Leren, studeren, blokken. Onze tips voor die 10 op je toets!

We krijgen wel eens vragen of we tips hebben om makkelijk te leren/studeren. Best moeilijk, want iedereen leert anders. Martine en ik verschillen als dag en nacht als het gaat om leren. Maar omdat jullie er toch best wel vaak naar vragen, vandaag toch een artikeltje erover. Misschien ook alvast handig voor de naderende eindexamens (sorry, ik wilde jullie niet aan het hyperventileren maken! ;)). En 2 jaar geleden rond deze tijd waren Martine en ik aan het zwoegen voor onze casestudy/thesis dus misschien zit jij nu wel in het zelfde schuitje!

Zelf ben ik altijd wel goed geweest in leren. Ik zei vroeger altijd al dat ik eigenlijk niet echt ergens goed in was (sport, tekenen, muziek, zingen, knutselen etc.), behalve in leren. Tijdens mijn studie logopedie werd ik ook wel ‘De Spons’ genoemd. Jep, dat was mijn bijnaam. Ik heb het geluk dat ik verhalen heel goed in me op kan nemen en onthoud. Ik heb feeling voor wat belangrijke stof is. Waar ik dan weer niet goed in ben is stampen. Bah. Daar bak ik echt helemaal niks van. Op de middelbare school nam ik niet eens de moeite om topografie te leren, ook al was het een ‘makkelijke’ manier om je gemiddelde omhoog te schroeven. Ik ging liever voor de grote toets van aardrijkskunde. Zo heb je allemaal je eigen kwaliteiten en daar moet je het beste van zien te maken!

ALGEMEEN

Eet goed
Heel belangrijk. Als je trek hebt tijdens het leren is je lichaam onbewust of bewust daar meer mee bezig. Nieuwe dingen neem je dan moeilijk op. Verwen jezelf voor een ochtend/dag studeren met een goed ontbijt en blijf gedurende de dag ook goed voor jezelf zorgen.

Slaap goed
Zelfde verhaal als met het eten. Als je moe bent, neem je minder in je op. Het schijnt zelfs dat een nacht doorhalen nauwelijks zin heeft. Door de slaap de volgende dag kun je alles wat je ‘s nachts geleerd hebt, niet makkelijk meer ‘ophalen’ uit je hersenen. Maar nachtbrakers zullen het misschien minder eens zijn met de professoren die dit beweren. 😉

Begin ruim van te voren
Ik weet nog goed dat ik ooit eens een grafiek van een leercurve heb gezien. Na 1 dag leren ben je gemiddeld 80% vergeten. Het was het verhaal van 2 meter omhoog klimmen op de mast en ‘s nachts 1 meter terugzakken. Door op tijd te beginnen en te herhalen blijft informatie steeds beter hangen en onthoud je het ook langer. Zelf begon ik vaak 2 weken van te voren. En dan om de 2 dagen een uurtje, bijvoorbeeld. Naarmate de toets dichterbij kwam ging ik steeds meer leren. Aan het eind van de periode merkte ik dat door dit geleidelijke leren alles veel beter was blijven hangen en ik veel minder hard aan het eind hoefde te leren. Hoe meer ik verspreidde, hoe beter het bleef hangen én hoe minder had ik hoefde te leren in de toetsweken. Tegen de tijd dat het toetsweek was, wist ik bijna alles en had ik een lekkere rustige week, waar klasgenootjes zaten te zwoegen en nachten doorhaalden.

Jezelf overhoren
In de tijd van de middelbare school moest ik een uur heen en een uur terug fietsen. De route was over het platteland tussen Dokkum en Leeuwarden en je kwam eigenlijk bijna nooit iemand tegen. Tijdens die fietstochtjes leerde ik mijn proefwerken. Ik overhoorde mezelf hardop. Zo vertelde ik geschiedenisverhalen aan mezelf, vervoegde Franse werkwoorden en oefende presentaties. Dit hielp enorm! Tijdens mijn HBO studie overhoorde ik mezelf ook heel vaak. Het voelt een beetje gek, tegen jezelf praten, maar het werkt goed. Het is trouwens ook een bewezen effectieve strategie!

Stel prioriteiten en analyseer
Mijn broertje was hier op de HAVO een kei in. Hij moest er hard aan trekken en stond op een paar vakken heel hoog en anderen behoorlijk laag. Ik heb zelden iemand zo tactisch zijn toetsen zien plannen! Hij besloot bijvoorbeeld Duits (waar hij heel slecht in was) helemaal niet te leren zodat hij al zijn tijd kon steken in Economie (waar hij ook slecht in was). Vervolgens haalde hij een krappe 6 op Economie en een 2 op Duits. Duits kon hij dan herkansen in de toetsweek en Economie was gered. Uiteindelijk haalde hij zo 2 voldoendes, maar over een iets langer tijdsbestek. Had hij het beide moeten leren in één week, dan was het hem niet gelukt. Nu willen we je natuurlijk niet aanmoedigen om iets helemaal niet te leren, maar wat ik wil zeggen is: kijk goed naar wat je moet doen, waar je prioriteiten liggen en denk aan de lange termijn. Op welke vakken moet je scoren om een buffer op te bouwen? Met welke vakken heb je minder moeite? Kijk naar je cijfers, probeer te voorspellen wat er nog allemaal kan gebeuren en maak op basis hiervan analyses.

Doe ook iets leuks
Sluit jezelf niet op in je huis om 24/7 te blokken. Dat werk echt niet! Plan tijdens het leren ook leuke dingen in! Ga shoppen met je beste vriendin, ga sporten, ga even op bezoek bij je oma. Ga er lekker uit. Leren betekent niet 8 uur achter elkaar in de boeken zitten. En ook geen 4 uur. Dat heeft geen zin. Plan bijvoorbeeld 2 tot 4 leer-momenten per dag in. Of als je tijdens gewone schooldagen moet leren, een uurtje na al je lessen en in het weekend op zaterdag en zondag 2 keer een blok.

The Cone of Learning van Edgar Daler

MIDDELBARE SCHOOL

Maak je huiswerk
Ik was niet goed in wiskunde en economie. En tot overmaat van ramp had ik ook nog eens – hoe stom – Management & Organisatie gekozen. Nog meer berekeningen dus. Om op deze vakken toch te kunnen slagen merkte ik dat ik mijn huiswerk écht moest maken. Als ik het goed bijhield, ging alles veel beter.

Maak de extra opgaven wél
Dit klinkt vast niet leuk, maar dit is net als huiswerk maken een hele goede om te doen. In havo 4 moest ik harder leren om het allemaal te halen en ik had veel moeite met wiskunde, economie en Management & Organisatie. Voor die vakken maakte ik de extra opgaven. Ik had er echt een hekel aan, maar het hielp me wel! De extra opgaven zorgde voor extra verdieping, en dus meer kennis én werden door leraren ook nog wel eens gebruikt als toetsvragen!

Vraag hulp
Je kunt niet overal even goed in zijn. Help elkaar daarom! Ben jij goed in Frans, maar je vriendinnetje in Natuurkunde? Ga samen leren/huiswerk maken en help elkaar zo. Sneller én gezelliger.

Maak samenvattingen
Maak samenvattingen en begin vooral op tijd ermee. Sterker nog: begin er in de eerste week van de periode al mee. Ik had altijd een extra schriftje in mijn tas waarin ik aantekeningen voor vakken maakte. Als een leraar zei ‘Dit is heel belangrijk’ of ‘Voor de toets…’ had ik dat schrift al weer in de aanslag. En 9 van de 10 keer kwamen die aantekeningen behoorlijk van pas!


Wie is dit al eens overkomen?

HBO

Maak goede aantekeningen
Op het HBO heb je veel verschillende vakken met heel veel informatie. Goed bijhouden is hier dan ook belangrijk.

Praat over de stof
Met je studiegenoten over stof discussiëren en praten zet je aan het denken. Daarnaast onthoud je stof vaak veel beter, omdat je het beter in je opneemt als je er met anderen over praat.

Maak samenvattingen
Zelfde verhaal als de tip voor de middelbare school eigenlijk.

Zorg voor goede werkgroepen + samenwerkingscontract
Het HBO staat bekend om het groepjeswerken. Een gehekeld concept door Martine, mij en vele andere studiegenootjes. Een werkgroep kan je maken of breken. Als je invloed hebt op de samenstelling, zoek groepsgenootjes dan uit op eigenschappen die jij belangrijk vindt. Wat voor mij bovenaan stond was toewijding en motivatie. Soms had je groepsgenootjes die 10.000 andere dingen naast hun studie deden. De studie bungelde ergens halverwege, of soms zelfs onderaan. Als je een heel groepje van die mensen hebt, schiet het echt niet op.

Blijf niet zitten met vragen, stel vragen tijdens college
Dit vinden veel meiden vast erg lastig. Maar geloof me: leraren vinden vragen juist leuk! Het zorgt voor interactie! En daarnaast zijn ze leraar geworden omdat ze je iets wilde leren! Er bestaan geen domme vragen. En je moet maar zo denken: als ik die vraag heb, dan hebben misschien wel meer mensen die vraag. Ga maar na, hoe vaak is het niet zo dat als 1 iemand begint met het stellen van een vraag, er nog veel meer vragen komen?

Onlangs verscheen er trouwens de uitslag van een wetenschappelijk onderzoek over studeren en daarover is hier op Nu.nl geschreven. Een erg interessant artikel! Het schijnt dat arceren en samenvatten niet effectief is. Persoonlijk denk ik dat samenvatten an sich misschien niet effectief is, maar als je die samenvatting vervolgens gebruik om jezelf te overhoren en veel bij je draagt om meerdere keren per dag even 15 minuten mee te kunnen  leren denk ik dat een samenvatting zeker wel handig kan zijn! Hij blijft dus gewoon bij mijn lijstje met tips, lekker puh, wetenschappers! 😉

Ook wij hadden het heus wel eens (ahum, regelmatig) gehad!

Voor zover mijn tips als het gaat om leren. Ik klink nu trouwens als een heilige Maria die alles beter weet, maar stiekem was ik zelf heus niet altijd even braaf als puber! Ik leerde ook wel eens niet, haalde ook zeker wel onvoldoendes, heb ook wel eens gespiekt en stelde leren ook wel eens uit. Achteraf heb ik makkelijk praten natuurlijk! Maar wie weet heb je er toch wat aan!

Wat zijn jouw leer-tips?

P.S. Zin om te lachen? Check dan de Babyfood Challenge op Kletskerk & vanVlochem!

12 reacties

anoniem -

poep is te eten eet poep het is echt lekker geloof me niet dat ik het zelf gegeten heb maar doe het wel poep poep poep poep poep poep
lik een aardapol verkeerd geschreven ik weet het zo schrijf je aardappel

anoniem -

ik zou gewoon alles wel proberen te doen, en blokuren maken. dus dat betekent:
25 minuten huiswerk, 5 min. pauze, en dat dan 4x
daarna is het erg belangrijk dat je een grote pauze neemt, en pas verdergaat als je rust hebt genomen.

kijk ook ff naar Eva Rose op YouTube!
helpt echt enorm!

Rosali -

Ik heb dus donderdag een repetitie biologie je kan het dus alleen leren op je school ipad en dat is nog niet zo’n probleem ik heb gwn de ipad gekocht, alleen zitten er dus games op, en als ik wil gaan leren wordt ik afgeleid en ga ik gamen, en ik durf de games niet te verwijderen.
Heeft iemand tips?!??!

Ikmoetlerenhaha -

Ik heb een iPad nodig voor school, die heb ik ook, alleen er zitten ook games op, dat is op zich niet erg alleen ik speel meer games dat ik leer, en ik durf ook niet de games te verwijderen want ik heb erg hoge levels gehaald,
WAT MOET IK DOEN?!

graag snel antwoord want ik heb over 4 dagen al een toets!

Je moeder -

Pak die hoer van achter knker

emma -

goede tips alleen ik raak heel snel afgeleid en daar ben ik tips voor aan het zoeken, hebben jullie daar ook tips voor? (ik ben nu weer afgeleid want eigenlijk hoor ik nu te leren alleen ben ik nu op deze site aan het kijken😂😂)

rhode -

uutje hebt een app genaamd ‘ forest’ daar kan je zelf het aantal minuten instellen en in die tijd sluit ie app bijna alle apps af (je kan zelf toestemming geven op welke apps je nog wel mag) en als jij niet op je telefoon zit groeit er een plantje, zo maak je een leuke tuin terwijl je je tijd nutig gebruikt om te leren

Zhila Fazili van Zand -

Ik heb het niet gelezen cool hé. Dit is de slechtste website wat ik ooit heb gezien.

Anoniem -

Dit is ook de slechtste reactie van jou zeg! Hoe oud ben je wel niet?

sksksksksk -

sksksksksksksksk

And I oop -

And I oop

Reageer ook