Groentenbowl met zoete paprikasaus

Geïnspireerd door Denise Kortlever ging ik aan de slag met een variant op haar zoete kikkererwtenstoof met tomaat. Dus ik probeerde ook eens een ‘bowl’ uit. Dat smaakte verrassend lekker en het zit boordevol groenten. Deze moet je proberen!

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 1/2 el olijfolie of kokosolie
  • 2 uien
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gr broccoli
  • 250 gr bloemkool
  • 400 gr (uitgelekte) linzen
  • 250 gr couscous
  • 2 zoete puntpaprika’s
  • 350 ml Griekse yoghurt
  • 1 limoen
  • zout
  • peper
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 tl Zwolsche Stoof kruiden
  • 1 tl vloeibare honing

Recept

Dit recept vereist wel wat snijwerk, dus het is handig om dit van tevoren te doen. Dus snipper alvast de uien en houdt deze apart. Snij ook de broccoli- en  bloemkoolroosjes fijn en maak ook een liter groentebouillon. Dan kunnen we beginnen!

1) Doe de olijfolie of kokosolie in een grote (soep)pan. Voeg de uien en 1 teentje geperste knoflook toe. Bak deze licht glazig aan.

2) Voeg na ongeveer vijf minuten de halve theelepel kaneel en een halve theelepel Zwolsche Stoof kruiden toe. Voeg ook alvast een klein snufje zout toe. Bak dit ongeveer twee minuten mee in de pan.

3) Doe de broccoli, de bloemkool en de uitgelekte linzen met 1 liter groentebouillon in de (soep)pan bij de uien en de knoflook.

4) Knijp het sap van een halve limoen uit boven de pan, laat aan de kook komen en dan 10 minuten pruttelen op zacht vuur. Bewaar de andere helft van de limoen.

PS: Schrik niet van het feit dat alles ‘drijft’ in de pan. Dit komt straks weer goed als de couscous wordt toegevoegd.

5) Maak dan ondertussen de zoete puntpaprikasaus. Snij de zoete puntpaprika’s in stukjes (zonder de zaadjes) en voeg ongeveer 350 ml Griekse yoghurt toe. Maal dit met de staafmixer fijn. Er ontstaat een zalmkleurige dunne saus.

6) Pers er een knoflookteentje doorheen. Gebruik het sap van de andere halve limoen en roer dit door elkaar.

7) Breng de zoete puntpaprikasaus op smaak met een klein snufje zout, peper en een halve theelepel Zwolse Stoof kruiden.

8) Als laatste voeg ik een theelepel honing toe aan de saus. Dit maakt dat de smaken nog meer tot hun recht komen. Dan is de saus klaar, zet deze nog even in de koelkast.

9) Na 10 minuten voeg je 250 gram couscous toe aan de groentenbowl. Roer de couscous er goed doorheen en laat weer 10 minuten zacht pruttelen.

10) En als de wekker afgelopen is, is het tijd om deze heerlijke maaltijd te serveren. Proef even of de groentenbowl naar wens is en voeg eventueel nog wat kruiden toe.

Een groentenbowl hoort natuurlijk zoals de naam al zegt in een (grote) kom. Ik zou zelf een klein kommetje met de zoete puntpaprikasaus er bij serveren, dit staat wat mooier. En dan kunnen de eters zelf bepalen hoeveel saus ze er bij doen. Maar de combinatie van de gekruide groentenbowl met de zoete puntpaprikasaus is wat mij betreft hemels. Zeker een aanrader om eens te proberen!

13 reacties

Suzanne -

Ik heb dit gisteren gegeten en it was delicious! Vooral die saus. Jummmm <3

Lenneke -

Oh gut, ik wil het en ik wil het nu.

Nienke -

Klinkt lekker!

Loes -

Lekker veel groenten, dat klinkt goed!

Hilde -

Oh wat ziet het er lekker uit zeg, ik hou van couscous (The food so nice, they named it twice hihi), ik ga dit van het weekend proberen te maken.

Renate -

Er zit oa kruidnagel en anijs in. Ik zie dat het ook online te bestellen is zie onderstaande link, succes 👍

https://www.librijeswinkel.nl/dutch/producten/food/zout-en-kruiden

floor -

misschien kan je uit dit boek inspratie halen voor je recepten:
https://www.bol.com/nl/p/vegetarisch-koolhydraatarm-en-glutenvrij/9200000040774460/

Mijn bevalt boek heel erg

Jana -

Bedankt voor het recept, Martine! Klinkt lekker! Vraagje, die Zwolsche stoofkruiden, wat zit daar precies allemaal in? Of door wat kan ik het vervangen? Denk niet dat ze dat hier (België) verkopen. En de puntpaprika, gebruik je die rauw of gekookt/gegrild?

Renate -

Oeps…zie mijn reactie bovenaan 😁

Martine -

Je kan het vervangen door gerookt paprikapoeder! Wel gerookt doen, wat dat maakt echt het gerecht!

Martine -

Oh ja en de puntpaprika is rauw!

Femke -

Hmmm, dit klint goed zeg :-).

Marije -

Klinkt lekker zeg!

Reageer ook