Ribbels op je nagels

Een tijdje geleden kreeg ik deze vraag:

Mijn nagels (niet teennagels) voelen ribbelig aan vooral de nagels aan mijn duim. Weet jij misschien hoe ik daarvan af kan komen?

Misschien denk je ‘ribbels? What the heck?’. We hebben het over deze ribbels:

Een foto van mijn eigen nagels.

Hoe krijg je het?
Da’s wel een leuke vraag want zoals je ziet, ik heb ook ribbels in mijn nagels. Die ribbels, of groeven, in je nagels zijn eigenlijk het zelfde misterie als verhaal over die witte vlekjes op je nagels, namelijk: ze weten nog niet de precieze oorzaak. De één zegt dat het komt door veroudering, de ander zegt uitdroging. Weer een ander zegt dat het juist laat zien dat je stevige, gezonde nagels hebt. De oorzaak is dus gewoon nog niet gevonden.

Wat kun je er aan doen?
Aangezien er nog geen oorzaak is gevonden, is het ook moeilijk om het te voorkomen of genezen. Wat je wel kunt doen is vijlen en polijsten. En dan geen vijl waarmee je, je nagels korter vijl maar een polijstvijl. Bij elke drogist kun je wel zo’n vijl vinden (vaak een vijl met 4 vlakken). Daarmee maak je de nagel mooi glad en glimmend. Zelf doe ik het altijd heel lichtjes, want eigenlijk is het heel slecht voor je nagels. Je maakt ze zo namelijk dunner, brozer en dus ook breekbaarder. Gevolg daarvan is ingescheurde nagels en daar word je ook niet happy van. Wees dus voorzichtig en ga niet te lang door! Als je de bovenkant hebt gedaan (‘gepolijst dus’), breng dan altijd een laagje nagelverharder aan om je nagels extra stevigheid te bieden!

Reageer ook