Detoxen met Uzuma dag 3

Het is tijd voor de derde en laatste update van onze Uzuma Detox avontuur. Hoe is het detoxen ons vergaan?

Ik besloot op de derde dag tot zes uur ‘s avonds door te gaan, omdat ik die avond een weekend weg zou gaan met mijn familie en het vaste eten weer op wilde bouwen.

De tweede dag deed ik niets anders dan op de bank zitten en me een beetje lamlendig voelen. De derde dag besloot ik -rustig aan- iets meer te doen. Naast dat ik me verveelde (je houdt zeeën van tijd over als je niet hoeft te eten), wilde ik ook kijken hoe ver ik kon gaan.

Ik ging met Noa anderhalf uur wandelen en boodschappen doen met Loes. Dit ging eigenlijk prima. Mijn lichaam vroeg de derde dag niet meer om eten en ik had geen hongergevoel meer. Wat ik wel merkte, is dat ik licht in mijn hoofd bleef. Ik liep over straat met het gevoel alsof ik heel lang geskeelerd had. Op zich wel lekker, een beetje high!

De sapjes werden steeds lekkerder, de pure smaken ging ik steeds meer waarderen. Ik weet zeker als ik niet een weekend weg ging met familie ik het nog makkelijk vol had kunnen houden. Dag 1 en 2 vond ik het allerzwaarst. Dag 1 vooral mentaal, dag 2 vooral fysiek.

Maar vast eten mis je wel. Toch vind ik dat ik me goed sterk heb gehouden en zelfs tijdens boodschappen doen, boeide me het niet zoveel. Het liet me des te meer beseffen hoeveel troep je wel niet -onbewust-  eet. Het gaat zo automatisch!

Ik at om zes uur ‘s avonds weer voor het eerst vast voedsel. Ik begon met een appel, omdat ik weleens zag dat ze dat bij Serious Request ook doen na 5 dagen sapvasten. Het was heer-lijk! Ik genoot er enorm van, haha! Het kauwen, de friszoete smaak. Ik wist niet dat een appel zo lekker kon zijn.

‘s Avonds heb ik wat groenten gegeten en een heel klein stukje vlees. Ik wilde ook wel wat van het heerlijke toetje proeven (taartje van Koekela!) maar kreeg hem voor de helft maar op. Daarna werd ik een beetje misselijk wat logisch was. Sowieso ben ik niet zo’n taartjesmens.

Wat ik ook merkte tijdens het avondeten, is hoe zout het eigenlijk wel niet is. Het is algemeen bekend dat we te zout eten, maar nu pas proefde ik ook hoe zout. Dat komt omdat ik afgelopen dagen zo puur heb gegeten, eh gedronken.

Het effect? Ik ben denk ik niet afgevallen maar heb wel het gevoel dat ik een stuk energieker ben en mijn huid straalt. Normaal heb ik een hele droge huid, maar nu was deze zelfs normaal in plaats van droog.

Zou ik het ooit nog eens doen? Misschien wel een korte detox. Maar wat ik nog veel beter en langer vol zou houden is overdag de sapjes en ‘s avonds een beetje soep en groenten. En dan bijvoorbeeld een week als balansweek. Maar wat ik wel jammer vond, is dat ik vooral de eerste dagen nergens energie voor had. Dat past niet in mijn ritme, aangezien volgende week BodyCombat weer 2x per week begint, joechei!

Het was een leuke uitdaging en ik heb er veel van geleerd wat ik toe wil gaan passen. Zoals meer drinken, want ik drink veel te weinig. Ik heb op dit moment ook geen zin in frisdrank, dus dat wil ik gaan afbouwen naar 1 tot 2 glaasjes per week in het weekend.

Bedankt Uzuma voor deze coole uitdaging! Ik vond het een leuke ervaring en heb zeker een aantal dingen geleerd. Zoals dat ik meer moet drinken en mezelf alleen in het weekend 1 tot 2 glaasjes fris beloof. Verder at ik al vaak fruit, maar vind ik wel dat ik meer gevarieerde groenten kan eten.

Willemijn: Dag 3 van de challenge en daarmee dag 2 van ‘clean’ eten. Ik moet zeggen, het bevalt me goed! Eerlijk is eerlijk, ik zou nooit helemaal volledig zo kunnen leven. Daarvoor geniet ik te veel van mijn koekjes bij de thee en chippies in het weekend. Maar de challenge van Uzuma heeft me wel aan het denken gezet.

Ik heb namelijk geleerd dat ik vaak veel te veel eet. Ik eet verder dan de grens ‘Ik heb genoeg gegeten’. Ik eet namelijk vaak door tot het ‘Ik zit propvol’ moment.

Ook heb ik gemerkt dat ik aan het eind van de dag een minder opgezwollen buik heb. Ik sta vaak op met een super plat buikje waarbij de buikspieren redelijk te zien zijn. Maar ergens halverwege de dag begin mijn buik op te zwellen tot een klein rond eitje die hard is, waarbij ook de buikspieren niet meer te zien zijn. Ik merk dat als ik kleine porties eet en minder suiker inneem, mijn buik bijna niet opzwelt! Wow! Toch echt wel een teken volgens mij dat ik hier wel wat meer op kan letten…

In mijn geval is de valkuil echt het snoepen. Qua hoofdmaaltijden vind ik zelf dat ik het al prima deed. Altijd meer dan genoeg groente, ik maak bijna alles zelf (zonder pakjes en potten) en eet niet veel vlees. Alleen die ene keer per week dat we pasta eten ga ik los met een berg pasta. Maar ja, of dat nu echt zo erg is? Maar dat snoepen… Bij vlagen heb ik enorme snoep-buien. Dat kan echt wel anders! Challenge voor mezelf: matigen met snoepen.

Wat neem ik mee/heb ik geleerd:

  • Sapjes van Uzuma zijn lekker en fijn, als ‘toevoeging’. Ik zou ze ook zeker nog wel eens kopen, om er dan een of twee per dag drinken. Je hebt snel diverse voedingsstoffen binnen en dat is gemakkelijk!
  • Nog een keertje detoxen sluit ik niet uit, maar dan moet ik me er echt beter op voorbereiden.
  • Mentaal gezien heb ik wel een ‘dingetje’ met eten. Ik heb lang niet zo veel discipline wat betreft eten als bij andere zaken in mijn leven. Dit viel me wel tegen van mezelf!
  • Per dag ben je toch behoorlijk veel met eten bezig.
  • Eten is echt een sociale aangelegenheid. Als een ander eet terwijl jij dat niet mag is dat echt niet leuk!
  • Ik wil meer gaan letten op het minderen van snoepen.

Ik heb in de afgelopen drie dagen kunnen reflecteren op ‘mijn band met eten’. Gut wat klinkt dat zweverig, maar zo bedoel ik het niet. Wat ik bedoel is dat je door een challenge naar jezelf gaat kijken, jezelf kunt observeren en kunt nadenken over hoe je ergens tegenover staat – in dit geval ‘eten’. En dat vond ik ontzettend interessant en leerzaam!

Uzuma, bedankt dat we deze uitdaging mochten aan gaan met jullie!

10 reacties

Michelle Kaiser -

Heel leuk om jullie ervaringen te lezen, waarbij die van Martine weer heel anders zijn dan bij Willemijn. Wel allebei veel van geleerd.

Pink Rose -

interessant dat detoxen, neem ik me ook al een paar jaar voor.
In de loop der tijd viel het me wel op dat jullie beiden best flinke eters zijn, tenminste als ik het mezelf vergelijk. Zeker tijdens die vlog van NY dacht ik vaak, waar láten ze dat allemaal? Flink ontbijt en dan hup weer een behoorlijke lunch….
Sinds een aantal jaren eet ik overdag vrijwel geen koolhydraten en dat bevalt me super! Eindelijk af van die ‘ik heb weer ergens zin in’ momenten om dan weer iets te eten waardoor je wéér zo’n moment krijgt. Het hele ge-eet vind ik daardoor ook minder belangrijk en vaak heb ik nog maar twee maaltijden per dag. ‘Savonds wordt hier normaal gekookt (moet wel met drie pubers) en eten we rijst, pasta, friet enzovoort. En ja, ik eet ook graag chocola, af en toe een gebakje en ben dol op chips maar in hoeveelheden kan ik me altijd goed beheersen.

Shaz -

Wel fijn dat jullie een paar leermomentjes eruit konden halen. Vaak heb je toch niet (bewust) in de gaten wat je allemaal eet en de hoeveelheid.

Geeske -

Tijd voor de eerste enige echte 2WMN winactie? Ik voel hem aankomen;)

Marnel -

Nogmaals heel erg leuk dat jullie dit voor ons hebben uitgetest (en natuurlijk voor jezelf)! Heel erg knap van je Martine! 😀

Fashionbeautydaphne -

echt respect dat jullie deze uitdaging aan zijn gegaan. Net lijkt mij zo zwaar en ik snap dat je enorm genoot van de appel. Haha! Mooi om te zien dat jullie er dingen van geleerd hebben. Misschien leuk om over een tijdje een update te doen hoe het nu gaat.

Janniek -

Super knap van jullie allebei, ik had het niet gekund. Leuk ook om te lezen hoe jullie het allebei verschillend hebben aangepakt!

lucindainwonderland -

Ik vind het echt super goed Martine dat het je toch gelukt is die drie dagen. Ik denk ook dat toen je over de eerste horde (gewoon dag 1) heen was, dat het een stuk makkelijker ging. Ik zou het heel graag willen proberen, maar dan met iets wat niet zo gigantisch duur is voor 3 dagen. xxx Lucinda

Anna -

Wauw! Goed gedaan allebei! Ik ga het over een paar jaar ook uittesten! En wat apart over dat zout Martine! Goed gedaan!!!

Reageer ook