Burgerlijk

Als blogger moet je een dikke huid hebben. Veel mensen hebben een oordeel over je op basis van wat je laat zien. Constructieve feedback is zeker heel fijn om jezelf te verbeteren, maar sommigen verwarren het weleens met beledigen en/of afbranden. Ik heb vooral een hekel aan deze opmerking…

Bron: Cleeft

De woorden burgertrut, truttig of burgerlijke muts. Iets wat in die trant gezegd wordt, maakt dat mijn haren overeind gaan staan. Het boeit me vrij weinig als iemand zegt dat ik dik ben of dat mijn haar lelijk is. Dat is natuurlijk ook niet leuk, maar het haalt het bij lange na niet bij het woord burgerlijk/burgertrut.

Wat betekent burgertrut ook precies? Als je het op zoekt krijg je ‘burgerlijke trut’ te lezen, haha! En onder ‘burgerlijk’ worden woorden verstaan als: bekrompen, stijf, behoudend, kneuterig. Ik vind mezelf bij geen van die woorden passen.

Ik vind het altijd heel bijzonder hoe iemand zijn mening kan vormen op basis van een aantal minuten die opgenomen worden op camera. Niet ons hele leven wordt gefilmd en hoewel ik vind dat wij heel natuurlijk overkomen op camera zie je niet alles van wie we zijn. Dus daarom kan ik me soms ergeren aan andermans mening. Ik merk dat ik niet altijd alles goed van me af kan laten glijden.

Zowel in het begin van onze blogcarrière als de laatste tijd is er altijd wel iemand die zegt dat we truttig zijn of truttig gekleed of iets dergelijks. Maar…

 Wie bepaalt wat er truttig is, wanneer ben je t(r)uttig? En vooral: wanneer ben je dan niet truttig in de ogen van de mensheid? Staat truttig in een lijn met burgerlijk?

Moet je perse elk weekend helemaal bezopen zijn en uit je plaat gaan om niet truttig/burgerlijk te zijn? Moet je alle festivals bezoeken en de nieuwste kleding dragen ook al voel je jezelf daar niet fijn in/past het niet bij je leeftijd? Ben ik niet burgerlijk als ik in mijn eentje met klotsende oksels in een 40 graden rammelende bus door Thailand reis op zoek naar een tempel om te mediteren?

Hoezo ben je saai en burgerlijk als je de hele week werkt en je in het weekend even bij wilt komen en geen zin hebt om (verplicht) op stap te gaan of naar die boring kaas-/worstverjaardag? Ik weet zeker dat ik niet de enige ben en er ontzettend veel mensen zijn die daar ook niet altijd zin in hebben. Hoe vaak ik wel niet om me heen hoor dat mensen totaal geen zin hebben om weer op stap te moeten met die standaard vriendengroep of naar een verjaardag die gezellig hoort te zijn maar eigenlijk supersaai is, is ontelbaar. Dan zit ik liever thuis iets te doen wat ik leuk vind zoals MTV of series kijken, lekker BURGERLIJK. 😉

Bron: Buutvrij

Waarom wordt er zo snel een etiket op je geplakt als je bij het huisje-boompje-beestje regime past? Ik vind dat zo vermoeiend! En daarnaast: we behoren voor een groot deel allemaal tot het huisje-boompje-beestje regime. Of je nu nog thuis woont of in een studentenkamer. Het betekent namelijk “het gewone burgerleven: een huis met een tuin en eventueel een huisdier (en kinderen).” Nou, dat heb ik altijd gehad, ook als student. Hartstikke burgerlijk joh. Gelukkig maar dat we voor een groot deel met zijn allen burgerlijk zijn, want ik neem toch aan dat iedereen graag een fijne plek voor zichzelf wil hebben?

Al deze vragen malen altijd door mijn hoofd als iemand ons weer eens burgerlijk of truttig noemt. Het is jammer dat het woord burgerlijk zo’n negatieve lading heeft, althans: voor mij wel. Ik ga het voortaan maar eens anders proberen te beschouwen als iemand weer eens denkt dat we burgerlijk zijn, want in feite is iedereen best burgerlijk en daar is niets mis mee. We zijn immers allemaal burgers van de maatschappij en ook dat is een betekenis van burgerlijk.

VIVA deed laatst een onderzoek naar de vraag ‘Wat vind jij burgerlijk?’ En wat blijkt? Het blijkt dat driekwart van de vrouwen in Nederland het niet erg vindt om burgerlijk te zijn of te worden.

Er werd ook een onderscheid gemaakt in ouderwets burgerlijk en nieuwerwets burgerlijk. Onder ouderwetse burgerlijkheid valt bijvoorbeeld het dragen van dezelfde jas of trui als je man. Net als een Tupperware party en de meubelboulevard.

En dit vind ik het meest interessant om te lezen: nieuwe burgerlijkheid. Nieuwe burgerlijkheid is volgens de ondervraagden het fietsen met een bakfiets, het dragen van Uggs of Bjorn Borg ondergoed en Prosecco drinken met vriendinnen.

Als ik naar deze punten kijk, dan ben ik dus verre van het-bijna-scheldwoord burgerlijk. Ik heb geen bakfiets, ik verafschuw Uggs (hoewel de pantoffels me erg lekker lijken…kuch) en hoewel ik bij events vaak een Prosecco aangeboden krijg, drink ik het snel op en trek er nog net geen vies gezicht bij omdat ik het vaak veel te zuur vind en niet snap waarom er iets lekkers geserveerd wordt.

Maar dan nog…Al zou ik wel rondkarren op een bakfiets met Uggs aan en met een Prosecco in de hand…? Who cares? Ik niet en bakfietsen en meubelboulevards vind ik juist leuk. En een vrouw en man die dezelfde jas dragen? Ik vind dat juist schattig en moet altijd een beetje lachen als ik het zie omdat ik dan aan Brigitte Kaandorp moet denken met het ANWB-echtpaar.

Er is wat mij betreft niets mis met burgerlijk zijn, wel met de mensen die het woord graag op een negatieve manier neerzetten door er iemand mee uit te schelden.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie tegen het woord ‘burgerlijk’ aankijken. Heeft het voor jullie ook een negatieve lading zoals bij mij of juist helemaal niet? Wat is voor jou burgerlijk? Vind jij jezelf burgerlijk?

108 reacties

Dorien -

Burgerlijk zijn? Heerlijk! En waarom is dat zo? Als je vanaf je jeugd niets anders hebt meegemaakt dan vader en moeder de hort op en chaos en totaal geen structuur, tja, dan verlang je op een gegeven moment naar een normaal en rustig leven. Burgerlijk dus.

hannah -

ik snap wel waarom mensen jullie burgerlijk noemen, want jullie zijn al wat volwassener dan de meeste bloggers. en jullie hebben al een eigen huis, willemijn is getrouwd etc. jullie zijn gewoon wat burgerlijker 😉 volgens mij is het niet zo negatief hoor !

Sara -

Ik heb ook geen negatief idee van burgerlijk. Burgerlijk betekent naar mijn idee dat je je leven fijn hebt ingericht en ook oog hebt voor de kleine mooie dingen in het leven. Jullie komen wel wijzer over dan jullie qua leeftijd zijn (dat komt door de diepgang van bepaalde stukken en het feit dat jullie niet alleen maar over de nieuwste trend lullen maar oprecht kijken wat jullie zelf leuk vinden).

Dianne -

Maar, maar, maar….

Je BENT gewoon een beetje een burgertrut :)

Tea -

Ik maak mij ook schuldig aan het gebruik maken van burgerlijk/burgerlijk leven leiden. Als ik dit artikel zo lees dan denk ik wel ‘beetje slecht dat ik het zo gebruik, het is zo typisch mensen over een kam scheren’ maar tegelijkertijd is het wel een typisch begrip. Het geeft wel meteen weer wat voor mensen het zijn. Voor mij betekent het dat iemand zijn leven op orde heeft, huisje, boompje beestje. Niks mis mee. Maar ik wil het gewoon zelf niet. Op dit moment ben ik een student, lid van een corporale vereniging, ga ik gemiddeld genomen vier keer per week uit en krijg ik genoeg vooroordelen te horen. Dat ik studeer aan een technische universiteit, al mijn tentamens in een keer haal zonder herkansingen, gemiddeld cum laude sta en ook nog eens elk weekend werk voor m’n geld, doet er voor de meeste mensen niet toe want studenten zijn allemaal lui en denken aan niks anders dan bier drinken met hun jaarclub of dispuut. Conclusie: mensen gaan altijd vooroordelen hebben dus geniet maar gewoon van wat je zelf wilt. Of dit nu burgerlijk zijn is of de typische student uit te hangen.

Natascha -

Ik heb eigenlijk een probleem met alle “labels” voor mensen. Zeker als het komt op de manier waarop mensen leven. Nu ik ben niet perfect ik stoor me ook aan bepaalde leefwijzen. Maar ik ben niet op deze wereld terecht gekomen om andere mensen te zeggen hoe ze moeten leven maar om mijn eigen leven te leiden. En ik denk dat veel mensen dat puberale kliekjesdenken van mijn manier is de enige goeie manier of dit is hoe het moet en iedereen die het anders doet hoort er niet bij, vaak pas tegen hun pensioen van hun af kunnen schudden. Dat is spijtig.

Arienne -

Amen sister! Ik vind het ook heel vermoeiend als anderen hun eigen levensbehoeftes op mij projecteren. “Maar HOEZO wil je niet naar Australië of naar Curacao om met dolfijnen te zwemmen?! Wat saaai!” en dan krijg je inderdaad nog de “waarom ga je niet vaker uit”of “hoezo heb je niet meer vrienden” en “je moet geen huisdieren willen want dan is je leven voorbij”. Iedereen mag mij burgerlijk vinden en ik neem die uitspraak met een buiging. Ik voel niet de behoefte om veel uit te gaan of veel te drinken, drugs heb ik nooit interessant gevonden en als je jezelf in je eigen huis niet kan vinden begrijp ik niet hoezo wel tussen de dolfijnen. Ik houd er een lijstje saaie hobby’s op na (lezen, fietsen, foei! ik lijk onderhand wel 65) geniet van bloemen kopen op de markt en koffie drinken met gebak met het vriendje in de stad. Ik ben 24 jaar jong en werk in de fashion industrie en bezit voornamelijk hoge hakken en nagellak. Ik bezit een paspoort als zijnde BURGER van een land en ik houd ook nog eens van hamburgers. Ik ben trots burgertrut.

Maaike -

Tja wanneer ben je idd burgerlijk. Zolang je ergens fijn bij voelt moet je je leven vooral niet veranderen. Maar voor mij staat ‘burgerlijk’ gelijk aan sleur en eentonigheid. Zodra ik merk dat ik dingen op de automatische piloot aan het doen ben dan wil ik in een hoekje gaan zitten huilen. En dat doe ik dan ook, en dan moet het roer weer om. Ik hou niet van veilig en voorspelbaar. Ik heb dromen en idealen en die jaag ik graag na. Ik ga daarom zoveel mogelijk alleen op pad, wil zoveel mogelijk nieuwe mensen leren kennen en gooi mezelf in onbekende situaties waar dat mogelijk is. Ik probeer mezelf zoveel mogelijk uit te dagen (binnen de grenzen van mijn werk en sociale leven). Als ik dat niet doe word ik doodongelukkig en krijg ik een verstikkend gevoel.

Margriet -

Wat maakt het uit dat je burgerlijk bent? Als mensen dat tegen mij zeggen trek ik me daar niets van aan, zij hebben er toch geen last van?
Doe gewoon wat jullie het liefste doen, burgerlijk of niet!
Ik geniet eerlijk gezegd van het burgerlijk zijn!!

Tessa -

Ik zie burgerlijk vooral als ‘je leven op de rit hebben, een volwassen leven leiden’. De een begint hier nou eenmaal eerder aan dan de ander. Ik kan me juist heel erg vinden in jullie leven, omdat ik een soortgelijk leven leid op dit moment. Daar geniet ik van!
Vertel anders eens aan iemand dat je op 24e gaat trouwen (dat gaat binnenkort bij mij gebeuren): “Jeeetje, dat doe je nu toch niet al?! Je wilt toch eerst nog leven?” Echt, bij zulke opmerkingen krijg ik echt spontaan kippenvel. Alsof ik nu geen ‘leven heb’?
Martine, lekker genieten van hoe JIJ JOUW LEVEN invult. Wat maakt het uit wat een ander daar van vindt? Sommige mensen worden net even wat sneller volwassen dan anderen, door dingen die gebeuren in het leven.

effierced -

Ach, elk label wat wordt geplakt is gewoon echt heel erg dom en stom. Dat dat bij mij dan burgerlijk zou zijn boeit me niet zo veel, als ik zelf maar gelukkig ben met wat ik doe en hoe ik ben. Dat dat nou eenmaal niet is met een dronken hoofd in de kroeg maar discussiërend over een bordspelletje dat moet een ander niet uitmaken. Ik heb het leuk dus ik ben blij :)

katrien -

Op iedereen een etiket willen plakken, dat is pas ‘burgerlijk’. Ik denk altijd maar; als je maar jezelf kan zijn en dus gelukkig kan zijn.

Meike -

Precies ja, helemaal mee eens!;)

Meike -

Heel irritant mensen die oordelen over andere mensen. Ik vind huisje-boompje-beestje trouwens helemaal niet iets negatiefs. Ik denk dat iedereen vroeg of laat wel een veilige plek wilt, waar je helemaal jezelf kunt zijn en mensen om je heen hebt die van je houden. En als je dat niet wilt is het ook prima natuurlijk. Ik heb het idee dat dit echt iets is van tegenwoordig, vooral jongeren die denken dat je een heel druk uitgaansleven hoort te hebben, alcohol hoort te drinken en tig vrienden moet hebben om maar normaal te zijn. Terwijl je daar misschien wel helemaal niet van houdt. Zelf voel ik ook wel eens die druk, ik ben 20 en ik drink geen alcohol en ga tegenwoordig maar af en toe uit om echt te dansen. Maar ik mis er niks aan. Ik heb super lieve vriendinnen, waarmee ik het overal over kan hebben en waarmee ik leuke dingen doe. En ik ben sinds een tijdje veel gelukkiger met mezelf omdat ik geen dingen doe waar ik me niet fijn bij voel. Daarom vind ik jullie ook zo geweldig! Jullie zijn jezelf en laten niet alleen de leuke maar ook minder leuke dingen zien. En Martine, ik moet zovaak om je lachen, i love your humor!

Roos -

HALLELUJA! Ík ben burgerlijk. Ik ben een burgertrut. Ik ben een huismiep. En ik hou er van. Ik hou er van om te gaan werken, ik hou er van om voor mijn kattenkinderen te zorgen, ik hou er van om mijn balkon in te richten en plantjes te kweken en in mindere mate hou ik er óók van om huishoudelijke klusjes te doen. En ik hou er van om met collega’s een etentje te doen. Tuurlijk, op zijn tijd. Maar ik hou er vooral van om savonds met mijn vriend op de bank te kruipen, series te kijken en lekker burgelijk te vertellen wat we hebben meegemaakt. Yes, ik ben een huismiep/burgertrut en ik ben er heel gelukkig mee.

Trek je er niets van aan. Het belangrijkste is dat jij gelukkig bent. En nare dingen via internet zeggen is zo makkelijk, lekker anoniem en voor de andere partij kwetsend. Trek de volgende keer je wenkbrauw op, zucht een keer, draai met je ogen en neem een slokje thee uit je burgerlijke, op de woonboulevard gescoorde theekop. Hurray!

me -

Ik zou me er niet teveel van aantrekken…hoe je je leven ook inricht je doet het toch nooit goed , altijd wel iemand met kritiek. Ik heb voor mijn leeftijd weer geen leven wat men van mij verwacht (ik ben behoorlijk ouder dan jullie), ook dat vinden sommige mensen raar want ik zou man, volwassen kinderen en wellicht al een kleinkind moeten hebben…heb ik allemaal niet, andere keuzes gemaakt in mijn leven en ik ben er tevreden mee, je moet tenslotte jouw leven leiden en niet dat van een ander en hoe je dat inricht is je eigen keuze. 😉

Sandra -

Ik ben zelf nog nooit burgelijk genoemd (wel genoeg andere dingen 😉 ), maar voor mij heeft het niet echt een negatieve lading. Er zijn altijd wel mensen die per sé etiketjes willen plakken. Ben je niet burgelijk, dan ben je wel ordinair of arrogant. Het is altijd wel wat 😉
Als je zelf maar gelukkig bent met jezelf en hoe je leeft, dat vind ik het belangrijkste. En als je persoonlijkheid sommige mensen niet aanstaat, dan kunnen die toch gewoon andere filmpjes gaan kijken?

Ik vind jullie trouwens altijd gezellig en relaxt overkomen in filmpjes, daarom vind ik het juist zo leuk om te kijken :)

Bertine -

Ik word ook regelmatig burgerlijk genoemd, door cliënten op mijn werk. Maar stiekem vind ik dat niet erg. Kijk, natuurlijk klinkt het niet leuk, maar… als je burgerlijk bent is dat eigenlijk ook wel weer goed. Cliënten op mijn werk (verslavingszorg) noemen mij burgerlijk, omdat ik op de zaterdagavond niet ga stappen en drugs ga gebruiken, maar lekker een film kijk naast mijn man thuis op de bank. En in dat geval wil ik echt wel burgerlijk zijn hoor!

Janneke -

Burgerlijk zie ik absoluut niet als iets negatiefs! Ik zie het in de zin van het niet erg vinden om thuis te zijn oftewel: de rust in en om jezelf te hebben gevonden en daardoor niet meer weg te ”moeten” :)

Nynke -

Ik noem mezelf altijd burgerlijk and I love it!
Heerlijk na het werk op de bank kruipen onder een dekentje, op zaterdag samen boodschappen doen, ‘s avonds een filmpje kijken.. Het stappen ed heb ik wel een beetje gehad en is met een baby op komst ook niet zo handig meer, haha.
Gooi mij maar lekker in het hokje burgerlijk, ik kan er totaal niet mee zitten :)

Emma -

Wat naar om te lezen dat je er zo mee zit! Maar vergeet niet dat er veel meer mensen zijn die deze eigenschap juist leuk vindt aan jullie! Hiermee onderscheiden jullie je van de rest. Maargoed zo werkt de mens nou eenmaal, als je 10x hoort dat je iets goed doet en 1x dat je het echt verschrikkelijk doet, ga je je dat laatste juist aantrekken. Ik vind jullie kledingstijl trouwens helemaal geweldig, het is namelijk precies wat ik ook mooi vind en zou kopen. Mijn stijl is ook wel een beetje ‘truttig’, met nette jurkjes en rokken, maar dat vind ik helemaal niet erg 😉 Meiden alsjeblieft trek je er niet teveel van aan, ik vind dat jullie ‘nuchterheid’ en lekker huisje-boompje- beestje mentaliteit jullie juist charmeren! Dat is voor mij inidergeval de reden dat ik nogsteeds elke dag met veel plezier zowel 2wmn als llg lees! Ga zo door met beide site’s!

Liefs Emma

Inkie -

Is de hele essentie van dit artikel niet de vraag of wij onszelf **willen** zijn of dat we ons willen conformeren aan verwachtingen van anderen/het modebeeld/onze eigen overtuiging??

Het begint mijns inziens bij onszelf: waar wordt ik gelukkig van? Wat heb ik daarvoor nodig?

love -

Ik vind jullie juist heerlijk spontaan . Oprecht en classy. . Alles lijkt in ieder geval echt en dat maakt wat jullie zo leuk en boeiend houd. Ook heerlijk normale onderwerpen als huishouden en zwanger worden ..en waar het ook over gaat altijd op een vriendelijke manier zodat niemand zich ook als het negatief onderwerp bevat zich aangevallen kan voelen. love it

Mariska -

Tja wat is burgerlijk? Doen waar je je goed bij voelt en gelukkig van wordt :) Ik ging ieder weekend uit, dronk aardig wat en hield ervan af te spreken met vrienden. Werkte toen al fulltime en nu nog steeds bij dezelfde baas (vanaf m’n 19e en ben nu 29), woon samen met mijn broertje en lig liever met mijn laptop in bed in het weekend. Lekker warm onder de dekens :)

Ik vind jullie leuk om hoe jullie zijn. Gewoon lekker normaal, recht door zee, en geen doekjes eromheen en toneelstukjes :)

Joyce -

Helemaal fijn als je gelukkig kunt zijn met de gewone dingen in het leven. Als je happy bent in je rijtjeshuis en niet ongelukkig, omdat je eigenlijk een loft in Amsterdam had gewild. Tevreden met je wederhelft op de bank, blij met een nieuwe ramenwisser en het zonnetje op je schutting. Jeeee!
Heel gewoon en heel gelukkig is het motto!

Linda -

Niet schrikken: ik vind ook wel een beetje dat jullie op de sites burgerlijk overkomen. Dat hoeft niet per se iets negatiefs te zijn, hoor. En het heeft ook niet per se te maken met dat jullie niet gaan stappen of geen wilde reizen maken. Ik denk dat het ook komt door het type artikelen dat jullie plaatsen, het gaat nou eenmaal vaak over het huishouden en huisje, boompje, beestje. Prima toch, als jullie daar gelukkig van worden, who cares? Je hebt op internet nou eenmaal altijd mensen die graag trollen en ze zullen altijd wel iets kunnen vinden.

Linda -

Ik was nog iets vergeten:
Ik denk dat de meeste mensen wel doorhebben dat een blog een redelijk eendimensionaal beeld geeft. Juist de trolls lijken te vergeten dat er meer is in iemands persoonlijkheid/leven dan ze laten zien online.

Ankie -

Je laat je wel erg kennen. Sinds wanneer is burgerlijk zijn erg. Persoonlijk vindt ik dat jullie wat ouwelijk overkomen door wat jullie in het weekend en ‘s avonds doen en wat jullie interesses zijn op jullie leeftijd. Dit in vergelijking met Mascha & Cynthia die ik meer na hun leeftijd schat door hun interesses en leven. Maar jullie zijn wel jezelf en dat is fijn.

Martine -

Wat is precies het verschil tussen hen en ons dan :)? We hebben allemaal een relatie en huisje boompje beestje. Ik zie het niet! En onze interesses zijn ook redelijk hetzelfde aangezien we allemaal bloggen/vloggen.

Ankie -

Ik vindt dat Mascha & Cynthia een hippere kledingstijl hebben. Maar ook in de vlogs en artikelen koekjes bakken enzo en waar bijvoorbeeld Mascha weer een (voor mij) nieuw soort gezonde salade maakt. Ik vindt koekjes bakken meer voor oma’s. Maar jullie persoonlijkheid is veel leuker dan Mascha en Cynthia; jullie komen oprechter en aardiger over en dat vindt ik ook belangrijk aan een blog

julia -

ja idd, maar het maakt toch niet uit, als je maar jezelf bent!

Carolle -

Lieve Martine,

laat je vooral niet gek maken! Ik ben 24, werkende student en ik geniet iedere dag van jullie beide sites. Wat je hier schrijft komt mij heel bekend voor, niks om je zorgen over te maken. Op stap gaan en veel zogenaamde ‘hippe’ dingen doen heeft niets te maken met het wel of niet zijn van burgerlijk. Ik vind jullie super zoals jullie zijn… in mijn ogen alles behalve burgerlijk!

Nathalie -

leuk artikel. Ik ga nooit echt op stap en zit ook liever thuis. Burgerlijk? Misschien wel. Ik onderneem zat andere dingen zoals lekker uit eten of een etentje zelf organiseren :)

Nienke -

Goed artikel! Vroeger wou ik ook ‘spannend’ zijn, op wereldreis gaan, alternatieve festivals bezoeken, noem maar op. Mensen zoals mijn ouders vond ik saai. En nu, als jonge mens aan het begin van ‘het echte leven’ kan ik alleen maar opkijken naar mijn ‘burgerlijke ouders’. Het is niet niets om een gezin te onderhouden, een huis te bouwen, een carrière te hebben en van je werk te houden. Ik wil niet meer vluchten door op reis te gaan en alternatieve wereldreizigers te verafgoden. Natuurlijk ga ik nog graag op reis, maar evengoed snak ik ernaar om gezellig met mijn vriend in een oerburgerlijk appartementje te gaan samenwonen. Een vriendin die veel (alleen) reist vertelde me eens in alle eerlijkheid: “tijdens al dat reizen voel ik me best vaak alleen, komen de tempels mijn strot uit en is alles wat ik wil samenzijn met vertrouwde vrienden in de vertrouwde kroeg”. Dat voelde bijna als een opluchting voor mij. Ik wil wel wat van de wereld zien maar ben wel af van het ‘avontuurlijke’ en ‘alternatieve’. het liefst wil ik speciale momenten ook gewoon met mijn geliefden delen en niet met een overvolle bus in India, om zo maar wat te noemen. Lang leve burgerlijk!

Jet -

Wellicht komt dit een beetje hard over, maar er is een reden waarom je hier zo sterk op reageert. Heb je zelf een negatief beeld bij het woord burgerlijk? Ben je bang om burgerlijk te worden? Iets om over na te denken. Enneh, een mening is slechts een mening hè, geen feit!

Syl -

Burgerlijk vind ik wel een beetje huisje-boompje-beestje…
Oude rolmodellen binnen het gezin waar absoluut nooit een dagje van afgeweken kan worden.
Verplicht rond je 18e het huis uit en met 25 jaar verplicht een baby hebben.
Altijd in WIJ-vorm praten.
Als je een gezellig meidenavondje organiseert en een vriendin neemt dan standaard ongevraagd man, huilende peuter en hond mee.
De foto van je kind of hond als profielfoto gebruiken op facebook.
Niets meer ondernemen met vriendinnen, maar verplicht op half 6 thuis willen zijn om thuis te kunnen koken voor je vent, alsof hij het zelf niet een dagje kan.
Niet naar de bioscoop willen/koopavond omdat GTST dan ook op tv is. (alsof je dat niet kan zien bij uitzending gemist)

Maar hé, vaak worden mensen die zich degelijk kleden ‘burgerlijk’ of ‘burgertrut’ genoemd.
Moeten we dan allemaal in korte rokjes en lage decolletés rondlopen?
Ik leerde op mijn 16e mijn huidige vriend kennen en we zijn dit jaar 10 jaar samen. Ben ik dan burgerlijk omdat ik niet met meerdere personen een relatie heb gehad. Moet ik verplicht 5 bedpartners hebben gehad, voordat ik gelukkig mag zijn, of mag ik ook al gelukkig worden met de eerste?
Ben ik burgerlijk omdat ik nooit naar de discotheek ga en niet drink, maar liever samen ga koken met vriendinnen en een filmpje kijk?

Uiteindelijk vind ik het belachelijk dat we een leefstijl van iemand moeten bestempelen.
Als ik minder wild leef dan een ander, ben ik dan een ‘burgertrut’? Geeft mij dat het recht om iemand die wild leeft ‘ordinair’ of een ‘sl*t’ te noemen?
Laat iedereen lekker leven zoals hij of zij dat prettig vindt. Niemand hoeft zich aan te passen aan de maatstaf van een ander.

My Creative Life - Marìs -

Het woord burgerlijk heeft voor mij ook een negatieve lading, voor mij is dat een beetje hetzelfde als ‘suf’. Maarja wat de een burgerlijk vind, vind de ander juist modern en andersom!
Iedereen heeft zijn eigen smaak en daar is niks mis mee, anders zou al het leuke en lekkere in de winkels op zijn 😉 Als je maar gelukkig bent toch! Dat is het belangrijkste. Mensen hebben soms echt teveel negatief commentaar op elkaar. Jammer vind ik dat.

Suus -

Haha wat een leuk artikel. Het ligt er heel erg aan hoe en wanneer het gezegd wordt, maar voor mij heeft burgerlijk geen negatieve betekenis. Ik ben getrouwd, woon in een huisje met een tuintje enzo en oh ja ik studeer ook nog burgerlijk recht. Veel burgerlijker kun je het niet krijgen haha.

Karin -

Jullie zijn niet “truttig” maar classy en elegant in jullie kledingstyle!
Niets mis met burgelijkheid zolang het maar niet die mensen zijn die anderen in hun vrijheden menen te moeten beperken.
Lekker genieten van de dingen waar je plezier aan hebt en soms is het heerlijk om “saai” te zijn, misschien is quality time een betere benaming…….

mei -

serieus hoor, daar kan ik dus ook ECHT TOTAAL niet tegen, bemoei je met je eigen leven… en ik vind jullie al heelemaall niet truttig….. en trouwens kijk of lees het dan gwn niet … liefs

Nicole -

Hahaha, AMEN SISTER! Ja nee echt! Ik volg jullie al zo lang als ik me kan herinneren, maar reageer bijna nooit (sorry!), maar ik moet hier gewoon even op in gaan. Dit artikel is mij zó op het lijf geschreven. Mijn situatie is niet te vergelijken met de jouwe; ik woon thuis en volg nog een opleiding, maar hoe vaak ik wel niet gehoord heb/te horen heb gekregen dat mijn leventje wel saai moet zijn! Enorm vaak. Ik haat stappen, van een kroeg word ik over het algemeen ook absoluut niet vrolijk. Ben totaal niet bezig wat mijn leeftijdsgenoten doen en wat ‘cool’ is en dergelijk. Ik vind het heerlijk om met kaarsjes een filmpje te kijken op mijn bed, op zaterdag avond. Alleen. Thuis. So fucking what? Of als ik samen ben; lekker burgelijk een stuk lopen, filmpje kijken of gewoon kneuterig knuffelen. Dat vind ik het aller fijnste. En het boeit me geen aars wat een ander daarvan denkt!

Oh trouwens, welke ik zelf ook wel eens te horen heb gekregen en waar ik ook … neigingen van krijg; “oh, maar dan ben jij echt niet jong geweest” :’))))))))!!!! Nee, want inderdaad. Ieder weekend op stap en stomdronken zijn, met alles en iedereen zoenen en op hos vakanties gaan.. Ja, nee, dat is echt een ervaring die je moet hebben// *kuch*

Zo, ik ben klaar met mijn gal spuwen :P! Heerlijk artikel dit, ik sla hem op onder mijn favorieten voor het moment dat ik weer even een ‘ben ik dan echt de enige’ momentje heb!

jose -

Ik denk dat mensen die zeggen dat jij burgerlijk bent, misschien bang zijn om zelf “oud” (lees volwassen) te worden en daardoor zich afzetten tegen alles wat naar hun idee “burgerlijk” (en wellicht daarmee ook “volwassen” of “stoffig” is). Ik zou me er niet al te druk om maken. Ik zeg ook altijd “ik wil niet burgerlijk worden!”, maar mijn favoriete bezigheid is, hou je vast, op vrijdag boodschappen doen met mijn vriend en, hou je vast, met vriendinnen een lekker wijntje drinken op mijn balkonnetje. Guilty!

Lifesabout -

Goed geschreven…burgerlijk ben je in mijn ogen alleen als je je ook zo voelt. Ik bedoel: voor iedereen is burgerlijk weer een ander begrip en hoort er een ander plaatje bij. Hoe kun je iemand dan simpel burgerlijk noemen?
Truttig vind ik een neerbuigend woord. wat je zegt: wat is truttig? Voor iedereen is dit anders maar het betreft wel een negatieve benaming. Ik ben dan in de ogen van een ander ook wel burgerlijk, omdat ik getrouwd ben, een huis heb met een hond en ik een heel lief dochtertje heb. Maar in mijn ogen heet dat gelukkig, niet burgerlijk 😉

Rosalie -

Ik snap dat schelden en kritiek krijgen niet leuk is maar als burgelijk bestempeld te worden vind ik niet echt beledigend. Waarschijnlijk denken jullie daar anders over (anders zou dit artikel er niet zijn :)) maar met burgelijk te zijn is er in mijn ogen niets mis. En over jullie kleding stijl kan enkel gezegd worden dat jullie iets gevonden hebt wat jullie super goed staat en bovendien nog heel mooi is.

Amanda -

ik vind burgelijk een vreselijk woord.
Maar ik kan me wel irriteren aan burgelijke stelletjes die praten in de “wij” vorm. Vreselijk vind ik dat. Maar ach ieder zijn ding. Ik vind jullie helemaal niet burgelijk oid.

Peet -

Ja amanda of stelletjes die samen facebook hebben ( of zit ik nu ook te oordelen ) xxxx mama

Murl -

Weetje wat burgerlijk is? Mijn nieuwe airmails kaart

Martine -

Hahaha, die heb ik niet eens! Hoe ziet die kaart er uit :P?

Murl -

Wahaha! ik heb er nu net voor het eerst een! blauw! je kunt ze kopen bij de albertheijn en dan kun je punten sparen voor toffe uitjes enzo! maar ik vind het echt zo’n ding voor moeders en vrouwen van middelbare leeftijd! maar fuck it nu heb ik er ook een 😉

Murl -

Misschien heb je er ook geen omdat ik het verkeerd gespeld had 😉 Air miles

Esther -

Ik denk eigenlijk dat je juist hier zo’n sterke reactie op hebt en andere ‘beledegingen’ makkelijker van je af laat glijden omdat je misschien er zelf ook een beetje bang voor bent? Ik moet zeggen dat ik zelf al jaren samen woon en een full time baan heb, en ook niet heel vaak ga dansen, maar ik zie wel elke week meerdere keren verschillende vrienden, soms uit eten, soms bij iemand eten en vaak ‘s avonds wat drinken. Ik heb soms bij jullie het idee heb dat jullie leven wat eentonig is omdat jullie veel werken en buiten elkaar en familie weinig vrienden zien, of althans dat lijkt zo. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat jullie daar geen behoefte aan hebben, maar het lijkt mij behoorlijk saai

Martine -

Maar dat is weer zo’n oordeel waarvan ik denk: hoezo saai? Sommigen hebben wellicht behoefte aan tig vriendinnen, zoals jij misschien en dat is prima. De vriendschap die ik met Willemijn heb gaat zo diep dat ik ook geen behoefte heb aan andere vriendinnen. Ik heb liever 1 diepgaande vriendschap en ik ben van mening dat zo’n vriendschap veel tijd/energie kost. Ik zou bijvoorbeeld niet meerdere van dat soort vriendschappen kunnen hebben, ik heb er simpelweg geen behoefte aan en geen tijd voor om nog zo’n soort vriendschap te onderhouden. Dat klinkt misschien vreemd, maar voor mij is dat zo.
En ik ben niet bang voor het woord burgerlijk, ik erger me er aan dat anderen zo’n (in mijn ogen negatief) beeld van je vormen en dat vind ik vooral jammer. Omdat het in mijn ogen niet het beeld is wat ik van mezelf heb. Ik zou mezelf absoluut niet bestempelen als saai :)

jessica -

Burgerlijk… Tja, toen ik een jaar of 16 was ging ik volop naar feesten en het kon mij niet vaak genoegd zijn. Terwijl ik destijds ook een relatie had. Nu ben ik 31 getrouwd twee Kids en moet er niet aandenken om daar heen te gaan. Nu vraag ik mij ook af toen ik 16 was. Was ik wel gelukkig ben ik wel mezelf. Doordat mijn relatie (die ruim 5 jaar duurde) uit gegaan was ben ik mezelf geworden en de jongere generatie van nu zijn vaak (niet iedereen moet zich aangesproken voelen) niet Zichzelf, ze worden meegestuurd door vrienden omgeving. Nu ik 31 ben zie ik al die vrienden niet meer (levenservaring is dat echte vrienden op 1 hand te tellen zijn) ze komen en gaan. En mijn omgeving is veranderd ander werk andere prioriteiten en ik ben blij met mijzelf. Trots dat ik dan onder het kopje burgerlijk wordt gezet maar zou niet anders willen. Weet nog toen ik 22 was en mijn relatie en omgeving veranderen dat mijn broer zei: Jes ik heb mijn zusje weer terug.

Jennifer -

Iemand burgerlijk noemen is een mening, geen feit. Net zoals ‘ik vind dit niet mooi’ maar iemand anders vind het misschien wel mooi. Op internet kunnen mensen nou eenmaal makkelijker zijn mening uiten, en daar is niets mis mee. Het zal mij overigens een worst wezen of andere mij nou burgerlijk, saai, sloddervos of whatever noemen. Kortom het is een mening, geen feit.

Diana -

Volgens mij is burgerlijk “dat wat de meeste mensen doen”. Vroeger was dat werkende man, huismoeder en (meer dan 3) kinderen (en een tuinkabouter in de tuin ;)). Nu is dat volgens mij tweeverdiener, 2-onder-1-kap, 2 auto’s (station en een boodschappenautootje) voor de deur en 2 kinderen (liefst j/m). Ik word best vaak burgerlijk (of zelfs asociaal, want 5 kinderen!) genoemd, maar ben dat naar mijn idee juist niet, want bijna niets van het “nieuwe” burgerlijk heeft betrekking op mij. Ach, lekker van je af laten glijden!

Margot -

Wat een goede post! Ik hoef ook echt niet steeds te gaan stappen en kan ontzettend genieten van een avondje lekker thuis op de bank een film kijken of een boek lezen. En huisje, boompje beestje? Dat heb ik en ik ben er blij mee!

sab -

Ik hou van mijn burgerlijke leventje met mijn vriend en 2 kindjes <3 doordat jullie zo heerlijk "down to earth zijn" vind ik het heerlijk om jullie blog te volgen…

Michelle -

Ik denk dat jullie burgerlijk genoemd worden, omdat jullie overkomen als twee normale spontane nuchtere Hollandse dames. Veel meiden kunnen zich daardoor goed met jullie identificeren, en dat maakt het juist leuk om jullie te volgen! Maar aan de andere kant denk ik dat mensen het ook fijn vinden om te kijken naar iemands leven dat vol avontuur en spanning is. Het niet alledaagse leven zeg maar, bijvoorbeeld dat van een celebrity. En in vergelijking daarmee is jullie leven, net als dat van bijna iedereen, heel burgerlijk :)
Dus het gaat er niet om of jullie leven burgerlijk is of niet, maar om het feit dat er mensen zijn die het interessanter vinden om filmpjes te kijken van mensen met een heel ander leven dan dat van zijzelf.
Ik kijk liever naar jullie!

Esmee -

Wat een supergoed artikel. Ik snap je helemaal en ik denk dat het goed is om zulke dingen hardop te zeggen. Ik ben een tijdje geleden gaan samenwonen met mijn vriend, ik ben hier zelf super blij mee en sta hier helemaal achter; een van de beste keuzes in tijden.

Alleen, mijn vriendinnen om me heen zijn daar nog helemaal niet aan toe en snappen het niet goed. Hier krijg ik ook vaak zulke opmerkingen naar m’n hoofd: Lekker burgelijk. Het lijkt soms alsof ik mezelf moet bewijzen omdat ik nu samenwoon, als ik dus een keer een wijntje of iets oversla of zeg dat ik doordeweeks niet meer wil drinken ben ik extra burgelijk.

Ook in mijn studentenleven en op mijn studie krijg ik zulke opmerkingen naar m’n hoofd. Mensen bedoelen het niet lullig en zien natuurlijk alleen zichzelf als referentiekader. Ik probeer het links te laten liggen, vooral ook omdat het vaak mensen zijn die me helemaal niks boeien. Maar toch vind ik het naar, wie zijn die andere mensen om er over te oordelen. Bij mij, maar ook bij jullie.

Ik vind jullie verre van burgerlijk. Ik geniet enorm van jullie gezellige blogs en filmpjes en ik vind het zielig dat andere mensen zo moeten oordelen. Ik geloof dat dat alleen maar aangeeft dat ze zelf niet gelukkig zijn, anders voel je die drang niet om zulke dingen te zeggen.

Liefs, Esmee

Leoni -

Whaaa! Nou dan ben ik ook burgerlijk. Maar wtf? Chill toch? Lekker huismussen, chillen, schoonmaken en weinig alcohol drinken, ik denk dat je er best oud mee kan worden, en wie lacht er dan als laatste? 😉

Leonie -

Bah ik word er altijd zo moe van dat mensen elkaar maar moeten beoordelen en in hokjes stoppen. Wat maakt het nou uit wie wat doet? Leef voor jezelf en niet voor het oordeel van een ander. Leven en laten leven :)

P.S. Wat is Brigitte Kaandorp toch een heerlijk mens hè!

Kirsty -

Leuk geschreven! Ik denk dat er niks mis is met een beetje burgerlijkheid, maar het is natuurlijk maar net wat je persoonlijke voorkeur is. Truttig vind ik wel echt een belediging trouwens, wat is dat toch een stom woord. Ik denk dat ik niet super burgerlijk ben, maar ik vind sommige burgerlijke dingen wel heel leuk zo op zijn tijd. Zo geniet ik ondanks dat ik gek ben op feestjes en festivals ook echt wel van een lekkere filmavond met mijn vriend, ik vind eigenlijk zowel het burgerlijke als het niet-burgerlijke vaak wel erg leuk :)

Nel -

Ik rijd met een bakfiets, draag uggs, drink prosecco, ben gehuwd, heb een kind, een boom in de tuin ( geen hond) , en ga niet meer ieder weekend stevig uit. Ik ben volwassen :-) Dus als dit burgerlijk is dan ben ik er verdomd trots op :-)

Martine -

Haha ik ben jaloers op je bakfiets! 😛

Natasja -

Wat een burgerlijk artikel 😉
Nee hoor! Helema mee eens. Wie bepaald dat. Je bepaald zelf. Als jij je t aantrekt heb je bepaald dat hij of zij gelijk haalt. Ook als je er niet mee eens is. Zo denk ik tenminste :)

Sandra -

Ik herken het, ik ben 21 ben 4 jaar samen met mijn man. We zijn 1 jaar getrouwd en hartstikke gelukkig met elkaar. Tuurlijk hoor je mensen zeggen oww maar jullie zijn zo jong. Ga genieten los van elkaar, weet je het wel zeker??!.

Persoonlijk kan ik me daar ook enorm aan storen. Nee ik hoef niet op stap ik vind het niks aan, beetje in een benauwde ruimte met zwetende mensen. Oww en dan nog niet te spreken over die lucht. Nee laat mij maar lekker gezellig met een vriendin op de bank of in een knus kroegje een glaasje wijn drinken. Maar die uggs zal ik nooit aan doen en ik wil al helemaal geen onderbroeken van een tennisser aan

Danielle -

Ik vind burgerlijk helemaal geen scheldwoord.. die angst voor de burgerlijk ook altijd. De angst om saai te zijn.. maar weetje als je zelf iets niet saai vind wat maakt het dan uit dat iemand anders het wel saai vind?

Vreselijk die drang om naar niet burgerlijk of truttig te zijn.. er is namelijk helemaal NIETS mis mee.. daarom zijn ook veel mensen zo. Maar het lijkt alsof er maar 2 kanten zijn of je HAAT burgerlijk zijn en zet je er tegen af of je moet het helemaal omarmen en het extreem uitdragen.. beetje net als fit leven vs. fastfood lifestyle..

Het word tijd dat we alles niet zo proberen te labelen en dat áls je dan al een label krijgt dat je het dan gewoon met trots draagt. Want wat je “label” ook is.. jij voelt je er prettig bij, je vrienden vinden je er niks minder om.. dus wat maakt het dan verder nog uit? Juist.. helemaal niets.

Rianne de jong -

Misschien, vind je je zelf ook soms wel een beetje tuttig als je je zelf terug ziet.
So what, je bent wie je bent. En laat dat nou prima zijn.
Wees niet opgelucht dat je geen uggs draagt of whatever. Wees/durf jezelf te zijn!

Manon -

Waarom maak je je zo druk??? Lekker boeiend!

Bente -

Ik heb mijn burgerlijkheid gewoon maar omarmd 😉 Ik woon ondertussen alweer vier jaar samen. We werken allebei fulltime en zijn daarnaast graag bij elkaar in het weekend (want door de weeks werken we allebei en zien we elkaar dus alleen ‘s avonds even). Tja, dan maar burgerlijk. Ik heb er niet zoveel moeite mee!

Cindy -

Toen ik bij mijn ouders woonde, verafschuwde ik het “burgerlijke leven”. Elk weekend flink op stap, veel festivals en dancefeesten gehad. Nu ik samen ben met mijn vriend, geniet ik juist van de kneuterigheid van het burgerlijk leven. Een appeltaart bakken en die samen opeten, een gezelschapsspel doen, op de bank zitten met vrienden met een bakje chips en een drankje: daar geniet ik ontzettend van. Maar ik waak er wel enorm voor om vooral GEEN ANWB-stel te worden haha!

Desiree -

Ik ben ook een trotse burger. Fulltime baan, en lekker veel thuis op de bank als ik daar zin in heb. Volgens mij kan je het echter in de blog-wereld nooit goed doen. Nu word je burgerlijk genoemd, zou je wat uitspattingen hebben, dan wordt de neus opgetrokken en ben je ineens een (al dan niet fake) hipster… Daar gaan je haren toch ook recht van overeind staan. Ik vind het juist heerlijk dat jullie lekker authentiek jezelf zijn, da’s voor mij een van de redenen waarom ik jullie blog volg. Dus ook ik sluit aan met de opmerking dat jullie van mij gewoon lekker moeten doorgaan zoals jullie doen, ik vind jullie awesome :)

Ine -

Leuk artikel! Al moest ik wel even nadenken voor ik de titel doorhad. Wij in België zeggen namelijk nooit burgerlijk als scheldwoord ofzo (ik kende het zelfs niet eens).. Bij ons is ‘burgerlijk’ een afkorting voor de opleiding burgerlijk ingenieur aan de universiteit, dus je kan mijn verwarring wel begrijpen in het begin hahaha. Maar ik vind het ook super belachelijk dat mensen je daar al op gaan afkeuren. Iedereen leeft toch zoals hij of zij wil? Zo lang die persoon daar gelukkig mee is, is er toch niets aan de hand? Maar dan nog, mensen vinden altijd wel iets om je op af te keuren. Dus ik zou zeggen: gewoon de fiets op, met een prosecco in de hand, (glitter) uggs aan en laat de rest maar denken!

Heleen Schrijvershof -

Haha, dit artikel is zo ontzettend herkenbaar. En eerlijk gezegd? Ik vind vrouwen met een bakfiets vaak gewoon heel erg hip.
Ik denk dat de mensen die het hardst roepen dat ze je burgerlijk vinden zelf heel erg bang zijn om burgerlijk te worden en dat zij er negatieve associaties bij hebben.
Moeilijk, moeilijk, moeilijk, moeilijk, moeilijk, zo’n burgerlijk leven.

Annabel -

Goed artikel! Zet je wel een beetje aan het denken.
Ik zie burgerlijk zijn als iets positiefs. Je weet wat je wil, je durft nee te zeggen en je doet waar jijzelf op dat moment blij van wordt. Ik zeg ook wel eens feestjes af omdat ik gewoon echt geen zin heb, en ik liever met mijn vriend op de bank serie kijk. En ik ben 20.
Probeer mensen die je met negatieve bedoelingen burgerlijk noemen lekker achter je te laten, ze zijn het niet waard. En jij weet tenminste wat je wil.
Al zal ik de volgende keer dat iemand me burgerlijk noemt diegene ook wel even achter z’n oor krabben, denk ik nu.
Liefs XXX

Ann -

Ook hier een grote fan van burgerlijkheid. Of vooral van doen waar je zin in hebt. Is een rammelende bus in Thailand jouw ding? Ga ervoor! Maar dat maakt een persoon die liever thuis op de bank zit, niet minderwaardig. Leven en laten leven. Zelf ben ik 80% burgerlijk en 20% avontuurlijk, haha. Ooit hoop ik met een backpack door Vietnam o.i.d. te trekken. Voor drie weekjes. De rest van het jaar trek ik wel van huishoudbeurs naar Tupperwareparty :’). Granny-style & lovin’ it.

Miranda -

ik noem mezelf vaak gekscherend burgerlijk. Niks mis mee… Ik hou van thuis zijn, schrijven en lezen over burgerlijke dingen als het huishouden en in het weekend lekker samen op de bank tv kijken.
Ik vind het dus niet erg om in die zin burgerlijk te zijn. Maar! Ik vind dat sommige mensen het woord burgerlijk gebruiken als scheldwoord, ze bedoelen dan dat je saai bent of stom. In dát geval vind ik het een verschrikkelijk woord en vraag ik me af waarom er zo hard geoordeeld moet worden over andermans manier van leven.

Karlijn -

Volgens mij is iedereen gewoon burgerlijk en is het dus heel raar om het als een scheldwoord te gebruiken. En de mensen die heel hard roepen dat burgerlijk zijn verschrikkelijk is en heel hard hun best doen om het niet te zijn, zijn volgens mij gewoon heel erg onzeker en bang om net als iedereen te zijn.
Volgens mij is burgerlijkheid gewoon de normale dingen van het leven. Die iedereen dus doet..

Iris -

Ik denk dat de waarde die aan het woord burgerlijkheid toegekend wordt sterk verschilt per leeftijdsgroep. In de jongere jaren heeft de mens vaak behoefte aan vrijheid en nieuwe dingen ontdekken en is burger zijn een angstig beeld. Later ontdek je de behoefte aan settelen, en is burgerlijkheid opeens aantrekkelijk. Tenminste, dat is wat ik sterk merk aan mezelf en mijn vriendengroep de afgelopen jaren. Ik denk dus dat je je zeker niet gekwetst moet voelen om je levensstijl, het is hartstikke normaal dat je op een gegeven moment burgerlijk wordt. De mensen die je zo noemen zullen dat moment ook vanzelf bereiken. Alhoewel ik moet zeggen dat ik ook gekwetst/boos zou zijn door het woord burgertrut, dat is niet echt vriendelijk nee.

Jess -

Ik kan me voorstellen dat je er niet blij van wordt om truttig genoemd te worden. Ik heb stiekem best een hekel aan dat woord. Ik heb best een experimentele fase gehad maar kreeg uiteindelijk mijn eerste baby op mijn 25e en nu zal ik in de ogen van anderen vast ook heel truttig zijn. Ach ja, ik ben misschien wel gelukkiger dan toen ik rotswanden beklom in Zuid-Amerika.

Debby -

Ik heb een grote afschuw van burgerlijkheid, en vind een teken van burgerlijkheid in Nederland dat we elkaar allemaal zo af moeten katten en elkaar niks gunnen en er dan nog betekenis aan hangen ook. Live and let live. Als jij tevreden bent met je leven zoals het is, dan is het toch gewoon goed?

Laura -

Wat een heerlijk artikel! En ontzettend herkenbaar… Ik ben zelf 21 jaar, al 7 jaar samen met mijn vriend en in juni gaan wij trouwen.
Veel vriendinnen om mij heen vinden het leuk, maaaar ‘het is wel heel burgelijk, zo huisje, boompje beestje. Moet je niet eerst nog wat feesten voordat je gaat trouwen?’ of ‘ooo, wat leuk, maar nee ..ik moet er nog niet aan denken om te trouwen, zo serieus!’ zijn dingen die ik vaak te horen krijg. Veel mensen vinden het dus heel burgerlijk
Maar na het lezen van jou artikel ..zeg ik JA tegen het burgerlijke leven!

Tessa -

Oohh, zo herkenbaar! Ik ben notabene ‘wel’ 3 jaar ouder dan dat jij bent. Ik vind het gewoon beschamend dat mensen er uberhaupt een oordeel over hebben of je wel of niet trouwt.
Geniet van jullie dag!

evelien -

Haha leuk geschreven! Die stelletjes in dezelfde jas hahaha. Natuurlijk moet iedereen zelf weten hoe ze willen leven maar ik ben zelf van mening dat je later happy terugkijkt op avonden met vrienden ipv op avonden op de bank/aan het werk. Of dat nu in de kroeg is of bij iemamd thuis. Ook niets mis mee toch? Burgelijk of een feestbeest/gezelligheidsdier: iedereen moet lekker zijn of haar eigen leven leiden!

Lauriëtte -

Het woord wordt inderdaad door heel veel mensen met een negatieve lading gebruikt maar ik vind het heerlijk! Huisje, boompje, beestje en binnenkort misschien een nieuw huisje!

Liset - Beautydagboek -

Wat jammer dat er over jullie geoordeeld wordt. Ik denk dat er heel veel mensen burgerlijk zijn en dan hebben we het gewoon over het normale leven, haha. Misschien dat er bedoeld wordt dat je inderdaad niet meer schoolgaand/student bent, de hipste feestjes pakt en in alle zeven sloten tegelijk ligt :p. Het volwassen leven is nu eenmaal verantwoordelijkheden nemen in werk, je relatie, je huis en evt. kinderen hebben :).

Daisy -

Ik ben ook burgerlijk en ik vind het heerlijk! Ik heb een hekel aan grote groepen mensen dus ook aan feestjes. Onder een dekentje op de bank Boer zoekt vrouw kijken? Iets beters is er niet naar mijn idee. Vroeger had ik het idee dat ik niet ‘cool’ was zo te zijn, nu interesseert het me niks meer. Waarom zou ik iets doen wat ik niet leuk vind, om niet burgerlijk over te komen? Vroeger heeft iemand me ooit eens ‘saai’ genoemd omdat ik niet mee uitging. Dàt vond ik wel belachelijk, want saai? Omdat ik burgerlijk ben? Dat vind ik zo’n bekrompen gedachte…

Dus lekker niks van aantrekken, je bent/jullie zijn niet de enige die dit leven juist heerlijk vinden en er is niks geks aan!

Judith -

Jullie zijn niet burgerlijk, maar wel normaal. Geen kijk-mij-een-superhip-leven-hebben-met-mijn-VTwonenhuis-en-niks-anders-dan-designerkleding, maar gewoon gewoon. Dat maakt jullie sympathiek, normaal en leuk om te volgen.

joy -

Dus mensen met een “kijk mij” super hip leven en ditto VT-wonen huis zijn per definitie niet sympathiek? Zo omschrijf je het namelijk wel. Martine en willemijn mogen niet burgerlijk genoemd worden, want; leef en laat leven, maar als je geen burgerlijk leven lijdt mag je daar dus wel keihard over oordelen?

Iris | Todayslipstick -

Wat een goed geschreven artikel! Mensen trekken veel te snel conclusies en denken p basis van artikelen of filmpjes dat ze weten wie je bent. Als ze daarover oordelen dan zegt dat meer over die mensen dan over jou! Ik vind burgerlijk helemaal niet erg, ik ben gek op mijn Uggs, verder heb ik dan geen bakfiets, Bjorn Borg ondergoed of Prosseco, haha. Ik ga bijna nooit op stap, gewoon omdat ik het niet echt leuk vind. Ik drink bijna nooit alcohol, maar maakt mij dat saai? Als mensen dat willen denken, moeten ze dat vooral doen. Ik ben blij met mijn leven en vind het heerlijk om in het weekend samen met mijn vriend lekker film te kijken, (lekker burgerlijk!).

Marloes | Budgetproof.nl -

Ik snap dat er een negatief gevoel aan het woord burgerlijk verbonden is, maar waarom eigenlijk? Doe lekker wat je zelf wil vind ik altijd! Moest wel lachen om het onderscheid tussen nieuwe en oud burgerlijk. Als iemand naar Tupperwareparties wil gaan en dezelfde jas wil dragen als haar hubby: prima. Net zoals die kaas-worst verjaardagen overslaan haha. Ik zit daar ook echt niet op te wachten. Ik sla soms feestjes over omdat ik nog echt veel werk heb liggen en dat dan prioriteit geef. Ben ik dan ook burgerlijk? Waar bemoeit iedereen zich mee?!

Nicole -

Laatst stelde ik aan mijn, zeven jaar jongere op en top studenten, klasgenootjes voor om een keer te gaan stappen, kreeg ik als reactie van mijn beste vriendin ‘jij? Jij zit altijd het liefste burgerlijk thuis’ Kwetsend, maar niet door het woordje burgerlijk want ik ben er trots op dat ik mn appartementje tijdens mn studie kan behouden! Kwetsend omdat het overkwam dat ik niet ‘gezellig’ zou kunnen zijn, terwijl juist zij mij een aantal jaar geleden uit de kroegen moest trekken. Anyway, ook ik heb geleerd om even te denken hoe de boodschap bedoeld wordt als het woord burgerlijk valt, en denk ik dat ze het verkeerd bedoelen? Dan vraag ik het gewoon (soms met knikkende knieen, maar toch) En als ze ermee bedoelen dat ik een huisje heb, een vriend en een grote kinderwens dan glimlach ik en zeg ik ‘Dat klopt. En later heb ik een rijtjeshuis met een tuin en een bakfiets voor de deur’.

Petra -

Wat andere burgelijk vinden ( tv kijken samen op de bank met hapjes er bij pyama aan en vroeg naar bed.om de volgende dag weer heerlijk fris op te staan)
Ik geniet er van.

Renate -

Hahaha! Ik zag je echt even zitten met uggs aan, een prosecco in je hand op een bakfiets en een big smile! Burgerlijk of niet burgerlijk; het belangrijkste is dat je je fijn voelt bij je eigen leefstijl, zonder anders op hun leefstijl te beoordelen. Ik denk ook vaak dat de mensen die dat het hardste roepen zelf juist wat geborgenheid/veiligheid en/of structuur in hun leven missen.

joy -

Nu oordeel je dus zelf ook, en doet ook nog eens enorme aannames.

Ik ben 32, geen partner, goddank geen kinderen.Ik werk als tattoo artieste in landen over de hele wereld, en woon nergens langer dan een jaar.
Ik walg van bakfietsen, kneuterige dorpjes, thee leuten en de laatste keer dat ik om 10 uur naar bed ging was ik 8. En ik mis echt helemaal niks. Structuur al helemaal niet.
Ik snap het probleem met het woord burgerlijk ook niet, ik zou me drukker maken om het “trut” gedeelte.

B -

Eens met Joy

Ilse -

Inpulsief gedrag hebben we allemaal. Dit hebben we aangeleerd en we denken er nauwelijks over na. Het maakt dat simpele handelingen eenvoudig blijven. Juist mensen die van zichzelf denken dat ze niet bevooroordeeld zijn zitten ook vol met associaties net als iedereen.
Er wordt hier ook zo vaak gereageerd met: Owww ik vind jullie zo leuk en geweldig!! Dat is ook een oordeel op een klein stukje wat we zien. It’s in our nature 😉

Ilse -

Ps: leuk artikel trouwens :)

Fatima -

Heerlijk toch dat iemand als Joy hierboven jouw/ jullie blog leest! Dat is toch het ultieme bewijs dat 2wmn iedereen aanspreekt. Zo zijn er meerdere ‘ joys’ die van jullie blog genieten. Waarom geven zoveel bloggers zoveel waarde aan n paar opmerkingen van n paar zeikerds?! Blijkbaar voel je je er ergens onzeker over lijkt mij maar denk dan gewoon dat je onder je lezers ook genoeg mensen hebt met een heel andere levenstijl die jouw leven gewoon hartstikke leuk vinden! Ik ben single maar ik zou heel graag niet verder hoeven te zoeken en net zoals jij en willemijn iemand willen hebben om huisje boompje beestje mee te willen delen! Mensen die jullie afzeiken zijn vaak gewoon stiekem afgunstig. Haters gonna hate; die kun je nooit pleasen.Alles wat je aandacht geeft groeit! Focus je op je groep lezers die met veel plezier jullie blog lezen en elke keer weer uitkijken naar n nieuw artikel! X

Joy -

Fatima, je bent “spot on”! Dank je wel!
Ik kan mij totaal niet identificeren met de levens van deze lieve vrouwen, en dat wil ik ook helemaal niet. Want ja, ik vind het een truttig gebeuren, dat trouwen/thee drinken/puppie gedoe, ik zou daar dood ongelukkig van worden, maar dat betekent niet dat ik er niks over wil leren of lezen. Sterker nog, het intrigeert mij. Maar volgens bovenstaande comment heb ik dan blijkbaar gebrek aan routine en geborgenheid…

Ik ben geïnteresseerd in hoe mensen hun leven lijden, en ik ben er van overtuigd dat iedereen iets van elkaar kan leren.
Zo kan een ‘witte legging dragende moeder met uitgezakt kapsel’ wat leren van de ‘altijd maar carrière makende jimmy choo dragende vrouw ooit het gooi’, en andersom. Maar helaas maken vrouwen ( en dan vooral jonge moeders) er een sport van om elkaar af te zeiken.

Fatima -

High vife joy!!! Leve de verschillen :)

lucindainwonderland -

Toen ik jaren geleden uit huis ging en mijn eerste AH bonus kaart had, riep ik ook heel hard dat ik mij toen pas echt heel burgerlijk voelde. Het is ook een woord wat ik nooit erg zal vinden, want iedereen heeft er toch een beetje een ander idee bij. xxx Lucinda

Dita -

Goed geschreven artikel! Ik heb sowieso nooit de behoefde gehad om echt uit te gaan, veel te drinken enzo… en nog steeds niet. Een feestje bij vrienden of uit eten en even een borrel na de tijd vind ik heel leuk maar ook lekker thuis op de bank met vriendlief vind ik heerlijk! En of dat burgelijk is? Maakt mij ook niet uit. Ik ben dol op het leven wat we nu leven. Ik vind dat mensen inderdaad snel oordelen. Laat de mensen lekker leven zoals zij dat willen denk ik dan 😉

Minke Maria -

Ik vind dit stukje heel jammer, want zonde dat je je zo gekwetst voelt door zo’n klein, raar woordje. En het is niet eens dat jullie worden uitgescholden.
Maar ik snap het wel, mijn blog word met regelmaat een ‘libelle blog’ genoemd en eerst raakte mij dat ook, tot ik bedacht dat het eigenlijk een enorm compliment is.
Burgerlijk is misschien iets moeilijker om te draaien, er zijn ‘burgerlijke dingen’ waar ik enorm de kriebels van krijg, maar het betekend voor mij ook gezelligheid, zekerheid en stabiliteit. Zo komen jullie dus ook over; gezellig, zeker en stabiel. En volgens mij krijgen jullie van alle bloggers ook nog steeds de meest ‘opbouwende’ veren in jullie achterste, dus blijf lekker jezelf; burgerlijk of niet. (Al zou ik de poets artikelen achter wege laten, ik kom hier juist om aan het poetsen te ontsnappen, haha. ;))

Raïsa -

Amen! Ik werk 40 uur en mijn vriend ook maar dan in onregelmatige diensten, mag ik dan in het weekend, als we samen zijn, lekker thuis blijven om samen te eten en bij te praten? Ik ben liever burgerlijk dan dat ik elk weekend in de kroeg hang en om 7 uur thuis kom!

Zaneta -

Ik ben burgerlijk…..
Daarom bezoek ik jullie site zo graag, want jullie zijn ook burgerlijk. Ook al vind ik dat jullie leven veel meer spannend is dan die van mij…
Maar goed, blijf gewoon zo, dan blijf ik jullie lezen/kijken :-)

Marina -

Ik ben denk Ik ook best wel een beetje burgerlijk – huisje, boompje, beestje – naar ik vind het fijn en ben er trots op. Leven en laten leven, vind ik!

Liefs, Marina

Laura -

Goed artikel zeg! Ik krijg ook wel eens opmerkingen in de burgerlijke variant, maar dan denk ik bij mezelf: ik ga jou toch ook niet ordinair of makkelijk noemen? Iedereen heeft zijn eigen manier van hoe hij of zij het leven indeelt en ermee om gaat. Ik vind het zo belachelijk om in te vullen hoe iemand anders zijn of haar leven moet leven.

Reageer ook