Maaltijdsalade met aardappel

Het is weer donderdag dus dat betekent dat het tijd is voor een recept! Vandaag deel ik met jullie mijn recept voor een gezonde maaltijdsalade met aardappel, sperziebonen, doperwtjes en ham.

Men neme (voor twee personen):

  • Ongeveer 300 gram sperziebonen
  • Ongeveer 250 gram doperwten
  • Drie grote aardappelen in partjes gesneden
  • Een pakje achter-/schouderham (ongesneden of in plakjes)
  • 1 Bosuitje

Voor de dressing:

  • Olijfolie
  • Rasp + sap van een halve citroen (of, als je het makkelijker wilt: citroensap uit zo’n flesje)
  • Zout + peper
  • Mosterd
  • Mayonaise
  • Optioneel: Honing of suiker naar smaak

Bereidingsduur: 20 minuten

Stap 1: Kook de aardappels, doperwten en sperziebonen gaar. Ik vind aardappels in de schil vaak erg lekker dus die laat ik er aan zitten. Als je dat ook doet, schrob de aardappel dan goed.

Stap 2*: Bereid de dressing. Doe een flinke scheut olijfolie (zo’n 2 eetlepels), het citroensap + rasp, een kleine eetlepel mosterd en een flinke theelepel mayonaise bij elkaar. Mix dit goed. Voeg vervolgens zout en peper naar smaak toe. Vind je de dressing te bitter, dan kun je wat honing of suiker naar smaak toevoegen.

* De verhoudingen moet je zelf misschien nog een beetje tweaken. Ik doe het altijd op de gok en proef tussendoor. Het hangt erg af van het soort mosterd dat je gebruikt, hoe zuur je citroen is en van de smaak (kwaliteit) van je olijfolie.

Stap 3: Laat de aardappels, doperwten en sperziebonen na het koken een beetje afkoelen tot het lauwwarm is.

Stap 4: Snijd de ham in kleine blokjes en de bosui in kleine ringetjes.

Stap 5: Voeg de dressing, de bosui en de ham bij de aardappels, doperwten en sperziebonen en je gerecht is klaar!

Variatie:

  • Vervang de ham voor gerookte kipfilet of ei
  • Laat de ham weg en je salade is vegetarisch (eventueel vervang je het door een vleesvervanger)
  • Deze maaltijdsalade is ook erg lekker met sugar snaps!

Super simpel en erg lekker als maaltijd of lunch. Afgelopen zomer hebben we de salade veel gegeten bij de barbecue. Maar ook nu in de herfst/winter kun je hem nog prima eten, bijvoorbeeld als lunch, bij de gourmet/kaasfondue of naast een soep.

Eet smakelijk!

15 reacties

Rianne -

Gister gemaakt en heerlijk!!! Alleen ham en spekjes vervangen door gerookte kip delicious!!!! Bedankt x

Martine -

Jaaa, dit is zooo lekker. Ik maak hem ook wel eens maar ipv ham doe ik plakjes uitgebakken spek en met krieltjes. Ik ga dit weekend deze variant eens proberen!

Priscilla -

Klinkt lekker! Ik denk dat deze salade ook heel erg lekker is met groene asperges.

Esther -

Mmmm, handig om op restjes dag zoiets te maken!

Claudia -

Zoiets maak ik ook vaak van restjes gekookte aardappels, ideaal voor restjes! ik maak de dressing van mayonaise en azijn, maar deze lijkt me ook lekker (en wat gezonder, haha)

Amelie -

Dit ziet er echt heel lekker uit!!

Miranda -

oh heerlijk! Ik ben gek op dit soort simpele maaltijdsalades!:)

Maaike -

Dit heb ik toevallig gisteravond ook in elkaar geflansd, grappig! Maar dan met kastanjechampignons kn plaats van bosui en ham. Ik vond ‘m niet zo heel bijzonder, maar die van jullie is in ieder geval een stuk fotogenieker, haha.

elize -

Jullie recepten zijn zo lekker! Ik krijg nu zin in een maaltijd salade met aardappel terwijl ik nog niet ontbeten heb, haha!

MySimplySpecial -

Lekker en lekker makkelijk!

Diana -

Brr ik krijg al de kriebels van sperziebonen als ik het zie!

lucindainwonderland -

Een variatie op deze salade maak ik zelf geregeld, het is gewoon super lekker, fris en gezond. Oef, krijg er ook spontaan weer trek van en dat om tien over 7 in de ochtend, krijg nou wat. xxx Lucinda

Dita -

Lekker!!

iooon -

Nog geen 7 uur ‘s ochtends en ik heb er nu al trek in.

Martina -

Ik ga eigenlijk altijd voor pasta in mijn maaltijdsalades.. Dit lijkt em ook lekker al ben ik niet zo gek oo doperwten

Reageer ook