Detoxen met Uzuma dag 1

Gisteren kon je het al lezen, Martine en ik zijn begonnen met een 3-daagse sapkuur om te detoxen. In deze video het verslag van dag 1. En lees zeker even verder, want ik heb wat op te biechten…

Ik (Willemijn) heb namelijk gefaald… Tot ongeveer 18.30 uur is het me gelukt om sterk te blijven. Maar toen Djurre thuis kwam en een lekkere pan soep en een kaas-uibrood voor zichzelf opwarmde bezweek ik. Ik MOEST wat hebben. Ik was zo ontzettend lamlendig van de honger (misselijk zelfs!) – en eerlijk is eerlijk – mentaal op dat moment in a bad place, dat ik bezweek. Ik heb een halve kom soep gegeten en op een halve wortel (zo’n dikke winterpeen) geknabbeld!

Martine kon de hele dag redelijk positief blijven, maar ik zag het, om eerlijk te zijn, na het derde flesje al niet meer zitten. Ik voelde me ellendig en keek ontzettend op naar de komende dagen. Zo’n sapkuur is echt niets voor mij, ik houd het  niet vol, zowel lichamelijk als mentaal niet.

Ik heb daarom besloten om te switchen naar het FIT programma van Uzuma. Op de website van Uzuma kun je door middel van het invullen van je lengte, gewicht en leeftijd een advies krijgen voor 1 van de 3 programma’s: SLIM, STEADY en FIT. Ik kreeg het advies om het FIT programma te gaan doen. (Het Detox programma is een apart programma.) Uzuma omschrijft het FIT programma als volgt:

“De maatschappij van vandaag bevat een overvloed aan bewerkt en gemanipuleerd voedsel waarin de echte voedingswaarde ontbreekt. Zelfs mensen die zich gezond beschouwen, missen mogelijk nog steeds belangrijke voedingsstoffen. Met dit in gedachten is het Uzuma FIT programma ontworpen. In tegenstelling tot andere programma’s verlangt Uzuma FIT niet dat alle maaltijden door sap vervangen worden. Uzuma FIT is een aanvulling op een normaal eetpatroon waarbij gezondheid en welzijn worden bevordert door ervoor te zorgen dat het lichaam alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt.”

Aan de ene kant baal ik dat ik de detox niet af maak, omdat ik een hekel heb aan opgeven. Wat ik sowieso geleerd heb is dat het mentale stukje bij een detox ontzettend belangrijk is. Je moet zo sterk zijn! Nu heb ik een ijzeren discipline als het gaat om studie, werk, afspraken, het huishouden, geld en al dat soort zaken, maar eten is altijd een zwakke plek geweest. Ik kan nooit slechts één koekje nemen, ik schep gerust 3 keer op en ren schaamteloos om 5 voor 9 ‘s avonds naar de supermarkt voor een avondsnack. Gelijk drie dagen een die hard detox had ik toch iets te makkelijk ingeschat. Ik vind het dus wel een beetje ‘zwak’ van mezelf dat het me eigenlijk nog niet eens één dag gelukt is om vol te houden.

Aan de andere kant vind ik ook dat ik niet iets moet doen wat niet prettig voelt. Ik voelde me zo ellendig gisteravond. Ik was misselijk, had hoofdpijn en was erg duf. Misschien had ik het beter kunnen volhouden als ik het beter had opgebouwd, met de dagen er voor matiger en gezonder eten?

Ik ga in elk geval met heel veel zin de komende dagen van het FIT programma tegemoet. De flesjes sap zijn namelijk helemaal niet zo vies als ze klinken.  Ik stel mezelf als doel dat ik de komende dagen mijn normale eetpatroon aan houd, maar de lekkernijen zoals koekjes, snoep en chips schrap. Ook schrap ik vlees (geen enkel probleem voor mij!), bewerkte maaltijden, suiker en minder ik met pasta en brood. Als aanvulling, zoals het FIT programma voorschrijft, neem ik dan twee flesjes per dag.

Ik denk dat het FIT programma me beter gaat bevallen. Als je me nu vraagt of ik nog een keer ga detoxen dan zeg ik zeker geen nee, want interessant vind ik het wel (vooral het mentale stuk, het moet en zal me lukken!). Maar ik zou me er beter op willen voorbereiden en het willen opbouwen.

Wat ik tot nu toe geleerd en gemerkt heb:

 • Ik besefte me dat ik normaliter meer eet dan ik nodig heb. Ik eet me vaak helemaal vol, terwijl ik zo veel helemaal niet nodig heb!
 • Per dag ben je toch behoorlijk veel met eten bezig
 • Eten is echt een sociale aangelegenheid. Als een ander eet terwijl jij dat niet mag is dat echt niet leuk!
 • Het is heel fijn als je een detox-maatje hebt!
 • Detoxen vond ik vooral heel interessant vanwege het mentale stukje, lichamelijk gezien haal ik er zelf niet zo veel uit. Ik at namelijk al best wel gezond (al is snoepen een valkuil) en ben netjes op gewicht.
 • Maar mentaal is het dus wel behoorlijk zwaar. En dat viel me wel van mezelf tegen!

Martine  vertelt ook nog even over het eind van dag 1:

Het klinkt zo makkelijk, gewoon 7 flesjes per dag drinken en minimaal 2 liter water. Maar wow, ik had wel verwacht dat het zwaar zou zijn… maar zo zwaar! Vooral het mentale stukje ook! Fysiek ging het nog wel, behalve dat we beide wat licht in ons hoofd werden en je een soort weeïg gevoel hebt in je maag doordat je niet veel binnen krijgt. Uzuma adviseert ook om rustig aan te doen en dat moet je ook zeker doen.

Als je kijkt naar discipline ben ik het tegenovergestelde van Willemijn. Ik heb vooral discipline als het aankomt op sporten en ik met mezelf bijvoorbeeld de afspraak maak dat ik minstens 2x moet gaan per week. Ook zul je mij nooit een zak snoep in een keer weg zien werken. Ik word daar misselijk van. Ik ben absoluut geen snoeper, mijn grootste zwakte is namelijk frisdrank. Het lukte me een jaar om geen frisdrank te drinken, maar sinds ik samen met Jorrik woon niet meer. Mijn schoonmoeder was daarin vooral mijn mentale support, zij haalde het simpelweg nooit in huis. Ik probeer niet iedere dag frisdrank te drinken, maar heb er wel moeite mee.

Maar dit soort uitdagingen zoals detoxen ga ik graag aan. Ik vind gewoon dat ik dat moet kunnen, geen smoesjes, niks. Ik merk dat ik vooral aan het denken ben geslagen, dit zijn een aantal gedachtes:

 • Wat ben ik dankbaar dat ik voedsel tot mijn beschikking heb.
 • Wat ben ik dankbaar dat ik gewoon veilig kan eten in tegenstelling tot sommige mensen die alleen nog maar sondevoeding mogen.
 • Wat draait het leven eigenlijk enorm veel om eten, het is een groot sociaal aspect…meer dan ik dacht!
 • Ik moet echt minderen met frisdrank en mezelf alleen op een soort yolo-dag de vrijheid geven om 1 glas/blikje frisdrank te drinken per week. Helemaal zonder kan en wil ik niet, maar ik kan misschien wel meer afspraken hierover met mezelf maken.
 • Ik wil meer gevarieerd proberen te eten na de detox, meer verschillende soorten groenten uitproberen. Ik blijf in mijn gerechten vooral steken bij courgette, aubergine, spinazie, tomaten, boontjes, doperwten, wortels, andijvie en broccoli. Ik wil wat meer kool gaan eten (chinese kool, boerenkool. bloemkool, spitskool enz).

Ik ben trots op mezelf dat ik het zo goed volhoud, mentaal ben ik sterker dan ik dacht. Zelfs toen mijn schoonmoeder haar heerlijke spaghetti bolognese die 1,5 had staan pruttelen op tafel zette! Uit voorzorg ben ik toen snel een uur met Noa gaan wandelen.  Ik hoop dat het de komende twee dagen ook lukt! Jullie gaan het lezen!

Morgen lees je het verslag van Martines tweede detoxdag en mijn bevindingen van het FIT programma.

28 reacties

Michelle Kaiser -

WOW Bizar. Ik zou het ook niet kunnen hoor. Knap dat je het toch hebt geprobeerd meid.

Marnel -

Echt heel leuk om te zien!! Lijkt mij ook heel zwaar

Nina -

Tip: drink smoothies met een rietje, als je tanden je lief zijn.

Mariska -

Hoe dan ook respect voor jullie allebei! Knap hoor! Wat ik me wel afvroeg, is het niet gevaarlijk om auto te rijden? Zeker na meerdere detox dagen.

Claudia -

Willemijn! Ik begrijp je helemaal.. Ik heb juist als ik zo bewust bezig ben met de dingen die ik allemaal niet mag, ik er juist zo naar verlang! En dan uiteindelijk savonds eindig met wat er dan maar in huis is en door eet tot ik prop vol zit… Dit was mij ook niet gelukt.. Wel ben ik nu bezig met een andere levensstijl die voor mij wel vol te houden is. Ik was altijd een grote brood eter (ik kan wel 16 stukken op een dag eten als ik mezelf niet tegenhou) maar ik bouw dit langzaam af. Sochtends neem ik fruit met noten of havermout, smiddags twee speltbroodjes lekker dik belegd met avocado of tonijn, of een dikke omelet met veel groente, ik maak ook wel een bananenpannekoekjes. En savonds eten wij vaak zoete aardappelen die ik en mijn vriend heeeerlijk vinden. Mijn grootste struikelblok is nog steeds de avond, want vaak krijg ik rond negen uur zo’n trek in iets lekkers.. En dan kan ik ook niet gaan slapen zonder.. Maar goed daar ga ik aan werken!!
Schaam je niet voor het feit dat jij zoiets niet kan volhouden, waarschijnlijk zag je er op dat moment het nut niet meer van in en dan is dat lekkere soepje veel belangrijker zodat jij je weer chill voelt :) maar succes met het fit plan!
Liefs claudia

Mariska -

Wow je bent echt goed bezig! Klinkt goed. Misschien eet je overdag te weinig en krijg je daarom ‘s avonds cravings. Heb ik wel altijd. Mij helpt het om tussendoortjes te nemen, bijv handje ongezouten noten. Als je ‘s avonds per se nog iets wilt eten kun je het beste een gekookt ei nemen. Of een appel bij zoete trek. Ik ben trouwens fan van het boek van Ralph Moorman, de Hormoonfactor.

Tessa -

Martine, probeer het drinken van frisdrank langzaam af te bouwen. Ik drink het nu alleen nog in het weekend en soms op een verjaardag ofzo (ik drink geen alcohol en water is dan ook zo saai). Nu geniet ik echt van m’n glaasje cola op vrijdagavond en doordeweeks mis ik het eigenlijk helemaal niet.

Carina -

Dat FIT programma vind ik wel een stuk gezonder klinken dan dat sapvasten. :)

Deisy -

Herken het duizelig en misselijk wel: als ik te weinig eet voel ik mij gelijk een vaatdoekje en word ik duizelig en misselijk. Goed dat je naar je lichaam hebt geluisterd Willemijn, want dat is toch wel het belangrijkste en dat maakt je geen opgever hoor in mijn ogen :-) Martine, jij heel veel sterkte en succes voor de komende dagen: you can do it girl 😉

lucindainwonderland -

Ondanks dat ik geen ijzeren wil heb, denk ik dat dit mij nog best wel eens zou kunnen lukken in het weekend. Ik heb dan ook niet iemand die mij kan afleiden en overtuigen met eten, gezien ik op mijzelf woon. Ik zou het graag eens willen proberen. Maar dan bedoel ik ook proberen en niet voor 3 dagen en ruim 70 euro voor ophoesten. xxx Lucinda

Maxie -

Ik vind het heel knap van jullie dat jullie dit proberen.
En Willemijn als je je echt ziek voelt, maakt niet uit met wat, dan kan je volgens mij er beter mee stoppen. Want je lichaam maakt je niets voor niets duidelijk dat het niet goed voor je is 😉 , dus ik vind het geen opgeven maar luisteren naar je lichaam!
Ow en Martine, probeer eens pastinaak (soort ouderwetse wortel en gewoon verkrijgbaar in de supermarkt), gekleurde wortels, prei of asperges. Deze groeten worden nog wel eens vergeten maar smaken echt super lekker!

Martine -

Aahhh bahhh pastinaak heb ik echt jeugdtrauma’s van hahaha! maar prei is een goede! Dankje!

Anna -

Leuk artikel! Ikzelf zou het niet kunnen volhouden denk ik. Maar wel als ik van het sapje geniet. Hmm lastig. Ik denk dat het met veel voorwerk wel bij mij lukt, minder eten meer sap. En dat langzaam zo doen. Leuk om dit te lezen! Als ik ouder ben zou ik het er ook een keer op wagen!

Gaby -

Leuk om te lezen en te zien! Ik vind het superknap van Martine dat ze nog doorgaat, maar Willemijn echt zo ontzettend begrijpelijk en niet erg dat je toch hebt gegeten! Je moet echt naar je lichaam luisteren…. als het niet goed voelt is het niet goed. Ik vind het heel erg leuk om jullie eerlijke reacties te zien, vindt het zo leuk dat het bij jullie niet een ‘perfecte pinterest wereld’ is haha maar zo herkenbaar…. Jullie gezichten bij die geuren en beschrijvingen van die sapjes, haha, fantastisch, eindelijk geen ‘omg ik ga even genieten van mijn groene healthy blur’ bloggers 😉 Ik ben heel erg benieuwd naar jullie volgende verslagen, succes!!

Bente -

Leuk om te lezen! En snap heel goed dat je het niet volhoudt, lijkt me echt heel zwaar om helemaal niet te eten voor drie dagen! Heel veel succes Martine, de komende dagen! :)

Akosua -

Ik denk dat zoiets makkelijker vol te houden is in de zomer, dan in de koudere maanden. In de zomer ben ik toch meer van de drankjes en hoef ik niet altijd warm te eten. Maar verder heel veel respect dames. Ik ben benieuwd naar de komende dagen.

Miranda -

Oooh ik had tijdens het kijken al zo met jullie te doen. Niks voor mij dit haha. 100% zeker dat ik ook gezwicht zou zijn voor vast voedsel hoor, Willemijn! :)
En dat terwijl ik elke ochtend een grote groene smoothie als ontbijt drink, daar zit ook spinazie of boerenkool in. Maar ook allerlei lekkere fruitsoorten;) Daar kan ik de hele ochtend op teren, tot de lunch, maar vanaf dan alleen maar vast voedsel voor mij hoor haha!
Wel tof dat jullie dit doen voor 2wmn, ik vind het heel leuk om jullie ervaringen te lezen!

Nynke -

Klinkt mij ook als vrij heftig.. Laat mij maar gewoon lekker wat eten!

Ergens is dit wel heel erg blijven hangen blijkbaar. Ik heb vannacht gedroomd dat ik samen met Martine body pump aan het doen was en ik vond haar echt een idioot dat ze dat deed terwijl ze aan het detoxen was, haha. Niet echt aan beginnen nu hè! 😉

Nienke -

Ik vind ‘t echt leuk om te volgen dit. Ben er ook benieuwd naar, maar ik vraag me ook ernstig af of ik ‘t vol zou houden. Ik krijg hierdoor ook echt een nieuw soort respect van voor de DJ’s die altijd in ‘t glazen huis zitten met Serious Request hahah!

Kelly -

Wat ontzettend knap dat jullie het in ieder geval probeert hebben! Ik zou net als Willemijn zeker gezwicht zijn voor iets! Ik word heel snel naar/misselijk en duizelig als ik niet voldoende eet en dan voel ik mij al naar. Ik ben erg benieuwd naar de bevindingen van de verdere detox kuur en het fit programma!

Tara -

Super gaaf dat jullie dit doen en ik zou dit ook graag willen doen. Alleen ik heb een vraag! Hoe zit het met jullie concentratie. Kunnen jullie je nog wel goed concentreren en kunnen jullie het werk wat jullie moeten doen nog wel 100% uitvoeren?

Willemijn -

Nou ik schreef gister een artikel voor LLg en las vanmorgen allemaal typfouten… Dus wat dat betreft was dat stukje misschien wel een beetje minder. Verder konden we ons werk gisteren goed doen, maar we moesten ons wel rustig houden.

Tara -

Dank je wel voor het reageren! Ik heb mentaal intensieve baan/opleiding dus is belangrijk dat ik nog kan wel functioneren haha.
Grappig over de typfouten! Ben benieuwd naar de komende verhalen! :)

Manon -

Nou ik vind het al knap dat jullie ‘s morgens om 8uur zo’n flesje naar binnen krijgen. Wat Willemijn ook al zegt in de video: ik moet ook echt mijn bak yoghurt met muesli/cruesli/dingen hebben hoor! Dat FIT programma lijkt me ook wel “beter” voor je lijf ofzo, niet ineens een klap met alleen maar vloeibaar spul maar gewoon gezond eten… Ben heel benieuwd en succes dames ^^

Manon -

Zelf ben ik echt totaal niet van de sapjes ik wil ergens in kunnen bijten en ik zou ook veel meer moeten drinken, ik zou het wel een keer voor een dag willen proberen maar niet langer dan dat, leuk om over jullie ervaringen te lezen :)

Jennifer -

Hoe lekker ik mijn sapjes ook vind, zo’n detox is echt zo niks voor mij. Een dag niet gekauwd is een dag niet geleefd, dus ik was net zoals Willemijn na een halve dag ook gezwicht voor vast voedsel hoor!

Lisanneleeft -

Super leuk om te zien/lezen! Dat jullie honger hadden komt denk ik doordat die 7 flesjes sap niet genoeg zijn voor een dag, vrees ik.
Ik heb tijdens mijn sapvast (ik moest 4 tot 6 liter sap drinken op een dag?! Heb ik niet gered hoor) geen enkel moment honger gehad. Als je het op een gezonde manier doet dan hoort dat ook eigenlijk niet, is mij verteld. Lijkt me ook dat dat het een stuk verleidelijker maakt om toch vast voedsel te gaan eten!
Succes nog even vandaag en morgen! 😀

Reageer ook