Penne met zalm en broccoli

Ik ben gek op gerookte zalm. En van dit gerecht kan ik enorm genieten. Ik deel mijn versie van penne met zalm en broccoli!

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • 1 potje zure room
  • 1 citroen
  • 1 teen knoflook
  • 200 gram gerookte zalm
  • 250 gram penne
  • 500 gram broccoli

Optioneel: een rode ui

Het recept

1) Zet een grote pan met kokend water op. Doe er een scheutje olijfolie bij en een snufje zout.

2) Snij de broccoli in roosjes. De ‘stam’ kun je ook in vierkante blokjes snijden, zo heb je nog net ietsiepietsie meer groente.

3) Als het water kookt, voeg je de penne toe. De timer stel je in op 5 minuten. Als de kookwekker afgelopen is, voeg je de broccoli aan de penne toe en stel je hem nog eens in op 5 minuten.

Ondertussen kook ik flink wat water in de waterkoker. Hier kan ik straks de penne en broccoli nog eens goed mee afspoelen, omdat het water altijd wat troebel wordt door de broccoli.

4) Pers een knoflookteen en doe deze in het potje zure room. Voeg er wat peper aan toe. Roer dit door elkaar en dek het eventueel af met een stukje aluminiumfolie. Dit is de saus.

5) Eventueel kun je nog een rode ui snijden en deze aan de zure room toevoegen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf zonder rode ui lekkerder vind. Maar smaken verschillen!

6) Snij de gerookte zalm in kleine stukjes. Doe dit als laatste zodat de vis vers blijft en niet te lang uit de koelkast heeft gelegen.

7) Snij als laatst de citroen doormidden, dit is de garnering.

8) Giet de penne met de broccoli af in een vergiet. Met het gekookte water in de waterkoker spoel ik het nog een keer extra af.

9) Voeg de knoflookroom toe aan de penne en zet het vuur helemaal zacht. Roer met een lepel de saus goed door de penne en broccoli. Haal dan de pan van het vuur en vergeet het gas niet uit te zetten!

10) Schep de penne en broccoli op een bord. Doe de zalmsnippers er overheen en knijp wat citroensap uit boven het bord. Voeg naar smaak nog wat peper toe.

En klaar is je penne met zalm en broccoli! Ik ben gek op dit gerecht en heb hem zelf in de loop der jaren het recept steeds een beetje aangepast, zodat het makkelijker te maken was. Als je niet houdt van gekookte broccoli kun je hem ook roerbakken met een uitje en het er bij serveren.

Is dit een recept voor jou?

37 reacties

Nathalie -

Juist gemaakt! Mijn vriend, die zijn neus ophaald bij het woord zalm, was er dol op! Heeft er van genoten!

Claudia -

Vanavond gemaakt, heel lekker! En zó makkelijk! Dit recept sla ik op

Elisa -

Hey Martine,
Bedankt voor dit lekkere recept. Vandaag uitgeprobeerd en zowel mijn vriend als ik vonden het erg lekker. Hij vond het zelfs erg jammer toen het eenmaal op was. We hebben genoten!

Martine -

Hi Elisa,
Wat ontzettend leuk om te horen! 😀

Eilish -

Jammer van de broccoli, maar verder, omnomnom!

Sarah -

Mn favo studentengerecht. heerlijk makkelijk en snel. Ik vervang de broccoli door doperwten, die gooi ik er gewoon halfrauw door. easy pea-sy.

Bianca -

Ziet er erg lekker uit en nog eens makkelijk te maken ook x

Michelle Kaiser -

Met gebakken zalm lijkt mij dit nog veel lekkerder. Maar oke, ik geef toe: dit is veel simpeler! En het ziet er goed uit.

Rilana -

Vanavond heb ik dit gerecht gemaakt en het was heerlijk!! Zeker voor herhaling vatbaar. Makkelijk, snel en lekker perfecte combi

Amelie -

Lekker, ik lus geen zalm, maar ik ga het een keertje zonder proberen!! Misschien is het wel lekker met ham ofzo

Marnel -

Met zalm lijkt het me wel lekker!

Kim -

Heerlijk! Ook erg lekker met verse spinazie!

Carina -

Als je dan toch nog flink wat water extra gaat koken kun je ook net zo goed de broccoli apart koken… En het maakt toch niet uit dat het water troebel wordt? Dat giet je toch af? Dus die stap snap ik sowieso niet (en vind ik overbodig) maar verder is het een erg lekker recept!

Miriam -

ohhhh thanks voor het delen! Ik ga het volgende week maken 😀 Lijkt me heerlijk!

Myri -

Heerlijk! Dit maken wij hier thuis ook geregeld en iedereen is steeds blij als dit op tafel komt :p

Anna -

Oeh, ik ben blij dat wij vanavond ook pasta eten! Het water loopt me al in de mond! Zalm is ook zo lekker!!!

Elise -

Hmm.. heerlijk! Ik ben dol op zalm (vooral gerookte) en broccoli. Slim om ze in hetzelfde pannetje te koken, dat kan natuurlijk net zo goed. En het scheelt afwas, haha!

Aisha -

Ziet er lekker uit! Ik zou dit gerecht alleen heel anders bereiden. Ik zou de broccoli roerbakken en dan de zure room eraan toevoegen en even “meebakken”. Grappig om te zien dat jij het heel anders doet, en heel handig die broccoli en pasta in een pan!

Kyona -

Lekker! Grappig, ik maakte dat altijd met spinazie en uit en nu realiseer ik me dat ik dat al tijden niet meer gemaakt heb…. Laat ik dat van de week maar weer een keer eten :-).
Ik heb gisteren gerookte zalm met sperziebonen en curry gemaakt. Recept is al volgt:
Fruit 2 teentjes knoflook en een rood pepertje in olie, doe daar rode curry bij, als dat warm is gooi je er de zalm bij, als dat een beetje gaar is gooi je er creme fraiche bij en als laatste de sperziebonen. Sperziebonen koop ik altijd uit de diepvries, je hoeft ze dan ook niet voor te koken voor dit “recept”. Te serveren met rijst :-).

Wies -

Ah dit lijkt me zoooo heerlijk! Ik ga dit zeker een keertje proberen(:

JoycevdB -

Oh! Dit staat genoteerd op m’n eetlijstje voor aankomende week!

Mirne -

Superlekker, ik hou echt van gerookte zalm maar eet het eigenlijk veel te weinig.

Joyce -

Mmm dit vind ik zo’n fijn gerecht hé! Ik maak hem ook regelmatig (of nouja hij lijkt erop) haha

Mariska -

Ik maak dit altijd met courgette en dille. Super lekker! Maar ik doe er dus wel een rode ui bij, voor de smaak. Die bak ik eerst zachtjes voordat de courgette in stukjes erbij gaat, dan de zalm en creme fraiche en als laatste de verse dille. Echt een recept dat je binnen 15 min op tafel hebt staan!

Lisanne -

Ziet er lekker uit! En niet zo moeilijk om te maken :)

Kimberley -

Wat handig om de broccoli en penne samen te koken! Scheelt weer een pan, yay

Martine -

Studentikoos hè? 😀

Tineke -

Dit is zo lekker, met spinazie i.p.v. brocoli is het nog lekkerder!
Liefs

nenacecilia -

Yummie! Dit is zo lekker! :)

Arlet -

Ik maak dit ook best vaak met broccolie zalm en roomkaas. Alleen gebruiken wij dan verse spaghetti van de AH ook heeel lekker

ingrid -

Het is dat ik vegetarisch eet, maar het gerecht ziet er goed uit! Wat grappig, knoflooktenen in een potje, dat heb ik nog nooit gezien. Kan je die langer bewaren dan de gewone losse bollen?

Martine -

Helaas niet! Het is maar 3 weken houdbaar geloof ik. Ik koop altijd losse knoflookbollen maar toen ik in de winkel was waren die op en ik had echt knoflook nodig dus dan maar zo haha!

lucindainwonderland -

Bij de drie hoofd-ingrediënten zat ik al: yes, yes and yes! Broccoli is mijn favoriete groente, qua vis houd ik erg van zalm en penne pasta is altijd goed. Dit ga ik zeker een keertje maken. Ook laat ik dan het uitje weg, want ik houd absoluut niet van ui. xxx Lucinda

Sophie -

Ziet er heerlijk uit. Ik ben vegetarisch dus ik laat de zalm weg.
Meestal spreekt pasta mijn niet zo aan maar dit

Dita -

Dit ziet er heerlijk uit!

Kim -

Het is dat ik niet van zalm houd hihi

Diana -

Ziet er heerlijk uit!

Reageer ook