Je oude badkamer opknappen (#I)

Na de verbouwing van ons huis was de spaarpot leeg.  Maar… de badkamer moest nog! We verdiepten ons in de kosten van een verbouwing. Maar, wow: DUUR! Dat werd zelf opknappen! Ik neem je mee in ons project.

In april 2013 kochten Djurre en ik ons huis. Een jaren 30 woning, dat een huis van de sociale woningbouw was geweest. We stripten het huis van top tot teen, lieten de muren stuken, installeerden een gloednieuwe keuken, gaven alles een likje verf en we deden de hele achtertuin opnieuw. We moesten nog altijd een keertje de badkamer verbouwen, maar stelden het uit omdat ons geld op was.

Afgelopen zomer begon de oude, vieze, gedateerde badkamer ons mateloos te irriteren. Het was tijd om hem aan te pakken. Maar na meerdere badkamerzaken bezocht te hebben kwamen we tot de treurige conclusie dat een badkamer verbouwen duur is. Héél duur. Te duur, wat ons betreft. We hadden er geen €9000 voor over. En ook geen €5000. Het zou altijd een te kleine, niet-praktische badkamer blijven en we zullen ook zeker niet nog 15 jaar in dit huis wonen. We vonden het de investering niet waard. Dus besloten we – enigszins teleurgesteld – om de badkamer zelf op te gaan knappen. Vandaag deel I van ‘DIY: Je oude badkamer opknappen.

Inspiratie op doen
Heb je buren met hetzelfde huis? Bekijk eens hoe zij hun badkamer hebben gedaan. Zoek ook op Google en Pinterest. Schrijf ideetjes op, verzamel kleurstaaltjes en denk na over een eventueel ‘thema’ of ‘accent’. Wij kozen voor een lichtblauwe muur en houten accenten, bijvoorbeeld.

Besluiten wat je wilt aanpakken
Pak pen en papier en schrijf alles op wat je wilt gaan aanpakken. Dit was ons lijstje:

 • Alle tegels schoonmaken
 • Cementvoegen wit maken
 • Deur eruit
 • Houtwerk wit schilderen
 • Alle kit vervangen
 • Nieuw kastje onder wastafel
 • Nieuwe douchekop
 • Muur bij WC schilderen
 • Accessoires vervangen
 • Verfresten van vloer verwijderen
 • Leidingen schuren en opnieuw verven
 • Plankjes boven WC ophangen
 • Planchet boven wastafel vervangen
 • Douchegordijn ophangen

Plan maken
Zo, je to do lijst is gemaakt. Nu is het zaak om alles in de juiste volgorde te zetten. Wij werkten in fases, en binnen die fases maakten we ook weer een volgorde.

Fase I

 1. Muren en voegen grondig schoonmaken
 2. Voegen wit maken
 3. Leidingen schuren + verven
 4. Kit verwijderen

Fase II

 1. Gaten in plafond dichten
 2. Muren schilderen
 3. Plankjes ophangen
 4. WC-rolhouder ophangen
 5. Nieuwe douche
 6. Douchegordijnstang ophangen

Fase III

 1. Alles grondig schoonmaken
 2. Inrichten
 3. Naden en kieren kitten

Bedenk in welke periode je het project wilt gaan doen en hoe veel tijd je ongeveer nodig hebt. Heb of neem je een paar dagen vrij om in één keer door te gaan? Of laat je meer tijd tussen de verschillende fases zitten? Houd er ook rekening mee of je misschien een radiator wilt vervangen. Zo ja, dan moet het hele verwarmingssysteem stil gelegd worden en zul je het dus even zonder verwarming moeten doen. Misschien is het dan toch meer een project voor in de zomer?

Zo! Als je alles op papier hebt en er is over alles nagedacht heb je je plan! Volgende week lees je deel II van deze reeks. Dan gaan we écht aan de slag!

Oh ja, sorry, natuurlijk zitten jullie te wachten op smeuïge ‘voor-foto’s’… 😉 Dus bij deze. Kijk en huiver… 😉

Voor: grijze cementvoegen, geen bergruimte, aparte wc in al zo kleine badkamer, vies, oud, geen lamp, gaten in het plafond, een douchekop die aan elkaar wordt gehouden door ducktape en zo kan ik nog wel even door gaan. Absoluut tijd voor een make over!

 Heb jij wel eens een badkamer opgeknapt? Zo ja, wat was jouw plan?

50 reacties

Sanne -

Leuk om het project te lezen. Het geeft altijd veel voldoening als je een klus zelf geklaard hebt. Voelen jullie dat ook zo?

IA -

Wij zijn ook bezig geweest in de badkamer, en ik moet zeggen. Dat kit verwijderen vind ik wel echt een rotklusje. Wel blij met het eindresultaat. Leuk artikel!
Groetjes,
Samantha

Aisha -

Ik ben dol op doe-het-zelf en ik vind het altijd leuk om erover te lezen. Ik denk dat veel mensen met de handen in het haar zouden gaan zitten, maar jullie pakken het lekker zelf aan. Goed!

Liefs, Aisha

Jenny -

Respect hoor! Ik probeer altijd een grote verbouwing te vermijden maar ook wij zijn inmiddels toe aan een nieuwe vloer. Hard op zoek naar inspiratie!

Kyra -

Wat een troosteloze boel.. Wij hebben ook laatst de badkamer gedaan, wat een werk en wat een troep! Ik ben benieuwd naar jullie na-foto’s

Michelle Kaiser -

Die ziet er inderdaad niet best uit. Maar gelukkig volg ik je op Instagram en Twitter dus weet ik dat het heel erg gaaf is geworden. Maar ik lees lekker verder. Top dit.

irene -

En jullie foto’s na het opknappen?

Olga | teamconfetti -

Bij ons was het juist andersom, wij hebben meteen een nieuwe badkamer laten installeren. Wij hebben een andere indeling en konden een muurtje doorbreken van een vrij groot rommelhok. Nu hebben we een prachtige ruime badkamer en een wat kleiner rommelhok. Maar onze keuken hebben we opgekalefaterd omdat we geen geld hadden voor een nieuwe. We hebben de tegels geschilderd en de voegen ook. Dat was een geweldig verschil. Ik heb er toen een uitgebreid blogartikel over geschreven, mocht je het ook overwegen. Veel succes!

xx_Patries_xx -

wij hebben een huurwoning dus er valt weinig te doen helaas, wel hebben we het leuk aangekleed met blauwe accesoires en wil ik nog van die leuke tegelstickers aanschaffen

Jennifer -

Zo zou ik het inderdaad dan ook doen als je toch niet van plan bent daar je hele leven te gaan wonen. Slimme oplossing! Dit is ook echt typisch zo’n studentenhuis-badkamer, logisch dat je daar nu in je volwassen koophuis vanaf wilt!

Marnel -

Leuk idee voor een artikel!

Carlijn -

Tegelverf werkt ideaal, op zowel vloeren als muren.
Het bespaart je wellicht het wit maken van de voegen, als je ze verft in een egale frisse kleur lijkt dit net zo mooi en geloof me voegen witten is echt een rotwerkje.

Misschien heb je er wat aan!

Denice -

Wat een HEERLIJK artikel! Ik hou van deze site. Tip: douchekop e.d. bij de zwarte markt halen, hebben wij ook gedaan. Regendouche die prima bevalt, mooi is en mooi blijft voor een 10tje!! Succes!

Benay Vaneese -

Mijn vriend en ik krijgen volgende week de sleutels van ons “nieuwe” huis. Ook een jaren 30 woning waar de afgelopen 80 jaar niks aan is gedaan. Het huis MOET van de zolder tot aan de tuin gedaan worden, dus een flink project. Gelukkig is mijn vriend handig, dus dat scheelt ook heel veel in kosten. Ben benieuwd naar jullie eindresultaat.

Willemijn -

Heel veel succes! 😀

Patricia -

Spannend en leuk project! Kunnen jullie de deur van de badkamer niet omdraaien naar de overloop (?)? Wat onhandig dat de douche geregeld moet worden met de wastafelkraan. Maken jullie nog een aftapping naar de douche? Ik ben benieuwd naar deel 2! Succes!

Mijn Leven Omgooien -

Om heel eerlijk te zijn zou ik toch die 5000 euro beginnen te sparen. Als je toch van plan bent om over 15 jaar je huis te verkopen dan zal de prijs die je voor het huis krijgt heel erg stijgen als je nu 5000 euro erin investeert. Zo een badkamer zal voor de nieuwe inwoners ook een afknapper kunnen zijn.

joy -

Onzin. De waarde van je huis stijgt niet met een nieuwe badkamer, die bovendien over 15 jaar ook allang niet meer “nieuw” is. Over 15 jaar is die badkamer geen 5000 meer waard, en dat kan je dus nooit als meerwaarde van je huis rekenen. Stel, dit huis is gekocht voor 120.000, dan is het huis na het opknappen van een badkamer niet ineens 125.000 euro waard, en al helemaal niet over een x aantal jaar. De waarde van een huis KAN aanzienlijk stijgen indien er flink is uitgebouwd, een aanbouw of dakkapellen voor en achter, niet door een badkamertje, dat doe je puur voor eigen woongenot. (makelaar hier)

mirjam -

Oooooh, wat ben ik benieuwd! Je kan gelukkig zelf veel. Heb het gemerkt met ons huurwoning badkamertje. Een leuk kastje opgehangen, een gaaf douchegordijn, tegelstickers en kubusjes met leuke deco erin hebben veel gedaan!

Lenneke -

Ben benieuwd hoe het er straks uitziet! :-)

Natascha -

Super knap dat jullie dit samen aan ‘durven’.. Wij hebben sinds vorig jaar een nieuwbouwhuis met gelukkig een nieuwe, schone badkamer én helemaal naar eigen smaak! Ik heb respect voor mensen die zo’n uitdaging aan gaan. Ik wil het eindresultaat zien!

Sonja -

Meiden ik kom er net pas achter dat jullie een nieuwe blog hebben, wat onwijs leuk! Ik volg veel beautyblogs maar vind vooral de lifestyle kant altijd erg leuk. Jullie blog komt zeker bij mijn ‘ochtendroutine’ 😉 Heel veel succes!

saarenzo -

Haha, die ducktape douche is inderdaad wel aan een opknapbeurt toe! Handige tips. Het is slim om het in fases te verdelen. Zorgt gelijk voor een realistisch en handig overzicht. Succes met het klussen!

Willemijn -

Hahaha inderdaad! Die was al zo vastgeplakt toen we hier kwamen wonen, erg he!

joke -

Misschien een keer een item over wat je allemaal kan doen met Ducktape??!

me -

Leuk idee voor een koopwoning maar in een huurwoning werkt het helaas toch anders. Alles hier vernieuwd maar de badkamer en de wc zullen voorlopig wel niet komen nu ook woningbouwverenigingen de hand op de knip houden. Ach , ik kan prima leven met mijn 27 jaar oude badkamer, neutraal van opzet en ik ben er hooguit 10 minuten per dag. 😉

Linda -

Haha oh sorry, maar ik moest heel erg lachen om je ‘ducktape’. Ik zie echt voor me hoe dat gebruikt wordt om eendjes vast te plakken ;p (psst.. ducttape heet het eigenlijk haha)

Maar klinkt als een flink project met uiteindelijk veel voldoening! Mijn badkamertje/inloopdouche is nog veel erger, maar ik woon antikraak dus heeft niet zo’n zin er wat aan te doen..

Shaz -

Ik zou ook niet vrolijk worden als dit mijn badkamer zou zijn. Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat.

Sanne -

Haha de badkamer zag eruit. Maar daar valt zeker wel wat leuks van te maken. Ben benieuwd! :)

Verder vind ik de site echt leuk, toffe en boeiende onderwerpen waar iets van te leren valt, veel persoonlijke verhalen/foto’s en vlogs. Precies wat ik zoek in een site. :)

Tamara -

Wij huren een huis met een vreselijke badkamer en in november gaan we verhuizen naar een huis met een betere badkamer, maar ook daar gaat veel gebeuren.

Huis #1: we hebben nu een badkamer met vinylbehang muren en vloeren. Erg oud dus. Wij hebben de vloer geverfd. Het was een geel gemêleerde vinylvloer. Met een kunststof primer en antraciet kleurige lak voor buiten hebben wij een prachtige vloer. De muren hebben we gewit met dure witte verf. Een badkamer zonder tegels is vreselijk.

Huis #2: onze nieuwe woning. De badkamer is volledig betegeld. Alhoewel het gebouwd is in 2007 zijn de tegels op de muur wiro, maar op de vloer geel. We gaan de vloer in de beton primer zetten en vervolgens mooi antraciet verven met betonverf. Dat is hartstikke sterk. Voor de rest gaan we met de tijd nog een cabine plaatsen. Die zijn gelukkig ook al niet meer zo duur.

Zonder veel geld uit te geven kun je een badkamer al snel erg mooi maken. Ik wens jullie veel succes en ben benieuwd naar het volgende verslag!

Martina -

Hier ook zo’n verhaal. We hebben ook een huis gekocht en zijn nog steeds druk aan het opknappen. Ons huis komt uit 2006 ongeveer, dus helemaal niet oud, maar de vorige bewoners hebben er werkelijk NIKS aan onderhouden! Alles was zo vies, kapotte wc bril enzo…. En maten die niet gewoon in de bouwmarkten te vinden zijn, echt een gedoe! We doen ook alkes in etappes, er is net een nieuwe kachel opgehangen waar de handdoeken op kunnen( weet de naam even niet) en het volgende is de wc bril en een deur in de douche in plaatst van een gordijn… Met goed zoeken kun je zo’n deur wel voor 100 euro laten plaatsen, ook een idee voor jullie?

Cindy -

Ben benieuwd naar de na-foto’s :-)
Wat een geld he, zo’n verbouwing…
Ben zelf vorig jaar verhuisd, naar een huis van de woningbouw, en had mazzel dat de douche (en keuken) net een jaar oud was, en dus nog lekker nieuw is.

Willemijn -

Oeh lucky you! Kun je er lekker een paar jaar tegen aan!

Marieke -

Een hoeraatje voor jaren 30 woningen! Helaas is onze woning van onze huisbaas, die het volgend jaar wil verkopen. Onze badkamer ziet er net zo uit van jullie, mogelijk erger, en is zelfs nog een stukje kleiner. De douchebak is verzakt, de leidingen verrot, de schimmel is niet weg te krijgen (serieus, met dat spul van HG blijft het twee dagen weg, daarna worden de voegen weer groen).. En inderdaad, een nieuwe badkamer is duur en die investering is het niet waard als hij toch over een jaar het huis wil verkopen. Gelukkig heb ik laatst de douchekop kapot gemaakt en kregen we daarvoor een blitse nieuwe, toen heb ik hem voorzichtig op de verrotte vloer gewezen en die heeft hij nu ook vervangen! 😀 Voor de rest proberen wij het zo goed en kwaad als het gaat de boel schoon te houden en op te frissen met een leuke badmat, rekjes voor onze douchespullen etc.

lucindainwonderland -

Ik woon op dit moment in een leuk appartementje, maar dit huur ik van de woningbouw. De badkamer is echt een ramp met bruine tegels… maar ik heb het geprobeerd op te leuken met een douchegordijn en plankjes. Toch kan ik niet wachten tot ik hier weg ben. xxx Lucinda

diana -

Haha als je een lelijke badkamer wil zien moet je in ons studentenhuis komen kijken!

Veel succes met het project, het wordt vast heel mooi. De kleuren vind ik in ieder geval wel goed bij een badkamer passen.

Gaat de deur van de wc eruit? Dus het is een wc hokje in een badkamer?

Willemijn -

Klopt, die is er uit. Super onpraktisch was het. Nu hebben we meer ruimte omdat het open is.

Ilse -

Haha, dat dacht ik ook ja. Wij hebben zelfs dezelfde douchekop! 😀

Miranda -

Hey wat leuk om te lezen. Goede tips ook. Wij zijn op dit moment een nieuwe badkamer aan het maken. Wij hebben in 2011 een jaren 30 woning gekocht. Onze voorganger deed wat jullie ook deden, alles opgeknapt, nieuwe keuken e.d. Badkamer was opzich ook mooi en netjes gedaan maar héél klein. Wij besloten dus om 1 slaapkamer op te offeren om daar een nieuwe grote badkamer (met bad!:)) in te bouwen en de oude badkamer voor de wasmachine en droger te gaan gebruiken.

Dat is nog een hele klus, maar ik ben er nu al erg blij mee. Kan niet wachten om lekker in bad te liggen:)

Willemijn -

Ohh lekker zeg!

Dita -

Wij zaten/zitten met hetzelfde. Net verhuisd en alles geverfd en opgeknapt maar op dit moment geen geld om een nieuwe badkamer te maken. Het is idd zo duur! Maar onze badkamer is op zich wel fijn alleen de tegels zijn erg gedateerd. Ik zal binnenkort eens bezig met goed schoonmaken, als ik zin heb 😉

Bente -

Ik woon zelf nog in een huurhuis dus nog niet bezig met badkamers vervangen. Vroeg me wel af waarom julie de deur uit de badkamer willen?

Willemijn -

Omdat ‘ie heel onlogisch is. Het is zo’n piepklein en smal badkamertje dat die deur letterlijk 1/3e van de ruimte in beslag neemt. Als de ruimte open is heb je net wat meer ruimte om te staan. Toen de deur er nog in zat kon je met geen mogelijkheid met z’n 2en in de badkamer staan.

Ingrid -

Ik heb ook een huis van de sociale woningbouw, maar dan nog gewoon huur. In onze badkamer zit gele kit, relatief nieuw sinds de laatste renovatie, maar echt zo lelijk. Jouw post inspireert me dan weer om daar iets mee te gaan doen.

Manon -

Jaaaa, en nu zit ik in spanning te wachten op het eindresultaat hahaha. En inderdaad: wat schone, witte voegen al niet kunnen doen in een badkamer he… Wow!

Esther -

Ben heel erg benieuwd naar het eindresultaat!

Renske -

Oeh! Ik kijk uit naar het eindresultaat!

Elise Joanne -

Ik ben echt dol geworden op 2wmn.nl! Jullie schrijven over onderweroen die ik ook echt wil lezen en wat mij ontzettend aanspreekt omdat wij in hetzelfde leventje zitten. Ik ben 24, getrouwd en bezig met mijn baan en mogelijke volgende stappen als gezin. Ik heb heb eigenlijk nooit met zoveel interesse andere lifestyleblogs gelezen, vaak omdat het niet overeen kwam met de persoon die ik ben in een bepaalde levensfase. 2wmn wel, en dat vind ik enorm leuk! Ik ben héél benieuwd naar de volgende fase van de badkamer en het artikel van volgende week. Het is dat wij gaan verhuizen naar een nieuwbouw woning met alles vers, maar als ik was blijven wonen waar wij woonde had ik hier enorm veel aan gehad. Voor een deel volledig off-topic deze comment, maar wilde het even gezegd hebben!

Kelly caresse -

Wat een handige tips! Als de donkere voegen wit worden heb je denk ik al een zoveel frisser en moderner effect en leuke kleurige badkamer accessoires kan ook veel moois doen. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

Reageer ook