Spaghetti Bolognese

Afgelopen jaar ben ik steeds meer van koken gaan houden en probeer ik steeds meer uit. Een tijdje terug besloot ik eens een bolognesesaus zelf te gaan maken. En sinds dien eten we bijna niets anders meer! Vandaag deel ik met jullie mijn recept.

Men neme (voor 2 personen):

 • En half pak spaghetti
 • Pakje gezeefde tomaten (ook wel ‘Passata’)
 • Gehakt (400 gram)
 • 1 fijngesneden ui
 • 2 teentjes knoflook (fijn gesneden of geperst)
 • 1 Laurierblad
 • Zout & Peper
 • Rozemarijn (2 tl) *
 • Tijm (2tl) *
 • Oregano (2tl) *
 • Verse basilicum (4 grote blaadjes)
 • 1/2 tot 1 kopje rode wijn
 • Halve rode peper fijngesneden of chilipoeder

* Ik heb naar smaak de kruiden toegevoegd, maar naar schatting was het zo’n twee grote theelepeltjes

(Oke oke, ik weet het, officieel hoort er in een echte Bolognese saus ook selderij en wortel. En héél officieel zelfs een bepaald soort spek. Maar ik had die drie ingrediënten net eventjes niet in huis en ben daarnaast ook geen liefhebber van spek en selderij. Dus ik liet deze ingrediënten er voor het gemak even uit.)

Saus (bereidingstijd: 60 tot 90 minuten)

De saus is niet veel werk, maar neemt wel wat tijd in beslag. Want hiervoor geldt: hoe langer het pruttelt, hoe beter!

1. Fruit de ui en de knoflook in een flinke scheut olijfolie

2. Als dit glazig is gebakken voeg je het gehakt toe. Bak dit rul en breng eventueel een beetje op smaak met wat zout en peper (ik vind het gehakt van de AH altijd zo flauw)

3. Als het gehakt rul gebakken is voeg je de gezeefde tomaten toe. Het pakje knijp ik zo goed mogelijk uit en het laatste restje vermeng ik met een scheutje water en doe ik in de pan.

4. Voeg de peper/het chilipoeder, het laurierblad, rozemarijn, tijm en oregano toe. Voeg naar smaak ook wat zout toe.

5. Breng de saus aan de kook tot het zachtjes pruttelt. Voeg dan een flinke scheut (ongeveer een half kopje) rode wijn toe.

6. Laat de saus minstens drie kwartier pruttelen, maar hoe langer, hoe beter! Geloof me! Je zult merken dat de smaak van je saus steeds beter wordt! Proef tussendoor eventjes of je de saus nog lekker op smaak vindt of dat je nog wat van je kruiden moet toevoegen. Als je de saus erg bitter vindt, dan kun je eventueel een schepje suiker toevoegen.

7. Voeg aan het eind, wanneer je de pan van het vuur haalt, pas de basilicum toe.

Dien de saus op met spaghetti, of een andere pasta die je lekker vindt en serveer er een lekkere salade of gestoomde groenten bij. Eet smakelijk!

spaghetti bolognese

Als je hem ook maakt, stuur me dan zeker even een foto via twitter of instagram, vind ik leuk!

33 reacties

Michelle Kaiser -

Yum dit lijkt mij zoveel lekkerder dan kant- en- klaar. Gedeeld op Facebook, yum.

xx_Patries_xx -

mm ik houd wel van lekker simpel, dus deze gaat zeker een keer gemaakt worden!

Doro -

Dit zal best lekker zijn, al is het geen ‘echte’ bolognese-saus… Maar ik vraag me af: wat eten jullie dan verder nog? Als je dit blijkbaar nooit vers klaarmaakte? Niet kwaad bedoeld hoor, maar dit kookte ik al op mijn 11de, als je hiervoor nooit echt (of graag) kookte, wat kwam er dan op tafel? (oei, als ik mijn comment even teruglees klinkt het niet zo heel vriendelijk, maar zo bedoel ik het zeker niet!)

Willemijn -

Ik kocht vaak gewoon pastasauzen die kant-en-klaar waren. Of at kip madras uit zo’n knorr wereldpakket bijvoorbeeld.

Doro -

Oh, dan hoop ik dat je de smaak van zelf koken nu echt te pakken hebt, er zijn zoveel lekkere dingen om te ontdekken!

Eilish -

Ik ben nooit zo van zulke sausjes, maar het is het proberen waard!

Amelie -

Lekker receptje!! Ik doe altijd maar wat met gehakt, willekeurige groente en een pot/pakje saus, haha

Mariska -

Oeh dat ziet er lekker uit! Krijg er helemaal trek van, haha! Italiaans is echt mijn alltime favoriet eten ook :)

Jana -

Mmm..Dit ziet er overheerlijk uit 😀 x

Annemijn -

Hey!

Ik heb een vraag! Martine: wanneer komt ongeveer jouw persoonlijke artikel online? Ik had je tweet gelezen en ik ben zo benieuwd! Ik hou echt ontzettend veel van persoonlijke artikelen, ik vind het zo leuk om beautybloggers beter te leren kennen! Ik snap als je het nog niet wil zeggen maar ik ben zo benieuwd! Als jullie een persoonlijk artikel schrijven leef ik helemaal met jullie mee, vooral die van Willemijn laatst over haar bezoek aan de dokter… Ik zat met tranen in mijn ogen, ik leefde helemaal met haar mee. Ik hoop dat ik reactie krijg!

Nynke -

Deze ga ik zeker eens proberen :)

Esther -

Hmmmmm favoriete maaltijd!

Marnel -

Die foto’s!! 😀 Mmm

Diana -

Ziet er heerlijk uit! Kun je de rode wijn ook achterwege laten?

Thirza -

Vraag ik me ook al af!

Bea -

Ja hoor, kan je gewoon weglaten. je kan er dan gewoon een gelijke hoeveelheid bouillon bijdoen voor de smaak (groente of runds, naar je eigen smaak)

Simone -

Oeh, dat ziet er erg lekker uit!

Els -

Geen kaas erover?

Manon -

Oh damnn dit ziet er zo goed uit ik heb nu echt zin in spaghetti 😀

Corine -

Dat ziet er heerlijk uit.
Ik maak het zelf ook regelmatig. Wat ik over heb vries ik in.

Wanneer je er wel wortel in doet dan heb je geen/minder suiker nodig. De wortel is namelijk zoet.

Willemijn -

Oh dat ga ik eens proberen! Dankje!

Nieke -

Inderdaad, goede tip want ik doe dat ook. :-)
Rode paprika werkt ook, maar die wordt zo platgekookt en dan zijn stukjes wortels esthetischer.

Joyce -

Ik denk dat ik mijn grote man en kleine man hier heel blij mee kan maken

Miranda -

Oh heerlijk! Je brengt me op ideeën:) ik probeer zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes te kopen, maar rode pastasaus ‘maak’ ik altijd lekker makkelijk met zo’n zak saus van de Appie :) haha. Ik denk dat dit recept een goede opvolger is!:)

Manon -

Och, ik bedenk me nu dat ik echt al heeeeeeel lang geen “rode” saus meer heb gegeten met pasta! Dit ziet er wel heel erg lekker uit :)

JoycevdB -

Mmmmm! Lekker! Ik eet dit vaak.

Bea -

Het handigste aan spaghettisaus is dat je er gewoon vanalles in kan kappen die je zelf lekker vindt! Laatst heb ik zelf nog een gigantische pot bolognese met groentjes gemaakt. Dan doe ik er nog paprika, courgette, aubergine en champignons bij en heb je een maaltijd met een gezonde portie aan groentjes ^_^ en de rest vries je gewoon in in porties voor 1 of voor 2 en kan je weer weken verder 😀

elize -

Ziet er goed uit! En lekker simpel, dat is altijd fijn:)
Liefs, Elize

lucindainwonderland -

Spaghetti vind ik zo lekker om te eten en zelfgemaakte saus maakt het hele geheel altijd 20 keer lekkerder. Heerlijk recept lijkt mij dit. Binnenkort echt maar weer een keer aan de spaghetti dus. xxx Lucinda

Kelly caresse -

Mmm dat ziet er lekker uit! Ik maak pastasauzen ook altijd zijn maar ik heb nog nooit de originele bolognese saus gemaakt volgens dit recept, klinkt erg lekker

Dita -

Dat ziet er heerlijk uit! Ik vries ook vaak wat in :)

Reageer ook