Restjes rijst? Maak rijstepap!

Heb je restjes witte rijst over van het avondeten? Je kunt er namelijk heerlijke rijstepap van maken. Niet weggooien dus!

In mijn studententijd – inmiddels al weer een paar jaar geleden – hadden Djurre en ik maar weinig te makken. En dus moest ik creatief omgaan met geld. Een van de makkelijkste manieren om te besparen was op het eten. Ik deed heel bewust boodschappen, gooide niets weg en dacht altijd precies uit wat we gingen eten en hoe veel ik dan nodig had.

Mijn moeder maakte vroeger altijd ‘rijstebrei’, of zoals bij meer mensen bekend: rijstepap. Hmm, mijn favoriete pap! In mijn studententijd ontdekte ik een budgetvariant van de rijstepap, je kunt het namelijk ook gewoon met restjes witte rijst maken!

Wat heb je nodig:

  • Restje droge (gekookte) witte rijst
  • Melk
  • Suiker
  • Zout
  • Kaneel (optioneel)

1. Giet een flinke scheut melk in de pan. Ongeveer net zo’n hoge laag er bovenop als de laag met rijst die in de pan zit.

2. Breng het aan de kook

3. Voeg zout, suiker en kaneel naar smaak toe.

4. Laat dit minstens 20 minuutjes pruttelen, maar hoe langer, hoe lekkerder zei m’n moeder altijd! Voeg eventueel nog wat extra melk toe als het droog kookt maar je de rijst nog niet smeuïg genoeg vindt.

Zo, nu heb je een heerlijk happie voor bijna niets! Oke, het is misschien niet zo lekker als de échte dessertrijst, maar toch maak ik het graag als ik een restje witte rijst over heb. ‘Weggooien is zo sunt’, zou m’n schoon-omaatje zeggen. En zo is het ook.

Eet smakelijk!

26 reacties

Joella -

Was heerlijk, had jasmine rijst over (is al een dikkere korrel van zichzelf) en het restantje was perfect voor dit recept. Kaneel maakt het helemaal af, bedankt voor de hollandse smaak vanuit Amerika!

lola -

zo lekker

Janiek -

Krijg je hierdoor echt dikke rijstepap zoals ik die ken. Of word hij niet dik?

Nooit doen ! -

Als je pannen schrobben ook zo vreselijk haat.

Nooit doen ! -

Als je pannen je lief zijn en je een schrobben ook haat.

Jacob -

Je kan er ook stroop bij doen ‘on the side’ 😉

Malou -

Eerst de kofta gemaakt, die trouwens echt heerlijk was! Was daarna wat aan het neuzen naar andere recepten en toen zag ik dit staan. Het pannetje staat al op met de rijst die ik over had. Ben benieuwd!

kayra -

Kan het ook met kokosmelk?

Willemijn -

Zou wel kunnen, maar dan krijg je wel een heel andere smaak. Wel lekker denk ik zelf!

elize -

Ik ben van de zomer in Afrika geweest en daar at ik elke ochtend rijstepap! Misschien moet ik het ook eens maken, misschien helpt het, ik mis Afrika zo;)
Liefs!

Cynthiiaa -

Gisteren had ik sushi gemaakt, maar veel teveel natuurlijk en nu heb ik zoveel rijst over. ;’) Ik had toentertijd het recept gelezen en today ga ik het maken. Thank you guys, heroes zijn jullie! ^^

Eilish -

Klinkt lekker! Ga k zeker proberen!

An -

Gisteren gemaakt met rijst wat over was, klontje boter en bruine basterdsuiker!

Selina -

Qua melk snap ik het niet helemaal, die moet 2x zo hoog zijn als de laag rijst? Ideaal receptje verder :) !

Roos -

Dat vraag ik me ook wel af! Als iemand t weet reageer dan, ik wil het wel maken vandaag :)

Annemiek -

Wat ik eruit begrijp is dat de laag melk die je erbij doet, net zo dik moet zijn als de laag rijst. Dus je doet rijst in de pan (2cm bijv) en daarna doe je er zoveel melk bij dat die 2 cm boven de rijst uit komt.

Willemijn -

Klopt! Zo ongeveer in elk geval. Als je ziet dat het te droog wordt kun je altijd nog melk toevoegen :)

Martine -

De melk laag erbovenop ken ik door voor elke kop rijst 2 koppen water in de pan te doen. Als de rijst dan al het water heeft geabsorbeerd is je rijst perfect en meteen klaar voor opscheppen :)
Ga de rijstepap nu proberen in Kaapstad voor m’n vriendje, hopen dat hij het lekker vindt! (Says he misses the spices haha)

Sophie -

Oeh klinkt lekker, zeker een keer het proberen waard

Xx Sophie

Ilse -

Lekker !

Vicky -

Mag ik er nog een tip bijgooien? 😀 Een goeie rijpe banaan pletten, rijst erdoor mengen, wat kaneel erover, een minuutje in de microgolf en GENIETEN!

Willemijn -

Oooh klinkt lekker!

Marnel -

Rijstepap vind ik niet lekker, maar havermoutpap daarentegen wel!

nenacecilia -

Hmm, yummie! Met bruine rijst! <3

Natascha -

Lekker. Ik maak altijd dessertrijst, maar dit ga ik ook zeker eens proberen.
Bedankt voor de tip!

Take-a-bow -

Ga ik eens proberen!

Reageer ook