Houten stoeltje opknappen

Deze klassieke stoel vond ik voor €15 bij de kringloop. Het leek me wel een leuk project om hem op te gaan knappen. Benieuwd hoe de stoel geworden is en hoe ik dat gedaan heb? Lees dan zeker even verder!

Allereerst nog een grappig verhaaltje: ik dacht dit stoeltje voor een prikkie gescoord te hebben en hem voor een nog kleiner prikkie te gaan opknappen. Maar niets was minder waar… Ik ging naar de Praxis en vroeg de aardige – mannelijke – verkoper wat ik nodig had. Want ja, ik dat dit ook nog nooit eerder gegaan. Je raadt het al, de verkoper smeerde me zulke dure producten aan dat het alles bij elkaar een keer zo duur was als de stoel zelf. Suf! Maar goed, ik kocht ook kwasten en die hoef je immers maar 1 keer aan te schaffen.

Goed, laten we beginnen.

Wat heb je nodig?

 • Een stoel – duh.

Voor het verven:

 • Schuurpapier – grof en fijn
 • Ammonia, speciaal ontvettingsmiddel voor het verven of een sopje met allesreiniger

In de verf:

 • Grondverf. Op mijn potje staat: ‘Universele primer voor lakken’ (mijne was op waterbasis geschikt voor onder oliebasis)
 • Lak (op oliebasis, kleur naar keuze. Kies voor satijnglans of hoogglans)
 • 1 of 2 kwasten (afhankelijk van de oppervlaktes kun je een ronde/platte/grote/kleine kopen, kijk wat jij makkelijk vindt)

Om je kwast schoon te maken:

 • Terpentine
 • Glazen pot
 • Oude lappen/doeken

Stap 1: Een stoel vinden
De eerste en tevens de belangrijkste stap: je stoel vinden. Of een ander meubel wat je wilt opknappen natuurlijk. Struin vooral lekker veel kringlopen af, vraag opa’s en oma’s of ze nog iets kunnen missen, kijk op marktplaats. Kijk wat je mooi vind. Let niet te veel op afgesleten verf, je gaat het immers toch weer verven. Waar je wel op moet letten is het volgende:

 • Zijn de poten van de stoel nog stevig? Missen er geen onderdelen zoals spijlen, bijvoorbeeld? Zo ja, mooi! Des te minder werk je straks hebt en hoe makkelijker het is! Heeft de stoel wel gebreken, bekijk dat of het makkelijk te repareren is? Dingen weer vastlijmen is vaak een oplossing die niet lang duurt en het kan lelijk worden als je net zo’n noob bent als ik. Misschien moet je dat niet willen. Maar misschien heb jij wel een handige vader of vriend. Dan kan het natuurlijk wel. 😉
 • Hoe dik is de verflaag die erop zit? Hoe meer verf erop zit, hoe meer je moet schuren. Als de stoel al heel vaak overgeverfd is wordt de laag steeds dikker en daardoor steeds lelijker.
 • Is de stoel behandeld? Soms zit op klassieke, oudere meubels zitten een soort plastic coatings, zodat het heel erg glanst en glad is. Ik heb het niet over meubels die behandeld zijn met een olie of was want daarvan kun je de nerven nog voelen, maar meer van die hele gladde bijna plastic meubels. In ieder geval, daar zou ik niet mee beginnen, want volgens mij moet je hier een professioneel schuurapparaat voor hebben. Ik zou zeggen: begin met iets makkelijkers.
 • Doe een zit-test. Zit de stoel lekker? Heel belangrijk!
 • Past het meubel in de rest van je (begoogde) interieur? Pas op voor inpulsaankopen! Zo’n kringloopstoeltje is lekker goedkoop en kan vast wat worden, maar past het écht ook bij wat je voor ogen hebt?
 • Aan de andere kant: wacht niet te lang bij kringlopen en laat je wens-aankopen nooit ‘even’ staan! Voor je het weet zijn er kapers op de kust. Hij is geheid weg zodra je een extra rondje loopt om er over na te denken of omdat je geen zin hebt om er mee te zeulen!

Stap 2: Schuren en ontvetten
Je stoeltje heb je mee naar huis genomen en hij staat in je schuur/huis. Klaar om onder handen genomen te worden! De eerste stap is om de hele stoel schuren. Ja, elk hoekje! Dit doe je om het oppervlakte ruw de maken, zodat de verf beter hecht. Daarnaast kun je niet zo maar verflaag voor verflaag over verven. Mijn stoel heb ik niet helemaal tot aan het ‘kale’ hout geshuurd. Hij was behandeld met een soort donkere olie waardoor de kleur in de stoel was getrokken. Dat kun je niet helemaal kaalschuren dus. Stoelen die al geverfd zijn hoef je niet helemaal te schuren tot je het blanke hout ziet, maar even goed schuren is wel heel belangrijk. Zo worden de lagen meer even en hecht je verf beter. Schuur is met grof schuurpapier en daarna met fijn schuurpapier.

Na het schuren ontvet je de stoel. Dit is belangrijk zodat de verf beter houdt. Dit kun je doen met een doek met wat ammonia, maar ook met een sopje van water en allesreiniger. Ook zijn er speciale middelen voor bij de bouwmarkt. Maar dat is echt belachelijk duur ten opzichte van producten die je waarschijnlijk wel gewoon in huis hebt.

Stap 3: grondverf
Klaar voor wat een laagje(s) grondverf! Dit doe je zodat je een mooie basis hebt om vanuit de werken. Op mijn stoeltje heb ik 2 lagen grondverf aangebracht. Werk in dunne laagjes. Liever meerdere dunne laagjes dan één dikke. Dat voorkomt druipers en onregelmatige lagen. Laat de verf tussen de lagen minimaal een paar uur drogen (lees de verpakking voor specifiekere instructies). Maak je kwasten na het verven goed schoon, volg de instructies op de verpakking.

Vastleggeninvolledigscherm16 12 2012131030bmp Daily Life: winter time!

Stap 4: lakken
Als je de grondverf hebt aangebracht en hij is aardig wit geworden is het tijd voor de lak. Kies lak met een satijnen of hoogglans finish. Ik heb hoogglans. Op mijn stoel zitten in totaal 3 dunne laagjes. Werk weer dunne laag voor dunne laag. Wacht tot de laag weer goed droog is, minimaal 8 uur, maar liever bijvoorbeeld 24 of 48 uur. Geduld is een schone zaak! Maar tussen de lagen door je kwasten heel goed schoon! Belangrijk, want anders droogt de verf op in je kwast en krijg je bij de volgende laag al die droge korreltjes op je stoel. Niet mooi! Breng laag voor laag aan en ga door tot de stoel helemaal mooi egaal gedekt heeft.

Na de aller laatste laag moet je echt heel lang wachten en de verf de tijd geven om volledig uit te harden. Te vroeg de stoel gaan gebruiken kan deuken in je verflaag opleveren, omdat het nog niet door en door uitgehard is. En dat zou zonde zijn! Ik heb zelf 7 dagen gewacht tot dat ik ‘m ging gebruiken.

Vastleggeninvolledigscherm16 12 2012130942bmp Daily Life: winter time!

En dit is dan het eindresultaat!

Ik ben er super blij mee! Nooit gedacht dat ik dit leuk zou gaan vinden! Maar inmiddels heb ik de smaak te pakken en heb ik nog twee stoeltjes die ik ga opknappen! En daarna misschien aan de slag met een moeilijker project, zoals een kastje ofzo!

Voor zo ver mijn ervaringen en tops om een houten stoeltje op te knappen en wit (of iedere andere kleur natuurlijk) te verven. Ik hoop dat je er wat aan gehad heb en wens je veel klus-plezier!

Ook leuk: een (nep) schapenvachtje over de stoel leggen. Staat leuk en zit lekker zacht en warm!

Heb jij wel eens iets opgeknapt? Zo ja, wat? En misschien heb jij ook nog wel klus-inspiratie of -tips!

6 reacties

Sabina -

Je moet eerst ontvetten voor het schuren, anders kan je het vet in het hout schuren, verder zou je het beste bij een terpentine basis aflak ook een terpentine basis grondverf kunnen gebruiken… Vergeet tussen de verflagen niet om ook goed te schuren !

Michelle -

Een tip voor de kwasten: als je de dag erna de volgende laag gaat schilderen, wikkel de kwasten dan goed dicht in plastiekfolie. Zo droogt de verf niet uit en moet je de kwast niet steeds schoonmaken.

Joyce -

haha! Leuk, ik herinner me dit nog van je instagram een tijdje terug 😀

Renske -

De stoel is mooi geworden! Ik ben gek op kringloopwinkels! Altijd op zoek naar pareltjes. Ik heb onlangs een schommelstoel opgeknapt en lichtgrijs geverfd. De stoel lijkt wel een beetje op die van jou, alleen dan een schommelversie :)

Sarah -

Ik heb deze zomer men oude tuinstoelen een lichtblauw kleurtje gegeven! lekker retro voor in de tuin en opvallend 😉

Annebeth -

Super leuk!
Ik denk al een tijdje om mijn houten stoelen een nieuwe touch te geven! (;

Reageer ook