Griekse Kofta

Ik was helemaal in mijn nopjes toen ik in mijn studietijd de Knorr Wereldgerechten ontdekte. Lekker makkelijk! Maar tegenwoordig maak ik zelf heerlijke Griekse Kofta. Ik laat je zien hoe!

Ik besloot dat het kul was om eigenlijk nog met zakjes en pakjes te koken. Ik keek achter op het pak van de Knorr Griekse Kofta. Al die kruiden had ik zelf ook wel. En toen ik het eenmaal zelf probeerde te maken, had ik niet alleen het gevoel dat het gezonder was maar smaakte het ook nog eens lekkerder.

Benodigdheden voor 2 á 3 personen

  • 300 gram gehakt
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 blik tomatenblokjes
  • rijst
  • kruiden: zout, peper, provençaalse kruiden, komijnzaad
  • optioneel: laurierblad en honing

Recept

1) Zet een pan water op voor de rijst, doe het gehakt in een schaal en voeg naar smaak kruiden toe. Ik doe een flinke scheut zout, een theelepel peper, een eetlepel (of twee)  provençaalse kruiden en een halve eetlepel komijnzaad. Vooral het komijnzaad zorgt voor de aparte, lekkere smaak.

Bepaal zelf de grootte van de gehaktballen. Hoe groter, hoe langer ze op het vuur moeten.

2) Doe een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballen. Je kunt op hoog vuur de gehaktballen dichtschroeien en daarna op zacht vuur en de gehaktballen af en toe nog eens omdraaien. Ik doe het vlees als eerste omdat dit het langst duurt, het heeft tijd nodig om goed te garen.

3) Doe de rijst in de pan en volg eventueel de gebruiksaanwijzingen op het pak. Ik doe zelf de rijst altijd 10 minuten. Na 10 minuten giet ik de rijst af en laat ik het nog even 5 minuten staan.

4) Snij de courgette en aubergine in stukjes. Doe eerst de courgette met een eetlepel olijfolie in een wokpan of koekenpan.

5) Doe de aubergine er bij. Deze voeg ik zelf liever iets later toe, omdat hij anders zo klef en zompig kan worden als je hem gelijk er bij doet.

6) Doe de tomatenblokjes er bij en vergeet vooral de kruiden niet. Ik doe naar smaak weer precies dezelfde kruiden er bij.

7) Optioneel is om een laurierblad toe te voegen voor extra smaak. Door de tomaat kan het ook wat zurig worden, daarom voeg ik soms een theelepeltje honing toe.

8) Laat de groenten op zacht vuur pruttelen tot de rijst klaar is. En vergeet je gehaktballen niet even om te draaien!

Finishing touch

Als de rijst klaar is, giet je deze af en kun je de rijst even kort laten staan. In de tussentijd verdeel je vast de gehaktballen en de groente over de borden. Een schep rijst erbij en prrresto!

Je kunt hem ook prima zonder vlees eten trouwens, de groente en rijst zijn ook al heel lekker. Je zou het vlees eventueel kunnen vervangen voor een vegetarische schijf.

Griekse Kofta maken is ontzettend makkelijk en simpel. Ik denk dat ik er al met al een klein half uur over doe, het gaat dus ook best snel. Ik schaam me bijna dat ik het vroeger maakte vanuit een pakje.

Als je dit recept gaat maken, tweet of instagram me dan een foodfoto en laat me weten of het gesmaakt heeft…vind ik leuk!

28 reacties

Brandon -

Ziet er goed uit!

Judith -

Ik woon sinds kort op kamers en ben de hele tijd op zoek naar lekkere recepten, en dit klinkt echt heeerlijk! Ik heb alleen één probleempje: ik heb maar 2 pitten. Kan je ook de groenten gewoon bij de gehaktballen in de pan doen denk je? :) (Ik ben echt nog een noob als het gaat om koken haha!)

Naomi -

Hee Judith,
Beetje laat misschien maar ik zag je post toevallig staan. Ik heb zelf ook maar 2 pitjes en kook toch echt aardig wat met die dingen. Soms is het erg lastig en moet er even iets apart staan om later weer warm gemaakt te worden maar gerechten als dit kunnen prima in een pan, eerst even het vlees rullen en dan kunnen de groente erbij. Ook aardappelen met groente kun je prima in een pan laten koken. Hoop dat het inmiddels beter lukt met je! :)

Floor Daasvand -

Hmmm ziet er heerlijk uit!

Miriam -

Hmmmm, ik heb bijna alles in huis. Ga het vanavond proberen 😀

N -

Ik ben dol op wereldgerechten haha! Maar foei Knorr, kofta is Turks, keftedes is Grieks

José -

Ik ben het nu aan het maken. In plaats van aubergine heb ik er drie paprika’s ingegooid en nog ui en knoflook toegevoegd. Nog een paar minuutjes en dan kan ik gaan eten. Ben benieuwd!

Willemijn -

Ha wat leuk om te lezen! 😀 Eet smakelijk!

José -

Dankjewel. Het is heerlijk!

Martine -

Wat leuk dat je het recept gemaakt hebt en je kunt inderdaad van alles en nog wat bij de groenten gooien!

Laila -

Ga ik ook maar eens proberen dan haha, aangezien er maar 2 groenten zijn die ik niet lust: Courgette en Aubergine (en natuurlijk zitten precies die 2 in dit recept).

Nog aanraders voor andere groenten hierbij?

saarenzo -

Dat ziet er lekker uit!

EliseDingen -

Dit klinkt erg lekker, en ook ik ben groot fan van koken zonder pakjes en zakjes. Vaak gezonder, lekkerder én goedkoper. Vind het leuk dat jullie op 2WMN meer met food doen! :)

Janniek -

Hmmm ziet er super lekker uit!

Manon -

Oh yeah fit moeten wij ook weer eens gaan eten, dit is zo lekker <3

BeautyBeauty -

Ik wist net nog niet wat ik vanavond moest eten, maar ik ben er uit hoor! Ziet er super lekker uit. Ik eet de wereldgerechten versie wel eens maar vanavond ga ik het 2wmn recept proberen!

Esther -

Hmmmm ziet er heerlijk uit (:

Willemijn -

Lekker recept Tien! Deze ga ik ook zeker proberen!

Desiree -

Dit ziet er echt onwijs lekker uit! Alleen houd ik niet van gehakt dus zou ik dat weglaten.

marjolein -

Ohh griekse kofta is serieus een van mijn favoriete gerechten maar ze hebben iets gedaan met de inhoud van de zakjes waardoor t niet helemaal meer t zelfde smaakt volgens mij dus dit ga ik zeker eens proberen!!

Emmelie -

Zelf ook weleens dit gerecht gemaakt met t plakje van Knorr, echt super lekker :)
wisten jullie dat er niet eens griekse kofta bestaat? google maar eens

Martine -

Oh nee? Dat is ook maf!

Margot -

Dat lijkt me lekker! Ik probeer ook altijd zonder pakjes te koken.

Diana -

Ik probeer ook sinds het laatste jaar niet meer met pakjes/zakjes te koken. Het gaat mij steeds beter af en met dit recept helpen jullie mij weer goed op weg!

Jet -

Kennen jullie de site van Karin Luiten? (Koken met Karin) Dat is koken zonder pakjes en zakjes, maar wel makkelijk (meestal) en lekker. Ik ben een Koken-met-Karin-aanhanger!

Martine -

Haha dat bekt ook lekker: Koken met Karin 😀

Dita -

Heerlijk lijkt me dit!

lucindainwonderland -

In mijn studententijd zweerde ik inderdaad ook bij de pakjes, maar nu probeer ik ook zoveel mogelijk zelf te maken, ik vind het lekkerder. Deze Kofta ziet er ook heel goed uit. Ik heb het zelf nog nooit gegeten, erg he? Maar goed, nu heb ik weer inspiratie en dat is natuurlijk ook nooit verkeerd. xxx Lucinda

Reageer ook