Je oude badkamer opknappen (#2)

In het eerste deel van de artikelreeks ‘Je oude badkamer opknappen’ (je leest ‘m hier) liet ik je de voor-foto’s van mijn badkamer zien en vertelde ik over de to do lijst die we hadden gemaakt. Vandaag vertel ik je meer over de uitvoering en deel ik mijn tips.

Als eerste nog even een reminder. Dit was de badkamer vóór de opknapbeurt:

Ik stip vandaag een aantal grotere klussen aan, zoals de voegen, kit en een hele belangrijke: besluiten of je iets wilt vervangen of schoonmaken…

Cementvoegen wit maken
Als je net als wij een badkamer hebt met cementvoegen en witte tegels, dan erger je je er waarschijnlijk dood aan. Het ziet er vies, lelijk en ouderwets uit. Voor jou is daarom mijn grootste tip: verf je voegen! Ja, het kan! Wij hebben onze lelijke cementvoegen wit gemaakt met Voegenfris van Aleblastine. Dit is echt geweldig spul!

Het werkt zo:

  1. Maak de voegen eerst heel goed schoon. Ik gebruikte pure schoonmaakazijn en een harde schrobborstel en staalborsteltje voor de meest vieze voegen. En die waren er zeker! Op de schone(re) gedeeltes haalde ik gewoon even een schuursponsje over de muur. Aleblastine heeft ook speciaal schoonmaakmiddel voor voegen, dat heb ik later ook nog gebruikt op de meest vieze stukjes.
  2. Zorg ook gelijk dat je de tegeltjes goed schoonschrobt, want na het aanbrengen van het Voegenfris mag je drie weken niet hard schrobben. Beetje jammer als je dan nog drie weken in een vieze badkamer zit, haha! In deze twee stappen gaat het meeste werk zitten, maar doe het desalniettemin grondig.
  3. Breng een dun laagje aan op de voegen. Hoe klein je badkamer ook is, je kunt het ‘verven’ het beste in gedeeltes doen. Het aanbrengen kost je niet heel veel tijd, maar het schoonmaken duurt wel wat langer. De eerste keer waren we fanatiek begonnen en hadden we in een half uur de 2 muren in de wc gedaan. Maar bij het schoonmaken kwamen we er achter dat dat wel wat meer tijd inneemt.
  4. Laat het goedje minstens een uur drogen.
  5. Een uur later pak je een emmer met lauw water, een grote zachte spons (geen schuursponsje!) en een plamuurmesje. Als je een dun laagje hebt aangebracht wrijf je het spul vrij gemakkelijk van te tegels. Soms ging ik hier en daar even over de tegel met het plamuurmes, wanneer ik het er met de spons niet goed af kreeg.

Wij hadden in totaal 2 laagjes van de Voegenfris nodig. Tussen de lagen door moet je het heel goed laten drogen! Deze klus duurde bijna het langst van alle opknapklusjes in onze badkamer, maar maakte ook een groot verschil!

Links: met Voegenfris. Rechts: zonder! Wat een verschil he!

Een likje verf
Een likje verf kan wonderen doen. Nu onze tegels, voegen én muren wit waren – en het kozijn waar de deur in zat ook nog wit zou gaan worden, begon het een beetje, tja, ‘wit’ te worden… Dus kozen we ervoor om de muur rondom de wc een lichtblauwe kleur te geven.

Het kozijn – dat voorheen grijs was – verfden we ook wit. We deden dit met een lak op waterbasis. Super handig, want je kon na 2 uur er alweer overheen schilderen. Er moesten maar liefst 4 lagen op om de kleur te laten dekken, maar doordat het zo snel overschilderbaar was konden we lekker doorwerken.

 Schone kit
Niets is zo vies als vieze schimmelplekken op kit. Brrr! En je krijgt het er met geen mogelijkheid vanaf. Dus: nieuwe, frisse kit! Dit oogt gelijk zo veel frisser. Om kit te verwijderen kun je het makkelijkste een speciaal mesje kopen bij de bouwmarkt. Oude restjes kit verwijder je super makkelijk met wasbenzine!

Breng de nieuwe kit pas op het allerlaatste aan, of in elk geval nadat je klaar bent met schuren en rommel maken. Kit moet namelijk op een schoon, stofvrij oppervlak worden aangebracht anders hecht het niet goed! Kit aanbrengen is wel een secuur klusje, dus dit kun je het beste laten doen door iemand die weet hoe het moet.

Vervangen of schoonmaken?
Ga je het vervangen of schoonmaken? Sta bij alle accessoires en meubels in je badkamer stil en vraag jezelf dit af. Dit was ons lijstje:

Schoonmaken

  • De vloer (want: te duur en te veel gedoe om te laten vervangen – oude vloer moest er dan namelijk sowieso uit. Tegelverf heb ik wel naar gegeken maar ik las hier toch wel veel negatieve ervaringen over, met name bij het natte gedeelte zou het snel gaan slijten.)
  • Wastafel (want: we hebben een hele smalle badkamer (96cm diep) en de wastafel was een speciale, extra smalle wastafel. Hij was wat vies hier en daar, maar dan was goed schoon te maken.

Vervangen

  • Wastafelkastje (want: viel van ellende uit elkaar – geen wonder want hij was ook maar €15 destijds – en hadden we ook al sinds onze studententijd)
  • Klepjes die gaten in de muur en electriciteitspunten afdekken (want: ziet er net iets schoner uit en ook wel zo veilig)
  • Douche (want: geen uitleg nodig als je de foto hierboven ziet…)

Verder kocht ik een heleboel dingen nieuw voor de inrichting, maar daarover meer in deel III.

Sodeknetter zeg, ik ben al heel wat woorden verder. Er komt ook gewoon best wel wat kijken bij een klusproject! Volgende week lees je het derde en laatste deel, die gaat over de styling en inrichting.  Het leukste gedeelte wat mij betreft!

49 reacties

Betty -

Ik zou graag de voegen in mijn vloer wit willen ipv grijs. Werkt dit ook of is het snel onderhevig aan slijtage? Iemand de gouden tip?
Hoor graag!

Maria Analbers -

Wat een verandering.
Ik ga verhuizen naar een appartement waar de voegen ook zo zijn als eerder bij jou. Nu weet ik gelijk wat ik eraan kan doen

Marie -

Dat moet een leuke klus zijn geweest. Erg leuk artikel om te lezen. Hebben jullie de tegels ook zelf geplaatst?

Karlijn -

Misschien een pvcvloer? De badkamer is niet heel groot, dus dan is het niet zo’n hoog bedrag :)

Alexandra -

Hoe staan de voegen er nu bij? Ik heb namelijk de mijne een tijd geleden met HG voegenwit gedaan, maar dat begint er nu een beetje af te bladderen op de plaatsen waar water langs komt (alleen in de keuken en toilet, douche heb ik gelukkig nog niet gedaan). Was al aan het denken aan dun laatje wit voegsel eroverheen te smeren

Melissa -

Hoi hoi, wat een mooi resultaat. Wij hebben ook net een nieuw huisje gekocht en ik zou graag ook de badkamer en het toilet willen aan pakken. Gezien het budget is het helemaal vervangen niet mogelijk (en ook niet perse nodig), maar zou graag de voegen witten. Nu vroeg ik me af of dat voegenfris goed werkt in de badkamer, vooral bij de douche. Zit het er nog steeds op of is het na verloop van tijd toch weer weg gespoeld/geschrobd?

Groetjes Melissa

Willemijn -

Het zit er nog steeds 😀

jjust -

Waus wat een verranering, ik ben momenteel ook bezig met verhuizen en klussen. Zat te twijfelen om badkamer en toilet direct mee te nemen maar is denk ik wel de moeite waard.
Hoe lang ben je er (ong) mee kwijt geweest in totaal en hoeveel geld?

roos -

beste,WAAR KAN IK DAT VOEGENWIT KOPEN????????

lauren -

Na veel lezen over voegenfris, vooral dat het op gegeven moment vergeelt en zo meer, heb ik gekozen om Latex voor buiten op de badkamer voegen te smeren. Dit was in overleg met een verf speciaalzaak. Hoe dat gaat houden weet ik nog niet. Ik vermoed dat dat er eerder afspoelt, maar in ieder geval niet geel zal worden of gaat rullen. Het zit er nu op. Nu moeten we het teveel dat op de tegels komt als je smeert, er af gaan krabben/met schuursponsje. Tegel voor tegel. Dat is bij voegenfris altijd het geval, dus dat schoonmaken moet je nooit onderschatten……. Een écht goede oplossing om je voegen te verven die ook lang mooi blijft is volgens mij nog niet op de markt.

Bärbel -

Dit is gewoon grandioos….wat een verschil. Precies dat wat ik ook in mijn badkamer moet gaan doen, want de verhuurder doet er helaas niets aan.
Dank je wel voor deze geweldige gedetailleerde artikel.

Cees -

Heb ook de voegen wit gemaakt maar dan met een viltstift, speciaal voor voegen.Fluitje van een cent en het is ook nog eens vlug veilig en voordelig.Wel de voegen eerst met sopje schoonmaken en goed laten drogen.

Nancy -

Hoi Cees,

Kun je aangeven van welk merk die ‘voegen-viltstift’ is?

Dank,
Nancy

iris -

Aah super spul! Daar zocht ik naar!
Waar koop je dat voegenfris ? Gewoon bij de supermarkt ?

Groetjes Iris

Willemijn -

Bij de bouwmarkt! :)

Michelle Kaiser -

WAUW Wat een verschil zeg dat “voegenfris”

Priscilla -

Wow, wat een verschil maakt dat voegenfris. Ik krijg bijna zin om mijn eigen badkamer ook onder handen te nemen maar daar is echt geen beginnen aan, aangezien de hele badkamer grijs met bloemetjes is.

lobke -

Je kunt tegels gewoon schilderen met speciale tegelverf. Dan is dat grijs met bloemetjes er zo vanaf!

Cheyenne -

Wat maken voegen toch een groot verschil!

Annagreet -

Wauw! Wat een verandering! Gaaf! :)

Kim -

Wat een verschil zeg die voegenverf. Ik ben erg benieuwd naar alle after foto’s!

Gaby -

Wauw, wat mooi! ben heel erg benieuwd naar het eindresultaat!

F -

Wel mee*

F -

Superr leuk en handig artikel! Je zou een gietvloer in de badkamer laten gieten dat valt volgens mij nog welee qua prijs maar dat weet ik niet heel zeker……
Xx

Cindy -

Is het ook niet mogelijk om een vloer over de huidige tegelvloer te leggen? En die Voegenfris, dat moet ik onthouden! Wat een wondermiddel. Ik hou van zulke blogjes. Net zoals ik ook ontzettend hou van het tv-programma Eigen Huis & Tuin.

Willemijn -

We hebben een granieten drempel in de badkamer en als we er overheen zouden tegelen zouden de tegels over de drempel heen komen met als gevolg dat die hele drempel weer opnieuw gedaan moet worden. Helaas :(

Brechtje -

Ik denk dat ik dit ook ga doen! Ik trek binnenkort in mijn nieuwe huur appartement en de douche lijkt als twee druppels water op jouw oude douche.

Danouk -

Willemijn misschien zou je op de vloer ook beton kunnen storten.
Dit is niet super duur, en kan gewoon over de vloer heen.
En het ziet er dan meteen een stuk strakker en luxer uit!

Joyce -

Handige tips! Ik ga ook eens kijken naar onze voegen, die hebben namelijk ook een verschrikkelijk kleur. Wij wonen in een huurhuis en de woningbouw doet er helaas vrij weinig aan.

Nynke -

Ben benieuwd naar het eindresultaat. Alleen die voegen zijn al een enorm verschil!

lucindainwonderland -

Wat een beetje schoonmaken en DIY-en al niet voor elkaar kan krijgen. Leuk om te zien zeg. xxx Lucinda

Tineke -

Wat een geweldige tips! Ik woon in een huurhuis met een hele oude badkamer. We mogen het zelf niet verbouwen maar deze tips komen wel erg van pas!
Liefs

Shaz -

Het ziet er meteen frisser uit. Het lijkt net alsof het nieuw is.

Mirne -

Wow, die voegen! Dat is echt een stuk beter.

Daniëlle -

Wat een verschil zeg, die voegen. Ziet er mooier uit nu!

Lenneke -

Wow, wat een verschil! Ziet er veel mooier uit!

Mirjam -

Wow, dat is echt al een groot verschil!! Geweldig 😀

Marnel -

Wow dat is echt een groot verschil….nadat je die voegen geschilderd hebt! Ik wacht op deel 3! :)

Maaike -

Wat een goed idee om de voegen te schilderen dat ziet er meteen een stuk frisser uit!

Manon -

Weet je dat ik van dit soort blogjes houd! Heerlijk hahaha. En jeeeee, wat een verschil met die witte voegen zeg, meteen 100x frisser. Ben benieuwd naar het eindresultaat 😀

Dita -

Erg mooi geworden. Ik heb alleen dat voegenfris ook eens geprobeerd maar bij ons werkte het totaal niet. Zal er wel aan liggen dat ik niet goed genoeg had schoongemaakt want bij jou is het erg mooi geworden!

ELody -

Leuk artikel 😀 ben benieuwd naar de volgende!

Sheela -

Je kan je voegen ook schoonmaken met wat water en baksoda xx

Rianne -

Schoonmaken wel, maar dat doet ze niet van kleur veranderen. Als je cementvoegen hebt zijn die gewoon donkergrijs van kleur, daar doe je helaas niets aan behalve ‘verven’.

Mariska -

Dat is inderdaad een heel groot verschil. Wat Kelly zegt, alsof je nieuwe tegels hebt!

Esther -

Zo ontzettend leuk om te lezen dat er vooruit gang is! Ben totaal niet met klussen bezig, maar vind dit echt heel erg leuk (:

Miranda -

Wow wat een verschil al! Ik ben zo benieuwd naar het eindresultaat!:)

Andrea -

wat een verschil zeg die witte voegen! Hele frisse uitstraling. Mooi. Ben benieuwd naar het eindresultaat!

Kelly Caresse -

Wat interessant om hier over te lezen! Die voegen witten maakt zo’n gigantisch verschil, bijna alsof je nieuwe tegels hebt

Reageer ook