een vaatwasser heb. Ik stop, als ik een plekje over heb, een plank of bak in de vaatwasser.

Melissa093 -

Geweldig! Net de motivatie die ik even nodig heb! Als je een lijstje maakt en even goed kijkt, valt het allemaal best mee. Als je elke dag maar gewoon wát doet. Nu heb ik wel een lijstje, maar die is nu niet van toepassing omdat daar ook taken van mijn vriend op staan en die ik nu even een paar maanden gestrand omdat hij onlangs is geopereerd dus ik moet het even alleen doen. Zo´n voorbeeldlijstje is erg handig. Ik moet een goede routine vinden zodat het echt werkt. Anders doe ik het nog niet haha. Van rondslingerende sokken van mijn vriend heb ik nooit last, die gooit ze altijd netjes in de wasmand. Dat probleem heb ik eerder zelf. Ik trek mijn sokken altijd pas uit als ik in bed stap haha. Dus de volgende morgen stap ik er dan leuk overheen en trek ik schone sokken uit mijn sokkenlade na het douchen :p Ik wordt echt enthousiast van deze blog :) Jullie doen het top meiden! X Melissa

Bente -

Hahah de mannen en sokken zijn inderdaad heel erg herkenbaar…

Jessica -

Ik heb ook wel een soort gelijke schoonmaakroutine. Op mijn eigen studentenkamer hou ik over het algemeen netjes. Doe ik een paar wasjes (als ik de kans krijg, met z’n 13’nen en 1 wasmachine…). Haal d’r 1x per week de stofzuiger doorheen, maak m’n wasbak schoon en soms even een doekje over tafels, kasten enzovoort, maar dat is het ook wel. Ramen lappen gaat moeilijk met schuine ramen waar me bed onder staat. Voor nu woon ik er nog tot de zomervakantie, dus schoonmaken van ramen laat ik maar even zo.
Vanuit de woningbouw komt er een schoonmaker die de toiletten, douches en gangen schoonmaakt. Keuken moeten we zelf doen, alleen met 3 jongens een keuken delen, merk ik wel dat jongens minder geven om hygiëne.. Ze laten rustig de maden uit de prullenbak wandelen… gadver…

Willemijn -

Wow 1 wasmachine met 13 personen! Ik vond 1 op 5 personen al veel haha! Wel fijn dat er een schoonmaker komt voor de toiletten en douches!

Karin -

Hihi, ik herken gewoon je hele lijstje + alle toevoegingen tussen de haakjes 😛 ik geloof dat wij exact dezelfde routine hebben 😛 super fijn als je er eenmaal maar gewoon inzit want als je het even goed bijhoudt is het uiteindelijk juist minder werk :)

Willemijn -

Haha leuk om te horen! 😀

D -

Beetje nieuwsgierige vraag misschien… Maar het komt nu over alsof jij altijd schoonmaakt. Doet Djurre dan niks in huis?

Willemijn -

Ik doe het meeste werk. Djurre doet alles in de tuin, laat Saar iets meer huis en al het kluswerk doet hij. En hij doet vaak iets wanneer ik het vraag. We hebben een goede verdeling! (En ik ben ook iets vaker thuis waardoor ik ook wat meer in het huishouden doe)

xx_Patries_xx -

handig om te lezen, ik woon nu 7 jaar hier in dit huis en heb nog niet echt een routine, het enige is dat ik het weekend de was doe van wassen/drogen tot vouwen en elke avond even 5 minuten de losse prutjes opruim voor ik ga slapen! En verder ben ik nu bezig om een beetje een schema te maken maar wel 1 zodat ik niet elke dag me uit de naad moet werken in huis..

Jessica -

Leuk om te lezen, bij mij is het echt PRECIES hetzelfde! Behalve het dweilen, dat doe ik wat minder. En ook bijna iedere dag stofzuigen ivm konijn en cavia’s (die het heel leuk vinden om zaagsel en hooi uit hun hok te schoppen)

Shaz -

Ik ben elke dag wel bezig om iets schoon te maken of op te ruimen en ik vind het nog leuk ook. Ik hou er niet van als het rommelig eruit ziet of spullen niet op zijn plek staan. Eens in de zoveel tijd heb ik een grote schoonmaak/opruimbui en dan doe ik ook veel spullen weg.

Anita -

Hier helaas nog geen schoonmaak flow gevonden. Probeer de belangrijke zaken wc, badkamer, keuken en benedenverdieping goed schoon te houden maar verder geen lijstje van wanneer ik wat doe.

Nynke -

Hier inmiddels ruim 5 jaar uit huis en samenwonend maar een schoonmaakroutine is nog steeds ver te zoeken, haha.
Op mijn vrije dag moet ik alles in huis doen van mezelf, maar als ik die vrije dag een keer niet heb is het echt drama.. In het weekend hebben we er beide niet echt zin in, haha.
Maar goed dat we geen dieren hebben :p

Marnel -

Tof om te lezen!

Marieke -

Ik heb ook echt een hekel aan schoonmaken en al helemaal geen routine. Ik maak schoon als iets vies is :p Ik heb wel een konijn op mijn 20m2 studentenkamer, dus stofzuigen gebeurt de laatste tijd iets vaker. Afstoffen eens per maand.? Beddengoed iedere twee weken, wasjes regelmatig (maar inderdaad ook het vouwprobleem haha). De keuken, badkamer en wc doen we met zijn drieën (heb nog twee huisgenoten), maar die zijn eigenlijk te vies voor woorden. Dit komt vooral door ouderdom. We maken bijvoorbeeld schoon met hcg en twee dagen later zit de schimmel alweer tegen de muur. Moet zeggen dat dat niet geweldig motiveert..

Mannen en sokken én onderbroeken, praat me er niet van 😛 De wasmand staat achter het bed en toch gooit hij zijn sokken naast het bed, in plaats van 10 cm verder de wasmand in.

MySimplySpecial -

In opruimen ben ik heel goed, aan schoonmaken heb ik helaas een hekel. Vooral de oven schoonmaken stel ik graag uit.

Mirjam -

Ik probeer elke keer na gebruik van de oven er een doekje doorheen te halen en dat scheelt wel!!

marjolein -

Oh kom maar door met deze schoonmaak inspiratie.. ik ben nog in die fase dat stapels kleding naast mn bed liggen enzo hahahah we wonen nu een jaar samen en mijn vriend doet t meest en dat is zo dom eigenlijk want ik ben meer thuis maar ik ben al wat rommeliger van mezelf en ik zie ook soms echt gewoon niet wat er moet gebeuren. Slaat nergens op! Ik wilde dit dus ook gaan proberen met lijstjes op te lossen.. misschien word t dan wat hahaha

Willemijn -

Haahaa oh die fase met die kleding heb ik ook heel lang gehad! Maar toen ik dure Vanilia kleding ging kopen werd ik veel zuiniger op mijn kleding. Djurre’s kleding daarentegen…

Monique -

Ik zie veel gelijkenissen tussen jouw routine en de mijne. Sinds Lise er is stofzuig ik om de dag. Daarvoor meestal maar 1 keer per week, maar ik vind het niet fris omdat ze continu rondkruipt. Ik heb trouwens ook een hekel aan het poetsen van de badkamer en het vouwen van was…

Mirjam -

Oh, inspireer me maar! Her is zo gek, op het werk maak ik schoon alsof m’n leven er vanaf hangt.. Zodra m’n cliënten de deur uit zijn/op bed liggen sjees ik door de woning heen… Thuis kan ik me er niet toe zetten! Ik woon nu 4 maanden samen in een klein appartementen, maar ik krijg het niet opgeruimd… Mannen en sokken inderdaad, haha.. Heb in de slaapkamer een kapstok aan de deur gehangen, maar meneer blijft zijn kleding op de grond gooien.

Mijn vriend werkt 6 dagen in de week in de horeca en daarom verwacht ik niet van hem dat hij wat in het huishouden doet. Al mag hij best even zijn kleding in de wasmand doen en schone vaat opruimen als ik een vroege dienst heb.. Ach, hij gaat het ooit nog wel eens leren. Hoop ik.

Manon -

Leuk om te lezen! Hier ook zoiets… Ik stofzuig ook 5/6 keer per week (nu ik zwanger ben iets minder, blaaaahh) vanwege de katten. Die komen ook boven dus boven én beneden moet ik dan stofzuigen. Dweilen is hier 1x in de 3 weken ofzo, mag niet vaker omdat we een houten vloer hebben, ik heb ook een leifheitdweil, ideaal ding. Sowieso vind ik leifheit een “goed” merk (och jee, moet je mij nu horen HAHA). We hebben meerdere dingen van dat merk (zoals een wasrek enzo), je betaalt wel iets meer dan een Action-ding, maar er is wel over die dingen nagedacht en de kwaliteit is erg goed! Leuk blogje Willemijn 😀

Mirjam -

Hmmmm… Dit merk ga ik eens bekijken! Ik heb nu snel dingen bij de Action gehaald (op strijkijzer en stofzuiger na, die zijn wat duurder), maar het werkt toch niet ideaal..

Miranda -

ooh ik heb ook een gruwelijke hekel aan was opvouwen. Hij hangt hier in elk geval altijd net iets langer dan nodig:)
Leuk artikel, mijn lijst is ongeveer vergelijkbaar met die van jou geloof ik..

Paola -

Leuk om te zien! Ik vind het een drama om het schoonmaken op de rit te krijgen.. Ik ben van mezelf toch wel rommelkont en ga me pas na een poosje irriteren aan mijn eigen rommel en dan heeft mijn man het vaak al opgeruimd..

marjolein -

Oh herkenbaaarrr hahahah! Dat heb ik ook.. vindtie niet zo leuk hihi

Charile -

Leuk om te zien!

Beautydagboek -

Fijn om te lezen hoe een ander zijn huis schoonmaakt! Ik moet zeggen dat wij redelijk overeenkomen met de punten. Nu heb ik geen huisdieren maar wel twee kinderen die altijd broodkruimels, grassprieten van buitenspelen etc. achterlaten (ze willen de weg naar huis terugvinden, haha) dus ik stofzuig soms wel twee keer per dag.

Maaike -

Ik zou willen dat ik hier tijd voor had! Maar helaas zou ik dan nog vaker schoonmaken dan mijn huisgenoot en daar heb ik geen zin in. Ik ben zo weinig thuis dat elke dag stofzuigen bijv echt niet nodig is. Afwassen doe ik 2 – 3x in de week. Anders is het zonde van het water en ik kook ook niet elke dag. Het schilt wel als je geen huisdieren hebt en in principe alleen bent. En ik ben idd ook van het schoonhouden ipv schoonmaken.

Leonella -

Ook nog geen schoonmaakmojo hier, vriend en ik doen zo’n beetje wat we tegenkomen. Ik denk dat dat wel komt als ik afgestudeerd ben en n baan heb, routine is key maar als student heb je dat zooo weinig.

Andrea -

Ohhhh die oven. Dat moet ik ook nu doen. Al een tijdje, maar ik stel het steeds uit. Echt een rotklus haha. Ik ga elke zaterdag het hele huis door of zondag, maar wil het eigenlijk anders gaan doen. Zodat ik doordeweeks als veel gedaan heb. Anders zo zonde van het weekend.

kelly caresse -

Wat een leuk artikel! Ik schrijf en lees ook graag over huishoudelijke dingen, zo interessant hoe een ander dat doet! Mijn routine komt wel overeen met die van jou, maar ik stofzuig eens per week (we hebben geen dieren), en ik ben nog op zoek naar een fijn dweil systeem maar die van leifheit klinkt fijn!

Aida -

Die van Leifheit is samen met de speciale emmer ( waar je hem in droog draait, vet handig en erg lollig ) regelmatig in de aanbieding bij Blokker. :) Super handig inderdaad dat je die lap kan wassen ( moet ik ook maar eens gaan doen denk ik na 2,5 jaar haha! Maar hij is niet zo vies dus dat scheelt.)

Carmen -

Sinds mijn vriend en ik zijn gaan samenwonen op een appartement hebben we om de 14 dagen een poetsvrouw die 3u komt poetsen en strijken (ongeveer verdeling 2/3 – 1/3), hierdoor dweil ik nooit zelf, het enige wat we wel doen is om de 2 dagen stofzuigen, 2 keer in de week alle rommeltjes opkuisen en de keukenhanddoeken/vaatdoeken/beddegoed vervangen (dit doe ik ongeveer evenveel als jij, behalve de vaatdoet omdat we een vaatwas hebben en die amper gebruiken). Nadat we gedouchet hebben (2 keer per dag) maken we steeds het glas van de douche droog, waardoor dit amper vies is.
We hebben meteen geopteerd voor een poetsvrouw omdat we beide 5 dagen per week minimaal 11u, maar meestal 12u van huis zijn voor ons werk, waardoor er geen tijd overblijft om te poetsen. Ook kiezen we ervoor om geen tijd in het weekend te moeten spenderen aan poetsen (dan doen we ook al de was), maar om dan quality time te hebben met elkaar of zaken te regelen voor onze families.

Willemijn -

Ohh wat heerlijk! Ik kan me helemaal voorstellen dat je daar iemand voor inhuurt, zeker als je zo veel van huis bent! Groot gelijk.

Carmen -

Hee wat een fijne reactie, die krijg ik niet vaak (jammergenoeg), heel veel collega’s vinden het maar wat normaal dat ze om middernacht nog staan te dweilen of dat hun vrouw dat staat te doen… Ik vind 2WMN echt heel fijn, ik heb enkele jaren LLG gevolgd, totdat ik me minder associeerde met de artikels en nog occasioneel iets las. Sinds 2WMN er is, lees ik heel veel van jullie artikels hier via bloglovin. Jullie vullen echt een leegte op met deze site in het bloggerlandschap!

Anna -

Ik hoef gelukkig alleen nog maar mijn kamer te poetsen! (Wel een heel grote kamer, hehe)

Tamara -

Ik heb een bloedhekel aan het schoonmaken van de oven. Sinds ik elke keer trouw aluminiumfolie op de bodem van de oven leg vind ik het al minder erg :p
Over twee weken verhuizen mijn vriend en ik naar een woning die maar liefst 5x groter is dan we nu hebben. Zal het vast merken met schoonmaken :p

Dita -

Leuk om te lezen! Ik woon zo’n 4,5jaar samen. Aangezien ik iets minder werk dan mijn vriend doe ik het meeste in het huishouden. Echt een routine heb ik niet maar ik vind het, vooral met onze 2 katten wel erg fijn dat het schoon is. Vaak doe ik elke dag wel even de stofzuiger door de kamer.

lucindainwonderland -

Ik woon al ruim 7,5 jaar op mijzelf, maar heb nog altijd geen schoonmaak mojo ontwikkeld. Het feit dat ik alleen woon helpt ook niet echt mee. Hiervoor was het een studentenhuis en nu een klein appartementje en dan doe je toch echt best weinig aan het huishouden merk ik. Ik kom thuis van mijn werk, kook het eten en heb het daarna wel gehad. Om dan ook nog eens te gaan schoonmaken gaat toch echt te ver. Tjah, gevalletje zwijnenstal wordt het soms, maar af en toe krijg ik ook enorme opruimwoede en dan gaat alles weer op z’n plek. xxx Lucinda

Mirjam -

Zo is het hier ook, haha! Die opruimwoede komt altijd als ik ongesteld ben.. Dan ben ik 3 dagen lang aan het schoonmaken!! Compenseert weer, haha

Aida -

Erg herkenbaar mirjam. Ik heb dat ook altijd als ik ongesteld ben. HaHA!

Mirjam -

Gelukkig, dan ben ik niet gek, haha!

Melissa093 -

Hihi grappig, ik heb dat juist helemaal niet! Ik lig dan te krampen van de buikpijn op de bank :$ Ook niet alles 😉 X

Reageer ook